فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 14 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمدی، علیرضا روزبهانی صفحه 11

    زیباترین نمود بندگی در درگاه الهی، نماز است و مسجد جلوه‌گاه این رابطه عاشقانه و عارفانه است. مساجد، برخلاف بعضی از پرستش‌گاه‌ها در ادیان مختلف، نه تنها دور از دسترس نیستند که عموما در دل بازارها و مجموعه‌های پر رفت‌و‌آمد بنا می‌شوند و با درهای باز و گشاده و بهره‌مندی از زیباترین نمودهای معماری و هنری هر دوره، پذیرای نمازگزاران هستند. مولانا اگرچه به مجموعه عرفان وابسته است و به نظر می‌رسد باید دلبستگی بیشتری به خانقاه، این مکان غیررسمی در برابر مسجد، نشان دهد؛ اما در سراسر مثنوی خویش به اهمیت جایگاه مسجد اشاره می‌نماید و در سطح تمثیلی، مسجد را دل پاک عارف و حتی همه عالم قلمداد می‌کند که هر پدیده‌ای در آن به پرستش خداوند متعال مشغول است. تاکید بر نماز جماعت و فضیلت آن، پیراستگی مسجد از آلودگی‌های صوری و معنوی نیز از نکات دیگری است که در داستان‌های مثنوی بدان پرداخته شده است.نگارندگان می‌کوشند تا با بررسی داستان‌هایی از مثنوی مولوی که در آن‌ها مسجد نقش مهمی دارد، دیدگاه و تصور مولانا را از این جایگاه معنوی و ارزشمند، روشن سازند.

    کلیدواژگان: مسجد، مثنوی مولوی، نماز جماعت، تمثیل
  • محمود حکم آبادی، صفورا کاظمیان صفحه 25

    یکی از مقولاتی که در سروده ها بحث برانگیز است، اعتقاد سراینده به جبر و اختیار است. از آن جاکه شاعر گاهی خود را جبری معرفی می کند و گاهی قایل به اختیار است، نتیجه گیری را دشوار می کند. امروزه روان شناسان شناختی با تکیه بر سبک های اسنادی، دوگانگی تفکر شاعران را توضیح می دهند. از دید روان شناسان، آن که قایل به جبر است دارای مکان کنترل بیرونی(External control)، و آن که قایل به اختیار است، دارای مکان کنترل درونی(Self control) است. در این جستار با استفاده از نظریه سبک های اسنادی، سروده های مبتنی بر جبرگرایی و اختیارگرایی سعدی کاویده می شود تا مکان کنترل (Locus of control)سعدی آشکار شود و نه باور او به نحله کلامی خاص. سپس رابطه بین مکان کنترل و شناخت معیوب در سروده‌ها بر اساس نظریه خطای شناختی (Cognitive errors) در روان شناسی بررسی می شود. در این مقاله سعدی دارای مکان کنترل درونی تشخیص داده شده است. خطاهای شناختی موجود در ابیات نیز به دو خطای تفکر دو مقوله ای(Thinking of the two categories) و فاجعه‌سازی (Catastrophising) محدود می شود که از آن دو با عنوان چالش های شناختی نام برده شده است.

    کلیدواژگان: سعدی، روان شناسی شناختی، مکان کنترل، تفکر دو مقوله ای، فاجعه سازی
  • مختار ابراهیمی صفحه 45

    شعر دوره قاجار با آن که پایبند به سنت های ادبی است، چنان‌که معمول است همین پایبندی سبب خرده گیری شده است. باید دانست در کنار همین دلبستگی ها، خلاقیت هنری نیز در نزد شاعران این دوره نمود پیدا کرده است. قاآنی به عنوان یکی از شاعران صاحب سبک در مکتب بازگشت در ساختار جلوه هایی از زیباشناسی را ارایه داده است که می تواند به عنوان معیار ی استوار از شاعری زمانه خود به شمار آید. شاعری که به «چگونگی» سرودن شعر بیش از «چرایی» آن توجه دارد و از این جهت نه تنها در میان معاصران خود متمایز بلکه در تاریخ ادبیات فارسی شایسته توجه درخور است. تصاویر شعری قاآنی هنگامی جنبه هنری خود را نشان می دهند که در بافت زبانی ساختمند در نظر گرفته شوند. به عبارت دیگر تامل بر یک جنبه از عناصر ادبی شعر قاآنی باعث می شود که شعر او شعری تکراری فرض شود در حالی که اگر تمام عناصر شعری در نظر گرفته شود ساختار یکدست کلام این شاعر توانا بهتر جلوه گر می شود.

