فهرست مطالب

Journal of Multidisciplinary Care
Volume:2 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/08/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کبری نوریان، محمدعلی رجایی، محمد موذنی، فرشته آئین صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    طبق شواهد موجود بیماران از عدم دریافت اطلاعات لازم جهت آمادگی قبل از عمل و مراقبتهای پس از عمل رنج می برند. این مطالعه به مقایسه تاثیر دو روش آموزش کلامی چهره به چهره و آموزش از طریق پمفلت بر میزان دانش بیماران کاندیدای عمل جراحی غیراورژانس پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 90 نفر بیمار کاندیدای عمل جراحی غیراورژانس با روش نمونه گیری تدریجی آسان وارد مطالعه گردیدند و به طور تصادفی و تدریجی دریک گروه کنترل و دو گروه آزمون (گروه آموزش کلامی چهره به چهره و گروه آموزش از طریق پمفلت) توزیع شدند. متغیر وابسته پژوهش را سطح دانش بیمار در مورد آمادگی های قبل، حین و پس از جراحی تشکیل می داد که با استفاده از آزمون دانش چند گزینه ای قبل و پس از مداخله مورد سنجش قرار گرفت..
    یافته ها
    دانش قبل از عمل بیماران پس از انجام مداخله در گروه های آزمون بطور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود (05/0>(P ولی بین دو گروه آزمون تفاوت معنی داری بدست نیامد (05/0<(P.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه در محیط هایی که مراقبین بهداشتی با فشار کار و زمان مواجه هستند و وقت کافی برای آموزش کلامی چهره به چهره جهت ارائه اطلاعات لازم به بیماران ندارند می توانند از پمفلت های آموزشی که به طور مناسب تهیه شده اند استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش چهره به چهره، پمفلت، دانش قبل از عمل جراحی، آموزش به بیمار
  • الهامه نصیری، رسول تبری، کبری سلامی کهن، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 8-18
    زمینه و هدف
    ضرورت وجود پرستاران خلاق و نوآور در بخش های ویژه که مراقبت های پیچیده تر و منحصر به فرد به بیماران شدیدا بدحال ارائه می نمایند، احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان نوآوری در پرستاران بخش های ویژه و عوامل فردی و سازمانی مرتبط با آن انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، تعداد 205 نفر پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی شهر رشت در سال 1392 نفر با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه سنجش نوآوری کرتون (Kirton Adaption Innovation Inventory) به همراه سوالات مربوط به مشخصات فردی و سازمانی بود و امتیاز دهی پرسشنامه به صورت لیکرت پنج گزینه ای طراحی شده بود.
    یافته ها
    میانگین امتیاز نوآوری در پرستاران 15/15±88/120 بوده و در مجموع 24/95% پرستاران از نوآوری برخوردار بودند. از بین عوامل فردی میزان نوآوری با متغیرهایی همچون جنسیت (012/0(P=، میزان تحصیلات (039/0P=) و سن (037/0P=) و از بین عوامل سازمانی با متغیرهایی همچون سابقه مدیریت (006/0P=)، داشتن سابقه دوره آموزشی در زمینه خلاقیت و نوآوری (014/0 (P=و نوع بخش ویژه (001/0P≤) ارتباط معنی دار آماری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن آمار پرستارانی که از نوآوری برخوردار هستند بنظر می رسد مدیران و سیاست گذاران بخش بهداشت و درمان باید با ایجاد فضای مناسب، پذیرا و اعتماد آمیز برای تسهیل در ارائه و اجرای ایده های بدیع و خلاق پرستاران، زمینه حل برخی از مشکلات سیستم های بهداشتی درمانی را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: بخش های ویژه، پرستاران، نوآوری
  • زیبا رئیسی دهکردی، معصومه دل آرام، فاطمه سادات حسینی بهارانچی صفحات 19-27
    زمینه و هدف
