فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال چهل و چهارم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهسا همدانی، ولی ربیعی، حسین مرادی، علی قنبری صفحات 367-377
    کیفیت و میزان رنگ در گوشت پرتقال های خونی پس از برداشت به دما و شرایط نگهداری بستگی دارد. بدین منظور اثر دماهای مختلف (8، 15 و 22 درجه سانتی گراد) و زمان های مختلف انبارمانی (0، 25، 50 و 75 روز) بر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) و پروتئین کل در میوه های رسیده پرتقال خونی رقم مورو، براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1390، بررسی شد. نتایج نشان داد که در دمای 8 درجه سانتی گراد، مقدار پروتئین کل و فعالیت آنزیم PAL هم زمان با تجمع آنتوسیانین کل، پس از 75 روز انبارمانی افزایش یافت، اما مقدار فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کاهش یافت. به علاوه در درجه حرارت های دیگر این روند، کاهشی بوده است. بیشترین میزان ویتامین ث، اسیدیته قابل تیتراسیون و مواد جامد محلول، قبل از نگهداری میوه در انبار بود که در پایان 75 روز انبارمانی این مقدار به حداقل رسید. به طور کلی، مشخص شد که با افزایش درجه حرارت و مدت انبارمانی کاهش چشمگیری در صفات ارزیابی شده مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پرتقال خونی، دوره انبارمانی، فنیل آلانین آمونیالیاز
  • ملیحه صیادعالیان، روح انگیز نادری، محمدرضا فتاحی مقدم، محمد تقی پاداشت دهکایی صفحات 379-387
    گیاه سوسن (Lilium spp.) متعلق به خانواده لاله (Liliaceae) است و به دلیل دارا بودن گل های درشت و جذاب در ردیف یکی از سه گیاه پیازی عمده صنعت گلکاری قرار دارد. گونه سوسن چلچراغ (L. ledebourii (Baker) Boiss.) که تنها در منطقه لنکران جمهوری آذربایجان و نواحی بسیار محدودی از ایران مثل داماش، کلاردشت، اسالم، کجور، درفک و اردبیل پراکنش دارد، نادرترین گونه گیاه سوسن به شمار می رود. منطقه کجور برای اولین توسط این پژوهش شناسایی گردید [S1] و پیش ازاین گزارشی مبنی بر حضور این گیاه در این منطقه اعلام نشده بود. متاسفانه این گیاه با پتانسیل بالای زینتی در معرض انقراض قرار گرفته است. ارزیابی اگرومورفولوژیکی و میزان و پراکنش تنوع ژنتیکی خویشاوندان گیاهان زراعی به عنوان ذخائر ژنتیکی ارزشمند نه تنها موقعیتی را برای حفاظت و نگهداری آن ها فراهم می کند، بلکه می تواند در استفاده آن ها در برنامه های آتی اصلاح این گیاهان مفید واقع شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی جمعیت های مختلف گیاه سوسن چلچراغ با استفاده از ویژگی های مورفولوژیکی و آنالیزهای آماری چند متغیره صورت گرفت. مطابق نتایج حاصل، تنوع درخور ملاحظه ای میان صفات مطالعه شده شامل ارتفاع گیاه، طول غنچه، طول خامه و غیره در بین ژنوتیپ های بررسی شده وجود داشت که امکان گزینش گیاهانی با صفات مطلوب را فراهم می کند. از سوی دیگر، نتایج تجزیه همبستگی ساده صفات در اکثر موارد همبستگی های معنا دار و زیادی را میان صفات بررسی شده نشان داد که بیشترین آن (930/0r =) مربوط به ارتفاع گیاه و قطر ساقه بود. به منظور تشخیص مهم ترین صفات تاثیرگذار در تفکیک ژنوتیپ ها، در این مطالعه از تجزیه عامل ها استفاده شد و مطابق آن پنج عامل اصلی توانستند در مجموع 13/81 درصد واریانس کل را توجیه کنند. مطابق نتایج تجزیه تری پلات، ژنوتیپ های آزمایش شده در قالب دو گروه تقریبا مجزا قرار گرفتند که در اکثر موارد به خوبی با نتایج حاصل از تجزیه کلاستر مطابقت داشت. در نهایت، تجزیه کلاستر جمعیت ها منجر به گروه بندی آن ها در قالب دو گروه اصلی شد به طوری که، گروه اول شامل گیاهان کشت شده درفک، کشت شده اردبیل و کشت شده داماش در کنار گیاهان جمعیت کجور و گروه دوم شامل جمعیت های اردبیل، داماش، کلاردشت و اسالم بود.
    کلیدواژگان: تجزیه چند متغیره، تنوع ژنتیکی، ژرم پلاسم، سوسن چلچراغ، ویژگی های مورفولوژیکی
  • روح الله رنجبر، سعید عشقی * صفحات 389-399

