فهرست مطالب

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 13 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سردار اصلانی*، زینب حسینی صفحات 1-16
    جبران خلیل جبران و سهراب سپهری، با وجود زندگی در محیط جغرافیایی و فرهنگی متفاوت و برخورداری از ویژگی های روحی و روانی مختص به خود، خصایص مشترک قابل تاملی دارند. از جمله این جنبه های مشترک بین جبران و سپهری، مساله تنهایی و بازتاب چشم گیر آن در آثارشان است. جایگاه جبران و سپهری در ادبیات معاصر عربی و فارسی و پرمخاطب بودن آثار آن دو بر اهمیت مقایسه آن دو می افزاید. هدف اصلی و مهم مقاله حاضر، ریشه یابی تنهایی و علل آن نزد این دو ادیب معاصر است. از نتایج این جستار که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده است، دریافت نقش آفرینی خانواده، جامعه، آرمان گرایی، تاثیرپذیری از مکتب رمانتی سیسم و اندیشه های صوفیانه، توجه به برخی از شخصیتهای فکری و ادبی و شکست در عشق در بروز تنهایی این دو نویسنده است.
    کلیدواژگان: جبران خلیل جبران، سهراب سپهری، تنهایی، رمانتیسم، روان شناسی ادبی
  • نرگس انصاری*، زهرا جان نثاری صفحات 17-39
    نازک ملائکه، شاعر برجسته عراقی، از جمله پیشگامان شعر نو در ادبیات عرب است که در آثار خود از مبانی فکری و مکاتب ادبی مغرب زمین متاثر بوده است. از این رو، به نظر می رسد که گذشته از شناخت و تحلیل آثار او، شناسایی منابع الهام-بخش و مشخص کردن نوع و میزان تاثر او از آنها ضرورت داشته باشد. این شاعر عراقی به اعتراف خود و ناقدان عرب، از شاعرانی چون شکسپیر، بایرون، شلی، الیوت و کیتس تاثیر پذیرفته است. لذا مقاله حاضر درصدد است با تکیه بر مکتب فرانسه در ادبیات تطبیقی و با روش توصیفی- تحلیلی مضامین شعری نازک را بررسی کند و الهام پذیری او را در نوع نگرش به مرگ از جان کیتس، یکی از شاعران انگلیسی الهام بخش وی روشن نماید. دیدگاه کیتس و نازک الملائکه درباره مرگ و زندگی از مرحله عواطف به مرحله عقلانی می رسد، و به حدی رشد می کند که پختگی حرفه ای این دو شاعر را نشان می دهد. آن دو، با تصویرگری از مرگ، به خوانندگانشان کمک می کنند تا با این مفهوم دشوار روبرو شوند. به بیان دیگر، دو شاعر با مهارتی خاص، معنای سنتی مرگ را به چالش می کشند و به آشنایی زدایی آن در قالب شعر می پردازند تا فضای مناسبی برای گفتگو در این باره فراهم آورند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، رمانتیسیسم، مرگ، نازک ملائکه، جان کیتس
  • حسین روستایی*، علی پیرانی شال صفحات 40-57
    بررسی دو مقوله «تنافر کلام» و«تتابع اضافات» که از عیوب فصاحت کلام شمرده می شوند، نشان می دهد که این دو چندان که باید با ویژگی های ادب فارسی همگام نیستند و چون دیگر مسائل بلاغت فارسی برگرفته از بلاغت عربی است و معمولا بلاغت نویسان بی توجه به این مساله به ذکر مثالهای نادرست پرداخته اند؛ مثالهایی که نه تنها عیبی در آن وجود ندارد، خود مشتمل بر آرایه ای ادبی است که از آن به واج آرایی یا نغمه حروف تعبیر می شود. در بلاغت عربی نیز این نکته قابل ارزیابی است؛ از آنجا که عده ای از ادب پژوهان پیشین به مقوله تکرار حرف، نگاه مثبتی نداشتند، بلاغت نویسان نیز معمولا هر تکرار حرفی را نکوهش کرده و ذیل تنافر کلام مطرح کرده اند. تتابع اضافات هم از چنین ضعفی به دور نبوده و در بیشتر کتب بلاغی عربی با نوعی سطحی نگری همراه است. پژوهش حاضر ضمن بررسی آرای مختلف ادب پژوهان، به تحلیل جایگاه این دو موضوع در بلاغت فارسی و عربی می پردازد، و بر این باور است که ذکر مباحثی از این دست نیازمند ژرف نگری بیشتر و ضابطه مند شدن است تا هم در آوردن سرفصلهای مشابه پرهیز نمود که بعضا بی توجه به ویژگی های یک زبان است و هم از ذکر مثالهای نادرست اجتناب کرد.
