فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرشته جعفری، احمد گلچین، سعید شفیعی صفحات 1-12
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و محلول پاشی آمینوکلات آهن بر عملکرد و ویژگی های رشد گیاه دارویی شوید، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1390 اجرا شد. در این مطالعه، پنج سطح نیتروژن (صفر، 50، 100، 200 و 400 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره و دو سطح محلول پاشی آمینوکلات آهن (با و بدون محلول پاشی) با غلظت دو در هزار در نظر گرفته شدند. پس از برداشت، عملکرد تر و خشک اندام های هوایی، بیومس خشک گیاه، وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ، نسبت وزن تر و خشک برگ به ساقه، ارتفاع، قطر، وزن هزار دانه، غلظت و جذب آهن در اندام های هوایی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر نیتروژن بر تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار بود و سبب افزایش مقدار تمام صفات، به جز وزن تر و خشک ریشه گردید. محلول پاشی آمینوکلات آهن بر تمام صفات اندازه گیری شده، بجز وزن تر و خشک ریشه و ارتفاع گیاه، معنی دار بود و آنها را افزایش داد. اثر متقابل سطوح نیتروژن و محلول پاشی با آمینوکلات آهن بر صفات وزن تر و خشک ساقه، بیومس خشک، نسبت وزن تر برگ به ساقه، وزن تر و خشک ریشه، غلظت و جذب آهن در اندام های هوایی معنی دار نبود. بیشترین میزان عملکرد تر و خشک اندام های هوایی به میزان 2/714 و 7/102 گرم در متر مربع از کاربرد 400 کیلوگرم در هکتار نیتروژن همراه با محلول پاشی آمینوکلات آهن حاصل گردید. کمترین میزان عملکرد تر و خشک اندام های هوایی به میزان 7/199 و 6/45 گرم در مترمربع از تیمار شاهد به دست آمد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، خاک های آهکی، جذب آهن
  • سیده سارا عمادی، مرتضی زاهدی، حمیدرضا عشقی زاده، جواد نوری پور سی سخت صفحات 13-26
    در یک تحقیق گلخانه ای به روش آبکشت، واکنش ارقام آفتابگردان (های سان 125، ایروفلور و بلیزر) در سطوح مختلف شوری (صفر، 60 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) و آهن (5، 50 و 100 میلی مولار) در محلول غذایی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که در اثر شوری ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه، غلظت پتاسیم و نسبت غلظت پتاسیم به سدیم کاهش و غلظت سدیم در گیاه افزایش یافت. با افزایش سطح آهن محلول غذایی از 5 به 50 میلی مولار ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه به طور معنی داری افزایش یافت. ولیکن با افزایش بیشتر غلظت آهن از 50 به 100 میلی مولار تغییر معنی داری در مقادیر مربوط به این صفات مشاهده نشد. برهمکنش سطوح آهن و رقم بر وزن خشک ریشه و غلظت پتاسیم در برگ معنی دار بود. رقم بلیزر کمترین و رقم های سان 125 بیشترین واکنش را نسبت به افزایش سطح آهن در محلول غذایی از نظر تولید ماده خشک ریشه نشان دادند. با این حال، با افزایش سطح آهن در محلول غذایی، اختلاف ارقام از این نظر کاهش یافت. از نظر غلظت پتاسیم در برگ ها فقط رقم بلیزر نسبت به افزایش سطح آهن پاسخ مثبت نشان داد. برهمکنش اثرات سه گانه شوری، آهن و رقم بر غلظت آهن در گیاه معنی دار شد. با توجه به نتایج به دست آمده، افزایش غلظت آهن در محلول غذایی موجب بهبود رشد ارقام آفتابگردان شد؛ ولی بر تعدیل اثرهای شوری تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: سطح برگ، وزن خشک، محتوای یونی
  • محمد پورابراهیمی، حمیدرضا روستا، محسن حمیدپور صفحات 27-38
    برای بررسی اثر منابع مختلف آهن بر غلظت عناصر کم مصرف، به ویژه آهن، در گیاه فلفل دلمه ای (Capsicum annuum L.) رقم کالیفرنیا واندر، در شرایط قلیایی در سیستم هیدروپونیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی شامل دو فاکتور بی کربنات سدیم در سه سطح (صفر، 10 و 15 میلی مولار) و چهار نوع کود آهن FeSO4)،Fe-EDTA، Fe-DTPA و Fe-EDDHA) همگی در غلظت 10 میکرومولار و با سه تکرار اجرا شد. طبق نتایج به دست آمده، بی کربنات سدیم باعث کاهش میزان آهن، منگنز، روی و مس و افزایش میزان سدیم شد. با افزایش غلظت بی کربنات سدیم، بر خلاف کاهش رشد و کلروز شدیدی که گیاهان در تیمار سولفات آهن نشان دادند، میزان آهن در این تیمار در غلظت های 10 و 15 میلی-مولار بی کربنات سدیم در مقایسه با تیمارهای کی لیت آهن تفاوت معنی داری نداشت و حتی در مواردی بیشتر هم بود. در حضور بی کربنات و در تیمار سولفات آهن، غلظت عناصر منگنز، روی و مس گیاه بیشتر از کی لیت ها بود که احتمالا به علت کاهش رقابت آهن با این عناصر در تیمار سولفات آهن بوده است. بنابراین، اگرچه استفاده از کی لیت های آهن و به ویژه Fe-EDDHA برای تامین آهن در شرایط قلیایی توصیه می شود، ولی غلظت های زیاد آن ممکن است باعث کمبود عناصر منگنز، روی و مس در گیاه شود.
