فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1391)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1391)

  • 130 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/08/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا احمدی خالدی*، علی محمد احمدوند صفحات 141-157

    در سال های اخیر با گسترش روزافزون داده ها و پایگاه داده ها روبرو شده ایم. به موازات این امر شاهد پیشرفت تکنولوژی و علوم مختلف می باشیم تا بتوان از این خیل عظیم داده ها نهایت بهره را برد. در دنیای امروز و در مبحث مدیریت ارتباط با مشتری یکی از مزیت های رقابتی برای شرکت ها، سازمان ها و نهادها استفاده ی بهینه از داده ها است که در صورت وقوع چنین امری سازمان می تواند گامی بزرگ در راستای اهداف خود از جمله حفظ مشتریان قدیمی و جذب مشتریان جدید بردارد. از صنعت هایی که امروزه با داده های انبوه مشتریان سر و کار دارد صنعت بانکداری است. با توجه به این امر در این مقاله مسئله ی روی گردانی مشتریان موسسه ی مالی و اعتباری مهر مورد بررسی قرار گرفته است و پس از مرور ادبیات و مطالعات نظری در این زمینه و جمع آوری داده های مورد نیاز، مدل سازی روی گردانی مشتریان با رویکرد هیبریدی انجام گرفته است که در ابتدای این رویکرد گروه مشتریان با کمک قوانین فازی تعیین شده است. بر این اساس مشتریان در سه گروه فعال، متوسط و ضعیف قرار گرفته اند. در مرحله ی دوم نیز مدل سازی با کمک روش ماشین بردارهای پشتیبانی صورت گرفته است. نتایج حاصل از این رویکرد با رویکرد منطقی و تک متغیره مقایسه شده است و بنا به نتایج به دست آمده رویکرد هیبریدی فازی–ماشین های بردارهای پشتیبانی به منظور مدل سازی روی گردانی مشتریان موسسه ی مالی و اعتباری مهر معرفی شده است.

    کلیدواژگان: داده کاوی، مدیریت ارتباط با مشتری، روی گردانی، دسته بندی، ماشین بردارهای پشتیبانی
  • سید مرتضی نجیبی*، مریم جوادی، مرجان نورینی، نرگس موسی کاظمی، مرضیه همتی صفحات 159-178

    آمارگیری های تلفنی از سالیان بسیار دور در کشورهای توسعه یافته متداول است، اما این روش در کشورهای در حال توسعه به علت پایین بودن پوشش تلفن رواج نیافته است، هرچند در سال های اخیر، در این کشورها با افزایش پوشش تلفن، از مصاحبه ی تلفنی به عنوان یک روش جمع آوری داده استفاده می شود. در آمارگیری های تلفنی، واحدهای نمونه گیری از چارچوب های مختلف شماره ی تلفن انتخاب می شوند لذا خطاهای آمارگیری نظیر خطاهای پوشش و خطاهای بی پاسخی به شیوه های مناسب تعدیل می شوند. در مصاحبه های تلفنی، صرف نظر از طرح نمونه گیری، تلفن تنها به عنوان یکی از ابزارهای جمع آوری داده مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله، نظریه ها و روش های آمارگیری تلفنی و فنون مصاحبه های تلفنی ارایه می شود. علاوه بر آن، امکان استفاده از مصاحبه ی تلفنی در آمارگیری های خانواری مرکز آمار ایران نیز مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تلفن، آمارگیری تلفنی، مصاحبه ی تلفنی، CATI، تکنیک های مصاحبه ی تلفنی
  • زهرا رضایی قهرودی صفحات 179-198