    کلیدواژگان: بلاغت فارسی و عربی، فصاحت، تنافر در کلام، تتابع اضافات، تکرار
  • تورج زینی وند*، مصیب قبادی صفحات 58-75
    «خشم و هیاهو»، نوشته «ویلیام فاکنر»، یکی از مشهورترین و تاثیرگذارترین رمانهای جهان؛ بخصوص در میان آثاری است که به سبک جریان سیال ذهن نوشته شده است. داستان نویسان بسیاری از این رمان متاثر بوده اند. از جمله آنها، «غسان کنفانی» داستان نویس فلسطینی و «عباس معروفی» داستان نویس ایرانی است که در رمانهای خویش؛ یعنی«ما تبقی لکم» و «سمفونی مردگان» از این رمان، تاثیر پذیرفته اند. یافته اساسی پژوهش گویای این است که اگرچه کنفانی و معروفی از رمان خشم و هیاهو، بویژه در زمینه تکنیک جریان سیال ذهن، تناظر شخصیتی و پایان بندی داستان، اثر پذیرفته اند، اثرپذیری ایشان همراه با آفرینش و نوآوری بوده است. از این رو، هدف از این پژوهش اشاره به نوآوری های کنفانی و معروفی از رهگذر بازکاوی رمان خشم و هیاهوست.
    کلیدواژگان: ویلیام فاکنر، غسان کنفانی، عباس معروفی، ما تبقی لکم، سمفونی مردگان
  • نهله غروی نایینی*، خلیل پروینی، حامد مصطفوی فرد صفحات 76-95
    به اجماع لغویان اصل معنایی در «نشز» عبارت است از «مکان مرتفع از زمین». با توجه به همین اصل معنایی، جمهور مفسران و فقها نشوز زن و مرد را «امتناع زن و مرد (بلندی طلبی) از انجام وظایف الزامی و واجب» تعریف کرده اند؛ البته در حد و مرز آن اختلاف کرده، بدین صورت که برخی آن را تمکین نکردن به معنای خاص (در خصوص مساله جنسی) دانسته اند و برخی به معنای عام آن (اطاعت نکردن و نافرمانی). با توجه به اینکه قرآن همچون هر علم دیگر، دارای عرف خاص خود بوده و در گزینش لغات دقتهای معنایی خاص خود را لحاظ کرده است، اگر با توجه به این مبنا کاربرد قرآنی ریشه «نشر» بررسی شود، این احتمال تقویت می شود که شاید اصل معنایی این ریشه در قرآن «جمع شدن» (شدت الصاق و چسبندگی) باشد، نه «ارتفاع و بلندی». بنابراین در مورد مرد و زن تحت عنوان «رغبت بسیار به جماع و همبستری» تبیین می شود. همچنین روایاتی نیز در تایید این تلقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: نشوز، عرف خاص، اشتقاق کبیر، تمکین نکردن، خیانت، ارتفاع و بلندی، جمع شدن
  • رضا ناظمیان*، سمیه لطیفی صفحات 96-110
    پس از جنگ جهانی دوم و به دنبال بحرانی شدن اوضاع سیاسی سوریه، ادبیات داستانی این کشور متاثر از اوضاع جدید شکل گرفت و حنا مینه، نویسنده سوری، رمان سیاسی سوری را با رویکرد رئالیسم سوسیالیستی در این کشور پایه گذاری و کم کم توجه سایر نویسندگان را به خود جلب کرد؛ بطوری که پس از آن، شاهد انعکاس رخدادهای سیاسی سوریه در عرصه رمان نویسی بودیم. حنا مینه از معروفترین رمان نویسان سوریه است که سیاست درون مایه اصلی آثار او را تشکیل می دهد. وی به رمان نویسی پرداخته است تا مصائب مردم را با هدف تحقق عدالت و آزادی به نمایش بگذارد. حنا مینه رسالت ادبیات را سیاسی و اجتماعی می داند و افکار و اندیشه های سیاسی و اجتماعی خود را به شکلی گسترده در آثار خود بکار گرفته است. یکی از آثار او که مبارزات سیاسی یک روشنفکر را به تصویر کشیده، داستان «الثلج یاتی من النافذه» است. نویسنده، ایدئولوژی و افکار سیاسی و انقلابی خود را به شیوه منحصر به فردی با عقاید دینی خود تلفیق نموده است.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی سوریه، رمان سیاسی، حنا مینه، الثلج یاتی من النافذه
  • علی نظری*، نعمت عزیزی صفحات 111-129