    رقم سیاه سمرقندی یکی از رقم های مهم انگور در استان فارس است. از مشکلات این رقم تولید خوشه های تنک با حبه های کوچک و هم زمان نرسیدن حبه ها است. این پژوهش با استفاده از آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1387 و 1388 طی دو سال متوالی انجام شد. در این پژوهش از ترکیب کودی (اوره، سولفات روی، اسید بوریک به ترتیب 4، 3، 1 گرم در لیتر) و مولیبدات سدیم 0، 5/0، 1 و 5/1 گرم در لیتر در شروع دوره رشد (قبل از گلدهی) و در زمان شکوفایی گل به صورت محلول پاشی استفاده شد. میزان عملکرد، درصد ساچمه ای شدن ویتامین ث، اسید کل، درصد مواد جامد محلول، میزان کلروفیل، طول شاخه و سطح برگ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که عملکرد با محلول پاشی ترکیب کودی (اوره، سولفات روی، اسید بوریک به ترتیب 4، 3، 1 گرم در لیتر) و با افزایش سطوح مولیبدن که در زمان گلدهی محلول پاشی شده بودند افزایش یافت. بیشترین درصد ساچمه ای شدن (شات بری) در تیمار بدون مولیبدن و بدون تیمار کودی و کمترین میزان در تیمار مولیبدن 5/0 گرم در لیتر که با تیمار کودی محلول پاشی شده بودند اندازه گیری شد. بیشترین میزان سطح برگ و طول شاخه در تیمار شاهد مولیبدن به دست آمد که نسبت به تیمار های مولیبدن 1 گرم در لیتر افزایش معنا داری را نشان داد. غلظت های پایین مولیبدن سبب افزایش ویتامین ث شد. به طور کلی، محلول پاشی ترکیب کودی همراه با سطوح مختلف مولیبدن در زمان گلدهی اثر مثبتی بر رشد، عملکرد و کاهش عارضه حبه ساچمه ای داشت.

    کلیدواژگان: ترکیب کودی، درصد ساچمه ای شدن، عملکرد، محلول پاشی، مولیبدن
  • شهرام بهروزی، یونس مستوفی*، ذبیح الله زمانی، اسحاق رنجبر صفحات 401-413

    هلوی رقم زعفرانی یکی از میوه های مهم بومی ایران است. این میوه بسیار فساد پذیر است و ماندگاری کمی دارد. در پژوهش حاضر تاثیر بسته بندی در اتمسفر تعدیل یافته با سه ترکیب گازی (O22درصد + CO2 10درصد و O22درصد + CO2 5درصد و Air) و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلی اتیلن با دانسیته کم و پلی پروپیلن) بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و انبار مانی هلوی رقم زعفرانی در طول 9 هفته انبار مطالعه شد. میوه ها بعد از بسته بندی در سردخانه در دمای 1 درجه سانتی گراد با رطوبت نسبی 90 درصد نگهداری شدند. هر هفته میوه های بسته بندی شده از انبار خارج شدند و به دنبال 24 ساعت نگهداری در دمای اتاق، از نظر فاکتورهای مختلف کیفی از قبیل کاهش وزن، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، اتیلن تولید شده و شاخص TSS/TA میوه اندازه گیری شده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در طول انبار داری سفتی، TA و ویتامین ث کاهش و بقیه فاکتورها افزایش یافتند. پوشش پلی اتیلن pH، TA و ویتامین ث را بهتر از پوشش پلی پروپیلن حفظ کرد. در حفظ سفتی میوه و TSS پوشش پلی پروپیلن بهتر بود. ترکیب گازی (O22درصد + CO2 10درصد) در حفظ سفتی، pH، TA و شاخص TSS/TA بهتر از (O22درصد + CO2 5درصد) بود و بین ترکیبات گازی از نظر محتوای ویتامین ث اختلاف معنا دار وجود نداشت. تولید اتیلن در ترکیب گازی (O22درصد +CO2 10درصد) کمتر از سایر تیمارها بود. در مجموع پوشش پلی اتیلن با ترکیب گازی (O22درصد +CO2 10درصد) سبب حفظ بهتر فاکتورهای کیفی pH، TA، ویتامین ث و شاخص TSS/TA میوه هلوی رقم زعفرانی شد.

