فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 275 (هفته چهارم فروردین 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/30
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی اصغر فرازی، معصومه صوفیان، بنفشه نایب زاده صفحه 1
    مقدمه
    با توجه به افزایش میزان مرگ و میر ناشی از پنومونی در افراد سالمند، استفاده از مدل ساده تر برای تعیین پیش آگهی پنومونی می تواند به کاهش میزان مرگ و میر در این گروه سنی بیانجامد. هدف این مطالعه، تعیین اعتبار مدل 60-CURB (years 60 ≤ Confusion، uremia، respiratory rate، blood pressure، and age) و مدل 60-CRB (years 60 ≤ Confusion، respiratory rate، blood pressure، and age) و مقایسه ی آن با مدل های PSI (Pneumonia severity index) و 65-CURB و 65-CRB بود.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی بود که در سال 1392 در دانشگاه علوم پزشکی اراک به انجام رسید. اطلاعات 141 بیمار 60 سال و بالاتر مبتلا به پنومونی اکتسابی از جامعه که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 050/0 ≥ P معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران در این مطالعه، 6/7 ± 9/68 و میانه 65 سال بود. 76 بیمار (9/53 درصد) مذکر و نسبت جنسی مرد به زن 17/1 بود. 6/71 درصد بیماران ساکن شهر بودند. شایع ترین بیماری های همراه بیماری های قلبی- عروقی (6/37 درصد) بود. شایع ترین علامت رال و رونکای (2/92 درصد) و هپپوترمی یا هیپرترمی (7/88 درصد) بود. از نظر بهبودی روز سوم حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت مدل PSI (Pneumonia severity index) و 60-CURB بیشتر از سایر مدل ها بود و از نظر بستری در ICU (Intensive care unit) تا روز چهاردهم و مرگ تا روز سی ام بیشترین ارزش اخباری مثبت مربوط به مدل 65-CURB و 60-CRB بود.
    نتیجه گیری
    برای تعیین شدت و پیش آگهی پنومونی اکتسابی از جامعه در سالمندان، می توان از مدل 60-CURB و مدل 60-CRB استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پنومونی اکتسابی از جامعه، 60، CURB، 60، CRB، سالمندان
  • الهام خسروی، مهران هودجی، مسعود اعتمادی فر صفحه 2
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروز (MS یا Multiple sclerosis) یکی از شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب است و اغلب در بالغین جوان بروز می کند. این بیماری از نظر بالینی با درگیری قسمت های مختلف سیستم اعصاب مرکزی در زمان های مختلف مشخص می گردد. هنوز علت مشخصی برای بروز این بیماری به دست نیامده است. این تحقیق با هدف کشف ارتباط احتمالی بین این بیماری و عوامل محیطی با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS یا Geographic information system) انجام شد.
    روش ها
    در این تحقیق مناطق مورد مطالعه چند شهرستان از غرب استان اصفهان (نجف آباد، مبارکه و لنجان) بودند. چندین نمونه از خاک هر منطقه برداشت شد و برای اندازه گیری عناصر سرب و روی و انجام آنالیز مورد نظر به آزمایشگاه انتقال داده شد. غلظت فلزات انتخابی با اسپکتروفتومتری جذب اتمی مدل Pye unicam spq)) اندازه گیری شد. همچنین آمار بیماری MS طی سال های 91-1387 از مرکز بهداشت استان اصفهان تهیه گردید و و خون 15 نفر از بیماران مورد آزمایش فلزات سنگین قرار گرفت، سپس به کمک نرم افزار GIS نقشه های پراکندگی مواد و بیماری ترسیم شد.
    یافته ها
    بخش مهمی از بیماری MS منطبق با پراکندگی سرب در مناطق مورد مطالعه بود؛ اما بیماری ارتباط چندانی با پراکندگی روی نداشت.
    نتیجه گیری
    ترسیم نقشه ی بیماری MS نشان داد که مناطق با شیوع بالای بیماری منطبق با بالا بودن آلودگی هایی نظیر سرب است و این انطباق، ارتباط بیماری با عوامل و آلودگی های محیطی را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: بیماری مولتیپل اسکلروز، آلودگی های محیطی، شیوع
  • هادی میرزاپور، آرزو کرم زاده، حسین خان احمد*، رسول صالحی، مجید خیرالهی صفحه 3
    مقدمه

