فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1391)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • استخراج شده از پایان نامه
  • علی صالحی، محمد جواد حضوری، حسن دانایی فرد، رضا نجاری صفحات 1-23
    سرمایه روان شناختی از جمله مفاهیم نوینی است که توانمندی ها و صفات مثبت در افراد و نیز اهمیت محیط های کاری مثبت را مورد توجه قرار می دهد و سعی می کند با نگاهی علمی و عملی حضور مولفه های مثبت نظیر امید، خود-کارآمدی، خوش بینی و تاب آوری را در زندگی کاری و شخصی کارکنان هموارتر سازد. با توجه به گسترش روزافزون این رویکرد در سازمان ها، هدف این مقاله بررسی آثار سرمایه روان شناختی و ابعاد فرعی آن بر تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمان های دولتی ایران است. این پژوهش سبغه کمی داشته و از استراتژی همبستگی تبعیت می کند. جامعه آماری پژوهش عبارت از کارکنان سازمان های دولتی بودند که نظر به گستردگی زیاد این سازمان ها در سطح کشورمان، سازمان های دولتی استان تهران به عنوان خوشه اصلی مورد توجه قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد گردآوری و با استفاده از روش معالات ساختاری و رگرسیون تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه روان شناختی آثار و پیامدهای مثبتی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی دارد. در این میان مولفه تاب آوری دارای بالاترین رتبه و خوش بینی پایین ترین رتبه را داشته اند. همچنین این بررسی نشان داد که سرمایه روان شناختی نقش تعدیل گر میان جو سازمانی با رصایت شغلی و تعهد سازمانی ایفاء می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی، جو سازمانی
  • احمد علی خائف الهی، محمد تقی نوروزی، سجاد فرازمند صفحات 23-45
    هدف این مقاله بررسی تاثیر رهبری خدمت گزار بر اثربخشی پیروی است. متغیرهای مدل بر اساس مطالعات نظری و تجربی انتخاب شد و با استفاده اطلاعات حاصل از پیمایش، مبتنی بر نظرسنجی مدیران و کارکنان 22 سازمان دولتی در ایران، فرضیه های تحقیق بررسی گردید. تمایز این مقاله در مقایسه با سایر مطالعات در این است که به جای تحلیل همبستگی انفرادی بین متغیرها و لحاظ نکردن سایر شرایط، با استفاده از روش های پیشرفته، روابط بین متغیرها را به صورت تعاملی، همزمان و به شکل دوطرفه بررسی کرده است. به این منظور نخست با استفاده از نرم افزارهای Eviews7.1 و SPSS19 و روش اقتصادسنجی کمترین مجذورات معمولی (OLS) پارامترهای مدل براورد شد. از آن جایی که امکان وجود جریانی دو طرفه از روابط علی میان متغیرها وجود دارد، سیستم معادلات همزمان سه مرحله ای (3SLS) برای بررسی همزمان تاثیر تمامی متغیرها بر متغیرهای وابسته تحقیق استفاده شد. نتایج کمی براورد مدل ها با براورد سیستم معادلات همزمان نشان می دهد که تاثیر رهبری خدمتگذار بر اثربخشی پیروی معنادار است.
    کلیدواژگان: رهبری خدمت گزار، اثربخشی، رهبری، سیستم معادلات همزمان
  • زهرا رزمی، آمنه خدیور، سارا آقابابایی صفحات 45-67

    قرار دادن نیروهای مرتبط با فناوری اطلاعات در جایگاه شغلی مناسب، با توجه به توانایی ها و دانش آنها، مسئله ای است که هرچند در اهمیت آن هیچ شکی نیست، اما دشوار پنداشتن و یا عدم توانایی در پرداختن به آن باعث تصمیم گیری های سطحی، غیر علمی و بدون برنامه ریزی در این امر شده است.
    آنچه در این میان اهمیت فوق العاده ای دارد، تعداد زیاد و تنوع شاخص های تاثیرگذار در استخدام کارکنان فناوری اطلاعات است، هم چنان که ماهیت کیفی، مبهم و فازی آنها تصمیم گیری درباره استخدام فرد را با مشکل روبه رو می سازد.
    در این مقاله پس از جمع آوری موارد مهم در ارزیابی گروه های شغلی هشت گانه فناوری اطلاعات، با نظرسنجی از خبرگان امر، به تعیین میزان لازم برای هر یک از مهارت ها در گروه های شغلی گوناگون در زمینه فناوری اطلاعات به شیوه دلفی فازی پرداخته شد و سپس سیستم خبره فازی استخدام طراحی شد که ورودی های آن امتیاز فرد در هر یک از مهارت ها و خروجی آن نمره نهایی فرد برای استخدام در آن گروه شغلی می باشد. یافته های این پژوهش را می توان در تصمیم گیری مدیران در امر استخدام کارکنان فناوری اطلاعات و برنامه ریزی هدف مند آموزشی آنها برای گروه های شغلی فناوری اطلاعات به کار گرفت.

