فهرست مطالب

حدیث پژوهی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید معارف*، عبدالهادی فقهی زاده، سعید شفیعی صفحات 7-34
    ایگناتس گلدتسیهر، از مشهورترین خاورشناسان غربی، معتقد است که روش مسلمانان در نقد روایات عمدتا محدود به نقد إسناد حدیث بود و داوری درباره ارزش محتوای روایات نیز به صحت إسناد بستگی داشت. پس از گلدتسیهر نیز، برخی از خاورشناسان به نتایجی مشابه دست یافتند و نظریات او را تایید کردند. محققان مسلمان در نقد این نظریات، قواعدی را ذکر کرده اند که دال بر نقد متن است و معتقدند که محدثان اهل سنت از قرن اول در کنار نقد و بررسی اسناد روایات، به نقد متن نیز توجه داشتند. در این مقاله، دیدگاه گلدتسیهر، منتقدان مسلمان و نیز دیدگاه جاناتان براون، از محققان مسلمان معاصر در غرب، در این مبحث بررسی شده و نکات قوت و ضعف آن ها نشان داده شده است. براون معتقد است که نقد متن تا قرن چهارم به شکل پنهان و در لفافه نقد سند انجام می شد و پس از تالیف منابع اصلی حدیث و از قرن پنجم و ششم بود که برخی علما به نقد متنی صریح روی آوردند. با این حال، به نظر می رسد که نقد متن حدیث در میان برخی محدثان قدیم نیز صراحتا رایج بوده و نیازی به پنهان کردن آن نمی دیدند. در پایان مقاله، جهت تکمیل و تایید بحث، به نمونه هایی از روایات اشاره شده و نتایج یک پژوهش نو در جهان غرب درباره مبحثی تاریخی در صحیح بخاری و صحیح مسلم، که به روش نقد متن انجام شده، گزارش شده است.
    کلیدواژگان: گلدتسیهر، حدیث، نقد متن، نقد اسناد، اهل حدیث، عقل گرایان
  • حمیدرضا فهیمی تبار* صفحات 35-56
    در منابع روایی اهل سنت از قول ابوبکر چنین آمده است: «سمعت رسول الله صلی الله علیه [و آله] یقول انا معاشر الانبیاء لا نورث ماترکنا صدقه». این روایت نزد اهل سنت قطعی الصدور است، ولی امامیه آن را هم به لحاظ سند و هم به دلیل تعارض مضمون آن با قرآن و سنت منکر شده است. نگارنده در این مقاله، ضمن جست وجوی حدیث در منابع روایی فریقین، نقدهای امامیه را بررسی و برخی از پاسخ های اهل سنت را آورده و در نهایت نشان داده است اختلافی که این حدیث در تفسیر، اصول و علوم حدیثی امامیه و اهل سنت برانگیخته است، به مبنای کلامی «عصمت» برمی گردد، به طوری که امامیه کلام و موضع گیری دو معصوم یعنی حضرت علی و زهرا در برابر روایت ابوبکر را حجت دانسته و تفسیر آیات عمومی ارث، موضوع ارث انبیا و نسبت بین سنت و قرآن را بر پایه آن تعریف کرده اند، ولی اهل سنت، عصمت اهل بیت را نپذیرفته اند؛ از این رو مخالفت اهل بیت با روایت ابوبکر را حجت نمی دانند.
