فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و یکم شماره 67 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کاظم چاوشی، نسترن احمدی صفحات 7-32
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تغییرات ماده 105 ق.م.م بر ساختار سرمایه و سود تقسیمی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1375 تا 1390 می باشد. در این تحقیق با استفاده از روش رویداد پژوهشی تغییرات ساختار سرمایه و سود تقسیمی در سالهای قبل و بعد از این تغییر مورد بررسی قرار گفته است. برای نیل به این منظور متغیر مستقل تغییرات ماده 105 ق.م.م، به صورت متغیری مجازی در نظر گرفته شده است، به طوری که برای سال های قبل از تاریخ 29/12/81، عدد صفر منظور شده و برای سال های بعد از تاریخ مزبور عدد یک منظور می شود. در این تحقیق، با توجه به نوع داده ها و روش های تجزیه و تحلیل آماری موجود، از روش داده های ترکیبی برای برآورد پارامترهای الگو و بررسی آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها طی دوره تحقیق (1390-1375) نشان می دهد، تغییرات ماده 105 ق.م.م در سطح اطمینان 95% با سود تقسیمی رابطه مستقیم(مثبت) دارد. همچنین این نتایج حاکی از عدم وجود ارتباط معنا دار میان تغییرات ماده 105 ق.م.م و ساختار سرمایه شرکت می باشد.
    کلیدواژگان: تغییرات ماده 105 ق، م، م، ساختار سرمایه، سود تقسیمی
  • عزت الله عباسیان، طیبه خاتمی، مهدی آزادواری صفحات 33-56
    با توجه به اثرات ورود درآمدهای حاصل از منابع طبیعی در اقتصاد، به نظر می رسد ضروری است تا کشورهای صادرکننده نفت به تدریج این درآمدها را از اقتصاد خود حذف نموده و به خصوص بودجه خود را از این وابستگی رهایی بخشند. برای این منظور بهترین جانشینی که برای این نوع درآمدها معرفی می شود درآمدهای مالیاتی است. منطبق ساختن مخارج دولت با درآمدهای مالیاتی تحت سناریوهای متفاوت نرخ رشد برای مالیات ها هدف سیاست مالی بهینه را مشخص می نماید. بنابراین نیاز به مسیری برای درآمدهای مالیاتی احساس می شود تا با پیروی از آن مسیر، بتوان به این هدف دست یافت. در مطالعه حاضر این مسیر بهینه با استفاده از معادلات بلمن حاصل شده است. مسیر حاصله برای هر کشوری بنابر شرایط اقتصادی آن متفاوت است ولی به طور کلی می توان مطابق این مسیر بیان نمود که یکی از عوامل مهم در تعیین این مسیر میزان مخارج دولت و چگونگی رشد این مخارج برای سالهای آتی است. در واقع می توان گفت رشد درآمد مالیاتی و شیب مسیر بهینه به رشد مخارج دولت وابسته است. در پایان به عنوان کاربردی از این الگو، مسیر بهینه درآمدهای مالیاتی برای ایران در افق 1404حاصل شده است به گونه ای که می توان رفته رفته مخارج عمومی دولت را از محل مالیاتها تامین مالی نمود.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، مسیر بهینه، برنامه ریزی پویا
  • حسین قلی پور *، مهدی روحی خلیلی صفحات 57-76

