فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال دهم شماره 5 (آذر و دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا خانی جزنی، مرجان فیروزه، امیر کاووسی دولانقر، جلیل نظری*، محمد دشتی صفحه 1
    زمینه و هدف

    ارگونومی مشارکتی به مفهوم مشارکت فعال تمام اجزای یک سازمان در توسعه و اجرای دانش ارگونومی در جهت ارتقاء شرایط محیط کار، کیفیت، بهره وری و ایمنی سازمان می باشد. یکی از مهمترین اهداف ارگونومی مشارکتی افزایش رضایتمن د ی کارکنان و تبدیل محیط کار به محیطی مناسب با کمترین مخاطرات بر سلامت و ایمنی شاغلین می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای ارگونومی مشارکتی بر کیفیت زندگی کاری شاغلین یکی از شرکت های فولاد سازی ایران صورت گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت تجربی و از نوع مداخله ای می باشد که در سالهای 1389 و 1390 در یکی از شرکتهای فولاد سازی ایران به انجام رسیده است. در این مطالعه برنامه مداخله به صورت مشارکتی در چندین مرحله به اجرا درآمده و ارزیابی وضعیت کیفیت زندگی کاری شاغلین نیز با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی کاری NIOSH قبل و بعد از انجام مداخله انجام گرفته است. تحلیل آماری نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی با استفاده از آزمون تی زوجی انجام شده است.

    یافته ها

    اگر چه کیفیت زندگی کاری پرسنل، بر اساس میانگین امتیازات کسب شده توسط آنان در پرسشنامه، چه قبل و چه بعد از اجرای برنامه مداخله ای (ارگونومی مشارکتی) در رده خوب می باشد، تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون تی زوجی نشانگر بهبود بارزی از لحاظ آماری در کیفیت زندگی کاری بعد از اجرای برنامه ارگونومی مشارکتی می باشد(001/0> P).

    نتیجه گیری

    افزایش کیفیت زندگی شاغلین، در نیل به هدف ارتقاء سلامت شاغلین و کاهش میزان حوادث نقش بسزایی دارد، اجرای برنامه ارگونومی مشارکتی با همکاری مدیران صنایع می توان د گامی موثر در راستای دستیابی به رضایت و سلامت نیروی انسانی باشد.

    کلیدواژگان: ارگونومی مشارکتی، کیفیت زندگی کاری، آموزش، ارگونومی
  • رسول یاراحمدی، غلام رضا مرادی، اصغر صدیق زاده *، بهزاد رضایی فرد، علی اصغر فرشاد، شهناز باکند، بهرام سلیمی صفحه 11
    زمینه و هدف

    سیستم ها و پروسه های بسیاری باعث انتقال اکتیویته به محیط می شوند. فعالیت های انسانی همچون غنی سازی سوخت و عملیات راکتور منجر به تولید و رهاسازی رادیواکتیویته به محیط می گردد. توزیع اندازه و اکتیویته آئروسل ها در سه ایستگاه کاری در داخل محفظه ایمنی راکتور تحقیقاتی تهران با استفاده از کاسکد ایمپکتور اندرسن مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    غلظت جرمی ذرات هوابرد در محیط محفظه با استفاده از نمونه بردار محیطی کاسکید ایمپکتور مدل اندرسن تعیین شد. به منظور شناسائی رادیو نوکلئیدهای موجود در ذرات معلق محفظه از فیلتر الیافی استفاده شده است. جهت تعیین عناصر شیمیایی و غلظت آنها در نمونه ها از دستگاه ICP-MS و از دستگاه های اسپکتروسکوپی گاما و سنتیلاسیون مایع به منظور شناسائی رادیونوکلیدها و میزان پرتوزائی آنها در ذرات معلق هوای داخل محفظه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان دادکه مقدار متوسط قطر اکتیویته آئرودینامیکی (AMAD) به ترتیب برای سه ایستگاه کاری μm 2.6، 3، 3.1 و انحراف معیار هندسی برای مکان های اول، دوم و سوم به ترتیب برابرμm2.20 2.10، 1.93 بود. همچنین نتایج توزیع سایز-اکتیویته نشان داد که بیشترین سهم اکتیویته مربوط به ذرات هسته بندی و انبارشی به ویژه در گستره کمتر از μm0.4>dp قرار دارد. این اندازه ذرات در دامنه مد هسته بندی و انبارشی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    بیشترین اکتیویته مربوط به ذرات در ناحیه انبارشی و هسته بندی (ذرات ریز) است. منشا این ذرات را می توان لخته شدن ذرات مد «هسته بندی» و همچنین هسته هایی ناشی از رشد تراکم در محدوده مورد مطالعه بیان نمود.

