فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 10 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منوچهر رشادی، هابیل حیدرخانی صفحات 1-26
    پدیده انقلاب اسلامی، چه به عنوان یک رخداد بی نظیر سیاسی- اعتقادی و چه به عنوان یک تحول عمیق فکری درعرصه زندگی اجتماعی انسان، منشا مباحث و تاثیرهای گوناگونی در فضای جامعه ایران و عرصه های بین المللی شده،به گونه ای که تاثیرهای آن نه تنها بر دیروز و امروز، بلکه بر فردای جامعه بشری نیز انکار ناپذیر است.
    در این پژوهش با استفاده از روش میدانی،تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که گرایش به مبانی هویت فرهنگی انقلاب اسلامی در میان جوانان به چه میزان است و عوامل اجتماعی موثر بر آن کدامند؟جامعه آماری پژوهش حاضر جوانان 18 تا 29سال شهر کرمانشاه می باشد که تعداد 380 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.
    در جهت دسترسی به هدف اصلی پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل ارتباط بین اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی،میزان استفاده از رسانه های خارجی،پایگاه اقتصادی، جنس و وضعیت تاهل به عنوان متغیرهای مستقل وگرایش به مبانی هویت فرهنگی انقلاب اسلامی در میان جوانان به عنوان متغیر وابسته پرداخته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که گرایش به هویت فرهنگی انقلاب اسلامی در میان جوانان به میزان زیادی (r=4/03) می باشد و بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، میزان استفاده از رسانه های خارجی، جنس و وضعیت تاهل و گرایش به مبانی هویت فرهنگی انقلاب اسلامی در میان جوانان رابطه معناداری وجود دارد؛اما بین پایگاه اقتصادی و گرایش به مبانی هویت فرهنگی انقلاب اسلامی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت فرهنگی انقلاب اسلامی، عاشورا، مهدویت، جوانان
  • منصور میراحمدی چناروییه*، محمد کمالی گوکی صفحات 27-49
    در این نوشته، نویسنده سعی دارد تا دیدگاه و موضع گفتمان جمهوری اسلامی ایران را در قالب مبحث حقوق بشر بررسی کند. این مهم، با توجه به روش تحلیل گفتمانی لاکلاو موف در قالب استنباط و تدوین دو زنجیره نفی ها و زنجیره اثباتهاصورت می پذیرد. در بررسی گفتمان حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران، سعی کرده ایم نظرات سازندگان این گفتمان را و همچنین متن قانون اساسی را به عنوان متن گفتمان در نظر بگیریم واین مسئله را در چهار مفهوم کلیدی حقوق بشر -به دلیل محدودیت کار-یعنی آزادی، برابری، حق حیات و کرامت انسانی بررسی کنیم. این چهار مفهوم را ابتدا در قالب زنجیره نفی ها بررسی کردیم یعنی معنایی از این چهار مفهوم که جمهوری اسلامی نمی پذیرد و به واسطه همین همواره به نقض حقوق بشر از سوی گفتمان حقوق بشری غرب مواجه می شود را بر می شماریم، سپس در قالب زنجیره اثباتها گفتمان حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران را تنظیم می کنیم. هدفی که این تحقیق دنبال می کند آشکار کردن گفتمان جمهوری اسلامی در زمینه حقوق بشر به منظور پاسخ به شبهات مبنی بر نقض حقوق بشر توسط ایران می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، گفتمان، آزادی، برابری، حق حیات