    کلیدواژگان: سولفات آهن، قلیائیت، کی لیت آهن، هیدروپونیک
  • میثم منظری توکلی، حمیدرضا روستا، محسن حمیدپور صفحات 39-52
    بی کربنات ها و کربنات ها از عوامل اصلی قلیائیت آب آبیاری محسوب می شوند. برای تعیین بستر کشت مناسب برای ژربرا (Gerbera jamesonii L. cv. Dafne) در شرایط تنش قلیائیت، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. آزمایش دارای هفت سطح بستر کشت (100% پرلایت، 100% کوکوپیت، 75% پرلایت + 25% زئولایت، 75% پیت + 25% پرلایت، 75% کوکوچیپ + 25% پرلایت، 75% کوکوپیت + 25% پرلایت و 75% ورمی کمپوست + 25% پرلایت) و بی کربنات سدیم در سه سطح (صفر، 20 و 40 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار pH بستر به ترتیب مربوط به تیمار 75% پیت + 25% پرلایت و 100% کوکوپیت بود. تیمار بی کربنات سدیم، بسته به نوع بستر کشت و غلظت بی کربنات سدیم، باعث کاهش تعداد گل، وزن تر شاخه گل، طول ساقه گل، قطر گل، قطر گردن، عمر گل جایی و شاخص کلروفیل شد. اگرچه این تیمار باعث افزایش ترکیبات فنولی شد. هنگامی که گیاهان رشد یافته در بستر 100% کوکوپیت در معرض تیمار بی کربنات سدیم قرار گرفتند، در مقایسه با گیاهان رشد یافته در سایر بسترها، دارای صفات کیفی و کمی بهتر، توانایی تجمع میزان ترکیبات فنولی بیشتر و شاخص کلروفیل بیشتر بودند. بنابراین، نتیجه گیری می شود که تحمل گیاه ژربرا به قلیائیت کم بوده و استفاده از بستر کوکوپیت خالص می تواند یک ابزار مناسب برای بهبود مقاومت به قلیائیت این گیاه تحت شرایط تنش بی کربنات سدیم باشد.
    کلیدواژگان: قلیائیت آب آبیاری، کوکوپیت، پرلایت، هیدروپونیک
  • مهدیه فصیحی، محمدحسین شمشیری، حمیدرضا کریمی، حمیدرضا روستا صفحات 53-62
    به منظور بررسی اثر قارچ میکوریز آربسکولار بر رشد رویشی خیار گلخانه ای رقم ناهید تحت تنش بی کربنات موجود در آب آبیاری، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح بی کربنات آب آبیاری (صفر، 400، 800 و 1200 میلی گرم در لیتر) و دو سطح میکوریز (گیاهان مایه زنی شده با قارچ میکوریز و گیاهان غیر میکوریز) و پنج تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت بی کربنات آب آبیاری باعث کاهش رشد رویشی (وزن خشک ریشه، ساقه و برگ، طول و قطر ساقه و تعداد و سطح برگ) گیاهان شد. در غلظت 1200 میلی گرم در لیتر بی کربنات، وزن خشک ریشه و برگ به بیش از 50% کاهش یافت و غلظت 800 میلی گرم در لیتر بی کربنات نیز موجب کاهش بیش از 50 درصدی وزن خشک ساقه و سطح برگ شد. کاربرد قارچ میکوریز آربسکولار تاثیر به سزایی بر حفظ رشد رویشی در شرایط تنش بی کربنات آب آبیاری داشت، که این تاثیر در غلظت 1200 میلی گرم در لیتر بی کربنات بیشتر مشهود بود. از نتایج به دست آمده مشخص می شود که رشد رویشی گیاه خیار در تنش بی کربنات کاهش می یابد و همزیستی میکوریزی می تواند آثار مخرب تنش بی کربنات را تا حد زیادی جبران نماید.
