فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته صادقی، سیما کرمانشاهی*، ربابه معماریان صفحات 9-17
    زمینه
    توجه به ابعاد کیفیت زندگی کودک از دیدگاه کودک و والدین جهت شناسایی نیازهای اختصاصی و اتخاذ روش های درمانی- مراقبتی مناسب و موثر از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی از دیدگاه خود و والدین آنها انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی، کیفیت زندگی 60 کودک سن مدرسه مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی بستری در بخش های اطفال بیمارستان شهید رجایی شهر تهران با نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات فردی-اجتماعی و پرسشنامه کیفیت زندگی کودک مبتلا به بیماری قلبی (PedsQl Cardiac Module) از دیدگاه کودکان و والدین بود. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی به کمک نرم افزار SPSS v.16 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کیفیت زندگی این کودکان از دیدگاه خودشان 09/0± 5/0 و از دیدگاه والدینشان 08/0±61/0 بود (00/0 =p). میانگین نمرات کیفیت زندگی در تمامی ابعاد (به جز بعد مشکلات بیماری) و نیز در کل بین دو دیدگاه کودکان و والدین تفاوت معنی داری داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که دیدگاه کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی و والدین ایشان نسبت به ابعاد مختلف کیفیت زندگی متفاوت می باشد. بنابراین توصیه می شود پرستاران و مراقبین بهداشتی در کنار مراقبت های درمانی، برنامه هایی پیگیر را به منظور ارتقا سطح کیفیت زندگی این بیماران همراه با خانواده آنها ارائه دهند تا بتوانند گام موثری در راستای توانمند کردن کودک و خانواده در جهت کنترل بیماری، پیشگیری از عوارض، اضطراب و نگرانی و در نتیجه افزایش سطح خودمراقبتی و ارتقای کیفیت زندگی کودک بردارند.
    کلیدواژگان: بیماری مادرزادی قلبی، کیفیت زندگی، کودکان، والدین
  • حامد رضاخانی مقدم، ناصر مظفری*، محمدعلی محمدی، عقیل حبیبی، بهروز دادخواه، محمدتقی سوادپور صفحات 18-26
    زمینه
    امروزه در اندازه گیری سلامت، در نظر داشتن ابعاد چندگانه سلامتی و به بیان دیگر «کیفیت زندگی» بیش از پیش مطرح است. به دلیل نقش مهمی که پرستاران و کارکنان اداری در ارائه خدمات و مراقبت های بهداشتی و سلامتی جامعه ایفا می کنند، این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی کارکنان ستادی و پرستاران مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل صورت پذیرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی بود که در سال 91-1390 انجام گرفت. تعداد 250 پرستار بالینی و 252 کارمند ستادی و اداری شاغل در ستاد معاونتها، دانشکده ها و مراکز بهداشت از روی لیست کارگزینی پس از تفکیک به شکل تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات فردی- اجتماعی و عوامل شغلی و پرسش نامه معتبر کیفیت زندگی SF36 پبود. پرسشنامه ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS v.19و با بهره گیری از آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مردان 234 نفر (46 %) و زنان 268 نفر (54 %) از نمونه ها را تشکیل دادند، بیشترین نمونه ها با 44 درصد در سنین30 تا 40 سال قرار داشتند. نتایج نشان داد که نمره کلی سلامت جسمی و روانی کارکنان ستادی نسبت به پرستاران به طور معناداری بالا بود (05/0>p). از نظر حیطه ها نیز، در حیطه های عملکرد جسمی، عملکرد اجتماعی و سلامت جسمی اختلاف آماری معناداری وجود داشت و کارکنان ستادی از وضعیت بهتری نسبت به پرستاران برخوردار بودند (05/0>p).
