فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هفتم شماره 23 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلام حسین نیکوکار*، محمود فرهادی محلی، علی فرهادی محلی، یاسر علیدادی تلخستانی صفحه 7
    امروزه، خشونت شوهران علیه زنان، به مسئله ای فراگیر تبدیل شده است که مرزهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در نوردیده است. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر خشونت شوهران علیه زنان در شهر تهران می باشد. برای نیل به این منظور از روش تحقیق پیمایشی و ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات بهره گرفته شده است. روایی ابزار سنجش متغیر وابسته (91/0=α) و اعتبار آن از طریق اعتبار سازه تایید شده است. جامعه آماری تحقیق را کلیه زنان 15- 45 ساله متاهل ساکن شهر تهران تشکیل می دهند که در مجموع 400 نفر از زنان ساکن منطقه 4 تهران به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای بررسی خشونت شوهران علیه زنان، از چهارچوب نظری دربرگیرنده نظریات پدرسالاری، یادگیری اجتماعی و منابع استفاده شده است. براساس تحلیل داده های تحقیق، از میان شش متغیر مستقل، متغیر قدرت زن در ساختار خانواده با ضریب تاثیر رگرسیونی (43/0-=β)، مهم ترین تبیین کننده خشونت شوهران علیه زنان می باشد و متغیرهای خشونت در خانواده خاستگاه، خشونت پذیری، منابع حمایتی اجتماعی، پذیرش کلیشه های جنسیتی از سوی زن و پایگاه اجتماعی- اقتصادی نسبی زوجین از لحاظ تبیین متغیر وابسته، به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: خشونت شوهران علیه زنان، خشونت پذیری، پذیرش کلیشه های جنسیتی، خشونت در خانواده خاستگاه، منابع حمایتی اجتماعی
  • حجت الله ابراهیمی*، محمود دژکام، سمیه یوسفی صفحه 47
    در زندگی همه کودکان و نوجوانان، خانواده همواره یک تکیه گاه محسوب می شود و شناخت به موقع و آگاهی از مشکلات خانواده می تواند نقش مهمی در کاهش اختلالات روانی در جامعه داشته باشد. از این رو هدف این پژوهش بررسی تاثیر تروماهای کودکی و سبک های دلبستگی بر اقدام به خودکشی در بزرگسالی است.
    جامعه این تحقیق شامل کلیه زنانی است که طی خرداد ماه سال 1391 به دلیل اقدام به خودکشی در بیمارستان لقمان حکیم بستری شده اند. برای اجرای این پژوهش 180 نفر از زنانی که اقدام به خودکشی کرده اند به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. همچنین جهت مقایسه این افراد با جمعیت عمومی، تعداد 180 نفر از بیمارانی که در خرداد ماه سال 1391 در بیمارستان لقمان حکیم به دلیل یک بیماری جسمی که ارتباط غیرمستقیم با خودکشی نیز نداشت، بستری شده بودند نیز در پژوهش شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل تشخیص استفاده شد.
    نتایج نشان داد که با کاهش نمرات دلبستگی ایمن و افزایش نمرات دلبستگی اجتنابی و تروماهای دوران کودکی احتمال اقدام به خودکشی افراد نیز افزایش می یابد (001/0=). از بین تروماهای دوران کودکی، سوء استفاده هیجانی و از بین سبک های دلبستگی، ناایمن اجتنابی بیشترین نقش را در اقدام به خودکشی دارد.
    نتایج نشان داد سبک های دلبستگی و تروماهای دوران کودکی می توانند منجر به رفتار اقدام به خودکشی افراد در بزرگسالی شوند.
    کلیدواژگان: تروماهای دوران کودکی، سبک های دلبستگی، رفتار اقدام به خودکشی
  • سید مجتبی رضوی طوسی، معصومه طالبی دلیر* صفحه 71
    در این مقاله به موضوع «اعتقاد به حجاب» و «نگرش های مربوط به آن» پرداخته شده است. در واقع، با انجام تحلیل ثانویه داده های یک نظرسنجی، «اعتقاد به حجاب» و «نگرش های مربوط به آن» بررسی گردید.