    کلیدواژگان: ذرات آئروسل، اکتیویته، توزیع سایز، غلظت جرمی، سنتیلاسیون مایع، راکتور تهران، ایمپکتوراندرسن
  • فریده گلبابایی، علی ابراهیمی، حمید شیرخانلو، محمدرضا بانشی، علی فقیهی زرندی، محمد جواد کیان صفحه 21
    زمینه و هدف
    جذب بخارات سمی جیوه (Hg 0) در هوای محیط کار از طریق جاذب های مناسب در کنترل حدود تماس شغلی شاغلین بسیار موثر است. با توجه به تمایل ساختارهای کربنی برای جذب سطحی جیوه، احتمالا می توان نانو لوله های کربنی را به عنوان نمونه بردار مناسب جیوه در نظر گرفت.هدف این مطالعه بررسی احتمال جذب بخارات جیوه توسط نانو لوله های کربنی و مقایسه کارایی جذب نانو لوله های کربنی چند جداره و تک جداره می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه تجربی، راندمان جذب و تاثیر متغیرهای مختلف بر جذب بخارات جیوه عنصری توسط نانو لوله های کربنی، واجذب مقادیر جرمی بخارات جیوه، ظرفیت جذب، زمان و دمای واجذب، تکرار پذیری و زمان ماندگاری جیوه بررسی شد. برای صحت نتایج از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه،رگرسیون خطی تک و چند متغیره و تی مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    ظرفیت و راندمان جذب توسط جاذب به جرم جاذب، نوع نانو لوله کربنی،جرم جیوه وابسته می باشد.محدوده خطی این روش برای نانو لوله های کربنی تک جداره(7/0 – 006/0 میکرو گرم)و برای چند جداره(3 – 006/0 میکرو گرم)، حد تشخیص برای هر دو نانو لوله کربنی برابر با 006/0 میکرو گرم می باشد. دمای و زمان بهینه برای واجذب مقادیر جرمی جیوه به ترتیب برابر با 250 درجه سانتی گراد و 10 دقیقه و زمان ماندگاری جیوه بر روی نانو لوله های کربنی تا سه هفته بعد از نمونه-برداری(بیش از 90 درصد)بود.
    نتیجه گیری
    نانو لوله های کربنی پتانسیل جذب بخارات جیوه را دارند و می توان از آنها برای نمونه برداری نیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: بخارات جیوه، نانو لوله های کربنی تک جداره، نانو لوله های کربنی چند جداره، جذب، واجذب
  • سارا طرزی مقدم، سید ابوالفضل ذاکریان، جبرائیل نسل سراجی صفحه 32
    زمینه و هدف
    از راه های ا صلی برای افزایش بهره وری سازمان، انتخاب کارکنانی قابل است. در انتخاب کارکنان تفاوت های فردی خصوصا توانایی های شناختی از جمله مواردی است که می بایست مور توجه قرار گیرد. ماهیت کار به علت تغییرات زیاد تکنولوژی تغییر کرده است و مهندسی نرم افزار که جزو مشاغل با بیشترین رشد بوده است جزو این تغییرات بحساب می آید.بر همین اساس، این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین توانایی شناختی و ویژگی های فردی مهندسین نرم افزار انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش که یک پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد،73 نفر از مهندسین نرم افزار شاغل در شرکت های کامپیوتری تهران مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که توانایی شناختی مهندسین نرم افزار با سن،میزان تحصیلات و سابقه کاری ارتباط مثبت معنی داری داشت ولی در بررسی ارتباط وضعیت تاهل و جنسیت با توانایی شناختی ارتباط معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به رشد سریع تکنولوژی،مهندسین نرم افزار باید تصمیمات درست در محیط کار بگیرندکه مستلزم توانایی شناختی بالا است. سازمان ها با درک اهمیت توانایی شناختی در تصمیم گیری های روزمره و افزایش این توانایی در کارمندان می توانند به بهره وری قابل توجهی دست یابند.