    نتیجه گیری
    شاید بتوان دلایل کیفیت مطلوب زندگی کارکنان ستادی را در مقایسه با پرستاران، شرایط سخت محیط کاری پرستاران و عدم توجه به حمایت و سلامت اجتماعی آنها، نوع و حجم کار و سختی کار پرستاران دانست. پیشنهاد می گردد مسئولان به ابعاد مختلف کیفیت زندگی پرستاران توجه کنند تا بهره وری مناسبی در امر ارائه خدمات پرستاری بوجود آید.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستاران، کارکنان ستادی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • محمدکاظم فخری*، عادله اصلی پور صفحات 37-28
    زمینه
    حرفه پرستاری تنش زاست و فشار روانی آن می تواند منجر به فرسودگی شغلی شود اما نوع ادراک از یک رویداد تنش زا و راهبرد مقابله ای به کار رفته می تواند این رابطه را تعدیل کند. هدف پژوهش حاضر مقایسه فرسودگی شغلی پرستاران بخش های ICU، اورژانس و جراحی و ارتباط آن با تنیدگی ادراک شده و راهبرد مقابله ای آنان بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش کلیه پرستاران زن و مرد شاغل در بخش های ICU، اورژانس و جراحی چهار بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در شهر ساری بودند (180=N). تعداد نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 120 نفر تعیین شد که از بین پرستاران بخش های ICU، اورژانس و جراحی بیمارستان های فوق الذکر، به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های فرسودگی شغلی تدیم، تنیدگی ادراک شده کوهن و راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر بودند. جهت تحلیل داده ها از آزمونهای توصیفی – تحلیلی در نرم افزار SPSS v.19 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 16/64 درصد (77 نفر) از پرستاران فرسودگی شغلی متوسط، 66/31 درصد (38 نفر) فرسودگی بالا و 2/4 درصد (5 نفر) فرسودگی شغلی پایین داشتند. از سوی دیگر تفاوت معناداری در فرسودگی شغلی پرستاران بخش هایICU، اورژانس و جراحی دیده نشد (511/1F=، 255/0P=). بین تنیدگی ادراک شده، استفاده از راهبردهای هیجان مدار و اجتنابی با فرسودگی شغلی، رابطه مثبت و معنادار (000/0P=، 381/0 r=، 577/0 r=، 429/0 r=) و بین راهبرد تکلیف مدار و فرسودگی شغلی رابطه منفی و معنی دار وجود داشت (000/0P =، 480/0- =r).
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان فرسودگی شغلی در پرستاران و مرتبط بودن آن با تنیدگی ادراک شده و راهبردهای مقابله با تنیدگی، شناسایی پرستارانی که تنیدگی ادراک شده بیشتری دارند یا از راهبردهای مقابله ای نامناسب استفاده می نمایند، ضروری است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تنیدگی ادراک شده، راهبردهای مقابله ای، پرستار
  • فریبا صادقی موحد، پرویز مولوی، مهدی صمدزاده، بیتا شهباززادگان*، کامل یوسفی صفحات 47-38
    زمینه
    موفقیت تحصیلی دانشجویان از جمله اهداف اساسی برنامه های آموزشی است. دانشجویان به واسطه موفقیت در تحصیل به موقعیتی دست می یابند که از حداکثر نیروی درونی (فردی) و بیرونی (محیطی) خود برای دستیابی به اهداف آموزش عالی استفاده نموده و شرایط لازم برای زندگی اجتماعی موفق را کسب می نمایند. این پژوهش با هدف تعیین عوامل فردی و محیطی موثر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مورد شاهد می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل مشتمل بر 200 نفر بودند. از طریق مطالعه پرونده های آموزشی دانشجویان، نمرات دو ترم سال تحصیلی 89-88 بدست آمد و برحسب معدل کلاسی، دانشجویان موفق (با معدل بالای 16) و ناموفق (با معدل کمتر از 14) مشخص و با روش نمونه گیری تصادفی