فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال سوم شماره 12 (زمستان 1392)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال سوم شماره 12 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب رضا ارزانی صفحه 7
  • ابوالفضل ساجدی، غلام حیدر کوشا صفحه 9
    «تربیت اجتماعی بزرگسال» یک مسئله هنجاری فرایندی است که از خلال آن بزرگسال نقش های جدید اجتماعی را «بازدرونی سازی» نموده و نقش ها و موقعیت های ناسازگار را در جهت تعالی و رسیدن به کمال مطلوب سازگار می سازد. ناقص بودن تربیت پیشین، کمال طلبی دائمی افراد، تاثیر گرایش های درونی بر رفتارها و کنش های اجتماعی و جدید بودن و ناسازگاری نقش های اجتماعی مسائلی اند که ضرورت و چرایی تربیت اجتماعی بزرگسال را توجیه می کنند. در منابع دینی، روش هایی چند برای تربیت اجتماعی بزرگسال در محیط خانواده در نظر گرفته شده است که عبرت دهی (یادآوری تاریخ و جریان های گذشته و بیان نقاط ضعف و قوت آن)، انذار (ترساندن از بلایا، حساب و کتاب قیامت و مجازات های رسمی و غیر رسمی اجتماعی) و وصیت (فراخواندن اعضای خانواده به پایبندی به ارزش های اجتماعی، آداب همزیستی و تعاون و همکاری) از جمله آنها است که در نوشتار پیش رو تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، تربیت بزرگسال، تربیت اجتماعی بزرگسال، تربیت خانوادگی، تربیت دینی
  • علیرضا اعرافی، مهدی شکراللهی صفحه 51
    تربیت عبادی، بعدی از تربیت دینی است که کودکان را با وظایف و تکالیف عبادی آشنا کرده و آنان را به انجام آن متعهد می نماید. براساس آیات و روایات، در بین تکالیف عبادی، علاوه بر نماز، آموزش و تمرین دهی روزه به کودکان از دوران کودکی ضروری شمرده شده است. اما آنچه در این بررسی مهم است، این است که بدانیم این مسئولیت بر عهده چه کسی است، از چه زمانی شروع می شود و چه حکم فقهی بر آن مترتب می گردد. نوشتار حاضر براساس روش شناسی فقهی درصدد پاسخ به این پرسش ها است. به این منظور، مجموعه ای از آیات و روایات به دو دسته ادله عام و خاص طبقه بندی و سپس پرسش های پیش رو، بررسی شده است. با بررسی ادله قرآنی و روایی، آموزش و امر به وظایف و تکالیف عبادی مانند روزه از جمله وظایف شرعی والدین شمرده شده است که این امر به صورت وجوب یا الزام موکد بر عهده والدین است. براساس روایات، مبدا تمرین، امر و مواخذه روزه از سن نه سالگی است. این حکم شامل پسر و دختر، هر دو، می شود.
    کلیدواژگان: تربیت عبادی، آموزش روزه، سیره تربیتی
  • محمد جواد فلاح، زینب رضایی صفحه 81
    الگوها می توانند کمک موثری به فرایند تربیت اخلاقی و نتیجه بخش بودن آنها کند بویژه آنکه این الگو متخذ از آموزه های وحیانی و براساس رفتار پیامبران باشد. مطالعه وتحلیل سوره یوسفبه عنوان یکی از سوره هایی که رفتارهای اخلاقی را به تصویر کشیده است در این زمینه راهگشاست. مجموعه روابط درون شخصی بین شخصی، فراشخصی و برون شخصی در این سوره ارائه شده است که در این بین رابطه متقابل حضرت یعقوب و فرزندان می تواند به عنوان الگوی ارتباطی مطرح شود. در این مقاله ضمن تحلیل برخی اصول حاکم بر رفتار فیمابین یعقوب و فرزندان براساس معیارهای اخلاق اسلامی به برسسی و حل چالش های اخلاقی در این روابط بر اساس گزارش قرآن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی، چالش اخلاقی، اخلاق معاشرت، اخلاق والدین، حضرت یوسف
  • حبیب رضا ارزانی صفحه 121
    مطالعات تطبیقی در حوزه ادیان، افزون بر ارتقای سطح معرفت پیروان ادیان نسبت به یکدیگر، بسیاری از ادراکات ناصحیح را مرتفع می سازد. از دیگر سو، برای اثبات بهره مندی اسلام از حقیقت تام و کامل نیز روشی عالمانه و به دور از تعصب ورزی است. در این میان، خانواده به عنوان اصلی ترین نهاد اجتماعی در ارتقا و تعالی جامعه، همواره مورد توجه ادیان، پیامبران الاهی و کتب مقدس بوده است؛ چراکه ایجاد هر نوع تغییر اجتماعی در جامعه، مستلزم نظرداشت این نهاد به ظاهر کوچک ولی به جهت کارکرد عظیم و اثربخش است. پژوهش پیش رو با عنایت به اهمیت این مسئله با روشی علمی تطبیقی درصدد است با