    کلیدواژگان: حدیث لا نورث ماترکنا صدقه، نقد درونی و بیرونی حدیث، عصمت ارث انبیا(ع)، ابوبکر
  • حامد خانی* صفحات 57-94
    از جمله آثار برجسته دعایی شیعه، دعای عرفه منسوب به امام حسین(ع) است. متن این دعا خالی از إسناد و با حذف ها و الحاقاتی در نسخ مختلف، تنها در آثار متاخرتر از سده هفتم هجری قابل بازیابی است. همین نقل نشدن آن در آثار متقدم تر، سبب شده است که از دیرباز بحث درباره انتساب حداقل بخش هایی از آن به امام حسین(ع) رواج داشته باشد. این مطالعه در صدد است با کاربرد روش های تحلیل درونی و بیرونی متون تاریخی، نشان دهد این دعا اصیل، و ریشه دار در تعالیم اهل بیت(ع) و احتمالا امام صادق(ع) است؛ همچنان که بناست با این مطالعه، الگویی نظری برای مطالعه اصالت دیگر ادعیه منسوب به اهل بیت(ع) نیز به دست داده شود؛ ادعیه ای که گاه فاقد اسنادند و روش های سنتی رایج در علم رجال و دیگر علوم حدیث، از پاسخ گفتن به مسئله اصالت آن ها ناتوان است.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبیات دعایی شیعه، نقد حدیث، تاریخ گزاری روایات، سبک شناسی ادعیه، متن و ذیل دعای عرفه، امام حسین(ع)، امام صادق(ع)
  • سید ضیاءالدین علیانسب*، سید رضا مودب صفحات 95-110
    در این نوشتار حدیث معروف منسوب به امام حسین(ع) «إنما خرجت لطلب الاصلاح...» از این جهت بررسی شده که آیا متن آن حاکی از قصد امام حسین(ع) برای اصلاح در دین است یا اصلاح در امت؟ نگارنده به این نتیجه رسیده که این حدیث نه از حیث سندی اعتبار دارد و نه محتوای آن قابل پذیرش است و اگر کسی از لحاظ سندی تساهل کند و آن را بپذیرد، باید بخش پایانی آن را که تایید خلافت ابوبکر و عمر و عثمان است، نیز بپذیرد و یا آن قسمت را جعلی بداند، لکن در صورت پذیرش نیز اصلاح مطرح شده در حدیث اصلاح در امت است نه اصلاح در دین.
    کلیدواژگان: حدیث اصلاح طلبی، امام حسین(ع)، اصلاح امت، اصلاح دین، انما خرجت
  • فاطمه خان صنمی*، شعبان علی خان صنمی صفحات 111-124
    در دین مبین اسلام، تعلیم و تعلم از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در قرن دوم، هم زمان با عصر امام صادق(ع) به دلیل مساعد بودن شرایط، زمینه نشر و گسترش معارف دینی فراهم شد و حضرت توانست افراد زیادی را در زمینه های گوناگون علمی از جمله علم کلام تربیت کند که به دفاع از معارف الهی بپردازند. هشام بن حکم از جمله این افراد است. هشام در پرتو تعالیم و آموزه های اسلامی که از مکتب امام صادق(ع) کسب کرده بود، چنان اوج گرفت که سرآمد دانشمندان و متکلمان عصر خویش شد. طبق اخبار اهل سنت، هشام قائل به تجسیم بوده و به روایاتی استناد می کنند که در منابع شیعه نیز وجود دارد. اطلاع از چند و چون این اخبار و بررسی میزان صحت و سقم و نیز مقصود اصلی از این اخبار، دغدغه این پژوهش است که سعی کرده با تشکیل خانواده حدیث، سیمای درخشان هشام را از انتساب به این تهمت ها منزه کند.
    کلیدواژگان: کلام اسلامی، هشام بن حکم، توحید، تجسیم
  • محمدتقی دیاری بیدگلی*، مهدی جدی صفحات 125-146
    یکی از دقیق ترین و پرمناقشه ترین ابعاد عصمت پیامبر اکرم(ص) مسئله عصمت ایشان از سهو و نسیان است. متکلمان اسلامی به دو دسته موافق و مخالف سهو پیامبر(ص) تقسیم شده اند و رساله-های زیادی را در این باب نوشته و نیز بخش های مهمی از کتب اعتقادی خویش را به این مسئله اختصاص داده اند. علت این اختلاف آرا، وجود برخی آیات و روایاتی است که بر صدور خطا و نسیان از پیامبر(ص) دلالت می کنند. بخشی از این روایات را ثقه الاسلام کلینی در کتاب کافی آورده است که می توان آن ها را در سه دسته فهرست کرد: 1. خواب ماندن پیامبر(ص) از نماز صبح؛ 2. سهو ایشان در تعداد رکعات نماز؛ 3. نگاه سهوی ایشان به زن نامحرم. با توجه به این روایات، کلینی در زمره قائلان به سهوالنبی است؛ البته تحلیل ایشان از این مسئله روشن نیست که در مقاله حاضر، وجوه مختلف این روایات مورد بحث و تحلیل واقع شده است.