ساده 32 نفر برای هر گروه انتخاب شدند. پرسشنامه مشخصات فردی، آزمون هوش ریون بزرگسالان، پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت و تست افسردگی بک در اختیار نمونه ها قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات وارد نرم افزار آماری SPSS v.19 شده و با روش های آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که از 64 فرد مورد پژوهش، 34 نفر پسر بودند که از این تعداد 16 نفر (1/47%) در گروه موفق و 18 نفر (52.9%) در گروه ناموفق قرار داشتند و از بین 30 دختر مورد مطالعه 16 نفر (3/53%) در گروه موفق و 14 نفر (7/46%) در گروه ناموفق بودند. نتایج نشان داد ارتباط معنی داری بین جنس و تاهل با پیشرفت یا عدم پیشرفت تحصیلی وجود ندارد، ولی بین متغیرهای محل سکونت، معدل دیپلم، اشتغال، بومی بودن، سطح اقتصادی- اجتماعی، عزت نفس، افسردگی و بهره ی هوشی با پیشرفت تحصیلی ارتباط معنی داری وجود داشت. به طوری که اکثر دانشجویان دارای پیشرفت تحصیلی بالاتر، ساکن غیرخوابگاه، غیرشاغل و بومی بوده و از معدل دیپلم، سطح اقتصادی اجتماعی، عزت نفس و بهره هوشی بالاتر و از افسردگی کمتری برخوردار بودند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    محل سکونت، معدل دیپلم، اشتغال، بومی بودن، سطح اقتصادی- اجتماعی، عزت نفس، افسردگی و بهره ی هوشی از جمله عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی می باشند. باید شرایطی در دانشگاه ایجاد کرد تا دانشجویان را از نظر شرایط فردی و محیطی موثر بر پیشرفت تحصیلی شناسایی نموده و اقدامات لازم را برای پیشرفت تحصیلی آنها به عمل آورد.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل محیطی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان پزشکی
  • نسیم رسولی، زهره قمری زارع *، زهرا پورفرزاد، مرجان رسولی، سیامک محبی صفحات 57-48
    زمینه
    مطالعات نشان می دهند درصدهای متفاوتی از پرستاران به انواع اختلالات و مشکلات روان شناختی مبتلا می باشند. ارتقاء سلامت روان مستلزم شناخت عوامل مرتبط با آن به منظور ترویج عوامل موثر و رفع فاکتورهای سوء است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط عملکرد انگیزشی سرپرستاران و سلامت روان پرستاران بیمارستان های آموزشی قم می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. 257 نفر از پرستاران سه بیمارستان آموزشی قم به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته ارزشیابی نحوه عملکرد انگیزشی سرپرستاران و پرسش نامه استاندارد 28 سئوالی سلامت عمومی (GHQ-28) با روش نمره گذاری لیکرت و نمره برش 23 بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) تحت نرم افزار SPSS v.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 1/45 درصد پرستاران دارای سلامت روان و 9/54 درصد در معرض اختلالات روان بوده اند. میانگین نمرات پرستاران در مقیاس اختلال در عملکرد اجتماعی نسبت به دیگر موارد بالاتر بود. نحوه عملکرد انگیزشی سرپرستاران از دیدگاه پرستاران در 7/37 درصد موارد خوب و در 5/19 درصد موارد ضعیف ارزشیابی شد. همچنین نتایج نشان داد بین اختلالات روانی پرستاران و تمامی زیر مقیاس ها با نحوه عملکرد انگیزشی سرپرستاران رابطه معکوس ولی غیرمعنی دار وجود دارد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    نقش انگیزشی سرپرستاران در ارتقاء سلامت روان پرستاران موثر است ولی کافی نیست. حمایت بیشتر مدیران بیمارستان ها و سیستم های بهداشت و درمان کشور جهت برنامه ریزی اصولی با هدف پیشگیری، معاینات دوره ای و درمان اختلالات روانی پرستاران لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عملکرد انگیزشی، سلامت روان، سرپرستار، پرستار