    کلیدواژگان: توانایی شناختی، ویژگی های فردی، تفکر انتقادی
  • علی درمحمدی، مجید معتمد زاده، حسین امجد سردرودی، اسماعیل زارعی، مهدی اصغری، سعید موسوی صفحه 39
    زمینه و هدف
    حمل دستی بار از جمله وظایفی است که می تواند سبب ایجاد اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار گردد و یکی از رایج ترین اختلالات ناشی از حمل دستی بار، کمردردهای شغلی است. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان ناراحتی های اسکلتی- عضلانی، ارزیابی وظایف حمل دستی بار با دو روش MAC و معادله NIOSH و مقایسه نتایج این دو روش، انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1390 بر روی 30 کارگر یک شرکت کاشی سازی در شهر همدان اجرا شد. برای تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه نوردیک و از دو روش MAC و NIOSH برای ارزیابی وظایف حمل دستی بار استفاده گردید. در نهایت این دو روش از لحاظ میزان توافق در ارزیابی ریسک با هم مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در 12 ماه گذشته بیشترین فراوانی ناراحتی های اسکلتی - عضلانی مربوط به نواحی کمر(7/66%)، شانه (1/40%) و زانو (40%) می باشد. وزن بلند شده توسط کارگران بیشتر از وزن مجاز بدست آمده از معادله NIOSH بود. نتایج ارزیابی هر دو روش نشان داد که سطح ریسک در واحدهای سمباده زنی، لعاب زنی، کوره و بسته بندی بالا می باشد. مقایسه نتایج دو روش نشان داد که هر دو روش در برآورد ریسک 100% توافق دارند.
    نتیجه گیری
    میزان استرس های فیزیکی اعمال شده بر بدن در حین بلندکردن بار در همه واحدها زیاد بود و یکی از دلایل اصلی آن، استفاده از چرخ حمل بار با طبقات ثابت غیراستاندارد می باشد که شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی را در کارگران سبب شده است. این مطالعه انجام اقدامات ارگونومیکی جهت بهبود شرایط کار را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، حمل دستی بار، MAC، NIOSH
  • امین فلامکی، مهناز اسکندری صفحه 50
    زمینه و هدف
    در اکثر مسائل تصمیم گیری چند معیاره گزینه ای که از نظر تمام معیارهای ارزیابی مناسب ترین باشد، وجود ندارد. در روش های ارزیابی فعلی پس از تلفیق معیارها و تعیین بهترین گزینه، کاستی ها و برتری های این گزینه ناملموس باقی می ماند. هدف از این پژوهش ارائه روشی ساده برای تصمیم گیری در چنین موقعیت هایی است.
    روش بررسی
    روش پیشنهادی برای تعیین مکان مناسب خاکچال دفن زباله جامد شهر یاسوج، به کار رفت. در نخستین گام با اعمال معیارهای محدود کننده بر پایه قوانین سازمان حفاظت محیط زیست ایران، اراضی نامناسب حذف شدند. در گام بعد گزینه های مناسب برای مکان خاکچال در سه هدف مجزای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی و اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که گزینه برتر با در نظر داشتن سه هدف مکان یابی به صورت مجزا، با حالتی که در آن تمام معیارها در یک سلسله مراتب در نظر گرفته می شوند، متفاوت است. بر پایه نتایج کلی در یک سلسله مراتب، بهترین گزینه برای خاکچال شهر یاسوج گزینه 2 است که در اهداف زیست محیطی و اجتماعی بالاترین اولویت را نسبت به سایرین داشت. لیکن مقبولیت این گزینه از نظر اقتصادی برای اولیای امور شهر یاسوج دور از انتظار بود. در مقابل، گزینه 1 هر چند که در اهداف جزئی محیط زیستی و اجتماعی اولویت دوم را نسبت به گزینه 2 داشت، لیکن از