    کلیدواژگان: سهوالنبی(ص)، نسیان، عصمت، الکافی، کلینی
  • نهله غروی نایینی*، نرگس نطقی صفحات 147-164
    تفسیر الدر المنثور سیوطی از تفاسیر روایی اهل تسنن و از جمله تفاسیر ترتیبی است که در آن، روایات بدون هیچ اظهار نظری ذیل آیات، نقل شده است. سیوطی، روایات فراوانی از رسول خدا(ص)، صحابه، تابعان و تابعان تابعان نقل کرده است. همچنین روایاتی از حضرت علی(ع) و دیگر ائمه معصومین(ع) ذکر کرده است. وجود اسرائیلیات و روایات جعلی در این تفسیر و نسبت دادن آن به برخی از ائمه معصومین(ع)، عاملی شد تا در این جستار، به بررسی و نقد روایات فقهی منقول از امیرالمومنین(ع) پرداخته و در این میان، روایات صحیح از سقیم باز شناخته شود؛ بنابراین مواردی از قبیل گفتن آمین در نماز بعد از سوره حمد، معنای واژه «قرء» در آیه 228 سوره بقره، نحوه وقوع طلاق سوم، نهی از متعه، حکم ازدواج با مادر همسر و ربیبه، حرمت ازدواج با دو خواهر برده، شستن پا در وضو از جمله روایات معارض است که در بوته نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تفسیر الدر المنثور، روایات فقهی، علی بن ابی طالب، سیوطی
  • مهدی اکبرنژاد* صفحات 165-178
    یکی از موضوعات قرآنی که دیدگاه های مختلفی درباره آن مطرح شده، حروف مقطعه قرآن کریم است. در تفسیر این حروف و اینکه منظور خداوند متعال از آن ها چه بوده، سخنان متفاوتی بیان شده است. در این میان، برخی از روایات به تفسیر این حروف پرداخته اند؛ از جمله این روایات، حدیثی است که در کتاب معانی الاخبار شیخ صدوق آمده که تمام حروف مقطعه را تفسیر کرده است. از آنجا که این حدیث به عنوان منبع تفسیری در منابع بعد از ایشان و از جمله در تفاسیر روایی فراوان مورد استناد واقع شده است و در جاهای مختلف از این کتب به آن استناد شده، این پرسش مطرح می شود که میزان اعتبار و ارزش این حدیث چه اندازه است؟ و آیا می توان به عنوان یک منبع معتبر بر آن اعتماد کرد؟ در این تحقیق، مشخص شده که حدیث مذکور نه سند معتبری دارد و نه متن پذیرفتنی؛ بنابراین در تفسیر این حروف نمی توان بر آن تکیه کرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حروف مقطعه، حدیث، تفسیر و نقد سند
  • سید علی اکبر ربیع نتاج*، حلیمه یداللهی کرسیکلا صفحات 179-200
    بحث درباره خاندان های رجالی و روایی از نکات مهم در حوزه علم رجال است؛ بیوتاتی که همواره در نشر و انتقال احادیث و مبانی دینی بیشترین تاثیر را داشتند. به همین سبب، در طول تاریخ علم رجال برخی از محققان آن چون نجاشی، بخشی از فعالیت خود را به بررسی آنان اختصاص دادند. در میان این دانشمندان رجالی، سید بحرالعلوم با بررسی مهم ترین این خاندان ها در قسمتی از کتاب رجالی اش، به گونه ای به اهمیت بحث اشاره کرده و سعی در ایجاد نسبت این بیوتات با علم رجال دارد. با توجه به اهمیت بحث بیوتات و خاندان های رجالی، نگارندگان این مقاله ضمن ارائه تعریف لغوی از بیت و روش تراجم بیوتات و خاندان ها، روش سید بحرالعلوم در بیوتات نویسی را بررسی کرده و با مطالعه خاندان های روایی موجود در الرجال آن بزرگوار، سعی در روشن شدن نسبت و ارتباط این بیوتات با علم رجال دارد. به عبارت دیگر، به دنبال این است تا مشخص شود علامه بحرالعلوم در این بخش از کار رجالی اش، چه تعداد ارتباط رجالی را شکل داده است.
