فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 110 (اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/19
  • تعداد عناوین: 30
|
  • هدایت جعفری، عیسی محمدی*، فضل الله احمدی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 2-15
    سابقه و هدف

    یکی از اهداف مهم آموزش پرستاری، تربیت پرستاران شایسته است. هدف این مطالعه، کشف معنای شایستگی آموزشی اعضای هیات علمی پرستاری در نزد دانشجویان و استادان پرستاری بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بود. داده ها از طریق مصاحبه های بدون ساختار عمیق (30 مصاحبه انفرادی و یک مصاحبه متمرکز) جمع آوری گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند از ماه تیر سال 1391 شروع و تا ماه خرداد سال 1392 در دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه یافت. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی متعارف انجام گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منتج به استخراج 11 طبقه و 4 مضمون شد. مضامین به دست آمده عبارت از «کارامد و مفید نمودن آموزش نظری، کسب صلاحیت های علمی و مهارت های تخصصی پرستاری، کارامد و مفید نمودن آموزش بالینی و انتقال آن به دانشجویان و منطقی و عینی سازی ارزشیابی» بود. این مضامین بیانگر ابعاد و ویژگی های معنایی درک شده دانشجویان و اعضای هیات علمی پرستاری از شایستگی آموزشی استادان پرستاری بود که منجر به ساخت 4 گویه از مضمون اول، 4 گویه از مضمون دوم، 8 گویه از مضمون سوم و 3 گویه از مضمون چهارم گردید.

    استنتاج

    این مطالعه توانسته است ضمن ارایه چهار ویژگی اساسی صلاحیت آموزشی اعضای هیات علمی پرستاری، شاخص های مربوط به این ویژگی ها را با توجه به شرایط عرصه مشخص سازد. این یافته ها می تواند برای ارزشیابی و طراحی ابزار سنجش صلاحیت آموزشی اعضای هیات علمی پرستاری کاربرد داشته باشد.

  • فرزانه ولی زاده صفحات 17-23
    زمینه و هدف
    بتاتالاسمی یکی از شایع ترین اختلالات توارثی تک ژنی اتوزومال مغلوب است که با کاهش یا عدم تولید ژن بتاگلوبین همراه می باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی جهش های زنجیره بتاگلوبین در مزدوجین ناقل زنجیره بتا این منطقه بود که این امر در تشخیص قبل از تولد بسیار حائز اهمیت می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع بررسی توصیفی- مقطعی بود که بر روی 316 نفر از زوجین ناقل بتاتالاسمی (158 زن و 158 مرد) که در غربالگری زمان ازدواج در مرکز مشاوره تالاسمی شناسایی شدند، انجام گردید. نمونه ها پس از مشاوره به مراکز تشخیصی ژنتیک کشور جهت تعیین نوع موتاسیون زنجیره بتاگلوبین ارجاع شدند. این مراکز از روش های ARMS-PCR (Amplification-Refractory mutation system) و RFLP (Restriction fragment length polymorphism) موتاسیون این افراد را مورد بررسی قرار دادند.
    یافته ها
    بیش از 20 نوع موتاسیون شایع کشور بر روی 316 نفر زوجین ناقل (632 کروموزوم) بتا انجام شد که در بررسی جهش ها، موتاسیون IVII-I (G-A) به عنوان شایع ترین (4/72 درصد) و در مجموع 4 نوع موتاسیون شایع (T > G) 22C، (C < G) 30C، (A < G) IVSII-I و (AA-) C به طور تقریبی 90 درصد موتاسیون ها را شامل شد. موتاسیون های نادری که در این ناحیه شناسایی شدند شامل موتاسیون (HgbS) 6C، HgbE (26C)، (A < C) 848-IVSII IV، (A > G) 130-SI و C به میزان 5 درصد بود.
    استنتاج
    در این بررسی (A < C) IVSII-I شایع ترین جهش زنجیره بتاگلوبین و مشابه سایر بررسی های استان های شمال کشور می باشد. همچنین در این منطقه، واریاسیون های دیگر بتاگوبین مانند SCA با موتاسیون 6C و HgbE با موتاسیون 26C که از جهش های ژن بتاگلوبین ناشی می شوند، شناسایی شدند و در مطالعات سایر مناطق ایران دیده نشده است که به جهت پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی ماژور، شناسایی این موارد بسیار حساس و حایز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: ژن بتاگلوبین، ناقل بتاتالاسمی، موتاسیون، بابل
  • هاجر ضیایی هزار جریبی، فاطمه غفاری فر، عبدالحسین دلیمی اصل، زهره شریفی، اوغل نیاز جرجانی صفحات 25-36
    سابقه و هدف
    تحقیقات قبلی، پلاسمید حاوی ژن TSA (Thiol-specific antioxidant) را به عنوان واکسن مفید در لیشمانیوز جلدی ناشی از لیشمانیا ماژور پیشنهاد داده بود. به تازگی نقش اینترلوکین-22 (22IL) در ترمیم بافت ثابت شده است. در این تحقیق اثر سیتوکین 22IL به همراه پلاسمید کد کننده پروتئین TSA لیشمانیا ماژور در موش BALB/c بررسی شد.
    مواد و روش ها
    از پلاسمید نوترکیب 3pcDNA حاوی ژن کد کننده پروتئین (pcTSA) TSA لیشمانیا ماژور، همراه با سیتوکین 22IL استفاده شد. 60 سر موش ماده BALB/c به 4 گروه 15 تایی تقسیم شدند. گروه های شاهد PBS و 3pcDNA دریافت کردند و یک گروه از موش ها در سه نوبت با پلاسمید حاوی ژن TSA به صورت IM (Intramuscular) واکسینه شدند. گروه چهارم موش ها علاوه بر پلاسمید حاوی ژن TSA، پروتئین 22IL را نیز دریافت نمودند. سنجش ایمنی سلولار با اندازه گیری سیتوکین های 4IL و گامااینترفرون و تست MTT و بررسی ایمنی هومورال با اندازه گیری 1IgG، a2IgG و IgG total با روش ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) انجام گرفت. اندازه گیری قطر زخم، طول عمر و وزن موش ها نیز انجام شد.
    یافته ها
    استفاده توام از پلاسمید حاوی ژن کد کننده پروتئین TSA همراه با 22IL به صورت معنی داری باعث افزایش میانگین گامااینترفرون و کاهش میانگین 4IL- نسبت به سایر گروه ها شد؛ در حالی که میزان مرگ و میر در هفته 27 بعد از چالش برای گروه های شاهد 100 درصد و میزان بقا برای گروه های 22IL + pcTSA و pcTSA به میزان 80 درصد بود. گروه 22IL + pcTSA بالاترین وزن را در هفته 30 داشت. 22IL + pcTSA با داشتن زخم کوچک تر نسبت به pcTSA و گروه های شاهد دارای اختلاف معنی داری با گروه های فوق بود.
    استنتاج
    نتایج به دست آمده کارایی pcTSA توام با 22IL را در بهبود اثر واکسیناسیون لیشمانیوز جلدی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین، 22، ژن کد کننده پروتئین TSA، لیشمانیا ماژور، موش BALB، c
  • زهرا حیدری، حسین محمد ربیع، مهرداد محمدپور*، ابراهیم جعفرزاده پور، مهدی خباز خوب، محمود جباروند، حسن هاشمی صفحات 38-43
    سابقه و هدف

    آستیگماتیسم یک اختلال شایع اپتیکی است که بر عملکردهای مختلف بینایی موثر می باشد و یکی از معیارهای مهم قبل از جراحی رفرکتیو محسوب می شود. هدف از این مطالعه، تعیین ارتباط بین آستیگماتیسم رفرکتیو، قرنیه ای و لنتیکولار در افراد داوطلب جراحی رفرکتیو بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر بر روی 200 بیمار (400 چشم) که جهت جراحی رفرکتیو به بیمارستان فارابی مراجعه کرده بودند، صورت گرفت. رفرکشن و توپوگرافی جهت تعیین آستیگماتیسم رفرکتیو، قرنیه ای و لنتیکولار برای همه بیماران انجام شد. در نهایت تحلیل داده ها بر اساس نرم افزار SPSS نسخه 20 صورت گرفت.

    یافته ها

    7/62 درصد بیماران مونث و سن افراد شرکت کننده در پژوهش 24/6 ± 2/28 سال بود. بر اساس معادل کروی؛ 2/94 درصد نزدیک بین، 3/3 درصد دوربین و 9/78 درصد آستیگماتیسم (بیشتر از 75/0 دیوپتر) بودند. میانگین عیب انکساری بر اساس معادل کروی در گروه نزدیک بین 95/1 ± 59/3- دیوپتر و در گروه دوربین 97/0 ± 72/2 دیوپتر بود. میانگین آستیگماتیسم در گروه نزدیک بین 3/1 ± 9 7/1 دیوپتر و در گروه دوربین 37/1 ± 3/1 دیوپتر به دست آمد. ضریب همبستگی در تعیین ارتباط آستیگماتیسم لنتیکولار با آستیگماتیسم رفرکتیو 223/0 r =و 001/0 > P، در آستیگماتیسم لنتیکولار با آستیگماتیسم قرنیه ای 111/0r = و 027/0 = P و در آستیگماتیسم رفرکتیو با آستیگماتیسم قرنیه ای 942/0 r =و 001/0 > P حاصل شد.