    کلیدواژگان: استخدام، مهارت های عمومی، کارکنان فناوری اطلاعات، دلفی فازی، سیستم خبره فازی
  • میثم شیرخدایی، وحید ناصحی فر، فرشته غلامی صفحات 67-87
    هدف اصلی از انجام این تحقیق، طبقه بندی ریسک های بین المللی پیش روی شرکت های خودروساز ایرانی فعال در بازارهای بین المللی و بررسی رابطه این ریسک ها و انتخاب شیوه ورود به کشورهای گوناگون به وسیله این شرکت ها بود. جامعه آماری این تحقیق را شرکت های تولیدکننده فعال در صنعت خودرو که طی 5 سال اخیر(1385-1390) در بازارهای خارجی وارد شده اند، تشکیل می داد. واحد تحلیل داده ها زوج «شرکت پروژه» انتخاب گردید و برای طبقه بندی ریسک ها از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. به این ترتیب ریسک های بین المللی در قالب چهار نوع ریسک خاص کشور میزبان و ریسک خاص صنعت، ریسک خاص شرکت و ریسک خاص کشور مبدا طبقه بندی گردید. هم چنین رابطه میان ریسک های بین المللی و انتخاب شیوه ورود با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن بررسی شد که نتیجه آن تایید رابطه ریسک خاص کشور میزبان و ریسک خاص صنعت با انتخاب شیوه ورود بود؛ به عبارت بهتر با توجه به نتایج به دست آمده و با افزایش ریسک های مزبور، انتخاب شیوه ورود به سمت صادرات رفته و با کاهش آنها، شیوه ورود به سمت همکاری مشترک و سرمایه گذاری مستقیم خارجی سوق پیدا می کند. از طرف دیگر مشخص شد که رابطه میان انتخاب شیوه ورود و ریسک خاص صنعت و ریسک خاص کشور مبدا معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: ریسک بین المللی، شیوه ورود، صنعت خودرو
  • عباس نرگسیان، غلامرضا طالقانی، محمد جواد زرین نگار، جواد نرگسیان صفحات 87-109
    امروزه مشاغلی مانند قضاوت و وکالت که بیشتر به عنوان حرفه محسوب می شوند، متصدیان این گونه مشاغل ساعت های متعددی را به کار می گذرانند. اشتغال به کار مداوم در دادگاه ها و به ویژه دفاتر وکالت در فضای کاری این گونه مشاغل بسیار تعجب برانگیز است.
    در این مقاله تلاش می شود شیفتگی عجیب قضات و وکلا به کار در قالب اعتیاد به کار تبیین شود. پژوهش حاضر از حیث هدف یک تحقیق کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی به شمار می آید و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل قضات و وکلای دادگستری استان تهران می باشد که در دادگاه ها و دفاتر وکالت مشغول به کار می باشند. یافته های مقاله نشان می دهدکه بین اعتیاد به کار قضات و وکلا با ویژگی های رفتاری آنان رابطه معنادار وجود دارد. تحلیل رفتگی و تعهد سازمانی رابطه معنادار و مثبتی با اعتیاد به کار را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، تحلیل رفتگی، تعهد سازمانی
  • علی حسین کشاورزی، عبدالرضا بیگی نیا، زهرا رضایی صفحات 109-127
    اعتماد از راه ایجاد همکاری و همبستگی بین اعضای گروه، موجب توسعه و ارتقای روحیه گروهی می شود و به طور مستقیم و غیرمستقیم بر بازده گروه و در نهایت بر عملکرد سازمان تاثیر می گذارد. تسهیم دانش در سازمان ها به یادگیری سریع تر فردی و سازمانی منجر شده، خلاقیت را افزایش داده و به بهبود عملکرد فردی و سازمانی منتهی می شود. بنابراین سازمان ها تسهیم دانش را تقویت و کارکنان خود را به این امر تشویق می کنند. اعتمادسازی در سازمان و شناخت ارتباط آن با تسهیم دانش به ویژه برای کسب مزیت رقابتی سازمان ها مهم است. تحقیق حاضر با هدف «شناسایی نقش اعتماد بین فردی با تسهیم دانش در ستاد مرکزی شرکت ملی گاز ایران» انجام شد. داده های مربوط به اعتماد و تسهیم دانش جمع آوری و با روش همبستگی تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحقیق، همبستگی مثبت و معنی دار بین اعتماد بین فردی با تسهیم دانش و مولفه های آنها را تایید کرد.