    شیر مادر بهترین تغذیه برای نوزاد است، زیرا فواید سلامتی بی شماری را برای مادر و نوزاد فراهم می کند. ماساژ به عنوان بخش روتینی از مراقبت شیرخواران در بسیاری از فرهنگ ها استفاده می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ توسط مادر بر دفعات و مدت زمان شیرخوردن شیرخوار بود.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 80 شیرخوار از زنان نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال 1389 انجام یافته است. شیرخواران به طور تصادفی به دو گروه 40 نفره تقسیم شدند. درگروه آزمون ماساژ توسط مادر 2 نوبت در روز (صبح و عصر) و به مدت 8 هفته، هر بار به مدت 15 دقیقه انجام گرفت؛ در حالی که گروه کنترل تنها مراقبت های معمول را دریافت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات فرم ثبت خاطرات روزانه والدین شیرخوار در خصوص دفعات و مدت زمان شیرخوردن شیرخوار بود که در ابتدای مطالعه و انتهای هفته-های چهارم و هشتم مطالعه توسط مادر تکمیل گردید.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که مدت و دفعات شیرخوردن در هفته های چهارم و هشتم پس از مداخله در گروه آزمون به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که ماساژ بر دفعات و مدت شیر خوردن شیر خواران موثر بوده و آن را ارتقاء بخشیده است. از آنجا که ماساژ یکی از عوامل مهم در موفقیت شیردهی با شیر مادر می باشد؛ لذا تاکید بر اهمیت ماساژ در هر زمان ممکن، با هر طول مدتی پس از تولد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ماساژ، شیرخوار، دفعات شیردهی، مدت شیردهی
  • زهرا شفیعی*، کبری نوریان، سیما بابایی، عبدالله نظری صفحات 28-38
    زمینه و هدف

    درد و خستگی از مشکلات شایع بعد از عمل بیماران تحت جراحی پیوند عروق کرونر می باشد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر ماساژ درمانی بر شدت درد و خستگی بعد از عمل بیماران تحت جراحی پیوند عروق کرونر بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده، تعداد 72 نفر بیمار تحت عمل جراحی قرارگرفته عروق کرونر در بیمارستان شهید چمران شهر اصفهان، انتخاب شدند و بطور تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله (36 نفر)، ماساژ استروک سطحی 20 دقیقه ای به مدت 4 جلسه در 4 روز پیاپی در روزهای 3 تا 6 بعد از عمل جراحی دریافت کردند و بیماران گروه شاهد تنها مراقبت های روتین را دریافت نمودند. متغیرهای درد و خستگی قبل و بعد از مداخله با استفاده از مقیاس قیاسی دیداری ثبت شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین شدت درد و خستگی در دو گروه مداخله و شاهد بعد از انجام مداخله وجود داشته است (0/001>P). بطوریکه کاهش میانگین شدت درد و خستگی از روز اول تا چهارم بعد از عمل در گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از ماساژ استروک سطحی می تواند باعث کاهش درد و خستگی بعد از عمل بیماران تحت جراحی پیوند عروق کرونر شود و با توجه به سادگی و کم هزینه بودن این روش، شاید بتواند به عنوان مکمل مناسبی برای دارودرمانی و مداخلات بعد از عمل در این بیماران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ماساژ استروک سطحی، درد، خستگی، جراحی پیوند عروق کرونر
  • سیمین طهماسبی، طاهره اشک تراب، عباس عبادی، حمید علوی مجد صفحات 39-52
    زمینه و هدف
    اجتماعی شدن، فرآیند پذیرش نقش های حرفه ای و یک راه واقعی برای توسعه هویت حرفه ای به شمار می رود؛ لذا این مطالعه با هدف تبیین این مفهوم در پرستاران در بالین صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی از نوع کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. 10 نفر پرستار بالینی از بیمارستان های آموزشی در شهرهای شهرکرد و تهران در مطالعه مشارکت داشتند. داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته و با تحلیل به کمک روشVan Manen استخراج گردید.
    یافته ها
    شش درون مایه از تحلیل مصاحبه های پرستاران بالینی استخراج گردیدکه با کمک آن ها مفهوم اجتماعی شدن حرفه ای با درون مایه های شناوری شایستگی، استقلال عملی، پویایی بالینی، موردحمایت جامعه قرار گرفتن، دلبستگی حرفه ای و مشارکت منفعل گروهی تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که توصیف های تجارب پرستاران، راهنمای عملی برای مدیران آموزشی جهت بازبینی برنامه های درسی پرستاری وهمچنین مدیران پرستاری در برنامه های اجتماعی شدن مجدد بعد از انتقال نقش را فراهم نماید. این مطالعه، ضمن تبیین تجارب در خصوص مفهوم اجتماعی شدن در حرفه پرستاری، نقطه آغازی برای پژوهش بیشتر مفهوم و گسترش بدنه دانش حرفه ای پرستاری خواهد بود.
