فهرست مطالب

به زراعی نهال و بذر - سال بیست و نهم شماره 4 (1392)

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال بیست و نهم شماره 4 (1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • توحید نجفی میرک*، گودرز نجفیان، هنگامه خرسندی، سعید معین نمینی، گیتی شرفی صفحات 413-427
    سن معمولی گندم با نام علمی Eurygaster integriceps Put. از آفات مهم غلات به ویژه گندم و جو در ایران است که علاوه بر خسارت کمی و کاهش عملکرد، باعث افت شدید کیفیت نانوایی گندم می شود. در این تحقیق برای بررسی میزان افت کیفیت نانوایی گندم در اثر سن زدگی، 10 رقم گندم نان تجارتی کشور با کیفیت نانوایی مختلف انتخاب شد. از هرکدام از آنها یک نمونه بذر ده کیلوگرمی از مزارع سن زده کشور (مزارع کشاورزان استانهای تهران، همدان، یزد و آذربایجان شرقی) جمع آوری شد. از هر نمونه تمام دانه های سن زده جدا و سپس با استفاده از این دانه های سن زده بطور مصنوعی تعداد 8 زیر نمونه 100 گرمی با درصدهای مختلف سن زدگی آماده گردید. این زیر نمونه ها که براساس تجربیات و مطالعات گذشته انتخاب شدند، عبارت بودند از: بدون سن زدگی، 0/5٪، 1٪، 1/5٪، 2٪، 3٪، 4٪ و 5٪ سن زدگی. این زیر نمونه ها برای هر رقم در چهار تکرار تهیه شد. علاوه بر نمونه های 5-0 درصدی، یک نمونه 10٪ نیز در دو تکرار برای هر رقم تهیه و نسبت به اندازه گیری شاخص های کیفیت نانوایی کلیه نمونه ها اقدام گردید. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که از نظر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری بین ارقام وجود دارد ولی تفاوت معنی دار بین درصد های مختلف سن زدگی (صفرتا 5 درصد سن زدگی) و اثر متقابل آن با ارقام دیده نشد. در حالیکه در سن زدگی بالای 5٪ افت شدیدی در شاخص های کیفیت نانوایی از جمله درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، حجم رسوب SDS و درصد گلوتن مرطوب مشاهده گردید. میزان کاهش شاخص های مورد بررسی در دامنه سن زدگی 10-5 درصد ارتباط مستقیمی با کیفیت نانوایی ارقام نشان داد. بطوریکه هرچه کیفیت نانوایی ارقام بالاتر بود کاهش شدیدتری در شاخص های کیفیت در اثر سن زدگی بالای 5٪ مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سن گندم، شاخص کیفیت نانوایی، درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی و درصد گلوتن مرطوب
  • اسدالله زارعی سیاه بیدی، عباس رضایی زاد*، علی شیر نیازی فرد صفحات 429-441
    به منظور تعیین اثر میزان مصرف بذر و نیتروژن که از عوامل مهم و تاثیرگذار بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کلزا هستند آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آبادغرب به مدت دو سال زراعی 87-1386 و 88-1387 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل میزان مصرف بذر در چهار سطح شامل 4، 6، 8 و 10 کیلوگرم در هکتار و میزان مصرف نیتروژن در پنج سطح شامل صفر، 30، 60، 90 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع اوره بودند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه تحت تاثیر میزان مصرف بذر قرار گرفت و با افزایش میزان مصرف بذر افزایش یافت، بطوریکه سطوح میزان مصرف بذر ده و چهار کیلوگرم در هکتار با 5391 و 4041 کیلوگرم در هکتار به ترتیب دارای بیشترین و کمترین عملکرد دانه بودند. افزایش میزان مصرف بذر باعث کاهش معنی دار تعداد شاخه فرعی در گیاه، تعداد خورجین در گیاه و افزایش ارتفاع گیاه شد. با افزایش میزان مصرف نیتروژن نیز عملکرد دانه افزایش یافت به طوری که با مصرف120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن با تولید 5392 کیلوگرم دانه در هکتار بیشترین عملکرد دانه بدست آمد و کمترین میزان مصرف نیتروژن نیز با تولید4257 کیلوگرم کمترین میزان عملکرد دانه را تولید کرد. نتایج نشان داد که درصد روغن دانه تحت تاثیر میزان بذر و سطوح کود نیتروژن مورد استفاده قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: کلزا، تعداد شاخه فرعی در گیاه، تعداد خورجین در گیاه، ارتفاع گیاه و درصد روغن