    کلیدواژگان: پوشش پلاستیکی، کیفیت، عمر انبار مانی، ویتامین ث
  • معظم حسن پور اصیل، داریوش رمضان صفحات 415-421
    خراش دهی [1] عملی است که در آن خاک پوششیحاویمیسلیوم، کاملا به هم زده می شود. به منظور بررسی تاثیر خراش دهی خاک های پوششی مختلف قارچ دکمه ای آزمایشی با سه سطح خراش دهی (بدون خراش دهی، خراش دهی عمقی و خراش دهی سطحی) و هشت خاک پوششی مختلف شامل خاک هلندی (1c)، پیت شمال (2c)، پیت جنوب (3c)، کمپوست مصرف شده (4c)، ترکیب رس و شن (65درصد و 35درصد) (5c)، ضایعات کارخانه های چای سازی و خاک لوم (50درصد و50درصد) (6c)، کود دامی پوسیده (7c) و ترکیب خاک رس و پیت شمال (65 و 35درصد) (8c) در سه تکرار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی طی سال 1389 در کارگاه تولیدی قارچ پارسیان، واقع در شهرستان شهریار انجام شد. نتایج نشان داد که تاثیر خراش دهی بر صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد معنادار بود. همچنین خراش دهی عمیق به طور معناداری سبب افزایش میزان محصول (عملکرد کل قارچ) در خاک های هلندی (65/16 درصد) و پیت شمال (11/14 درصد) شد. از طرفی نتایج آزمایش نشان داد که خراش دهی تعداد قارچ های درشت (کلاهک بزرگ تر از 4 سانتی متر) را به طور معناداری افزایش داد. همچنین شروع تشکیل سرسنجاقی ها در تیمار خاک پوششی که خراش دهی در آن انجام شده بود، در زمان طولانی تری ایجاد شد.
    کلیدواژگان: ضایعات کارخانه های چای سازی و سرسنجاقی ها، میزان محصول
  • اعظم سیدی مرغکی، علی عبادی، مصباح بابالار صفحات 423-429
    این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف پتاسیم محلول غذایی، فصول برداشت و تراکم کشت بر کیفیت و کمیت میوه توت فرنگی رقم سلوا در سیستم کشت هیدروپونیک، در گلخانه و آزمایشگاه های گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی، دانشگاه تهران اجرا شد. در این پژوهش تاثیر چهار سطح پتاسیم در محلول غذایی نیم کوئیک(5/1، 6/2، 3 و 5/4 میلی اکی والان در لیتر) بررسی شد. در این بررسی محلول غذایی نصف غلظت کوئیک با 6/2 میلی اکی والان در لیتر پتاسیم به منزله شاهد استفاده شد. سه تراکم گیاهی(12، 16 و 20 بوته در متر مربع) و دو فصل برداشت (پاییز و زمستان) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بر صفات کمی و کیفی توت فرنگی رقم سلوا ارزیابی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش پتاسیم تا 3 میلی اکی والان در لیتر در محلول غذایی سبب افزایش مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث میوه شد و همچنین درصد پتاسیم میوه با افزایش پتاسیم از 6/2 تا 5/4 میلی اکی والان در لیتر در محلول غذایی افزایش یافت. تراکم های اعمال شده در این آزمایش تاثیر معناداری بر کیفیت و کمیت میوه توت فرنگی نداشتند. تاثیر برداشت پاییزه روی طعم میوه (TSS/TA)، درصد ماده خشک و وزن میوه حاصل از شاه گل بیشتر از برداشت زمستانه بود. در فصل زمستان عملکرد بیشتری از هر بوته نسبت به فصل پاییز به دست آمد و مواد جامد محلول و سطح اسیدیته قابل تیتراسیون بیشتر بود. براساس نتایج فوق، محلول غذایی تغییر یافته نیم کوئیک با 3 میلی اکی والان در لیتر پتاسیم به منزله بهترین محلول غذایی شناخته شد، اما تراکم های کاشت آزمایش شده تاثیری بر صفات کمی و کیفی آزمایش شده نداشتند.
    کلیدواژگان: پتاسیم، تراکم گیاهی، توت فرنگی، فصل برداشت هیدروپونیک
  • مهسا عاشوری واجاری، محمود قاسم نژاد، رضا ابراهیمی، عاطفه صبوری صفحات 431-441
    آنالیز برگ روشی متداول برای برآورد نیاز کودی در درختان میوه است، اما ارتباط ضعیفی با کیفیت میوه دارد. در این پژوهش میوه های 13 باغ کیوی تجاری در شرق استان گیلان، که تغذیه معدنی متفاوتی داشتند، 10 هفته پس از تمام گل و نیز در مرحله بلوغ تجاری (2/6 درجه بریکس) برداشت شدند. پس از برداشت ها میزان عناصر معدنی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم، مقدار ماده خشک به علاوه سفتی بافت میوه ها (فقط در برداشت دوم) اندازه گیری شد. برای ارزیابی عمر انبارمانی، فقط میوه های بالغ به سردخانه با دمای صفر درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90 درصد منتقل و بعد از 105 روز سفتی بافت میوه ها اندازه گیری شد. نتایج همبستگی معنا داری را بین سفتی بافت میوه در زمان برداشت با میزان پتاسیم میوه چه ها و میزان کلسیم، نیتروژن و ماده خشک میوه ها در زمان بلوغ نشان دادند. در پایان دوره انبارمانی میزان سفتی بافت میوه ها همبستگی معنا داری با میزان پتاسیم و نیتروژن میوه چه ها، همچنین با میزان نیتروژن، کلسیم و ماده خشک میوه های بالغ نشان دادند. میوه هایی که سفتی بافت بیشتری در زمان برداشت داشتند، در پایان انبارمانی نیز سفتی خود را بهتر حفظ کردند. همچنین بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای، باغ های کیوی به دو گروه اصلی تفکیک شدند. در مجموع، نتایج نشان داد که با تعیین ترکیب معدنی میوه چه ها و میوه های بالغ می توان سفتی بافت و عمر انبارمانی میوه های کیوی را ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ایسفتی بافت، همبستگی
  • زهرا شهبانی، محسن کافی *، روح انگیز نادری، تکتم سادات تقوی صفحات 443-450