    کلیدواژگان: رشد رویشی، همزیستی، قلیائیت
  • یاسر محسنیان سی سخت، حمیدرضا روستا* صفحات 63-72

    در بین مهمترین پارامترهای کیفی آب مورد استفاده جهت آبیاری محصولات گلخانه ای، قلیائیت آب به دلیل اثر آن بر پ- هاش خاک و محلول محیط رشد، به عنوان عاملی بحرانی مطرح شده است. در این پژوهش، محتوای آهن شاخساره و ریشه و شاخص SPAD گیاهان گوجه فرنگی غیرپیوندی و پیوندی تیمار شده با غلظت های مختلف بی کربنات سدیم، به منظور ارزیابی امکان بهبود مقاومت به قلیائیت گوجه فرنگی گلخانه ای با استفاده از پیوند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار 10 میلی مولار بی کربنات سدیم باعث کاهش قابل توجه محتوای آهن ریشه و شاخساره در گیاهان پیوندی و غیرپیوندی شد. گیاهان شاهد (گوجه فرنگی گلخانه ای) قرار گرفته در معرض تیمار شدید بی کربنات سدیم، بیشترین درصد کاهش در محتوای آهن شاخساره را نشان دادند. صرف نظر از نوع پایه به کار برده شده، تیمار بی کربنات سدیم باعث کاهش معنی دار در مقادیر شاخص SPAD شد. گوجه فرنگی پیوند شده روی پایه داتوره در مقایسه با سایر گیاهان، دارای مقادیر بیشتری از شاخص SPAD بودند. احتمالا تعدیل پ- هاش اطراف ریشه توسط پایه داتوره، در کاهش تاثیرات سوء ناشی از بی کربنات سدیم بر گوجه فرنگی نقش داشته است. بنابراین، نتیجه گیری می شود که گوجه فرنگی پیوندی روی پایه داتوره دارای مقاومت به تنش قلیائیت کافی شده است.

    کلیدواژگان: پایه، شاخص SPAD، بی کربنات سدیم
  • علیرضا مشرفی عراقی، روح انگیز نادری، مصباح بابالار، محمدرضا طاهری صفحات 73-84
    بنت القنسول (Euphorbia pulcherrima) گیاهی گلدانی است که براکته های رنگین آن در روزهای کوتاه تشکیل می شود. در این تحقیق، تاثیر محلول پاشی بازدارنده رشد کلرومکوات کلراید (2-chloroethyl-N،N،N-trimethyl-ammonium chloride) با غلظت های مختلف بر ویژگی های رویشی و گل دهی بنت القنسول مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. گیاهان بنت القنسول با سطوح مختلف کلرومکوات (صفر، 500، 1000، 1500 و 2000 میلی گرم بر لیتر) محلول پاشی گردیدند. در پایان آزمایش، ویژگی های رویشی، وزن تر و خشک اندام-های هوایی و ریشه، شاخص کلروفیل و غلظت عناصر معدنی ارزیابی شد. بررسی کلی نتایج نشان داد که سطوح مختلف کلرومکوات تاثیر معنی داری (01/0≥P) بر ویژگی-های کمی و کیفی بنت القنسول داشت. کاربرد سایکوسل در سطح 2000 میلی گرم بر لیتر، میزان نسبی کلروفیل برگ ها را به طور معنی داری افزایش داد. در تیمار 1500 میلی گرم بر لیتر سایکوسل، ارتفاع گیاه کاهش یافت؛ ولی تعداد و سطح براکته به طور معنی داری نسبت به شاهد زیاد شد. هم چنین، تاثیر تیمار سایکوسل بر وزن تر و خشک برگ ها، ساقه و ریشه معنی دار بود. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که محلول پاشی سایکوسل با غلظت 1500 میلی گرم بر لیتر سبب بهبود شاخص های تولید گیاه بنت القنسول گردید.
    کلیدواژگان: بازدارنده رشد، براکته، سیاتیوم، کلروفیل، کلرومکوات
  • هادی شمس، احمد عبدل زاده، حمیدرضا صادقی پور، محمد باقر باقریه نجار صفحات 85-98
    گیاه آرابیدوپسیس تالیانا (Arabidopsis thaliana) به دلیل دارا بودن خصوصیات بسیار مناسب، مدل خوبی برای مطالعات زیست شناسی مولکولی و ژنتیک در گیاهان عالی می باشد. ولی به دلیل قامت کوچک، داشتن ریشه های ظریف و زیست توده کم در بلوغ، کشت هیدروپونیک آن برای مطالعات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک یک مسئله چالش انگیز است. برای برطرف نمودن این مشکل، سیستم های کشت هیدروپونیک مختلفی پیشنهاد شده است که هر یک دارای معایب و مزایای خاص خود می باشند. به منظور حل مشکلات مربوط به کشت هیدروپونیک این گیاه، دو روش ساده و کم هزینه برای کشت هیدروپونیک آن معرفی و مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش اول، بذرها در داخل پتری دیش های محتوی محیط غذایی MS جامد کشت شده و سپس گیاهچه های به دست آمده در گلدان های پلاستیکی محتوی محلول غذایی با غلظت یک دوم هوگلند تعدیل شده و جیبیت (Gibeaut) نشا شدند. در روش دوم، کاشت بذرها در محیط هیدروپونیک مستقیما روی یک قطره آگار کوچک گذارده شده روی منافذ درب گلدان های کشت، انجام گردید. سپس صفات مختلف رشد مانند طول ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و نسبت وزنی اندام هوایی به ریشه در گیاهان کشت شده در محیط های مختلف هیدروپونیک و روش کشت متداول در مخلوط خاک و خزه مقایسه شد. نتایج نشان داد که بیشترین رشد در گیاهان کشت شده با روش نشای گیاهچه های به دست آمده از محیط جامد MS در محلول یک دوم هوگلند تعدیل شده به دست می آید و این روش برای کاشت گیاه آرابیدوپسیس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بستر جامد، محلول غذایی، نشای گیاهچه