تکیه بر قرآن مجید و کتاب مقدس (عهدعتیق و عهدجدید)، تکالیف و مسئولیت های اخلاقی فرزندان در مقابل والدین را بررسی و واکاوی کند. مسئولیت های اخلاقی فرزندان در برابر والدین در عهدین در شش مقوله احترام، اطاعت، مراقبت، تکریم، پشتیبانی و احترام در پیری و در قرآن در هفت مقوله احترام، احسان، اطاعت، ادب ورزی، مراقبت در کهنسالی، پشتیبانی و دعا برای آنان طبقه بندی و بررسی شده است. روش پژوهش کتابخانه ای و مبتنی بر کتب مقدس است، ولی برای تبیین موضوع از برخی از شروح و تفاسیر آنها نیز بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد تشابهات بسیاری میان قرآن و عهدین در این باره وجود دارد که می توان به مکلف بودن فرزند در برابر والدین، اطاعت از آنها در همه حال غیر از معصیت خدا، توجه به حقوق آنها حتی پس از مرگ و... اشاره کرد؛ ولی در عین حال، تفاوت هایی هم وجود دارد که از آن جمله می توان به محوریت جامع و تام خداوند در تمام آیات قرآن، توجه ویژه به مادر در قرآن و توجه بیشتر به پدر در عهدین و بیان مجازات های سخت برای فرزندان در عهدین برای مخالفت با فرمان والدین به خلاف قرآن و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: پدر، مادر، والدین، فرزند، قرآن، عهدین، مسئولیت اخلاقی، تکلیف، وظیفه
  • فاطمه نصرتی، باقر غباری بناب صفحه 165
    یکی از اساسی ترین فقدان برای کودکان زمانی رخ میدهد که یکی از اعضای خانواده از جمله پدر و یا مادر دچار مرگ شوند و فرزندان را در سوگ خود غمبار و اندوهناک سازند. کشیدن بار اندوه به همراه ابهام فرایند مرگ و علت آن بسیاری از کودکان را تا سر حد داغدیدگی، افسردگی، و اضطراب و حتی خودکشی سوق می دهد. مرگ یکی از اعضای خانواده ممکن است در اثر ابتلا به بیماری (مثلا سرطان، ایدز) بلایایی طبیعی، تصادفات رانندگی، و یا عوامل دیگر باشد. مرگ برای کودکان توام با ابهام و راز آلودگی است و کودکان نمی تواند آن را درک کنند. ازجمله وظایف اخلاقی در این زمینه درک درست شرایط کودکان وهموار سازی این اتفاق وچنین حادثه هایی برای کودکان است که مورد توجه متون دینی نیز می باشد.والدین توان و علم روشن نمودن پدیده مرگ را برای فرزندان خود ندارند و در این مورد احساس استیصال و ناتوانی می کنند مرگ یکی از اعضای خانواده می تواند قابل پیش بینی، ناگهانی و غیر قابل پیش بینی (مثلا خودکشی)، و یا در اثر بلایای طبیعی (مثل زمین لرزه و توفان) باشد. هر کدام از این انواع مرگ تاثیرات متفاوتی در کودکان می گذارند و نظام خانواده را به نحوی از انحاء دچار مشکل می کنند. نشانگان داغدار شدن در کودکان زیادند که از جمله آن ها می توان به نشانگان فیزیولوژیکی (مثل سردردها)، نشانگان روان شناختی (مثل افسردگی، اضطراب) و مشکلات تحصیلی اشاره کرد. داغداری در اثر فقدان برادران و خواهران نیز اثرات بسیار نامطلوبی در فرایند رشد و سلامت روان کودکان می گذارد که در اصل مقاله به آن پرداخت شده است. مشاوره های روانی برای اعضای خانواده و کودکان می توانند در کنار مشاوره های معنوی به سلامت عاطفی کودکان کمک کنند و آنان را آرام تر سازد. اینگونه مشاوره ها با استفاده از مدل های مختلف روان شناسی و روان درمانی معنوی می توانند در کنار آمدن با کودکان با داغدیدگی کمک کنند وصبر وتحمل آنان را در برابر چنین مشکلی بالا برده؛ از این مرحله به راحتی عبور کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق خانواده، غم و اندوه، مرگ عضو خانواده، مشاوره خانواده، صبرو بردباری، نوع فقدان، راهبردهای مقابله
  • بهزاد ریگی کوته، حسنعلی بختیار نصرآبادی، فربیا سپهری، کمال نصرتی هشی صفحه 205
