فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 31 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی بهارلو، کیومرث بشلیده، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، عبدالزهرا نعامی صفحات 1-19
    پژوهش حاضر با بررسی رابطه الگوی تبادل رهبر-عضو و رفتار شهروندی سازمانی و نیز نقش واسطه ای توانمندسازی روان شناختی و تعهد سازمانی انجام گرفت. نمونه آماری پژوهش حاضر 250 نفر از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون است که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های تبادل رهبر-عضو، توانمندسازی روان شناختی، تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی است. داده ها از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری و بوت استرپ تحلیل شد. تحلیل های مدل سازی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را تدیید کرد. نتایج حاکی از اثر مثبت مستقیم الگوی تبادل رهبر-عضو بر رفتار شهروندی سازمانی و اثر مثبت غیرمستقیم این متغیر از طریق توانمندسازی روان شناختی و تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی است. با توجه به نتایج به دست آمده یکی از روش های ترغیب کارکنان برای درگیری در رفتارهای فرانقش و انجام رفتار شهروندی سازمانی تقویت کیفیت ارتباطات رهبران و سرپرستان سازمان با کارکنان است.
    کلیدواژگان: الگوی تبادل رهبر، عضو، تعهد سازمانی، توانمندسازی روان شناختی، رفتار شهروندی سازمانی
  • علی اصغر فانی، فاطمه شیخی نژاد، حسن دانایی فرد، علیرضا حسن زاده صفحات 21-39
    فعالیت سیاسی، به طور ذاتی در همه تعاملات وجود دارد، بنابراین، به عنوان یکی از عناصر تشکیل دهنده سازمان ها محسوب می شود و توجه پژوهشگران مدیریت را به خود جلب کرده است. اگر چه رفتار سیاسی می تواند پیامدهای مثبت یا منفی داشته باشد، بخش عمده پژوهش ها بر جنبه منفی آن تمرکز کرده است. این نوع رفتار محیط کاری تفرقه افکن و زیان باری ایجاد می کند که تهدیدی برای کارایی و اثربخشی کلی سازمانی است، و آثار منفی فزاینده ای برای کارکنان دارد. بنابراین، آگاهی از عوامل به وجودآورنده در پیشگیری و محدودکردن چنین رفتاری نقش مهمی ایفا می کند.
    در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف تبیین پیش بینی کننده های رفتار سیاسی با به کارگیری روش نمونه گیری قشری (سهمیه ای) انجام شد. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد به کار گرفته شد. روایی پرسشنامه ها به روش محتوایی و سازه ای، و قابلیت اعتماد آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از متغیرهای مورد مطالعه تایید شد. برای تحلیل داده های پژوهش به وسیله مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر نرم افزار Lisrel و SmartPLS به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: ادراک سیاست سازمانی، رفتار سیاسی، عوامل سازمانی، عوامل شخصی، عوامل شغلی
  • سید مجید احدی شعار، حمیدرضا ایرانی، مهدی گل وردی، سید محمدباقر جعفری صفحات 41-61
    در دنیای امروز که دنیای سازمان ها است، با به وجود آوردن معنویت در محیط های کاری، کارکنان به تلاش و کوشش تمایل زیادی دارند و بیش تر با اهداف سازمان و ماموریت آن عجین می شوند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه معنویت در محیط کار با درگیرشدن در کار انجام گرفته است. نمونه پژوهش را 160 نفر از کارمندان سازمان جهاد کشاورزی استان قم تشکیل می دهند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. برای سنجش متغیرهای تحقیق، پرسشنامه معنویت در محیط کار میلیمن و پرسشنامه درگیرشدن در کار سالانوا، به کار گرفته شد. نتایج به دست آمده از آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار ابعاد معنویت در کار با درگیرشدن در کار در سازمان فوق بود و فرضیه اصلی پژوهش تایید شد. از آنجا که رابطه معنویت در کار با درگیرشدن در کار به خوبی مشخص شده است، کاربرد معنویت در محیط کار و نحوه به کارگیری آن، برای افزایش درگیرشدن کارکنان در کار، ضروری است. همچنین، در این راستا پیشنهاد هایی برای مدیران و مسئولان سازمان بیان شد.