  • آذر محمدی پور، غلامعلی پیوست، جمالعلی الفتی چیرانی صفحات 99-112
    گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) از نظر اقتصادی یکی از مهمترین سبزی ها در جهان است و کشت و پرورش ارقام گلخانه ای آن در سال های اخیر گسترش قابل توجهی داشته است. در این پژوهش، تاثیر دو نوع هرس بر عملکرد و برخی صفات کیفی دو رقم گوجه فرنگی (نیوتن و اورگون) مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول (هرس گل آذین)، تیمار ها عبارت بودند از نگهداری 4، 6 و 8 گل آذین در هر بوته و در آزمایش دوم (هرس میوه)، تیمار ها عبارت بودند از نگهداری 4، 6 و 8 میوه در هر گل آذین. در هر آزمایش، یک تیمار بدون هرس به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که گرچه هرس گل آذین سبب بزرگ تر شدن حجم، طول و متوسط وزن میوه ها شد، اما کاهش عملکرد میوه را به همراه داشت. البته تیمار نگهداری هشت گل آذین، از نظر عملکرد میوه، اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نداشت. هرس گل آذین باعث بیشتر شدن مقدار pH، کلروفیل b و کلروفیل کل شد. هرس میوه نیز با وجود تاثیر مثبت بر حجم میوه در تیمار نگهداری چهار میوه در گل آذین، باعث کاهش عملکرد کل شد. البته تیمار نگهداری هشت میوه نیز از نظر عملکرد کل اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نداشت. هرس میوه باعث افزایش غلظت کلروفیل a و کلروفیل کل در تیمار نگهداری چهار میوه در گل آذین گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، هرس میوه و گل آذین تاثیر معنی داری بر عملکرد و صفات کیفی میوه گوجه فرنگی نداشته و با توجه به هزینه هایی که دارد توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: هرس میوه، صفات کیفی، کلروفیل
  • حمیدرضا متقیان، علیرضا حسین پور صفحات 113-124
    تعیین مقدار قابل استفاده مس برای ارتقاء کمی و کیفی محصولات کشاورزی ضروری است. برای این هدف، باید از عصاره گیر مناسب استفاده شود. این پژوهش به منظور ارزیابی چند روش عصاره گیری در برآورد مس قابل استفاده در 10 خاک آهکی تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب زیر کشت لوبیا در شرایط گلخانه ای انجام شد. مس قابل استفاده با 7 روش عصاره گیری (DTPA-TEA، DTPA-AB، مهلیچ 1، مهلیچ 2، مهلیچ 3، HCl 1/0 نرمال و کلرید کلسیم 01/0 مولار) پس از یک ماه خواباندن خاک ها، تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار مس در خاک های تیمار شده و تیمار نشده با لجن فاضلاب با استفاده از روش مهلیچ 3 و کمترین آن با استفاده از روش کلرید کلسیم 01/0 مولار عصاره گیری شد. در بین عصاره گیرهای مورد استفاده در خاک تیمار نشده، مس عصاره گیری شده با DTPA-TEA همبستگی معنی داری با غلظت و جذب مس در اندام هوایی لوبیا داشت. هم چنین، در خاک های تیمار شده، ماده خشک، غلظت و جذب مس در اندام هوایی لوبیا همبستگی معنی داری با مس عصاره گیری شده با روش های DTPA-TEA،DTPA -AB و مهلیچ 3 داشت. به طورکلی، نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره گیر مناسب برآوردکننده مس قابل استفاده خاک برای گیاه لوبیا در خاک های تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب، DTPA-TEA بود.
    کلیدواژگان: قابلیت دسترسی مس، DTPA، TEA، خاک های آهکی
  • آذین ارچنگی، محمود خدامباشی صفحات 125-138
    به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک، میزان اسانس و انباشت عناصر در گیاه دارویی ریحان تحت شرایط کشت هیدروپونیک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی روی سه توده سبز جهرم، بنفش و سبز اصفهان (قهجاورستان) با پنج سطح شوری کلرید سدیم (صفر، 40، 80، 120 و 160 میلی مولار) و سه تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه انجام شد. نتایج حاصل حاکی از کاهش معنی دار در ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه با افزایش سطح شوری بود. توده بنفش دارای بیشترین بیومس نسبت به دو توده دیگر بود. هم چنین، با افزایش سطح شوری، میزان یون سدیم در اندام هوایی گیاه و ریشه افزایش یافت. در صورتی که میزان یون های Ca2+ و +K و نسبت های +Ca2+/Na و K+/Na+ در اندام هوایی و ریشه کاهش نشان دادند. در هر سه توده، مقدار این نسبت ها در اندام هوایی بیشتر از ریشه بود. میزان اسانس با افزایش سطح تنش افزایش پیدا کرد. البته افزایش اسانس در سطوح شوری بالا به دلیل کاهش شدید بیومس حائز اهمیت نیست. ولی در سطوح شوری متوسط این افزایش اسانس می تواند با توجه به مقدار بیومس تولیدی جبران کننده باشد. در بین ارقام، توده سبز جهرم دارای بیشترین میزان اسانس بود.
