فهرست مطالب

مدیریت تولید و عملیات - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1393)

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی سیف برقی، راحله یزدانی فرد صفحات 1-20
    یکی از فعالیت های مهم در حوزه منابع انسانی تخصیص مناسب کارکنان به موقعیت های شغلی به منظور ارتقاء عملکرد سازمان است. در این مقاله، مسئله انتصاب کارکنان در یک شرکت تولیدی، با استفاده از یک مدل برنامه ریزی چند هدفه عدد صحیح صفر و یک، که همزمان مهارت ها، سطح رضایت و هزینه های آموزش کارکنان را در نظر می گیرد، فرموله شده است بنحوی که مناسب ترین تطبیق بین داوطلبان و موقعیت های شغلی موجود در سازمان به وجود آید. علاوه بر این، ترکیبی از روش ها شامل فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی، آنتروپی شانون، ضریب پراکندگی و منطق فازی به منظور محاسبه میزان اهمیت معیارهای ارزیابی غیر دقیق و فازی، اهمیت موقعیت های شغلی و تعیین ضریب توابع هدف مدل، بکار گرفته شده است. مزیت اصلی این روش ترکیبی، منطقی تر نمودن تاثیر قضاوت های شخصی و شهودی تصمیم گیرندگان در کنار خروجی ریاضی مدل تصمیم گیری است.
    کلیدواژگان: مسئله تخصیص کارکنان، مدل برنامه ریزی عدد صحیح صفر و یک، فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی، آنتروپی شانون، ضریب پراکندگی
  • علیرضا طاهری مقدم، راشد صحراییان صفحات 21-38
    در این مقاله یک مدل غیر قطعی زنجیره تامین حلقه بسته، توسعه داده شده است. هدف اول این مدل، حداکثر سازی سود کل زنجیره می باشد. تابع هدف دوم، حداقل سازی استفاده از مواد خام است. به عبارت دیگر هدف دوم حداکثر کردن میزان بازیافت می باشد؛ که یکی از دلایل پیدایش سیستم های حلقه بسته نیز همین امر بود. بهینه سازی در مدل مذکور توسط الگوریتم ژنتیک صورت گرفته و توسط روش ε-Constraint به یافتن خط بهینه پارتو پرداخته شده است. در انتها نیز یک مثال عددی با این رویکرد حل شده و نتیجه آن با روش های قبل مقایسه شده است. همچنین عملکرد مدل در ایعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که رویکرد مذکور از کارایی خوبی برخوردار می باشد؛ و قادر است اطلاعات خوبی جهت تصمیمات استراتژیک، در اختیار تصمیم گیرنده قرار دهد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین با حلقه بسته، الگوریتم ژنتیک، ε، Constraint، برنامه ریزی تولید، مدلسازی عدم قطعیت
  • محمد دهقانی سریزد، محمد صالح اولیاء صفحات 39-52
    سازمان زمانی در مسیر تعالی قرار می گیرد که در کنار بسترسازی مناسب و انجام فعالیتهای درست، به نتایج قابل قبول و مناسبی دست یابد. تلاش مدلهای تعالی همانند مدل EFQM این بوده است تا در ارزیابی عملکرد سازمان تعادلی بین توانمند سازها و نتایج برقرار سازند. مدیریت دانش یکی از این توانمندسازهاست که با توجه به اهمیت یافتن منابع دانشی روز به روز جایگاه مهمتری می یابد. جهت ارزیابی فعالیتهای انجام شده در راستای مدیریت دانش، به مدلهایی نیاز داریم که بتواند آن را در تمامی ابعاد مورد بررسی قرار دهد. یکی از مدلهای ارزیابی مدیریت دانش، مدلKMAT می باشد. در این پژوهش به منظور ارتباط بخشیدن مابین دانش و تعالی سازمانی، از ابزار سیستمهای دینامیکی استفاده شده تا رفتار و تاثیر مدیریت دانش بر تعالی سازمان مورد مطالعه قرار گیرد. لذا در این پژوهش با بکارگیری ابزار سیستمهای دینامیکی و بر اساس تلفیقی از مدل KMAT و مدل EFQM، مدلی پویا جهت بررسی رفتار و اثربخشی مدیریت دانش بر تعالی سازمان، ارائه گردید. همچنین پس از ارزیابی کارایی مدل، سیاستهای مختلف ارزیابی شده و بهترین سیاست انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ابزار سنجش و ارزیابی مدیریت دانش، تعالی سازمانی، بنیاد مدیریت کیفیت اروپایی، سیستم های دینامیکی