    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان مالیاتی و تمکین مالیاتی مودیان بوده است که بدین منظور 255 نفر از کارکنان اداره مالیاتی استان مازندران و 275 نفر از مودیان مالیاتی این اداره به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی (ارگان، 1991) و پرسشنامه محقق ساخته تمکین مالیاتی مودیان پاسخ گفتند. در پایان نتایج به دست آمده از این پرسشنامه ها به کمک آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج نشان داد که بین وجدان کاری، جوانمردی، فضیلت مدنی، نوع دوستی، ادب و نزاکت کارکنان امور مالیاتی و تمکین مالیاتی مودیان رابطه معناداری (P<0/01) وجود دارد و نتایج آزمون فریدمن نشان داد که ادب و نزاکت، الویت اول را در بین ابعاد رفتار شهروندی سازمانی کارکنان امور مالیاتی (میانگین رتبه برابر 32/3) به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، تمکین مالیاتی، اداره کل امور مالیاتی استان مازندران
  • علی حسین صمدی، رضیه تابنده صفحات 77-106
    هدف اصلی این مقاله برآورد میزان فرار مالیاتی در اقتصاد ایران است. برای رسیدن به این منظور از روش علل چندگانه و آثار چندگانه و داده های دوره 1349 تا 1386 استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان داد که شاخص فرار مالیاتی در ایران طی دوره مورد بررسی فراز و نشیب هایی دارد و این روند در کل افزایشی بوده است. همچنین نتایج برآورد الگوی برگزیده نشان داد که بار مالیاتی، اندازه دولت، درآمد مصرف کننده، نرخ تورم و نرخ بیکاری از جمله عوامل مهم اثرگذار بر گسترش فرار مالیاتی در ایران طی دوره مورد بررسی بوده است. در این میان، اندازه دولت، بار مالیاتی و درآمد مصرف کننده به ترتیب بیشترین تاثیر را در گسترش این پدیده در ایران داشته اند.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، علل، آثار، ایران، روش علل چندگانه و آثار چندگانه
  • ناصرعلی منصوریان، بهرام چشم پیام صفحات 107-134
    در مقایسه نظام مالیاتی ایران با کشورهای پیشرفته، تعداد اظهارنامه های مورد رسیدگی به نسبت اظهارنامه های مورد قبول بسیار بالا است. فقدان اطلاعات مالیاتی، پیچیدگی و عدم شفافیت قوانین، نوع رسیدگی مالیاتی را از مختصات یک رسیدگی بهینه دور می کند. دور بودن رسیدگی مالیاتی از یک رسیدگی بهینه موجب بروز اختلافات بین مودیان و سازمان امور مالیاتی و متعاقبا سبب طرح پرونده های مالیاتی در مراجع دادرسی (اداری، شبه قضایی و قضایی) می گردد. این مقاله با هدف شناسایی نقاط قوت و ضعف نظام دادرسی مالیاتی ایران سعی دارد با اتکای به روش های مطالعه اسنادی و کتابخانه ای ضمن بیان آن دسته از مواد قانونی که مولفه های دادرسی مالیاتی را تشکیل داده اند و همچنین مراجع ذی صلاح در امر دادرسی مالیاتی، ابهامات فنی حقوقی هر یک را نیز مورد بررسی قرار دهد. نقایص نظام دادرسی مالیاتی ایران را می توان با مطالعه تطبیقی نظام دادرسی مالیاتی کشورهای انگلستان، چین، فرانسه و استرالیا تشخیص داد.