    روش این پژوهش تحلیل ثانویه است. در این مقاله داده های «طرح نظرسنجی از مردم تهران درباره نوع نگرش آنان به وضعیت حجاب و عفاف در جامعه» انجام شده در «پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات» مورد تجزیه و تحلیل مجدد قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در واقع، این تحقیق در رهیافت تحلیلی و تکمیلی تحقیق پیشین انجام شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد در میان افراد جامعه تحقیق، متغیر «اعتقاد به حجاب» در سطح بالا قرار دارد. ولیکن «میزان نگرش به مسئله حجاب به عنوان یک معضل» در سطح بالایی است. «میزان رضایت از موقعیت فعلی حجاب» نیز در سطح نسبتا متوسط قرار دارد. همچنین افراد جامعه معتقدند میزان اثرگذاری «عوامل فرهنگی بیرونی بر حجاب» و «عوامل فرهنگی دورنی بر حجاب» هر دو در سطح متوسط هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل ثانویه، حجاب، نگرش به حجاب
  • افسانه توسلی*، غلامرضا علاماتی، الهام حبیبی، امیرمسعود احمدی صفحه 107
    نیاز به آگاهی داشتن از اندام خود و نظارت و کنترل بر بدن، یکی از ضروریات عصر حاضر به شمار می رود که در مباحث جامعه شناسی بدن به عنوان مدیریت بدن مطرح می گردد. کنترل، نظارت و مدیریت بر بدن، گاهی در قالب فعالیت های ورزشی و گاهی در قالب جراحی های زیبایی، انجام می شود. توجه بیشتر زنان به وضعیت ظاهر و زیبایی خود نسبت به مردان، سبب می شود تا گاهی به صورت افراطی، رفتارهایی به منظور مطابقت دادن ویژگی های بدن خود با الگوهای فرهنگی زیبایی و چهره و اندام که در رسانه های جمعی و صنعت زیبایی تبلیغ می شود، اتخاذ کنند. این امر تبعات سوئی به دنبال دارد. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که آیا تمایزات فردی و روانی بر مدیریت بدن، موثر است؟ اگر پاسخ مثبت است میزان تاثیر آن چقدر است؟ در مقاله پیش رو جهت تدوین الگوی نظری، از نظریه گئورگ زیمل استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مجموعه های ورزشی و کلینیک های جراحی زیبایی منطقه 1 شهر تهران و در سال 1392 می باشند. هم چنین روش تحقیق، پیمایش بوده و از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. هم چنین برای نمایش یافته ها نیز از دو نوع آمار توصیفی و استنباطی شامل جداول توافقی، آزمون های پارامتری (اسپیرمن و پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر) و برای مقایسه بین گروه ها از آزمون F استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی است که تمایزات فردی و روانی بر مدیریت بدن، موثر است. هم چنین مدیریت بدن در گروه های سنی، تحصیلی و وضعیت های تاهل، تفاوت معناداری دارد. درحالی که مدیریت بدن در گروه های شغلی مختلف تفاوت معناداری ندارد و بین مدیریت بدن با میزان درآمد رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، فشارهای اجتماعی، تمایزات فردی و روانی
  • ناصر یوسفی*، عباس امان الهی، معصومه ایزدی، شیوا شاهوری صفحه 133
    ارتباط یکی از مهم ترین جنبه های زندگی اجتماعی است. لذا پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین انگیزه های ارتباط بین فردی (لذت، عاطفه، شمول، گریز، آرمیدگی و کنترل) با رضایت از ارتباط با پدر در دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز پرداخته است. نمونه شامل 195 دانشجوی دختر دانشگاه شهید چمران اهواز است که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس رضایت از ارتباط (Com-Sat) و مقیاس انگیزه-های ارتباط بین فردی ((ICM است. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد بین انگیزه های لذت، عاطفه، شمول و آرمیدگی با رضایت از ارتباط، رابطه مثبت وجود دارد. هم چنین نتایج رگرسیون چندمتغیری به روش مرحله ای نشان می دهد که انگیزه های لذت، آرمیدگی، گریز و شمول بهترین پیش بینی کننده برای رضایت از ارتباط است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که انگیزه های ارتباط بین فردی پیش بینی کننده های معنی داری برای رضایت از رابطه هستند.
    کلیدواژگان: رضایت از ارتباط، انگیزه های روابط بین فردی، روابط دختر و پدر
  • غلام حسین رضایت* صفحه 149
    خانواده یکی از بنیادی ترین نهادهای اجتماعی است که تحولات اقتصادی و اجتماعی جوامع بر کارکردهای آن تاثیر جدی برجای می گذارد. نتایج تحقیقات موجود نشان می دهد، سطح تحصیلات زن و مرد یکی از عوامل موثر بر کارکردهای خانواده است. یکی از تحولات دهه های ار در ایران، رشد فزاینده حضور زنان در سطوح مختلف آموزش عالی و گذر از مرز 55 درصد قبولی زنان در آزمون سراسری دانشگاه ها است. هدف این پژوهش بررسی نتایج و پیامدهای این پدیده در نهاد خانواده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش روش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان هستند. نمونه آماری آن دارای 125نفر عضو (شامل 112 نفر مرد و 13 نفر زن) و به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای تعیین گردید. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کمی(پرسشنامه محقق ساخته) وروش کیفی(مصاحبه نیمه سازمان یافته) استفاده گردید.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که از نظر اعضای نمونه، افزایش پذیرش دانشجویان دختر بر تمامی کارکردهای خانواده (شامل کارکرد تربیتی و پرورشی، کارکرد تامینی، کارکرد تولید مثل و نظام بخشی به رفتارهای جنسی، و کارکرد اقتصادی) بیش از حد متوسط تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: پیامدها، دانشگاه، دانشجو، خانواده
  • شهناز محمدی*، محمد قمری، اصغر جعفری صفحه 183
    پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی در کاهش تعارض والد- نوجوان دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی بود.