    کلیدواژگان: پرستار بالینی، اجتماعی شدن، پدیدار شدن
  • محمد قاسمی پیربلوطی، رضا احمدی، سیده صغری علوی اشکفتکی صفحات 53-63
    زمینه و هدف
    سلامت روان پرستاران به دلیل ماهیت استرس زای حرفه پرستاری همواره با خطر مواجه است. این پژوهش به منظور بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و استرس شغلی با سلامت روان در پرستاران انجام گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری این مطالعه که از نوع توصیفی مقطعی بود و در سال 1392 انجام شد را کلیه پرستاران بیمارستان های هاجر (س) و آیت الله کاشانی شهرکرد تشکیل می دادند. تعداد 300 نفر از پرستاران بصورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای مطالعه علاوه بر پرسشنامه مشخصات فردی از سه پرسشنامه استرس شغلی فیلیپ ال رایس (Phillip L. Rice)، پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی و پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون (Denison) استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش رابطه معناداری بین فرهنگ سازمانی و سلامت روان در پرستاران بدست نیامد. ولی بین فرهنگ سازمانی و استرس شغلی پرستاران رابطه معنادار وجود داشت (05/0>P). در بین متغیر های دموگرافیک، درگیر شدن در کار، ماموریت، سازگاری و انطباق پذیری با استرس شغلی ارتباط معنی دار منفی داشتند و فقط متغیر سازگاری با سلامت روان ارتباط معنی داری نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش میتوان نتیجه گرفت که استفاده از الگوی فرهنگ سازمانی مشارکتی در بیمارستان و مشارکت دادن پرستاران در امور بیمارستان برای کاهش استرس شغلی مفید می باشد؛ لذا ارزیابی فرهنگ سازمانی از سوی مدیران بیمارستان جهت برنامه ریزی و موفقیت سازمان ضروری به نظر می رسد تا در صورت نیاز، با برگزاری دوره های آموزشی جهت تقویت فرهنگ سازمانی، ایجاد یک محیط سالم، بالا بردن قدرت تحمل و سازگاری فردی و مدیریت استرس، تشویق و تامین مالی پرستاران به سلامت روان آن ها کمک شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، استرس شغلی، فرهنگ سازمانی، انطباق پذیری
  • رضوان فروزنده، فروزان گنجی، افسانه نکویی، شهناز نعمتی صفحات 64-73
    زمینه و هدف
    تغییرات گسترده ای که امروزه در موسسات مراقبت بهداشتی به وقوع پیوسته است ضرورت ترکیب مهارت های رهبری و مدیریت را به وجود آورده است. به علاوه، موفقیت در مراقبت از بیمار و جلب اعتبار بیمارستان تا حد زیادی به شایستگی و علاقه کارکنان پرستاری بستگی دارد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی رهبری و ارتباط آن با ثبات عاطفی در مدیران پرستاری می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود که در سال 1386 بر روی 128 نفر از مدیران پرستاری بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر اصفهان با روش نمونه گیری سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه اصول رهبری اثربخش و پرسشنامه شخصیت کنتل (Kentel) بود. در این پژوهش اثربخشی رهبری و ثبات عاطفی مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که 8/77% مدیران خدمات پرستاری، 7/66% سوپروایزران و 1/72% سرپرستاران مورد پژوهش اثربخشی رهبری قوی داشته اند. همچنین بین اثربخشی رهبری و ثبات عاطفی در رده سوپروایزران همبستگی مستقیم و معنی دار وجود داشت (02/0 = Pو 39/0r=-) اما در سایر رده ها بین اثربخشی رهبری و ثبات عاطفی همبستگی معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بین اثربخشی رهبری و ثبات عاطفی در رده سوپروایزران، ارتباط مستقیمی وجود دارد لذا توجه به ویژگی های شخصیتی در انتخاب این مدیران باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، پرستاری، ثبات عاطفی، رهبری، مدیریت