    خانواده و ساختار آن نقش بسزایی در رشد، شکل گیری شخصیت و سلامت روان اعضای آن به خصوص فرزندان ایفا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ساختار خانواده (تک همسری، چندهمسری) بر گرایش به رفتارهای پرخطر و سازگاری دانش آموزان دبیرستانی انجام شده است. روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای (پس رویدادی) و جامعه آماری آن کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان خاش استان سیستان و بلوچستان بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 79 دانش آموز پسر (از خانواده تک همسری) و 71 دانش آموز پسر (از خانواده چندهمسری) بین سنین 14 تا 17 سال به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار به کار رفته در پژوهش حاضر، پرسشنامه رفتارهای پرخطر و مقیاس سازگاری دانش آموزان دبیرستانی بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تی مستقل و رگرسیون) انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین دو گروه به لحاظ رفتارهای پرخطر و سازگاری تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>p) و در میان دانش آموزان خانوده های چندهمسری میزان سازگاری، کم و گرایش به رفتارهای پرخطر، زیاد است. بر پایه نتایج به دست آمده، آگاهی دادن به خانواده ها در زمینه اثرات منفی ساختار همسرگزینی چندهمسری می تواند بر کاهش گرایش به رفتارهای پرخطر و سازگاری دانش آموزان موثر باشد. واژه های کلیدی ساختار خانواده، رفتارهای پرخطر، ابعاد سازگاری.
    کلیدواژگان: ساختار خانواده، رفتارهای پرخطر، ابعاد سازگاری
  • سیدمهدی سلطانی رنانی صفحه 235
    اسلام دینی اجتماعی است و احکام فردی آن نیز آهنگ اجتماعی دارد و از آن ها برای اصلاح و تقویت روابط اجتماعی و تحقق اخلاقی تربیت اجتماعی و اجرای اهداف مقدس جامعه بهره می گیرد. هدف اسلام در این سیر، تنها ساختن فرد دین دار نیست؛ بلکه ساختن جامعه دین دار نیز هست، جامعه ای که روابط اجتماعی آن براساس اهداف و احکام دین سامان گیرد، جامعه ای ارزشمند است که در آن سعادت فرد با سعادت جامعه پیوند خورده است و تربیت اجتماعی با دو مقوله مسئولیت های اجتماعی و ایمان اسلامی، ارتباطی قوی و انفکاک ناپذیر دارد. توجه به پایه های اخلاقی با رویکرد قرآنی به مثابه عاملی مهم در تثبیت و ایجاد جامعه مطلوب اسلامی و پایداری تربیت صحیح اجتماعی به شمار می آید و تقوا، عدالت اجتماعی، وحدت و امنیت اجتماعی، مهم ترین این پایه ها محسوب می شوند. مرحوم علامه طباطبایی از جمله مفسران و حکمایی است که در اندیشه های تفسیری و فلسفی خویش توجه خاصی به بحث یادشده نموده و معتقد است که پایه های اخلاقی از لوازم اعتقادی و عملی در تربیت اجتماعی انسان ها به شمار می آید. ایشان جامعه بدون اخلاق و تربیت اجتماعی و جامعه بدون توجه به پایه های اخلاقی را عامل سستی و بی بنیادی انسان ها در عرصه ایمان و عمل نیک شمرده است که در این صورت، جامعه رو به انحطاط رفته و فساد و هرج و مرج در آن گسترش می یابد. سعی نگارنده در این مقاله آن است که پایه های اخلاقی تربیت اجتماعی انسان ها در قرآن را از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) بررسی کند. واژه های کلیدی
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسان، اخلاق، تربیت اجتماعی، تقوا، عدالت، وحدت، امنیت
|
  • Abolfazl Sajedi, Gholam Heidar Kusha Page 9
    "Adult Social Education" is a normative-procedural issue through which the adults get to "rebuild and develop" new social roles in themselves and make the inconsistent positions and disagreeable functions compatible with achieving excellence and perfection. Imperfect prior training, permanent perfectionseeking, the influence of natural tendencies on social acts and the inconsistency of some social roles are the problems whose solutions require paying attention to "Adult Social Education" In religious sources, several concepts have been suggested by which adult social training within the family may be developed. Some of them are: Reminding (the previous events and taking lessons from their strong and weak points), warning (of disasters, reckoning in hereafter and formal and informal social punishments) as well as inviting (the family members to follow the social values and the manners of coexistence and collaboration). These factors will be discussed in the present essay.