    نور یکی از عوامل محیطی تاثیر گذار بر فیزیولوژی رشد گیاهان است. برای دسترسی ریشه ها در سیستم اروپونیک، در این پژوهش اثر پرتوهای مختلف نوری در محیط ریشه گیاه آنتوریوم مطالعه شد. به دلیل اهمیت عنصر کلسیم در افزایش عمر و استحکام گل های بریده و حساسیت گل آنتوریوم به کمبود کلسیم و عارضه رنگ پریدگی اسپات، از محلول پاشی برگی نیترات کلسیم استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سال 1389-1390 در گلخانه گروه علوم و مهندسی باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در شهر کرج انجام شد. برای بررسی اثر پرتوهای مختلف نوری در محیط ریشه، از رنگ های مختلف ظروف کشت (مشکی، آبی و قرمز) استفاده شد. تیمار محلول پاشی برگی در دو مقدار (محلول پاشی با آب مقطر «بدون کلسیم» و محلول پاشی با نیترات کلسیم با غلظت 10 میلی مولار) به کار برده شد. نتایج نشان داد که پرتوهای مختلف نوری بر صفات تعداد برگ ها، وزن تر و خشک شاخساره، طول و عرض پهنک در سطح احتمال 1 درصد و روی صفات وزن تر و خشک ریشه در سطح احتمال 5 درصد معنا دار بود و رنگ مشکی محیط ریشه با افزایش وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و تعداد برگ بهترین تیمار از نظر پرتوهای نوری در محیط ریشه بود. کاربرد محلول پاشی برگی نیترات کلسیم فقط بر صفت تعداد برگ در سطح احتمال 1درصد اثر معنا دار داشت و سبب کاهش تعداد برگ ها شد. رنگ مشکی محیط ریشه و محلول پاشی برگی با آب مقطر در بین تیمارهای بررسی شده بهترین تاثیر را بر ویژگی های رشدی گیاه آنتوریوم مطالعه شده داشت.

    کلیدواژگان: آنتوریوم، کشت بدون خاک، کیفیت نور در محیط ریشه، نیترات کلسیم
  • مرتضی پوزش شیرازی، مختار زلفی باوریانی، محمد مدرسی، بهرام بهزادی صفحات 451-459
    تنش های غیرزنده از جمله تنش خشکی ناشی از کمبود آب، یکی از تهدیدهای جدی تولیدات کشاورزی در سراسر جهان به شمار می رود و یافتن مکان بدون تنشی که گیاهان بتوانند به سطح پتانسیل عملکردی خود برسند بسیار مشکل است. تنش خشکی خصوصا در مرحله میوه دهی با تخصیص بیش از 17درصد کاهش عملکرد ناشی از تنش های غیرزنده به خود از اهمیت خاصی برخوردار است. از این رو به منظور بررسی تاثیر زمان و مقدار آب استفاده شده بر واکنش مراحل مختلف رشد رویشی و زایشی و کیفیت محصول تولیدی گوجه فرنگی آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی مدت دو سال انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1. آبیاری کامل در کل دوره رشد(I1)؛2. آبیاری کامل تا شروع زمان میوه دهی و اعمال تنش آبی تخلیه 65 درصدی رطوبت قابل استفاده (AW) خاک(I2)؛ 3. آبیاری کامل تا شروع میوه دهی و اعمال تنش آبی تخلیه 80 درصدی رطوبت قابل استفاده خاک(I3)؛ 4. اعمال تنش آبی تخلیه 65 درصدی رطوبت قابل استفاده خاک تا شروع میوه دهی و سپس آبیاری کامل تا پایان دوره رشد(I4)؛ 5. اعمال تنش آبی تخلیه 80 درصدی رطوبت قابل استفاده خاک تا شروع میوه دهی و سپس آبیاری کامل تا پایان دوره