    بعد از آنکه عراق در مارس 2003 م. مورد هجوم نظامیان آمریکایی و هم پیمانانشان قرار گرفت، بسیاری از شاعران این سرزمین، با بهره گیری از میراثهای سه گانه دینی – تاریخی، اسطوره ای و ادبی سعی نموده اند تا با احیا و بخشیدن کارکردهای مختلفی به آنها، به مبارزه با اشغالگران بپردازند. اساسی ترین کارکرد این میراثها را شاید بتوان، بیدار نمودن و آگاه ساختن مردم این کشور نسبت به اوضاع کنونی و در پی آن، دعوت به انتفاضه و جهاد برشمرد. اما علاوه بر آن، بیان شدت قتلها، کثرت مهاجرت اجباری از عراق، تحقیر و نکوهش سران عرب، فخر به گذشته درخشان و هشدار به آینده ای تیره، از دیگر کارکردهای این میراثهای کهن عربی – اسلامی در نزد شاعران عراقی در این دوره (2010-2003م) به شمار می رود.
    کلیدواژگان: شخصیتهای اسطوره ای، شخصیتهای تاریخی و دینی، ادبیات پایداری، شعر معاصر عراق
|
  • Sardar Aslani*, Zeinab Hosseini Pages 1-16
    Although Gibran Khalil Gibran and Sohrab Sepehri, an Arab and a Persian writer respectively, were grown up in different situations and cultures with different mentalities, they have some considerable common characteristics. Loneliness is one of the common features significantly reflected in their works. Gibran and Sepehri's status in the contemporary Arabic and Persian literature and their works being studied by many, increases the importance of this comparative work. Thus the main aim of the present study is to investigate the causes of loneliness of these two contemporary writers. The fundamental findings of this study, through a descriptive- analytical method on the source of their loneliness are the effect of family, society, idealism, being affected by Romanticism, mystical thoughts, influenced by some literary figures and failure in love.
    Keywords: Gibran Khalil Gibran, Sohrab Sepehri, Loneliness, Romanticism, Psychology
  • Narges Ansari*, Zahra Jon Nesari Pages 17-39
    Nazok Malaekah, a prominent Iraqi poet and pioneer of Arabic modern poetry in orient, has produced works influenced by Western thought and literature. Thus, besides interpreting and analyzing Nazok's works, it seems necessary to recognize sources for her inspiration and, further, to examine the degree to and the ways by which she was influenced by them. The Iraqi poet herself once maintained that Shakespeare, Byron, Shelley, Eliot, and Keats had inspired her. This remark has been confirmed by Arab critics as well. Having the French School of comparative literature in view, and adopting a descriptive-analytical approach, this research seeks to examine Nazok's poetry. Further, this study will shed light on her views regarding death and the extent to which John Keats’s poetry shaped them. Keats's and Nazok's beliefs about life and death surpass the emotional level and gain a rational aura, earning both poets professional maturity. The two poets envision death in their poetry, and in this way, they assist their audiences to face this formidable notion. Put differently, both Keats and Nazok exquisitely challenge the traditional significance of death and defamiliarize it through their poetic medium so that they provide more room for discussion and examination in this regard.