    کلیدواژگان: دادرسی مالیاتی، هیات های حل اختلاف مالیاتی، شورای عالی مالیاتی، دیوان
  • احمد خدامی پور، میثم امینی نیا صفحات 135-156
    هدف اصلی این تحقیق شناسایی وجود ارتباط بین اجتناب از پرداخت مالیات و هزینه بدهی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1380 تا 1389 است و اینکه آیا سطح مالکیت نهادی این رابطه را تعدیل می کند یا خیر. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS)، برای داده های پانل استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که رابطه منفی بین اجتناب از پرداخت مالیات و هزینه بدهی وجود دارد. این رابطه منفی نشان می دهد که اثر مناسب مالیاتی ناشی از اجتناب از پرداخت مالیات می تواند به عنوان بدهی برای شرکت به کار رود، از این رو اجتناب از پرداخت مالیات می تواند به عنوان جانشین استفاده از بدهی باشد. علاوه بر این نتایج حاکی از این است که سطح مالکیت نهادی بر ارتباط بین اجتناب از پرداخت مالیات و هزینه بدهی تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: هزینه بدهی، تفاوت سود حسابداری و سود مشمول مالیات، مالکیت نهادی
  • محمدرضا عبدلی، حسین بخشی، سیداحمد حسینی صفحات 157-170
    در این تحقیق ارتباط و تاثیر گزارشگری متهورانه مالی و اندازه شرکت ها بر امکان اتخاذ سیاست های جسورانه مالیاتی توسط شرکت ها بررسی شده است. گزارشگری متهورانه مالی از طریق متغیر مدیریت سود اندازه گیری شده است و وجود سیاست های متهورانه مالیاتی از طریق شناسایی اختلافات مالیاتی مودی و سازمان امور مالیاتی اندازه گیری شده است. شرکتهای مورد بررسی تعداد 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1386 تا 1389 بودند که از تمامی صنایع به جز بانک ها و موسسه های مالی انتخاب شدند. روش آماری مورد استفاده رگرسیون لجستیک و در سطح اطمینان 95 درصد بود. نتایج نشان داد در شرکت هایی که شاخص اقلام تعهدی اختیاری (به عنوان جایگزینی برای سیاست متهورانه مالی) بالاتر باشد، تفاوت بین مالیات ابرازی با مالیات تشخیصی شرکت ها نیز بیشتر است و اختلاف مالیاتی شرکت ها عمدتا بر روی معافیت مالیاتی موضوع مواد 132 و 138 قانون مالیاتهای مستقیم بود. این موضوع در شرکت های با اندازه بزرگتر، بسیار بیشتر بود. بررسی ها همچنین مشخص نمود که اختلاف دیگر مالیات ابرازی با مالیات تشخیصی شرکتها به خصوص در شرکت های متوسط و کوچک تر، مربوط به رد نمودن هزینه ها بر اساس مفاد ماده 147 و 148 قانون مالیات های مستقیم است
    کلیدواژگان: گزارشگری متهورانه مالی، اندازه شرکت، گزارشگری متهورانه مالیاتی
  • اباصلت اسماعیلی لهمالی صفحات 171-196
    پژوهش حاضر در پی بررسی رابطه بین مولفه های کیفیت زندگی کاری و عملکرد کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان مازندران مستقر در شهرستان ساری بر اساس مدل والتون می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل 255 نفر از کارکنان رسمی و پیمانی اداره کل امور مالیاتی استان مازندران واقع در شهرستان ساری است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 160 نفر تعیین گردید و اعضای نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های تحقیق با روش میدانی گردآوری شده اند. برای اندازه گیری عملکرد اعضای نمونه به آرشیو اداره امور کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان مازندران مراجعه و نمرات آخرین ارزشیابی عملکرد کارکنان استخراج گردید و جهت اندازه گیری کیفیت زندگی کاری از پرسشنامه استاندارد بر اساس مولفه های هشتگانه ریچارد والتون استفاده شده است. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ با اندازه 86/0 و روایی این ابزار با روش قضاوتی مورد تایید واقع شد. روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی- پیمایشی و همبستگی بوده است. فرضیه اصلی پژوهش حاضر وجود رابطه بین مولفه های کیفیت زندگی کاری و عملکرد کارکنان و فرضیه های فرعی وجود رابطه بین هریک از مولفه های هشت گانه با عملکرد کارکنان جامعه آماری بوده است. نتایج آزمونها حاکی از آن است که تنها بین چهار متغیر یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، قانون گرایی در سازمان و وابستگی اجتماعی زندگی کاری با عملکرد کارکنان رابطه ای معنی دار وجود دارد و همجنین فرضیه اصلی پژوهش حاضر مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد، مالیات
|
  • Kazem Chavoshi, Nastaran Ahmadi Pages 7-32
    The current research is mainly intended to study the changes’ effects of Article 105 of the Direct Taxes Act، on capital structure and shared profit for the companies accepted in Tehran’s Stock Exchange since 1997 to 2013. Given the fact that article 105 of this Act has been modified in 2002 while it was a mandatory to implement it since 2004، the changes in capital structure، shared profits have been studied in this research by using a research event method for the years before and after these changes. In order to reach this objective، the independent variable of changes applied to article 105 of the direct taxes Act، it was considered as a dummy variable so that for the years before March 2003، zero was assigned while for the years after this date، 1 was assigned. With respect to the kind of the data and the current methods of statistic analysis، combined data method was used for estimating model parameters and studying hypotheses. The results from analyzing the data since 1997 to 2013 indicated that in a confidence level of 95%، the changes to article 105 of the Direct Taxes Act are directly related to shared profit (positive). In addition، the results indicated that there isn’t any meaningful relationship between changes applied to article 105 of the Direct Taxes Act and corporate capital structure.
