فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 8 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا ساکی، نرجس شیرویه صفحه 11

    این نوشتار، تحلیل دو قصه از مثنوی مولوی، با به کارگیری روش ریخت شناسی پراپ است. این روش آزمونی برای نظریه ی ریخت شناسی در ادب عرفانی به شمار می رود. بسیاری از اجزا و کنش های بررسی شده در حکایت‌های مثنوی با رده بندی خاص پراپ از قصه‌ها، همسانی دارد. همچنین با بررسی قصه ی پادشاه و کنیزک و تطبیق آن با قصه ی اعرابی درویش، همگونی های این دو، با وجود ظاهر متفاوت آن‌ها، نمایان می شود.

    کلیدواژگان: قصه، ریخت شناسی، مولوی، پراب
  • مهین طهماسبی، جواد طاهری صفحه 25

    داستان هبوط آدمی از بهشت یگانگی به برزخ بیگانگی، به گونه‌های متفاوت در تفاسیر اسلامی و غیر اسلامی گزارده شده است. در مسیحیت نوع انسان، به ذات گناهکار است؛ در قرآن نیز استعداد طغیان و گناهکاری در نوع انسان وجود دارد؛ اما این هر دو روایت پایانی متفاوت دارد. در روایت مسیحیت، مسیح با ایثار خون خویش، تاوان گناه کاری آدم را می‌پردازد؛ ولی در روایت قرآنی، در همان زمان ازلی، قلم، از نتایج مشیت قدم، در حق آدم به سعادت می‌رود و گناه او به حکم عذر به وی حوالت داده می‌شود. درهم ریزی معناها؛ همچنین سرشت مشابه آغازین و سرنوشت متباین فرجامین، پژوهندگان را برآن داشت تا با رویکردی تفسیرگرانه به بازخوانی شعر فروغ به قصد معناگشایی از اسطوره ی هبوط آدمی، با خوانشی میان متنی، بپردازند.

    کلیدواژگان: میان متنی، تفسیر، تفسیرگرانه، اسطوره ی هبوط، شعر فروغ
  • علی سلیمی، میفر کرمی صفحه 41

    به کارگیری میراث گذشته، ادب معاصر عربی را به کلی دگرگون ساخت. صلاح عبدالصبور نویسنده و شاعر مصری، از جمله ادبایی است که با استفاده ی هنرمندانه از این میراث، دغدغه های انسانی و اجتماعی خود را به خوبی بیان کرده است. به کاری گیری ادب صوفیانه، مانند داستان حلاج و بشرحافی، و استفاده از ادبیات فلکلور (عامیانه) از قبیل ماجراهای سندباد، نمونه هایی از کاربردهای میراث پیشین در آثار وی است. او به اقتضای نیازهای اجتماعی روز، و با توجه به روحیه ی درون گرای خود، از گرایش تصوف در ادب قدیم، بیشتر از دیگر ادبا الهام گرفت و با دخل و تصرفی شاعرانه، توانست پیام های انسانی و اجتماعی خود را، از زبان میراث گذشته بیان کند.

    کلیدواژگان: صلاح عبدالصبور، ادب مصر، میراث گذشته، حلاج، بشرحافی، سندباد
  • شهروز جمالی صفحه 62

    نسخ خطی گنجینه‌ای از میراث فرهنگی و ملی به شمار می‌آیند که در اعتلای فرهنگ و تمدن یک ملت نقش عمده و موثر دارند. «سفینه ی تبریز» از ابوالمجد محمد بن مسعود تبریزی یکی از این گنجینه‌های ملی است که در سال‌های اخیر در کشور ترکیه کشف و به ایران آورده شده است. این مجموعه ی بی نظیر شامل دویست و نه رساله ی دست نویس کوتاه و بلند به زبان فارسی و عربی است از گزیده ی متون و موضوعات مختلف علمی در زمینه ی ادبیات، عرفان، فلسفه، تاریخ، جغرافیا، ریاضیات، نجوم، موسیقی و... که در اوایل قرن هشتم هجری تالیف شده و در مواردی نیز اطلاعاتی تازه و بدیع ارایه می‌کند. نگارنده در این مقاله می کوشد تا شخصیت علمی و معنوی گردآورنده ی این رساله‌ها -که در محیط مناسب و عصر طلایی تمدن و دانش قرن هفتم و هشتم هجری در آذربایجان پرورش یافته- و ارزش کار او را در حفظ آثار علمی و ادبی بنمایاند.