    کلیدواژگان: مقاومت به شوری، تجمع یونی، بیومس
  • حمیدرضا عشقی زاده، شهرام ریاحی نیا، حمیدرضا خزاعی صفحات 139-147
    ریشه، با توجه به ویژگی های ذاتی خود، نقش مهمی در گسترش و توسعه ژرم پلاسم های گیاهان متحمل به تنش خشکی دارد. به همین منظور، این آزمایش با هدف مطالعه اثرهای مستقیم و غیرمستقیم ویژگی های ریخت شناسی ریشه بر عملکرد دانه چهار ژنوتیپ تریتیکاله (سه لاین امید بخش 8-82-ET، 15-82-ET و 17-79-ET به همراه رقم رایج 92-Junillo) در دو سطح متفاوت رطوبت قابل دسترس خاک؛ شاهد (آبیاری پس از تخلیه 50% رطوبت قابل استفاده در منطقه ریشه) و تنش (آبیاری پس از تخلیه 80% رطوبت قابل استفاده در منطقه ریشه) به صورت آرایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش آب منجر به افزایش حدود 9 درصدی عمق توسعه ریشه بوته شد. هم چنین، تفاوت عمیق ترین ریشه در لاین 15-82- ETنسبت به سطحی ترین عمق در رقم 92-Junillo، 2/8 سانتی متر بود. تاخیر در آبیاری باعث کاهش حدود 25 درصدی طول تجمعی ریشه شد. هم چنین، اختلاف حدود 43 درصدی بین بیشترین طول تجمعی ریشه در لاین 15-82- ETنسبت به کمترین طول در 17-79- ET از نظر آماری در سطح احتمال 1% معنی دار شد. نقش ویژگی های ریخت شناسی ریشه این ژنوتیپ ها در تولید دانه تحت شرایط مختلف رطوبتی متفاوت بود. در شرایط رطوبتی مساعد، تاثیر مستقیم طول تجمعی ریشه بر عملکرد دانه با ضریب 543/0 بیش از شرایط تنش آب با ضریب 286/0 بود. از طرف دیگر، رابطه مستقیم سطح کل ریشه با عملکرد دانه در شرایط رطوبتی مساعد، منفی و در شرایط تنش کم آبی، مثبت بود. به طورکلی، به نظر می رسد که طول تجمعی ریشه و سطح ریشه از ویژگی های موثر این ژنوتیپ ها در تولید عملکرد دانه بوده که تحت شرایط تنش آب، سطح کل ریشه و در شرایط مساعد رطوبتی، طول تجمعی ریشه نقش بارزتری داشتند.
    کلیدواژگان: تریتیکاله، عمق ریشه، طول تجمعی ریشه، سطح کل ریشه
|
  • Fereshteh Jafari, Ahmad Golchin, Saeid Shafiei Pages 1-12
    In order to assess the effects of different levels of nitrogen (N) and foliar application of iron amino chelate on yield and growth traits of dill medical plant, a factorial experiment was conducted in 2011 using a completely randomized design and three replications. In this experiment, five levels of N (0, 50, 100, 200 and 400 kg/ha N from urea source) and two levels of foliar spray of iron amino chelate (with and without foliar spray) with concentration of 2 g/liter were used. At the end of growth period, fresh and dry weight of aerial parts, leaf, stem and roots, ratio of fresh and dry leaf weight to stem weight, height, stem diameter, 1000-seed weight and iron concentration and uptake in the aerial parts were measured. The results of ANOVA showed that the effects of N were significant on all measured traits, except fresh and dry weights of roots. Foliar spray of iron amino chelate increased significantly all measured traits, except fresh and dry weights of roots and plant height. The interactive effects of N and foliar spray were significant on all measured traits except the fresh and dry weight of stem, dry matter, ratio of fresh weight of leaf to stem, fresh and dry weights of roots, and iron concentration and uptake in the aerial parts. The highest fresh and dry weights of aerial parts (714.2 and 102.7 g/m2, respectively) were obtained from the application of 400 kg N/ha plus foliar spray of iron amino chelate. The lowest fresh and dry weights of aerial parts (199.7 and 45.6 g/m2, respectively) were obtained in the control treatment.