  • علی درینی*، قدرت الله فتحی، محمدحسین قرینه، خلیل عالمی سعید، محسن خدادادی، سیدعطااله سیادت صفحات 443-459
    تنش سرما یکی از مهم ترین عوامل محیطی است که باعث کاهش عملکرد سیب زمینی در کشت پاییزه در مناطق نیمه گرمسیری ایران می شود. به منظور بررسی امکان کاهش خسارت تنش سرما آزمایشی در سال های 1389 و 1390 بصورت استریپ فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل: تاریخ کاشت در چهار سطح (20 شهریور، 30 شهریور، 9 مهر و 19 مهر)، ارقام در چهار سطح (سانته، راموس، اوشینا و آریندا) و آنتی فریز طبیعی در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) با سه تکرار در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت اجراء گردید. در طول دوره رشد برخی صفات فیزیولوژیک شامل شاخص سطح برگ، درصد ماده خشک، پرولین و عملکرد غده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر آنتی فریز، رقم و تاریخ کاشت و اثر متقابل آن ها بر عملکرد کل، شاخص سطح برگ، میزان پرولین و درصد ماده خشک غده در سطح احتمال 5% معنی دار بود. بیشترین ماده خشک غده (18%) مربوط به تاریخ کاشت سوم در رقم سانته و تحت تاثیر کاربرد آنتی فریز بود که نسبت به تیمار شاهد به میزان 1/2% افزایش نشان داد. بیشترین میزان تجمع پرولین در تاریخ کاشت سوم در رقم راموس و کاربرد آنتی فریز مشاهده شد که نسبت به عدم مصرف آن 19/5% افزایش پیدا کرد. بیشترین شاخص سطح برگ (4/47) مربوط به تاریخ کاشت اول و رقم آریندا بود که به میزان 16/7% نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. بیشترین عملکرد غده (26/7 تن در هکتار) به رقم سانته تحت تاثیر کاربرد آنتی فریز در تاریخ کاشت دوم تعلق داشت و کمترین عملکرد غده (6/2 تن در هکتار) در رقم راموس در تاریخ کاشت اول و بدون استفاده از آنتی فریز به دست آمد. با توجه به نتایج فوق در تاریخ کاشت دوم امکان مواجهه با تنش سرما کاهش یافت و با کاربرد آنتی فریز و استفاده از رقم سانته، به عنوان سازگارترین رقم، تحمل گیاه به شرایط تنش سرما افزایش پیدا کرد. بنابراین این ترکیب تیماری بیشترین عملکرد غده و کمترین احتمال خطر مواجهه با تنش سرما در شرایط کشت پاییزه سیب زمینی در اقلیم نیمه گرمسیری جیرفت را داشت.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، تنش سرما، شاخص سطح برگ، پرولین و عملکرد غده
  • زهرا آنت، محسن اسماعیل زاده مقدم*، علی کاشانی، فواد مرادی صفحات 461-483
    به منظور بررسی روند تغییرات عملکرد دانه، شاخص های رشد، کربوهیدرات های محلول ساقه و دمای سایه انداز در 15 رقم گندم نان بهاره که طی سال های 87-1330 معرفی شده اند، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91-1390 در مزرعه به نژادی بخش تحقیقات غلات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. نتایج نشان داد که روند تغییرات عملکرد دانه طی این سال ها افزایشی بود و 35 کیلوگرم در هکتار در هر سال بود. در بین ارقام گندم، بیشترین میانگین عملکرد (5/38 تن در هکتار) به رقم پارسی و کمترین آن (2/81 تن در هکتار) به رقم شعله تعلق داشت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و شاخص سطح برگ در ارقام مختلف در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی دار داشتند. ارقام جدید در مقایسه با رقم های قدیمی، زودتر به شاخص سطح برگ حداکثر رسیدند. همچنین ارقام جدید توانستند حداکثر شاخص سطح برگ را برای مدت زمان بیشتری حفظ کنند. کربوهیدرات های محلول ساقه در میانگره اول و دوم در بیشتر ارقام در 14 روز پس از گرده افشانی ذخیره شد و سپس به دانه های در حال رشد انتقال یافت. مقدار کربوهیدرات های ذخیره شده در میانگره دوم بیشتر از میانگره اول بود. دمای سایه انداز در مرحله گرده افشانی در رقم های جدید نسبت به ارقام قدیمی تر گندم نان بهاره خنک تر بود.