    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بر روی دانش آموزان دختر سال سوم راهنمایی ناحیه 3 آموزش و پرورش شهر کرمانشاه انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 24 نفر انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت تاثیر برنامه مداخله ای مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی قرار گرفتند و برای گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نشد. با استفاده از پرسشنامه های نگرش فرزند نسبت به مادر، داده های هر دو گروه در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری جمع آوری شد و با روش های آماری تحلیل کواریانس و t همبسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش نشان داد که مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی، تعارض والد- نوجوان دانش آموزان (000/0>P و 951/20=F) را کاهش می دهد. نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که نشان می دهد مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی می تواند تعارض والد- نوجوان دانش آموزان دختر را کاهش دهد. همچنین نتایج حاصل از آزمون t همبسته در مرحله پیگیری نشان داد که اثر مداخلات اعمال شده پایدار است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مشاوره گروهی، تعارض والد، همجنس
|
  • Gholamhosein Nikookar *, Mahmoud Farhadi Mahalli, Ali Farhadi Mahalli, Yasser Alidadi Page 7
    Today, husbands’ violence against wives has become a pervasive problem which knows no cultural, social, and economic boundary. The presence of such a complication calls for conducting scientific research so that the causes may be identified and the best solutions are offered. The main objective of the present study is to look into the social factors influencing husbands’ violence against their wives in Tehran. To accomplish this, the survey method was utilized and the required data was collected through a questionnaire whose reliability was α = 0.91 and its validity was confirmed through construct validity procedure. The research population includes all the married women aged 15 – 45 living in Tehran. Totally, 400 women were selected on the basis of the multi-stage cluster sampling method. Patriarchy theory, social learning theory and resources theory were utilized as the theoretical frameworks to investigate husbands’ violence against wives. The independent variables of the analytical model explaining the dependent variable include social support resources, the wife’s acceptance of gender clichés, the wife’s power in the family structure, tolerance of violence, violence in the family of origin and the relative socioeconomic status of the couple. On the basis of the data analysis, among the six independent variables, the wife’s power in the family structure with an impact coefficient of β = -0.43 is the most important predictor of husbands’ violence against wives. Violence in the family of origin, tolerance of violence, social support resources, the wife’s acceptance of gender clichés, and the relative socioeconomic status of the couple are the other predictors of the dependent variable, respectively.
    Keywords: husband's violence against wives, tolerance of violence, acceptance of gender clichés, violence in the family of origin, social support resources
  • Hojatollah Ebrahimi *, Mahmood Dezhkam, Somayyeh Yusefi Page 47
    Family is always considered to have a back-up role in the life of most children and adolescents and timely recognition and awareness of family problems can play a major role in the reduction of mental disorders in society. Hence, the present study aims at investigating the impact of childhood traumas and attachment styles on suicide attempts in adulthood.The research population includes all the women admitted to Loqman Hospital due to suicide attempts from May 22 to June 21, 2012. A group of 180 subjects was randomly selected from this population. To compare the sample with the general population, another group of 180 patients was selected from among those admitted to the same hospital due to physical illnesses which did not have even an indirect connection with suicide attempt. The obtained data was analyzed using discriminant function analysis method. The results indicated that the risk of suicide attempt increases with a decrease in secure attachment scores and with an increase in avoidant attachment and childhood trauma scores (= 0/001). From among childhood traumas, emotional abuse trauma and from among attachment styles, avoidant insecure trauma played the most significant role in suicide attempts. These findings suggest that attachment styles and childhood traumas may lead to suicide attempts in adults.
    Keywords: childhood traumas, attachment styles, suicide attempt behavior
  • Masumeh Talebi Dalir*, Seyyed Mujtaba Razavi Tusi Page 71
    This paper deals with ‘belief in hijab’ and ‘the attitudes related to it’. In fact, ‘belief in hijab’ and ‘the attitudes related to it’ have been examined by performing a secondary analysis on the data from a previously-conducted survey.The research method is secondary analysis. The data obtained from the poll conducted to find out Tehrani people’s attitudes toward hijab and chastity was reanalyzed in Culture, Art and Communications Research Center. The data analysis was carried out through descriptive and inferential statistical methods. In fact, the present study is an analytical and supplementary approach to the previous research project.The results showed that the respondents valued hijab highly. They also believed that currently hijab is not respected highly. As such, ‘satisfaction with the current state of hijab’ was relatively moderate. Also, the members of the research population believed that the impact of both ‘the external cultural factors on hijab’ and ‘the internal cultural factors on hijab’ is moderate.