نظر اقتصادی نسبت به سایر گزینه ها بیشترین ارجحیت را دارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در مسائل ارزیابی به کمک تصمیم گیری چند معیاره مانند مکانیابی خاکچال دفن زباله، توجه به اهداف جزئی می تواند تصمیم گیرندگان را به نتایج کاربردی تر رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: مکان یابی خاکچال، زباله های جامد شهری، تحلیل تصمیم گیری چند معیاره، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • بررسی کمی وکیفی مدیریت پسماندهای خطرناک صنایع شهرستان دامغان در سال 1389
    حمیدرضا ناصحی نیا، میترا غلامی، مریم گودرزی، اکرم عطایی نظری صفحات 63-71
    زمینه و هدف
    طی چند دهه گذشته جامعه با یکی از مهمترین پیامدهای توسعه صنعتی مواجه شده است و ان مواد زائ د خطرناک می با شد. حمل و دفع نامناسب مواد زائد خطرناک مشکلات زیادی را برای سلامتی انسان و محیط زیست او به بارآورده است. در این میان با توجه به رشد صنایع و افزایش روزمره مواد زائد خطرناک در کشورهای رو به توسعه وجود یک برنامه مدیریت برای دفع این مواد ضروری به نظر می رسد. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و لازم است کنترل الودگی همگام با توسعه صنایع به پیش رود. از آنجائیکه در تحقیق اولیه انجام شده مشخص شد که تعدادی از کارخانجات فعال در شهرستان دامغان دارای مواد زائد خطرناک می باشد لذا نسبت به تعیین کمی وکیفی مدیریت پسماندهای خطرناک در صنایع شهرستان دامغان درسال 1389 اقدام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر بصرت مطالعه توصیفی مقطعی در مورد میزان کمی و کیفی پسماندهای خطرناک انجام گرفت. در این پژوهش که بر روی صنایع شهرستان دامغان صورت گرفت، جامعه آماری مورد مطالعه تعداد 9 کارخانه فعال در رابطه با تولید فنر، آچار، کاغذ، دارو وذغال از 118 کارخانه در حال فعالیت در شهرستان بود که پرسشنامه هایی درمورد کیفیت و کمیت ونحوه مدیریت مواد زائد خطرناک تکمیل گردید. ودر نهایت اطلاعات به دست آمده به برنامه نرم افزاری Excel منتقل ونمودارهای مربوطه رسم گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که کل پسماندهای تولیدی خطرناک در کارخانه های مورد بررسی 31250 کیلوگرم در ماه می باشد. که تعداد 6 کارخانه موادزائد سمی، 3 کارخانه موادزائد خورنده، 2کارخانه مواد زائد قابل اشتعال و 2 کارخانه موادزائد واکنش پذیر تولید می کردندو هیچکدام از کارخانه ها دارای روش های کنترلی بعد از دفن نبودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق مشخص شد که فقط 33. 3 درصد از صنایع دارای پرسنل مخصوص جهت جمع آوری موادزائد خطرناک بودند همچنین بخش عمده ای از این مواد (55درصد) به همراه مواد زائد شهری دفع می شدند. لذا جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست برقراری یک سیستم مدیریتی مناسب جهت ساماندهی مواد زائد صنعتی امری ضروری به نظر می رسد. اصلاح تجهیزات، تغییر فرآیند تولید در راستای کاهش تولید مواد زائد خطرناک و آموزش کارخانجات در خصوص شناسایی بیشتر مواد زائد خطرناک در راستای مدیریت بهینه پسماندهای خطرناک و کاربرد متدهای علمی و به روز در خصوص مدیریت مواد زائد خطرناک می تواند در جهت نیل به این اهداف موثر باشد.همچنین شناخت صنایع، مواد اولیه مورد استفاده، محصولات و فرآورده های آنها و اثرات این مواد امری قابل توجه در کمک به سیستم مدیریت صحیح خواهد بود.
    کلیدواژگان: پسماندهای خطرناک، دفع پسماند صنعتی، دامغان _
