فهرست مطالب

مجله جراحی استخوان و مفاصل ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 46، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهزاد جاوید*، غلامحسین شاهچراغی، فریور ع. لاهیجی، عزیز احمدی صفحات 1-5
    پیش
    زمینه
    انجام عمل جراحی در سمت یا محل اشتباه، یا برروی شخص اشتباه و یا عمل جراحی اشتباه، با وجود اینکه شایع نیستند ولی وقوع آن دهشتناک است. در این مقاله، شیوع جراحی در «محل اشتباه» در بین اعضای انجمن جراحی ارتوپدی ایران بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    تعداد 736 پرسشنامه یک صفحه ای مبنی بر درخواست گزارش از وجود تجربه شخصی و یا اطلاع از رخداد «جراحی اشتباه» در طی 2 سال گذشته برای تمامی اعضای انجمن جراحان ارتوپدی ایران ارسال شد. با تمامی اعضاء تماس تلفنی برقرار شد تا از دریافت پرسشنامه اطمینان حاصل گردد و تقاضا شد پاسخ آن سریع تر ارسال شود. اطلاعات پرسشنامه های باز پس فرستاده شده، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 736 پرسشنامه ارسالی به اعضای انجمن، به 54 پرسشنامه پاسخ داده شد (5/7%). 368 عضو (50%) اعلام نمودند که موردی از جراحی در «محل اشتباه» نداشته، ندیده و یا نشنیده اند.313 عضو (42/5%) هیچ پاسخی به پرسشنامه و تلفن ندادند. از 54 پرسشنامه پاسخ داده شده، 29 نفر از بروز چنین اشتباهی در 40 مورد اطلاع داشتند که شامل 32 اشتباه در محل جراحی و 8 اشتباه در سمت جراحی بود.
    نتیجه گیری
    میزان پاسخ اعضای انجمن جراحان ارتوپدی ایران به سوالات مربوط به جراحی «اشتباه» کم است. شاید استفاده از ی پروتکل سختگیرانه برای پیشگیری از جراحی در محل یا سمت اشتباه تعداد اشتباهات در یک اتاق عمل شلوغ را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: جراحی، خطای جراحی، ارتوپدی، پیشگیری و کنترل
  • محمدعلی حسینیان*، آتوسا قریب، جواد صاحبی، محسن خندقی صفحات 6-13
    پیش
    زمینه
    استفاده از روش «انتها به کنار» در ترمیم عصب به تدریج مورد قبول جراحان ترمیمی قرار گرفته و به تازگی از چسب و بخیه به جای بخیه تنها برای ترمیم عصب استفاده می شود. در این مقاله دو روش «بخیه» و «چسب و بخیه» مقایسه شدند.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی، 30 موش از نژاد ویستار به سه گروه (هرگروه شامل 10موش) تقسیم شدند. در گروه اول عصب فیبولار از قسمت پرکسیمال قطع و قسمت انتهایی آن به وسیله بخیه به «کنار» عصب تیبیال وصل گردید. در گروه دوم موش عصب فیبولار از قسمت پرکسیمال قطع و قسمت انتهایی به وسیله بخیه و چسب به صورت «انتها به کنار» به عصب تیبیال وصل شد. در گروه سوم عصب فیبولار از قسمت پرکسیمال قطع گردید و هیچ گونه عمل دیگری انجام نشد. هر 3 گروه بعد از 4 ماه ارزیابی شدند.
    یافته ها
    بعد از 4 ماه در گروه اول و دوم بازیابی حرکت اندام تحتانی ایجاد شد ولی در گروه سوم هیچ گونه بازیابی در حرکت اندام ایجاد نشد. تعداد اکسون های بازسازی شده در گروه دوم بیشتر، و زمان جراحی در گروه دوم نسبت به گروه اول کوتاه تر بود.