  • فریبا کهنمویی اقدم، معصومه آقامحمدی*، معصومه رستم نژاد صفحات 63-58
    زمینه
    یکی از روش های غیردارویی که احتمالا باعث شروع درد زایمان می شود استفاده از روغن کرچک است. علیرغم استفاده گسترده از روغن کرچک در حرفه مامایی، مطالعات محدودی به صورت رسمی در ارتباط با کارآیی و ایمنی آن گزارش شده، برهمین اساس این مطالعه با هدف تعیین اثر روغن کرچک خوراکی بر شروع درد زایمان انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود که روی 100 خانم باردار با سن بارداری 41 هفته یا بیشتر مراجعه کننده به بیمارستان علوی اردبیل انجام گرفت. نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. به گروه مورد 60 میلی لیتر روغن کرچک خوراکی داده شد و گروه شاهد هیچ دارویی دریافت نکرد. سپس نوع زایمان و میزان شروع دردهای زایمانی با استفاده از آزمون های آماری کای- دو و تست دقیق فیشر بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اگرچه تعداد سزارین در گروه مورد به طور مشخصی کمتر از گروه شاهد بود ولی ارتباط معنی داری بین نوع زایمان و مصرف یا عدم مصرف روغن کرچک مشاهده نشد (21/0P=). همچنین تعداد زنانی که به دنبال مصرف روغن کرچک دارای انقباضات رحمی شده بودند در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود ولی آزمون کای- دو ارتباط معنی داری را بین دو گروه، تشخیص نداد (07/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، مصرف روغن کرچک خوراکی روش قطعی برای شروع دردهای زایمانی در زایمان های ترم محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: القای زایمان، روغن کرچک، نوع زایمان
  • عبدالرحمان چرکزی*، الیاس بهادر، میترا مودی، حسین شهنازی، محمد علی عروجی، عقیل حبیبی سولا، زلیخا اکرامی صفحات 70-64
    زمینه
    تعادل تصمیم گیری یکی از سازه های الگوی بین نظریه ای است که در آن افراد منافع و مضرات حاصل از تغییر رفتار را سبک و سنگین کرده و بر اساس آن در جهت تغییر یا عدم تغییر رفتار مورد نظر تصمیم گیری می کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تعادل تصمیم گیری مصرف سیگار و ارتباط آن با مراحل تغییر در افراد سیگاری صورت گرفت.
    روش کار
    تحلیل ثانویه روی 3 مطالعه جداگانه در شهرهای مختلف کشور در سالهای 1388 الی 1390 و روی 1108 نفر که به صورت نمونه گیری آسان وارد مطالعه شده بودند، انجام گرفت. ابزار مورد استفاده پرسشنامه تعادل تصمیم گیری مصرف سیگار ولیسر و همکاران و پرسشنامه مراحل تغییر پروچاسکا و همکاران بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS v.15 و آمار توصیفی و آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی استفاده گردید.
    یافته ها
    دامنه سنی افراد مورد بررسی 80- 16 سال با میانگین و انحراف معیار 17/10±58/28 سال بود. تعداد 514 نفر (3/46 %) در مرحله پیش تفکر، 222 نفر (20 %) در مرحله تفکر، 315 نفر (4/28 %) در مرحله آمادگی، 32 نفر (9/2%) در مرحله عمل و 26 نفر (3/2%) در مرحله نگهداری بودند. بر اساس نتایج، منافع مصرف سیگار در طول مراحل کاهش خطی داشت. مضرات مصرف سیگار نیز به جز در مرحله عمل افزایش نشان دادکه این دو در مرحله تفکر به یک تعادل رسیدند. بین مراحل تغییر و منافع و مضرات مصرف سیگار ارتباط معنی داری دیده شد (05/0p≤)
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمرات منافع و مضرات مصرف سیگار در طول مراحل تغییر، متفاوت از همدیگر بوده و همسو با الگوی بین نظریه ای است.