رشد(I5)، به دقت اجرا و صفات مورد نظر شامل عملکرد در واحد سطح، وزن تک میوه، کارایی مصرف آب، اسید غالب (اسید سیتریک)، ویتامین ث، مواد جامد محلول و pH اندازه گیری شد. نتایج آزمایش حاکی از وجود اختلاف معنادار ناشی از تاثیر تیمارهای مختلف بر عملکرد محصول و کارایی مصرف آب، مواد جامد محلول و اسیدیته (pH) بود. اختلاف معناداری برای اسید غالب، ویتامین ث و وزن تک میوه مشاهده نشد. درمجموع براساس صفات بررسی شده، تیمار شماره 4 با مصرف 6336 متر مکعب آب در هکتار در سال، برتری خود را نشان داد.
    کلیدواژگان: اسید سیتریک، تنش خشکی، کارایی مصرف آب، گیاه گوجه فرنگی، مواد جامد محلول
  • محمد رجب زاده، علی وزوایی، علی عبادی، بهمن پناهی صفحات 461-468
    این آزمایش برای تعیین الگوی تشکیل میوه در چهار رقم پسته اکبری، احمدآقایی، کله قوچی و اوحدی و ارتباط تشکیل میوه نهایی با تکامل و باروری اولیه کیسه های جنینی طی سال های1381-1382 انجام شد که در آن خوشه های گزینش شده چهار رقم پسته یک هفته پس از گلدهی علامت گذاری شدند. شکل گل آذین و موقعیت گل ها با درجات مختلف تکاملی (براساس اندازه تخمدان) یادداشت شد و در پایان فصل رشد هم موقعیت و میزان میوه بندی نهایی ثبت شد. تخمک ها از تخمدان های با اندازه های مختلف استخراج شدند و پس از فیکس شدن، برش خوردند و رنگ آمیزی شدند و اطلاعات مربوط به کیسه جنینی آن ها ثبت شد. نتایج نشان داد گل هایی که در ناحیه بالای خوشه و خوشه چه قرار می گیرند، از درصد میوه بندی بالاتری برخوردارند (به ترتیب 5/20 و44/27 درصد). اگر چه فقط حدود 11 درصد از گل های گل آذین، انتهایی هستند، حدود 45 درصد آن ها به میوه تبدیل شدند. حدود 89 درصد گل ها جانبی بودند که فقط 8 درصد آن ها به میوه تبدیل شدند. بیشتر میوه ها در قسمت های بیرونی گل آذین قرار داشتند. میوه بندی درگل های با اندازه های یک، دو و سه به ترتیب 32، 17 و 5/6 بود. اختلاف معناداری بین ارقام از لحاظ درصد تشکیل میوه وجود نداشت. تشکیل میوه در سال پربار و کم بار اختلاف معناداری نشان نداد، ولی درصد پوکی کل در سال کم بار به طور معنا داری بیشتر از سال پربار بود (18/45درصد در سال کم بار و14/8 درصد در سال پربار). ارقام از لحاظ تکامل کیسه جنینی با هم اختلاف معنا داری نداشتند، هرچند که رقم احمدآقایی، درصد کیسه جنینی کامل بیشتری از سایر ارقام داشت. با اینکه رقم احمدآقایی بیشترین باروری کیسه جنینی را داشته است(25 درصد)، باروری کیسه جنینی ارقام مختلف اختلاف معنا داری نداشتند. گل های درجه یک بیشترین درصد کیسه های جنینی تکامل یافته (5/87درصد) و بارور(35درصد) را داشتند. درصد باروری برای گل های درجه 2 و3 برابر 75/18 و 5/12 درصد بود که با درصد تشکیل میوه آن ها تا حدودی هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: الگوی تشکیل میوه، پسته تجاری، تخمدان، کیسه جنینی، گل آذین
  • زهره صداقت کیش *، نورالله معلمی، مجید راحمی، سید محمدحسن مرتضوی، اسماعیل خالقی صفحات 469-477