  • عباس کشاورز شکری، زاهد غفاری هشجین، معصومه شیخی صفحات 51-70
    مقاله حاضر به بازسازی و استنتاج نظریه انقلاب اسلامی از اندیشه امام خمینی (ره) به عنوان رهبر انقلاب اسلامی می پردازد. باتوجه به اینکه امام دارای شخصیت منحصر به فرد وسازنده نظریه وایدئولوژی بوده است، بررسی نظریه انقلاب اسلامی ایشان، ساختن مدل نظری آن و در حقیقت نظریه پردازی بومی اهمیت و ضرورت تحقیق را نشان می دهد. روش این مقاله، روش کیفی از نوع تحلیل اسنادی و ابزار گردآوری، متن خوانی و فیش برداری است. منبع اصلی در این مقاله صحیفه امام است. بدین ترتیب تلاش شده با مطالعه صحیفه و دیگر آثار مرتبط با مباحث انقلاب در اندیشه امام خمینی مدل نظری انقلاب اسلامی امام خمینی ترسیم گردد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در نظریه امام خمینی دو دسته متغیر علی در سطح ساختاری و کارگزاری قابل شناسایی هستند: 1- ساختارهای اساسی جامعه که شامل ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است، با تغییر و تحولاتی که در آنها صورت گرفته، تاثیرات بسزایی در برپایی قیام مردمی داشتند. 2- همچنین علاوه بر ساختارها، عوامل کارگزاری شامل رهبران و به خصوص توده های مردم سهم زیادی در پیروزی انقلاب اسلامی داشته اند. به عبارت دیگر در نظریه انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) تقارن علل ساختاری مانند ساختار فرهنگی غربزده، ساختار استبدادی دولت، ساختار اقتصادی وابسته به بیگانه و عوامل کارگزاری یعنی برنامه های رهبران انقلاب و مشارکت توده های مردمی باعث پیروزی انقلاب اسلامی و سرنگونی رژیم شاه شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نظریه انقلاب، امام خمینی (ره)
  • سید مرتضی هزاوه ای، فریده باوریان صفحات 71-94
    آن چه از شیوه مبارزاتی بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران استنباط می شود این است که ایشان در مبارزه با دولت پهلوی به مبارزه مسلحانه روی نیاورد و به تعبیر امروزی به استفاده از قدرت نرم و به تبع آن تهدید نرم اعتقاد بیشتری داشته اند و علی رغم تلاش دولت پهلوی برای کشانیدن ایشان به رویاروئی سخت، امام(ره) از آن امتناع می نمودند. از سوی دیگر ایشان از گروه هایی نظیر موتلفه اسلامی که در آن ها شاخصه مبارزه مسلحانه دیده می شود تایید یا حمایت صریح و رسمی نکرده اند. سئوال این است که مبارزه مسلحانه (تهدید سخت) علیه دولت پهلوی چه جایگاهی در اندیشه امام خمینی(ره)داشته و اینکه آیا امام(ره)مخالف این امر بوده و یا این کار را در دوره پهلوی صرفا یک استراتژی بوده است؟ مقاله حاضر به دنبال تبیین جایگاه مبارزه مسلحانه علیه دولت در استراتژی مبارزاتی امام خمینی(ره) می باشد. نگارندگان بر این باورند که امام(ره) هم به مبارزه مسلحانه و هم به استفاده از قدرت نرم اعتقاد داشته اند، لکن با توجه به شرایط دولت پهلوی و برخوردداری آن دولت از قدرت سخت، راهبرد ایشان در مقابله با دولت پهلوی استفاده از ابزار قدرت نرم بوده است.