    کلیدواژگان: بیوتات، بحرالعلوم، رجال، تراجم، الفوائد الرجالیه
  • احسان پورنعمان* صفحات 201-248
    تضعیفات رجالی، پرحاشیه ترین بخش علم رجال است. جارحان فقط در پاره ای از موارد به عوامل تضعیف راویان اشاره کرده اند. توجه به رفتار عملی اصحاب در برخورد با این دسته متهم به ضعف و از دیگر سو، توجه به اختلاف فراوان رجالیان با یکدیگر، سرآغاز تشکیک و ایجاد سوالی در این زمینه است. آیا به راستی تمامی این تضعیفات صحیح و مطابق واقع اند یا برخی عوامل پنهان، رجالیان را به اشتباه انداخته است. بررسی تاریخ حدیث شیعه نشان می دهد، سلسله عواملی همراه هم یا به تنهایی سبب می شد رجالیان در مورد فردی به اشتباه بیفتند. این نکته از متن کتب رجالی و گزارشات ایشان قابل استنباط و اثبات است. نتیجه این اشتباه از تشکیک و خرده گیری تا شدیدترین تضعیفات متغیر بود. در این صورت، استادان و شاگردان وی نیز مورد سوال واقع شده و در نتیجه این اشتباه، کوله بار حدیثی همگی ایشان مورد تشکیک واقع می شد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله سعی می شود با معرفی این عوامل و نمونه های عملی آن، اعتماد کلی و قطعی بر تضعیفات مورد تشکیک واقع شود و رویکردی برای مطالعه بیشتر این تضعیفات فراهم گردد.
    کلیدواژگان: رجال شناسی، وثاقت و ضعف، تضعیفات، جرح
|
  • Majid Maaref *, Abd Al-Hdi Faqihizadeh, Saeed Shafiee Pages 7-34
    Ignaz Goldziher، a famous western orientalist، believes that Muslims'' approach to criticize narrations is mostly limited to the critique of the chain of transmission (isnad). In addition، he argues that judgment about the content of narrations depends on the validity of the chain of transmission. After Goldziher، some orientalists have mentioned similar results and confirmed his views. Criticizing these viewpoints، Muslim researchers have cited some rules referring to the critique of the text. They have assumed that Sunni hadith scholars have usually criticized the text beside the critique of the chain of transmission. The present article tries to study Goldziher''s views، Muslim critics، and also Jonathan Brown who is a contemporary Muslim researcher. Strong and weak viewpoints are also studied. Brown believes that until the fourth century AH the critique of the text was implicit and hidden in the critique of the chain of transmission. In the fifth and sixth century AH، some scholars have started criticizing the text explicitly. However، it seems that some earlier hadith scholars have explicitly criticized the text of hadith. Finally، some samples of narrations are presented. Then، the study reports outcomes of a new research in the west about a historical topic in Sahih-al-Bukhari and Sahih Muslim which has been carried out through criticism of text.
    Keywords: Goldziher, Hadith, Critique of the text, Critique of the Chain of Hadith\'s transmission, traditionists, Rationalists
  • Hamid Reza Fahimi Tabar * Pages 35-56
    According to Sunni narrative sources، Abu Bakr quotes the Prophet’s words that “We، the group of prophets، do not leave any inheritance; what we leave is counted as alms.” Although Sunnis believe in authenticity of this narration، Shi''ites reject it because of lack of the chain of transmission and its conflict with the Quran and the Prophet''s tradition. This article attempts to search this hadith in narrative sources of sunnis and Shiites، investigate criticisms of Shi''ites on it، and present some answers of Sunnis. Finally، the study indicates that the conflict that this hadith bring about in interpretation، Roots of law (usul)، and hadith sciences of Sunnism and Shiism is due to the theological basis of the infallibility. Shi''ites rely on Ali‘s and Zahra’s words and consider them as authority against what Abu Bakr has related. They describe general verses about inheritance in general، prophets’ inheritance and the relationship between the Quran and the Prophet''s tradition based on this word (i. e. infallibility). However، Sunnis reject Ahl al-Bayt’s infallibility. So، they didn’t accept Ahl al-Bayt’s opposition with what Abu Bakr had related in this regard.