    Keywords: Social Training, Adult Training, Adult Social Training, Family Training, Religious Training
  • Alireza Arafi, Mahdi Shokrollahi Page 51
    Ritual training is part of the religious education which is aimed at making the children aware of their religious duties and committed to performing them. According to Quranic verses and Islamic Narratives, training the children to say prayer and fast from the early childhood is a necessary task of parents. But what this study concerns is to know who is responsible for practicing this task, at what age it should be done, and what sort of jurisprudential verdict it requires. This article using methodology of jurisprudence seeks to answer these questions. To do so, a set of verses and Hadiths were classified into two categories of general and specific proofs and then the above mentioned questions were posed and the answers were inferred from the proofs. Based on these Quranic and narrative proofs, training children and their encouragement to perform religious rituals like fasting is one of the religious duties of parents and has been greatly emphasized as an either obligatory or recommended task by Islamic lawmakers. Some of the Islamic traditions have made clear that the starting point from which both boys and girls should be trained for doing religious rituals is the age of nine.
    Keywords: Ritual Training, Teaching how to Fast, Educational Procedure
  • Muhammad Javad Falah, Zeynab Rezaie Page 81
    Role models can be of great help in the process of ethical training and in making the training more efficient especially when the model is taken from the divine teachings and is based on the moral behaviors of the prophets. The Quranic Chapter of Yusuf (Joseph) is one of the religious texts depicting standard moral behaviors which can be particularly used for this purpose. This chapter includes a set of personal, interpersonal and intra-personal relationships among which the bilateral relationship between Jacob and his children can be used as a model for proper relationship. In this paper, after analyzing some of the principles governing the relationships between Jacob and his children extracted from Islamic moral standards, ethical challenges of these relationships and their solutions according to the Quran will be discussed.
    Keywords: Relationship Model, Ethical Challenge, Socializing Ethics, Parental Ethics, Joseph
  • Habibreza Arzani Page 121
    Comparative studies of religions, in addition to its function in enhancing the adherent's knowledge about each other eliminate many false perceptions. On the other hand, it can be applied to prove the ultimate truth of Islam in a scholarly manner and beyond prejudice. Meanwhile, family as a basic social institution with great influence on the promotion of society has always been paid attention to by religions, prophets and divine scriptures. It's because applying any social changes requires special attention towards this seemingly small but practically great and influential social unit. Given the importance of this issue, the present paper, using scientific-comparative approach, seeks to identify the ethical duties of children towards their parents based on the teachings of Quran and Bible (Old and New Testaments). Children's ethical responsibilities towards their parents as reported in the Bible can be summarized in six different concepts: reverence, obedience, care, tribute, and support in senility, while in Quran these duties have been expressed under seven subjects: reverence, benefaction, obedience, courtesy, care in senility and support and prayer. The research has been done based on library method by referring to scriptures, although some of their exegeses for more elaborations have been applied as well. Based on the findings of the research, there are many similarities between the Quran and the Bible in this regard, for instance: children have commitmenttowards their parents, they are required to obey them in all cases except for their invitations to committing sins, parents are entitled to some rights even after death which should be fulfilled by children and …. There are some differences though, such as: in all Quranic verses Allah plays a dominant and pivotal role, special attention has been paid to mother in Quran while in the Bible, father has greater significance, in the Bible, harsh punishments have been mentioned for the children disobeying parents while in the Quran there is no mention of them and ….