    کلیدواژگان: سفینه ی تبریز، عروض، شعرفارسی، ابوالمجد تبریزی، مناظرات، رباعیات
  • محمد شعبانی صفحه 81

    شعر و غزل حافظ از دیرباز و به ویژه در روزگار ما سخت مورد توجه و نقد و بررسی و تفسیر قرار گرفته است. تا حدود صد سال پیش کسی در مورد غیر اسلامی بودن و یا رنگ عارفانه نداشتن این اشعار سخنی نگفته است. اما از هنگامی که دانش پژوهان ایرانی با نقد و تفسیر و دیدگاه غربیان و به ویژه خاورشناسان آشنا شدند، اندک اندک زمزمه‌هایی در این باره بلند شد و گروهی به کلی ریشه ی عرفانی-اسلامی شعر حافظ را انکار نموده‌اند. این مقاله نقدی است بر مقاله ی «بنیان‌های تفکر حافظ»، نوشته ی آقای دکتر محمود درگاهی دانشیار دانشگاه زنجان. نویسنده ی محترم پس از رد نظر و دیدگاه کسانی که بخش بزرگی از شعرهای حافظ را عارفانه معنی وتفسیر می‌کنند، بنیان‌های فکری او را بر چهار پایه استوار دانسته است که عبارتند از: 1- اندیشیدن به مرگ و ناکامی انسان 2- جبرگرایی 3- هستی شناسی شکاکانه 4- لذت گرایی و هدونیسم. در این گفتار چهار پایه ی مذکور و دیدگاه‌های مطرح شده ی دیگر محققان، بررسی و کاویده شده است.

    کلیدواژگان: حافظ، عرفان و تصوف، مرگ اندیشی، جبر گرایی، شک گرایی، لذت گرایی، نسبی گرا یی و مطلق گرایی
  • ویدا نداف، شعله پاک نژاد صحنه صفحه 109

    متن‌های پازند از جمله آثار به جای مانده از دوره ی میانه ی زبان فارسی است. پازند همان آوانویسی متن پهلوی به الفبای اوستایی است. متن «پازند مینوی خرد» از اندرزنامه های دوره ی میانه است که متن پهلوی آن در ایران موجود بوده است. این کتاب شامل 62 پرسش و پاسخ است که بین دانا و مینوی خرد مطرح می‌شود. واژه ی خرد که در مفهوم«خواستن، تدبیر، هدف، پند، هوش، فهم و عقل» بکار رفته است در متن مینوی خرد در مفهوم خرد افزونی، خرد پرهیزگاران، خرد غریزی و خرد همه آگاه آمده است. در این مقاله ابتدا پرسش و پاسخ‌هایی که خرد در آن ها بکار رفته است آورده شده، سپس به تجزیه و تحلیل مفهوم آن پرداخته می‌شود.

    کلیدواژگان: خرد، پازند، مینوی خرد، اندرز نامه
  • شاهرخ حکمت، سیمین ریاضی صفحه 121