    نتیجه گیری
    ترمیم عصب به شیوه «انتها به کنار» با بخیه و چسب از نظر زمان و رشد اکسون نسبت به روش ترمیم با بخیه بهتر می باشد و در مقایسه با قطع عصب بدون ترمیم «انتها به کنار» نتایج بهتری دارد. لذا در موارد ضروری می توان از روش «انتها به کنار» استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بافت عصب، عصب پرونئال، عصب تبیال، چسب سیانواکریلات، موش
  • فردین میرزاطلوعی*، مجید محسنی کبیر صفحات 14-18
    پیش
    زمینه
    تعیین میزان چرخش قطعه فمور در تعویض مفصل زانو، بخصوص در زانوهای با واروس شدید اهمیت زیادی دارد. دو روش معمول تعیین چرخش قطعه فمور، استفاده از خط خلف لقمه ای ران (posterior condylar line) و محور بین لقمه ای (transepicondylar arthroplasty) می باشد. در این مطالعه میزان چرخش در بیماران مبتلا به واروس شدید، با دو روش مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه گذشته نگر، 42 بیمار با واروس شدید به طور تصادفی در دو گروه TEA (گروه 1) و PCL (گروه 2) قرار گرفتند و میزان چرخش قطعه فمورال در گروه 1 با روش PCL در گروه 2 با روش تعیین گردید. میزان خوردگی کندیل مدیال فمور حین عمل ثبت شد. بعد از 12ماه برای بیماران سی تی اسکن انجام و زاویه بین حد خلفی کندیل فلزی پروتز فمور و محور بین کندیل در دو گروه اندازه گیری شد. میزان خمیدگی زانو در دو گروه مقایسه گردید. پس از یک سال پرسشنامه «وومک» برای دو گروه تکمیل و نتایج مقایسه شدند.
    یافته ها
    در هر دو گروه جنس زن غالب بود (81% در گروه 1، 85/7% در گروه 2). خوردگی قابل توجهی در کندیل مدیال فمور در دو گروه وجود نداشت. میزان نمره پرسشنامه «وومک» در گروه یک 17/51±71/4 و در گروه دو 15/48±72/07 (0/9=p) و میزان چرخش به خارج با محاسبه زاویه پیچ خوردگی کندیل در گروه یک 1/74±3/35 و در گروه دو 1/7±1/9 بود (0/009=p).
    نتیجه گیری
    علی رغم عدم پیچ خوردگی کندیل مدیال فمور، استفاده از TEA چرخش به خارج بیشتری را نسبت به PCL در بیماران واروس شدید ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: تعویض کامل مفصل زانو، ژنووارم، فمور، چرخش، زانو
  • سهراب کیهانی، آرش شرافت وزیری، محمدحسین نبیان* صفحات 19-25
    پیش
    زمینه
    هدف از این مطالعه بررسی نتایج بالینی ترمیم پارگی های شعاعی ریشه پشتی (فراریشه ای) و کندگی های ریشه پشتی منیسک خارجی در همراهی با آسیب رباط های متقاطع بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه گذشته نگر، اطلاعات پرونده بیماران از دی ماه 1385تا دی ماه 1389 در سه مرکز درمانی شهر تهران بررسی گردید. از تعداد 60 بیمار که برای جداشدگی ریشه ای یا پارگی فراریشه ای منیسک خارجی درمان شده بودند، 40 بیمار در میانگین زمانی 32/4 ماه (48-24 ماه) پیگیری شدند. بیماران با استفاده از معیارهای نمره دهی کمیته بین المللی زانو (IKDC)، «لی شلم» و «تگنر»؛ و آزمون های «لاکمن» و «مک موری» ارزیابی شدند.
    یافته ها
    34بیمار تحت عمل بازسازی رباط متقاطع جلویی و 6 بیمار تحت عمل بازسازی رباط های متقاطع جلویی و پشتی قرار گرفته بودند و به طور همزمان پارگی منیسک ترمیم شده بود. در پیگیری نهایی، براساس آزمون «لاکمن»، در همه بیماران رباط متقاطع کفایت لازم را داشت. هیچ یک از بیماران از صدای کلیک شکایت نداشتند. میانگین نمره IKDC برابر 75/25 (92-54)؛ میانگین نمره «لی شلم» در 22 بیمار 94/4 با رتبه عالی؛ و میانگین نمره «تگنر» 7/15 بود. 14 بیمار که از بازیکنان حرفه ای فوتبال بودند، در زمان پیگیری، در همان سطح قبل از آسیب در لیگ حرفه ای بازی می کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج ترمیم آسیب های ریشه ای و فراریشه ای منیسک خارجی در بیمارانی که تحت عمل بازسازی رباط های متقاطع جلویی و یا پشتی همزمان قرار می گیرند با نتایج قابل قبول همراه می باشد.