    استنتاج

    رابطه معنی داری بین آستیگماتیسم رفرکتیو، قرنیه ای و لنتیکولار وجود دارد و 81/0 درصد از تغییرات آستیگماتیسم رفرکتیو با تغییرات آستیگماتیسم قرنیه ای قابل توجیه است. تفکیک آستیگمات و مشخص کردن منشا آن می تواند در جراحی رفرکتیو کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: عیوب انکساری، همبستگی، داخلی، قرنیه، آستیگماتیسم
  • جمشید یزدانی چراتی، فاطمه مردانشاه، سیاوش اعتمادی نژاد، محمد صادق رضایی، مصطفی قدمی، الهام احمدی باصیری صفحات 45-56
    سابقه و هدف
    نقشه بندی بر اساس میزان های استاندارد شده بدون در نظر گرفتن همبستگی مکانی منجر به برآوردهای نامناسبی می گردد؛ در این مطالعه با استفاده از هموارگر بیزی (Bayes) در مدل پواسن (Poisson) با تابع پیشین گاما نقشه بروز بیماری سل تهیه گردید.
    مواد و روش ها
    نرخ های بروز بیماری دارای مدل پواسن می باشند که پس از استانداردسازی با استفاده از دو روش هموارسازی بیزی تجربی با تابع پیشین گاما و بدون در نظر گرفتن همبستگی فضایی و با استفاده از داده های سال های 90-1384 محاسبه شد. سپس با استفاده از نرم افزار GIS (Geographic information systems) نقشه بروز بیماری سل تهیه گردید. برای تجزیه و تحلیل بیزی از نرم افزار Excel و WinBUGS نسخه 14 و برای سایر تحلیل ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس داده های موجود، میزان نرخ بروز بیماری در استان برابر با 14/8 برآورد گردید. با بررسی متغیرهای وارد شده در مدل رگرسیون پواسون، این نتیجه به دست آمد که متغیرهای جنس و بیماری از متغیرهای تاثیرگذار در نرخ بروز بیماری بودند. استفاده از هموارسازی باعث شناسایی خوشه های بهشهر و نکا در شرق استان و خوشه های سوادکوه و ساری و بخش بندپی بابل در مرکز و خوشه محمودآباد و سرخرود در غرب استان شد.
    استنتاج
    نرخ بروز بیماری و مقایسه آن با آمار کشوری نشان دهنده وضعیت بهتر استان نسبت به کشور می باشد. بر اساس مدل مبتنی بر استنباط بیز تجربی، به دلیل بیش پراکنش برازش داده شده و با توجه به معیار نیکویی برازش بهتر، مدل فوق در شناسایی خوشه ها از توانایی بهتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سل، میزان ابتلای استاندارد شده، مدل رگرسیون پواسن، مدل بیز تجربی، نیکویی برازش، هموارسازی
  • راضیه محمودزاده، حسن نیک نژاد صفحات 58-66
    سابقه و هدف
    در مرحله آخر آماده سازی نانوذرات آلبومین، گلوتارآلدئید جهت استحکام به نانوذرات تازه شکل گرفته اضافه می شود. گزارش های متعددی از تاثیرات نامطلوب گلوتارآلدئید بر بافت زنده وجود دارد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیرات روش های جایگزین اتصال متقاطع مانند تابش اشعه فرابنفش، گلوکز و ترکیب این دو روش بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه آزمایشگاهی حاضر نانوذرات آلبومین به روش محلول زدایی (Desolvation) تهیه شدند و در مرحله آخر توسط چهار روش گلوتارآلدئید، تابش اشعه فرابنفش، گلوکز و ترکیب اشعه فرابنفش و گلوکز اتصال متقاطع انجام شد. ذرات به دست آمده از لحاظ اندازه و پتانسیل زتا (Zeta)، طیف FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy)، خواص سطحی ذرات (به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی)، برداشت سلولی و میزان سمیت برای سلول ها با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    اندازه ذرات در تمام گروه ها مشابه بود (200-100 نانومتر) و تنها پتانسیل زتا نانوذرات دارای اتصال متقاطع با اشعه فرابنفش در مقایسه با نانوذرات دارای اتصال متقاطع با گلوتارآلدئید تفاوت معنی داری را نشان داد. خواص ظاهری و نتایج طیف FTIR در هر چهار گروه مشابه بود. میزان سمیت برای سلول های طبیعی در گروه اتصال متقاطع به وسیله گلوکز به همراه اشعه فرابنفش (67/7 ± 59/76 درصد) کمتر از گروه اتصال متقاطع شده با گلوتارآلدئید (6/6 ± 08/40 درصد) بود. میزان برداشت سلولی نیز تنها در دو گروه دارای اتصال متقاطع توسط گلوتارآلدئید و گلوکز به همراه اشعه فرابنفش مشابه بود.
    استنتاج
    نتایج این مطالعه از این فرضیه که اتصال متقاطع نانوذرات آلبومین توسط گلوکز و اشعه فرابنفش می تواند روش جایگزین مناسب با سمیت کمتر برای گلوتارآلدئید سمی باشد، حمایت می نماید.
    کلیدواژگان: نانوذرات، آلبومین، اتصال متقاطع، گلوتارآلدئید، اشعه فرابنفش، گلوکز
  • مقایسه اثر ضد دردی سه داروی ایبوپروفن، سلکوکسیب و استامینوفن کدئین بعد از جراحی دندان عقل نهفته پایین
    یونس نظری داشلی برون، محمد رمضانیان، محمد ابراهیمی ساروی، محسن اعرابی صفحات 68-73
    سابقه و هدف
    داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDS یا Nonsteroidal anti-inflammatory drugs) مثل ایبوپروفن، متداول ترین گروه دارویی در کنترل درد بعد از جراحی دندان عقل نهفته هستند. در سال های اخیر، نسل جدیدی از این داروها مثل سلکوکسیب که انتخابی تر عمل می کنند، معرفی شده اند که عوارض گوارشی کمتری دارند. به دلیل ندرت مطالعات در مورد اثربخشی این داروها، هدف از این مطالعه مقایسه سلکوکسیب با دو داروی ایبوپروفن و استامینوفن کدئین بود.
    مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی روی 180 بیمار از بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی دهان و فک و صورت دانشگاه تهران انجام شد که به 3 گروه جهت دریافت یک دوز از داروهای ایبوپروفن 400 میلی گرم، سلکوکسیب 100 میلی گرم و استامینوفن کدئین (استامینوفن 300 میلی گرم + کدئین 20 میلی گرم) بعد از عمل تقسیم شدند. پرسش نامه ای در اختیار بیماران قرار گرفت تاشدت درد خود را ثبت کنند.
    یافته ها
    از نظر زمان استفاده از دوز مکمل، ایبوپروفن بهترین دارو و استامینوفن کدئین ضعیف ترین دارو بود؛ هر چند تفاوت بین ایبوپروفن و سلکوکسیب معنی دار نبود. همچنین از نظر شدت درد، دو داروی ایبوپروفن و سلکوکسیب با هم قابل مقایسه بودند و هر دو، نسبت به استامینوفن کدئین ارجحیت داشتند.
    استنتاج
    با توجه به کارایی قابل مقایسه ایبوپروفن و سلکوکسیب، سلکوکسیب می تواند داروی انتخابی در موارد منع تجویز ایبوپروفن باشد.
    کلیدواژگان: استامینوفن کدئین، ایبوپروفن، سلکوکسیب، درد، دندان عقل نهفته، عوارض پس از عمل
  • احمد دریانی، محمد علی ابراهیم زاده، مهدی شریف، فاطمه رضایی، احسان احمدپور، شهاب سروی، ابوالقاسم عجمی، هاجر ضیایی، علیرضا خلیلیان صفحات 75-80
    سابقه و هدف
    توکسوپلاسما گوندیی (Toxoplasma gondii) تک یاخته ای با انتشار جهانی است و با وجود اطلاعات فزاینده در خصوص بیولوژی توکسوپلاسما هنوز درمان توکسوپلاسموز محدود به چند دارو می باشد و متاسفانه استفاده از هر کدام از داروها همراه با عوارض جانبی مهمی در بیماران می باشد؛ بنابراین انجام بررسی های متعددی جهت یافتن داروهای جایگزین ضد توکسوپلاسما ضروری به نظر می رسد. به همین منظور مطالعه حاضر جهت بررسی تاثیر داروی کتوتیفن بر روی غشای سلول میزبان به منظور مهار نفوذ توکسوپلاسما به داخل سلول های ماکروفاژ انجام شد.
    مواد و روش ها
    در گروه مورد، غلظت های 1، 5 و 10 میکروگرم بر میلی لیتر از داروی کتوتیفن تهیه شد و به محیط کشت RPMI (Roswell Park Memorial Institute) حاوی ماکروفاژهای صفاقی اضافه گردید. بعد از انکوباسیون به مدت 60 دقیقه و افزودن تاکی زوئیت (Tachyzoites) به محیط، میزان تاثیر غلظت های مختلف دارو در مهار ورود تاکی زوئیت های توکسوپلاسما در زمان های 30 و 60 دقیقه مورد ارزیابی قرار گرفت. گروه شاهد داروی کتوتیفن دریافت نکرد.
    یافته ها
    بهترین تاثیر داروی کتوتیفن در مهار ورود تاکی زوئیت های توکسوپلاسما به درون سلول های هسته دار در مدت زمان 60 دقیقه و در غلظت 10 میکروگرم بر میلی لیتر (70/1 ± 90/72) مشاهده شد (05/0 > P).
    استنتاج
    کتوتیفن داروی مناسبی جهت مهار ورود تاکی زوئیت های توکسوپلاسما به درون سلول های هسته دار در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندیی، کتوتیفن، مهار ورود، سلول های هسته دار، موش
  • سید فرزاد متولی حقی، جواد رفیع نژاد، سیده محبوبه حسینی، جمشید یزدانی چراتی، بهزاد پارسی صفحات 82-91
    سابقه و هدف
    پدیکلوزیس (Pediculosis) یکی از بیماری های انگلی انسان است که عامل مهمی در سنجش سطح بهداشت جامعه محسوب می گردد. مطالعه حاضر جهت بررسی عوامل موثر در اپیدمیولوژی پدیکلوزیس در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان های استان مازندران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی در سال 92-1391 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    از میان 45237 دانش آموزان شهرستانی که 14650 نفر در مناطق روستایی و 30587 نفر در مناطق شهری ساکن بودند، 36024 دانش آموز دختر و 9213 دانش آموز پسر به تفکیک تعداد و جنسیت و پس از دسته بندی خوشه ایبه طریق تصادفی در شهرستان های عمده استان مازندران از گلوگاه تا رامسر انتخاب شدند و از نظر آلودگی به شپش (تخم، بالغ) مورد معاینه قرار گرفتند. با استفاده از پرسش نامه، اطلاعات دانش آموزان تکمیل گردید و نتایج حاصل شده از طریق آزمون آماری 2 مورد بررسی قرار گرفت. در پایان با وارد کردن اطلاعات بیماری موردنظر در جدول اطلاعاتی استان، توزیع فضایی بیماری با استفاده از نرم افزار GIS (Geographical information system) ترسیم شد.
    یافته ها
    در بین 45237 دانش آموز مورد بررسی، 823 فرد آلوده به پدیکلوزیس شناسایی شدند. متوسط درصد آلودگی در مناطق شهری استان 4/1 درصد و در مناطق روستایی استان 64/5 درصد بود. بین شیوع پدیکلوزیس با برخی متغیرها ارتباط معنی داری مشاهده شد. اطلاعات به دست آمده نشان داد که آلودگی در غرب استان کمتر از نواحی مرکزی و شرق استان بود.
    استنتاج
    این تحقیق نشان داد که میزان تحصیلات والدین، داشتن مربی بهداشت و رعایت بهداشت فردی با شیوع پدیکولوزیس در جمعیت رابطه معکوس دارد. جهت کنترل و پیشگیری از پدیکلوزیس، کوشش در راستای ارتقای سطح آگاهی مردم ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: شپش سر، اپیدمیولوژی، دانش آموزان ابتدایی، GIS، استان مازندران
  • مریم ابراهیمی نیا، فریبا اسماعیلی، نواز خرازیان، فریبا هوشمند، مرضیه ابراهیمی صفحات 93-100
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش موثر فلاونوئیدهای گیاهی در پیشگیری و درمان دیابت قندی، در این پژوهش القای تمایز سلول های بنیادی 19P به سلول های انسولین ساز تحت تاثیر فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    ابتدا عصاره متانولی از فلاونوئیدهای برگ گیاه کاسنی تهیه و سپس تعیین غلظت شد. اجسام شبه جنینی (Embryoid bodies یا EB) حاصل از کشت معلق سلول های 19P در محیط کشت α-MEM حاوی 15 درصد سرم جنین گاو به مدت سه روز کشت داده شدند. به منظور القای تمایز این سلول ها، به مدت 12 روز با غلظت های 50، 100 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی تیمار شدند. سلول های 19P و اجسام شبه جنینی تیمار نشده به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. از تکنیک های رنگ آمیزی دیتیزون (Dithizone یا DTZ)، ایمنوفلورسنس و RT-PCR (Real-time polymerase chain reaction) جهت شناسایی سلول های تمایز یافته استفاده شد.
    یافته ها
    سلول های 19P تمایز یافته با غلظت های مختلف عصاره نسبت به رنگ آمیزی دیتیزون پاسخ مثبت دادند. بیشترین درصد سلول های دیتیزون مثبت در غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره حاصل شد. روش ایمنوفلورسنس نشان داد که سلول های 19P تمایز یافته قادر به بیان نشانگرهای اختصاصی سلول های بتای پانکراس هستند. بیان ژن Pdx-1 (Pancreatic duodenal homeobox-1) در این سلول ها توسط تکنیک RT-PCR به اثبات رسید.
    استنتاج
    فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی قادر به القای تمایز سلول های بنیادی 19P به سلول های انسولین ساز است.
    کلیدواژگان: فلاونوئید تام عصاره متانولی برگ کاسنی، سلول های 19P، سلول های انسولین ساز، ژن Pdx، 1، سلول های بتای پانکراس
  • مریم حسین نژاد، گلنار اسدی شیرین، محدثه پورعلی، یونس یعقوب زاده* صفحات 102-108
    سابقه و هدف

    فراورده های دریایی به رغم برخورداری از پروتئین و مواد معدنی با کیفیت بالا و اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیر، به دلیل قرار گرفتن در معرض انواع آلاینده ها به خصوص فلزات سنگین، نگرانی هایی را در ارتباط با سلامت و بهداشت آن ها برای جوامع مصرف کننده پدید آورده است. این مطالعه به منظور سنجش میزان سرب تجمع یافته در ماهی سفید به عنوان یکی از پرمصرف ترین انواع ماهی و تعیین مقادیر جذب روزانه (EDI یا Estimated daily intake) و هفتگی (EWI یا Estimated weekly intake) جهت مقایسه با مقادیر جذب قابل تحمل روزانه و هفتگی (TDI/TWI یا Tolerable daily intake/ Tolerable weekly intake) انجام شد.

    مواد و روش ها

    40 عدد ماهی سفید از صیدگاه های دو منطقه بندر انزلی و رودسر در زمستان 1390 برداشت گردید که پس از آماده سازی و هضم شیمیایی نمونه ها، میزان سرب با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله ای مدل 680SHIMADZU AA/ اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرب (میانگین ± انحراف معیار) در ماهی سفید در ایستگاه بندر انزلی و رودسر به ترتیب 54/0 ± 55/2 و 25/0 ± 66/1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک به دست آمد. مقادیر جذب روزانه (EDI) و هفتگی (EWI) فلز سرب در ایستگاه بندر انزلی به ترتیب 001/0 و 009/0 میلی گرم بر کیلوگرم و برای ایستگاه رودسر 0009/0 و 006/0 میلی گرم بر کیلوگرم حاصل شد.

    استنتاج

    مقادیر جذب روزانه (EDI) و هفتگی (EWI) فلز سرب در ماهی سفید در دو منطقه مورد مطالعه از مقادیر جذب قابل تحمل روزانه (24/0 = TDI) و هفتگی (68/1 = TWI) تعیین شده توسط کمیته مشترک FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/ World Health Organization) بسیار کمتر بود. بنابراین مصرف ماهی سفید تهدیدی از جهت فلز سرب برای سلامتی انسان ندارد.