  • سید محمد علی خاتمی فیروزآبادی صفحات 53-70
    این مقاله فرآیند ارزیابی تصمیم گیری های واردات قطعات ساخته شده به طور کامل یا واردات قطعات جزیی آنها و مونتاژ آنها در داخل کشور را برای یک شرکت تولیدی مورد بررسی قرار می دهد. از آنجایی که این نوع تصمیم گیری ها با ریسک های متعدد مواجه است لازم است فرآیندی برای شناسایی این نوع ریسک ها و همچنین نحوه مواجه با آنها مورد توجه قرار گیرد تا حتی الامکان اثرات این نوع ریسک ها در فرآیند تصمیم گیری کاهش یابد. با توجه به ماهیت چند معیاره بودن مسئله، از روش فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی غیر قطعی (UAHP) به منظور یافتن بهترین گزینه استفاده گردید. با توجه به مشخص بودن گزینه های تصمیم گیری، از فرآیند پایین به بالا برای تشکیل سلسله مراتب استفاده شد. ابتدا شاخص هایی که تفاوت بین گزینه ها را در بر می گرفت از ادبیات پژوهش و مصاحبه با خبرگان شرکت به دست آمد. سپس شاخص های به دست آمده در سطوح بالاتر خود قرار گرفتند تا معیارها را تشکیل دهند. به این ترتیب 3 معیار محصول، شرکا و محیط مورد توجه قرار گرفت که دربردارنده 12 شاخص بود. با تشکیل سلسله مراتب مسئله و انجام مقایسه های زوجی به طور غیر قطعی که بجای تخصیص یک عدد بیانگر ارجحیت بین دو معیار یا دو گزینه تصمیم گیری، دامنه ای از اعداد را برای آن در نظر می گیرد، دو مدل برنامه ریزی خطی یک بار با تابع هدف حداکثر سازی و بار دیگر با تابع هدف حداقل سازی بر اساس مقایسه های زوجی، تشکیل گردید. به این ترتیب حداقل و حداکثر ارزش هر گزینه تصمیم گیری به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که بهترین گزینه تصمیم گیری، انتخاب گزینه واردات محصول نهایی از هند و انتخاب آخر، گزینه واردات قطعات از هند و مونتاژ آنها در داخل کشور است. این مطالعه در بحث مدیریت زنجیره تامین و خرید می تواند به عنوان چارچوب مناسبی تلقی گردد زیرا بخش مهمی از عملیات تولیدی، همواره اتخاذ راهبردهای مناسب برای تامین الزامات مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، تصمیم گیری چند شاخصه، AHP غیر قطعی، برنامه ریزی خطی
  • سمیه علوی، بهروز ارباب شیرانی، احسان اسفندیاری صفحات 71-92
    هدف تحقیق حاضر، بررسی ارتباط پویا و سیستمی بین یادگیری سازمانی، نوآوری و تاثیر این رابطه بر عملکرد در یک مرکز تحقیق و توسعه است. دو عامل رهبری تحول گرا و مدیریت دانش به عنوان عوامل موثر بر یادگیری سازمانی و نوآوری تشخیص داده شده و سپس روابط علی- معلولی طراحی و شبیه سازی شده است. نتایج اجرای مدل، حاکی از آن است که حمایت رهبری سازمان از یادگیری موجب ارتقاء سطح دانش در سازمان و در نتیجه افزایش نوآوری می شود. از سوی دیگر حمایت رهبری از نوآوری موجب بهبود سطح عملکرد سازمان خواهد شد که بازخورد آن در سازمان موجب افزایش تعهد به اجرای سیاست هایی برای ارتقاء یادگیری سازمانی خواهد بود.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، نوآوری، رهبری تحول گرا، مدیریت دانش، عملکرد، سیستم های دینامیکی
  • محمد مهدی مصطفوی، حسین غصنفری، مرضیه باباییان پور صفحات 93-112