    کلیدواژگان: مکتب بازگشت، قاآنی، عناصر بیانی، عناصر خیالی
  • حمیدرضا اردستانی رستمی صفحه 63

    آیین زروانی از جمله کیش‌هایی است که در ایران باستان رواج داشته است. گروهی از ایرانیان با تامل در دو مینوی اهورامزدا و اهریمن به این باور رسیدند که این دو را باید بنی باشد و از این روی به ایزد زروان، به عنوان پدر دو مینو نگریستند. این اندیشه به ایران اسلامی نیز رسید؛ به گونه‌ای که در عبارت «الوقت سیف قاطع» - که بسیار در زبان متصوفه متداول است – اهمیت وقت (= زمان/ زروان) دیده می شود. در متون اهل تصوف، وقت شمشیری پنداشته شده که از لبه‌ای برنده (= اهریمن صفت) و از کناره ای نرم (= اهرمزد صفت) شکل گرفته است که در این تعبیر می‌توان نشانه‌هایی از دو بعد وجودی ایزد زروان را دید. پژوهش حاضر در پی بررسی همین نکته در برخی متون متصوفه است.

    کلیدواژگان: آیین زروانی، تصوف، وقت، زمان، اهورامزدا، اهریمن، لطف، قهر
  • مهدی شریفیان صفحه 85

    در" نقد مدرن غربی " تنها متن ادبی، جوهر ذاتی ادبیات به حساب می‌آید. به عبارت دیگر آن گونه که ساخت‌گرایان می‌گویند، تنها وجه غالب(dominant) متن ادبی است، که اصالت دارد. یکی از محورهای مهم این گونه نقد" گفتمان " و "گفتمان‌کاوی " است. در گفتمان‌کاوی یک اثر ادبی، پنج محور اساسی فهم متون اعتبار و ارزش ادبی دارد : زبان، موسیقی، بلاغت تصویر،تجربه بشری(ساخت عاطفی) و بینامتنی(intertextuality). آنچه مسلم است این روش از زبان شناسی وارد علوم انسانی شده و به سرعت در نقد ادبی امروز جایگاهی والا یافته است. در ادب پژوهی معاصر عربی واژه" خطاب" معادل گفتمان آمده است. از جانب دیگر سهراب سپهری شاعری صاحب سبک است که شعر او در میان شاعران معاصر خوش درخشیده، و زبان همزمان یا(synchronic) در شعر او به وجه غالب رسیده است. در مقاله حاضر به شیوه توصیفی، تحلیلی شعر سهراب سپهری، که میان طبیعت و ماورای طبیعت در نوسان است، بر اساس روش تحلیل گفتمان مورد خوانش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عناصرگفتمان، نقد مدرن و سهراب سپهری
  • غلامحسین ملایی، سید جعفر حمیدی صفحه 109

    در آیینه شعر ملک الشعرای بهار، نمایه های مجسم شخصیتی فرمان روایان به خوبی هویداست. او به عنوان بزرگ ترین شاعر معاصر و صدای مردم، توانست انتظار این مردم را از فرمان روایان بیان کند و از زاویه دید آنها به نقد و داوری ملوک بنشیند. بهار در مواجهه با فرمان روایان عصر خوشبین است و به امید بهبودی اوضاع، تلخی پند را با شیرینی مدح درهم می آمیزد، هشدار و پند می دهد اما اگر کارگر نیفتاد، مردانه نقاب از چهره زشت حاکمان برمی دارد و آنان را رسوا می سازد، سراسر شعر او از تصاویر زشت حاکمان زمانه پر شده، اما فضای روشن امید به نسل آینده ایران در آن به خوبی پیداست. در این مقاله، سعی بر آن است که شخصیت و عمل کرد پادشاهان سلسله قاجار از نگاه او بررسی شود.

    کلیدواژگان: ملک الشعرا بهار، قاجار، پادشاه، نکوهش، ستایش
  • اصغر دادبه، غلام رضا داوودی پور صفحه 129