    شناخت و تنظیم توزیع عناصر غذایی بین اندام های منبع و مخزن در بهبود رشد و نمو درختان میوه موثر است. هدف از این پژوهش مطالعه اثر اوره و سولفات روی بر میزان ذخیره و جابه جایی عناصر نیتروژن و روی در برگ و میوه انار رقم رباب نی ریز بود. بنابراین در سال 1388، سولفات روی (غلظت های 0، 3 در هزار و 6 در هزار) در زمان کامل شدن سطح برگ های جوان با عمر کمتر از 20 روز و اوره (غلظت های 0، 5/1درصد و 3درصد) دو هفته بعد از اوج گل دهی محلول پاشی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن در سطح احتمال 1 و 5 درصد صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند هر دو غلظت تیمار اوره به تنهایی موجب کاهش نیتروژن درون برگ و تنها غلظت 3درصد آن موجب افزایش میزان نیتروژن پوست میوه شد. هر دو غلظت تیمار سولفات روی سبب افزایش میزان عنصر روی درون برگ و میوه شدند. افزایش غلظت کود سولفات روی، در افزایش انتقال عنصر روی از برگ (اندام محلول پاشی شده) به میوه (اندام محلول پاشی نشده) موثر بود.

    کلیدواژگان: انار، تغذیه، جابه جایی، مخزن، منبع
|
  • Mahsa Hamedani, Vali Rabiei, Hosein Moradi, Ali Ghanbari Pages 367-377
    Quality and flesh colour characteristics of blood oranges following harvest is related to and dependent upon temperature and storage conditions. To investigate the effects of different temperatures (8، 15 and 22ºC) and different storage period (0، 25، 50 and 75 days) on total soluble solids، titrable acidity، pH، ascorbic acid، total phenolic contents، antioxidant capacity، anthocyanin level، activity of L-phenylalanin ammonia-lyase، and as well on total protein content in ripe Moro blood orange، a factorial experiment، based upon a completely randomized design of 3 replications was performed. The results revealed that at 8ºC and after 75 days past، phenylalanin ammonia-lyase activity and total protein increased concomitantly with total anthocyanin، but antioxidant capacity and total phenols decreased. Besides، in other temperatures this process has been on the decrease. The highest vitamin C content، titrable acidity as well as total soluble solids were evaluated in control fruits before storage and were shown to decrease after 75 days of storage. As a final result، all the evaluated characteristics of Moro blood orange decreased considerably by increase in temperature and in storage period.
    Keywords: anthocyanin, blood orange, L, phenylalanin ammonia, lyase, storage duration
  • Malihe Sayadalian, Rouhangiz Naderi, Mohammad Reza Fattahi Moghaddam, Mohammad Naghi Padasht Dahkaii Pages 379-387
    Lily (Lilium L.) is a perennial plant of Liliaceae family ranking as one of the three top bulbaceous flowers of floriculture industry due to its large and attractive flowers. Susan-e-Chelcheragh (Lilium ledebourii (Baker) Boiss.) is the rarest species of the genus naturally occuring only in some limited parts of Iran including Damash، Kalardasht، Asalem، Kojur، Dorfak، Ardebil and in one part of Azerbaijan Republic، namely Lankaran. Kojur region was first recognized throughout this research with no report having previously proved the existence of this plant in this region. This species، which benefits from a great potential of development as an ornamental plant، is presently and unfortunately faced with the risk of species loss. Agro-morphological evaluation of wild relatives of crop plants as valuable genetic pools، beside an accurate estimate of the level and distribution pattern of their genetic diversity، provide information useful not only for the establishment of effective conservation strategies، but also for future breeding programs. Therefore، the present study was aimed at evaluating different populations of L. ledebourii، employing agro-morphological characteristics and multivariate analyses. The results indicated that there existed considerable variations among the studied characteristics which can be taken into account for the selection of plants of desirable traits. In addition، high and significant correlation coefficients were observed between most of the assessed characters with the highest value (r=0. 930) recorded between plant height and stem diameter. Factor analysis led to an identification of characters with high degrees of discrimination، in which the most effective ones were gathered in some five major factors that explained 81. 13% of the total variance. On the other hand، cluster analysis led to classification of genotypes in question into different groups which corresponded mainly to their geographical origins. Plotting of the studied genotypes in three dimensions by use of three main factors resulted in formation of two main groups and five sub-groups in agreement with the results of cluster analysis in most cases. Finally، the eight different populations were grouped into two main clusters including cultivated Dorfak، Ardebil and Damash plants as well as wild growing plants of Kojur، as against the wild populations of Ardebil، Damash، Kalardasht and Asalem as judged through the results obtained from cluster analysis.
    Keywords: agro, morphological characteristics, germplasm, genetic diversity, Lilium ledebourii (Baker) Boiss, multivariate analysis
  • Rouhollah Ranjbar, Saeed Eshghi Pages 389-399

    Siahe-e-Samarghandi is one of the most important cultivars of grapevine (Vitis vinifera) in Fars Province. Some problems of this cultivar are its sparse clusters with small berries and berries that are in different stages of growth. Foliar application of urea، zinc sulfate، boric acid 4، 3 and 1gL-1، respectively as well as sodium molybdate at the concentrations of 0، 0. 5، 1 and 1. 5 gL-1 were applied at the start of shoot growth (pre-bloom) and at the middle of blooming. The study was carried out as a factorial experiment in a Completely Randomized Block Design. Yield and shot berry، percent vitamin C، total acid and total soluble solids، chlorophyll content، shoot length، and leaf surface were investigated. Results showed that yield increased through an application of fertilizer composition and by an increase in molybdenum concentration sprayed at the middle of blooming. The highest shot berry was observed in control (with on Mo and fertilizer application). The lowest concentration of Mo rendered on increase in vitamin C. In conclusion، fertilizer composition spray along with Mo application at the middle stage of blooming proved to have positive effects on growth and yield، significantly reducing shot berry disorder.

    Keywords: fertilizer treatment, foliar application, Molybdenum, shot berry, yield
  • Shahram Behrouzi, Younes Mostofi, Zabihollah Zamani, Ishagh Ranjbar Pages 401-413

    ‘Zaferani’ peach، an important native Iranian fruit، is a highly perishable fruit of limited shelf life. In the present research، effects of modified atmosphere packaging with three gas combinations (5% CO2 + 2% O2، 10% CO2 + 2% O2 and Air) and two packaging films (Polypropylene and Low Density PolyEthylene (LDPE)) on physicochemical characteristics and shelf life of ''Zaferani'' peach were evaluated for a duration of 9 weeks. Fruits were placed in cold storage of 1oC and 90% Relative Humidity (RH). Packaged fruits were weekly removed from storage and left at room temperature for 24hr، after which such different quality parameters as weight loss، firmness، total soluble solids، titratable acidity، pH، vitamin C، ethylene production and TSS/TA ratio were assessed. Results indicated that such parameters as firmness، TA and vitamin C decreased while others increased during storage. LDPE film maintained the pH، TA and vitamin C at a higher level as compared with polypropylene film. Polypropylene film proved more effective in preservation of fruit firmness and TSS. Gas combination of 10% CO2 + 2% O2 more effectively maintained the parameters of firmness، pH، TA and TSS/TA ratio than the other gas combination of 5% CO2 + 2% CO2. There was no significant difference among treatments in vitamin C content. Ethylene production in the gas combination of 10% CO2 + 2% O2 was less than those in other treatments. Thus it can be concluded that packaging of ‘Zaferani’ peach in LDPE bags along with a gas combination treatment of 10% CO2 + 2% O2 maintains such quality parameters as pH، TA، vitamin C and TSS/TA ratio at their desirable states.