    Keywords: The hadith of the Prophet\'s inheritance, Internal, External Critique of Hadith, infallibility, Inheritance, Abu Bakr
  • Hamed Khani * Pages 57-94
    The Arafa supplication with its rhythmic text is a prayer in about 3200 words، eloquent in style and with only a few different versions with slight variances. The subject matter of this supplication is to confess to the sublimity and glory of God، before the worldly، tragic and unstable situation of man. In addition، the praying person praises God for his abundant mercies and invokes God''s bless and peace، as the man''s ultimate necessity، reminding himself of all the sufferings he has gone through in his life، since his pre mortal existence. The present body of the supplication comprises of a main layer common to all versions and an 800 word appendix appearing in some scriptures. The Arafa supplication attributed to Imam Hussein (d. 61 AH/ 681 CE) is a masterpiece of Shiite liturgical literature. However، the authenticity of this attribution has been a matter of disputes between medieval and modern Shiite scholars. This study applies textual criticism to question the probability of issuance of the text from Imam Hussein and from the discourses of the 1st Islamic century، and provides evidences suggesting the plausibility of its attribution to Imam Sadiq، a century later.
    Keywords: History of Shiite liturgical literature, textual criticism, internal criticism, external criticism, dating Muslim traditions, Stylistic analysis of Shiite hymns, prayers
  • Seyyed Zia Al-Din Ulya Nasab *, Seyyed Reza Moaddab Pages 95-110
    This article attempts to study a hadith attributed to Imam Hussein in which he says، «I have only risen to seek reformation.» It tries to find that whether the content of hadith suggests reformation of religion or that of nation. The author has concluded that this hadith is neither authentic in its chain of transmission nor acceptable in its content. If one ignores inauthenticity of chain of transmission and accepts its content، he may either accept the last part of hadith which includes confirmation of Caliphates of Abu Bakr، Omar and Othman or reject it as a fabricated part of hadith. Overall، this hadith proposes a reformation of nation rather than reformation of religion.
    Keywords: Hadith of Reformation, Im?m Hussein, reformation of the nation, reformation of the religion, revolution
  • Ftimah Khan Sanami *, Shaban Ali Khan Sanami Pages 111-124
    Training and teaching have a special place in Islam. In the second century، at the time of Imām Sādegh، appropriate situation have caused religious sciences to be expanded. He has trained many followers in various religious fields، such as theology، to defend Divine knowledge. Hishām Ibn Hakam is considered to be one of those scholars. Because of Islamic teachings which he learned from Imām Sādegh، Hishām has progressed to be the most outstanding figure in his era. According to Sunni studies، Hishām has believed in the incarnation. To prove this claim، researchers mention narrations found in Shia sources. The current study attempts to analyze this claim and investigate the validity and invalidity of these narrations and the end of mentioning them in this regard. An attempt is done to cite related traditions and cleanse the shining face of Hishām from attribution of false beliefs and accusation.
    Keywords: Islamic Theology, Hish?n Ibn Hakam, monotheism, incarnation
  • Muhammad Taqi Dia, Ri Bidgoli *, Mahdi Jaddi Pages 125-146
    One of the most exact and controversial aspects of the infallibility of the Prophet of Islam might be his protection from error and forgetfulness. Muslim theologians are divided into two groups of proponents and opponents of the infallibility of the Prophet. Many treatises have been written about this topic and significant parts of religious books are related to it. This discrepancy is due to some verses and narrations about mistake and forgetfulness of the Prophet. Al-Kuleyni has mentioned some of these narrations in his book، Al-Kāfi. They can be classified into three groups: The Prophet’s remaining asleep at the time of Fajr prayer; 2) His mistake about the units of his prayer; and 3) His unintentional look at a strange woman. According to these narrations، Al-Kuleyni has not believed in the infallibility of the Prophet. However، his analysis about this topic is not clear. This study investigates different aspects of these narrations.