    کلیدواژگان: ماهی سفید، سرب، مقدار جذب روزانه، مقدار جذب هفتگی، ایران
  • فاطمه اسپهبدی، سید حمزه حسینی، عطیه مخلوق، امید صدیقی، مهلا تقی پور صفحات 110-116
    سابقه و هدف
    هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی فراوانی خودکشی در بین بیماران تحت همودیالیز و تعیین عوامل روانی، بالینی و دموگرافیک مرتبط با آن ها بود تا در جهت شناسایی این عوامل و جلوگیری از عوارض بعدی گامی برداشته شود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان های امام خمینی و فاطمه زهرا شهرستان ساری در سال 1390 بود که به روش نمونه گیری مبتنی بر دسترس انتخاب شدند. تعداد نمونه برای این مطالعه 180 نفر در نظر گرفته شد. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ یا General health questionnaire) و پرسش نامه مقیاس انگاره پردازی خودکشی (Scale for suicide ideation یا SSI) بود.
    یافته ها
    از 180 بیمار شرکت کننده در مطالعه، 24 نفر از بیماران (3/13 درصد) در پرسش نامه GHQ افکار خودکشی مثبت داشتند که از میان آن ها 17 نفر (8/70 درصد) مونث و 7 نفر (16/29 درصد) مذکر بودند. از نظر سلامت روانی، 3/27 درصد مشکوک به مشکل روان پزشکی بودند. بین وجود افکار خودکشی پرخطر، کم خطر و عدم وجود افکار خودکشی در پرسش نامه SSI با جنسیت، سن، سطح تحصیلات افراد، شغل آن ها و مدت زمان دیالیز ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    استنتاج
    در این مطالعه شیوع افکار خودکشی در میان بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی و بیمارستان فاطمه زهرا 5/10 درصد گزارش گردید. با تامل در این آمارها این نتیجه به دست می آید که مشکلات مربوط به مسایل روان پزشکی در بیماران تحت دیالیز می تواند به شدت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، خودکشی، سلامت روانی، ایران
  • سید ابوالحسن نقیبی، داود شجاعی زاده، علی منتظری، جمشید یزدانی صفحات 118-123
    سابقه و هدف
    مطالعات مختلف نقش عوامل خطرساز متعددی را برای سرطان پستان شناسایی کرده اند. این مطالعه با هدف بررسی انجام روش های غربالگری و ارتباط آن با برخی عوامل خطر بیماری سرطان پستان در زنان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که حجم نمونه آن را 1416 نفر از زنان بالای 20 سال استان مازندران تشکیل می دادند. پرسش نامه با مراجعه حضوری پرسشگران به خانواده های شهری و روستایی تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه عملکرد منظم و ماهانه خودآزمایی پستان، 3/14 درصد و عملکرد منظم و سالانه معاینه بالینی پستان 7/20 درصد به دست آمد. از جهت برخی عوامل خطر سرطان پستان، 9/12 درصد سن شروع قاعدگی کمتر از 12 سال، 9/6 درصد یائسگی دیررس و بالاتر از 55 سال، 5/9 درصد سابقه ابتلا به بیماری های خوش خیم پستان، 9/3 درصد سابقه هورمون درمانی، 1/6 درصد سابقه خانوادگی مثبت در اقوام درجه اول و 10 درصد سابقه خانوادگی مثبت در اقوام درجه دوم داشتند. بین سابقه ابتلای فرد به بیماری های خوش خیم پستان با عملکرد معاینه بالینی و ماموگرافی رابطه معنی دار آماری مشاهده شد (001/0 < P).
    استنتاج
    با وجود عوامل مهم خطر بیماری سرطان پستان در زنان مورد بررسی، عملکرد زنان گروه پرخطر در مورد روش های غربالگری سرطان پستان بسیار پایین و نامناسب بوده است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل خطر، غربالگری
  • رضاعلی محمدپور تهمتن، جمشید یزدانی، سودابه زارع، حافظ تیرگر فاخری، سمیه باقری صفحات 125-135
    سابقه و هدف
    سرطان به عنوان سومین علت مرگ در ایران شناخته شده است. استان های شمالی کشور به خصوص مازندران و گلستان دارای میزان بروز بالای سرطان گوارش هستند. هدف این مطالعه، یافتن توزیع جغرافیایی میزان مرگ و میر این بیماری و استانداردسازی آن جهت تعیین تفاوت های موجود بین شهرستان ها در نقشه بود.
    مواد و روش ها
    داده های این مطالعه مربوط به موارد مرگ ناشی از سرطان دستگاه گوارش ثبت شده در سال های 84-1380 در استان های گلستان و مازندران بود. برای استفاده از مدل رگرسیون Poisson تعمیم یافته، از داده های انبوهه استفاده شد و با محاسبه میزان مرگ و میر، پس از استانداردسازی با استفاده از نرم افزار GIS (Geographic information systems) نسبت به ترسیم نقشه جغرافیایی اقدام گردید.
    یافته ها
    از بین 5715 فرد فوت شده به علت سرطان دستگاه گوارش، 18/65 درصد مربوط به استان مازندران و 82/34 درصد مربوط به استان گلستان بودند. میزان مرگ و میر استاندارد شده در نقاط مرکزی استان مازندران، مقدار کمتری را نشان داد. از شهرستان چالوس تا مرز گرگان، SMR (Standardized mortality ratio) بیشتر بخش ها بین 0/1-9/0 به دست آمد. از ابتدای مرزبندی گرگان تا انتهای شرقی مرزهای جغرافیایی استان گلستان، برای تمامی بخش ها میزان مرگ و میر بالاتر از 1 به دست آمد. مدل رگرسیونی تا حدودی ناهمگنی مربوط به SMR را از بین برد.
    استنتاج
    تغییرات میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دستگاه گوارش، از روی نقشه جغرافیایی استان های مازندران و گلستان بیان کننده مخاطره بالا و تاثیر ساختار جغرافیایی و اجتماعی- اقتصادی این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان دستگاه گوارش، نقشه بندی مرگ و میر، رگرسیون Poisson تعمیم یافته، ایران
  • فیروزه نظری، مجتبی معینی، رضا سلگی، میرجمال حسینی صفحات 137-144
    سابقه و هدف
    آفلاتوکسین ها یکی از مهم ترین مایکوتوکسین ها می باشند که دارای اثرات جهش زایی، سرطان زایی و ناقص الخلقه زایی هستند. این سموم در انواع مختلف مواد غذایی از جمله غلات و فراورده های آن یافت می شوند. ماءالشعیر فراورده ای است که از عصاره مالت تولید می شود. چناچه جو استفاده شده به آفلاتوکسین آلوده باشد، عصاره مالت تولید می شود و در نهایت، ماءالشعیر به دست آمده به آفلاتوکسین آلوده خواهد بود. از آن جایی که مصرف ماءالشعیر در جامعه رو به افزایش است و با توجه به مستعد بودن این فراورده به آلودگی سموم قارچی، در این تحقیق به ارزیابی میزان آفلاتوکسین ها در ماءالشعیر پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 100 نمونه ماءالشعیر از شهرهای مختلف استان لرستان در 6 ماهه اول سال 1392 جمع آوری شد و مقادیر آفلاتوکسین های 1B، 2B، 1G و 2G در نمونه ها اندازه گیری گردید. جهت خالص سازی سموم از ستون های ایمونوافینیتی و برای شناسایی و تعیین مقدار از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی عالی و دتکتور فلورسانس استفاده گردید.
    یافته ها
    در بازه ی زمانی جمع آوری نمونه های ماءالشعیر، هیچ یک از نمونه ها به آفلاتوکسین آلوده نبودند.
    استنتاج
    از آن جایی که آفلاتوکسین ها در هیچ یک از نمونه های مورد بررسی یافت نشدند، به نظر می رسد مصرف این نمونه ها مشکلی برای سلامتی مصرف کنندگان ایجاد نمی کند. این مطالعه، اولین مطالعه ای است که در ایران به منظور تعیین میزان آفلاتوکسین در ماءالشعیر انجام شده است.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین ها، ماءالشعیر، کروماتوگرافی مایع با کارایی عالی
  • ایوب برزگرنژاد، محمد آزادبخت، امید عمادیان، معصومه احمدی صفحات 146-152
    سابقه و هدف
    یکی از شایع ترین بیماری های دستگاه ادراری، سنگ ها می باشد که شیوع حدود 15-10 درصد دارد. شکایت های شایع به طور معمول، دردهای کولیکی، تهوع و استفراغ و هماچوری است. از عوارض سنگ، انسداد مجاری ادراری و آسیب به بافت کلیه و تخریب آن می باشد. در صورت عدم پاسخ به درمان های دارویی، روش های مختلف مداخله ای مثل روش لاپاراسکوپی مورد استفاده قرار می گیرد که عوارض جانبی مهم و هزینه سنگین داراد. دستیابی به دارویی جهت انحلال سنگ های کلیوی با عوارض کمتر، از اهداف اجرای این طرح بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه غلظت های متفاوتی از فراکسیون های عصاره میوه گیاه سرو کوهی (Juniperus communis) با غلظت μg/ml 500، 1000 و 2000، با سنگ های ادراری خارج شده از بدن انسان های بیمار که بیشترین مقدار ترکیب آن ها به ترتیب کلسیم اگزالات و کلسیم فسفات می باشد، به صورت آزمایشگاهی مواجه شد و اثر آن بر انحلال سنگ ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در سنگ نوع A (حاوی اورات آمونیوم 20 درصد، منیزیم آمونیوم فسفات 10 درصد، کلسیم فسفات 20 درصد و کلسیم اگزالات 50 درصد) وزن خشک پودر سنگ در مواجهه با سالین طبیعی، mg 1458 بود و مواجهه با غلظت های مختلف فراکسیون عصاره به ترتیب mg 1162، 1124، 1136، 1144، 1096، 1126 و 1130 شد که این کاهش وزن از لحاظ آماری معنی دار بود.
    استنتاج
    در بین فراکسیون ها، فراکسیون کلروفرمی (غلظت mg 1000) بیشترین تاثیر را در انحلال سنگ داشت. همچنین فراکسیون باقی مانده (غلظت های mg 1000 و 2000) در انحلال یون کلسیم اگزالات موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: سرو کوهی، سنگ ادراری، اگزالات کلسیم
  • عبدالایمان عمویی، محمدحسن احرامپوش، محمد تقی قانعیان، فاطمه اصغرزاده*، عباس موسی پور، هادی پارسیان صفحات 154-163
    سابقه و هدف

    در چند سال اخیر کاربرد پسماندهای کشاورزی به عنوان جاذب در حذف فلزات سنگین افزایش چشمگیری یافته است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی کارایی زایدات گیاه کلزا در حذف کادمیوم از محلول های آبی بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم ناپیوسته صورت گرفت. اثر عوامل زمان تماس (5، 10، 15، 30، 45، 60 و 120 دقیقه)، میزان pH (2، 4، 6 و 7)، غلظت کادمیوم (15، 30 و 60 میلی گرم در لیتر) و دوزهای جاذب (2/0، 6/0 و 1 گرم در 100 میلی لیتر) بررسی شد. محلول های حاوی کادمیوم به حجم 100 میلی لیتر، با غلظت های مشخص در ارلن 150 میلی لیتری آماده گردید. تحلیل نمونه ها با دستگاه اسپکترومتری جذب اتمی مدل PG-990 انجام شد. میزان مطابقت داده ها با ایزوترم های جذب Langmuir و Freundlich و نیز مدل های سینتیک بررسی گردید.

    یافته ها

    بیشترین راندمان حذف کادمیوم 95 درصد به دست آمد که در 5 دقیقه اول اتفاق افتاد. با افزایش pH تا 6، میزان جذب کادمیوم روی جاذب افزایش یافت. جذب کادمیوم در واحد جرم جاذب با افزایش غلظت اولیه افزایش پیدا کرد. با افزایش جرم جاذب نیز میزان جذب کادمیوم در واحد جرم جاذب زیاد گردید. جذب کادمیوم توسط جاذب کلزا از ایزوترم Freundlich و سینتیک جذب از مدل شبه درجه دوم پیروی می نماید.