    کلیدواژگان: منیسک خارجی، زانو، نتایج درمان، آسیب، بازسازی، رباط متقاطع جلویی
  • محسن موحدی یگانه* صفحات 26-32
    پیش
    زمینه
    استئوتومی دیستال متاتارس اول برای اصلاح هالوکس والگوس خفیف و متوسط کاربرد دارد ولی در خصوص روش کم تهاجمی برای اصلاح هالوکس والگوس تاکنون نتایج بررسی های زیادی منتشر نشده است. هدف از این مطالعه، مقایسه نتایج جراحی هالوکس والگوس به دنبال استئوتومی دیستال متاتارس اول با روش باز و با روش کم تهاجمی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 29بیمار زن با هالوکس والگوس دوطرفه (58 پا) انجام شد. میانگین سنی بیماران 31 سال (55-17سال) و میانگین زمان پیگیری 13ماه (20-6 ماه) بود. دفورمیتی های با زاویه هالوکس والگوس تا 40درجه و با زاویه بین متاتارس اول و دوم تا 17درجه مطالعه شدند. هر دو پای بیماران تحت جراحی قرار گرفتند. استئوتومی دیستال متاتارس به روش کم تهاجمی در یک طرف و به روش باز در طرف دیگر توسط همان جراح انجام گردید. نتایج اصلاح زوایا و میزان رضایت مندی بیمار و جراح در دو گروه مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین اصلاح زاویه انحراف هالوکس والگوس در دو گروه 10 درجه و یکسان؛ میانگین اصلاح زاویه بین متاتارس اول و دوم در روش باز بهتر از گروه استئوتومی کم تهاجمی بود. در گروه روش باز، میزان رضایت بیماران و جراحان یکسان بود، در حالی که در گروه کم تهاجمی بین میزان رضایت جراحان و بیماران اختلاف وجود داشت. به این صورت که 86% بیماران خیلی راضی بودند ولی فقط 38% جراحان رضایت کامل داشتند.
    نتیجه گیری
    استئوتومی V شکل دیستال متاتارس، به عنوان یک روش اصلاحی قابل اعتماد در موارد خفیف و متوسط هالوکس والگوس پیشنهاد می شود اما روش کم تهاجمی هنوز هم می تواند در مواردی که زاویه بین متاتارس اول و دوم افزایش زیاد نداشته باشد، بکار رود.
    کلیدواژگان: هالوکس والگوس، جراحی کم تهاجمی، استئوتومی، استخوان متاتارس، پا
  • مهران سلیمانها، احمدرضا میربلوک*، حسین اتحاد، زهرا حق پرست قدیم لیمودهی صفحات 33-39
    پیش
    زمینه
    شکستگی تنه استخوان تیبیا از شکستگی های شایع در میان استخوان های بلند می باشد. هدف از این مطالعه بررسی نتایج درمان این شکستگی با میله اینترامدولاری در بیماران بستری شده در شرایط اورژانس ارتوپدی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آینده نگر، 226بیمار (193 مرد، 33زن) با شکستگی تیبیا از سال 1388 تا 1390 با روش میله گذاری اینترامدولاری در یک مرکز درمانی شهر رشت تحت درمان قرار گرفتند و به مدت 2 سال پیگیری شدند. میانگین سنی بیماران 3±34 سال بود. مواردی نظیر باز یا بسته بودن، همراهی با شکستگی فیبولا، آسیب عصب پرونئال یا شریان تیبیالیس جلویی، تغییرات دژنراتیو زانو، درد زانو، آتروفی عضله چهارسرران، بدجوش خوردن، استئومیلیت مزمن، جوش خوردن تاخیری و جوش نخوردن بررسی گردید. همچنین از ابزار محدودیت عملکرد عضلانی اسکلتی (SMFA) استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 151 مورد شکستگی باز و 75 مورد شکستگی بسته بودند و 155مورد جراحی باز و 71 مورد جراحی بسته انجام گرفت. بیشترین فراوانی مربوط به درد روی زانو و کمترین فراوانی مربوط به جوش نخوردن بود. محدودیت عملکرد عضلانی اسکلتی در موارد شکستگی باز و در موارد همراهی با شکستگی فیبولا بیشتر بود (0/001
    نتیجه گیری
    این روش درمان بخصوص به صورت بسته، به دلیل عوارض ناچیز آن، یک رویکرد مناسب برای درمان شکستگی های تنه استخوان تیبیا محسوب می شود و حتی در شرایط اورژانس می تواند درمان مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: شکستگی تیبیا، تثبیت شکستگی اینترامدولاری، اورژانس، نتیجه درمان، بهبود شکستگی
|
  • Mahzad Javid *, Gholamhossain Shahcheraghi, Farivar Lahiji, Azis Ahmadi Pages 1-5
    Background
    Doing surgery on wrong location، or wrong person، or doing a different surgery by mistake، are all horrible، though not infrequent happenings. This is a report on an attempt to determine the incidence of «wrong-site” surgery among the Iranian Orthopaedic Surgeons.