    کلیدواژگان: گندم نان بهاره، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، میانگره دوم و کربوهیدراتهای محلول ساقه
  • غلامرضا افشارمنش* صفحات 485-503
    ذرت شیرین با داشتن طول دوره رشد کوتاه می تواند در سال چند بار پی درپی کشت شود و به عنوان محصول سودآور در تناوب با خیار در گلخانه قرار گیرد. آزمایشی با استفاده از کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال زراعی (88-1387 و 89-1388) در گلخانه های مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت به اجرا در آمد. تاریخ کاشت به عنوان کرت اصلی در سه سطح شامل: 10، 20 و 30 مرداد و پنج هیبرید ذرت شیرین و فوق شیرین شامل هیبریدهای: Chase، Temptation، Basin، Challenger و Obsession به عنوان کرت های فرعی مورد بررسی قرار گرفتند (کشت اول). در کشت متوالی دوم که زیر پوشش مسقف پلاستیکی گلخانه انجام گرفت کرت های اصلی تاریخ های کاشت 23 مهر، 10 و 22 آبان و کرت های فرعی همان ارقام ذرت شیرین و فوق شیرین قبلی بودند. در کشت متوالی سوم که کشت آن در زیر پوشش مسقف پلاستیکی گلخانه انجام شد، تاریخ های کاشت 25 دی، 11بهمن و 3 اسفند بعنوان کرت های اصلی و ارقام ذرت شیرین و فوق شیرین همان ارقام قبلی بودند. در این کشت (کشت متوالی سوم) ذرت شیرین قسمتی از دوره رشد خود را در هوای آزاد پس از برداشتن پلاستیک ها به اتمام رسانید. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بلال (06/24 تن در هکتار) از تاریخ 30 مرداد به دست آمد. در کشت متوالی دوم بالاترین عملکرد بلال (24/79 تن در هکتار) از تاریخ 23 مهر و کمترین (17/69 تن در هکتار) از تاریخ کاشت 22 آبان حاصل شد. بالاترین عملکرد بلال (22/13 تن در هکتار) از هیبرید Challenger به دست آمد. در کشت متوالی سوم بالاترین عملکرد بلال (18/5 تن در هکتار) از تاریخ کاشت 25 دی بدست آمد و هیبرید Obsession بیشترین عملکرد (18/11 تن در هکتار) را در میان هیبریدهای ذرت شیرین و فوق شیرین داشت. در نهایت برای کشت اول، تاریخ کاشت 30 مرداد و کلیه ارقام ذرت شیرین و برای کشت متوالی دوم، تاریخ کاشت 23 مهر و رقم Basin (با عملکرد علوفه 21/39 تن در هکتار) و Obsession (با عملکرد علوفه 22/74 تن در هکتار که در زمستان با اهمیت است) و در بررسی کشت متوالی سوم تاریخ کشت 25 دی و 11 بهمن با ارقام Obsession و Temptation قابل توصیه می باشند.
    کلیدواژگان: ذرت شیرین، عملکرد بلال، عملکرد علوفه، تاریخ کاشت و گلخانه
  • رحمت الله کریمی زاده*، معصومه یوسفی آذر، محتشم محمدی صفحات 505-522
    به منظور ارزیابی تحمل به خشکی 18 ژنوتیپ گندم دوروم این بررسی طی دو سال زراعی 89-1388 و 90-1389 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو شرایط آبیاری تکمیلی و خشکی (دیم) در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی دیم گچساران اجرا گردید. تجزیه واریانس داده ها برای دو سال نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1% داشتند. ژنوتیپ شماره 6 (GA//2*CHEN/ALTAR84) با منشا سیمیت (CIMMYT) از نظر عملکرد دانه در دو محیط و کلیه شاخص ها در هر دو سال بعنوان برترین ژنوتیپ شناخته شد. شاخص های GMP، MP، STI، K1STI و K2STI با توجه به همبستگی مثبت و معنی داری که با عملکرد دانه در دو محیط و سایر شاخص ها، بجز SSI، TOL، GOL و YSI داشتند؛ شاخص های مناسبی برای شناسایی ژنوتیپ های متحمل به تنش معرفی شدند. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که دو مولفه اول حدود 99% تغییرات متغیرهای اولیه را توضیح دادند. مولفه اول با بیشترین توضیح از تغییرات مولفه پتانسیل عملکرد و مولفه دوم مولفه اندازه گیری تحمل به تنش نام گرفتند.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، شاخص های تحمل، عملکرد دانه، تجزیه به مولفه های اصلی و بای پلات
  • سیدعلی طباطبایی* صفحات 523-538