    Keywords: Medical plants, Calcareous soils, Iron acquisition
  • Seyede Sara Emadi, Morteza Zahedi, Hamid Reza Eshghi Zadeh, Javad Nooripour Sisakht Pages 13-26
    A greenhouse experiment, as hydroponic, was carried out in order to investigate the response of sunflower genotypes (Hison125, Iroflor and Bliezer) to different levels of salinity (0, 60 and 120 mM of NaCl) and Fe (0, 50 and 100 mM) in nutrient solution. The experiment was arranged as factorial, based on a completely randomized blocks design with four replications. Results showed that plant height, leaf area, shoot and root dry weight, ratio of shoot/root dry weight, K concentration, the ratio of K/Na concentration in shoot and roots were reduced and the concentration of Na was increased as the level of salinity was increased in the nutrient solution. There was a significant increase in the values of plant height, leaf area, shoot dry weight and the ratio of shoot/root dry weight as the level of Fe in the nutrient solution was enhanced from 5 to 50 mM. However, with a further increase from 50 to 100 mM, there appeared no significant changes in the amount of these traits. The interaction between genotype and Fe level was significant on the root dry weight and K concentration in the leaves. The lowest and the highest increase in root dry weight, in response to increased level of Fe, was observed in Hison125 and Bliezer cultivars, respectively. However, the difference between cultivars became less in treatments containing higher levels of Fe in the nutrient solution. Considering the K concentration in leaves, only Bliezer cultivar showed positive response to increasing Fe level. The interaction between salinity, genotype and Fe level was significant on the concentration of Fe in plant. Based on the results, increasing Fe concentration in the nutrient solution improves sunflower growth. However, the increased concentration of Fe could not significantly alleviate the negative effects of salinity.
    Keywords: Leaf area, Dry weight, Ion content
  • Mohammad Pourebrahimi, Hamid Reza Roosta, Mohsen Hamidpour Pages 27-38
    In order to investigate the effect of different Fe sources on micronutrients concentration, especially Fe, in bell pepper (Capsicum annuum L. cv. California Wonder), under alkaline conditions and hydroponic system, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with two factors of sodium bicarbonate (NaHCO3) at three levels (0, 10 and 15 mM) and four forms of Fe fertilizer (FeSO4, Fe-EDTA, Fe-DTPA and Fe-EDDHA) all at 10 mM and three replications. According to the obtained results, NaHCO3 stress caused a reduction in P, Fe, Mn, Zn, Cu and K, and an enhancement in Na concentration. When the FeSO4 source was used, an increase in NaHCO3 concentration resulted in severe chlorosis of the plants, although Fe concentration in this treatment not only was not lower than Fe chelate- treated plants, but also it was higher in some cases. In the presence of NaHCO3 and FeSO4 treatment, the concentration of Mn, Zn and Cu in plants was higher than in plants treated with Fe-chelates, which might be due to the reduction of Fe competition with these elements in this treatment. Therefore, although the use of Fe chelates, especially Fe-EDDHA, for Fe provision in alkaline condition is recommended, but its high concentrations may cause Mn, Zn and Cu deficiency in plants.
    Keywords: FeSO4, Alkalinity, Fe chelate, Hydroponics
  • Meysam Manzari Tavakkoli, Hamid Reza Roosta, Mohsen Hamidpour Pages 39-52
    Bicarbonates and carbonates are the main factors of alkalinity in irrigation water. In order to determine suitable growth medium for gerbera (Gerbera jamesonii L. cv. Dafne) under alkalinity stress condition, a factorial experiment with completely randomized design with 4 replications was carried out. The experiment consisted of 7 levels of substrate (100% perlite, 100% cocopeat, 75% perlite+ 25% zeolite, 75% peat+25% perlite, 75% cocochip+25% perlite, 75% cocopeat+25% perlite and 75% vermicompost+25% perlite) and NaHCO3 at three levels (0, 20 and 40 mM). The results showed that the highest and the lowest pH values amounts belong to 75% peat + 25% perlite and 100% cocopeat substrates. Sodium bicarbonate treatment, depending on the kind of growth substrate and NaHCO3 concentration, decreased number of flowers, flower fresh weight, flower stem length, flower diameter, flower neck diameter, flower vase life and chlorophyll index; although, this treatment increased the phenolic compounds. The plants grown in 100% cocopeat substrate, when exposed to sodium bicarbonate, had better qualitative and quantitative traits, ability of higher accumulation of phenolic compounds and higher chlorophyll index, as compared to other substrates. Therefore, it is concluded that gerbera's tolerance to alkalinity is low and the use of pure cocopeat substrate could provide a useful tool to improve alkalinity tolerance of gerbera plants under NaHCO3 stress.
    Keywords: Alkalinity of irrigation water, Cocopeat, Perlite, Hydroponics
  • Mahdieh Fasihi, Mammadhosin Shamshiri, Hamidreza Karimi, Hamidreza Roosta Pages 53-62
    To study the effect of arbuscular mycorrhiza (Glomus mosseae) on growth of greenhouse cucumber (Cucumis sativus cv. Nahid) under bicarbonate stress originated from irrigation water, a completely randomized design was adopted in an experiment with four levels of bicarbonate in irrigation water (0, 400, 800 and 1200 mg/L), two levels of mycorrhiza (inoculated and un-inoculated plants) with five replications. Results showed that vegetative growth parameters (dry weight of root, stem and leaf, stem height and diameter, leaf number and surface area) of plants were reduced with increasing bicarbonate concentration, especially at 1200 mg/L, where more than 50% reduction in root and leaf dry weight was observed. Bicarbonate concentration above 800 mg/L caused around 50% reduction in stem dry weight and leaf area. Arbuscular mycorrhizal fungi had a prominent effect on maintaining of vegetative growth under bicarbonate stress, especially at 1200 mg/L. It can be concluded that vegetative growth of cucumber plant is reduced by bicarbonate stress and mycorrhizal symbiosis can ameliorate the adverse effects of bicarbonate.