    عدم رعایت مسائل ارگونومیک در محیط کار موجب کاهش کارآیی و کیفیت می گردد و در نتیجه هزینه های بسیار زیادی را هم برای کارفرما و هم برای کارکنان بدنبال خواهد داشت. تحقیقات بسیاری در زمینه نقش ارگونومی در کاهش ناراحتی های عضلانی- اسکلتی، افزایش بهره وری، بهبود کیفیت، زندگی کاری، ایمنی و کارآیی کلی سازمان انجام یافته است و متخصصین ارگونومی نیز با بهینه کردن تناسب بین انسان – ماشین و محیط، کارآیی سیستمها را بهبود بخشیده اند. لیکن امروزه توجه به ارگونومی از حد یک ابزار فراتر رفته و به یک استراتژی جهت بهبود بهره وری سیستم و بهبود راندمان و عملکرد انسان تبدیل شده است. در این تحقیق سعی شده است با توجه به الزامات سیستم مدیریت کیفیت به ارائه یک مدل ساختاری در زمینه تاثیرگذاری جنبه های مختلف ارگونومی شامل فیزیولوژی کار، بیومکانیک شغلی، روان شناسی مهندسی و آنتروپومتری بر نظام کیفیت و بهره وری پرداخته شود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که از بین عوامل ارگونومیک محیط کار، عامل بیومکانیک شغلی بیشترین تاثیر را بر اجرای سیستم مدیریت کیفیت جامع دارد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، بیومکانیک شغلی، فیزیولوژی کار، روانشناسی مهندسی، مدیریت کیفیت جامع، استاندارد ایزو
  • محمدحسن کامفیروزی، میثم جعفری اسکندری، علیرضا علی احمدی، نیر فردوسی صفحات 113-124
    ارزیابی عملکرد به عنوان یک ابزار کنترلی همواره مورد توجه مدیران در سازمان ها و کارخانجات بوده است. دراین مقاله قصد داریم تا مدلی جدید جهت ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت های صنعتی در شرایط عدم قطعیت ارائه دهیم. بر همین اساس ارزیابی عملکرد را بر اساس روش کارت امتیازی متوازن پیاده نموده ایم. به علاوه به جای استفاده از متغیر های زبانی و اعداد قطعی سعی در استفاده از اعداد خاکستری سه پارامتره نموده ایم. سپس ارزیابی و وزندهی شاخص های چهارگانه با استفاده از روش ترکیبی بولزای- شاپلی که رویکردی جدید در این مقاله به حساب می آید انجام پذیرفته است. استفاده از اعداد خاکستری سه پارامتره و روش های تلفیقی در این مقاله به منظور کاهش عدم قطعیت محیطی حاکم بر داده ها و مدل بوده است. این روش تلفیقی وزندهی می تواند به عنوان روشی جدید در علم تصمیم گیری مورد استفاده واقع شود. در انتهای این مقاله مطالعه موردی بر روی شرکت های صنعتی (میخ سازی) صورت گرفته است که رتبه بندی این شرکت ها با استفاده از روش تاپسیس خاکستری (تعمیم روش تاپسیس کلاسیک برای اعداد خاکستری سه پارامتره) بدست آمده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، اعداد خاکستری سه پارامتره، کارت امتیازی متوازن (BSC)، ارزش شاپلی، روش وزندهی بولزای، تاپسیس خاکستری
  • آرش شاهین، علی صنایعی، محمدصادق رضایی صفحات 125-142
    در سال های اخیر مفهوم رضایت و وفاداری مشتری توجه زیادی جلب کرده است. در شرایط بازار رقابتی، بانک ها همواره می کوشند تا از سوی مشتریان ترجیح داده شوند و مورد وفاداری آنها واقع شوند. ایجاد فضای رقابتی میان بانک ها، لزوم مطالعات عمیق در خصوص برند بانک ها را نشان می دهد. هدف از این مقاله ارزیابی کارایی برند بانک ها بر مبنای رضایت و وفاداری مشتریان با استفاده ازDEA است. در این پژوهش در دو حالت کارایی 10 بانک خصوصی اصفهان با استفاده از مدل BCC خروجی محور اندازه گیری شده است. در حالت اول متغیرهای ورودی وجهه بانک و کیفیت درک شده و متغیر خروجی رضایت مشتری در نظر گرفته شده است و در حالت دوم رضایت مشتری به عنوان ورودی و وفاداری مشتری به عنوان خروجی در نظر گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد که در حالت اول، 3 بانک ملت، صادرات و سرمایه کارای نسبی و 7 بانک اقتصاد نوین، پاسارگارد، سامان، پارسیان، سینا، تجارت و رفاه، ناکارای نسبی شده اند. و در حالت دوم، 3 بانک ملت، صادرات و رفاه کارای نسبی و 7 بانک سامان، پارسیان، پاسارگارد، سینا، اقتصاد نوین، سرمایه و تجارت ناکارای نسبی شده اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اغلب بانک ها بصورت کارا عمل نمی کنند، بانک های ناکارا می توانند با الگوگیری از بانک هایی که به عنوان واحد مرجع شناخته شده اند، به مرز کارایی نزدیک شوند.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، وفاداری به برند، بانک
  • امیرمحمد فکورثقیه، لعیا الفت، کامران فیضی، مقصود امیری صفحات 143-164
    ماهیت پویای تجارت جهانی ضروری می سازد که زنجیره های تامین قابلیت انطباق با تغییر را داشته باشند. همچنین پیچیدگی محیط کسب و کار وافزایش رقابت در صنایع مختلف، سبب ناپایداری وبی ثباتی عوامل رقابت پذیری شده است.ایجاد و تداوم رقابت پذیری، مستلزم برخورداری از شایستگی هایی است که با تکیه بر توانمندی های سازمان برای مشتریان ارزش ایجاد کند.در این تحقیق مدلی برای قابلیت ارتجاعی زنجیره تامین جهت رقابت پذیری درشرکتهای خودروسازی ایران ارائه می شود که انتظار میرود با بکارگیری آن، شرکتهای خودروساز علاوه بردستیابی به روشی موثربرای مدیریت حوادث، امکان رقابت پذیری هم کسب نمایند.برای این منظورابتدابامطالعه گسترده درادبیات موجود،چارچوب مفهومی اولیه برای قابلیت ارتجاعی زنجیره تامین جهت رقابت پذیری استخراج گردید.درادامه، بابهره گیری ازنظر خبرگان (روش دلفی)، مصاحبه وانجام پیمایش، مدل تحقیق مطابق با شرایط صنعت خودروکشورشکل گرفت ونهایی شد. نتایج تحقیق گویای آن است که شرکتهای خودروسازی کشور باایجادیا تقویت توانمندی هایی نظیرانعطاف پذیری درمنبع یابی،اثربخشی،امنیت،انعطاف پذیری در اجرای سفارش،قابلیت انطباق وهمکاری می توانند قابلیت ارتجاعی لازم جهت مقابله با مهمترین نقاط آسیب پذیر صنعت خودرومانند: نوسانات نرخ ارزوقیمت ها، تحریم های بین المللی، ضعف دردانش فنی،پایین بودن سطح کیفی محصولات و خدمات پس ازفروش ضعیف رادرخودایجاد وعلاوه برآن با بهره گیری ازفرصت های پیش آمده،امکان رقابت پذیری نیزکسب نمایند
    کلیدواژگان: نقاط آسیب پذیر، توانمندی، قابلیت ارتجاعی زنجیره تامین، رقابت پذیری
|
  • Mehdi Seifbarghy, Raheleh Yazdanifard Pages 1-20
    The assignment of personnel to the right positions in order to increase organization''s performance is one of the most crucial tasks in human resource management. In this paper، personnel assignment problem is formulated as a multi-objective binary integer programming model in which skills، level of satisfaction and training cost of personnel are considered simultaneously in productive company. The purpose of this model is to obtain the best matching between candidates and positions. In this model، a set of methods such as a group analytic hierarchy process (GAHP)، Shannon entropy، coefficient of variation (CV) and fuzzy logic are used to calculate the weights of evaluation criteria، weights of position and coefficient of objective functions. This proposed model can rationalize the subjective judgments of decision makers with mathematic models.