    استنتاج

    می توان از پسماندهای گیاه کلزا به عنوان یک جاذب موثر و ارزان قیمت جهت تصفیه فاضلاب های دارای کادمیوم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زایدات کلزا، محلول آبی کادمیوم، ایزوترم، سینتیک، جذب
  • مجتبی شادمان، بوالقاسم عجمی، علیرضا رفیعی، هادی حسین نتاج، وحید حسینی، ترنگ تقوایی، حمیده مثالی، محسن طهرانی صفحات 165-173
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه، مقایسه کمی جمعیت های سلولی NK (Natural killer) و شبه NKT (Natural killer T) در اختلالات گوارشی ناشی از هلیکوباکتر پیلوری است.
    مواد و روش ها
    از بین افرادی که به دلیل علایم سوء هاضمه در درمانگاه بیماری های گوارش تحت اندوسکوپی قرار گرفته بودند، 27 نفر مبتلا به سرطان معده، 25 نفر مبتلا به زخم پپتیک و 22 نفر دارای علایم بالینی بدون زخم به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. عفونت هلیکوباکتر پیلوری با آزمایش اوره آز سریع و بیوپسی به اثبات رسید. میزان جمعیت سلول های NK با دو فنوتیپ CD3-CD56+ و CD3-CD16+و سلول های شبه NKT و همچنین میزان بیان مولکول CD8 در سطح سلول های NK در خون محیطی افراد مورد مطالعه با روش فلوسایتومتری بررسی شد.
    یافته ها
    جمعیت های سلولی CD3-CD16+NK، CD3-CD56+NK و در بیماران مبتلا به سرطان معده در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (به ترتیب 001/0 ≥ P، 005/0 = P و 002/0 = P). اما این جمعیت های سلولی، در بیماران مبتلا به زخم معده در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشتند. همچنین آنالیز میزان بیان مولکول CD8 نشان داد که غالب جمعیت های سلولی CD16+NK و CD56+NK در خون محیطی هر سه گروه مورد مطالعه، فاقد مولکول CD8 هستند (CD8-).
    استنتاج
    کاهش جمیعت سلول های NK و شبه NKT در بیماران مبتلا به سرطان معده نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. به نظر می رسد این سلول ها در کاهش التهاب مزمن ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری و جلوگیری از پیشرفت به سمت سرطان معده نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: سوء هاضمه، هلیکوباکترپیلوری، سلول NK، فلوسایتومتری
  • امیرحسین هاشمیان، علیرضا فشاری صفوی*، منصور رضایی، مهرداد پاینده، محمدرضا گلپایگانی، شیرین فلاح پاکدل صفحات 175-181
    سابقه و هدف

    تشخیص به موقع اضافه بار آهن در اعضای مختلفی چون قلب و کبد می تواند کیفیت زندگی بیماران تالاسمی وابسته به تزریق خون را تا حد زیادی بهبود بخشد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه میان *2MRI T (relaxation tim *2T Magnetic resonance imaging) قلب، کبد و سطح فریتین و نیز سنجش عوامل موثر بر اضافه بار آهن با استفاده از روش معادلات برآوردگر تعمیم یافته انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 53 نفر از بیماران تالاسمی ماژور بیمارستان دکتر محمد کرمانشاهی در سال های 92-1391 مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور بررسی رابطه میان *2MRI T قلب، کبد و سطح فریتین علاوه بر مدل خطی، مدل های درجه دو، نمایی و لگاریتمی نیز به داده ها برازش داده شد. همچنین به منظور شناسایی عوامل موثر بر اضافه بار آهن از روش معادلات برآوردگر تعمیم یافته استفاده گردید.

    یافته ها

    مدل نمایی، مدل مناسب تری برای بیان رابطه میان *2MRI T قلب و سطح فریتین (170/0 = 2R) و مدل درجه دو نیز مدل بهتری برای بیان رابطه میان *2MRI T کبد و سطح فریتین (277/0 = 2R) می باشد. برازش مدل روش معادلات برآوردگر تعمیم یافته نشان داد، سطح فریتین (001/0 > P)، وضعیت اسپلنکتومی (001/0 > P)، داروی دسفرال (001/0 > P) و همچنین داروی اوسورال (001/0 > P) رابطه معنی داری را با اضافه بار آهن بدن دارند.

    استنتاج

    استفاده از مدل های معادلات برآوردگر تعمیم یافته در مطالعات طولی و مطالعاتی که ماهیت همبستگی میان متغیرهای پاسخ در آن وجود دارد، ضمن نیاز به حجم نمونه کمتر، قابلیت اعتماد بیشتری نیز به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تالاسمی، اضافه بار آهن، *2MRI T، سطح فریتین، معادلات برآوردگر تعمیم یافته
  • محمدباقر رحمتی، عبدالسلام رزاقی، هادی دوستدار، حامد یعقوبی، صفورا معصومی، محمد صادق رضایی صفحات 183-190
    سابقه و هدف
    درمان تجربی سینوزیت حاد باکتریال اغلب شامل داروهای بتالاکتام است که در دوره های 14-10 روزه تجویز می شود. آزیترومایسین یک ماکرولید با سطح بافتی بالا و ثابت است که به دلیل این خاصیت فارماکوکینتیک، قابلیت استفاده یک بار در روز و دوره کوتاه مدت 5-3 روز را دارد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیرآزیترومایسین نسبت به داروهای بتالاکتام رایج در درمان سینوزیت حاد باکتریال بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی تصادفی بود. جامعه آماری شامل کودکان 1 ماه تا 14 سال بود که از ابتدای تیر 1388 تا اسفند 1388 به درمانگاه بیمارستان که یک مرکز سطح سوم ارجاعی است، مراجعه نمودند و برای آن ها تشخیص بالینی سینوزیت حاد باکتریایی داده شد. بیماران با کمک پزشک و بر مبنای کامپیوتر به سه گروه تصادفی تقسیم شدند. به گروه اول، آزیترومایسین، به گروه دوم آموکسی سیلین و به گروه سوم کو- آموکسی کلاو (آموکسی سیلین- کلاوونیک اسید) تجویز شد. اطلاعات مربوط به علایم و نشانه های بیماری در روزهای 4-2 و 14-10 نیز ثبت گردید.
    یافته ها
    155 بیمار وارد مطالعه شدند که در مقایسه پاسخ به درمان در سه گروه، میزان پاسخ دهی به شکل معنی دار در گروه دریافت کننده آزیترومایسین نسبت به گروه دریافت کننده آموکسی سیلین و آموکسی سیلین/کلاوونیک اسید بیشتر بود (به ترتیب 0130/0 = P و 0001/0 = P)؛ اما در بین 2 گروه دریافت کننده آموکسی سیلین و آموکسی سیلین/کلاوونیک اسید، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (1210/0 = P).
    استنتاج
    با توجه به این مطالعه، نیاز است مطالعات وسیع تری انجام شود تا آزیترومایسین به عنوان درمان تجربی خط اول در بیماران سرپایی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آزیترومایسین، آموکسی سیلین، کو، آموکسی کلاو، سینوزیت
  • مریم سیدمجیدی، سیدمحمود ربیعی، غلامعلی جورسرایی، سیدکمال سیدمجیدی، همایون علاقه مند، نغمه جماعت لو، ندا نازپرور، علی بیژنی صفحات 200-209
    سابقه و هدف
    استفاده از شیشه سرامیک بیواکتیو به جهت توانایی آن در پیوند مستقیم با بافت استخوانی در بازسازی و ترمیم استخوان از دست رفته، مورد توجه قرار گرفته است. کیتوسان نیز غیر سمی است و دارای قابلیت سازگاری بیولوژیکی و قابلیت تجزیه بیولوژیکی می باشد. از طرفی، سیستم های تزریق پذیر به علت حداقل تهاجمی بودن و توانایی ایجاد داربست هایی در محل کاربرد، می توانند شکل عیب استخوانی را به خود بگیرند و نیاز به ایمپلنت از پیش ساخته شده را از بین ببرند. لذا در تحقیق حاضر، واکنش نسج همبندی رت به نانوکامپوزیت تزریق پذیر شیشه سرامیک- کایتوسان که به نظر می رسد جانشین خوبی برای مواد صناعی پر کننده نقص های استخوانی باشد و با توجه به امکان تولید این ماده در ایران، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه حیوانی بود که در آن 40 موش صحرایی به 5 گروه 8تایی تقسیم شدند. لوله های پلی اتیلن پر شده با نانوکامپوزیت قابل تزریق شیشه- سرامیک- کایتوسان، به عنوان گروه مورد و لوله های خالی به عنوان گروه شاهد در بافت همبند زیر جلدی موش های سفید بزرگ کاشته شد. نمونه های بیوپسی از نواحی مورد و شاهد پس از 7، 15، 30، 60 و 90 روز، مورد بررسی هیستولوژیک قرار گرفتند و تعداد سلول های التهابی و رگ های خونی شمارش شد. برای بررسی تفاوت ها از آزمون های آماری t و Analysis of variance (ANOVA) در سطح معنی داری 050/0 > P استفاده شد.
    یافته ها
    به طور کلی، اختلاف معنی داری در شدت التهاب بین دو گروه مورد و شاهد در روزهای مختلف دیده نشد. این مساله در مورد تعداد رگ خونی نیز صادق بود (050/0 < P).
    استنتاج
    به نظر می رسد که ماده پیش گفته، از سازگاری نسجی خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شیشه زیستی، سرامیک ها، مواد دارای زیست سازگاری، کیتوزان، التهاب
  • عنایت الله بخشی، سپیده زارع دلاور، فرین سلیمانی، اکبر بیگلریان صفحات 211-217
    سابقه و هدف
    شناسایی عوامل خطر و اثرات متقابل آن ها، در مطالعات پزشکی بسیار مهم است. هدف از این مطالعه، شناسایی اثرات متقابل عوامل خطر فلج مغزی در کودکان 6-1 ساله بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات 225 کودک 6-1 ساله که در سال های 87-1386 جمع آوری شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. برای شناسایی اثرات متقابل از رگرسیون منطقی با رویکرد شناسه گزینی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار R نسخه 2-15-2 انجام شد.
    یافته ها
    ترکیبات منطقی [(سابقه مثبت پزشکی حاملگی فعلی = 0) × (ازدواج فامیلی والدین = 1) × (پارگی زودرس کیسه آب = 0) × (آسفیکسی = 1)] و [(ازدواج فامیلی والدین = 1) × (پارگی زودرس کیسه آب = 1) × (آسفیکسی = 1)] و همچنین آسفیکسی در سطح 05/0 معنی دار شناسایی شدند.
    استنتاج
    رویکرد شناسه گزینی منطقی به عنوان یک روش جدید، قابلیت خوبی برای شناسایی و لحاظ کردن اثرات متقابل بین عوامل خطرساز بیماری ها، از جمله فلج مغزی دارد.
    کلیدواژگان: شناسه گزینی منطقی، فلج مغزی، کودک، اثر متقابل
  • نازنین رزازیان، فرید نجفی، پریا مهدوی، عباس آقایی صفحات 219-224
    سابقه و هدف
    بیماری مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) یک بیماری خودایمنی سیستم عصبی مرکزی می باشد. حدود نیمی از افراد مبتلا به این بیماری داشتن مشکلات خواب را گزارش نموده اند. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی فراوانی اختلالات خواب در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس شهر کرمانشاه در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی مبتلایان به بیماری ام اس (MS) شهرستان کرمانشاه انجام گرفت. بر این اساس از بین لیست انجمن ام اس، 120 نفر از مبتلایان انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسش نامه ای دو بخشی بود. بخش اول پرسش نامه محقق ساخته و شامل مشخصات دموگرافیک بیماران و بخش دوم پرسش نامه GSA (Global sleep assessment) بود که روایی و پایایی آن جهت ارزیابی اختلالات خواب به تایید رسید.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 13/9 ± 68/34 سال و میانگین طول مدت ابتلا به بیماری 57/5 ± 28/9 سال بود. 3/73 درصد بیماران را زنان و 7/26 درصد را مردان تشکیل می دادند. بیش از 87 درصد از افراد تحت مطالعه به گونه ای از مشکلات خواب رنج می بردند و بیشترین فراوانی مربوط به اضطراب، اختلال در شروع خواب و مشکل در تداوم خواب بود. هر کدام از ویژگی های افراد از قبیل جنس، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، وضعیت شغلی و نوع بیماری بر انواع خاصی از اختلالات مرتبط با خواب تاثیرگذار بود.
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشانگر آن است که اکثر افراد مبتلا به ام اس به نحوی با مشکلات مرتبط با خواب درگیر می باشند که این مساله به شدت می تواند بر فعالیت های روزمره و ارتباطات اجتماعی و به طور کلی کیفیت زندگی این افراد تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، خواب، اختلالات خواب
  • محمد نصیری، مریم کرمعلی صفحات 226-230
    سابقه و هدف
    در مورد کودکان مشکلات دهانی متعددی وجود دارد که با عملکرد طبیعی، احساس سلامتی و به طور کلی کیفیت زندگی کودک تداخل می نماید. شایع ترین این مشکلات، پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال (Periodontal) می باشد. این مطالعه به منظور بررسی میزان آگاهی کارورزان دانشکده های پزشکی شهر تهران در مورد بهداشت و سلامت دهان و دندان کودکان در سال 1390 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، تعداد 391 نفر کارورز دانشکده های پزشکی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند که شامل کارورزان دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران و دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال 1390 بودند. اطلاعات از طریق پرسش نامه ای که حاوی سوالاتی در مورد سلامت دهان و دندان بود، جمع آوری گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 25/1 ± 18/25 سال و میانگین نمره سطح آگاهی در کارورزان برابر با 73/1 ± 87/4 بود. 2/44 درصد شرکت کنندگان، مذکر و بقیه مونث بودند. سن، جنسیت و مدت دوره کارورزی تاثیری بر روی سطح آگاهی کارورزان نداشت.
    استنتاج
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه و مقایسه آن با سایر مطالعات مربوط، چنین استنباط می شود که میزان آگاهی کارورزان در مورد سلامت دهان و دندان کودکان چندان مطلوب نمی باشد. همچنین پیشنهاد می گردد، اطلاعات لازم در مورد سلامت دهان و دندان در برنامه آموزشی کارورزان گنجانده شود تا این گروه به عنوان خط اول برخورد با بیماران اطلاعات لازم را در این زمینه داشته باشند.
    کلیدواژگان: آگاهی، کارورزان، سلامت دهان و دندان، کودکان
  • رضوان موسوی ندوشن، لیدا سلیمی، لادن ظاهری عبده وند * صفحات 232-236
    سابقه و هدف

    آلودگی اکوسیستم های آبی با فلزات سنگین، یک نگرانی عمده برای موجودات و سلامتی انسان است. آلاینده هایی مانند فلزات سنگین در طول زنجیره غذایی تجمع می یابند و در انتها به بدن انسان منتقل می شوند. در تحقیق حاضر غلظت 3 عنصر سرب، کادمیوم و نیکل در آبشش و عضله ماهی شیربت رودخانه دز مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت، با استاندارد های جهانی مقایسه شد.