    یکی از چالش های پیش رو در روش های مرسوم تولید پروتئین نوترکیب که ترانسژن به صورت خطی به سلول میزبان وارد می شود، هتروژنی در تعداد نسخه های ترانسژن در کلون های مختلف به دست آمده است که منجر به بیان ژن در سطوح مختلف می شود. گذشته از کارایی پایین درج خطی در ژنوم میزبان، پدیده ای دیگر به نام Position effect باعث کمتر شدن کارایی بیان ژن می گردد. PiggyBac کلاسی از DNA ترانسپوزونی است که می تواند به صورت مکانیزم Cut and paste در ژنوم سلول میزبان جابه جا شود. برخی خصوصیات منحصر به فرد این ترانسپوزون، آن را به یکی از وکتور های مناسب در مطالعات انتقال ژن تبدیل کرده است. انتقال ترانسژن با حجم بالا و درج در نواحی فعال از نظر رونویسی، از جمله خصوصیات مهم این ترانسپوزون است که می توان از آن در تولید پروتئین نوترکیب با کارایی بالا بهره برد. در این تحقیق، تعداد نسخه های درجی در کلون های به دست آمده از سیستم تک پلاسمیدی و دو پلاسمیدی این سیستم در رده ی سلولی HEK (Human embryonic kidney) مقایسه شده است.

    روش ها

    تولید سازه های تک پلاسمیدی و دو پلاسمیدی سیستم ترانسپوزاز حاوی ژن 10-IP و ژن مقاومت به آنتی بیوتیک هیگرومایسین با استفاده از روش های کلونینگ مولکولی به انجام رسید. رده ی سلولی HEK پس از تکثیر در پلیت های سلولی جهت انجام ترانسفکشن Seed شدند. سازه ها با استفاده از کیت لیپوفکتامین 2000 ترانسفکت شدند و پس از 48 ساعت مورد تیمار با آنتی بیوتیک هیگرومایسین به مدت دو هفته قرار گرفتند. کلون های به دست آمده پس از استخراج DNA ژنومی با تکنیک Absolute real-time PCR (Absolute real-time polymerase chain reaction) از نظر تعداد نسخه های ژنی درج شده مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد نسخه های ژنی به دست آمده با استفاده از سیستم تک پلاسمیدی در هر سلول، برابر با 5 نسخه بود؛ در حالی که این عدد در سیستم دو پلاسمیدی برابر با دو نسخه بود.

    نتیجه گیری

    بررسی نتایج حاصل از تعداد نسخه های درجی در سیتم های تک پلاسمیدی و دو پلاسمیدی نشان داد که سیستم تک پلاسمیدی کارایی بالاتری از لحاظ تعداد نسخه های درجی دارد و می توان با کلون کردن ژن مورد نظر و کاست بیان کننده ی آنزیم ترانسپوزاز در یک پلاسمید واحد، تعداد نسخ بیشتری جهت بیان بیشتر پروتئین نوترکیب به دست آورد.

    کلیدواژگان: PiggyBac ترانسپوزون، ژن درمانی، پروتئین نوترکیب، تعداد نسخه های ترانسژن
  • منیر دودی، گیلدا اسلامی، محبوبه سترکی، سید حسین حجازی صفحه 4
    مقدمه
    ژنوتایپینگ گونه های کریتیدیا، جهت انتخاب روش مناسب برای کنترل و پیشگیری از بیماری لیشمانیوز جلدی، تعیین بهتر اثر درمانی داروها و تهیه و ارزیابی واکسن با اهمیت است.
    روش ها
    در این مطالعه، به منظور تشخیص سویه های کریتیدیا از 602 بیمار مبتلا به لیشمانیوز پوستی نوع مرطوب مراجعه کننده به مرکز تحقیقات پوست و سالک حضرت صدیقه ی طاهره (س) در اصفهان و سایر مراکز درمانی حومه ی اصفهان، نمونه گیری به عمل آمد. در مورد 201 بیمار (39/33 درصد) ابتدا کشت در محیط NNN (Novy-Nicol-Mac Nea) و سپس استخراج DNA از پروماستیگوت ها به عمل آمد و سپس روش PCR-RFLP (Polymerase chain reaction -restriction fragment length polymorphism) اجرا شد و ناحیه ی 1ITS (1 Internal transcribed spacer) تکثیر و آنزیم HaeIII به کار گرفته شد.
    یافته ها
    دو گونه ی کریتیدیا به نام های کریتیدیا فاسیکولاتا 27 مورد (44/13 درصد) و کریتیدیا لوسیلیا 11 مورد (47/5 درصد) و بقیه تریپانوزماتیده با کد 331988GQ بودند که پس از آنالیز مولکولی، 92 درصد شباهت با کریتیدیا فاسیکولاتا و 89 درصد شباهت با کریتیدیا لوسیلیا نشان دادند و 163 مورد (09/81 درصد) گزارش شدند. از 351 بیمار (31/58 درصد) لیشمانیا جداسازی گردید و از 50 بیمار (31/8 درصد) نه لیشمانیا و نه کریتیدیا جداسازی نشد. سپس نمونه ی کشت آن ها منفی گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    در نهایت، نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که نه تنها کریتیدیا به عنوان آلوده کننده ی کشت های لیشمانیا در اصفهان و مناطق اطراف آن است؛ بلکه دارای پلی مورفیسم ژنتیکی نیز می باشد.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، کریتیدیا، 1Internal transcribed spacer، Polymerase chain reaction، restriction fragment length polymorphism
  • گزارش مورد
  • رحمت الله رفیعی، نوید شریفی * صفحه 5
    مقدمه