    Keywords: Changes Applied to Article 105 of Direct Taxes Act, Capital Structure, Shared Profit
  • Ezatollah Abbasian, Tayebeh Khatami, Mehdi Azadvari Pages 33-56
    Due to the bad effects of natural resource revenues on the economy of Petroleum Exporting Countries، it seems that it is necessary to rule out that from their public budget gradually and reduce oil income dependency. For this purpose، the best alternative is tax revenues. So، an optimal path for tax revenues to achieve this goal is needed. In this study، the optimal path is derived for the taxes by using Bellman equations. The resulting paths are different for each country depending on economic conditions. But we can say that one of the most important factors in determining this path is the level of government expenditure and its growth in the future. In other words، the growth of tax revenues and the slope of optimal path depend on the government expenditures. Finally، as an application for this model، the tax optimal path is derived for Iran، so that it is possible to finance government expenditures by taxes in 1404 vision.
    Keywords: Fiscal Policy, Optimal Path, Dynamic Programming
  • Hossein Qolipour, Mahdi Rouhi Khalili Pages 57-76

    The current research is intended to study the relationship between organizational citizenship behavior of the taxation staff and tax compliance behavior of the taxpayers. To do it، 255 personnel of the taxation office and 275 taxpayers of Mazandaran tax affairs general directorate were randomly selected and answered to Organ’s questionnaire of organizational citizenship behavior (1991) and another researcher-made questionnaire for taxpayers’ compliance. Finally، the results from those questionnaires were analyzed by Spearman’s correlation coefficient and the findings indicated that morality، fairness، civility، altruism، fantasy and respect among the staff of taxation affairs and taxpayers’ compliance are significantly related (p< 0/01) and the results from Friedman test indicated that politeness together with prestige is considered as the first priority among the dimensions of citizenship organizational behaviors for personnel at tax general directorate (mean rank= 3/32).

    Keywords: Citizenship Behavior, Tax Compliance, Mazandran Tax Affairs General Directorate
  • Alihossein Samadi, Razie Tabande Pages 77-106
    The main objective of the present study is to estimate the size of tax evasion in the economy of Iran. The present study applies the multiple indicators; multiple causes (MIMIC) methodology in Iran economy for the period between 1970 and 2007. The results show that the size of tax evasion has fluctuations during 1970 and 2007 and the size of tax evasion is increasing. The results show that tax burden، the size of government، taxpayers’ income، inflation rate and unemployment rate are the main causes of extension of tax evasion in Iran. The most important causes of tax evasion، which lead to the high extension of tax evasion، are the size of government، tax burden and taxpayers’ income.
    Keywords: Tax Evasion, Causes, Effects, Multiple Indicators, Multiple Causes
  • Naserali Mansourian, Bahram Cheshmpayam Pages 107-134
    Comparing the Iranian tax system with those of developed countries، we find that the number of tax returns for examining is too high in comparison with those accepted. Lack of tax information، complexity and lack of transparency of rules، make the tax examination fully different and less practical from an optimum one. The tax examination which is far from an optimum and practical one creates disputes between taxpayers and tax administration and subsequently this situation makes the tax cases to be posed in legal procedure authorities (official، judicial and semi-judicial ones). This article is aimed at recognizing the weak and strong points of Iran’s tax legal procedure system and tries not only to describe those legislative articles forming the tax legal procedure factors but to study the technical-legal vagueness of such matters based on library and documentary studying methods and also competent authorities involving tax legal procedures. The deficiencies of Iran’s tax legal procedures system can be recognized by comparative studies of those of English، China، France and Australia.