  • علی محمدزاده ابراهیمی، طیبه رحیمی پردنجانی صفحه 67
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های شخصیتی بامدادگرایی، ثبات الگوهای خواب، روان رنجور خویی، برونگرایی، باز بودن به تجارب، توافق جویی و وجدانی بودن به عنوان پیش بین های تحمل نوبت کاری در کارکنان یک شرکت صنعتی در اهواز می باشد.
    روش بررسی
    نمونه پژوهش شامل 245 نوبتکار بودند، که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در این پژوهش ابتدا با استفاده از پرسشنامه زمینه یابی نوبتکاران، شرکت کنندگان به دو گروه (نوبتکاران کم تحمل و نوبتکاران با تحمل) تقسیم شدند و سپس هر گروه شرکت کننده با استفاده از پرسشنامه شخصیتی نئو مورد سنجش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز و در مرحله اعتباریابی همبستگی پیرسون به کاربرده شد.
    یافته ها
    یافته ها، فرضیه پژوهش را تایید کرد. به بیان دیگر، یافته ها این حقیقت را آشکار کردند که تحمل نوبت کاری می تواند از طریق ویژگی های شخصیتی پیش بینی شود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر اهمیت بامدادگرایی، روان رنجورخویی و ثبات الگوهای خواب را به عنوان پیش بین های تحمل نوبت کاری نشان دادند. بنابراین به منظور انتخاب افراد برای سیستم های نوبت کاری توصیه می شود بر این متغیرها تکیه کنیم.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، تحمل نوبت کاری، بامدادگرایی، ثبات الگوهای خواب، پنج عامل بزرگ شخصیتی
  • احسان صادقی، حیدر مسگراف، کیومرث شرفی، علی الماسی، سمیه بهلولی اسکویی، حبیبه مسکینی صفحه 80
    زمینه و هدف
    آرد محصول اولیه فرآوردهایی مانند انواع نان و سایر مواداصلی مرتبط با تامین منابع غذایی انسان در اکثر نقاط جهان می باشد. به ویژه در کشور ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بنابراین بهداشت آرد از لحاظ میکروبی، برای مصرف کنندگان، حائز اهمیت است.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر که یک نوع مطالعه توصیفی-مقطعی است از6 کارخانه تولیدی آرد کرمانشاه و 6 کارخانه تولیدی آرد ایلام، جمعا 144نمونه آرد(از هر کارخانه 12 نمونه) به منظور تعیین میزان آلودگی به سالمونلا، کپک و مخمر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. کلیه شرایط نمونه برداری و انجام آزمایشات طبق استانداردهای شماره2-10899و1810 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که 18% کل نمونه ها (26نمونه) از نظر آلودگی به سالمونلا، مثبت بودند و از نظر آلودگی به کپک و مخمر نیز، 1/36% کل نمونه ها (52نمونه) با استانداردهای ملی ایران(5×103 cfu/gr) مطابقت نداشت. میانگین میزان کپک و مخمر نمونه های مورد بررسی کارخانجات ایلام و کرمانشاه به ترتیب برابر با cfu/gr 103× 01/1 ± 103×1/5 و cfu/gr 103× 62/1 ± 103×5/ 4 حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه از 144 نمونه، 26 نمونه از نظر آلودگی به سالمونلا مثبت اعلام شد و 1/36% نمونه ها نیز از نظر آلودگی به کپک و مخمر با استاندارد های ملی ایران مطابقت نداشت لذا وضعیت میکروبی آرد خبازی از نظر پارامترهای مذکور در کرمانشاه و ایلام نیاز به مراقبت ویژه ای دارد و جهت بهتر کردن کیفیت میکروبی باید چاره اندیشی کرد.
    کلیدواژگان: کارخانجات آرد، سالمونلا، کپک و مخمر، کرمانشاه، ایلام
|
  • R. Khani Jazani, M. Firoozeh, A. Kauvosi Dolangar, J. Nazari, M. Dashti Page 1
    Background And Aims