    کلیدواژگان: اعتماد بین فردی، اعتماد شناختی، اعتماد عاطفی، تسهیم دانش، تسهیم دانش آشکار، تسهیم دانش پنهان
  • اسدالله کرد ناییج، حسین خنیفر، سمیه زراعت کار، کبری آلاشتی صفحات 127-147
    یکی از موضوعات جدید در حوزه رفتار سازمانی، موضوع هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی است. هوش معنوی، هوشی است که انسان را قادر می سازد تا به کارها و فعالیت های خود معنا و مفهوم بخشیده و به وسیله آن از معنای عملکرد خود آگاه شود. هوش معنوی به دلیل پیوند آن با معنا و ارزش، می تواند به انسان توان تغییر وتحول بدهد. از سوی دیگر رفتار شهروندی سازمانی نیز بیانگر رفتارهای فرانقشی است که در قالب نوع دوستی، وجدان کاری، ادب و ملاحظه، جوانمردی وگذشت و رفتار مدنی نمایان می شود.
    از این رو در این مقاله هوش معنوی و رابطه آن با رفتار شهروندی سازمانی بررسی شده است. بررسی این رابطه، موضوعی جدید است که در کشور تاکنون به آن پرداخته نشده است. در این تحقیق تعداد 70 پرسشنامه در بین جامعه آماری تحقیق توزیع وجمع آوری وسپس از طریق نرم افزار spss تحلیل شد.
    نتایج به دست آمده از آزمون همبستگی اسپیرمن نشان می دهد که بین هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنادار مثبت وجود دارد. در واقع بین متغیر هوش معنوی و ابعاد نوع دوستی، وجدان کاری، جوانمردی و گذشت و رفتار مدنی رابطه معنادار مثبت وجود دارد. هم چنین به منظور رتبه بندی مولفه های مختلف رفتار شهروندی سازمانی از آزمون فریدمن استفاده شده است که نتایج نشان می دهد وجدان کاری بالاترین رتبه و ادب و ملاحظه دارای کم ترین رتبه در میان مولفه های رفتار شهروندی است.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، هوش معنوی، رفتار سازمانی، رفتار شهروندی سا
|
  • Pages 1-23
    Psychological capital is one of the new concepts in recent years that consider the capabilities and positive qualities in people and importance of a positive work environment; and try with the theoretical and practical approach and positive elements help to employee's life and work. Due to the developing the approach of psycap in the organizations, this paper has studied and identified the role of psycap on organizational commitment and job satisfaction in Iranian public organization. Due to the developing the approach of psycap in the organizations, this paper has studied and identified the role of psycap on organizational commitment and job satisfaction in Iranian public organization. So, first the researcher reviewed the research literature, then with the use of descriptive-survey method, statistical sample of the population that were employees of public organizations in Tehran province were selected and the research hypothesis were tested by using structural equations and regressions. The finds of research shows that psycap has significant positive relation with the organizational commitment and job satisfaction. The result show resiliency has the highest rank, and optimism lowest rank. At last, psycap has the moderating role between organizational climate and organizational commitment and job satisfaction. Key words: Psychological capital, organizational climate, job satisfaction and organizational commitments.
    Keywords: Psychological capital, organizational climate, job satisfaction, organizational commitments
  • Pages 23-45
    The purpose of this paper is investigating the impact of servant leadership on followership effectiveness. Model variables are selected through experimental and theoretical study. The data are obtained by survey method, based on surveying the managers and employees of 22 selected governmental organizations, then the hypotheses are investigated. This research is distinguished from other similar researches in that, instead of individual correlation analysis and ignoring other circumstances, using advanced methods, the variables have been simultaneously and two-way analyzed. In order to do this, Eviews 7.1 and spss19 are used for estimating parameters by the use of OLS method; Since there is a possibility for existence of two-way relation between the variables, three stages simultaneous equations (3SLS) is used to estimate simultaneous impacts of servant leadership on organizational effectiveness. The quantitative results of quantitative estimation of the models by the Structural Equation Modeling showed that servant leadership has positive impact on followership effectiveness.
    Keywords: Servant leadership, Followership, effectiveness, simultaneous equations system
  • Pages 45-67

    Placing Informaiton Technology staff in suitable job positions of employees, regarding their skills and knowledge is very important. However, percepting it as a difficult issue or inability in dealing with them leads to superficial, non-scientific and haphazard decisions within enterprises. The very important note in this matter is the large quantity and variety of indicators that affect the recruitment of IT staff, as well as the qualitative, vague and fuzzy nature of employment that makes it difficult to decide about selecting the righ professional. In this paper, after collecting the important criteria in evaluation of eight IT occupational groups, we define intervals for each of core skills in eight IT occupational groups by seeking experts opinions through Fuzzy Delphi technique.In the next step, we design a fuzzy expert system with Matlab fuzzy toolbox for IT personnel selection that its inputs are the score in each skill and the outputs are his/her grade in each IT occupational group. The findings of this research can be useful for managers in employeeing IT professionals and in their purposeful educational planning for IT occupational groups.