    کلیدواژگان: تطابق با ارزش های سازمانی، حس اجتماعی بودن، درگیرشدن در کار، کار معنادار، معنویت در کار
  • احمد رضا قاسمی صفحات 63-82
    امروزه کارکنان در سازمان های خدماتی نقش بی بدیلی را در تحقق اهداف و کسب مزیت رقابتی بر عهده دارند. در این میان، سرمایه های انسانی درسازمان های خدماتی، مانند فروشگاه های زنجیره ای، بسیار بااهمیت است. نتایج پژوهش های پیشین نشان داده است عملکرد شغلی کارکنان تحت تاثیر عواملی همچون رفتار شهروندی سازمانی و عدالت سازمانی قرار می گیرد. بنابراین، پژوهش حاضر قصد دارد بر اساس مطالعات پیشین نقش عدالت سازمانی در رفتارهای شهروندی، و به تبع آن بر عملکرد شغلی کارکنان را تببین کند. آزمون فرضیه های پژوهشی با به کارگیری داده های حاصل از پرسشنامه بومی سازی شده انجام گرفته است. روش تحقیق، از نوع پیمایشی و علی (روش کم ترین مجذور مربعات جزیی) است. بدین منظور از 124 نفر کارکنان یکی از فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران با روش نمونه گیری نظام مند نظرسنجی شد. نتایج گویای سطح قابل قبولی از سازه های عدالت (به جز عدالت توزیعی)، رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد شغلی است. همچنین، فرضیه های علی (تاثیر عدالت بر رفتار شهروندی سازمانی، و به تبع آن بر عملکرد شغلی) در سطح اطمینان 95 درصد تایید شد. در پایان، برای بهبود تاثیرگذاری عوامل موثر بر رفتارهای شهروندی و عدالت سازمانی پیشنهادهایی مطرح شد.
    کلیدواژگان: تحلیل مسیر، رفتارهای شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، عملکرد شغلی
  • زینب مولوی، حسین خنیفر صفحات 83-104
    اگرچه در دهه گذشته، تحقیق در زمینه رفتارهای شهروندی سازمانی در حوزه های مختلف، به طور چشمگیری گسترش یافته است، درباره رفتارهای شهروندی سازمانی در حوزه سیستم های اطلاعاتی شناخت اندکی وجود دارد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر رفتارهای شهروندی سازمانی بر موفقیت سیستم های اطلاعاتی سازمان است. مدل تحقیق شامل روابط میان سازه های رفتارهای شهروندی سازمانی، یعنی نوع دوستی، وظیفه شناسی، ادب، حسن شهروندی و جوانمردی، و متغیرهای موفقیت سیستم های اطلاعاتی از جمله کیفیت اطلاعات، بازده کاری و نوآوری در فناوری اطلاعات پیشنهاد شد. ابزار این پژوهش پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه سازمان های تولیدی و خدماتی است که سیستم های اطلاعاتی در پیشبرد اهداف سازمان به کار می گیرند. نمونه ای به روش نمونه گیری دردسترس در دو مرحله انتخاب شد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی/ همبستگی است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر انجام گرفت. ابتدا، مدل اندازه گیری بررسی شد. سپس، مدل مفهومی تحقیق در جامعه آماری برازش شد. طبق نتایج تحلیل مسیر در مدل تحقیق، تمامی روابط تایید شد، بجز تاثیر نوع دوستی و ادب بر بازده سیستم که معنادار تشخیص داده نشد. در نهایت، مدل نهایی تحقیق طراحی شد و پیشنهادهایی بر مبنای نتایج تحقیق مطرح شد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، سیستم اطلاعاتی، نوآوری در فناوری اطلاعات
  • فاطمه نژادشکوهی، حبیب الله دعایی صفحات 105-123
    با افزایش خرید و فروش اینترنتی کالا و خدمات، و گسترش تجارت الکترونیکی، موضوع ایجاد اعتماد بسیار بااهمیت شده است. عوامل متعددی بر اعتماد مشتری موثرند. پژوهش حاضر با به کارگیری مدل یابی معادلات ساختاری، تاثیر ابعاد فرهنگ هافستد بر اعتماد مشتری در خرید اینترنتی از طریق ادراک مشتری از شرکت را بررسی می کند. این تحقیق با روش پیمایشی در بین دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 92-1391 دانشگاه فردوسی مشهد با حجم نمونه 384 نفر انجام گرفت. روایی با به کارگیری تحلیل عاملی، و پایایی با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. برای تحلیل آماری داده ها، تکنیک پی.ال.اس به کار گرفته شد. مردگرایی/ زن گرایی بر اعتماد مشتری در خرید اینترنتی از طریق ادراک مشتری از اعتبار شرکت، تاثیر دارد. ادراک مشتری از اندازه و اعتبار شرکت بر اعتماد مشتری در خرید اینترنتی نیز موثر است. این تحقیق شامل همه ابعاد فرهنگی هافستد است که برای اولین بار در ایران انجام شده است.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگی هافستد، ادراک مشتری از شرکت، اعتماد مشتری، خرید اینترنت
  • روح الله رضایی صفحات 125-147