  • مصیب مظفری، سید رحمت الله موسوی مقدم، امیر قلی جعفری صفحات 74-85
    زمینه و هدف
    حقوق بیمار یکی از محورهای اساسی حاکمیت خدمات بالینی و نیز از شاخص های مهم کیفیت خدمات ارائه شده در نظام سلامت است. حقوق بیمار در ایران در منشور حقوق بیمار بیان شده است که اجرا و رعایت آن نیازمند بستر سازی و فراهم کردن زمینه های لازم است. هدف از این مطالعه بررسی پیش نیازهای ضروری و تدوین سندی جهت استقرار منشور حقوق بیمار در مراکز درمانی کشور با استفاده از آراء خبرگان بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه با استفاده از تکنیک دلفی انجام شد و 30 نفر از صاحبنظران حوزه حقوق، پزشکی و اخلاق حرفه ای که به صورت هدفمند انتخاب شدند در 4 دور مطالعه شرکت کردند. در دور اول سوالی راجع به راهکارها و الزامات استقرار منشور حقوق بیمار در مراکز درمانی کشور ایران پرسیده شد؛ سپس پاسخ های این مرحله، استخراج و در یک قالب 7 گانه تدوین و وارد مراحل دلفی گردید. نظرات شرکت کنندگان با استفاده از مصاحبه حضوری و پست الکترونیکی از فروردین 1391 تا شهریور 1392 جمع آوری شد. سند نهایی در پایان دور چهارم تدوین شد.
    یافته ها
    منشور حقوق بیمار در 7 حوزه شامل آموزش دانشگاهی، پژوهش، نظارت، مدیریت فرآیند، فضای فیزیکی، سازمان و مدیریت نیروی انسانی و 82 گویه دسته بندی و تنظیم شد. از مجموع 178 گویه در معرض قضاوت صاحبنظران، 51 گویه (8/34%) مورد توافق نهایی صاحبنظران قرار گرفته و در سند نهایی وارد شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه علاوه بر اینکه حوزه های نیازمند تحول و فرصت های اصلاح به منظور بهبود رعایت حقوق بیمار را مورد شناسایی قرار داده است، نشان داد که بسیاری از اهداف منشور حقوق بیمار می تواند با اصلاح فرآیندهای سازمانی و توانمندسازی نیروی انسانی و بدون صرف هزینه فراوان محقق شود.
    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، مطالعه دلفی، استقرار حقوق بیمار، ایران
  • محمدعلی یادگاری، ناهید دهقان نیری، منصوره علی اصغرپور، لادن ناصح صفحات 86-94
    زمینه و هدف
    عدم تبعیت از رژیم دارویی در بیماران مبتلا به صرع منجر به افزایش مرگ و میر در این بیماران می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بکارگیری برنامه آموزشی بر خود مدیریتی دارویی بیماران مبتلا به صرع انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی با گروه کنترل بود که بر روی 60 بیمار مبتلا به صرع مراجعه کننده به درمانگاه نورولوژی بیمارستان ولیعصر(عج) شهر زنجان انجام شد. نمونه گیری به روش آسان بوده و واحدهای مورد پژوهش به طور تصادفی در دو گروه کنترل (30) و مداخله (30) قرار گرفتند. برای گروه مداخله 4 جلسه آموزشی در قالب دو مرحله آشناسازی و حساس سازی با محتوی بیماری صرع و خودمدیریتی دارویی برگزار گردید. کلیه بیماران پرسشنامه خودمدیریتی دارویی بیماران مبتلا به صرع را قبل و یک ماه بعد از مداخله تکمیل کردند.
    یافته ها
    درحالی که قبل از مداخله بین دو گروه از نظر مشخصات فردی و نمرات خودمدیریتی دارویی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (05/0P>)؛ یک ماه بعد از مداخله بین میانگین نمرات خودمدیریتی دارویی دو گروه اختلاف آماری معنی داری به وجود آمد که حاکی از افزایش خودمدیریتی دارویی در بیماران گروه مداخله بوده است (001/0P<).