    Keywords: Tax Legal Procedures, Tax Dispute Settlement Boards, Tax Supreme Council, Administrative Justice Courts, Comparative Tax Rights
  • Ahmad Khidamipour, Meisan Amininia Pages 135-156
    The primary goal of this study are to identify whether there is any relationship between corporate tax avoidance and cost of debt for companies at Tehran Stock Exchange (TSE) for the period of 2002-2011، and whether the level of institutional ownership moderates this relationship. For testing the hypotheses of this research، regression method and Generalized Least Squares (GLS) technique were used for panel data. The results of study indicate there is a negative relation between corporate tax avoidance and cost of debt. This negative relation indicates that tax-favored effect of corporate tax avoidance can serve as a debt for firms; hence tax avoidance serves as a substitute for the use of debt. Additionally، the evidence suggests that there is no significant effect of institutional ownership on the relation between corporate tax avoidance and cost of debt.
    Keywords: Cost of Debt, Book, Tax Difference, Institutional Ownership
  • Mohammadreza Abdoli, Hossein Bakhshi, Seyed Ahmad Hosseini Pages 157-170
    This paper encompasses the study of relationship between aggressive financial reporting and size of corporations as well as their influence on adopting aggressive tax policies by the companies. Aggressive financial reporting has been measured through Earning Management Variable and existence of tax aggressive policies has been evaluated via recognition of tax differentiations between companies and National Tax Administration. The study was made upon 102 companies among those accepted in Tehran Securities and Exchange Organization، for the time period of 2008- 2011، including all industries except banks and financial institutions. The applied statistical method was Logistic Regression with confidence level of 95 percent. The results showed that، in those companies with higher discretionary accrual items (as a substitute for tax aggressive policies)، the difference between the amount of self- declared tax and tax assessed by tax officials is more، and tax differentiation between the companies were mainly due to tax exemptions، specified in Articles 138 and 132 of Direct Taxation Act. This was seen more in bigger size corporations. The studies also made it clear that another difference between the amount of self- declared tax and tax assessed by tax officials especially in average and smaller corporations was related to the rejection of some costs due to Articles 147 and 148 of Direct Taxes Act.
    Keywords: Aggressive Financial Reporting, Size of Corporation, Aggressive Tax Policies
  • Abasalt Esmaeeli Lahmali Pages 171-196
    The present research is to analyze the relationship between the variables of work life quality and the performance of the staff in Mazandaran province tax affairs general directorate in Sari according to Walton model. The statistical population under study includes 255 official and in-contract staff of Mazandaran province tax affairs general directorate in Sari who were busy working in 1388. The volume of the sample by using Morgan table was determined 160 people and the members of the sample were selected randomly. The data was collected through field research method. To measure the performance of the sample members، the archive of Mazandaran province tax affairs general directorate in Sari was referred to، and the scores of the latest evaluation were obtained and for the purpose of measuring the quality of work life، the standard questionnaire according to the eight variables of Richard Walton was used. The validity of the questionnaire was estimated by Kronbach alpha quotient with the measure of 0. 86 and the reliability of the method was accepted through judging method. The research method under use was descriptive-measuring and correlative. The major theory of the present research was the relationship between the variables of the quality of working life and the performance of the staff and the minor ones were the existence of any relationship among all of the eight variables with the performance of the statistical population. For the test of the hypotheses، with the help of the SPSS software، the non-parameter correlation coefficient of Spearman was used and the results of the tests show that only among the four variables of social integration and unity in the organization، providing the chance of growth and permanent security، lawfulness in the organization and the social dependence of work life with the performance of the staff there is a significant relationship، and also the major hypothesis of the present research is accepted.
    Keywords: Quality of Work Life, Performance, Tax