    کارآفرینی سازمانی، نقش کلیدی در موفقیت سازمان ها و شرکت ها دارد. از سویی دیگر، از عوامل متعدد تاثیرگذار بر توسعه کارآفرینی سازمانی، سرمایه فکری است که یکی از ارزش افزاترین منابع سازمان ها و عاملی اساسی در نهادینه کردن و توسعه کارآفرینی سازمانی است. از این رو، هدف اصلی این تحقیق توصیفی- همبستگی بررسی تاثیر مولفه های سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی است. جامعه آماری تحقیق، تمامی اعضای شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی در استان زنجان است (301=N) که با توجه به جدول بارتلت و همکاران، 207 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد است. روایی صوری پرسشنامه با نظر گروهی از متخصصان، و روایی سازه و پایایی ترکیبی ابزار تحقیق از طریق برآورد مدل اندازه گیری و پس از اعمال اصلاحات تایید شد. طبق نتایج تحقیق، هر سه فرضیه اصلی تحقیق تایید شد و هر یک از مولفه های سرمایه فکری، شامل مولفه های انسانی، ساختاری و رابطه ای اثر مثبت و معناداری بر متغیر وابسته دارند و در مجموع، 62 درصد از واریانس کارآفرینی سازمانی شرکت های خدمات مشاوره ای، فنی و مهندسی کشاورزی استان زنجان را تبیین کرد. با توجه به یافته های پژوهش، افزایش سرمایه فکری در شرکت ها به تقویت و توسعه کارآفرینی سازمانی شرکت های خدمات کشاورزی منجر می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، شرکت های خدمات کشاورزی، کارآفرینی سازمانی
|
  • Mostafa Baharlou, Kiomarce Beshlideh, Seyed Esmaeel Hashemi Sheykhshabani, Abdolzahra Naami Pages 1-19
    The aim of this research IS to investigate the relationship between Leader – member exchange and organizational citizenship behavior، and considering the mediating role of psychological empowerment and organizational commitment. The sample consisted of 250 employees of Marun Oil and Gas producing company who were selected by simple random sampling method. The instruments which used in this research were Leader – Member Exchange Scale (LMXS)، Psychological Empowerment Scale (PES)، Organizational Commitment Scale (OCS) and Organizational Citizenship Behavior Scale (OCBs). Data were analyzed using Structural Equation Modeling and bootstrap. Structural equation modeling analyses indicated that the proposed model fit the data properly. The results also supported the positive effect of leader– member exchange on organizational citizenship behavior، and positive indirect effect of leader– member exchange on organizational citizenship behavior through psychological empowerment and organizational commitment.
    Keywords: Leader– member exchange, organizational citizenship behavior, Organizational Commitment, Psychological empowerment
  • Ali Asghar Fani, Fatemeh Sheikhinejad, Hasan Danaeefard, Alireza Hasanzadeh Pages 21-39
    There is an inherently political activity in all transactions، therefore، it is considered as one of the constituent elements of the organizations and has attracted the attention of management researchers. Although political behavior can have positive or negative consequences، much of the research focuses its dark side. This type of behavior creates a divisive and damaging work environment that threat overall organizational efficiency and effectiveness، and has an increasingly negative impact on employees. So awareness of creating factors plays an important role in preventing and limiting such behavior. In this regard، the present study was done to explain the predictors of political behavior by using cortical (quota) sampling. To collect data the standardized questionnaires were used. Questionnaire’s validity was confirmed by content and construct validity and its reliability were measured by Cronbach''s alpha coefficients for each of the variables. For the analysis of research data by Structural equation modeling and path analysis Lisrel and SmartPLS was used.
    Keywords: Job factors, Personal factors, Organizational factors, Perception of organizational politics, Political behavior
  • Seyed Majid Ahadi Shoar, Hamidreza Irani, Mehdi Golverdi, Seyed Mohammadbagher Jafari Pages 41-61
    In recent days which organizations provide spirituality at work، employees bring more efforts at work and are aligned with organization vision. The aim of this paper is studying the relationship between spirituality at work and engagement at work that are empirically examined at JAHAD KESHAVARZI organization of Qom. For measuring spirituality at work، the Millimans'' Questionnaire and for engagement at work، we used Salanovas'' Questionnaire. Result of spearman and Pearson Correlation Coefficients test shows that there is a positive significant relationship between spirituality at work and engagement at work in Jahad Keshavarziorganization of Qom. Based on the results application of spirituality at work to improve engagement at work is vital. The limitation of this research is small sample size; therefore we suggest further researches in more and different populations to improve the generalization of the results. Finally we provide some suggestion for managers in Jahad Keshavarzi organization of Qom.