    نتیجه گیری
    پرستاران می توانند با استفاده از آموزش گروهی که روشی ساده و بسیار کم هزینه است؛ خودمدیریتی بیماران مبتلا به صرع را در زمینه داروهای مصرفی افزایش داده و بدین ترتیب از بسیاری از مشکلات این افراد پیشگیری کرده و به ارتقاء سلامتی آن ها کمک نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش، خودمدیریتی، تبعیت از رژیم دارویی، صرع
|
  • K. Noorian, M. Rajaei, M. Moazeni, F. Aein Pages 1-7
    Background And Aims
    According to the evidences patients are suffering due to not having information their operation before and after surgery. This study was aimed to compare verbal education effects of face to face and leafletson the patients، knowledge scheduled for unemergency operation.
    Methods
    This clinical trial randomized study was carried out by 90 patients scheduled for operation and assigned randomly to three groups (two intervention groups and one control group). Two intervention groups received education via leaflet and face to face by a doctor. The control group received routine education. The level of preoperative knowledge of patients before operation was composing the research variable that was evaluated by multiple- choice knowledge test before and after operation.
    Results
    The findings of the study showed that respect to knowledge level، the mean scores of both interventional groups were significantly higher than that in control group after the intervention (P<0. 05)، but there was no significant difference between experimental and control groups (P>0. 05).
    Conclusions
    The results suggest that both face to face education by a doctor and using leaflet can equally help patients to acquire necessary knowledge for an elective operation. So، in the hospital setting، where staffsinterfaces to time pressure، leaflet can educate patients without seeing a doctor or a nurse.
    Keywords: Face to face education, Leaflet, Knowledge before operation, Patient education
  • A. Nasiri, R. Tabari, K. Salami-Kohan, E. Kazem-Nezhad-Leili Pages 8-18
    Background And Aims
    The need for innovative nurses in intensive care wards is felt to provide exclusive complex care to very ill patients. The present study aimed to determine the level of innovation in critical care nurses and the individual and organizational factors associated with it.
    Methods
    In this descriptive - analytical study، 205 subjects were selected by consensus included critical care nurses of educational-therapeutic centers in Rasht in 2013. Data collection instrument included Kirton Adaption - Innovation Inventory with questions related to individual and organizational characteristics. Questionnaire scoring was based on five-point Likert scale
    Results
    Mean score of “innovations«score in nurses was 120. 88±15. 15 and 95. 24% of nurses were innovative. Also، among personal factors، the level of innovation was significantly related to variables such as gender (p=0. 012)، educational level (p=0. 039) and age (p=0. 037)، and in organizational factors، management experience (p=0. 006)، having education course on creativity and innovation (p=0. 014) and type of critical care ward (p≤0. 001) employed were significantly correlated.
    Conclusion
    According to large proportions of innovative nurses، healthcare managers and policymakers must create a receptive، trusting and appropriate atmosphere to facilitate the implementation of original and creative ideas of nurses to solve some of health care system problems.
    Keywords: Critical Care Unit, Nurses, Innovation
  • Ziba Raisi-Dehkordi, Masomeh Delaram, Fatemeh Sadat Hosseini-Baharanchi Pages 19-27
    Background And Aims
    Breast feeding is the best nutrition for infants، because it provides the health numerous benefits both mother and infant. Infant massage in many countries is used as a part of routine care in many cultures، for the first few months of life. Infant massage training is considered part of routine care. The aim of this study was to test the effects of infant massage on frequency and duration of breast-feeding with normal infants over a period of 8 weeks.
    Methods
    This study was a randomized clinical trial conducted on 80 infants of nulliparous women referred to health centers of medical sciences university in 2010. Infants were randomly divided into two groups of 40. Massage by parent groups 2 times a day (morning and evening) for 8 weeks and each time was 15 minutes، while the control group received usual care. Data collection included interviews and diaries form the parents of the infant. The frequency and breastfeeding duration in both groups 1 and 2 months after delivery were studied. Data analysis was performed using SPSS software.
    Results
    After 4 and 8 weeks of massage، there were significant differences on duration breast feeding between the two groups (P<0. 05). There were also significant differences on frequency breast feeding (P<0. 001) in 4 and 8 weeks of massage between the two groups.
    Conclusion
    Overall، the results of this study reassure that infant massage facilitates the mother-infant interaction for infants and mothers and increases duration and breastfeeding frequency who give massage to their baby.
    Keywords: Massage, Infant, Breastfeeding frequency, Breastfeeding duration
  • Z. Shafiei, K. Nourian, S. Babaee, A. Nazari Pages 28-38
    Background And Aims

    Pain and fatigue are common among patients following CABG (Coronary artery bypass graft) surgery. The aim of this study was to determine the effectiveness of massage therapy on pain and fatigue of patients after coronary artery bypass surgery.