    Keywords: polymeric films, quality, storage life, vitamin C
  • Moazam Hassanpour Asil, Daryoush Ramezan Pages 415-421
    Ruffling is a Practice through which the mycelia containing casing soil will be thoroughly mixed. To evaluate the effects of ruffling of different casing soils in button mushroom production، an experiment was conducted comprised of three levels of ruffling; no ruffling، deep ruffling vs. superficial scratch and eight different types of casing soils، namely: Holland peat (c1)، north peat (c2)، south peat (c3)، spent mushroom compost (c4)، a mixture of clay and sand (65% & 35%) (c5)، tea waste and loam soil (50 %& 50%) (c6)، decomposed manure (c7) and finally a mixture of clay and north peat (65% & 35%) (c8). The research was conducted in 2010، in a commercial button mushroom production unit in Shahriar located in Tehran Province. The experiment was a factorial one based on a completely randomized design of three replications. Results indicated that the effects of ruffling were significant on most of the characteristics determined (with 1% level of probability). A comparison of means through Duncan،s New Multiple Range Test (DNMRT) indicated that depth ruffling increased total yield in Holland peat (16. 65%) and as well in north peat (14. 11%)، significantly. The results also indicated that ruffling significantly increased the number of large size (Cap greater than 4cm(harvested mushrooms. In the treatment of casing soil through ruffling، the primordial formation (pin heads) occurred in a longer lapse of time.
    Keywords: pin heads, tea factories wastes, total yield
  • Azam Seyedi, Ali Ebadi, Mesbah Babalar Pages 423-429
    This research was carried out to investigate the effect of different levels of potassium (in nutrient solution)، harvest season and plant density on yield and quality of strawberry cv. Selvain hydroponic system conditions. The tests were done in the greenhouse، and laboratories of horticultural science department of the university colleg of agriculture and natural Resources of Tehran University. Throghout the research، there were evaluated the effects of four levels of potassium at concentrations of 1. 5، 2. 6، 3 and 4. 5 meq/L. The control consisted of half strength Quick nutrient solution (2. 6 meq/L potassium). Three plant densities (12، 16 and 20 plants/m2) and two harvest seasons (winter and autumn) were considered in a completely randomized block design of three replications as regarded yield and fruit quality of strawberry cv ''Selva''. The main difference among solutions was observed in their potassium concentrations. Results revealed that، increasing potassium level in nutrient solution up to 3 meq/L caused an increase in TSS، TA، Vitamin C content and fruit potassium content، i. e. level of fruit potassium increased with increase nutrient in solution of potassium from 2. 6 to 4. 5meq/L. Planting densities of 12، 16 and 20 plants/m2 did not affect yield and fruit quality. The effect of harvest season (autumn as compared with winter) was more pronounced on some fruit characteristics such as TSS/TA. However yield، TSS and TA were low in autumn harvest. According to the obtained results، modified Quick nutrient solution with 3meq/L of potassium became known as the most proper solution، but different plant densities did not exhibit any significant differences.
    Keywords: Strawberry, Hydroponic, Potassium, Density, Harvest season
  • Mahsa Ashouri Vajari, Mahmoud Ghasemnezhad, Reza Ebrahimi, Atefeh Sabouri Pages 431-441
    Leaf analysis is a general method of estimating the fertilizer needs in fruit trees، but there exists a limited correlation between it and fruit quality. Throughout the present study، fruits were harvested 10 weeks following full bloom and at the commercial maturity (6. 2 brix) stages from thirteen different commercial kiwifruit orchards that had been fertilized with different fertilizers، the experiment being carried out in the east of Guilan province. Following harvest، such mineral elements as nitrogen، potassium، phosphorus، calcium and magnesium، dry matter and as well fruit tissue firmness (just in second harvest) were assessed. For an evaluation of the storage life، mature fruits were transferred to cold storage of 0 ºC temperature and 90-95% relative humidity، with fruit tissue firmness being evaluated after 105 days past of storage. Results showed significant correlations between fruit tissue firmness (at harvest) and potassium content in fruitlets and between fruit firmness and calcium، nitrogen، as well as dry matter content in mature fruits. There was a significant correlation observed between fruit firmness at the end of storage time and potassium as well as nitrogen content in fruitlets، and also between calcium، nitrogen contents and dry matter in mature fruits. Fruits with higher firmness at harvest time had maintained a higher firmness at the end of their storage period. Also، according to cluster analysis، the kiwifruit orchards were divided into two main groups. It could finally be concluded that the postharvest behavior of kiwifruits can be evaluated through a determination of the mineral compositions of fruitlets and of the mature fruits.
    Keywords: Cluster analysis, correlation, kiwi fruit, tissue firmness
  • Zahra Shahbani, Mohsen Kafi, Rouhangiz Naderi, Taktom Sadat Taghavi Pages 443-450

    Light is one of the important environmental factors seriously affecting plant growth. Given the availability of roots in aeroponic system، the influence of various light rays emitted towards the root zone of Anthurium was studied. Foliar spray of calcium nitrate in concentration of 10 mM was tried because of the high importance of calcium element in enhancement of vase life and strength of cut flowers taking into account the Anthurium،s sensitivity to calcium deficiency and fading of spath colors. The experiment was carried out as a factorial one of a randomized complete block design in the greenhouse gardens of the College of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran– Karaj during the years 2010-2011. To study the influence of various light rays within the root zone، different planting container colors (black، blue and red) were made use of. Results revealed that the effect of various light rays in the root zone on the leaf number، shoots، dry and fresh weight، blade width and length traits was significant at the 1% probability level. As on root dry and fresh weight the effect was significant at a 5% probability level. The root zone black color with increasing shoots dry and fresh weight as well as root dry and fresh weight and leaf number was the most suitable treatment regarding light rays in the root zone. Foliar spray application of calcium nitrate did not significantly affect the traits assessed. The effect only upon leaf number was significant at 1% probability level leading to their reduction. It seems that a black root zone accompanied by foliar spray of distilled water exerted the most effect on Anthutium growth traits within the scope of the treatments studied.