    در این مقاله که بر مبنای کارکرد تمثیل در شرح رباعیات جامی -که رساله ای در شرح وحدت وجود و آرای ابن عربی است- سامان یافته است، ابتدا درباره تمثیل، وحدت وجود و تجلی به کوتاهی توضیحاتی داده شده است. سپس تمثیل‌های موجود در متن، در ذیل هشت بخش جداگانه شامل تمثیل «نور و خورشید، آتش، آیینه، شیشه، جریان آب، دریا و بحر، حروف و اعداد» طبقه‌بندی و تشریح شده‌اند، تا به کمک آن‌ها «وحدت وجود و تجلی» که موضوع ویژه رساله شرح رباعیات جامی در وحدت وجود به طور خاص و عرفان نظری مکتب ابن عربی به طور عام به شمار می‌روند، تفسیر و تحلیل شوند. در حقیقت جامی با توسل به این تمثیل‌ها سعی کرده است، به تبیین نظریه وحدت وجود از طریق تجلی در معنای جهان شناسی بپردازد. در جهان‌بینی عارفان وحدت وجودی، وجود حقیقی از نظر ذات و اطلاق واحد است و از نظر اسما و صفات متکثر. بر این مبنا وجود حقیقی در مرتبه ذات و اطلاق غیرقابل ادراک و دست نایافتنی است، و در مرحله تجلی در عالم اعیان است که قابل ادراک می‌شود.

    کلیدواژگان: تمثیل، وحدت وجود، تجلی، نور، دریا، حروف، اعداد
  • سید محمد استوار نامقی صفحه 146

    از ابتدای پیدایش تفکرعرفانی، تمایز معنی داری میان انگاره های فقها و عرفاوجود داشته است. بعضی فقها، دین را در شریعت محصور می کنند اما گستره معنایی دین در نظر عرفا بیشتر است. نگرش متفاوت این دو، سبب جبهه گیری های دامنه داری میان آن ها شده است. نگارنده بر آن است تا با غور در آثار شیخ جام، مراتب معرفتی و مبانی نظری و عملی عرفان او را بررسی کند.

    کلیدواژگان: مراتب معرفتی، شریعت، طریقت، حقیقت، احمد جام
|
  • Ali Mohammadi, Alireza Roozbehani Page 11

    Prayer is the most beautiful sign of God's serving and mosque is the place of spiritual relationship. Unlike some of the temples in different religions, mosques usually are built in crowded places. Mosques, with their doors open and with the most beautiful architectural and artistic landmarks in each period, have always been accessible to Muslims. Although Rumi was a mystic and attached to monasteries which were more casual than mosques, all through Masnavi he stresses on the importance of Mosque. For him, the mosque is a purified heart of a Gnostic where every being creature serves God. Other tips highlighted in Masnvi are emphasis on prayer and its virtues, and spiritual and physical purity of mosque. This paper attempts to contemplate on Masnavi’s stories with the mosque in their focus and tries to discern Mowlavi’s point of view about this sacred place.

    Keywords: Mosque, Molavi's Masnavi, Prayer
  • Mahmood Hokm Abadi, Safoora Kazemian Page 25

    One of the most important factors which forms the literary content of a poem is the poet’s cognition and views about fatalism or free will. With this approach, drawing a conclusion becomes difficult because sometimes the poet reveals himself as a fatalist and sometimes talks about free will. Nowadays, cognitive psychologists describe poet’s dual approaches according to attributive styles. Psychologists believe that those who stick to fatalism have external control place and those with free will tendency have self control place. Saadi’s cognitive elements in his qazals include the place of internal and external controls as well as the cognitive errors which are the results of his control. The place of everybody’s control shows the person’s self esteem in controlling the events or his belief in destination, chance and uncontrollable factors. Cognitive errors include erroneous beliefs and self-made rules as well as the person’s mistakes. This study tries to prove that Saadi has his control places, and his cognitive errors have not only deviated him but have all been organized and controlled by him. Two cognitive errors which have been analyzed in this study are two-dimensional thought and tragedy creating. In a two-dimensional thought, the poet accepts his beloved with perfect love and passion; there is a perfect love without any defect. Tragedies are resulted from dual thoughts, and that means tragedy because of not having beloved. Since the two mentioned errors have been used by the poet as psychological elements, they have been named cognitive challenges in the present article.

    Keywords: Saadi, cognitive psychology, control place, two-dimensional thought, tragedy creation
  • Mokhtar Ebrahimi Page 45

    Although the poetry of " Ghajar " period is bounded by literary traditions, this has caused it to be the subject of criticism. But it is noteworthy that artistic creativity has been represented in poetry of this period.A leading figure in Bazgasht school, Ghaani has represented aesthetic manifestation in structures that can be considered as a milestone of the period. Focusing on manner of composing rather than the reason of it, he proves himself to be a distinct poet among his contemporaries and one who cannot be ignored in Persian literature. When being considered in structured linguistic context, poetical imageries of Ghaani represent their artistic aspects. In other words, pondering about one aspect of literary elements of Ghaani’s poetry makes his work to be considered as an anaphoric poetryhowever, taking into account the whole elements of poetry, the consistent structure of his work appears.