    Methods

    In this clinical trial study، 72 patients (from 165 patients)، who were underwent coronary artery bypass surgery، were selected. This study performed from December 2010 to May 2011 in Isfahan Chamran hospital. Then، the patients were randomly assigned in two case and control groups. The patients of the case group (n= 36) received light pressure stroking massage for 20 minutes in 4 sessions in 4 consecutive days، 3 to 6 days after the surgery. The patients in control group received only the routine care. Variables pain and fatigue before and after the intervention was recorded by the use of the visual analogue scale.

    Results

    Results showed that there was a significant differences in pain levels before and after the intervention between case and control groups (P<0. 001). Also، a significant differences in fatigue levels before and after the intervention between case and control groups (P<0. 001).

    Conclusion

    The use of Light Pressure Stroking massage therapy can decrease pain and fatigue of patients after coronary artery bypass surgery and due to low cost and simplicity of this method، it can perhaps be used as a complement to drug therapy and postoperative interventions used in these patients.

    Keywords: Light pressure stroking massage, Pain, Fatigue, Coronary artery bypass graft surgery
  • Ghassemi-Pirbalouti, Ahmadi, Seyedehsoghra Alavi-Eshkaftaki Pages 39-52
    Background And Aims
    Mental health in nurses is always at risk because of stressful nature of nursing occupation. The aim of present study was to examine the association of organizational culture and job stress with mental health in nurses.
    Methods
    Sample population of this cross-sectional descriptive study conducted in 2013 comprised all nurses of Hajar (peace be upon him) and Ayatollah Kashani hospitals of Shahrekord. 300 nurses were randomly enrolled as sample study. To measure the variables under study، we used questionnaire of job stress (Phillip L. Rice)، 28-question questionnaire of general health (GHQ-28)، and questionnaire of organizational culture (Denison) in addition to individual characteristics questionnaire.
    Results
    In general، no significant reationship of organizational culture with job stress and mental health were found. But، there was a significant relationship between organizational culture and job stress (P<0. 05). Demographic variables، being involved in job، mission، adjustment، and adaptability had a significant، negative associatin with job stres، and only adjustment had asignificant associatin with mental health (p<0. 05).
    Conclusion
    According to the study results، it can be concluded that the use of cooperative organization culture in hospital benefits and cooperation of nurses in hospital affairs reduces stress. The assessment of organizational culture by hospital managers seems necessary to plan for organization and its success. Therefore، they can help nurses'' mental health through holding courses for organizational culture promotion، creating a healthy environment، raising resistance power and individual adjustment، managing stress، and encouraging and supporting them financially. Using participatory organizational culture and having nurses participate in hospital affairs are helpful in decreasing job stress.
    Keywords: Mental health, Job stress, Organizational culture, Adaptability
  • Ghassemi-Pirbalouti, Ahmadi, Seyedehsoghra Alavi-Eshkaftaki Pages 53-63
    Background And Aims
    Mental health in nurses is always at risk because of stressful nature of nursing occupation. The aim of present study was to examine the association of organizational culture and job stress with mental health in nurses.
    Methods
    Sample population of this cross-sectional descriptive study conducted in 2013 comprised all nurses of Hajar (peace be upon him) and Ayatollah Kashani hospitals of Shahrekord. 300 nurses were randomly enrolled as sample study. To measure the variables under study، we used questionnaire of job stress (Phillip L. Rice)، 28-question questionnaire of general health (GHQ-28)، and questionnaire of organizational culture (Denison) in addition to individual characteristics questionnaire.
    Results
    In general، no significant reationship of organizational culture with job stress and mental health were found. But، there was a significant relationship between organizational culture and job stress (P<0. 05). Demographic variables، being involved in job، mission، adjustment، and adaptability had a significant، negative associatin with job stres، and only adjustment had asignificant associatin with mental health (p<0. 05).