    نگارندگان بر این باورند که امام(ره) هم به مبارزه مسلحانه و هم به استفاده از قدرت نرم اعتقاد داشته اند، لکن با توجه به شرایط دولت پهلوی و برخوردداری آن دولت از قدرت سخت، راهبرد ایشان در مقابله با دولت پهلوی استفاده از ابزار قدرت نرم بوده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، قدرت سخت، قدرت نرم، انقلاب اسلامی
  • فرامرز میرزایی، صدیقه زودرنج، زهرا کوچکی نیت صفحات 95-112
    گفتمان انقلاب اسلامی ایران را بایستی گفتمانی دینی- سیاسی دانست که در آن فرهنگ اسلامی نقش بارزی در پیروزیش داشت. از این رو می توان آن را حاصل گفتارهای اندیشمندان مسلمان در یکصد سال گذشته قبل از آن دانست که در پی بازگشت به خویشتن دینی، خواستار برقراری حکومت اسلامی به عنوان راه حلی برای حل مشکلات کنونی دنیای اسلام می دانستند. به همین دلیل، گفتمان این انقلاب در محدوده مرزهای جغرافیای ایران محصور نشد و سایر کشورهای اسلامی منظقه را هم دربرگرفت. بحرین از میان کشورهای اسلامی، تاثیر عمیق تری ازگفتمان انقلاب اسلامی ایران پذیرفت. زیرا وجوه مشترک فکری، فرهنگی و مذهبی بیشتری با ایران اسلامی دارد. در نتیجه، شعر بیداری اسلامی بحرین از گفتمان انقلاب اسلامی عمیقا تاثیر پیرفته است. شاعران پایداری بحرین مانند شاعران متعهد انقلاب اسلامی،گفتمان انقلاب را در اشعارشان بازتاب داده اند. مفاهیمی مانند:گرایش به جهاد و شهادت، پایداری در مبارزه علیه استبداد و استعمار، توجه عمیق به اندیشه ی اسلامی و شیعی و مضامین قرآن و احادیث، خیزش و بیداری، دعوت به همبستگی و اتحاد اسلامی ونفی تفرقه (حاصل حضور عموم مردم)، وطن دوستی، توجه به آرمان فلسطین. . با رویکردی دینی ومشابه گفتمان اتقلاب اسلامی در شعر اینان سخت قابل توجه می نماید این امر نشاندهنده ماهیت جهانشمولی انقلاب اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: گفتمانانقلاب اسلامی، مقاومت، بیداری، شعر بحرین
  • سیده مریم فضائلی، مریم سادات طیرانی صفحات 113-132
    در این پژوهش که روش آن از نوع توصیفی-تحلیلی است، سعی داریم تا چهل و سه جمله امام خمینی در مورد اصل ولایت فقیه را براساس انواع پیش انگاری ها بررسی و تحلیل کنیم. نتایج تحقیق نشان می-دهد که پیش انگاری های وجودی، واقعیت پذیر، واژگانی، ساختاری و واقعیت ناپذیر در کلام امام (ره) وجود داشتند؛ اما پیش انگاری خلاف واقع در کلام وی مشاهده نشد. از میان پیش انگاری های موجود در کلام امام (ره)، پیش انگاری وجودی با درصد فراوانی 70% نسبت به سایر پیش انگاری ها بسامد بیشتری داشته است. نتیجه آزمون آماری کای دو نیز نشانگر این است که میان بسامد این پیش انگاری با بسامد پیش انگاری واژگانی و سایر پیش انگاری ها که بسامد کمتری دارند، تفاوت معناداری وجود دارد. در پیش انگاری وجودی امام داشتن دانش مشترک در سه زمینه را درست دانسته است و یا اینکه مخاطبان کلام امام (ره) این فرضها را از پیش می دانسته اند. این فرضها یا دانشهای قبلی عبارتند از: دانش مشترک در زمینه کلی مباحث فقیه، ولی فقیه و ولایت داشتن فقیه؛ دانش مشترک درزمینه مسائل دینی و اعتقادی؛ دانش مشترک درزمینه مباحث حکومتی و سیاسی کشور. برای اینکه ارتباطی موثر و دو سویه میان امام و مخاطبانش شکل بگیرد و عمل انتقال پیام و درک پیام به گونه ای کارآمد رخ دهد، مخاطبان امام (ره) می بایست علاوه بر داشتن دانش مشترک قبلی درباره مباحث مربوط به فقیه، ولی فقیه و ولایت فقیه، درباره مسائل دینی و اعتقادی و مباحث حکومتی و سیاسی کشور نیز دانش مشترک قبلی داشته باشند تا بتوانند درک درست تری از کلام امام درباه ولایت فقیه را داشته باشند.