    مواد و روش ها

    30 نمونه ماهی شیربت از حوضه مرکزی رودخانه دز (شهرستان دزفول) توسط تور گوشگی صید گردید. سپس نمونه ها توسط اسید نیتریک غلیظ هضم گردیدند و سرب، کادمیوم و نیکل آن ها توسط دستگاه کوره گرافیتی مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایح نشان داد میزان سرب، کادمیوم و نیکل در آبشش به ترتیب 013/0 ± 281/0، 009/0 ± 156/0 و 07/0 ± 315/0 میلی گرم در کیلوگرم بود و میزان این فلزها در بافت آبشش بیشتر ار عضله ماهی شیربت مشاهده شد. نتایج به دست آمده در آزمون t مقایسه شدند که اختلاف معنی داری بین میزان تجمع فلز سرب و کادمیوم در عضله و آبشش وجود داشت. همچنین در رابطه با فلز نیکل نیز نتایج نشان داد که تجمع این فلز در بافت های عضله و آبشش، ارتباط خطی و معنی داری وجود دارد (05/0 > P).

    استنتاج

    خوشبختانه غلظت عناصر خطرناک مورد بررسی در ماهی شیربت رودخانه دز کمتر از میزان استاندارد سازمان بهداشت جهانی WHO (World Health Organization) بود.

    کلیدواژگان: غلظت فلزات سنگین، ماهی شیربت Barbus grypus، رودخانه دز
  • سکینه محمد علیزاده چرندابی، مژگان میرغفوروند، محمد اصغری جعفرآبادی، نیکتا توانانژاد، مهسا کارخانه صفحات 238-242
    سابقه و هدف
    سلامت جنسی، رفاه جسمی، روانی و اجتماعی در رابطه جنسی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت عملکرد جنسی و ابعاد آن و همچنین پیش گویی کننده های فردی- اجتماعی آن بر روی 532 زن همسردار سنین باروری در شهر تبریز در سال های 92-1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    داده ها با استفاده از پرسش نامه فردی- اجتماعی و پرسش نامه عملکرد جنسی زنان (FSFI یا Female sexual function index) جمع آوری شد. جهت مدل سازی پیش گویی کننده های فردی- اجتماعی عملکرد جنسی، از مدل خطی عمومی استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین ± انحراف معیار نمره عملکرد جنسی زنان مورد مطالعه، 8/15 ± 9/65 از محدوده نمره قابل کسب 100-0 بود. شیوع اختلال عملکرد جنسی در این مطالعه، 66 درصد بود. متغیرهای کفایت درآمد خانوار برای هزینه های زندگی و رضایت از همسر، از پیش گویی کننده های عملکرد جنسی بودند.
    استنتاج
    از آن جا که عملکرد جنسی بر سلامت زنان و خانواده های آنان تاثیرگذار است، شناسایی عوامل موثر بر رضایتمندی جنسی می تواند به استحکام بیشتر خانواده ها کمک کند.
    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، زنان سنین باروری، پیش گویی کننده های فردی، اجتماعی
  • مهناز خطیبان، اکرم خیرالهی، خدایار عشوندی*، فاطمه الحانی، جواد فردمال صفحات 244-250
    سابقه و هدف

    مراقبت از مبتلایان به سکته مغزی تنش زیادی برای مراقب ایجاد می کند. افزایش آگاهی از اصول مراقبتی، می تواند منجر به تامین عزت نفس مراقبین گردد. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مراقبت خانواده- محور بر آگاهی و عزت نفس مراقبین این بیماران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی مورد- شاهد تصادفی با شرکت 88 مراقب از مبتلایان به سکته مغزی انجام شد که با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه های شاهد (44 نفر) و مورد (44 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مشخصات فردی، بررسی آگاهی و عزت نفس Rosenberg بود که قبل و یک ماه بعد از مداخله، توسط کلیه مراقبین تکمیل شد. مداخله آموزشی در گروه های 11 نفری در پنج جلسه انجام شد. داده ها با آزمون های 2χ، Independent t و Paired t توسط نرم افزار SPSS نسخه 16تحلیل شد.

    یافته ها

    بین میانگین نمرات آگاهی و عزت نفس گروه های مورد و شاهد قبل از مداخله اختلاف معنی داری وجود نداشت (821/0 = P)، اما یک ماه پس از مداخله، آگاهی و عزت نفس گروه مورد به نحو چشمگیری (001/0 > P) نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. همچنین رابطه مثبتی بین دانش و عزت نفس مراقبین گروه مورد به دست آمد (001/0 > P).

    استنتاج

    آموزش مراقبین بیماران مبتلا به سکته مغزی بر اساس الگوی توانمند سازی خانواده- محور می تواند منجر به افزایش آگاهی و عزت نفس آنان و در نتیجه یاری آنان در مراقبت کارآمد و بهبود ایفای نقش شود.

    کلیدواژگان: آموزش خانواده، محور، آگاهی، عزت نفس، مراقب، سکته مغزی
  • رویا فرهادی، لاله واحدی، مریم قاسمی، سید عبدالله موسوی صفحات 252-255
    هیپرانسولینیسم مادرزادی یک بیماری نادر است که می تواند با آسیب جدی مغزی در دوره نوزادی و نقایص عصبی تکاملی همراه باشد. این بیماری، از علل ناشایع هیپوگلیسمی در نوزادان است و به طور معمول، در نوزادان سر موعد دیده می شود. در این مقاله به گزارش یک مورد نوزاد نارس با تشخیص هیپوگلیسمی پایدار ناشی از هیپرانسولینیسم مادرزادی پرداخته شده است که مبتلا به کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک نیز بوده است. در این مورد، بر اهمیت اقدامات لازم برای تشخیص و درمان سریع بیماری تاکید شد و انجام اکوکاردیوگرافی در این بیمار پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: هیپرانسولینیسم مادرزادی، هیپوگلیسمی پایدار، نزیدیوبلاستوزیز، نوزاد
  • روح الله دهقانی، مهدی تخت فیروزه، فرزانه کنعانی، سمیه اصلانی صفحات 257-261
    استوموکسیس کلسیترانس گسترش جهانی دارد و در سراسر جهان، در صورت وجود مواد غذایی و شرایط آب و هوایی مطلوب، می توان آن را یافت. این گزارش مربوط به بروز گزش مگس استوموکسیس کلسیترانس در شهر کاشان است. بر اساس بررسی، وجود یک مرغدانی سنتی خانگی در باغچه حیاط سبب رشد و زاد ولد این مگس شده بود. پس از بررسی اولیه و جستجو در میان بستر قفس مرغدانی، لارو و شفیره های این مگس جدا گردیدند و به آزمایشگاه حشره شناسی گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کاشان منتقل شدند. بررسی میکروسکوپی روی لاروهای جمع آوری شده، نشان داد که متعلق به مگس Stomoxys calcitrans است و این مگس به عنوان عامل گزش روزانه و دردناک اهالی محل شناخته شد. شفیره ها جهت دستیابی به بلوغ نگهداری شدند. پس از جمع آوری لاروها و شفیره ها به منظور بررسی آزمایشگاهی با استفاده از سم سوین، بستر مرغدانی مورد سم پاشی قرار گرفت. پس از انجام این عملیات موارد شکایت از گزش کاهش یافت و سپس متوقف گردید. گزارش حاضر، اولین گزارش گزش این مگس در کشور می باشد. با توجه به این که در مرغداری های سنتی و خانگی به غیر از دادن دانه غلات، باقی مانده سبزیجات مصرفی منزل مورد استفاده قرار می گیرد، موادگیاهی پوسیده سبب جلب مگس اصطبل و زاد ولد آن می گردد.
    کلیدواژگان: مگس استوموکسیس کلسیترانس، مرغداری خانگی، لارو، شفیره
  • ابراهیم نصیری، سید جلال حسینی مهر، محمد آزاد بخت، سید عبدالله مدنی صفحات 263-280
    سابقه و هدف
    سوختگی به عنوان یک اختلال مهم تهدید کننده سلامت انسان ها می باشد. هدف از این مطالعه، معرفی فراورده های طبیعی مورد توصیه منابع مکتوب طب سنتی ایران برای درمان زخم های سوختگی بود.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد بررسی در این مطالعه مروری منابع مکتوب طب سنتی ایران از قرن دوم هجری و قمری بودند که با واژه های سوختگی و حرق مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهایی مثل نام مفرده، منبع مفرده (گیاهی، حیوانی و معدنی)، روش استفاده از مفرده و طبیعت آن، استخراج و طبقه بندی شد. همچنین مستندات جدید برای فراورده های ثبت شده در منابع مکتوب در سایت های معتبر با استفاده از نام علمی فراورده و سوختگی جستجو شد.
    یافته ها
    89 فراورده طبیعی برای درمان سوختگی در کتب طب سنتی معرفی شد. 1/46 درصد موارد در منابع و ادوار مختلف توصیه شد. 4/76 درصد (68 مورد) از فراورده های معرفی شده، دارای منشا گیاهی، 7/15 درصد دارای منشا معدنی و 9/7 درصد دارای منشا حیوانی بودند. قسمت اعظم فراورده های معرفی شده، دارای طبیعت سرد و خشک بودند. 18 درصد از مفردات معرفی شده به غایت نافع و یا دارای اثر شگفت انگیز توصیف شدند.
    استنتاج
    بعضی از فراورده ها، در قالب روش های علمی و استاندارد امروز دنیا، مورد تایید قرار گرفت؛ اما برای بقیه موارد معرفی شده در این مطالعه، بستر مناسبی برای محققین علاقه مند با رویکرد بهره گیری مناسب از منابع مکتوب طب سنتی ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، التیام سوختگی، کتاب سنتی ایران
|
  • Hedayat Jafari, Eesa Mohammadi, Fazlollah Ahmadi, Anoshirvan Kazemnejad Pages 2-15

    Background and

    Purpose

    One of the main goals of nursing education is training appropriate and efficient nurses. The purpose of this study was to discover the perceptions of nursing students and their teachers about professional competency of academic staff.

    Materials And Methods

    In this qualitative content-analysis approach study, the data were collected through unstructured in-depth interviews [30 individual and 1 focusing (Focus Group) interviews]. The participants were chosen using purposeful sampling from Mazandaran University of Medical Sciences, Iran, during July 2012 to June 2013. Formal or conventional qualitative content analysis was performed.

    Results

    11 categories and 4 themes were achieved. The themes included making the theoretical training efficient and useful (with 4 subthemes), gaining qualificative nursing science and skills (with 4 subthemes), making the clinical education efficient and effective for students (with 8 subthemes), and making the evaluation logical and objective (with 3 subthemes).

    Conclusion

    This study found four basic themes of professional competency of academic staff and the indicators related to these features according to nursing students and their teacher's viewpoints. These findings can be used for designing evaluation and assessment tools for professional competency of academic staff.