    Conclusion
    According to the study results، it can be concluded that the use of cooperative organization culture in hospital benefits and cooperation of nurses in hospital affairs reduces stress. The assessment of organizational culture by hospital managers seems necessary to plan for organization and its success. Therefore، they can help nurses'' mental health through holding courses for organizational culture promotion، creating a healthy environment، raising resistance power and individual adjustment، managing stress، and encouraging and supporting them financially. Using participatory organizational culture and having nurses participate in hospital affairs are helpful in decreasing job stress.
    Keywords: Mental health, Job stress, Organizational culture, Adaptability
  • Rezvan Forouzande, Forozan Ganji, Afsaneh Nekoei, Shahnaz Nematei Pages 64-73
    Background And Aims
    Today، the major changes in health care organizations create necessity of combined leadership and management skills. In addition، successes in patient care and obtain credit for hospital depends on nurse staff competent and appetence. This study aimed to determine the effectiveness of leadership and its relationship with the emotional stability in nurse managers.
    Methods
    This descriptive study was performed on 128 nurse managers in educational hospitals of Isfahan University of Medical Sciences that subjects were selected through census method sampling. Data collection instruments were Leadership Effectiveness Questionnaire and Kentel Personality Questionnaire.
    Results
    Findings showed that 77. 8% of matrons، 66. 7% of supervisors، and 72. 1% of head nurses had powerful leadership effectiveness. Also، there was a significant and direct correlation between leadership effectiveness and emotional stability in supervisors (r=-0. 39، p=0. 02)، but in the two other nurse managers'' class didn''t see this correlation.
    Conclusion
    The result showed direct correlation between leadership effectiveness and emotional stability in supervisors. So، it is necessary to be considered personality characters in managers’ selection.
    Keywords: Effectiveness, Emotional stability, Leadership, Management, Nursing
  • Pages 74-85
    Background And Aims
    Patient''s rights are one of pivotal elements of clinical governance and important indicators of quality care in health area. Patient''s rights in Iran are stated in patient''s rights charter and its establishing need to lying plots a set of prerequisites. The aim of this study was to survey prerequisites and to develop a bill for establishing patient rights in Iranian health centers using expert''s ideas and comments.
    Methods
    The study was conducted using the Delphi’s approach، and 30 purposefully selected participants include experts in law، medical groups and ethics، as panelists were enrolled in 4 rand Delphi technique. In first rand، the ideas of panelists in response to question «what prerequisites are needed to establishing patients rights in hospitals» were collected and then a bill including 7 domain was developed and then entered in Delphi process. The comments of panelist were collected by E- Mail and face interview through April 2012 to September 2013. Final document was developed in the end of 4th rand.
    Results
    A consensuses bill for establishing patient rights was main result of this study that developed in 82 items in 7 domains including: academic education، research، supervision، process management، building، organization and manpower. At al، out of 178 items that judged by panelist، finally 51 items (34. 8%) consist many suggestion were agreed and entered in final document.
    Conclusion
    Results of this study recognize the areas which need to takeover and correction in order to improve patients’ rights observance. In addition، the results showed that goal of bill of patients’ rights can be achieved with minimal cost and changes such as correcting organizational processes and empowering staff.
    Keywords: Patient's rights charter, Delphi study, Establishing patient rights. Iran
  • Mohammad Ali Yadegary, Nahid Dehghan-Naeyeri, Mansoreh Ali-Asgharpoor, Ladan Naseh Pages 86-94
    Background And Aims
    Having no adherence to medication regimen in patients suffering from Epilepsy is lead to an increased mortality rate in these patients. The present study evaluated the effect of educational program on drugs self-management in patient with epilepsy.
    Methods
    This study was a randomized clinical trial with control group. The samples (n=60) were selected from the neurology clinic of Valiasr hospital in Zanjan. The patients were randomly assigned into the intervention (n=30) and the control (n=30) groups. The intervention group received four educational sessions with the two stages of continuous care model that including epilepsy and self-management plan. All patients completed the epilepsy self-management scale pre intervention and one month post intervention.
    Results
    There was no statistically significant difference in demographic characteristics and drugs self-management scores between two groups. After intervention; there were a Significant statistical difference between the epilepsy drug self-management scores in intervention and control groups (p<0.001) and the intervention group showed an increase in their drug self-management.
    Conclusion
    Nurses can increase the drug self-management of epileptic patients by using the simple and inexpensive technique of group education and thus avoid from many problems of these patients and help to improve their health.
    Keywords: Education, Drug self, management, Medication adherence, Epilepsy