    یکی از اساسی ترین مطالعات آماری که به منظور ارزیابی برنامه های مختلف اقتصادی و اجتماعی در اغلب کشورهای جهان صورت می گیرد، مطالعه ی آمارگیری بودجه ی خانوار است. از طریق این بررسی می توان به چگونگی توزیع هزینه ها و درامدهای خانوارها و روند تغییرات آن ها طی دوران زندگی افراد و یا خانوارها پی برد. شناخت الگوی سرمایه گذاری خانوارها در گروه های مختلف سنی و بررسی تغییرات آن طی سال های مختلف، همواره یکی از موضوعات مهم اقتصادی در سطح داده های خرد و کلان است که به بررسی و تحلیل رفتار اقتصادی و سرمایه گذاری خانوارها می پردازد. بررسی حاضر تحلیلی توصیفی و آماری داده های طرح آمارگیری از هزینه و درامد خانوارهای شهری و روستایی طی سال های 1390-1378 است که به بررسی تغییر تدریجی توزیع سرمایه گذاری خانوارها و تحلیل روند تغییرات آن به تفکیک بخش ساختمان و کشاورزی پرداخته است. در این مقاله علاوه بر تحلیل توصیفی روند تغییرات سرمایه گذاری خانوارها، با استفاده از مدل دیتون به براورد الگوی سرمایه گذاری هم گروه ها پرداخته شده است [6]. در این روش هزینه ی خانوارها در بخش سرمایه گذاری به اثرات گروه، سن و سال تجزیه می شود به گونه ای که امکان بررسی اجزای الگوی سرمایه گذاری نسل ها در چرخه ی زندگی فراهم شود. همچنین به منظور بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری خانوارها، با استفاده از مدل لوژستیک به بررسی تاثیر برخی ویژگی های خانوار و سرپرستان خانوار بر سرمایه گذاری خانوارها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: چرخه ی زندگی، هم گروه، آمارگیری از هزینه و درآمد خانوار، سرمایه گذاری، مدل لوژستیک
  • مرجان نورینی*، انور قیطولی صفحات 199-224

    در آمارگیری های نمونه ای، چارچوبی که تقریبا تمام واحدهای جامعه ی هدف را پوشش دهد و نمونه گیری از آن کم هزینه باشد، کم تر یافت می شود. در حالی که ممکن است چارچوب های دیگری وجود داشته باشند که هر یک کسری از جامعه ی هدف را پوشش داده و در عین حال نمونه گیری از آن ها نیز کم هزینه باشد. در این مقاله نخست مفاهیم، مزایا و معایب چارچوب چندگانه تشریح شده و سپس روش های مختلف برای براورد پارامترها مطرح شده است. در نهایت با استفاده از شبیه سازی مونت کارلویی، این روش ها با یکدیگر مقایسه شده اند.

    کلیدواژگان: آمارگیری نمونه ای، برآورد مجموع، چارچوب دوگان، شبیه سازی مونت کارلویی
  • زهرا بهدانی، غلامرضا محتشمی برزادران* صفحات 225-242

    یکی از مهم ترین شاخص ها برای اندازه گیری ناهمواری درامد ضریب جینی است. این شاخص چگونگی توزیع درامد و میزان کلی ناهمواری های درامد را به صورت مختصر نشان می دهد. اما اطلاعات کمی در مورد تقسیم درامد بین طبقات مختلف درامدی و شکل منحنی لورنتس به ما می دهد، برای مثال هنگامی که دو منحنی لورنتس نامتقارن متفاوت دارای ضریب جینی یکسان باشند، با استفاده از شاخص جینی به تنهایی روشن نیست که افزایش ناهمواری درامد ناشی از ثروتمندتر شدن ثروتمندان، یا فقیرتر شدن فقرا است. لذا با این شاخص نمی توان تمام تغییرات تمرکز درامد را مشخصه سازی نمود. برای رفع این مشکل روش ها و شاخص هایی وجود دارد. در این مقاله ابتدا دیدگاه چند نفر از محققین برای رفع این مشکل با کاربرد چولگی منحنی لورنتس مطرح شده و سپس یک ضریب چولگی به عنوان بهترین معرف تغییرات در نقاط انتهایی درامدها معرفی شده است و به عنوان یک مثال کاربردی، توزیع درامد استان های کشور در سال 1387 با تاکید دو استان خوزستان و هرمزگان که دارای ضریب جینی یکسان هستند مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: منحنی لورنتس، توزیع درآمد، ضریب جینی، شاخص نابرابری، تابع درآمد
  • محمد ساسانی پور صفحات 243-254