    کلیدواژگان: کاربردشناسی، پیش انگاری، امام خمینی، ولایت فقیه
|
  • Manuchehr Reshadi, Habil Heidarkhani Pages 1-26
    The phenomenon of Islamic Revolution in Iran، either as an event of unparalleled political - ideological and intellectual as a profound transformation in the field of human social life، origin issues and effect changes in society and the international arena، in a way that influences not only is it on yesterday and today، but also tomorrow''s society is undeniable. Given the growing importance of youth tendency toward cultural identity of the Islamic Revolution، in this study، using field survey techniques and the study To answer this question we tend to follow the principles of the Islamic Revolution، cultural identity among young people is how What are the social factors affecting it? The study sample youths 18 to 29 years in Kermanshah that 380 of them have been studied sample. The main objective of the present study was to analyze the relationship between social trust، community involvement، cultural capital، the use of foreign media، economic status، gender and marital status as the independent variable and tends to Basics cultural identity of Islamic Revolution as the dependent variable were young. The results indicate that biased cultural identity among young Islamic Revolution greatly (r = 4/03) is and between variables of social trust، community involvement، cultural capital، the use of foreign media، gender and marital status as the independent variable and tends to Basics cultural identity among young Islamic Revolution significant relationship exists between economic status and trends but to Basics There was no significant relationship between cultural identity Islamic Revolution.
    Keywords: cultural identity, the Islamic Revolution of Ashura, messianic, youth
  • Mansour Mir Ahmadi*, Mohammad Kamali Goki Pages 27-49
    One of the most fundamental issues in anthropological discourse is the topic of the human dignity and of his dignity criterion. This paper investigates the subject in the Political Thought of Shiite especially in the political thought of Imam Khomeini. This article answers the following questions: What are the criteria and standards for human dignity? Is being human enough to have dignity? What are the mandatory conditions and capacities to attain the dignity? and etc. As concluded in the present paper، considering the Two-Essence Theory proposed by Imam Khomeini، the dignity is assumed to potentially be the same in all human beings. The human has the intrinsic dignity because he is the delegate of Allah. But، accomplishment of the actions in opposition of this dignity، cause the waste of it. He will enjoy the dignity if he satisfies the requirements of delegation. The discussed theory named the Conditional Dignity Theory، exploits such a powerful objective that can provide the relation between the two kinds of the dignity، intrinsic and acquisitive، in the Political Thought of Shiite especially in Imam Khomeini thoughts.
    Keywords: Anthropology, Human Dignity, Intrinsic Dignity, Acquisitive Dignity, Nature
  • Abbas Keshavarz Shokri, Zahed Ghafari Hashjin, Masoumeh Shiekhi Pages 51-70
    The present article tries to reconstruct and infer the theory of Islamic Revolution from Imam Khomeini’s thought as a supreme leader of Islamic Revolution. Considering that Imam has a unique personality and he was the constructor of theory and ideology of Islamic revolution، review of his Islamic Revolution theory، constructing its theoretical model، and in fact local theorizing of Islamic Revolution is very important and necessary. The method of this research is qualitative and of a documentary research kind and the data gathering technique is reading texts and taking notes. The main source of this article is Imam’s Sahifeh. Therefore attempts have been made to draw the theoretical model of revolution، by studying the Imam’s Sahifeh and other works related to the revolution issues in Imam’s thought. Research findings indicates that two categories of causal variables are identifiable in structural and actors levels: 1- Basic structures of society، including cultural، social and political، with changes that have taken place within them، have an influential impact on making popular uprisings. 2- moreover، in addition to structures، agent factors including leaders and especially masses have an influential role in the victory of the Islamic Revolution. In other word، structural causes including westernized cultural structure، authoritarian structure of state، and dependent economic structures، in conjuncture with agency causes like revolutionary leaders programs and popular participation، have an influential role on the victory of the revolution and the overthrow of the Shah''s regime. Regarding that the purpose of the revolution theory in this article is a coherent set of causes، processes and procedures statements، thus the period that ends to 1977 is studied and the post revolutionary outcomes like state-building process can not be investigated.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution, Theory
  • Seyyed Morteza Hazavee, Farideh Bavarian Pages 71-94