    کلیدواژگان: الگوی بین نظریه ای، مراحل تغییر، تعادل تصمیم گیری، سیگارکش
  • فاطمه محمدی، ملیحه اسدالهی*، محمد ارشدی، عبدالله جنت دوست، عظیم عزیزی صفحات 78-71
    زمینه
    هایپوترمی موثرترین اقدام درمانی- مراقبتی در نوزادان با آسفیکسی بدو تولد محسوب می شود اما نوسانات درجه حرارت مغزی در طول دوره سرد کردن موجب ادم مغزی و متعاقبا تاثیرات نامطلوب بر وضعیت همودینامیک بدن و رشد و تکامل مغزی می گردد. از این رو مطالعه ای با هدف مقایسه پیامد های سردکردن در دو روش سرد کردن کل بدن و سر در نوزاد با آسیفکسی بدو تولد انجام گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- مقایسه ای است که با بررسی 50 نوزاد مبتلا به آسفیکسی بدو تولد در یکی از مراکز آموزشی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شده بودند، انجام شد. این نوزادان در یک گروه با روش سرد کردن سر تا رسیدن به درجه حرارت رکتال 35 –34 درجه سانتی گراد (گروه اول) و در گروه دیگر با روش سرد کردن کل بدن تا درجه حرارت رکتال 5/33-5/32 درجه سانتی گراد (گروه دوم) سرد شده و به مدت 72 ساعت در این درجه حرارت نگهداری و در یک دوره 12-8 ساعته تا درجه حرارت 5 /36 درجه سانتی گراد گرم شدند. این نوزادان در طول دوره سرد کردن از نظر بروز عوارض کوتاه مدت هایپوترمی و میزان مرگ و میر، مورد مشاهده قرار گرفته و با هم مقایسه شدند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارآماری SPSS V.17و آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته نشان داد، میانگین زمانی شروع سرد کردن، در گروه اول 6/1+ 5 و در گروه دوم 8/1+ 5/4 ساعت بعد از زایمان، بوده است و در طول دوره سرد کردن، نوسانات درجه حرارت در گروه اول 37/0± و در گروه دوم 41/0± درجه سانتی گراد مشاهده گردید. در میان عوارض کوتاه مدت هایپوترمی، در گروه اول تشنج با 19 مورد (76%) و خونریزی ریوی با 2 مورد (8%) و در گروه دوم، تشنج با 21 مورد (84%) و خونریزی ریوی با 3 مورد (12%) بیشترین و کمترین عوارض مورد مشاهده بودند. نتیجه آزمون تحلیل واریانس تکراری و کوواریانس نشان داد که بین دو گروه از نظر وجود عوارض هایپوترمی، تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد (05/0
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد بین دو گروه از نظر بروز عوارض کوتاه مدت هایپوترمی و مرگ و میر در طول دوره مطالعه در نوزادان با آسفیکسی بدو تولد تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. از این رو احتمالا هایپوترمی می تواند یک اقدام درمانی – مراقبتی موثر برای افزایش بقاء و کیفیت زندگی در این نوزادان محسوب گردد.
    کلیدواژگان: هایپوترمی، سرد کردن سر، سرد کردن بدن، آسفیکسی، نوزاد
|
  • Fereshteh Sadeghi, Sima Kermanshahi *, Robabeh Memariyan Pages 9-17
    Background
    Attention to the quality of life of the children from view of child and their parents to identify a child's specific needs and adopting appropriate and effective care has special importance. This study aimed to determine the quality of life of children with congenital heart disease as perceived by children and their Parents.
    Methods
    In a descriptive-analytical study, quality of life of 60 school-age children with congenital heart disease hospitalized in Shahid Rajaei Hospital in Tehran by a convenient sampling were examined. Data collection tools included demographic information and quality of life questionnaire for children with heart disease (PedsQl Cardiac Module) from both the children and parents view point. Data were analyzed using SPSS version 16.
    Results
    The average score of quality of life from children’s point of view was 0.5 ±0.09, and from their Parents view point was 0.61± 0.08 (p=00/0). There were significant differences between quality of life scores in all domains (except for disease problems), and totally between both the children and parents point of view) P >0.05(.