    Keywords: Bazgasht, School, Ghaani, rhetorical elements, imaginary elements
  • HamidReza Ardestani Rostami Page 63

    Zorvanism was one of the common religions in ancient Iran. Considering Ahuramazda and Ahriman, some Iranian came to the conclusion that zorvan was their father in heavens. This idea came to Islamic Iran too, because in the Arabic proveb”time is a sharp sword”one can see the effect of time (zorvan). In sofist texts, time is regarded as a two- edged sword, with a sharp satanic edge and a soft divine one.It is a kind of interpretation in which two dimentions of zorvan can be seen.This study searches this point in sofist texts.

    Keywords: Zorvanism, Sufism, Time, Ahuramazda, Ahriman, Good, Evil
  • Mahdi Sharifian Page 85

    In "Modern poetics”, “the text” is considered as the literature’s internal essence. In other words, just the dominant side of literary work is of nobility, the belief that comes from structuralism. Some of the most controversial issues in poetics are related to "discourse" and "discourse Analysis". In order for a text to be fully understood, five basic elements including language, music, imagery, human experience (emotional structure), and also the intertextuality issue should be taken into account. There is no doubt that this method has found its way from linguistics and played an important role in literary criticism. In contemporary Arabic inquiries the word ”khatab” is equivalent of “discourse”. On the other hand, Sohrab Sepehry is a stylist poet who has become a top one among his contemporaries, and synchronic has reached a prominent point in his works. In this article Sepehry’s poem that is fluctuating between nature and super natural is studied descriptively and analytically according to discourse analysis method.

    Keywords: discourse elements, modern criticism, Sohrab Sepehry
  • Holam Hossein Mollaei, Jaffar Hammidi Page 109

    Projected indices of rulers’ characters are vividly shown in the mirror of Malekoshoaraye Bahar’s poem. Bahar, as the greatest poet of his time and as a voice of Iranian people, was able to express the nation’s expectations as well as to criticize and judge the rulers’ actions. He has an optimistic view towards the rulers of his time and combines the bitter advice and sweet eulogy to warn and to advise them in the hope of better future days. However, when the words don’t work, he removes the bawdy mask from the rulers’ faces and scandalizes them. Although his poems are overwhelmed with ugly pictures of rulers of his time, the clear positive picture of future is obviously seen. In this paper, an attempt is made to investigate Ghajar dynasty kings’ characters and performance in his viewpoint.

    Keywords: Bahar, Ghajar, King, remonstrance, eulogy
  • Asghar Dadbeh, Gholamreza Davoodi pour Page 129

    In this paper which has been organized based on an explanation of analogy works of Jaami’s Rubaiyat - a treatise on explanation of pantheism and ideas of Ebne Arabi school – a brief explanation is given about the allegory, pantheism and manifestation. At the beginning, allegories of the text are categorized, described and explained in 8 separate sections comprising: “light and sun”, “fire”, “mirror”, “glass”, “ water flow”, “sea”, “ words & numbers” in order to help interpreting and analyzing “pantheism and manifestation” which is the main topic of “explanation of Jami’s Rubaiyat on pantheism” and also the common subject of conceptual mysticism in Ebne Arabi school. Jaami, with the help of these analogies, has tried to explain the theory of pantheism through manifestation in cosmology. In mystics’ cosmological viewpoint about existence unity, the real existence is unique both in nature and predication, and it is elusive, intangible and incomprehensible by its names and numerous adjectives; However, it is by manifestation in eye-catching world that the real existence becomes understandable.

    Keywords: allegory, existence unity, manifestation, light, sea, words, numbers
  • Mohammad Ostovar Namaghi Page 146

    From the first days of mystical contemplation, there have been significant differences between mystics’ interpretation of religion and that of canonists. Canonists have restricted religion to sharia and regard everything else as apostasy. Mystics, on the other hand, are liberal in their point of view and believe that religion covers a more expanded semantic field than that presented by canonists. Differences in interpretation have led to various clashes between mystics and canonists. The former considers the latter as being naïve and superficial while the latter considers the former as being pagan and apostate. The clashes between these two groups are rooted in two factors: (1) canonists’ superficial interpretation of religion and their focus on the outer layer along with their layman behavior have led them to consider mystics as pagans and apostates; (2) mystics’ unorthodox behavior and their blatant and superfluous remarks which contradict religion, especially when interpreted superficially, along with fake mystics’ behavior inspired by the social ills of the 5th and 6th century sowed the seeds of hostility with canonists. The researcher aims at scrutinizing Sheykh Jaam’s manuscripts to show that he goes beyond sharia and delves into deeper layers of tariqa and haqiqa.

    Keywords: Theological levels, Sharia, Tarigha, Haghigha, Ahmad Jam