    Method
    A one-page questionnaire، regarding personal experience or having witnessed or heard about» wrong-site«surgery during the last 2 years، was mailed to the active members of Iranian Orthopaedic Association (IOA). All the members were also contacted by phone to confirm the receipt of the questionnaires and request an earlier return of the forms. The returned forms and the telephone responses were analyzed.
    Results
    From the 736 questionnaires sent out to the IOA members، 54 (5. 7%) written response was received back. 368 (50%) members denied having personally faced or heard of any»wrong site«surgery. 313 IOA members (%42. 5) did not participate، and gave no answer – nor on phone، neither by writing. Among the 54 returned questionnaires، 29 members had encountered or were aware of 40 cases of»wrong «، surgery which included 32 mistakes in the side of surgery and 8 cases of wrong limb surgery.
    Conclusions
    The response rate to questions regarding» wrong«surgery is very low in IOA members. Adherence to a strict protocole in avoiding wrong-site or wrong limb surgery may decrease the number of mistakes in any busy operating room.
    Keywords: Surgery, Surgical error, Orthopaedics, Prevention, control
  • Mohammad Ali Hosseinian *, Atusa Gharib, Javad Sahebi, Mohsen Khandaghi Pages 6-13
    Background
    Sutures and glue are the commonly used techniques in peripheral nerve repair with controversies in the results of experimental researches studying either technique. This experimental study aimed at evaluation of the axonal regeneration after end-to-side nerve repair with glue and suture in rats.
    Methods
    In an experimental study، 30 male Wistar rats were divided into three groups: group 1 (n=10) were submitted to fibular nerve transection with end-to-side nerve anastomosis using sutures alone; group 2 (n=10) were submitted to fibular transection with end-to side nerve anastomosis using sutures and cyanacrylate glue in the lateral surface of an intact tibial nerve; and group 3 (n=10)، were submitted to surgery without repair (control group). At the end of the study (after 16 weeks) period، the three groups were evaluated by «walking track»، and posterior morphometrical analysis.
    Results
    At the end of the study، the mean weight of the groups had increased. The functional tests showed difference in the walking track analysis in groups 1 and 2، with important recovery in group 2 in walking pattern، while group 3 showed no function. Histological comparison showed no statistically significant difference between group 1 and 2، regarding the count of regenerated axons in the site of nerve repair. The number of regenerated axons، however، was more in group 2. The surgical time in group 3 was shorter than groups 1 and 2.
    Conclusion
    End-to-side nerve repair using glue presented better results than suture following transection of fibular nerve in the rat experimental model.
    Keywords: Nerve tissue, Peroneal nerve, Tibial nerve, Cyanoacrylates, Rats
  • Fardin Mirzatolouei *, Majid Mohseni Kabir Pages 14-18
    Background
    Perfect rotational positioning of femoral component in total knee arthroplasty is mandatory for good outcome، particularly in knees with severe varus. Posterior condylar line (PCL) and transepicondylar axis TEA are the two current methods used to determine the appropriate rotational positioning of femoral component. The aim of this study was to compare the accuracy of femoral component rotation after TKA، using either PCL or TEA reference points.
    Methods
    In a retrospective study، 42 consecutive TKA candidates with severe varus knees were divided into two groups: In group I posterior condylar line، and in group II transepicondylar axis was considered as the primary landmark for rotational positioning. Erosion of medical femoral condylar was recorded in millimeters. One year after operation all the patients underwent CT scan and the angles between TEA and PCL of the prosthesis was meausured. The degree of knee flexion and also WOMAC scores were recorded.
    Results
    The female gender was prominent in both groups (81% in group 1، 85. 7% in group II). There was no significant femoral condylar erosion in either group. The mean Womac score in group 1 was 71. 4±17. 51 and 72. 07±15. 48 in group II (p=. 9). The degree of external rotation according to condylar twisting angle was 3. 35±1. 74 in group 1 and 1. 9±1. 7 in group 2 (p=. 009).
    Conclusions
    In severe Knee-varus deformity، TEA landmark gives more external rotation position for femoral component، despite of lack of significant erosion in femoral condyle.