    Conclusion
    Our findings indicated that the vision of children with congenital heart disease and their parents on dimensions of quality of life were different. Therefore, it is recommended that nurses along with health care, pursue follow up programming for these patients and their family to improve the quality of life of these children, to have an effective step towards empowering children and families for disease control, prevention of complications, anxiety, and thus increasing the level of self-care and quality childs of life of child.
    Keywords: congenital heart disease, quality of life, children, parents
  • Hamed Rezakhanimoghaddam, Naser Mozaffari *, Mohammad Ali Mohammadi, Aghil Habibi, Behroz Dadkhah, Mohammad Taghi Savadpour Pages 18-26
    Background
    Nowadays, notice to multiple dimensions of health and in other word “quality of life” is too important. Because of the important role of nurses and administrative staff in providing health care services and community health, the present study was done in Ardabil University of medical sciences to compare quality of life of administrative staff and nurses of Ardabil educational Centers.
    Methods
    This descriptive–analytical study was conducted in 2011-2012. 250 nurses and 252 administrative employees working in headquarters departments, faculties and Health Centers were selected from the employment list randomly were collected using a demographic occupational factor and quality of life’s valid questionnaires. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics in Spss v.19 software.
    Results
    There were 234 men and 268 women in samples. Largest sample with 44% were aged 30 to 40 years. Results showed that the total score of physical health and mental health of staff was better than nurses. Also, in the domains of physical function, social function, physical health, there was statistically significant difference, and the staffs had better condition than nurses (p >0.05)
    Conclusion
    Perhaps we could say that, one of the reasons of good quality of life in administrative nurses is due to nurse’s difficult working conditions and ignorance of their social health and support, workload and hard work. So, in order to achieve perfect efficiency in delivery of nursing services, it's recommended that managers pay attention to nurse's different dimensions of quality of life.
    Keywords: Quality of Life, Nurses, Administrative Staff, Ardabil University of Medical Sciences
  • Mohammad Kazem Fakhri *, Adeleh Aslipoor Pages 37-28
    Background
    Nursing Profession is stressful and the stress of the job can causes burnout, but people's perception of a stressful event and coping strategies can adjust this relation. The purpose of present study was to compare burnout in nurses of ICU, emergency and surgical wards and its relationship with their perceived stress and coping strategies.
    Methods
    This is a descriptive-correlational study. The population of study were all male and female nurses who are working in 4 teaching hospitals which were located in Sari (N=180). Number of study's sample based on Krejcie & Morgan tables determined 120 nurses who selected by stratified random sampling from all the nurses working in ICU, emergency and surgical wards. The research instrument was Tedym burnout questionnaire, Cohen's Perceived Stress scale and Endler & Parker's coping strategies scale. Descriptive-analytical tests in Spss software v.19 were used for data analyze.
    Results
    Results showed that 64.16% (77 persons) of nurses were in moderate level of job burnout, 31.66% (38 persons) in high level and 4.2% (5 persons) in low level of job burnout. Also, there were no significant difference in burnout between the nurses of Emergency, ICU and Surgery wards (F=1.511, P=0.255). There was a positive significant relationship between perception of stress, emotion-oriented strategies and avoidance with burnout (r=0.429, r=0.577, r=0.381, p=0.000) and also negative significant correlation between task-oriented and burnout (r=-0.480, p=0.000).
    Conclusion
    According to the high level of burnout in nurses and its related perceived stress and coping strategies, identifying nurses who perceive high stress or use improper coping strategies is necessary.
    Keywords: Burnout, Perceived Stress, Coping Strategies, Nurse
  • Fariba Sadeghimovahed, Parviz Molavi, Mehdi Samadzadeh, Bita Shahbazzadegan *, Kamel Yousefi Pages 47-38
    Background
    Students’ academic achievement and its related factors is one of research priorities in the educational programs. Due to success in the studying, students achieve a position that can use the maximum Internal (individual) and external (environmental) power to attain their higher educational goals and gain needed conditions for successful social life. Accordingly, the goal of this study was to investigate individual and environmental factors affecting educational achievement of Ardabil medical students.