    Keywords: Personnel Assignment, Multi, Objective Binary Integer Programming Model, Group Analytic Hierarchy Process (GAHP), Shannon Entropy, Coefficient of Variation (CV), Fuzzy Logic
  • Alireza Taherimoghadam, Rashed Sahraeian Pages 21-38
    In this paper an uncertain multi objective closed-loop supply chain is developed. The first objective function is maximizing the total profit. The second objective function is minimizing the use of row materials. In the other word، the second objective function is maximizing the amount of remanufacturing and recycling. Genetic algorithm is used for optimization; and for finding the pareto optimal line، Epsilon-constraint method is used. Finally a numerical example is solved with proposed approach and performance of the model is evaluated in different sizes. The results show that this approach is effective and useful for managerial decisions.
    Keywords: Closed, loop supply chain, Genetic algorithm, Epsilon constraint, Production planning, Uncertain demand, Uncertain return
  • Mohammad Dehghani Saryazdi, Mohammad Saleh Owlia Pages 39-52
    It can be claimed that an organization is approaching excellence when it achieves acceptable results besides providing appropriate infrastructures and following right processes. Excellence models، such as European Foundation of Quality Management (EFQM)، try to establish a tradeoff between enablers and outcomes in evaluating organizational performance. One of those enablers is Knowledge Management (KM)، which is gaining increasing attentions nowadays regarding the soaring significance of knowledge resources. In order to evaluate the KM processes، a comprehensive model is required، which should be able to capture all aspects of KM. One of such models is Knowledge Management Assessment Tool (KMAT). This research is an effort to find the relationship between knowledge and business excellence through system dynamics tool. In other words، this research exploits system dynamics in order to measure the effects of KM on business excellence using a dynamic model based upon a combination of KMAT and EFQM.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Assessment Tool, Business Excellence Model, European Foundation of Quality Management, System Dynamics
  • Seyed Mohammad Ali Khatami Firouzabadi Pages 53-70
    This paper evaluates the decision making process for import complete manufactured pieces versus import of partial pieces to assemble in Iran، taking into account the risk factors for a manufacturing company. Since this sort of decision making confront with several risks، it is necessary to establish a process for finding the risks associated with this kind of problems in order to decrease the effects of these risks in the process. Since the problem is classified as a Multiple Criteria Decision Making (MCDM) problem، Uncertain Analytical Hierarchy Process (UAHP) was used to find the most attractive alternative. Because the alternatives were identified from the first point، a bottom-up procedure was used to organize the hierarchy. In initial stage، the attributes which distinct from the alternatives were obtained by literature review and experts'' interviews. Then the attributes were grouped to upper level to establish the criteria. Three criteria were found from this stage. The criteria were product، partners، and environment which they encompassed 12 attributes. Forming the hierarchy and doing the uncertain pairwised comparisons، which considers a range of numbers instead of one single number for declaring the preference between two factors، a Linear Programming (LP) model with two types of objective functions were formed for each individual alternative. Each single LP model can express the maximum and minimum value of each individual alternative. The research''s results indicate the most appropriate alternative is to import the final product from India. The last preferred one was to import the parts of the final product from India. This study can be a suitable framework in supply chain management and purchasing decisions and risk evaluations because the major parts of manufacturing activities is always to decide about the selection of most preferred strategies for companies.
    Keywords: Multiple criteria decision making, Uncertain Analytical hierarchy process, Risk factors, Linear programming
  • Somayeh Alavi, Behrooz Arbab Shirani, Ehsan Esfandiari Pages 71-92
    This research paper aims to investigate the dynamic relationship between organizational learning and innovation and the impact of the relationship on performance in a Research and Development center. Transformational leadership and knowledge management were identified as two enablers of organizational learning and innovation; then causal loops were designed and finally simulated. The results reveal that leadership support from learning promotes the knowledge level in the organization that consequently improves innovation. On the other hand، leadership support from innovation elevates the organizational performance which enhancement of commitment to learning activities is its feedback in the organization.