    Keywords: secondary analysis, hijab, attitude toward hijab
  • Afsaneh Tavasoli *, Gholamreza Alamati, Elham Habibi, Amir Masoud Ahmadi Page 107
    Having an understanding of one’s body and controlling it, called ‘body management’ in the body sociology debate, is considered one of the requirements of the present age. Control and management of the body is carried out, at times, in the form of exercise and, at other times, in the form of cosmetic surgery. Women’s caring about their appearance and beauty more than men sometimes causes them to immoderately adopt some behaviors in order to adapt their body specifications with those of the cultural beauty models advertised by the mass media and beauty industry, which results in some destructive consequences. The main question of the present study is “Do individual, psychological distinctions impact on body management?”, and if they do, “What is the extent of influence?” Georg Simmel’s theory has been utilized to develop the theoretical model. The research population consists of all the women referring to sports centers and cosmetic surgery clinics in district one of Tehran in 2013. The research method is survey and the data was collected using a questionnaire. The data analysis was carried out through both descriptive and inferential statistics including contingency tables and parametric tests (Spearman and Pearson correlation, regression, and path analysis) and the groups were compared using F-test. The research results suggest that individual, psychological distinctions affect body management. They also show that body management is significantly different with respect to age, educational level and marital status. However, body management is not significantly different in different occupational groups and there is no significant relationship between income rate and body management.
    Keywords: happiness, marital satisfaction, families of Zahak town
  • Naser Yousefi *, Abbas Amanollahi, Masumeh Izadi, Shiva Shahverdi Page 133
    Communication is one of the most important features of social life. Hence, the present study deals with the relationship between girls’ interpersonal communication motives (pleasure, affection, inclusion, escape, relaxation and control) and satisfaction with communication with their fathers among the female students of Shahid Chamran University of Ahvaz. The sample consisted of 195 female students who were selected though availability sampling technique. For data collection, the Communication Satisfaction Inventory (Com-Sat) and the Interpersonal Communication Motives (ICM) scale were used. The obtained data was analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression. The results showed that there is a positive relationship between pleasure, affection, inclusion and relaxation as interpersonal communication motives as and satisfaction with communication. Also, the result of the multi-variable regression analalysis showed that the motives pleasure, relaxation, escape and inclusion are the best predictors of communication satisfaction. Therefore, it can be concluded that interpersonal communication motives are the predictors of the meaningfulness of satisfaction with communication.
    Keywords: satisfaction with communication, interpersonal communication motives, daughter, father relations
  • Gholamhussein Rezayat* Page 149
    Family is one of the most fundamental social institutions whose functions are seriously influenced by socioeconomic developments. Research results show that the educational level of husband and wife is one of the factors affecting the family functions. One of the developments of the recent decades in Iran is the growth of the presence of women at different levels of higher education and the rise of the admission rate of women above 55 percent in national university entrance exam. The aim of this study is to evaluate the results and consequences of this phenomenon for family. The research method is descriptive-survey and the population includes the faculty members of Isfahan University. The sample consists of 125 subjects (112 males and 13 females) who were selected through multi-stage random sampling technique. The data was collected using both quantitative (a researcher-made questionnaire) and qualitative (a semi-structured interview) methods.The findings showed that the growth of female students’ admission to higher education centers has above-moderate impact on all family functions including the training, protective, sexual behavior restraint, and economic functions.
    Keywords: consequence, university, university student, family
  • Shahnaz Mohamadi*, Mohammad Qamari, Asghar Jafari Page 183
    Family cohesion, as a new concept in the cultural engineering debate of the country, is a device which can be utilized to link strategic management and executive management in national and strategic plans and in evaluation of the indicators, policies and procedures of the national schemes and plans affecting the family institution. In fact, family cohesion signifies the evaluation of the mutual effects of every remarkable economic, political and social activity on the family system. It is a crucial and decisive issue which can contribute to the fulfillment of the strategic objectives of the country and its widespread growth and advancement. For the first time, this issue was raised by the Supreme Leader under the title of cultural engineering and as one of the important tasks of the Supreme Council of Cultural Revolution. Indeed, family cohesion is an efficient, effective and noteworthy facilitator which contributes to the fulfillment of the objectives this comprehensive plan.
    Keywords: family, family cohesion, threats, opportunities, cultural engineering, cultural cohesion