    Methods
    This study was a case-control research. Statistical sample were consisted of all 200 medical students of Ardabil University of Medical Sciences. Through checking educational dossiers of students, the scores of two semester in academic year of 2009-2010 obtained, and accordingly, statistical samples of successful students (score >16) and unsuccessful (score>16) were identified and 32 persons were selected for each group by simple random sampling. For data collection, demographic questionnaire, Raven Intelligence Test for Adults, Cooper smith Self Esteem Inventory and Beck Depression Inventory were used. Data analyzed using descriptive-analytical tests in Spss v.19 software.
    Results
    Results showed that, among 64 students, 34 people were males, of which 16 (47.1%) were in successful and 18 (52.9%) in unsuccessful groups and among 30 girls participated in the study, 16 persons (53.3%) were in successful and 14 (46.7%) were in unsuccessful groups. Results showed that there werent a significant relationship between gender and marital status with academic achievement, but there were statistically significant relationship between residence variables, averaging diploma, employment, being native, socio-economic status, self-esteem, depression and IQ with the progress or lack of academic achievement. So, most of students with higher academic achievement were non-residential, unemployed, native and graduated with high diploma score, higher socioeconomic level, higher IQ and self-esteem and lesser depression level)p<0.05 (.
    Conclusion
    Residential place, diploma score, being native, socioeconomic status, self-esteem, depression and IQ level are some of factors affecting academic achievement. Conditions should be created to identify the student personal and environmental conditions that affect academic achievement to take the necessary steps to improve their academic
    Keywords: Individual Factors, Environmental Factors, Achievement, Medical Students
  • Nasim Rasouli, Zohre Ghamarizare *, Zahra Purfarzad, Marjan Rasouli, Siyamak Mohebi Pages 57-48
    Background
    According to previous studies, variable percent of nurses suffer from psychological problems or disorders. Mental health promotion requires identifying its relevant factors in order to promote effective factors and eliminate the negative factors. Purpose of present study was to determine the relationship between motivational function of headnurses and mental health of nurses in teaching hospitals of Qom.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 275 nurses were selected from 3 teaching hospitals in Qom based on convenience sampling method. Data collection tools were a researcher-made questionnaire for assessment of motivational functional of headnurses and the General Health Questionnaire (GHQ-28) based on the Likert scale and cut-of point of 32. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and correlation analysis (Pearson’s correlation) in SPSS v.16.
    Results
    The findings indicated that 45.1% of nurses are mentally healthy and 54.9% of nurses are susceptible to psychological problems. Motivational function of headnurses was good and weak in 37.7% and 19.5% of cases, respectively. Also, there was reverse but not statistically significant correlation between psychological problems of nurses and quality of performance incentive plan of headnurses (p<0.05).
    Conclusion
    Motivational role of headnurses is essential but not adequate for nurse's mental health. Thus hospital managers and national health care system support is necessary for effective planning in order to prevention of psychological problems, periodic psychological examinations and treatment of psychological disorders of nurses.
    Keywords: Motivational Function, Mental Health, HeadNurse, Nurse
  • Fariba Kahnamoyiaghdam, Masoumeh Aghamohammadi *, Masoumeh Rostamnejad Pages 63-58
    Background
    One of the non-drug methods of induction of labor is the castor oil. Despite the wide use of castor oil in the profession of midwifery, few studies regarding its efficacy and safety have been reported. This study was conducted to determine the effect of castor oil on labor pain.
    Methods
    This randomized clinical trial study was performed on 100 pregnant women. Samples were randomly divided into two groups. The case group was given 60 ml of castor oil and the control group received nothing. Then the onset of labor and mode of delivery analyzed using Chi-square and Fisher exact tests.