    میزان های مرگ و میر همراه با سایر شاخص های بهداشتی جمعیت، نقش مهمی در تصمیم گیری در رابطه با وضعیت بهداشتی جامعه که کاربرد وسیعی نیز دارد، ایفا می کند. سالمندی جمعیت در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به همراه افزایش سهم مرگ و میر در سنین بزرگسالی، نیاز به ارزیابی های بهتر مرگ و میر در این سنین را ضروری می سازد. مناسب ترین روشی که می تواند آمار مرگ و میر را بدست دهد و با ماهیت پویایی آن هماهنگی دارد، روش ثبتی است. اما این روش دو نقطه ی ضعف عمده دارد: فقدان پوشش کامل و نامعین بودن میزان پوشش. بر این اساس، هدف این مطالعه ارزیابی پوشش ثبت مرگ و میر بزرگسالان (5 ساله به بالا) استان های مرکزی و بوشهر با استفاده از روش موازنه ی رشد براس است. نتایج نشان می دهد که پوشش ثبت مرگ و میر بزرگسالان استان مرکزی 87/7 درصد است که این مقدار برای مردان 99/8 و برای زنان 76/5 است. اما پوشش ثبت مرگ و میر بزرگسالان برای استان بوشهر 80/9 درصد است که برای مردان 91/3 و زنان 70 درصد محاسبه شده است. با در نظر گرفتن این معیار که اگر پوشش ثبت مرگ بیش از 70 درصد باشد، کیفیت ثبت مرگ در سطح قابل قبولی است، ثبت مرگ و میر در این استان ها مخصوصا برای مردان از پوشش مناسبی برخوردار است. با این حال، همان طور که نتایج این تحقیق نشان می دهد ثبت داده های مرگ و میر زنان با مشکلات زیادی مواجه می باشد و پوشش نسبت درصد ثبت مرگ زنان 20 رقم پایین تر از مردان است.

    کلیدواژگان: پوشش ثبت، مرگ و میر بزرگسالان، روش موازنه ی رشد براس، ضریب اصلاح
|
  • Hamidreza Ahmadi Khaledi *, Alimohammad Ahmadvand Pages 141-157

    In recent years, we have been faced with increasing growing use of data mining and database and parallel to this, new science and technologies have been developed to make the best of these huge volumes of data in customer relationship management, optimized use of data is a competitive advance for companies and organization. And if so, they can deserve their old customers and acquire new ones. In this regard, the banking industry is one of those industries that deal with huge volume data of the customers. In this article, we have considered customers churn in Mehr finance and credit institution. In the first step of this thesis, the literature review results is reported and based on the review, different aspects of problem properties is investigated and then, the required data is gathered. The churn modeling of data is performed in a hybrid form: first, we have applied fuzzy modeling for classifying customers in 3 categories as Active, Moderate and weak. Then, we have made use of support vector machine for churn modeling. Numerical results of the problem model are compared with logical approach. Finally, based on these numerical results, we can conclude that the hybrid Fuzzy – SVM approach is a more exact and useful approach for churn prediction.

    Keywords: Data mining, customer relationship management, churn, classification, support vector machine
  • S. M. Najibi *, M. Javadi, M. Noorini, N. Mousa Kazemi, M. Hemati Pages 159-178

    Telephone surveys are popular in developed countries since many years ago but this method has not been common in developing countries because of low telephone coverage, although, in recent years, with improving telephone coverage, the telephone interview is used as a data collection method in these countries. In telephone surveys, sampling units are selected from different frames of telephone numbers, thus, survey errors such as coverage errors and non response errors are adjusted with appropriate procedures. In telephone interviews, regardless sampling design, telephone is used just as one of tools of collecting data. In this paper, theories and methods of telephone surveys and techniques of telephone interviews are provided, furthermore, possibility of using telephone interview is examined in the household surveys of Statistical Center of Iran.