    ویروس هرپس سیمپلکس (Herpes simplex virus یا HSV) یک ویروس بیماری زا است که به ندرت می تواند دستگاه گوارش را به خصوص در افرادی که زمینه ی سرکوب ایمنی داخلی یا خارجی دارند، درگیر کند.
    معرفی بیمار: بیمار، مرد 26 ساله ای با سابقه ی قبلی کولیت اولسراتیو است که با شکایت از حملات شدید دل درد، هماتوشزی مقاوم به درمان و مصرف همزمان داروهای سرکوب گر ایمنی مراجعه کرده است. پس از شک و بررسی، عامل حملات حاد بیماری، ویروس هرپس سیمپلکس شناخته شد و بیمار تحت درمان با داروی Acyclovir قرارگرفت و پس از چند روز علایم وی بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    امروزه، ویروس هرپس سیمپلکس به عنوان یکی از علل حملات برق آسا و یا مقاومت بیماری های التهابی روده به درمان های تعدیل کننده ی ایمنی مطرح است که می توان با استفاده از روش های Immunohistochemistry و Polymerase chain reaction نمونه ی بافتی، آن را شناسایی کرد و با درمان ضد ویروسی به موقع، از حملات و آسیب های شدید بیماری جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: ویروس هرپس سیمپلکس، بیماری التهابی روده
|
  • Aliasghar Farazi, Masoomeh Sofian, Banafsheh Nayebzadeh Page 1
    Background
    Due to high rates of mortality from pneumonia in the elderly, using a simple model for determining the prognosis of pneumonia can lead to a decrease in the mortality rate in this group. This study aimed to determine the validity of confusion, uremia, respiratory rate, blood pressure, and age ≥ 60 years (CURB-60) and confusion, respiratory rate, blood pressure, and age ≥ 60 (CRB-60) models in determining the prognosis of community-acquired pneumonia in the elderly and comparison them with models of the pneumonia severity index (PSI), CURB-65, and CRB-65.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2013 in Arak University of Medical Sciences, Iran. Data of 141 patients with the age of 60 years and older with community-acquired pneumonia who had inclusion criteria were included in the study and analyzed. P-value < 0.05 was considered significant.
    Findings
    The mean age of patients was 68.9 ± 7.6 with the median of 65.0 years. 76 patients (53.9%) were men and sex ratio of men/women was 1.17. 71.6% of patients were in urban areas. The most common comorbidity was cardiovascular disease (37.6%) and the most common sign and symptom were respiratory rale (92.2%), hypothermia or hyperthermia (88.7%), respectively. Sensitivity, specificity and positive predictive value of PSI and CURB-60 model for third day recovery were higher than the other models. The highest positive predictive value of intensive care unit (ICU) admission until the fourteenth day and 30-day mortality were in the models of CURB-65 and CRB-60.
    Conclusion
    To determine the severity and prognosis of community-acquired pneumonia in the elderly, CURB-60 and CRB-60 models can be used.
    Keywords: Community_acquired pneumonia_Confusion_uremia_respiratory rate_blood pressure_age ≥ 60 years (CURB_60)_Confusion_respiratory rate_blood pressure_age ≥ 60 (CRB_60)_Elderly
  • Elham Khosravi, Mehran Houdaji, Masoud Etemadifar Page 2
    Background
    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common diseases in neurology and mostly occurs in young adults. The disease is clinically characterized by the involvement of different parts of the central nervous system at different times. Not a cause for the disease has been obtained, and this study aimed to intend benefiting from geographical information system (GIS) to explore a possible link between the disease and environmental factors.
    Methods
    In this research, regions of cities of Najaf Abad, Isfahan, and Mobarake in the west of Isfahan Province were studied. Several soil samples were taken from each area and to measure the lead (Pb) and zinc (Zn) concentrations, atomic absorption spectrophotometer model (Pye Unicam, SPQ) was used. The epidemiology of multiple sclerosis during 2008-2012 was obtained from Isfahan Health Center and the GIS maps of material dispersion and the disease were traced.
    Findings
    A significant portion of multiple sclerosis was consistent with the distribution of lead in the study areas; but the disease had little to do with the distribution of zing.
    Conclusion
    The mapping showed that areas with a high prevalence of multiple sclerosis are consistent with the high contaminants such as lead; this adaptation can explain the association of the disease and environmental factors.
    Keywords: Multiple sclerosis, Environmental pollution, Prevalence
  • Hadi Mirzapour, Arezo Karamzade, Hossein Khanahmad, Rasoul Salehi, Majid Kheirollahi Page 3
    Background