    Keywords: Competency training, faculty members, nursing, students, qualitative research, content analysis
  • Farzaneh Valizadeh Pages 17-23
    Background and
    Purpose
    Beta-thalassemia is an autosomal recessive disease characterized by reduction or complete absence of beta-globin gene expression. This study aimed to find out and determine the spectrum of beta-globin gene mutations and especially rare mutation in beta-carrier couple in Babolsar, north region of Iran. This is very important in perinatal diagnosis of thalassemia.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out on 158 beta-carrier couples identified using hematologic testing in Babolsar thalasemia counseling center during years 2001-2011. They were referred to cytogenetic centers for consoling beta-globin gene mutations. Amplification-refractory mutation system-polymerase chain reaction (ARMS-PCR) and Restriction fragment length polymorphism (RFLP) were used for identification beta-globin gene mutations.
    Results
    More than 20 kinds of common mutations were studied on 316 individuals (632 chromosome), among them, mutation IVSII-1 (G>A) was the most common (72.4%). About 90% of mutations was consisted of four mutation, IVSII-1 (G>A), C22 (G>T), C30 (G>C), and C8 (-AA). 5% of mutations was consisted of rare mutations, C26 (HgbE), C6 (HgbS), IVSII-848 (C>A), and IVSI-130 (G>A, I).
    Conclusion
    The most common beta-globin chain mutation was IVSII-1 (G>A) that is the same in Iran northern provinces (Guilan, Mazandaran, and Golestan). SCA (C60) and HgbE (C26) that are rare beta-globin gene mutations were seen this area, that are not seen in other regions of Iran.
    Keywords: Babolsar, Iran, mutation, beta, thalasemia carrier, beta, globin gene
  • Hajar Ziaei, Hezarjaribi, Fatemeh Ghaffarifar, Abdolhossein Dalimi, Asl, Zohreh Sharifi, Oghol Niaz, Jorjani Pages 25-36
    Background and
    Purpose
    Previous Research shows the use of plasmids containing genes TSA to be useful as vaccines for Leishmania major. Recently, the role of interleukin-22 (IL-22) in tissue repair has been demonstrated. In this research, the effect of IL-22 on encoding TSA gene of Leishmania major in BALB/c mice was assessed.
    Materials And Methods
    pcDNA3 plasmid containing the gene encoding TSA protein (pcTSA) of Leishmania major, along with the cytokine IL-22 was used. 60 BALB/c mice were divided to 4 groups of 15. Control groups received pcDNA3 and PBS and a group was vaccinated intramuscularly with the TSA gene containing plasmid. Fourth group received plasmid containing the gene for the TSA and IL-22 protein. IL-4 and interferon gamma (IFN-γ) levels (MTT test) were used to evaluate the cellular immunity and IgG2a, IgG1 and Total IgG levels [enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method] to evaluate the humoral immunity. Measuring the diameter of the lesions and the age and weight of the mice was performed.
    Results
    The simultaneous use of plasmid containing the gene encoding protein TSA and IL-22 significantly increased the mean level of IFN-γ and reduced the mean level of IL-4 compared to the other groups. While the mortality rate at 27th week after intervention was 100 % in the control group, the surveillance rates of pcTSA and pcTSA + IL-22 groups were 80%. pcTSA + IL-22 group had the highest weight in 30th week. pcTSA + IL-22 group had significantly smaller lesions compared to control and pcTSA groups.
    Conclusion
    Results show the efficacy of pcTSA + IL-22 in improving the vaccination of cutaneous leishmaniasis.
    Keywords: Interleukin, 22, TSA gene, Leishmania major, BALB, c mice
  • Zahra Heidari, Hossein Mohammad, Rabie, Mehrdad Mohammadpour, Ebrahim Jafarzadehpur, Mehdi Khabazkhoob, Mahmoud Jabbarvand, Hassan Hashemi Pages 38-43

    Background and

    Purpose

    Astigmatism is a common optical dysfunction, effective on various visual outcomes and one of the important criteria of refractive surgery. The aim of present study was to evaluate the correlation between refractive, corneal and residual astigmatism in refractive surgery candidates.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional descriptive, analytical study, 200 patients referred to the Farabi hospital, Iran, for refractive surgery were enrolled. Refraction survey and topography were done to determine refractive, corneal and residual astigmatism for all of participants and statistical analyses were performed.

    Results

    Overall, 400 eyes of 200 subjects with the average age of 28.2 ± 6.24 participated in this study. 62.7% of cases were women. According to spherical equivalent, 94.2% were myope, 3.3% were hyprope and 78.9% had refractive astigmatism more than 0.75 D. Mean spherical equivalent refractive errors was -3.59 ± 1.95 D in myopic group and 2.72 ± 0.97 D in hyperopic group; mean astigmatism was 1.97 ± 1.3 D in myopic and 1.3 ± 1.37 D in hyperopic group. The correlation ratio was (r = 0.223) between lenticular and refractive astigmatism (P < 0.001), (r = 0.111) between lenticular and corneal astigmatism (P = 0.027), and (r = 0.942) between refractive and corneal astigmatism (P < 0.001).

    Conclusion

    Significant correlations were found between refractive, corneal, and residual astigmatism; there was a strong correlation between corneal and refractive astigmatism; and 81% of the changes in refractive astigmatism could be justified with corneal astigmatism changes. Separating the type of astigmatism and determining its origin (cornea or lens) could be helpful for refractive surgery.

    Keywords: Refractive error, correlation, internal, cornea, refractivity, astigmatism
  • Jamshid Yazdani, Chrati, Fatemeh Mrdanshah, Siavoush Etemadi, Nejad, Mohammad, Sadegh Rezaei, Mustafa Ghadami, Elham Ahmadi, Baseri Pages 45-56
    Background and
    Purpose
    Due to the increasing information about illnesses and deaths, classified map is of appropriate methods for analyzing this type of data. Standardized infection rates are commonly used in disease mapping but had many defects. This study aimed to compare the Poisson regression models and empirical Bayes models to prepare geographical map of tuberculosis incidence in Mazandaran province, Iran.
    Materials And Methods
    The standardized incidence rates were conducted using two methods of empirical Bayesian smoothing and without consideration of spatial correlation using data from 2005 to 2011.
    Results
    The incidence rate of tuberculosis was 8.14 during the studied period. Poisson regression model showed that the variables of gender and disease were significantly effective on incidence rate. Using an empirical Bayes approach based on the smoothing, we found 2 clusters in west, 3 clusters in center and 2 clusters in east ofv Mazandaran province.
    Conclusion
    Using Poisson regression models, we found significant effect of gender and disease on incidence rate. Poisson regression model is better to prepare geographical map of a disease.
    Keywords: Tuberculosis, standardized incidence rate, poisson regression models, empirical Bayes model, goodness of fit, smoothing
  • Raziyeh Mahmoudzadeh, Hassan Niknejad Pages 58-66
    Background and
    Purpose
    In the last step of preparation of nanoparticles, glutaraldehyde (GA) is added to stabilize the formed nanoparticles. There are several reports indicating the harmful effects of glutaraldehyde on different organ systems and tissues. The aim of this study was to evaluate the effects of different cross-linking methods like using ultraviolet (UV) irradiation, glucose and combination of these methods on nanoparticles.
    Materials And Methods
    Nanoparticles were prepared by desolvation method and in the last step were cross-linked by four different methods. Nanoparticles were compared with each other based on properties like size, zeta potential [by Photon correlation spectroscopy (PCS)], Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron micrograph, cellular uptake and toxicity.
    Results
    All nanoparticles had the same range of size (100-200 nm) and only the zetapotential of UV treated group had significant difference with glutaraldehyde group. The results of scanning electron micrograph and FTIR assay were the same for all groups. Cross-linking by combination of UV and glucose had less toxic effects and more viable cells (76.59 ± 7.67 percent) compared to glutaraldehyde (40.08 ± 6.60 percent) (P < 0.01). Cellular uptake of nanoparticles cross-linked with UV and glucose and glutaraldehyde showed similar results.
    Conclusion
    These findings support the idea that using combination of UV and glucose as cross-linking method can be an appropriate alternative method for toxic glutaraldehyde with less toxic effects.
    Keywords: Nanoparticles, albumin, cross, linking, glutaraldehyde, ultraviolet, glucose
  • Comparison of the effectiveness of celecoxib, ibuprofen and acetaminophen codeine in pain relief after impacted lower third molar surgery
    Yunes Nazari, Dashlibrun, Mohammad Ramezanian, Mohammad Ebrahimi, Saravi, Mohsen Arabi Pages 68-73
    Background and
    Purpose
    Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) such as ibuprofen are the most commonly used drugs for pain relief after impacted third molar surgery. Recently, new generation of these drugs have been introduced that act more selectively and have lower gastrointestinal side effects. As to our knowledge, there are not enough studies about the effectiveness of these drugs; the objective of this study was to compare celecoxib with ibuprofen and acetaminophen codeine.
    Materials And Methods
    This randomized clinical trial was done on 180 patients from whom attending Department of Oral and Maxillofacial Surgery of Tehran University of Medical Sciences, Iran. Patients were divided into three groups to use a single dose of celecoxib 100 mg, ibuprofen 400 mg or acetaminophen codeine (acetaminophen 300 mg + codeine 20 mg) after surgery. A questionnaire was given to the patients to mark their pain intensity.
    Results
    Considering the time of use of rescue medication, ibuprofen was the best and acetaminophen codeine the worst, although there was significant difference between ibuprofen and celecoxib. In addition, considering the pain intensity, ibuprofen and celecoxib were comparable, and both were superior to acetaminophen codeine.
    Conclusion
    According to the almost comparable effectiveness of ibuprofen and celecoxib, celecoxib can be the drug of choice when ibuprofen has contraindications.
    Keywords: Acetaminophen codeine, ibuprofen, celecoxib, pain, impacted wisdom teeth, postoperative complication
  • Ahmad Daryani, Mohammad, Ali Ebrahimzadeh, Mehdi Sharif, Fatemeh Rezaei, Ehsan Ahmadpour, Shahab Sarvi, Abolghasem Ajami, Hajar Ziaei, Alireza Khalilian Pages 75-80
    Background and
    Purpose
    Toxoplasma gondii is a protozoon with worldwide distribution. In spite of increasing information about its biology, treatment of toxoplasmosis is restricted to a few drugs and unfortunately using of each of drugs is associated with significant side effects in patients. It seems that investigation on alternative drugs is necessary.
    Materials And Methods
    In case group, concentrations of 1, 5 and 10 µg/ml of ketotifen were prepared and added to RPMI (Roswell Park Memorial Institute) medium containing peritoneal macrophages. After 60 minutes, incubation and adding Toxoplasma gondii tachyzoites to medium, the inhibitory rate of different concentrations of ketotifen on entrance of Toxoplasma tachyzoites into macrophages in 30 and 60 minutes were evaluated. Control group did not receive ketotifen.
    Results
    The best efficacy of ketotifen in inhibition of entrance of Toxoplasma tachyzoites into macrophages was observed in 10 µg/ml and in 60 minutes (72.90 ± 1.70) (P < 0.05).
    Conclusion
    The findings of this research show that ketotifen is a suitable drug for inhibiting the entrance of Toxoplasma gondii tachyzoites into nucleated cells in vitro.
    Keywords: Toxoplasma gondii, ketotifen, entrance inhibition, nucleated cells, mouse
  • Seyyed Farzad Motevalli, Haghi, Javad Rafinejad, Mahboobeh Hosseni, Jamshid Yazdani, Charati, Behzad Parsi Pages 82-91
    Background and
    Purpose
    Pediculosis is a worldwide public health concern. This descriptive study was performed on primary-school-aged children to determine the prevalence of pediculosis and its risk factors in Mazandaran Province, Iran, on basis of geographic information system (GIS).
    Materials And Methods
    A random sampling method was used to select 45237 school-aged children from Sari to Ramsar cities during September 2012 to June 2013. Data were collected from the selected schools by five trained nursing inspectors. A detailed questionnaire was filled for each child prior to hair examination following which examination was carried out to detect head lice as well as eggs/nits. Data were analyzed chi-square test. Finally, the GIS map was obtained in province informational chart.
    Results
    823 primary-school children (of 45237) were infected with lice in Mazandaran Province. The mean infection prevalence was 1.4% in cities 5.64% in rural area from Sari to Ramsar. There were significant relationships between pediculosis and some factors (P < 0.05). GIS map revealed that the contamination was less in west than in east and central regions.
    Conclusion
    Increasing awareness and training of teachers and parents, as well as improving standards of personal health can significantly reduce the prevalence of pediculosis.
    Keywords: Pediculosis capitis, primary school children, epidemiology, geographic information system (GIS), Mazandaran, Iran
  • Maryam Ebrahiminia, Fariba Esmaeili, Navaz Kharazian, Fariba Houshmand, Marzieh Ebrahimi Pages 93-100
    Background and
    Purpose
    Regarding the effective role of plant flavonoids in the prevention and treatment of diabetes mellitus, in this investigation, induction of P19 stem cells differentiation into insulin producing cells by flavonoids of methanol extract of Cichorium intybus L. leaf was examined.
    Materials And Methods
    Initially, flavonoids of methanol extract of Cichorium intybus L. leaf were concentrated. The P19-derived embryonic bodies were cultured in α-MEM (Minimum Essential Medium) containing 15% fetal bovine serum for three days. To induce the differentiation, the cells treated with the concentrations of 50, 100 and 200 µg/ml of flavonoids of methanol extract of Cichorium intybus L. leaf for 12 days. Untreated P19 cells and embryonic bodies were used as controls. Dithizone staining, immunoflorecence and real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) techniques were used to demonstrate the differentiated cells.
    Results
    Differentiated P19 cells by different concentrations of extract shown positive reaction to dithizone staining. Most percentage of positive dithizone cells was reached in concentration of 100 µg/ml. Immunoflorecence method showed that differentiated P19 cells were able to express the pancreas beta cell-specific markers. Pdx-1 gene expression in the cells was demonstrated by RT-PCR technique.
    Conclusion
    The flavonoids of methanol extract of Cichorium intybus L. leaf are able to induce differentiation of P19 stem cells to insulin producing cells.
    Keywords: Methanol extract, flavonoid, Cichorium intybus L. leaf, P19 cells, insulin, producing cells, Pdx, 1 gene, pancreas beta cells
  • Younes Yaghobzadeh, Maryam Hossein, Nezhad, Golnar Asadi, Shiran, Mohaddeseh Pourali Pages 102-108

    Background and

    Purpose

    Fish and seafood are considered as important sources of high-quality protein, minerals and polyunsaturated fatty acids, but they can contribute significantly to human dietary exposure to environmental pollutants. This study was carried out to assess the concentration of Pb in kutum as the most consumed fish and to determine the estimated daily/weekly intake (EDI/EWI) for comparisons to the tolerable daily/weekly intake (TDI/TWI).