    Keywords: Selection, General Skills, IT Personnal, Fuzzy Delphi, Fuzzy Expert system
  • Pages 67-87
    The main goal of this study is the classification of international risks facing Iranian automotive companies activated in international markets. Also, the examination of the relationship among these risks and the selection of entry mode to various countries by these companies is another goal of this research. The research population of this study is the factories in automotive industry which has entered foreign markets in recent 5 years (1385-1390). Analysis even data surface is elected "Company-Project" and exploratory factor analysis test is used for the classification of risks. In this manner, international risks are classified in the four categories of risks; specific-host country risk, specific-industry risk, specific-company risk, and specific-home country risk. Also, the relationship between international risks and the selection of entry mode is examined by Spearman correlation test and its results are the confirmation of relation specific-host country risk and specific-industry risk with the selection of the entry mode. In other words, according to findings, with increase in the mentioned risks, the export entry mode has been considered and with decreasing of the risks, the entry mode has inclined to the J.V. and foreign direct investment. On the other hand, it has been identified that the relationship between the entry mode, specific-industry risk, and specific-home country risk is not meaningful.
    Keywords: International risk, Entry mode, Vehicle industry
  • Pages 87-109
    Nowadays, people with jobs such as judgment and attorney, which are mostly regarded as professions, spend great amounts of times with high efficiency. Continuous hard work in court and attorney workplaces is very strange. In this paper, we try to explain the strange captivation of judges and attorneys to work, under the term of workaholic behaviors. This research is a practical and uses descriptive-survey method. Also, in terms of relationship between the variables of the research, it is a correlative research and more specifically, based on Structural Equation Modeling. Research population includes judges and attorneys of Tehran who work in courts and law offices. The results of the research exhibit that there is a meaningful relationship between behavioral characteristics of judges and attorneys and their workaholics. Results also indicate that there is a significant and positive relationship between burn out and organizational commitment with workaholics.
    Keywords: Workaholism, burn out, organizational commitment
  • Pages 109-127
    Trust leads to the development and improvement of group morale, through creation of cooperation and connection among group members. It directly and indirectly affects the group output, and eventually on organizational performance. Knowledge sharing in organizations leads to faster individual and organizational learning; increases creativity, and causes improvement in individual and organizational performance. Therefore, organizations nurture knowledge sharing and encourage their employees to act upon it. Trust building in organization and recognizing its relationship with knowledge sharing is especially important for the creation of competitive advantage. This research is carried out, aiming the “identification of the relationship between interpersonal trust and knowledge sharing in the Iranian National Gas Company headquarter”. The data related to trust and knowledge sharing are collected and analyzed by correlation analysis. Research findings confirm the positive and significant relationship between interpersonal trust and knowledge sharing and their factors.
    Keywords: interpersonal trust, cognitive trust, effective trust, knowledge sharing, explicit knowledge sharing', tacit knowledge sharing
  • Pages 127-147
    One of the new subjects in the domain of organizational behavior is the concept of spiritual intelligence and organizational citizenship behavior. In fact, this intelligence is the one which enables a person to make his activities and works meaningful and by dint of that, he becomes aware of his effectiveness. Spiritual intelligence, due to its connection with meaning and value, can cause a change in human beings. On the other hand, organizational citizenship behavior defines extra- role behavior which will be appeared in terms of altruism, working conscientiousness, courtesy, sportsmanship and civic virtue. Hence, in this research the concept of spiritual intelligence and its relationship with organizational citizenship behavior has been investigated. Pursuing this relationship is a brand new subject which has not been under investigation in Iran up to now. In this research 70 questionnaires were distributed to statistical community and were collected and then the results were analyzed by SPSS program. The result obtained from the Spearman Correlation Test reveals that, there is a meaningful positive relationship between spiritual intelligence and organizational citizenship behavior. In fact, there is a meaningful positive relationship between spiritual intelligence variable and aspects of altruism, working conscientiousness, sportsmanship and civic virtue. Also in order to ranking the components of organizational citizenship behavior was used the Friedman Test that the results indicate consciousness have the highest and courtesy have the lowest rank among the components of citizenship behavior.
    Keywords: organizational intelligence, Spiritual intelligence, organizational behavior, Organizational Citizenship Behavior