    A major bottleneck in the production of recombinant proteins in conventional linear method is the heterogeneity in number of transgene copies in the genome of the host cell that lead to variable levels of transgene expression. Aside from the low efficiency of the random integration, other phenomena such as positional effect contribute to low efficiency of transgene expression. PiggyBac is a class of DNA transposons which can transpose through “cut and paste” mechanism in host genome. Some specific characteristic of this transposon makes it promise vector in gene transfer studies. High capacity of transgene transposition and flexibility in molecular engineering of transposase are characteristics of PiggyBac transposons that are important in recombinant protein and gene therapy approaches. The aim of this study was estimation of transgene copy number based on helper-dependent and independent PiggyBac transposition system in human embryonic kidney (HEK) cells.

    Methods

    Plasmid containing interferon gamma inducible protein 10 (IP-10) coding sequence flanked by PiggyBac terminal repeat element and plasmid containing transposase system and a unit plasmid containing both transposae and IP-10 coding sequence were used for generating recombinant cells in helper-dependent and independent system, respectively. Human embryonic kidney cells were transfected by each group. After clonal selection, absolute quantitative real-time polymerase chain reaction was used for estimation of transgene copy number.

    Findings

    Estimation of IP-10 copy number has revealed 5 and 2 copies per cell in helper-independent and dependent system, respectively.

    Conclusion

    Here, we report activity of PiggyBac transposition in human embryonic kidney cell line. PiggyBac helper-independent and dependent system was used for generation of stable cell line producing mouse IP-10 protein and our data confirmed permanent expression of this transgene with the mean of about 5 transgene copies per each cell.

    Keywords: Piggybac transposon, Gene therapy, Recombinant protein, Transgene copy number
  • Monir Doudi, Mahbubeh Setorki, Gilda Eslami, Seyed Hossein Hejazi Page 4
    Background
    Genotyping of Crithidia species is of high importance in the selection of an appropriate method to control and prevent cutaneous leishmaniasis (CL), determination of the best therapeutic effect of drugs, and preparation and evaluation of the vaccines.
    Methods
    In order to identify the strains of Crithidia, sampling was done in one of the endemic regions of wet or rural type zoonotic cutaneous leishmaniasis (ZCL) in Isfahan city and surrounding areas, Iran. Samples were 602 patients with wet cutaneous leishmaniasis referred to Isfahan Leishmaniasis Research Center or other health centers in the vicinity of Isfahan. Sampling in Novy-MacNeal-Nicolle medium (NNN) medium, extraction of DNA from promastigotes, implementation of the polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method, amplification of internal transcribed spacer (ITS1), and application of HaeIII enzyme were performed.
    Findings
    201 patients (33.39%) were found with two species of Crithidia, 27 cases of Crithidia fasciculata (13.44%) and 11 cases of Crithidia luciliae (5.47%). The rest of the cases, however, were trypanosomatidae with accession number of GQ331988; molecular analysis showed 92% had tendency of homology with Crithidia fasciculata and 89% with Crithidia luciliae (163 cases or 81.9%). Out of 351 patients (58.31%), leishmaniasis parasite was isolated, and out of 50 patients (8.31%), neither Leishmania nor Crithidia were isolated; therefore, their report was negative following cultured samples.
    Conclusion
    The results of the present study suggested that Crithidia not only contaminates leishmania culture but also enjoys genetic polymorphism in Isfahan and surrounding areas.
    Keywords: Polymorphism, Crithidia, Internal transcribed spacer (ITS1), Polymerase chain reaction, restriction fragment length polymorphism (PCR, RFLP)
  • Rahmatollah Rafiei, Navid Sharifi Page 5
    Background

    Herpes simplex virus (HSV) is a virus rarely can involve the gastrointestinal tract, particularly in individuals with underlying endogenous or exogenous immunosuppressant.Case Report: Patient, a 26-year old man with a history of ulcerative colitis was referred with severe abdominal pain, treat-refractory hematochezia and use of simultaneous immunosuppressive drug. Once suspected and investigated, HSV was known to be the cause of the acute episode. Therefore, the patient underwent treatment with acyclovir whereupon in a matter of days his symptoms healed.

    Conclusion

    Today, HSV is considered as the cause of fulminant attack or resistance of inflamatory bowel diseases to immunomodulator treatment; it can be identified using immunohistochemistry and polymerase chain reaction of tissue samples. Timely antiviral therapy can prevent severe attacks and damage.

    Keywords: Herpes simplex virus (HSV), Inflammatory bowel disease, Ulcerative colitis, Acyclovir