    Materials And Methods

    Forty kutums were collected from Bandar Anzali and Roodsar stations, Iran, during January 2012. After preparation and chemical digestion, Pb concentration was determined using Furnace Atomic Absorption Spectrophotometry (SHIMADZU AA/680).

    Results

    The mean accumulated concentrations of Pb in the kutum from Bandar Anzali and Roodsar stations were 2.55 ± 0.54 and 1.66 ± 0.25 mg/kg dry weight, respectively. The observed EDI and EWI of Pb from Bandar Anzali and Roodsar stations were 0.001-0.009 and 0.0009-0.006 mg/kg, respectively.

    Conclusion

    The observed EDI and EWI of Pb in the kutum from Bandar Anzali and Roodsar stations were lower than stipulated guidelines by the FAO/WHO Joint Expert Committee and therefore, were not considered to pose adverse effects to consumers.

    Keywords: Rutilus frisii kutum, lead, estimated daily, weekly intake (EDI, EWI), Bandar Anzali, Roodsar
  • Fatemeh Spahbodi, Sayed, Hamzeh Hosseini, Atiyeh Makhloogh, Omid Sadeghie, Mahla Taghipoor Pages 110-116
    Background and
    Purpose
    The aim of this study was to assess the prevalence of suicidal ideations in patients under hemodialysis and determination of psychological, clinical and demographic characteristics to early and accurate identification of the disease and prevention of the side effects in future.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 180 patients admitted to dialysis ward of Imam Khomeini and Fatemeh Zahra hospitals (Sari, Iran) in 2011 based consensus sampling method. First, the General Health Questionnaire (GHQ) was filled by the patients and then, the patients asked to complete the Suicide Ideation questionnaire-concept scale (SSI).
    Results
    Of the 180 patients, 24 (13.3%) were positive for suicidal ideations in GHQ questionnaire, of which, 17 (70.8%) were women. There was a significant relationship between the risk of suicidal thoughts and suicide risk in SSI questionnaire and gender, age, educational level, occupation and duration of dialysis. The prevalence of suicidal ideations among all the studied patients was 10.5%.
    Conclusion
    Considering our reports, it can be concluded that psychological problems in hemodialysis patients can seriously influence their life.
    Keywords: Hemdialysis, suicide, menthal heath, Iran
  • Seyed, Abdolhasan Naghibi, Davood Shojaizadeh, Ali Montazeri, Jamshid Yazdani, Cherati Pages 118-123
    Background and
    Purpose
    Several studies have identified the role of several risk factors for breast cancer. This study aimed to investigate the performance rate of breast cancer screening methods and its relationship with breast cancer risk factors in women of Mazandaran province, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study, the sample was 1416 women of over 20 years of Mazandaran province. Questionnaire was completed by interviewers visiting rural and urban households. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods.
    Results
    The performance rate was 14.3% for regular monthly breast self-exam (BSE) and 20.7% for the regular annual clinical breast examination. Among breast cancer risk factors, 12.9% of menarche before 12 years of age, 6.9% of delayed menopause (above 55 years of age), 9.5% of history of benign breast diseases, 3.9% of hormone therapy, 6.1% of positive family history in first-degree relatives, and 10% of positive family history in second-degree relatives were seen. There was a significant correlation between a history of benign breast disease with clinical examination and mammography performance (P < 0.001).
    Conclusion
    Despite the risk factors of breast cancer, the performance rate of breast cancer screening methods among women at high risk for breast cancer was very low and poor.
    Keywords: Breast cancer, risk factors, screening
  • Reza Ali Mohammadpour Tahamtan, Jamshid Yazdani, Soodabeh Zare, Hafez Tirgar Fakheri, Somayeh Bagheri Pages 125-135
    Background and
    Purpose
    Cancer is the third leading cause of death in Iran. Mazandaran and Golestan provinces, especially in northern countries, have a high incidence of gastrointestinal cancer. Therefore, we aimed to find the geographic distribution of standardized mortality rates of this disease and to mark differences between the cities on a map.
    Materials And Methods
    The data related to the cases of death from gastrointestinal cancer during the years 2001 to 2005 were recorded in the provinces of Golestan and Mazandaran. Generalized Poisson regression model was used for data standardization; then, the mapping was done.
    Results
    5715 people died from cancer of the gastrointestinal tract, 65.18 percent in Mazandaran and 34.82 percent in Golestan. Standardized mortality rates in the central parts of the provinces showed a little less. From the city of Chaloos to the border of the city of Gorgan, standardized mortality ratio (SMR) of most of the regions was between 0.9 and 1. From the border of the city of Gorgan to end of eastern geographical boundaries of Golestan Province, the obtained standardized mortality ratio was more than 1. The regression model could partly eliminate heterogeneity of standardized mortality ratio.
    Conclusion
    Changes in mortality rates from cancers of the gastrointestinal tract in Mazandaran and Golestan provinces on the map represent a high-risk area, which remarks the impact of geographical and social-economic region.
    Keywords: Gastrointestinal cancers, deaths classified maps, generalized Poisson regression, Mazandaran, Golestan, Iran
  • Firuzeh Nazari, Mojtaba Moeini, Reza Solgi, Mir, Jamal Hosseini Pages 137-144
    Background and
    Purpose
    Aflatoxins are of the most important groups of mycotoxins recognized to be teratogen, mutagen, and carcinogen. Aflatoxins have been detected in a number of foods including cereals and cereal products. Beers are often derived from malted cereal grain; most commonly malted barley and malted wheat. Contaminated cereals to aflatoxins results in malt and beers consumption with them.
    Materials And Methods
    This study was carried out to evaluate the content of aflatoxins in 100 non-alcoholic beers collected randomly from supermarkets of Lorestan province, Iran, in first six-month of 2013. Aflatoxins were cleaned up with immune affinity column, separated by reversed-phase high-performance liquid chromatography (HPLC) and detected using florescence detector.
    Results
    No aflatoxin contamination was observed in any of the samples.
    Conclusion
    According to the results, it seems there is no concern for aflatoxin contamination in beer. This is the first survey on aflatoxin contamination in non-alcoholic beers in Iran.
    Keywords: Aflatoxins, non, alcoholic beer, high, performance liquid chromatography (HPLC)
  • Ayoob Barzegarnejad, Mohammad Azadbakht, Omid Emadian, Masoomeh Ahmadi Pages 146-152
    Background and
    Purpose
    Urolithiasis is one of the most common diseases of urinary tract. Abdominal colic pain, nausea and vomiting, and hematuria are the major clinical complains. Renal stones may obstruct urinary tract, and then damage the kidney. Medical treatment, removing the stones by extracorporeal shock wave lithotripsy, percutaneous lithotripsy, and ureteroscopic lithotripsy are common treatments but they are expensive and may result in significant complication. The aim of this research was finding a new medication for dissolution of urinary stones with less complication and cost.
    Materials And Methods
    Variable concentrations of some fractions of the extract of Juniperus communis fruit (500, 1000 and 2000 µg/ml solutions) were used in vitro on urinary stones brought out from human kidney. Neutral (normal saline), positive (sodium bicarbonate) and negative (acetic acid) control groups were also prepared.
    Results
    Significant findings were obtained in urinary stones composed of calcium oxalate (50%), calcium hydrogen phosphate (20%), magnesium ammonium phosphate, (10%) and ammonium urate (20%). The weight of dry powder of stones in normal saline decreased from 1458 mg to 1162, 1124, 1136, 1144, 1096, 1126, and 1130 mg after exposure to increasing concentrations of some fractions of the extract of Juniperus fruit. In addition, the ratio of calcium oxalate in normal saline aqueous solution plus stone increased from 70% to 80% after using some fractions of the extract of Juniperus fruit.
    Conclusion
    Some fractions of the extract of Juniperus fruit can dissolve urinary stone in vitro.
    Keywords: Juniperus communis, urinary stone, calcium oxalate
  • Abdoliman Amouei, Mohammad, Hassan Ehrampoush, Taghi Ghaneian, Fatemeh Asgharzadeh, Abbas Mousapour, Hadi Parsian Pages 154-163

    Background and

    Purpose

    Recently, using agricultural wastes as a biosorbent in removal of heavy metals has been concentrated. The aim of this study was evaluation of Canola residuals on removal of cadmium from aqueous solutions.

    Materials And Methods

    This experimental study was performed in laboratory scale in a batch system. The effect of parameters such as contact time (5, 10, 15, 30, 45, 60, and 120 minutes), pH (2, 4, 6, and 7), initiative concentration of cadmium (15, 30, and 60 mg/l) and adsorbent doses (0.2, 0.6,1 g/100 ml) was evaluated. The sampled solutions of cadmium with known concentrations in 100 ml were prepared in Erlen Mayer of 150 ml. The samples were analyzed by atomic absorption spectrometry PG-999 instrument in wavelength of 228 nm. The results were compared using the Langmuir and Freundlich isotherms and kinetic models.

    Results

    Maximum removal of cadmium was 95% happened in primary five minutes. Optimum pH was 6. Adsorption ability of cadmium increased with increasing initiative concentration of cadmium and adsorbent dose. The adsorption isotherm obeyed Freundlich model and the adsorption kinetic followed pseudo-second-order reaction.

    Conclusion

    Based on the results, Canola residues could be used as a low-cost and efficient biosorbent for treatment of wastewater with cadmium.

    Keywords: Canola residues, cadmium solution, isotherm, kinetic, adsorption
  • Mojtaba Shadman, Abolghasem Ajami, Alireza Rafiei, Hadi Hussein, Nattaj, Vahid Hosseini, Tarang Taghvaei, Hamideh Mesali, Mohsen Tehrani Pages 165-173
    Background and
    Purpose
    The aim of this study was to compare the proportion of natural killer (NK) and natural killer T (NKT)-like cells in dyspeptic disorders caused by Helicobacter pylori (H. pylori).
    Materials And Methods
    In a case-control study, 27 patients with gastric cancer (GC), 25 patients with peptic ulcer (PUD), and 22 patients with non-ulcer dyspepsia (NUD) were enrolled. After endoscopic diagnosis, the proportions of NK cells subsets (CD3-CD56+ and CD3-CD16+), as well as NKT-like cells (CD3+CD56+) in peripheral blood were determined by flow cytometry. The frequency of CD8+ and CD8– NK cell subsets were also determined. H. pylori infection was confirmed in all study subjects using the rapid urease test and histopathology.
    Results
    The frequencies of CD3-CD16+ NK, CD3-CD56+ NK, and CD3+CD56+ NKT-like cells in patients with gastric cancer infected by H. pylori were significantly lower than those in patients with non-ulcer dyspepsia (P < 0.001, P = 0.050, and P = 0.020, respectively). However, these cell populations showed no significant difference between the PUD and NUD groups. Further analysis showed that high numbers of CD8– NK cells in the blood were CD56+ and CD16+ phenotypes.
    Conclusion
    This study showed decreased numbers of NK and NKT-like cell populations in patients with gastric cancer compared to those with non-ulcer dyspepsia. It is thus suggested that these cells may limit the prolonged inflammation by H. pylori, which, in turn, reduce the risk of gastric cancer.
    Keywords: dyspeptic disorders, Helicobacter pylori, NK cell, flow cytometry
  • Amir, Hossein Hashemian, Alireza Afshari, Safavi, Mansour Rezaei, Mehrdad Payandeh, Mohammad, Reza Golpayegani, Shirin Fallah, Pakdel Pages 175-181

    Background and

    Purpose

    The diagnosis of iron overload in various organs such as heart and liver in patients with blood-transfusion-dependent thalassemia can greatly improve their quality of life. In this study, we investigated the relationship of T2*-weighted magnetic resonance imaging (MRIT2*) of heart and liver with ferritin levels; also assessed the factors affecting iron overload using generalized estimation equations (GEE).

    Materials And Methods

    53 patients with thalassemia major in Dr. Mohamed Kermanshahi hospital, Kermanshah, Iran, during 2011-12 were enrolled. To investigate the relationship of MRIT2* of heart and liver with serum ferritin levels in addition to linear models, quadratic, exponential and logarithmic data were fitted well. To identify factors influencing iron overload, generalized estimation equations was used.

    Results

    Exponential model was more appropriate to describe the relationship of serum ferritin levels with MRIT2* of heart (R2 = 0.170) and quadratic model was more appropriate for liver (R2 = 0.277). Generalized estimation equations model showed that ferritin level (P < 0.001), splenectomy status (P < 0.001), desferal (P < 0.001), and osveral (P < 0.001) affected the iron overload.

    Conclusion

    Using generalized estimation equations model for longitudinal studies and studies of correlation between response variables is more reliable and needs smaller sample.

