فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین جعفر زاده بهابادی، محسن خلیلی * صفحات 9-40

    اگرچه مطالعات نظری در حوزه قدرت نرم رو به افزایش دارد، اما توجه به رویکرد بومی در این مطالعات غلبه ندارد و از این حیث تلاش برای تعریف و نظریه پردازی بومی در این موضوع اولویت دارد. از این منظر نویسندگان تلاش دارند مستند به رهنمودهای مقام معظم رهبری به تحلیلی بومی از قدرت نرم دست یابند. در مقاله ی پیش رو کوشش می شود با تحلیل کمی گفتارها و نوشتارهای مقام معظم رهبری، به تفسیری از بسامد شمارش های به دست آمده از مفاهیم هشت گانه ی نقش ملی، دست یافته شود. شمارش فراوانی ها، بیانگر وجود هشت نقش ملی است که به ترتیب، عبارت اند از: مدافع اسلام (438)، ضدیت با امپریالیسم (272)، سنگر انقلاب/ رهایی بخش (246)، توسعه ی داخلی (214)، دولت سرمشق (194)، رهبر و حافظ منطقه (147)، مبارزه باصهیونیسم (150)، دولت مستقل (120). به نظر می رسد فراوانی نقش های ملی برگرفته از ایدئولوژی اسلامی، نشانگر استوارشدن سیاست خارجی ایران بر قدرت نرم است که در آمیزش با قدرت سخت، امکان پدیدارشدن قدرت هوشمند را فراهم آورده است.

  • سید محمد حسینی، حسینعلی جاهد * صفحات 41-62

    چکیده ساختار جوامع پیچیده ی کنونی متاثر از دانش و فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی است. به دلیل پیچیدگی انسان و جوامع انسانی و همچنین دانش محور بودن فعالیت های اجتماعی، لازم است دانشگاه ها در رسالت های قبلی خود یعنی آموزش، پژوهش و خدمات اجتماعی، تجدید نظر کرده و بر رسالت های متناسب با نیاز جامعه ملی و جهانی توجه کنند. در جوامع کنونی جنگ نرم در انواع مختلفی همانند جنگ رسانه ای، جنگ فکری و فرهنگی و جنگ اعتقادی و ارزشی، در قالب های مختلف و با استفاده از ابزارهای متنوعی از جمله مطبوعات، کتاب ها، وبلاگ ها، گروه های اینترنتی، شبکه های ماهواره ای، بازارهای مد و لباس، انقلاب های رنگی مجازی و واقعی، و فرقه های انحرافی شکل گرفته و در حال گسترش هستند. عملیات روانی این جنگ ها شامل همه ی اقشار اجتماعی، همه مکان ها و زمان ها است و تاثیر آن در بین نخبگان و دانشگاهیان، به دلیل ارتباط بیشتر و مستقیم تر آن ها با جامعه ی اطلاعاتی بیشتر است. بنابراین رسالت بنیادین دانشگاه (پاسخگویی به نیازهای علمی، اطلاعاتی و تمدنی جامعه) ایجاب می کند با ورود آگاهانه، شجاعانه و به موقع به محیط مذکور، به رسالت فرهنگی خود در عرصه ی جنگ نرم جامه ی عمل بپوشاند. مقاله حاضر با بررسی و تبیین انواع جنگ نرم، به تشریح رسالت دانشگاه در مواجهه با آن ها پرداخته، و راهکارهای عمل به این رسالت را به جامعه دانشگاهی پیشنهاد کرده است.