    Keywords: Phone, telephone surveys, phone interviews, CATI, telephone interview techniques
  • Zahra Rezaei Ghahroodi* Pages 179-198

    One of the most fundamental statistical studies which are carried out in most countries to assess the various social and economic programs is the study of the household budget survey. By this we can discover the distribution of household income and expenditure and economic changes of individuals and families during the life cycle. Information of the investment patterns of the households in different age groups and investigating its changes during different years are important economic issues at micro and macro data level that can analyze the economic behavior and investment pattern of households. This paper is a descriptive and statistical research based on the annual urban and rural Household Expenditure and Income Survey (HEIS) data during 1999- 2011 which evaluates the change of household investment and analyzes the change trends in construction and agriculture sectors. In this paper in addition to descriptive analysis of household's investment trends, the estimate of cohort investment pattern by using Dayton model1 is drawn. In this model, the household expenditure on investment sector decomposes into year, age, and cohort effects in which the possibility of investing the cohort investment pattern of life cycle is provided. Also, to determine the effective factors on household's investment, using logistic model, the effect of some household and head of household characteristics on household investment expenditure is discussed.

    Keywords: Life cycle, cohort, household expenditure, income survey, investment, logistic model
  • Marjan Noorini *, Anvar Ghaitooli Pages 199-224

    In sample surveys, we don’t have a single frame that fully covers the target population and is inexpensive to use. However, it is possible to use several frames that each one covers a part of the target population and these frames are also inexpensive to use. In this article, at first, concepts, advantages and disadvantages of using multiple frames are described and then various methods of parameters estimates have been proposed for estimating the parameters. Finally, these methods are compared using a Monte Carlo simulation study.

    Keywords: Sample survey, total estimation, dual frame, Monte Carlo estimation
  • Zahra Behdani, Gholamreza Mohtashami Borzadaran* Pages 225-242

    The most important indicator for measuring income inequality is the Gini index. The Gini index summarizes an entire income distribution and overall degree of income inequality but have little to say about information the distribution of income between the different classes of income and the Lorenz curve. For example, when asymmetric cases that the Gini indexes for two different Lorenz curves are identical using the Gini index of income inequality alone, it is not clear that the increases in income inequality have been due to the rich getting richer or the poor become poorer. Therefore, this indicator may not be characterized as all changes in income concentration. To solve this problem, there are methods and indicators. At first, in this paper has been discussed approaches of several researchers to solve this problem by the application of skewness of Lorentz curve and then proposed a skewness coefficient as the best representation of the changes in the extremes. As an application example, the income distribution of provinces in particular for two provinces Khuzestan and Hormozgan in 2008, stressing that the two provinces are the same Gini coefficient has been examined.

    Keywords: Lorenz curve, Income distribution, Gini coefficient, Inequality index, Income function
  • Mohammad Sasanipour* Pages 243-254

    Mortality rates associated with other indicators of population health plays an important role in decision making in community health, which has been used extensively. Aging populations in developed and developing countries, with increasing mortality among adults, necessitate the need for better assessment of mortality in these ages. The registration procedure is the most appropriate method that can provide mortality statistics and is consistent with its dynamic nature. However, this approach has two major drawbacks: the lack of full coverage and undetermined amount of coverage. Accordingly, the aim of this study is to evaluate the completeness of adult death registration in Markazi and Booshehr provinces, using the Brass Growth Balance method. Results indicate that Completeness of adult death registration in Markazi province is 87/7 percent. This amount is 99/8 percent for male and 76/5 percent for female. But Completeness of adult death registration in Booshehr province is 80/9 percent. This amount is 91/3 percent for male in comparison with 70 percent for female. Considering this criterion that if the completeness of death registration is over 70 percent, then the death registration is at an acceptable quality level, death registration in these provinces, particularly for men, has an appropriate completeness. However, as research results show, mortality registration data for women encounters so many problem the completeness of women death registration percent ratio is 20 less in number than that of men.

    Keywords: Completeness of death, adult death, Brass growth balance method, correction factor