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بذر بر صفات زراعی، عملکرد دانه و شاخص برداشت سه رقم جو آزمایشی در دو سال زراعی 89-1388 و 90-1389 به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اجرا گردید. کرت های اصلی شامل سه تاریخ کاشت (12آبان، 29آبان و 15 آذر) و کرت های فرعی شامل ارقام جو (نصرت، یوسف و فجر30) و تراکم کاشت (350، 400 و 450 بذر در مترمربع) بصورت فاکتوریل بودند. در طول دوره رشد صفات مختلف شامل تعداد روز تا پنجه زنی، تعداد روز تا ساقه رفتن، تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیکی، ارتفاع گیاه، طول سنبله، عملکرد دانه و شاخص برداشت یادداشت برداری و مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر ارتفاع گیاه و عملکرد دانه معنی دار شد. بین ارقام نیز از لحاظ طول سنبله، ارتفاع گیاه و عملکرد دانه تفاوت معنی داری مشاهده شد. ولی اثر تراکم کاشت بر صفات مورد نظر معنی دار نبود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بیشترین میانگین عملکرد دانه به تاریخ کاشت 12 آبان (6224/7 کیلوگرم در هکتار)، رقم نصرت (5868/3 کیلوگرم در هکتار) و تراکم 400 بوته در مترمربع (553/1 کیلوگرم در هکتار و بدون اختلاف معنی دار با سایر تیمارهای تراکم بذر) تعلق داشت. کمترین میانگین عملکرد دانه نیز در تاریخ کاشت 15 آذر (4368/6 کیلوگرم در هکتار)، رقم یوسف (4930/5 کیلوگرم در هکتار) و تراکم بذر 350 دانه در مترمربع (5341/8 کیلوگرم در هکتار و بدون اختلاف معنی دار با سایر تیمارهای تراکم بذر) مشاهده شد. با توجه به مقایسه میانگین اثر متقابل رقم × تراکم بذر، رقم نصرت با تراکم بذر 400 بوته در مترمربع در تاریخ کاشت 12 آبان بیشترین عملکرد دانه (7260/7 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد.
    کلیدواژگان: جو، تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیکی، ارتفاع گیاه و طول سنبله
  • خالد میری* صفحات 539-551
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن بر روی خصوصیات رشد، زیست توده، عملکرد دانه، عملکرد قند قابل تخمیر و عملکرد اتانول گیاهی ژنوتیپ های مختلف سورگوم این پژوهش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشکده زراعت موسسه تحقیقات کشاورزی هندوستان واقع در دهلی نو انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل دو عامل الف) نیتروژن در 4 سطح (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) در کرت های اصلی و ب) ژنوتیپ های سورگوم شیرین شامل واریته های SSV 84، RSSV 9 و هیبرید CSH 22 SS در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثر سطوح مختلف نیتروژن و ژنوتیپ های سورگوم شیرین بر ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، عملکرد ماده خشک، عملکرد علوفه، عملکرد عصاره ساقه، درصد بریکس، قند قابل تخمیر و اتانول گیاهی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بالاترین مقادیر صفات مذکور با مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. از بین ژنوتیپ های سورگوم مورد بررسی هیبرید CSH 22 SS بیشترین عملکرد ماده تر، عملکرد ماده خشک، عملکرد دانه و عملکرد علوفه را با میانگین به ترتیب 98/71، 24/64، 2/48، 16/84 تن در هکتار تولید کرد. ضمن اینکه بیشترین عملکرد عصاره ساقه، عملکرد قند قابل تخمیر و عملکرد اتانول گیاهی به ترتیب با میانگین های 49/99 و 4/59 و 2/61 کیلولیتر در هکتار نیز مربوط به هیبرید CSH 22 SS بود. برتری پارامترهای رشد نظیر ارتفاع گیاه و شاخص سطح برگ در هیبرید CSH 22 SS نسبت به سایر ژنوتیپ های مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل نیتروژن × ژنوتیپ برای تمام صفات مورد بررسی، بجز در صد بریکس، معنی دار بود. هیبرید CSH 22 SS به طور معنی داری نسبت به مصرف نیتروژن تا سطح 150کیلوگرم در هکتار واکنش مثبت نشان داد، در حالی که در مورد واریته هایRSSV 9 و SSV 84 این اثرپذیری مثبت تنها تا سطح 100کیلوگرم نیتروژن در هکتار معنی دار بود. با توجه به نتایج حاصل از این بررسی، مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و استفاده ازهیبریدCSH 22 SS به منظور بهبود رشد و افزایش عملکرد اتانول گیاهی، دانه و علوفه سورگوم شیرین برترین تیمار بود و برای منطقه موردنظر توصیه شد.