  • ولی دین پرست صفحات 63-78
    استفاده از منابع و سیاست های نرم افزارانه در مبارزه های نظامی از جمله روش هایی است که زمینه پیروزی ارتش در میدان نظامی را فراهم می سازد. اگرچه برخی این رویکرد را جدید می دانند، اما در گذشته فرمانرایان برای غلبه بر دشمن از انواع سیاست های نرم افزارانه استفاده می کردند. تیمور از جمله فرمانروایانی است که از سیاست های نرم افزارانه بیشتر از جنگ فیزیکی برای غلبه بر دشمانش بهره گرفت. وی با استفاده از روش ایجاد رعب و وحشت در دل دشمنان، تضعیف قوای روحی و جسمی آنان و بهره گیری از اختلافات داخلی و ایجاد تفرقه و دو دستگی در بین رقیبان به پیروزی های بزرگی در میدان های جنگ دست یافت، همچنین با استفاده از انتشار اخبار کذب و نادرست بر دشمنانش غلبه کرد. او با این روش ها به تضعیف روحیه ارتش قدرتمندترین سلاطین آن عصر، نظیر سلطان بایزید عثمانی و ممالیک مصر پرداخت. سلطان عثمانی که در جنگ با دول مسیحی اروپا شهرت فراوانی بدست آورده بود در مواجهه با تاکتیک های نظامی تیمور به زانو درآمد. تیمور در درون مرزهای عثمانی ارتش پیاده نظام سلطان بایزید را به دنبال ارتش سواره نظام خود کشاند و از این طریق آن ها را از نظر جسمی خسته و ناتوان ساخت. او با روش های مشابه، بر ارتش سایر دول متخاصم غلبه کرد. این مقاله تلاشی است در پاسخ به این سوال، که تیمور از چه سیاست های نرم افزارانه ای برای غلبه بر دشمنانش بهره می گرفته است؟ به کاربست سیاست های نرم افزارانه وی در فتوحاتش به روش توصیفی و تحلیلی اشاره شده تا رمز موفقیت او در لشکرکشی ها و علت پیروزی وی روشن گردد و در نتیجه نشان داده شود که تدابیر سیاسی فرمانروایان و حاکمان، بیشتر از شمشیر و سلاح نظامیان در حصول به اهدافشان کارساز است.
  • رمضان شعبانی سارویی صفحات 79-98
    اگر چه در خصوص منابع قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران پژوهش های درخور توجهی انجام شده، اما بحث فرهنگ همچنان به دلیل اهمیت راهبردیی که دارد حائز توجه دو چندان است. دلیل این امر به بنیاد و هویت فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران باز می گردد که منجر شده فرهنگ به مثابه منبع بی بدیل قدرت نرم تبدیل شود. از این منظور نگارنده از جایگاه «هویت فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران در معادلات قدرت نرم» سوال نموده و به منظور ارایه پاسخی مناسب برای این پرسش، عناصر نظریه قدرت نرم در ایران را مورد تحلیل قرار داده است. محقق با استفاده از روش تحلیلی نشان داده که قدرت نرم، در سه سطح با هویت فرهنگی در جمهوری اسلامی ارتباط دارد؛ سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی. این تحلیل به دلیل جامعیت، از توان تفسیری و تجویدی بیشتری برای صیانت و ارتقاء قدرت نرم در ایران برخوردار است.
  • محمد رحیم عیوضی، مونا پارسا صفحات 99-112
    قدرت یکی از مفاهیم اساسی در حوزه سیاست بین الملل است. تصمیم گیرندگان و سیاستمداران در این حوزه به دنبال توانایی تحصیل هدف های سیاست خارجی خود هستند؛ در واقع این همان مفهوم قدرت در سیاست بین الملل است. کسب و تولید قدرت در دنیای جدید در مقایسه با دوران قبل از الگوهای متفاوتی پیروی می کند، و با تحولاتی که بعد از جنگ جهانی دوم به ویژه دهه هفتاد به بعد در ساحت اندیشه و عمل به وجود آمد به نوعی، متغیرهای جدید را جهت تولید، اعمال قدرت و کسب نفوذ وارد حوزه سیاست بین الملل نموده، و این عرصه را به شدت تحت تاثیر عوامل فرهنگی و هویتی قرار داد. از این رو، کسب وجهه و اعتبار بین المللی و نفوذ در افکار عمومی و به عبارتی، دسترسی به قدرت نرم، از جمله اهداف مهم و در عین حال، تصریح نشده دیپلماسی کشورها در حوزه سیاست بین الملل است؛ دیپلماسی عمومی به عنوان یکی از مکانیسم های به کارگیری قدرت نرم در این زمینه نقش زیادی دارد. در این مقاله با بیان تحول مفهوم قدرت، تعریف قدرت نرم و مولفه های موثر آن بر سیاست بین الملل، به این پرسش که در بین مولفه های تاثیرگذار قدرت نرم بر سیاست بین الملل، چه عواملی موثرتر هستند، پرداخته ایم. با استفاده از روش «توصیفی تحلیلی» دیپلماسی فرهنگی و رسانه را به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار قدرت نرم در سیاست بین الملل می دانیم.
  • سید صدرالدین موسوی، سید محمد جواد قربی * صفحات 113-133