    Participatory ergonomics is the concept of active participation of all components of an organization in the development and implementation of ergonomics knowledge in order to enhance the working environment, quality, productivity and safety of that organization. One of the main goals of participatory ergonomics is increasing employee's satisfaction and changing the workplace into an appropriate environment with minimal health and safety risks. This study aims to investigate the impact to implementing participatory ergonomics on the quality of worker's work life.

    Methods

    This interventional descriptive and analytical study has been carried out in one of the steel making companies of Iran during 2010-2011. In this study participatory ergonomics has been implemented in several stages. Evaluating the participant's quality of work life was performed using NIOSH quality of work life questionnaire before and after the intervention. For statistical analysis SPSS 16 for Windows was used and descriptive statistics and paired t-test was performed.

    Results

    Although staff's quality of work life according to their average score of questionnaires was ranked in good level either before and after implementation of the participation ergonomics, results of paired T-test analysis showed a statistically significant improvement in the quality of working conditions of workers following such intervention (P<0/001).

    Conclusion

    Enhancement in the quality of work life has a considerable effect on achieving the goal of worker's health promotion and reducing accidents, and implementation of participatory ergonomics with cooperation of industry leaders can be considered as an effective step toward achieving worker's health and satisfaction.

    Keywords: Participatory Ergonomics, Work Life Quality, Education, Ergonomics
  • R. Yarahmadi, G.R. Moradi, Asghar Sadighzadeh, B. Rezaeifard, Ali Asghar Farshad, Shahnaz Bakand, Bahram Salimi Page 11
    Background And Aims

    Many systems and processes can cause the introduction of radioactivity into the environment. Human activities in nuclear industry such as nuclear fuel cycle and reactor operation, lead to a significant production and release of radioactivity to the environment. Understanding the physical and chemical nature, including size, chemical composition and radioactivity of aerosol particles in the safety chamber of Tehran research reactor is indispensable for evaluation of exposure level and methods of prevention. The aim of this study was to measure the size distribution of aerosols and their activities, which was determined using an Anderson cascade Impactor (ACI) ACFM model and liquid scintillation respectively. The measurements were performed in three workstations in the safety chamber of Tehran research reactor.

    Methods

    The identification of existing radio nuclides on suspended particles were carried out in the safety chamber by means of environmental sampler and mass size distribution of particles was measured using an Anderson cascade Impactor (ACI). To determine the type and amount of radio nuclides in the aerosol particles the γ-ray spectrometry with a high –purity germanium (HPGe) detector and ultra-low level liquid scintillation spectrometer were used respectively.

    Results

    The results showed that the activities median aerodynamic diameter (AMAD) value for three selected workstations were 2.4, 3.1 and 3µm with geometric standard deviation of 2.3, 2.12 and 2 respectively. Furthermore, the results of particle activity size distribution showed that the most fraction of activity was related to nucleation and accumulation mode, especially particles with the aerodynamic diameter less than 0.4µm.

    Conclusion

    The most activity was related to the number of particles in the accumulation and nucleation mode (fine particles). The origin of these particles can be the coagulation of particles in the nucleation mode. The accumulation mode also contains droplets formed by the chemical conversion of gases to vapors that condense.