    Regarding to nature of Imam Khomeini''s campaign mode،It can be inferred thatthe Founder of the Islamic Republic of Irandidn’t resorted to armed struggle against the Pahlavi government. As a modern interpretation، he believed using preferably the soft powerand consequently the soft threats. Despite Pahlavigovernment efforts to bringing him to a difficult confronting، Imam (RA) refused to adopt this way of campaign. On the other hand،Imam (RA) didn’t confirm or support، explicitly or officially، the groups such as IslamicMu’talifa who had chosen armed struggle as their index of campaign. The question is to how explain the positionof armed struggle (severe threat) against the Pahlavi government in the thought of Imam Khomeini (RA). Did he opposed to this sort of campaign? Was it merely a strategy in the Pahlavi period? This article seeks to explain the role of armed struggle against the Pahlavigovernment by referring to Imam Khomeini''s campaign strategy. The authors believe that Imam (RA) confirmed both the armed struggle and the use of soft power tools in order to drivestruggle against the Pahlavi government. Regarding to nature of Imam Khomeini''s campaign mode،It can be inferred thatthe Founder of the Islamic Republic of Irandidn’t resorted to armed struggle against the Pahlavi government. As a modern interpretation، he believed using preferably the soft powerand consequently the soft threats. Despite Pahlavigovernment efforts to bringing him to a difficult confronting، Imam (RA) refused to adopt this way of campaign. On the other hand،Imam (RA) didn’t confirm or support، explicitly or officially، the groups such as IslamicMu’talifa who had chosen armed struggle as their index of campaign. The question is to how explain the positionof armed struggle (severe threat) against the Pahlavi government in the thought of Imam Khomeini (RA). Did he opposed to this sort of campaign? Was it merely a strategy in the Pahlavi period? This article seeks to explain the role of armed struggle against the Pahlavigovernment by referring to Imam Khomeini''s campaign strategy. The authors believe that Imam (RA) confirmed both the armed struggle and the use of soft power tools in order to drivestruggle against the Pahlavi government.
    Keywords: Imam Khomeini, the armed struggle, soft power, hard power.Islamic Revolution
  • Faramarz Mirzaee, Sedighe Zoodranj, Zahra Kochaki Niyat Pages 95-112
    Islamic revolution discourse should be realized as religious-political one which Islamic culture plays main role on its triumph. Therefore، it is of speeches of Muslim scholars during the last hundred years that it was known as solution to solve the current problem of Islamic world in order to set up Islamic government. For sake، the revolution discourse isn''t limited within the geographical borders of Iran and it included other countries. Bahrain was one of the Islamic countries affected by this revolution because there are thoughtful، cultural and religious aspects between these countries. This one has exposed the modern cultural values in struggle of Bahraini movements such as: intending to struggle and testimony، consisting on struggle against oppression and colonizing، pay attention to Islamic and Shied thoughts as well as contents of Quran and of traditions، rising and acknowledgment، inventing to Islamic uniformity and collocation and reject of split (result of being the whole people)، patriotism، pay attention to Palestinian country، the myth of consistence and acknowledgment، informer of awaked rising، defining of the first person of revolutionary، exposing identification، esteem and honor of Muslims and existing the women through their Islamic coverage and pen among struggle field.
    Keywords: The discourse of Iran's Islamic revolution, Resistance, Acknowledgment, Bahraini poem
  • Seyyede Maryam Fazaeli, Maryam Sadat Teirani Pages 113-132
    In this research، we seek to analysis Imam Khomeini´s sentences (43 numbers) about «Velayat-e Faghih» based on types of presuppositions. Method used is descriptive-analytic. Findings indicates that there were existential، factive، lexical، structural، non-factive presuppositions in Imam´s speech. But there was not counter-factual presupposition in his speech. Its causion is basically Velayat-e Faghih subject is not counter-factual. In Imam´s speech، existentional presupposition with 70% was more frequencies than other presuppositions. Chi-Square test shows that there is meaningful difference between frequencies of this type of presupposition with occurrence of lexical presupposition and the others. In existentional، Imam have known correctly having shared knowledge in 3 grounds or his addressees have been aware of these assumptions in prir. These assumptions are: shared knowledge on faghih، vali-y-e faghih and his supervising; shared knowledge about religious issues; shared knowledge on governmental and political issues of country. Beause of shaping effective and bi-directional communication between Imam and his addressees and communicating and understnding of massage efficiently، his addresses must possess shared knowledege. This is on faghih، vali-y-e faghih and his supervising and also on religious issues and governmental and political issues of country. Because of having more correct understanding of Imam´s speech about Velayat-e Faghih.
    Keywords: pragmatics, presupposition, Imam Khomeini, Velayat, e Faghih