    Keywords: Thalassemia, iron overload, magnetic resonance imaging, ferritin level, generalized estimating equations
  • Mohammadbagher Rahmati, Abdolsalam Razaghi, Hadi Doostdar, Hamed Yaghoubi, Safoora Masoumi, Mohammad, Sadegh Rezai Pages 183-190
    Background and
    Purpose
    Acute bacterial sinusitis is a very common disease among children. Empirical therapy for acute bacterial sinusitis often includes a 10-14-day period of β-lactamase. Azithromycin, a sustained high tissue level macrolide, due to its pharmacokinetic profile can be used once daily in a shorter treatment course of 3 to 5 days. This study aimed to compare azithromycin and common β-lactamases in treatment of acute bacterial sinusitis.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial study, the population consisted of children aged 1 month to 14 years, referred to a tertiary referral hospital from March to July 2011 with the diagnosis of acute bacterial sinusitis. Patients were divided into three groups randomly based on computer and azithromycin; amoxicillin and amoxicillin/clavulanic acid (co-amoxiclav) were prescribed to the group I, II and III, respectively. Signs and symptoms at the days of 2 to 4 and 10 to 14 were evaluated and the collected data were recorded.
    Results
    155 patients were enrolled with the mean age of 23.23 ± 3.20 months. The response rate was more significant in the group receiving azithromycin compared to other groups (P = 0.0130 and P = 0.0001). On the other hand, the response rate between the two groups receiving amoxicillin and amoxicillin/ clavulanic acid was not significantly different (P = 0.1210).
    Conclusion
    According to this study, further studies need to carry out in order to evaluate azithromycin as a first-line empiric therapy in sinusitis.
    Keywords: Azithromycin, amoxicillin, amoxicillin, clavulanic acid, sinusitis
  • Maryam Seyedmajidi, Seyed, Mahmood Rabiee, Gholamali Joorsaraee, Seyed, Kamal Seyed, Majidi, Homayoun Alaghehmand, Naghmeh Jamaatloo, Neda Nazparvar, Ali Bijani Pages 200-209
    Background and
    Purpose
    The use of bioactive glass-ceramics in medicine has been noticed because of their ability in directly connection to bony tissue and bone repairing. Chitosan is also nontoxic material and biologically is compatible with the capability of biodegradation. However, due to the minimally invasive nature of injectable systems and their ability to make scaffold in place of using, they can take the shape of bone defect and eliminate the need for fabricated implants. The aim of this study was evaluation of rat's connective tissue reaction to injectable glass-ceramic-chitosan nanocomposite; it looks to be a good substitute synthetic material in filling bone defects and its production is possible in Iran.
    Materials And Methods
    In this animal study, 40 rats were divided into 5 groups of 8. Polyethylene tubes filled with glass-ceramic-chitosan nanocomposite as case group and the empty tube as control group were implanted in subcutaneous tissue of rats. Biopsy samples from case and control sites were histologically examined after 7, 15, 30, 60, and 90 days and the number of inflammatory cells and blood vessels were counted. T and analysis of variance (ANOVA) tests were used to examine differences at the significance level of P < 0.05.
    Results
    Overall, no significant differences in severity of inflammation and vessel counts were found between case and control groups on different days (P > 0.05 for all).
    Conclusion
    It seems that injectable glass-ceramic-chitosan nanocomposite was biocompatible.
    Keywords: Bioglass, ceramics, biocompatible materials, chitosan, inflammation
  • Enayatollah Bakhshi, Sepideh Zare, Delavar, Farin Soleimani, Akbar Biglarian Pages 211-217
    Background and
    Purpose
    The identification of risk factors and their interactions is important in medical studies. The aim of this study was to identify interaction of risk factors of cerebral palsy in 1-6-years-old children.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 225 children aged 1-6 years were enrolled during 2008-2009. Logic feature selection approach was used to identify interactions between risk factors. Data analysis was carried out using R2.15.2 software.
    Results
    The logical components [(positive history of current pregnancy = 0) × (consanguinity= 1) × (premature rupture of membrane= 0) × (asphyxia = 1)] and [(consanguinity = 1) × (premature rupture of membrane= 1) × (asphyxia = 1)] were significantly identified.
    Conclusion
    The logic regression as a newly method has the ability of recognizing and modeling of potential interactions between risk factors of diseases such as cerebral palsy.
    Keywords: Logic feature selection, cerebral palsy, children, interaction
  • Nazanin Razazian, Farid Najafi, Parya Mahdavi, Abbas Aghaei Pages 219-224
    Background and
    Purpose
    Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease of the central nervous system with the prevalence of about 2.5 million people worldwide; about half of these patients have reported having trouble in sleeping. This study aimed to investigate the rate of sleep disorders in patients with multiple sclerosis.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study on patients with multiple sclerosis in Kermanshah city, Iran, in 2011. Based on the list of MS society, 120 patients by convenient sampling were selected. Two-part questionnaire was used in this study; the first part was researcher-made questionnaire including demographic characteristics and the second part was Global Sleep Assessment (GSA) questionnaire, which validity and reliability have been confirmed to evaluate sleep disorders.
    Results
    The patient's mean age and mean disease duration was 34.68 ± 9.13 and 9.28 ± 5.57 years, respectively. From 120 samples, 32 (26.7%) were men and 88 (73.3%) were women. More than 87 percent of the subjects suffered from sleep problems and the most frequent problems were anxiety, sleep onset, and sleep continuity. Individual's characteristics such as gender, marital status, educational level, employment status, and type of illness had a profound impact on certain types of sleep-related disorders.
    Conclusion
    The results of this study indicate that the majority of people with with multiple sclerosis somehow involved with sleep-related problems. This problem can severely affect daily activities, social relationships and overall quality of life.
    Keywords: Multiple sclerosis, sleep, sleep disorders
  • Mohammad Nassiri, Maryam Karamali Pages 226-230
    Background and
    Purpose
    There are several oral problems in pediatrics interact with normal functioning, general health and quality of life. The most common problem is tooth decay and periodontal diseases. This study aimed to assess Intern's knowledge level about teeth and mouth health in educational hospital affiliated to Tehran Medical Universities, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive study, 391 interns in educational hospital affiliated to Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences and Islamic Azad University were studied in 2011. The information was gathered via a researcher-made questioner.
    Results
    The mean age of participants was 25.18 ± 1.25 year; 44.2% were men and the others were women. The mean knowledge score was 4.87 ± 1.73 of 15. The age, sex, and duration of education did not have any effect on the interns’ knowledge.
    Conclusion
    According to this study and many other similar studies, it seems that the interns in educational hospital do not have enough information and knowledge about pediatrics teeth and mouth health. It is recommended to insert new learning programs in their educational curriculums to have enough information and proper knowledge about as first line visitors of patients.
    Keywords: Knowledge, interns, teeth, oral health
  • Rezvan Musavi, Nadushan, Lida Salimi, Ladan Zaheri, Abdehvandabvehvand Pages 232-236

    Background and

    Purpose

    Heavy metal contamination of aquatic ecosystems is a major concern for animals and human health. Pollutants such as heavy metals accumulate the food chain and at the end, they transmit to the human body. In this research, the concentrations of nickel, lead and cadmium in Barbus grypus of Dez River, Iran, were determined and compared with international standards.

    Materials And Methods

    30 Barbus grypus were caught from the central area of Dez River (city of Dezful). Then, the fishes were digested in concentrated nitric acid, and nickel, lead and cadmium concentrations were measured using graphite furnace device.

    Results

    The concentrations of lead, cadmium and nickel in the gill tissues were 0.281 ± 0.013, 0.156 ± 0.009, and 0.315 ± 0.070 ppm, respectively. The concentrations of lead and cadmium were significantly higher in gill tissue compared to muscle (P < 0.05).

    Conclusion

    The results indicate that the concentrations of nickel, lead and cadmium in Barbus grypus of Dez River were less than the World Health Organization standards.

    Keywords: Concentration of heavy metals, Barbus grypus, Dez River, Iran
  • Sakineh Mohammad, Alizadeh, Charandabi, Mojgan Mirghafourvand, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Nikta Tavananezhad, Mahsa Karkhaneh Pages 238-242
    Background and
    Purpose
    Sexual health is a state of physical, mental and social well-being in relation to sexuality. This study aimed to determine the status of sexual function, its dimensions, and its socio-demographic predictors in women of reproductive age in Tabriz, Iran, in 2013.
    Materials And Methods
    Data were collected by Female Sexual Function Index (FSFI) scale and socio-demographic questionnaire. General liner model analysis was used for modeling of socio-demographic predictors of sexual function.
    Results
    The mean score of sexual function was 65.9 ± 15.8 of the possible range of 0-100. Prevalence of sexual dysfunction was 66%. Sufficiency of household income for expenses and the level of satisfaction of spouse were predictors of sexual function in women.
    Conclusion
    With attention to significant impact of the sexual function on health of women and their families, determining the effective factors on sexual satisfaction can assist strengthening of families.
    Keywords: Sexual function, women, reproductive age, socio, demographic predictors
  • Mahnaz Khatiban, Akram Kheirollahi, Khodayar Oshvandi, Fatemeh Alhani, Javad Feradmal Pages 244-250

    Background and

    Purpose

    While taking care of patients with stroke is stressful for caregivers, being aware of the principles of caring for these patients increases caregivers’ self-esteem. The purpose of this study was to determine the effect of family-based education on the caregivers’ awareness and self-esteem.

    Materials And Methods

    This clinical trial study was conducted on 88 caregivers selected by convenience sampling and randomly divided into two equal groups of case and control (n = 44). Data gathering devices were demographic questioner, awareness questioner, and Rosenberg’s self-esteem scale which were completed before and one month after the educational intervention. Educating the subjects was performed in 5 sessions. Data were analyzed using chi-square, paired and independent t tests.

    Results

    There was not any significant difference between mean scores of awareness and self-esteem of the groups before the intervention (P = 0.821). One month after the intervention, the mean scores of awareness and self-esteem were increased considerably in case group compared with controls (P < 0.001). In addition, the study demonstrated a positive correlation between knowledge and self-esteem in case group members (P < 0.001).

    Conclusion

    Family-based education of the caregivers of patients with stroke increases their awareness and self-esteem lead to efficient care of the patients.

    Keywords: Family, based education, knowledge, self, esteem, care, stroke
  • Roya Farhadi, Laleh Vahedi, Maryam Ghasemi, Seyed, Abdollah Musavi Pages 252-255
    Congenital hyperinsulinism is a rare disorder can be associated with serious brain damage and neurodevelopmental delay in neonates. This disorder is an uncommon cause of neonatal hypoglycemia and most of the affected newborns are results of term pregnancies. In this paper, we report a case of persistent hypoglycemia due to congenital hyperinsulinism in a preterm neonate who also had hypertrophic cardiomyopathy. We describe the importance of early diagnosis and intervention in neonates who have persistent hypoglycemia unresponsive to medical treatments and we recommend performing of echocardiography in these patients.
    Keywords: Congenital Hyperinsulinism, persistent Hypoglycemia, nesidioblastosis, neonate
  • Rouhullah Dehghani, Mehdi Takhtfiroozeh, Farzaneh Kanani, Somayeh Aslani Pages 257-261
    Stomoxys calcitrans has spread throughout the world and can be found anywhere food and weather conditions are desired. This is the first report of fly biting in Iran caused by Stomoxys calcitrans in Ravand, West of Kashan, central of Iran. Based on our survey, traditional home aviary in the garden courtyard was the development and breeding place of these flies. These flies can painfuly bit during the day. The larvaes and pupa were removed from birdhouse floor and transported to Entomology laboratory of Environmental Health Group, Kashan University of Medical Sciences. Laboratory tests determined that larvaes and pupa belonged to Stomoxys calcitrans species. By using insecticide spraying in the aviary floor by Sevin, bitings were stopped. The present study was the first report on the stable fly bites in Iran. Consumption remaining of vegetables as food in aviary house would attract reproduction of the Stomoxys calcitrans flies.
    Keywords: Stomoxys calcitrans, aviary, larvae, Pupa
  • Ebrahim Nasiri, Seyed Jalal Hosseinimehr, Mohammad Azadbakht, Seyed Abdollah Madani Pages 263-280
    Background and
    Purpose
    Burn is an important life-threatening disturbance for human. The purpose of this study was reviewing natural products recommended by resources of Iranian traditional medicine (ITM) for treatment of burn.
    Materials And Methods
    We investigated the books of philosophers of Iranian traditional medicine; written sources from the 9th century AD with the words of "Hergh" and "Fire burn" were studied. Bibliography of sources, name of products (plant, animal or mineral), using methods, and the nature of the products were recorded. More details of these natural products were evaluated in recent databases with focusing on burn treatment.
    Results
    89 natural products to treat burns were presented in 11 traditional written sources. 46.1% of the products were in more than one source. 76.4% of the products were of herbal origin, 15.7% of mineral origin, and 7.9% were of animal origin. Most of the presented products had cold and dry nature. 18% of Materia have been described to have amazing effect or to be extremely beneficial.
    Conclusion
    Some of reported products in the study are approved by the new standard and scientific methods; but most of the cases are not. This is a suitable issue for researchers that would like work on Iranian traditional medicine.
    Keywords: Iranian traditional medicine, Burn Wound healing, traditional books