    Keywords: Aerosol Particles Activity, Size distribution, Mass concentration, Liquid Scintillation, Teharn Reactor
  • Farideh Golbabai, Ali Ebrahimi, Hamid Shirkhanloo, Mohammad Reza Baneshi, Ali Faghihi Zarandi, Mohammad Javad Kian Page 21
    Background And Aims
    Sampling of toxic mercury vapors (Hg0) is necessary for determination of occupational exposure levels of workers exposed to this contaminant. Given the tendency of carbon nanotubes for mercury adsorption, carbon nanotubes can be expected to be suitable sampling media for mercury. The aim of this study was to compare the performance of multi-walled and single-walled carbon nanotubes (SWCNT, MWCNT) in absorption of mercury vapors in the air.
    Methods
    In this experimental study, the efficiency of absorption and different variables that affected on adsorption of mercury vapor such as, adsorption efficiency, desorption mass amounts of mercury, adsorption capacity, the time and temperature of desorption, repeatability, and retention time of mercury were optimized. Statistical method, one way - anova, multiple linear regression and T - test were used for survey of results accuracy.
    Results
    Capacity and adsorption efficiency of adsorbents related to mass amounts of adsorbents, type of carbon nanotubes and mass amounts of mercury. In this method, working range in SWCNT and MWCNT were 0.006 – 0.7 and 0.006 – 3 g respectively. The minimum of adsorption capacity in 80 mg of SWCNT and MWCNT was 0.006 g. The optimum time and temperature desorption for amounts of mercury were 10 minute and 250 °C respectively. The retention time of mercury adsorbed (90%) on carbon nanotubes was more than 3 weeks.
    Conclusion
    Carbon nanotubes have the potential to be used for adsorption/ desorption of mercury vapors in the air.
    Keywords: Mercury vapor, Single, walled carbon nanotubes, Multi, walled carbon nanotubes, Adsorption, Desorption
  • S. Tarzimoghadam, S.A. Zakerian, J. Nasle Seraji Page 32
    Background And Aims
    One of the best ways to increase productivity is to select competence personnel. A typical approach in the field of personnel selection is to increase the emphasis on personnel characteristics especially cognitive ability. The spreading use of technology have transformed the nature of work in most occupations especially computer software engineering which considered as the fastest- growing jobs. The aim of this study was to examine the relationship between cognitive ability and demographic characteristics of computer software engineers.
    Methods
    This study was a cross-sectional, descriptive-analytic study. Computer software engineers of Tehran with a simple random sampling were included in this study.
    Results
    The results showed that cognitive ability was significantly related to the age, educational level and job experience but, no significant relationship wasobsereved between gender, marital status and cognitive ability.
    Conclusion
    Once organizations understand the role of critical thinking in everyday decision-making, they can begin to take steps to develop that skill in their employees and as a result the productivity of organization will be increased significantly.
    Keywords: cognitive ability, demographic charactristics, critical thinking
  • A. Dormohammadi, M. Motamedzade, H. Amjad Sardrudi, E. Zarei, M. Asghari, S. Musavi Page 39
    Background And Aims
    Manual material handling (MMH) can be lead to work-related musculoskeletal disorders and one of the most common disorders due to MMH tasks is low back pain. This study was conducted for determination of musculoskeletal disorders, assessment of MMH tasks by MAC and revised NIOSH lifting equation methods and compares the results of these two methods.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on 30 workers in a tile manufacturing industry in Hamadan in 2011. Nordic musculoskeletal questionnaire (NMQ) was used for determining the musculoskeletal disorders prevalence and MAC and NIOSH methods were applied for the assessment of manual material handling tasks. Finally, these two methods were compared in terms of the agreement on risk assessment outputs.
    Results
    Lower back, shoulder and knee symptoms were found to be the most prevalent problems among the workers studied with prevalence rate of 66.7%, 40.1% and 40% respectively in recent years. According to NIOSH equation, the loads lifted by workers were exceeding than recommended weight limit. The results showed that for both MAC and NIOSH methods risk levels were high in abrasive grinding, varnishing, furnace and packaging units. Comparison of risk assessment outputs from two applied methods showed 100% agreement.
    Conclusion
    Physical stress imposed on body while lifting the loads were high in all units and one of the main reasons was using fixed load handling trolley that led to high prevalence of musculoskeletal disorders in workers. This study recommends ergonomic measures for improving working conditions.
    Keywords: Assessment, Manual Material Handling, MAC, NIOSH
  • A. Falamaki, M. Eskandari Page 50
    Background And Aims
    In most multi criteria decision making issues, a desirable alternative which suit all aspects does not exist. In current assessment methods, after considering all criteria, the advantages and disadvantages of the best alternative remain imperceptible. The objective of this study was to present a simple approach for such decision making cases.
    Methods
    The approach was applied to select an appropriate municipal solid waste landfill for Yassouj city. In the first stage, the unsuitable areas based on Iran`s environmental protection organization (IEPO) were omitted. In the next stage, the remaining alternatives were ranked by AHP method within environmental, economic and social perspectives.
    Results