    Keywords: Alignment with organization vision, Engagement at work, Sense of community, Spirituality at work
  • Ahmadreza Ghasemi Pages 63-82
    Nowadays employees have unique role in achieving goals and gaining competitive advantages in service oriented organizations. Meanwhile human capitals are very important in chain stores. Previous studies implied that job performance (JP) was derived by constructs such as organizational citizenship behaviors (OCB) and organizational justice (OJ). So this research tries to investigate OJ on OCB and consequently on JP. So in this research we are tried to investigate the role of OCB on mentioned variables. Hypothesis of research is assessed by indigenous questionnaires approaches. The method of research was casual (Partial Least Square). To assessing mentioned hypotheses، 124 questionnaires distributed among employees of one of chain stores located in Tehran by systematic sampling methods. Results reveal that the construct of justices (expect distributed justice)، OCB and job performance are in satisfying level. In addition there’s no evidence to reject casual hypotheses (impact of justice on OCB and consequently job performance) in 95% confidence interval. Finally to improving OCB and OJ‘s contributors some offers proposed.
    Keywords: Job Performance, organizational citizenship behavior, Organizational Justice, Path analysis
  • Hossein Khanifar Pages 83-104
    Although the research on organizational citizenship behaviors (OCBs) has increased dramatically in diverse fields during the past decade، little is known about the OCBs in the information systems area. The purpose of this study was to explore the effect of OCBs on information systems success. In order to perform empirical analyses، measurements on the OCBs constructs based on the five dimensions of organizational citizenship behavior: altruism، conscientiousness، courtesy، civic virtue، and sportsmanship were developed، and the research model including the relationships between the OCBs constructs and information systems success variables of information quality، work efficiency، and IT innovation was proposed and empirically analyzed using structural equation modeling. Data collection instrument is questionnaire. Sampling method is available method. The results of structural equations modeling confirm model fitness in studied population. The contribution of this study is to provide strategic insights for successfully managing information systems by identifying the effects of organizational citizenship behaviors in information systems context.
    Keywords: Information system, Information technology innovation, organizational citizenship behavior
  • Fateme Nezhad Shokoohi, Habibollah Doaei Pages 105-123
    With increase in the sales of goods and services via the internet and the widespread deployment of electronic commerce، trust in electronic commerce becomes a vital element. Many factors influence on customer’s trust. The current study use structural equation modeling to study the relationship among hofsted’s culture and online shopping، with regard the meditational effects customer’s perception to corporation. This study includes all hofsted cultural dimensions، that first time is that is done in Iran. Validity was accepted by factor analysis and reliability was accepted by Cronbach’s alpha scores. From students of Ferdowsi University of Mashhad in 1391-92 years، as the sample of statistical methods and survey research، 384 questionnaires were collected. PLS method was used for data analysis. Findings، in general، showed that masculinity/ Femininity influence on customer’s perception about of corporation reputation. Also، the customer’s perception about of reputation & size corporation influence on customer’s trust in online shopping. The customer’s perception about of reputation & size corporation had a meditational role in the relationship between the masculinity/ Femininity and the customer’s trust in online shopping. Limitation include culture quantative analyzing، but culture is a qualitative conception.
    Keywords: Customer's perception of corporation, Customer's trust, Hofsted's culture, Online shopping
  • Rohollah Rezaei Pages 125-147
    Organizational entrepreneurship as one of the main forms of entrepreneurship has a key role in success of organizations and ventures. On the other hand، among the various factors influencing the organizational entrepreneurship development، intellectual capital، as one of the valuable organization''s resources، is considered an essential factor in the institutionalization and development of organizational entrepreneurship. Therefore، the main purpose of this descriptive- correlative research was to study of the effect of intellectual capital components on organizational entrepreneurship in Agricultural Consulting، Technical and Engineering Services Ventures (ACTESV). The statistical population of the research consisted of all experts in the ACTESV in Zanjan Province (N= 301). According to the Bartlett et al.، a sample size of 207 was selected using stratified random sampling technique. The standard questionnaires were used to collect data. The content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The construct validity and the composite reliability of the research instrument were tested by estimating the measurement model and they were satisfied after making necessary corrections. The results showed that the main hypotheses of the research have verified and three components of intellectual capital including human، structural and relational had a positive and significant effect on dependent variable. The components totally explained about 62 percent of variances of organizational entrepreneurship in the ACTESV in Zanjan Province. Based on the findings، it can be concluded that increasing intellectual capital in the ventures directly results in reinforcing and developing organizational entrepreneurship in the ACTESV.
    Keywords: Agricultural Services Ventures, Intellectual capital, Organizational Entrepreneurship