    شاملو شاعری انکار ناپذیر و اندیشمندی برجسته و از مهم ترین رهگشایان شعر معاصر فارسی پس از نیماست. مهم بودن او از یک سو به سبب پدید آوردن نوعی شعر فارسی است که به شعرسپید معروف است و از سویی دیگر به تاثیر کلامی و گفتار او مربوط می‌شود که کمتر شاعری در زمان حیات خود به چنین امکان و موقعیتی دست یافته است . یکی از برجسته‌ترین مشخصه‌های شعر شاملو در حوزه ی محتوا و اندیشه، مضامین انسانی و اجتماعی است. صمیمیت شاملو به انسان و عواطف او ، نتیجه ی مستقیم زندگی و تجربه‌های شخصی اوست. درواقع، هسته ی اصلی و مرکزی شعر شاملو ، مردم هستند و ارزش‌های انسانی؛ آن هم انسانی آزاد با شور و هیجان و عشق . در مقاله ی حاضر، برخی از عناصر انسان باوری در سروده‌های احمد شاملو باز خوانی و بررسی می‌شود.

    کلیدواژگان: انسان باوری، شعر معاصرفارسی، احمد شاملو
  • تورج زینی وند، فاطمه عسکری صفحه 141

    «المدرکه» یا همان «برجستگی میان دو کتف» یکی از اصطلاحات مشهور عرفانی به شمار می آید. این موضع، به عنوان یکی از مواضع مهم و اساسی ادراک و آگاهی شناخته شده است و از آن با تعبیرهای دیگری همچون ؛ «پیوندگاه»، «نقطه ی ربانی»، «محل ثابت شده ادراک» یاد شده است. افزون بر این، «المدرکه» در برخی روایت های اسلامی با شخصیت عرفانی پیامبر اکرم (ص) در ارتباط است؛ تا آنجا که از این موضع با تعبیرهایی همچون؛ «مهر نبوت» و «خال نبوت» خبر داده شده است. اثبات و شرح پیوند میان ادبیات عرفانی و علم روایت و حدیث از دیگر محورهای این پژوهش به شمار می آید که در مرتبه ی دوم قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: المدرکه، ادب عرفانی، روایت و حدیث، پیوندگاه، برجستگی میان دو کتف، درک و شهود
|
  • MohamadReza Saki, Narjes Shiroye Page 11

    This paper has analyzed two tales in Molavi’s Mathnavi using the morphology of Prop . This method is an experiment for morphological theory in mystical literature.Many components ana actions studied in tales of Mathnavi correspond with special classification of Prop concerning tales. Also considering the tale of king and bondmaid and comparing it with Arabic tale of dervish and his wife , it is revealed that they have similaritis , however they have different appearance

    Keywords: tale, morphology, Jalal-al-din Mohammad Molavi, Prop
  • Mahin Tahmasebi, Javad Taheri Page 25

    The myth of the Fall of man from the Garden of Eden down to the purgatory of alienation has been variedly reported in both islamic and nonislamic interpretations. In Christianity, humankind is, in essence, sinful. In the Quran, also, there is this revolt and sinfulness in humankind nature. However, the two narratives lead to different endings. According to the Christian narrative, Chris is sacrified to compensate for the human Original Sin. However, based on the Quranic account, Pen, in the very beginning, as a result of a holy fate, leads to the salvation of humankind and his/her sin is forgiven.The fusion of meanings, the similar original nature, and the dissimilar eventual fate have motivated the researchers to analyze the Fall of man’s myth in the light of hermeneuticism and intertextuality in Forough Farokhzad’s poetry.

    Keywords: intertextuality, interpretation, hermeneuticism, myth of the Fall of man, Forough’s poetry
  • Ali Salimi, Mayfar Karami Page 41

    Arabic contemporary poetry has been revolutionized through the past heritage. Salah Abdol- Saboor, an Egyeptian poet, is one of those who practiced the heritage well. Making an artistic use of the heritage, he clarified his own personal and social problems. Among the great examples of such practices are the use of sufi literature such as Haludge story , the story of Boshrol_ hafi, and the use of folkloric literature like Sandbud’s adventures and a frustrated king called Ajeeb- ibn- ol khaseeb. Looking the social needs of the time along with his introversion, he was much more encouraged by the Sufism hermeticism branch in the ancient literature and used it symbolically in his own practice . He made a link, through a poetic manipulation, between the past heritage and today’s social issues. He conveyed his own social and human messages from the perspective of the past heritage.