    Keywords: Anthurium, calcium nitrate, light quality in root zone, soilless culture
  • Morteza Pouzesh Shirazi, Mokhtar Zolfi Bavariani, Mohammad Mudarresi, Bahram Behzadi Pages 451-459
    Such aabiotic stresses like water stress are some of the most important threats to the production of agricultural crops. It is almost very rare to find a place with no stress where plants can reach their potential yield. A water stress of 17 percent decrease yield، due to its effect upon fruit setting is notable. Therefore، a study was conducted in Bushehr Agricultural Research Center (located in Borazjan) to determine the effect of irrigation timing and regime (in vegetative and reproductive stages) on yield and the quality of tomato. The experiment was carried out based upon a completely randomized block design of three replications during 2005-2006. The treatments of the study adopted were as follow: 1- complete irrigation during vegetative and reproductive stages (when soil moisture is depleted by 50% of the available water)، 2- complete irrigation during vegetative stage and then water stress (when soil moisture is depleted by 65% of the AW) to the end of the reproductive stage، 3- complete irrigation during vegetative stage followed by water stress (when soil moisture is depleted by 80% of the AW) to the end of reproductive stage، 4- stressed irrigation during vegetative stage (when soil moisture is depleted by 65% of the AW)، then complete irrigation to the end of reproductive stage، 5- stressed irrigation during vegetative stage (when soil moisture is depleted by 80% of the AW) followed by complete irrigation to the end of reproductive stage. Such plant and fruit characteristics as yield، mean fruit weight، water use efficiency، pH، vitamin C content، dominant organic acidity (ascorbic acid) and TSS were assessed. Results indicated that the effect of irrigation treatments was significant on yield and water use efficiency (at 1% level)، on total soluble solids and pH (at 5%)، was not significant on vitamin C، mean fruit weight and active organic acidity. The treatment I4 with a quaintly of 6336 m3 of irrigation water per ha per year was shown to be the most appropriate among all the treatments.
    Keywords: citric acidity, water stress, water use efficiency, T.S.S, tomato
  • Mohammad Rajabzadeh, Ali Vezvaei, Ali Ebadi, Bahman Panahi Pages 461-468
    This experiment was carried out in 2003-2004 to determine fruit set patterns in four pistachio cultivars (Akbari، Ahmad Aghaie، Kalle Ghouchi and Ohadi) to find out the correlation between final fruit set and embryonic sac development، and as well between primary fertility and final fruit set. In a field experiment، inflorescence schematic shape and position of flowers (on inflorescence on the basis of ovary developmental size) were precisely monitored. In addition، the position of fruits، and final fruit set were recorded at the end of the season again. For an inspection of embryonic sac، ovules from different size ovaries were excised followed by fixation، sectioned، stained and then were investigated. The results indicated that flowers located at the end of cluster or on bunchlets had higher fruit set (20. 5% and 27. 44%، respectively). Most of the large flowers positioned at the top of bunch and bunchlets، although few in number (11℅)، developed into fruits (by 45℅). Eighty nine percent of flowers were of the lateral type، but their only 8℅ developed into fruits. Fruit set in type one flowers was maximum (32℅). There were no significant differences observed among cultivars for fruit set، and no significant differences as regards fruit set between on and off-years either. Ahmad Aghaie cultivar had the highest embryo sac fertilization. However، the overall embryo sac development and fertility were not significantly affected by cultivar. Flowers type one had the highest rate of developed embryo sac and fertilization (87. 5% and 37. 5℅، respectively). Fertilization for the second and third types of flowers were recorded as 18. 75% and 12. 5℅، respectively، about equal to their fruit set.
    Keywords: embryo sac, fruit set pattern, inflorescence, ovary, pistachio
  • Zohreh Sedaghatkish, Noroallah Moallemi, Majid Rahemi, Seyed Mohammadhasan Mortazavi, Esmaeel Khaleghi Pages 469-477

    Identification and regulation of distribution of mineral nutrients between source and sink members is beneficial in improvement of growth and development of fruit trees. The aim followed in this study was an evaluation of the effects of urea and ZnSO4 on storage and translocation of nitrogen and zink in the leaf and fruits of pomegranate cv ‘Rabab-e-Neyriz’. In 2009، ZnSO4 (0. 0، 0. 3%، 0. 6%) was sprayed on young fully expanded leaves (<20 days) while urea (0. 0، 1. 5%، 3%) sprayed two weeks following full bloom. A factorial experiment based on RCBD of three replications was employed and comparison of means done through Duncan Multiple Range Test at P<0. 05 and P<0. 01. Results revealed that urea treatments significantly decreased N content in leaf، while 3% urea increased N content in fruit peel. Both concentrations of ZnSO4 significantly increased Zn in the leaf and fruit. The higher concentration of ZnSO4، caused increased translocation of Zn between leaf (sprayed) and fruit (non-sprayed).

    Keywords: nutrition, pomegranate, sink, source, translocation