    کلیدواژگان: سورگوم شیرین، درصد بریکس، عملکرد ماده خشک، ارتفاع گیاه و عملکرد دانه
  • جلال رستگار*، شجاعت زارع صفحات 553-567
    از عوامل مهم در کمیت و کیفیت بذر پیاز مدیریت مطلوب مزرعه تولید بذر، شناسایی تراکم مطلوب و اندازه های مناسب سوخ های مادری می باشد. به همین منظور این پژوهش با هدف بررسی اثر قطر سوخ و فاصله کاشت سوخ روی ردیف در تولید بذر پیاز جمعیت اصلاح شده سفید نیشابور در ایستگاه تحقیقات کشاورزی نیشابور در سالهای 1390 و 1391 به مدت دو سال زراعی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. قطر مختلف سوخ (3 الی 5، 5/1 الی 7 و 7/1 الی 9 سانتی متر) و سه فاصله سوخ روی ردیف (10، 20 و 30 سانتی متر) بعنوان دو عامل آزمایشی بررسی شدند. نتایج نشان داد با افزایش قطر سوخ های کشت شده (7/1 الی 9 سانتی متر) و کاهش فاصله سوخ (10 سانتی متر) بر روی ردیف، عملکرد بذر در پیاز رقم سفید نیشابور افزایش یافت (2011 کیلوگرم در هکتار). درصد و سرعت جوانه زنی بذرهای تولیدشده نشان داد سوخ های بزرگ تر (7/1 الی 9 سانتی متر)که در فاصله ردیف های 30 سانتی متر از یکدیگر کشت شدند از سرعت جوانه زنی بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: پیاز خوراکی، تعداد گل در چتر، ارتفاع ساقه گل دهنده، سرعت جوانه زنی و عملکرد بذر
  • حسین فرزادی*، سید نورالدین سید معصوم صفحات 569-581
    به منظور بررسی اثر گیاهان پوششی بر وزن خشک علف های هرز و عملکرد دانه گندم رقم چمران آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1389-1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد اجراء گردید. تیمارهای آزمایش شامل گیاهان پوششی: ماش، شبدر و آیش بودند که یک فصل زراعی قبل از گندم کشت و در اواسط گلدهی در زمین برگردانده شدند و در فصل زراعی بعد کشت گندم انجام شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تیمارهای گیاهان پوششی بر وزن خشک علف های هرز در سه مرحله ساقه دهی، ظهور سنبله و رسیدگی فیزیولوژیکی گندم و همچنین بر روی تعداد سنبله در مترمربع و تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. بطور کلی نتایج نشان داد که گیاه پوششی ماش ضمن کنترل موثر وزن خشک علف های هرز در زراعت گندم باعث افزایش تعداد سنبله (148 سنبله در مترمربع)، افزایش تعداد دانه در سنبله به (8 دانه در سنبله) و در نهایت موجب افزایش عملکرد دانه گندم (1/341 تن در هکتار) نسبت به تیمار آیش شد. بنابراین می توان استفاده از گیاه پوششی ماش را به عنوان یک عامل موثر در مدیریت زراعی گندم برای مدیریت علف های هرز و افزایش عملکرد دانه گندم رقم چمران در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ماش، شبدر، آیش، ظهور سنبله، رسیدگی فیزیولوژیکی و عملکرد دانه
  • بهمن اهدایی* صفحات 583-590
|
  • T. Najafi Mirak *, G. Najafian, H. Khorsandi, S. Moein Namini, G. Sharafi Pages 413-427
    Sunn pest (Eurigaster integriceps Put.) is one of the major pests of wheat and barley in Iran. This pest attacks wheat and barley fields and causes significant quantitative and quality damages in grains. This research was conducted to investigate the effect of different percents of grain damage caused by sunn pest on baking quality of wheat. Grains of ten bread wheat cultivars were sampled from some sunn pest prone Provinces of Iran. All damaged grains were separated from healthy grains، and then divided into 8 sub-samples with 0 to 5 percent of damaged grain including: 0%، 0. 5%، 1%، 1. 5%، 2%، 3%، 4% and 5%. These sub-samples were replicated four times. The first two replications were sent to cereal chemistry laboratory of Seed and Plant Improvement Institute and the second two replications were sent to chemistry laboratory of Cereal Research Center to measure the bread making quality indices. Two replications of 10% damaged grains were also prepared for each cultivars. Results showed that there are significant differences among cultivars for quality indices. There was not significant differences among percents of grain damage up to 5%، but in grains damaged more than 5% to 10%، there was severe reduction in bread making quality indices، especially in protein content (%) and wet gluten (%)، Zeleny sedimentaion and SDS values. In samples with more than 5% damaged grains the rate of reduction of bread making quality indices showed significant relationship with bread making quality of bread wheat cultivars.