    Keywords: Organizational learning, Innovation, Transformational leadership, Knowledge management, Performance, System Dynamics
  • M. M. Mostafavi, H. Ghazanfari, M. Babaeianpour Pages 93-112
    Failure to observe ergonomic issues in workplace، leads to reduce efficiency and quality and increase costs for both employers and the employees. Several studies have been done on the role of ergonomics in reducing muscle- skeletal discomfort، increasing productivity، improving quality of work life، safety and overall efficiency of the organization، and optimizing the fitness between human ergonomics experts - machine and environment for improving the system.. But today، ergonomics issues have been considered as a strategy to improve productivity and improve system efficiency and performance. In this study، a structural modelling approach has been developed to examine the various aspects of ergonomics such as physiology of work ergonomics، occupational biomechanics، psychology and engineering anthropometry that have effects on the implementation of total quality management system. The result of this study shows that occupational biomechanics factor has the most influence on the implementation of total quality management system.
    Keywords: Ergonomics, anthropometry, occupational biomechanics, work physiology, psychology engineering, total quality management, ISO
  • Mohammad Hassan Kamfiroozi, Meysam Jafari-Eskandari, Alireza Aliahmadi, Nayyer Ferdosi Pages 113-124
    Performance evaluation as a control tool was considered by managers in the organizations and manufactures. In this paper we decide to present a new model for performance evaluation and industrial companies ranking at uncertain conditions. Based on this، we implemented performance evaluation based on balance score card (BSC) method. Beside، we tried to use three parameter interval grey numbers in lieu of linguistic variables. Then evaluation and weighting of fourth indicators is done with use of Bulls-eye-Shapley combination method that is counted as new approach in this article. Reason of utilization of three parameter interval grey numbers and combination method was decreasing of environmental uncertainty on data and model. This combination weighting method can be used as a new method in decision making Science. At final of this paper case study was implemented on industrial companies (nail makers) that ranking of these companies is obtained by use of grey-TOPSIS method (that is a generalization of classic TOPSIS for three parameter interval grey numbers).
    Keywords: MCDM, Three parameter interval grey numbers, Balanced scorecard, Shapley value, Bulls, eye weighting method, Grey TOPSIS
  • Pages 125-142
    The concept of customer satisfaction and loyalty has attracted much attention in recent years. The purpose of this paper is to measure the efficiency of banks’ brand based on customer satisfaction and loyalty by DEA. In this research، the efficiency of 10 private banks of Isfahan have been measured in two cases with output oriented BCC model. In the first case، the inputs variables have been assumed the image and the perceived quality and output variable has been assumed the customer satisfaction and in the second case، the input variable has been assumed the customer satisfaction and the output variable has been assumed the customer loyalty. The findings show that in the first case، three banks were efficient and seven banks were inefficient and in the second case، three banks were efficient and other banks were inefficient. The results of the research imply that most of the banks do not work efficient.
    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Brand Loyalty, Bank
  • Amir Mohammad Fakoor Sagihe, Laya Olfat, Kamran Feizi, Maghsood Amiri Pages 143-164
    Dynamic nature of global business makes it necessary for supply chains to be adaptable to changes. Also، complexities of the working environment and increasing competition in different industries have led to unstableness of the competitiveness factors. Creating and maintaining competitiveness need capabilities which create value for costumers based on the organization capacities. In the present study، a model of supply chain resilience is presented for competitiveness in Iranian automotive companies. It is expected that by its application، automobile firms not only have an effective method for controlling incidents، but also get to competitiveness. For this purpose، first by extensive review of the literature، a preliminary conceptual framework was extracted for supply chain resilience in order to create competitiveness. Then، using experts'' views (Delphi method)، interview، and doing the survey، the research model was formed and finalized based on the conditions of Iranian automobile industry. Results of the study showed that Iranian automobile firms can create the required flexibility for encountering the most important vulnerabilities of the firms by creating or improving capabilities like flexibility in sourcing، efficiency، security، flexibility in fulfillment، adaptability، and collaboration، and then using these opportunities they create competitiveness. The vulnerabilities of the firms include things like exchange and price fluctuations، international sanctions، weakness in know-how، low quality of the products، and weak services.
    Keywords: vulnerability, capability, Supply chain resilience, competitiveness