    Keywords: Comparative Literature, Romanticism, Death, Nazok Malaekah, John Keats
  • Hossein Roostaie*, Ali Pirani Shal Pages 40-57
    Studying two categories of speech dissonance and successive complements as the defects speech's eloquence defects, indicates that these two factors have not kept pace with the features of Persian literature and since other aspects of Persian rhetoric is roots from Arabic rhetoric and rhetoricians usually provided false examples without considering the mentioned issue; examples not only had not any problem but also comprised of literary devices. In Arabic rhetoric this is of great importance and some senior literary writers do not have a positive opinion on the subject of repetition of the letters; rhetoricians too usually reprimand such a thing and have talked about speech dissonance. Successive complement is not an exception to such weakness and most Arabic books of rhetoric is accompanied with shallow perspective. The present study, in addition to the opinions of various literary men, analyzes the place of the two issues in Persian and Arabic rhetoric and believes that discussion of such issues requires a deeper and more disciplined attention to avoid similar subheadings which is an evidence of heedlessness of the characteristics of a language and prevent giving wrong examples.
    Keywords: Persian, Arab rhetoric, Eloquence, Speech dissonance, Successive complements, Repetition
  • Touraj Zeini Vand*, Mossayeb Ghobadi Pages 58-75
    The Sound and the Furry written by William Faulkner is one of the most famous and effective novels of the world; it is especially of the works written in the form of stream of consciousness novels. Many story writers have been under effect of this novel. Many novelists have been influenced by this novel; Gassan Kanfani, Palestinian novelist, and Aabbas Maroofy, Iranian novelist, have been influenced by The Sound and the Furry in their novels titled Ma Tabaggi Lakom and The Symphony of the Dead. Main result of this research is that they are under effect of the Sound and the Furry in terms of the stream of consciousness, similar characters, and the ending of the novel. This influence is accompanied with creation and innovation. Thus, the aim of this research is to refer to Kanfani and Maroofi's innovations in relation to the Sound and the Furry.
    Keywords: William Faulkner, Gassan Kanafani, Abbas Marofy, Ma Tabaggi Lakom, Symphony of the Dead
  • Nehleh Gharavi Naini*, Khalil Parvini, Hamed Mostafavi Fard Pages 76-95
    To the consensus lexicons the original meaning of "Nashaza" means "elevated place of the earth". In regard to this meaning, President Commentators and jurists have defined "Nashaz" of men and women as "refusal of men and women (ambition) to perform the duties"; however they have their differences on this subject. Some believe it to be the act of non-compliance in its proper sense (regarding sexual matters) and others consider its general meaning (disobedience). Since the Quaran, like any other science, has its own specific convention and selecting words it has maintained its own specific meanings, studying the Qauranic roots of Nashaza may suggest that the meaning of the word may mean "get together" (the intensity of connecting) and not "elevated and high". Therefore, it can be explained for men and women as "great desire to copulate". There are also narratives in confirming this subject.
    Keywords: Nashaza, Specific conventions, Al Shaghagh Kabir, Not complying, Betraying, High, elevated, Get together
  • Reza Nazemiyan*, Somaye Lalifi Pages 96-110
    Fictional literature in Syria was formed after WWII and was affected by the rising political crisis in the country. The Syrian writer, Hanna Mina, introduced political novel writing with a social realism and eventually caught the attention of the other writers in a way that political events began to be reflected in the novels afterwards. Hanna Mina is one of the most prominent writers of novels in Syria and politics is an essential element of his works. He chose to write novels to show people's mishaps in order to achieve justification and freedom. He believed that literature had a social and political mission and exerted his social and political notions extensively in his works. The Snow comes through the Window is one of his stories in which he depicts an elite person and his political engagements. Mina intertwined his ideology, political thoughts and revolutionary opinions with his religious beliefs in a unique way in this novel.
    Keywords: Syrian fiction, Political novel, Hanna Mina, The Snow comes through the Window
  • Ali Nazari*, Nemat Azizi Pages 111-129
    After Iraq being attacked by the American Army and its allies in March 2003, many of poets of this country, using the triple heritance of religion, history, mythology and literature, tried to fight the invaders by reviving and applying the triple heritance. The most applicable of such heritance can be perhaps, the public awareness and knowledge of this country in relation to its present conditions. This in turn invites people to Jahad. Moreover, expressing the intensity of murdering, the increase of obligatory immigration, praising and reprimanding Arab authorities, taking pride in the past and a warning for a dark future can be considered as various methods that the ancient Arabic-Islamic heritance used by Iraqi poets in 2003 to 2010.
    Keywords: Mythological figures, Historical, religious figures, literature of Resistance, Contemporary Iraqi poems