    Keywords: Vegetative growth, Symbiosis, Alkalinity
  • Yaser Mohsenian Sisakht, Hamid Reza Roosta Pages 63-72

    Among the most important quality parameters of irrigation water used for greenhouse crops, alkalinity of water is considered critical due to its impact on pH of soil or growing medium solution. In this study, shoot and root Fe contents and SPAD index were investigated in non-grafted and grafted tomato (greenhouse tomato) plants onto five rootstocks (eggplant, datura, orange nightshade, local Iranian tobacco, and field tomato), exposed to 0, 5 and 10 mM NaHCO3 concentration, to determine whether grafting could improve alkalinity tolerance of tomato. Results showed that significant reduction of shoot and root Fe content under high NaHCO3 level was observed in both grafted and ungrafted plants. The highest reduction in the shoot Fe content was observed in control plants (greenhouse tomato) under 10 mM sodium bicarbonate. Values of SPAD index was decreased significantly at 5 and 10 mM NaHCO3 irrespective of rootstock type. Adjusted pH of the solution surrounding the roots in datura rootstock may have possibly a role in the reduction of bicarbonate-induced deleterious effects. Thus, it is concluded that using datura rootstock could improve alkalinity tolerance of tomato plants under NaHCO3 stress.

    Keywords: Rootstock, SPAD index, Sodium bicarbonate
  • Alireza Moshrefi Araghi, Ruhangiz Naderi, Mesbah Babalar, Mohammad Reza Taheri Pages 73-84
    Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) is a pot plant, which its colorful bracts form in short days. In order to increase the marketability of this plant, effect of spraying different concentrations of 2-chloroethyl-N, N, N-trimethyl-ammonium chloride (cycocle) growth retardant on the vegetative growth and flowering characteristics of poinsettia was investigated. The experiment was arranged in a completely randomized blocks design with three replications. Poinsettia plants were sprayed with different concentrations of cycocle (0, 500, 1000, 1500 and 2000 mg/L). At the harvest time, the vegetative characteristics, fresh and dry weight of aerial parts and roots, chlorophyll index and mineral elements’ concentration were measured. The results revealed that quality and quantity characteristics of poinsettia was significantly (P≤0.01) affected by various cycocle levels. Spraying the cycocle at 2000 mg/L increased chlorophyll content of the leaves. In 1500 mg/L chloromequat treatment, plant height was decreased; while number and area of bracts increased significantly as compared to the control. Also, effect of cycocle treatment on fresh and dry weight of leaf, stem, and roots was meaningful. Therefore, based on the obtained results, it seems that spraying of cycocle at 1500 mg/L level, made improving in the production characteristics of poinsettia.
    Keywords: Growth retardant, Bract, Chlorophyll, Chloromequat, Cyathium
  • Hadi Shams, Ahmad Abdolzadeh, Hamid Reza Sadeghipour, Mohammad Bagher Bagherieh Najar Pages 85-98
    Arabidopsis thaliana is a suitable model plant for genetic and molecular biology studies in higher plants. However, its hydroponic culture for biochemical and physiological studies is a challenge due to small size, capillary roots and little biomass at maturity. Several cultural systems have been suggested for Arabidopsis thaliana hydroponic culture, each having special advantages and disadvantages. Due to the difficulties of these cultural systems, two simple and economical hydroponic cultural systems are provided for Arabidopsis thaliana. In the first system, seeds were planted in solid MS culture medium in plates and then the seedlings were transplanted in polyethylene pots including ½ Hoagland or Gibeaut nutrient solution. In the second system, seeds were directly planted in a small drop of agar that was placed on the pores of pot’s lid. Several parameters such as root length, fresh and dry weight of roots and shoots and shoot to root ratio were compared in plants cultivated in different hydroponics cultural systems and plants grown in mixture of soil and moss as a common cultivation method. The results indicated that the greatest growth was obtained in plants grown in transplanting seedling method with ½ Hoagland nutrient solution and this method could be suggested for Arabidopsis thaliana hydroponic culture.