    Results
    The results showed that, although the normal delivery in case group slightly was higher than control group, but no significant correlation was found between the two groups (P=0/21). The number of women with uterine contractions in the case group was higher than control group, but the chi-square test did not detect significant differences between the two groups (P=0/07).
    Conclusion
    According to these findings, Castor oil is not considered definitive method for onset of labor at term delivery.
    Keywords: Labor Induction, Castor oil, Delivery Type
  • Abdolrahman Charkazi *, Elyas Bahador, Mitra Moudi, Hosein Shahnazi, Mohammad Ali Orouji, Aghil Habibi, Zoleykha Ekrami Pages 70-64
    Background
    Temptation is one of the transtheoretical model’s constructs, which investigates advantages and disadvatages of behavior changes, and depend of that, makes decisions about behaviors change and not change. The aim of the current study was to determine decidional balance and its relationship with stages of change in smokers.
    Methods
    Secondary analysis was conducted over three separate studies in different areas of country which included 1108 smokers who were selected conveniencely. Data were collected using velicer,s smoking decisional balance and Prochaska,s stages of change questionnaires Data analysis was performed using descriptive and inferential in SPSS v.15 software.
    Results
    The age range of the participats were 16-80 years (maan±Sd=28.58 ±10.17). 514(46.3%) of them were in precontemplation, 222(20%) in contemplation, 315 (28.4%) in preparation, 32(2.9%) in action, and 26(2.3%) in maintenance stages. The results showed that smoking decreased linearly during the stages, but cons of smoking had increased during the phases except for action stage. Meanwhile smoking pons and cons equalize contemplation stage. There was a significant relationship between stages of change and smoking pros and cons (p≤0.05).
    Conclusion
    results showed that, the mean scores of pros and cons of smoking was different from other stages which consisted with expected pattern of transtheoretical model.
    Keywords: Transtheoretical Model, Stages of Change, Decisional Balance, Smoking
  • Fatemeh Mohammadi, Maliheh Assadollahi *, Mohammad Arshadi, Abdollah Jannatdoost, Azim Azizi Pages 78-71
    Background
    Hypothermia is the most promising therapy care in infants with birth asphyxia. However, during cooling period brain temperature fluctuation will leads to cerebral edema and subsequently adverse effects on hemodynamic status and brain development. Therefore, this study was conducted to comparison of outcomes of hypothermia in tow cooling Methoead of total and head in nonates with asphyxia.
    Methods
    Our Study was a desciptive comparative research, in which 50 infants with birth asphyxia were selected using convenient sampling method from a teaching hospital in Tabriz. These babies underwent head cooling up to target rectal of 34-35 °c temperature and total body cooling up to target rectal of 32.5-33.5 °c temperature. They remained in this temperature for 72 hours and then it was gradually increased during 8-12 h to 36.5 °c. During the cooling period possible of short-term side effects were observed and mortality was assessed. Data analyzed using SPSS v.17 and descriptive-analytical statistics.
    Results
    According to findings, the mean time to start cooling newborns in head cooling group was 5±1.6 hours and in total body cooling group was 4.5±1.8 hours after delivery during cooling temperature fluctuation in head cooling was about 0.37°c and in total body cooling was about 0.41°c. Meanwhile, in head cooling group, seizure with 19 persons (76%) and pulmonary hemorragia with 2 persons (8/%) and in total body cooling group seizure with 21 persons (84%) and pulmonary hemorragia with 3 persons (12/%), were respectively the most and the least common short time side effects. Hypothermia related complications did not differ significantly between the two groups (p<0.05).
    Conclusion
    Findings showed that there is no significant difference between the two groups in short term complications of hypothermia and mortality rate in neonates with birth asphyxia Thus, hypothermia can be one of the most effective therapeutic approaches to increase survival rate and quality of life of infants with birth asphyxia.
    Keywords: Hypothermia Complications, Head Cooling, Whole Body Cooling, Asphyxia, Infant