    Keywords: Total knee replacement, Genu varum, Femur, Rotation, Knee
  • Sohrab Keyhani, Arash Sherafat Vaziri, Mohammad Hossein Nabian * Pages 19-25
    Background
    The objective of this study was to evaluate the results of repairing root and para-root radial tears of lateral meniscus during cruciate ligament reconstruction.
    Methods
    In a retrospective study، from the 60 patients who had been treated for root or para-root injury of the lateral meniscus from 2007 to 2011 in 3 centers in Tehran-Iran. Only 40 patients were studied with an average followe-up of 32. 4 months (24-48 months). The patients were evaluated by International Knee Documentation Committee (IKDC)، Lysholm and Tegner scoring systems subjectively، and by objective Lachman and McMurray tests.
    Results
    34 patients were operated for ACL reconstruction and 6 for ACL and PCL reconstruction; and lateral meniscus tears were repaired simultaneously. On the final follow-up، all the patients had firm end-points tested by Lachman. None reported popping or clicking. The mean IKDC score was 75. 25 (range: 54-92)، the mean Lysholm score was 94. 4 (excellent) in 22 patients; and the mean Tegner score was 7. 15. From the 16 patients who were professional soccer players، 14 were still playing competitively at the time of follow-up.
    Conclusions
    The midterm results of lateral meniscus repair - at root or para-root level - in association with ACL or / and PCL reconstruction، are acceptable.
    Keywords: Lateral menisci, Knee, Treatment outcome, Injuries, Anterior cruciate ligament, Reconstruction
  • Mohsen Movahedi Yeghaneh * Pages 26-32
    Background
    The aim of this study was to compare the results of percutaneous sub capital metatarsal osteotomy with open distal chevron osteotomy of first metatarsal in hallux valgus surgery.
    Methods
    In a clinical trial study، 29 patients with bilateral hallux valgus (58 foot) were selected randomly. All patients were female and the average age was 31 years old (17-55 yrs). The average time of follow-up was 13 months (6-20 months). Hallux valgus angle (HVA) up to 40° and intermetatarsal angle (IMA) up to 17° were included. For each patient، a percutaneous sub capital osteotomy on one foot and an open distal chevron osteotomy on the other foot were performed at the same time and by the same surgeon. Left or right side deformities were randomly selected for MIS or open procedure.
    Results
    The average HVA correction was similar in both groups but the IMA correction was better in the open distal chevron osteotomy. In the chevron osteotomy، both patient''s and surgeon''s satisfaction level were in the similar range. In the MIS technique، the level of satisfaction varied between the surgeon and the patient. 86% of the patients were completely satisfied but the surgeon was fully satisfied in only 38% of the cases.
    Conclusions
    Distal chevron osteotomy is recommended as a reliable corrective technique in mild to moderate hallux valgus but the percutaneous sub capital osteotomy can still be considered in selected patients with relatively low IMA.
    Keywords: Hallux Valgus, Minimally invasive surgery, Osteotomy, Metatarsal bones, Foot
  • Mehran Soleymanha, Ahmadreza Mirbolook *, Hossein Ettehad, Zahra Haghparast, Ghadim, Limudahi Pages 33-39
    Background
    Tibial shaft fracture is the most common fractures of long bones. The aim of this study was to report the short-term results of intramedullary (IM) nailing in tibial shaft fractures in emergency setting.
    Methods
    In a prospective study، 226 cases (193 men، 33 women) treated with IM nailing during 2 years (2009-2011) in a training hospital in Rasht-Iran، and followed for two years. The mean age was 34±3 years old. We investigated for open or closed fractures، accompanied with fibular fractures، proneal nerve or anterior tibialis artery injury، degenerative changes in knee joint، knee pain، atrophy of quadericeps muscle، malunion، chronic osteomyelitis، delayed union، and nonunion. Short musculoskeletal function assessment questionnaire (SMFA) was also completed and the data were analysed by statistical software.
    Results
    There were 151 Open fractures and 75 closed fractures. Open procedure was used in 155 cases and closed one in 71 cases. Knee pain was the most frequenct and non union the least common complication. Musculoskeletal limitation appeared more in open fractures and in association with fibular fracture and was more in female than male patients (p<. 001). SMFA score also raised by passing time.
    Conclusions
    Intramedullary nailing is a proper and effective method in emergency treatment of tibial shaft fractures.
    Keywords: Tibia fractures, Fracture fixation, intramedullary, Emergencies, Treatment outcome, Fracture healing