    The results indicated that the most suitable alternative was different among three separated objectives compares to the obtained result in just one hierarchy. The alternative 2 was the most suitable site based on overall results in one hierarchy. Although this alternative had the most priority in environmental and social goals, in economical aspect its acceptance was seemed to be unexpected. In contrast with alternative 2, alternative 1 had the most priority in economic aspect, but covered second rank in environmental and social goals.
    Conclusion
    in MCDA issues such as landfill siting, considering local goals would lead to more practical results.
    Keywords: AHP, landfill siting, municipal solid waste, multi criteria decision analysis
  • Survey of quantity and quality content of hazardous wastes and its management in Damghan industries in 1389 Print
    H.R. Nassehinia, M. Gholamy, M. Godarzy, A. Ataiy Nazari Pages 63-71
    Background And Aims
    In the last decades, hazardous wastes have been one of the most important issues resulted from industries progress. Improper transport of hazardous waste has created many problems for human health and the environment. Therefore it is necessary to adopt management plan for disposal of waste materials. Regarding our country pollution control plan needs to be advanced in parallel with industrial progress. A proper management system for transport, treatment and final disposal of hazardous waste is critical.. The aim of this research was the survey of quality and quantity content of hazardous wastes and its management methods in Damghan industries in 1389.
    Methods
    This research is a cross-sectional- descriptive study about quality and quantity content of hazardous waste and its management in Damghan industries in 1389. Statistical society was included of nine active factories related to coil, paper, drug, coke and tools production from 118 active factory in Damghan city. A questionnaire was completed about quality and quantity and management of hazardous wastes. Then graphs were designed by Excel micro soft.
    Results
    Total hazardous wastes were 31250 kg per month in Damghan factories. Six factories had toxic wastes, 3 factories corrosive wastes, 2 factories reactant wastes and 2 factories inflammable wastes. Industries had no control after land fill of wastes.
    Conclusion
    Results of this research showed that only 33.3% of factories had special workers for collection of solid wastes, also 55% of hazardous wastes were disposed with municipal solid wastes. It is necessary that a suitable wastes management system to be existed for prevention of environment pollution. Devices renovation, change of production processes for hazardous wastes reduction, industries managers instruction for recognition of hazardous wastes and wastes optimum management,use of scientific methods for waste management can be impressive in gaining of this goals. Identification of industrial settings, primary materials that are being used, productions and their potential effects are critical factors for a correct waste management system.
    Keywords: hazardous wastes management, disposal of industrial wastes, Damghan
  • A. Mohammadzade Ebrahimi, T. Rahimi Pordanjani Page 67
    Background And Aim
    The aim of the present study was to examine the personality variables of morning-type, rigidity, neuroticism, extroversion, openness, agreeableness and conscientiousness as predictors of shift work tolerance in an industrial company in Ahvaz.
    Methods
    The sample consisted of 245 shift workers which were selected by the use of stratified random sampling. At first the participants divided into two groups (low tolerance shift workers versus high tolerance shift workers) by using Survey of Shift workers. Then each group of participant s was evaluated by using NEO questionnaire. In order to analyze the data, the discriminate analysis and in the validation stage, the Pearson's Correlation Coefficient were applied.
    Results
    Findings, confirm the hypothesis of this study. On the other hand, findings revealed that tolerance of shift work can be predicted from Personality variables.
    Conclusions
    The results of this study showed the importance of morning-type, neuroticism, and rigidity as predictors of shift work tolerance. Therefore, in order to select people for shift work systems we recommend to rely on these variables.
    Keywords: Shift work, Shiftwork Tolerance, Morningness, Rigidity sleeping habits, Big Five Factor Personality
  • E. Sadeghi, H. Mesgarof, K. Sharafi, A.Almasi, S. Bohlouli Oskoi, H.Meskini Page 80
    Background
    Flour is a primary product for the types of bread and other related food stuffs that has an especial role in most places of the world. It has a substantial role in food material in Iran, for providing human’s food resources. Therefore its hygienic conditions, is the most important factor for maintaining and as well as consumers health.
    Methods
    This is a descriptive and cross–sectional study. A number of 144 backing flour samples were selected from all 12 flour factories of Kermanshah and Ilam. In this manner, from each factory 12 samples were selected within six months by simple-random sampling method to determine microbial quality, especially contamination with Salmone l la species, yeasts and moulds. All of the sampling experimentation was done based on Iranian grade standard number 1810 and 10899-2 Institute of standards and industrial research of Iran.
    Results
    The findings of this research showed that in the view point of Salmone l la contamination, 26 samples (18%) were positive, yeasts and moulds contamination, were 52 samples (36.1%), which were more than permissible maximum of Iran National Standard (5×103 cfu/gr). The average loads of yeasts and moulds in samples of Ilam and Kermanshah factories were 5. 1 × 103 and 4.5 × 103 cfu/gr, respectively.
    Conclusion
    As the results revealed 26 samples were salmonella contaminated and 37.1 percent had not compatibility with yeast and molds Iran national standard, so microbial qualification of flour in Kermanshah and Ilam must be controlled and amelioration of improvement microbial qualification is necessary.
    Keywords: flour factory, Salmonella, yeasts, moulds, Kermanshah, Ilam