    با تحلیل متن سند چشم انداز می توان منابعی را یافت که قدرت نرم افزاری ایران را افزایش می دهند. در این میان، یکی از مولفه های راهبردی برای ارتقاء و اشاعه قدرت نرم افزاری نظام جمهوری اسلامی، «الهام بخشی فرهنگی» می باشد. سوال اصلی مقاله این است؛ با توجه به سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران، الهام بخشی فرهنگی چه تاثیری در ارتقاء قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در چشم انداز 1404 دارد؟ فرضیه مقاله آن است که الهام بخشی مطرح شده در سند چشم انداز، قدرت ملی ایران را می افزاید و با داشتن مولفه هایی چون: فرهنگ و ارزش های اسلامی، الگوی مردم سالاری دینی، تحکیم توسعه کارآمد و ارائه الگوی پیشرفت، نواندیشی دینی، معناسازی و پویایی فکری و ترویج جامعه اخلاقی از قابلیت و پتانسیل های زیادی برای ارتقاء قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران برخوردار است. الهام بخشی، راهبردی برای صدور فرهنگی انقلاب است که از طریق تبلیغ، ارائه یک الگو و مدل نمونه، استفاده از ابزار فرهنگ و تمدن، تاکید بر پتانسیل های اسلامی و توانایی های ایران به عنوان یک بازیگر موثر در منطقه جهان اسلام و شیوه های نرم افزاری صورت می پذیرد. این مقاله برای پاسخ به سوالات پژوهش و بررسی سند چشم انداز از مطالعات اسنادی-کتابخانه ای بهره گرفته و با روش تحلیل اسناد به واکاوی سند چشم انداز بیست ساله برای پاسخ سوالات می پردازد

|
  • Hussein Jafarzadeh Bahabadi, Mohsen Khalili Pages 9-40

    Although theoretical studies in the field of soft power is on the rise But according to the local approach does not prevail in these studies and theorists attempt to define native in this respect is a priority issue. Authors of the present paper try to quantitative analyzing of thespeeches and writings of the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran based on the frequencies of the eight national roles. Enumeration of the frequencies represents the 8 national roles those are respectively: Defender of Islam (438), Anti Imperialism (272), Bastion of the Revolution/ Liberator (246), Internal Development (214), Example State (194), Regional Leader and Protector (147), Anti-Zionist State (150), and, Independent State (120). Conclusion of the essay is frequencies of the national roles derived from the Islamic Ideology are the mark of the emerging and consolidating of the Iran’s smart foreign policy based on the combination of the soft power and the hard power.

    Keywords: Soft power, National roles, Foreign policy, Iran, Ayatollah Khamenei
  • Mohammad Houseiny, Houseinali Jahed Pages 41-62

    Current complex social structure is influenced by knowledge and information and communication technologies. Because of the complexity of human beings and human society and knowledge-based social work, universities in the previous missions of teaching, research and community service missions of Appeals and pay attention to needs of the national and international community. in contemporary societies soft war, like media war, the cultural and the beliefs and values in different formats using various tools such as newspapers, books, blogs, groups, internet, satellite channels, markets, fashion and clothing, virtual and real color revolutions, and formed misguided sects are expanding a lot. PSYOP wars involving all social classes, all space and time, and its influence among intellectuals and academics, due to their direct relationship with the community and using more information is higher than other peoples. The fundamental mission of the university (faculty needs, and cultural information society) requires the entry of an informed, courageous and timely to the environment, and cover up the Cultural mission of soft war. This paper examines and explains the types of soft war, describes the mission of the university, and offer practical approaches to the mission of the community.