    Keywords: egyptian literature, past heritage, Salah Abdol, Saboor, Halludge, Boshr-al-Hafi, Sandbud
  • Shahrooz Jamali Page 62

    Manusripts are treasures of cultural and national heritage that have a great role in the promotion of culture and civilization. Safineye Tabriz, written by Abolmajd Mohammad-ibu-Masoud Tabrizi, is one of the national treasures which is recently discovered in Turkey and brought to Iran. This unexemplary collection consists of 209 short and long essays written in Farsi and Arabic selected from different texts and scientific subjects about Literature, mysticism, philosophy, history , geography, mathematics, astronomy, music ect. compiled in early 8th century and gives new information and ideas in some cases. This paper represents the scientific and spiritual characteristics of the compiler of these essays who was grown up in the suitable atmosphere and the golden era of civilization and science of 7th and 8th century in Azarbayejan, and proves his efforts in the maintenance of scientific and literary works.

    Keywords: Safineye Tabriz, Prosody, Persian poetry, Abolmajde Tabrizi, controversies, quatrains
  • Mohammad Shabani Page 81

    This paper is a respond and criticism on the paper “the mentality bases of Hafez’s thought” written by Professor Mahmood Dargahi from Zanjan University. The respected writer, after rejecting the opinion of people who mystically interpret and define massive parts of Hafez’s poems, has secured his mentality bases on four foundations which are: 1) thinking of death and human disappointmeut, 2) fatalism, 3) skepticism ,and 4) pleasure seeking and hedonism. In this article the above mentioned four bases have been criticized and reviewed.

    Keywords: Hafez, Mysticism, Thinking of Death, Fatalism, Skepticism, Hedonism, Absolutism & Relativism
  • Vida Naddaf, Sholeh Pak Nejad sahneh Page 109

    Pazand texts, including works left from the Middle Persian. Pazand is the same of the transcription of Pahlavi text in the Avestan alphabet. The Pazand text of «mēnōg xrad» is one of the Middle Persain Andarznameh that its Pahlavi text has been available in Iran. This book contains 62 questions and answers between Dānā and mēnōg xrad. The term xrad that means «desire, purpose, mind, intelligence, understanding, and wisdom» has been used in the meaning of «The growing xrad», «The xrad of Righteous », «Instinctive xrad», and «xrad that is all aware». In this article first I have brought up the questions and answers that the xrad has used, then I analyzed the concept.

    Keywords: xrad, Pazand, mēnōg xrad, Andarznameh
  • Shahrukh Hekmat, Simin Riyazi Page 121

    One of the most prominent features of Shamlu’s poems concerning content and ideas, is human and social themes. Shamlu’s intimacy to human and his emotions, are the direct result of his personal life and experiences. Indeed, the central core of Shamlu’s poetry consists of People and human values, that is, free human with passion and love. The present article, some elements of human-confidence, are investigated in Ahmad Shamlu,s poetry.

    Keywords: Humanism, Persian contemporary literature, Shamlu
  • Touraj Zeanivand, Fatemeh Askari Page 141

    "Almodrakate" or the same "embossed part between the two shoulder" is one of the well- know gnostic terms. This is one of the important and essential areas of perception and cognition. The other terms used forit are "joint", "divine point", and "proved area of perception". Moreover, "Almodrakat", via some Islamic tradition, has been attributed to the gnostic character of the holy prophet (p.u.h), so that it has been referred to as "prophetic seal" and "prophetic spot". The secondary themes the paper deals with are proving and explaining the relationship between Gnostic literature and the sciences of narration and tradition. Two main thems in this study are: a preface about the literal and idiomatic meaning of "Almodrakate" and the study as a whole. An analytical process of the theme in the light Islamic and gnostic literature.

    Keywords: Almodrakate, Gnostic literature, embossed part between shoulders, Perception, witnessing