    Keywords: Sunn pest, Bread making quality, Protein content, Zeleny volume, Wet gluten percent
  • A. Zarei Siahbeidi, A. Rezaizad *, A. S. Niazifard Pages 429-441
    To determine the effect of seeding rate and nitrogen fertilizer on seed yield and its components for oilseed rape a field experiment was carried-out in Agricultural Research Station of Islamabad-e-Gharb in two cropping seasons (2007-08 and 2008-09). A factorial arrangement using randomized complete block design with 4 replications was used. Experimential factors were seeding rate at 4 levels; 4، 6، 8 and 10 kg ha-1 and five nitrogen fertilizer rates; 0، 30، 60، 90 and 120 kg ha-1 from urea source. Results showed that seed yield was affected by increasing seeding rate as the seed yield in highest and lowest seeding rates were 5391 and 4041 kg ha-1، respectively. Increasing seeding rate reduced branch plant-1 and pod plant-1، but increased plant height. Results also showed that increasing nitrogen increased seed yield as the highest level of nitrogen had the highest seed yield with 5392 kg ha-1 and the lowest seed yield with 4257 kg ha-1 belonged to the lowest nitrogen level. Seed yield، 1000 seed weight، plant height and pod plant-1 increased as application of nitrogen fertilizer increased.
    Keywords: Oilseed rape, Auxiliary branch, Pod plant, 1, Plant height, Seed oil content
  • A. Darini *, Gh. Fathi, M. H. Gharineh, Kh. Alami-Saeid, M. Khodadadi, S. A. Siadat Pages 443-459
    Cold stress is the important factor that reduces yield of fall planting potatoes in sub-tropical regions of southern Iran. Therefore، to assess the possibility of reducing damage of cold stress a field experiment was conducted in 2010-2011 in Agricultural Research Center of Jiroft in southern part of Iran. Experimental design was strip factorial arrangement in randomized complete block design with three replications. Experimental treatments included planting dates (11 September، 21 September، 01 October and 11 October)، and potato cultivars (Santé، Ramose، Oceania and Arinda)، and anti-freeze (application and no application). During growing season physiological traits including leaf area index، tuber dry matter، proline accumulation and tuber yield were measured and recorded. Results showed that the effects of planting date، genotypes and anti-freeze and their interactions were significant (p < 0. 01) on physiological traits. Maximum tuber dry matter (18%) was observed in third planting date in Santé with anti-freeze application. Anti-freeze increased dry matter by 1. 2%. The highest accumulation of proline was observed in third planting date in Ramose and application of anti-freeze which increased proline accumulation by 19. 5%. Maximum LAI (4. 47) was also observed in first planting date in Arinda and anti-freeze application which was 16. 7% greater than non-anti-freeze treatment. The highest tuber yield (26. 7 t ha-1) was obtained for Sante with application of anti-freeze in the second planting date، and the lowest tuber yield (6. 2 t ha-1) for Ramose in first planting date and no application of anti-freeze. In conclusion the risk of chilling and freezing stress damages can be reduced with second planting date، Santé cultivar and anti-freeze application.
    Keywords: Potato, Cold stress, Leaf area index, Proline, Tuber yield
  • Z. Anet, M. Esmailzadeh Moghaddam *, A. Kashani, F. Moradi Pages 461-483
    To study the trend of changes in grain yield، growth indices، stem soluble carbohydrates and canopy temperature in 15 spring bread wheat cultivars released between 1951-2008 in Iran، a field experiment was carried out using randomized complete block design with three replications in Research Field Station of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj، Iran، in 2011-2012 cropping cycle. Results showed that grain yield has increased by 35 kg ha-1 year-1 from 1951 to 2008. The highest grain yield (5. 38 kg ha-1) belonged to Parsi a recently released cultivar and the lowest grain yield (2. 81 kg ha-1) obtained from Sholeh an old cultivar. Analysis of variance showed that the growth indices; crop growth rate (CGR)، relative growth rate (RGR) and leaf area index (LAI) were significantly different (P ≤ 0. 01) among spring bread wheat cultivars. The modern cultivars research to maximum LAI earlier than older cultivars. The leaf area duration (LAD) was also longer in modern cultivars. Most of cultivars reserved carbohydrates in pedunde and penultimate internode in 14 days after anthesis and then remobilized it to developing grains. The quantity of reserved stem soluble carbohydrates was greater in penultimate internode. Canopy temperature at anthesis stage was cooler in modern cultivars.