    Keywords: Solid substrate, Nutrient solution, Seedling transplant
  • Azar Mohammadipour, Gholam, Ali Peyvast, Jamal, Ali Olfati Chirani Pages 99-112
    Tomato (Lycopersicon esculentum Mil.) is one of the most important economical vegetable in the world and its greenhouse production has expanded during the recent years. In this study, the effects of two pruning methods on yield and some fruit quality traits indices of two varieties of tomato (Newton and Oregon) were investigated. In the first experiment (florescence pruning), treatments were keeping 4, 6, and 8 florescence per plant. In the second experiment (fruit pruning), 4, 6 and 8 fruits were kept in each florescence. In each experiment, a non-pruned treatment was considered as the control. The results showed that although florescence pruning increased volume, length and mean weight of fruits, but it decreased the fruit yield. However, fruit yield of the 8 florescence per plant treatment was not significantly different from the control. Florescence pruning also increased pH and concentration of chlorophyll a and total chlorophyll in leaves. Although fruit pruning had positive effect on fruit volume, but decreased total yield in 4 fruits per florescence treatment. However, keeping 8 fruits per florescence did not show significant difference with control. Fruit pruning increased chlorophyll a and total chlorophyll content in 4 fruits per florescence treatment. According to the results of this research, fruit and florescence pruning had no significant effect on yield and qualitative traits of tomato and therefore are not recommended due to their costs.
    Keywords: Fruit pruning, Quality traits, Chlorophyll
  • Hamidreza Motaghian, Alireza Hosseinpur Pages 113-124
    Determination of copper (Cu) availability in soils is important in preferment quality and quantity of agricultural crops. To this aim, suitable extractant must be introduced. The objective of this greenhouse experiment was to evaluate several extractants to predict available Cu of cultivated bean, in 10 calcareous soils, untreated and treated with municipal sewage sludge. After one month of incubation of soils, available Cu was determined using 7 chemical procedures (DTPA-TEA, AB-DTPA, Mehlich 1, Mehlich 2, Mehlich 3, 0.1 N HCl and 0.01 M CaCl2). The results showed that Mehlich 3 and 0.01 M CaCl2 in treated and untreated soils extracted the highest and the lowest amount of Cu, respectively. Among the extractants used for untreated soils, significant correlation was found between extracted Cu using DTPA-TEA with concentration and uptake of Cu in shoots. In addition, in sewage sludge-amended soils, correlation between extracted Cu using DTPA-TEA, AB-DTPA and Mehlich 3 and concentration, dry matter and uptake of Cu was significant. In general, the results of this research showed that DTPA-TEA could be used to predict available Cu in untreated and sewage sludge-treated calcareous soils under bean cultivation.
    Keywords: Copper availability, DTPA, TEA, Calcareous soils
  • Azin Archangi, Mahmood Khodambashi Pages 125-138
    In order to study the effects of salinity stress on morphological traits, essential oil content and ion accumulation in basil (Ocimum basilicum) plant under hydroponic conditions, a factorial experiment based on completely randomized blocks design with three replications was conducted on three landraces (Jahrom, Banafsh and Isfahan) and five NaCl salinity levels (0, 40, 80, 120 and 160 mM) in controlled greenhouse conditions. The results indicated a significant reduction in plant height, shoot dry weight and root dry weight due to increasing salinity level. Among the landraces, Banafsh landrace had the highest biomass. Also, with the increase in salinity level, sodium ion content of shoot and root increased. However, Ca2+ and K+ contents and Ca2+/Na+ and K+/Na+ ratios of both shoot and root decreased. These ratios were higher in shoots, as compared to roots, of all three landraces. Essential oil content increased with the increase in stress level. However, this much increase in essential oil content is not important at high salinity levels due to high reduction in biomass. This could be important at moderate stress considering produced biomass. Among the studied landraces, Jahrom landrace contained the highest essential oil content.
    Keywords: Resistance to salinity, Ion accumulation, Biomass
  • Hamid Reza Eshghizadeh, Shahram Riyahinia, Hamid Reza Khazaei Pages 139-147
    Plant roots, with respect to their intrinsic characteristics, have important role in both improvement and development of germplasms of drought resistant plants. This experiment was conducted to study direct and indirect effects of root morphological traits on grain yield of four triticale genotypes (three promising lines of ET-82-8, ET-82-15 and ET-79-17 along with the conventional Junillo-92 cultivar) under two available moisture levels in soil (irrigation after 50% moisture depletion in the root zone, as control) and moisture stress (irrigation after 80% moisture depletion in the root zone) as a randomized complete blocks design in factorial arrangement with four replications, in Research Greenhouse of College of Agriculture, Ferdowsi University, Mashhad, Iran, in 2008. The results showed that water stress caused a 9% reduction in root depth development. Also, the difference between deepest root in ET-82-15 and the shallowest root in Junillo-92 was about 8.2 cm. Delay in irrigation caused a 25% reduction in accumulated root length. The 43% difference between highest accumulated root length in ET-82-15 and lowest accumulated root length in ET-79-17 was significant at 1% level. The role of root morphology of these genotypes on seed production was different under various soil moisture conditions. In optimum soil water content, direct effect of accumulated root length with regression coefficient of 0.543 was more than water deficit conditions with regression coefficient of 0.286. On the other hand, direct relation of total root surface with grain yield was negative in normal moisture conditions and negative under water deficit. In general, it seems that accumulated root length and root surface are effective characteristics in seed production of these genotypes; total root surface has more important role in water deficit conditions, and accumulated root length in optimum soil moisture levels.
    Keywords: Triticale, Root depth, Accumulated root length, Total root surface