    Keywords: Father, Mother, Parents, Child, Quran, Bible, Ethical Responsibility, Obligation, Duty, Right
  • Fatemeh Nosrati,  Baqer Ghobari Bonab Page 165
    The major aim of the present article is to point out the problems that may occur in the family following the demise of one of its members especially the negative consequences for the children. In addition, some practical solutions to mitigate the negative effects of such events on children have been offered. The worst incident for a child happens when one of his/her family member passes away. Feeling the deep sorrow of losing a beloved family member besides the ambiguity of the nature of death and its reason may lead most such children to suffer deep depression and anxiety or even cause them to commit suicide. The concept of death is a mysterious and ambiguous theme which cannot be comprehended by children and parents are not able to clarify it for them either. Death of a family member can be predictable or accidental and unpredictable (as in suicide) or may be as a result of natural disasters (earthquake or storm) Each of these sorts of death may bring about different kinds of effects on children and cause the family structure to suffer. There are a number of symptoms which can appear in children after facing the loss of a family member, like physical symptoms (such as headaches), psychological problems (depression and anxiety) and educational problems. Psychological counseling for family member and children can help children's emotional health and spiritual counseling makes them calmer. In order for the children to manage coping with the death of a family member, numerous solutions have been offered among which the following measures can be of great help: children should be taught about the inevitability and irreversibility of death, children's cultural and religious perception should be strengthened, obstacles of their mourning should be removed, they should be given sufficient information about death, their attachment towards God ought to be strengthened and they should be encouraged to replace God instead of the missing person.
    Keywords: Sorrow_Death of a Family Member_Family Consultation_Missing_Coping Strategies
  • Behzad Rigi Kute,  Hasnanali Bakhtiyar Nasrabadi, Fariba Sepehri, Kamal Nosrati Hashi Page 205
    Family and its structure play a significant role in the formation and development of the character and mental health of its members especially children. The present study aims at investigating the impacts of family structure (monogamy, polygamy) on high school student's tendency to risky behaviors. The research has been done based on causal – comparative method (ex post facto) and its statistical population covers the whole high school students of the city of Khash in Sistan and Baluchestan Province. Using the Convenience Sampling method 79 male students from monogamous families and 71 male students from polygamous families aged 14 to 17 were selected. Instruments used in the study included risky behaviors questionnaire and Adjustment Scale among high school students. Data were analyzed using descriptive (mean and standard deviation) and inferential tests (T-test and regression). The results show that there are significant differences between the samples in terms of risky behaviors and adaptation (PP0/01). Among students who come from polygamous families the rate of adaptation is low and tendency to risky behaviors is high. Based on the results obtained, giving more information to families regarding the negative effects of polygamy can decrease the highrisk behaviors of students and increase their adaptation.
    Keywords: Family Structure, High, Risk Behaviors, Adaptation Aspects
  • Sayyed Mahdi Sultani Rennani Page 235
    Islam is a social religion and its individual precepts have a social tone too. It is a characteristic which is used to reform and strengthen the social relationships among people and obtain society's ethical training. Islam does not aim to merely produce a faithful individual, but to establish a religious society whose social relationships are based on the purposes and orders of religion. Such a society is considered a valuable one in which both individual and social prosperities are closely linked and the social training is bound to the social duties and people's faith. Ethical foundations of the Quran are significant factors in establishing and developing an ideal Islamic society and can be applied in proper social training. Piety, social justice, unity and social security are among these foundations. Allame Tabatabie is one of the exegetes and philosophers who has paid special attention to this theme and believes that these ethical foundations are the necessary theoretical and practical tools to fulfill social training. He considers the society without social and moral foundations a proper background to drive man towards deviation and corruption. In such a society, corruption, chaos and social confusion will spread out. The author tries to display the ethical foundations of a social training found in the Quran from the perspective of Allame Tabatabaie.
    Keywords: Quran, Human Being, Ethics, social Training, Piety, Justice, Unity, Security