    Keywords: Spring bread wheat, Leaf area index, Crop growth rate, Penultimate internode, Peduncle, Stem soluble carbohydrate
  • Gh. Afsharmanesh * Pages 485-503
    Sweet corn has a short life cycle and its sequentinol planting is possible and can be grown in rotation with cucumber in greenhouses of Jiroft in Iran as a profitable crop. A split-plot arrangement in randomized complete block design with three replications was carried out in two growing seasons of 2008-09 and 2009-10 in the greenhouses of Agricultural Research Station of Jiroft to determine the most appropriate sowing date and cultivar of sweet corn. Sowing date at three levels 1st، 11th and 21st August were assigned in main plots and five hybrids: Chase، Temptation، Basin، Challenger and Obsession were randomized in sub-plots. The sowing and harvest were conducted three times per year. First under open air inside the greenhouse and the others inside the roofed greenhouse. In the second sequential planting which was under plastic roof of the greenhouse، the main plots were planting date (14th October، 31st October and 12th November) and the sub-plots were the same hybrids. In the third sequential planting the main plots were planting date (14th January، 30th January and 21st February) and the sub-plots were the same sweet corn hybrids. In the third sequential planting، young sweet corn plants spent part of their growing periods under open air by removing the plastics. Results showed that the highest fresh ear yield (24. 06 t ha-1) was obtained from the planting date of 21st August. In the second suquential planting the highest and lowest ear yields were obtained from planting dates of 14th October and 12th November (24. 79 and 17. 69 t ha-1، respectively). Also، the highest ear yield was produced by cultivar Challenger (22. 13 t ha-1). In the third sequential planting، the highest ear yield was obtained from planting dates of 14th January (18. 5 t ha-1) and the highest yield for hybrids from Obsession (18. 11 t ha-1). In conlusion، 21st August and all hybrids for the first planting، 14th October and Basin (with 21. 39 t ha-1 forage yield) and Obsession (with 22. 74 t ha-1 forage yield which is important in winter) for the second sequential planting and 14th and 30th January and Obsession and Temptation hybrids for third sequential planting are recommended.
    Keywords: Sweet corn, Ear yield, Forage yield, Sequential planting, Planting date, Greenhouse
  • R. Karimizadeh *, M. Yousefi Azar, M. Mohammadi Pages 505-522
    This experiment was conducted in 2009-10 and 2010-11 cropping cycles to evaluate drought tolerance of eighteen durum wheat genotypes using randomized complete block design with four replications under two moisture regimes (supplemental irrigation and rainfed) at Gachsaran Dryland Agricultural Research Station، Ghachsaran، Iran. Combined analysis of variance indicated that genotypes had significant differences for grain yield in supplemental irrigation (YP) and rainfed (YS) conditions. Considering YP، YS and drought tolerance indices genotype number 6 (GA//2*CHEN/ALTER84) with CIMMYT origin was identified as the most tolerant genotypes. GMP، MP، STI، K1STI and K2STI indices had positive and significant correlation with YP، YS and other indices except SSI، TOL، GOL and YSI. Therefore، these indices can be used for identification of tolerant durum genotypes. Results of principle component analysis explained 99% of total variation by the first component. The first and second components were identified as yield potential and stress tolerance components، respectively.
    Keywords: Durum wheat, Tolerance indices, Grain yield, Principle component analysis, Biplot
  • S. A. Tabatabaei * Pages 523-538
    To evaluate the effect of planting date and seeding density on agronomic traits، grain yield and harvest index of three barley cultivars، a field experiment was conducted as split plot factorial arrangement in randomized complete block design with three replications at Agricultural and Natural Resources Research Center of Yazd Provience، Yazd، Iran، in 2009-2011 Cropping cycles. Main plots included three planting dates (03 November، 20 November and 06 December) and Sub-plots consisted of cultivars (Nosrat، Yousof and Fajr 30) and seeding density (350، 400 and 450 seed m-2) as factorial arrangement. During the growing seasons different traits including days to tillering، days to stem elongation، days to spike emergence، days to physiological maturity، plant height، spike length، grain yield and harvest index were measured and recorded. Combined analysis of variance indicated that the effect of planting date on plant height and grain yield was significant. Significant differences in spike length، plant height and grain yield was bserved among cultivars. However، the effect of seeding density on studied traits was not significant. The highest grain yield (6224. 7 kg ha-1) obtained in planting date of 03 November، Nosrat cultivar (5868. 3 kg ha-1) and density of 400 seed m-2 (5538. 1 kg ha-1 without significant difference with other seeding density). The lowest grain yield belonged to planting date of 06 December (4368. 6 kg ha-1)، Yousof cultivar (4930. 5 kg ha-1) and seeding density of 350 seed m-2 (5341. 8 kg ha-1 without significant difference with other seeding density). Nosrat cultivar with seeding density of 400 seed m-2 in planting date of 03 November had the highest grain yield (7260. 7 kg ha-1).