    Keywords: Soft war, Information society, Higher Education, College Mission, Cultural Mission
  • Vali Dinparast Pages 63-78
    The using of sours and soft politics includes the ways which prepare the victory of army in military field. While nowadays, there are much more debates about the soft war or psychological war among the powers, in the past the rulers used different methods of soft war to overcome the enemy Timor is one of the rulers who used the soft war mean more than the physical war for overcoming his enemies. Through creating the fear in the hearts of enemies, undermining their physical and mental strength and also taking the advantages of internal conflicts, sowing discord and division among competitors, he couldachieve big victories in the battlefields. He also could overcome the enemies through publishing the false news. He used this method to demoralize the army of the most powerful Kings of that era such as Sultan Bayazid Ottoman and Egypt Rulers.Ottoman sultan who had earned great reputation in fighting with Christian states of Europe, he was overcome by the military tactics of Timor. Within the boundaries of the Ottoman, Timor ordered his army to follow their ways in Sultan Bayazid, Timor army infantry cavalry and finally they physically become exhausted and unable. He used the similar ways to defeat the army of other countries. In this paper, we answer this question that which military methods were used by Timor to defeat the enemies? In this way, we mention some samples of using the soft war in the victories. There are used descriptive and analytical methods in order to clarify secret of his success and his victory over all enemies. Finally, we show that the rulers and leaders political measures to achieve the military goals were much more effective than the weapon or sword of the military.
    Keywords: Timor, Soft war, Ottoman, Egypt Kingdom
  • Ramezan Shabany Saroie Pages 79-98
    Although considerable research has been done in the sources of soft power in the Islamic Republic of Iran, but the culture is still very important because the approach is very considerable. The reason goes back to the foundation and the Islamic Republic of Iran’s cultural identity, which led to unparalleled culture as a source of soft power. The position of the author of “cultural identity of Iran’s soft power equation” asked for a response and to answer this question, the concept of soft power in Iran is analyzed. Researchers used an analytical method that shows soft power have three levels associated with cultural identity in the Islamic Republic: the national, regional and international. This analysis due to the recall of more than one explanation has ability for the preservation and promotion of soft power in Iran.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Islam, Soft power, Culture, Cultural identity
  • Mohammad Rahim Eyvazi, Mona Parsa Pages 99-112
    Power is one of the basic concepts in international politics. Decision makers and politicians seeking to study in the field of foreign policy goals are basically the same concept of power in international politics. Power generation business in the new world will follow different patterns compared to the period before and the changes that followed the Second World War, especially in the realm of thought and action seventies onwards there was a New parameters for the production of power and influence in international politics has arrived This area was severely affected by cultural and identity. Thus, gaining an international reputation and influence public opinion and expression,access to soft power, including the most important goals at the same time, no clear national policy in the sphere of international politics is Public diplomacy as a mechanism employing soft power role in this area. In this paper we describe the evolution of the concept of power, defined soft power and its effective component of international politicsAnd Using the “analytic” cultural diplomacy and soft power to influence the media as the most important factor in international politics knows. And ask about what are the effective components of soft power in international politics?
    Keywords: Power, Soft power, Culture, International politics, Diplomacy
  • Sadroldin Mousavi, Mohammad Javad Ghorbi Pages 113-133

    With analysis of outlook we can found sources that increase Iran’s soft power. The strategic component to promote and disseminate Islamic soft power is “cultural inspiration”. The main question of this article is paying attention to the twenty-year outlook of the Islamic Republic of Iran, what is the influence of cultural inspiring in the vision of soft power of Iran in 1404? The article raised the hypothesis that inspire visions Adds the elements of national power, the culture and Islamic values, The pattern of religious democracy, strengthening the development of efficient and present progress, religious innovation, Meaning and dynamics of intellectual and moral progress of the community and a great potential for enhancing the soft power of the Islamic Republic of Iran. Strategy issued by the Cultural Revolution, the ad presents a model and prototype, tool culture Emphasizing the potential and capabilities of Iran as an effective player in the world of Islam. This article reviews the research questions visions of documentary studies used by twenty-year vision document analysis document deals with such questions.

    Keywords: Soft power, Islamic Republic of Iran, Cultural inspiration, Visions, Religious democracy, Development pattern