    Keywords: infallibility, Prophet's mistake, Forgetfulness, Al, K?fi, Al, Kuleyni
  • Nahleh Gheravi Neeni *, Narges Lotfi Pages 147-164
    The Quranic exegesis، Al-Dorr Al-Manthur written by Suyuti is one of the Sunni narrative exegeses that expresses narrations related to the verses without any comment. Suyuti has mentioned many narrations from the Prophet، the companions، followers، and their followers. He also mentions some narrations from Ali and other infallible Imams. Israelites and fabricated narrations in this exegesis، which are attributed to infallible Imams، cause this study to examine and criticize jurisprudential narrations related from Imam Ali. This article has sought to separate genuine narrations from weak ones. Accordingly، some instances of doubtful narrations which are criticized in this study are as follows: saying «amen» after reciting the Surah Al-Hamd (= the Opening) in the prayer، the meaning of a “qara” in the verse 228 of Surah Al-Baghara، conditions of third divorce، prohibition of the temporary marriage، judgment of marrying mother-in-law and stepdaughter، prohibition of marrying two slave sisters، and washing feet in ritual ablution.
    Keywords: Al, Dorr Al Manthur, Jurisprudential Narrations, Ali Ibn Abi T?lib, Suyuti
  • Mahdi Akbar Nejad * Pages 165-178
    The Quranic Muqatta''a letters are one of the Quranic topics about which scholars expressed different viewpoints. Considering the interpretation of these letters and the intention of God، many various views have been mentioned. Some narrations are found to interpret these letters. For example، a hadith in Maani al-Akhbar of Sheikh Saduq has interpreted all these letters. This hadith is assumed to be an interpretive source for subsequent books such as narrative Quranic exegeses. Different sections of these books refer to this hadith as their source. So، the validity of this hadith is very important. The aim of this study is to examine validity and authenticity of this hadith as a reference. The results indicate that the aforementioned hadith has neither authentic chain of transmission nor acceptable text. Therefore، it might not be an authentic source for the interpretation of Muqatta''ah letters of the Quran.
    Keywords: the Holy Quran, Muqatta\'ah letters, Hadith, Interpretation, Critique of the chain of transmission
  • Seyyed Ali Akbar Rabinattaj *, Halimah Yadollahi Korseekola Pages 179-200
    A Discussion on household of authority and narrations is one of the important points in the knowledge of Rijāl. Household of authority have always had the biggest impact in broadcasting and transmission of traditions and religious principles. Therefore، some researchers as Najāshi، have assigned some part of their activities to them. Seyyed Bahr Al-Ulum، among these scholars of Rijal، has pointed to the importance of this subject and has tried to make connection between these households of Rijāl and knowledge of Rejāl. Due to the importance of discussion about household of Rijāl، the authors of this article، while offering of lexical definition of household and related method، study Seyyed Bahr Al-Ulum''s method in writing about household and try to make connection between household and knowledge of Rijāl. In other words، this research attempts to show the number of Rejāl relationship formed in his work about Rejal.
    Keywords: Rijal household, Bahr Al Ulum, Rejal, tarajim, Al, Fawaed Al Rejaliyya
  • Ehsan Pour Noman * Pages 201-248
    Rejāl attenuations are one of the controversial parts in Rejāl science. Critics have pointed out just some of the factors which attenuate the narrators. Uncertainty begins when one pays attention to the practical conduct of followers in dealing with those who are accused of weakness on the one hand، and to the great differences among scholars of Rejāl on the other hand. Are these attenuations accurate and conform to reality or some of hidden factors have led scholars of Rejāl into confusion. A study of Shi’ite hadith history show that a set of factors together or alone، have caused these scholar to fall into the wrong about a person. This point can be proved by Rejāl books and their reports. The result of this mistake varied from uncertainty and cavil to highest attenuation. So، teachers and students were questioned and as a result of this mistake all of their traditions have become suspected. Due to importance of this issue، in this article we introduce these factors and practical examples، overall and exact trust about doubted attenuations، and provide an approach for further study on these attenuations.
    Keywords: Rej?l science, Reliability, Weakness, Critique, attenuation