    Keywords: Barley, Days to spike emergence, Days to physiological maturity, Plant height, Spike length
  • Kh. Miri * Pages 539-551
    A field experiment was conducted at Indian Agricultural Research Institute، New Delhi، India، during rainy seasons of 2009 and 2010 to evaluate three sweet sorghum genotypes (‘RSSV 9’، ‘SSV 84’ and hybrid ‘CSH 22 SS’) under four nitrogen levels (0، 50، 100 and 150 kg N ha–1) for productivity، and bio-ethanol production. Combined analysis of variance indicated that effects of nitrogen and genotype were significant (P<0. 01) on plant height، leaf area index (LAI)، dry matter yield، grain yield، fodder yield، juice yield، brix (%)، fermentable sugar yield and bio-ethanol. The highest values of these traits were obtained by application of 150 kg N ha-1. Among sweet sorghum genotypes hybrid “CSH 22 SS” produced the highest of fresh matter yield، total dry matter yield، grain yield and fodder yield with 98. 71، 24. 64، 2. 48، 16. 84 t ha-1، respectively. It also had the highest juice yield، fermentable sugar yield and ethanol yield with 49. 99، 4. 59 and 2. 61 Kl ha-1. The superiority of hybrid “CSH 22 SS” for growth parameters; plant height، LAI compared to other genotypes was also significant. Genotypes × nitrogen interaction effect on all evaluated traits، except brix (%)، was significant. Hybrid ‘CSH 22 SS’ responded significantly up to 150 kg N ha-1، while other varieties responded to N application only up to 100 kg N ha-1. It is concluded that application of 150 kg N ha-1 and hybrid “CSH 22 SS” can be recommended for enhancing of growth، bio-ethanol، grain and fodder yields of sweet sorghum in target region.
    Keywords: Sweet sorghum, Brix (%), Dry matter yield, Plant height, Grain yield
  • J. Rastegar *, Sh. Zarea Pages 553-567
    Optimum plant density and suitable size of mother bulb are important factors for onion seed production. To study the effect of bulb size and plant density on seed production of Neishabour white onion variety، this experiment was carried out in Agricultural Research Station of Neishabour in Iran. Factorial arrangement in randomized complete block design with three replications was used. Experimental factors induded three different bulb diameters (3-5، 5. 1-7، and 7. 1-9 centimeters) and three different plant spacing (10، 20 and 30 centimeters). Seed yield increased to 2011 kg ha-1 by increasing bulbs diameters (7. 1 to 9 centimeters) and decreasing the plant spacing (10 centimeters). Seed germination rate (%) and seed germination velocity increased with larger bulbs and wider plant spacing.
    Keywords: Onion, Flower umbel, 1, Flowering stem height, Germination velocity, Seed yield
  • H. Farzadi *, S. N. Seyed Masoum Pages 569-581
    To study the effect of cover crops on weeds dry matter and grain yield of wheat cv. Chamran، a field experiment was carried out at the Safiabad Agricultural Research Center، Dezful، Iran، in 2009-2010 cropping season. The experimental design was randomized complete block with four replications. Cover crops included، mung bean، clover and fallow that were grown and practiced and returned in soil before wheat was planted. Results showed that the effect of cover crops was significant (P ≤ 0. 01) on weeds dry matter in three stages of wheat; stem elongation، heading and physiological maturity. Cover crops also had significant (P. ≤ 0. 01) effect on spike m-2، grain spike-1 and grain yield of wheat cv. Chamran. Results also indicated that mung bean controlled weeds more effectively and increased spike m-2 (by 148 spike m-2)، grain spike-1 (by 8 grain spike-1) and grain yield (by 1. 341 t ha-1) as compared with fallow treatment. Therefore، cover crops can be considered as an effective agronomic management practice for weeds control and increasing grain yield of wheat cv. Chamran in north Khuzestan.
    Keywords: Mungbean, Clover, Fallow, Heading, Physiological maturity, Grain yield
  • B. Ehdaie * Pages 583-590
    Factorial and split-plot designs are two statistical procedures used to conduct agricultural field experiments. Both designs are used frequently to quantify the main and interaction effects of two or more factors. However، split-plot design is recommended for specific situations depending on major and minor goals of the study، characteristics of the factors، and precision of statistical testing mentioned in this note. In field experiments، when date of planting is one of the factors، split-plot design should be used. The reasons are explained in detail in the note. Using a factorial instead of a split-plot design when date of planting is a factor would result in data confounded with other external environmental variation and therefore the results obtained would not be statistically valid.
    Keywords: Date of planting, Environmental variation, Experimental unit, Main effect, Interaction effect