فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شیرازی، علیرضا امینی صفحات 1-22
    هدف
    هدف این مقاله ارائه و آزمون مدلی برای درک بهتر نسبت به پیامدهای ابعاد سه گانه فشارهای نهادی(اجباری، هنجاری و تقلیدی)و فرهنگ سازمانی(فرهنگ کنترل مدار و انعطاف پذیرمحور) بر بهره برداری و گسترش مدیریت دانش است.
    رویکرد روش شناختی: تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی بوده تا روابط بین متغیرها را بررسی کند. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه ای (با ضریب آلفای کرونباخ = 949/0) میان نمونه178 نفری از کارکنان سه شعبه مرکزی شرکت برق منطقه ای مشهد به صورت تصادفی توزیع شد. برای آزمون فرضیه ها نیز از معادلات ساختاری با استفاده از روش تخمین حداکثر درست نمایی استفاده شد.
    یافته های تحقیق: فشارهای نهادی ادراک شده بر گسترش و بهره برداری از مدیریت دانش اثرگذار است و فرهنگ سازمانی این رابطه را میانجی گری می کند. بنابراین در بهره برداری از مدیریت دانش باید آثار فشارهای نهادی و نقش فرهنگ سازمانی مورد توجه قرار گیرد.
    تازگی و نوآوری تحقیق: مطالعه مدلی مفهومی و جامع با تاکید بر متغیرهای اثرگذار زیربنایی در درون سازمان با عنوان فرهنگ و بیرون سازمان با عنوان فشارهای نهادی و بررسی نقش توامان این متغیرها در راستای بهره برداری از سازوکار مدیریت دانش در سازمان، بینش های جدیدی را برای مدیران و محققان سازمان فراهم می کند که این تحقیق به تبیین آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فشار های نهادی، فرهنگ سازمانی
  • شعبان الهی، علیرضا حسن زاده، علی ودادی * صفحات 23-44

    صنعت بیمه ایران در زمینه بهره گیری از قابلیت های اینترنت به منظور بهبود فرایندهای کسب و کاری و به خصوص برقراری ارتباط موثر با مشتریان دارای سطح بلوغ پایینی می باشد. از طرف دیگر استفاده از وب 2 به عنوان یکی از به روزترین رویکردها در زمینه تجارت الکترونیکی و با ابزارهایی مانند وبلاگ ها، ویکی ها، شبکه های اجتماعی آن لاین، مشاپ ها و آر.اس.اس، فرصت مناسبی برای تعمیق ارتباطات شرکت ها با مشتریان، دریافت بازخور گسترده و حاصل شدن هوش جمعی فراهم می کند.
    هدف از انجام این پژوهش در همین راستا، ارائه مدل مفهومی برای به کارگیری اثربخش وب 2 در صنعت بیمه از راه شناسایی مولفه های موثر در این حوزه می باشد. به این منظور پس از طراحی مدل مفهومی با توزیع پرسشنامه از خبرگان دانشگاهی در مورد روایی و میزان اهمیت هر یک از مولفه ها نظرسنجی شده است. داده های جمع آوری شده نیز از راه آزمون دو جمله ای تجزیه و تحلیل شدند و سپس با استفاده از روش تاپسیس، اقدام به رتبه بندی مولفه ها از نظر میزان اهمیت شد. براساس نتایج دسترسی به منابع عظیم اطلاعات، مهم ترین پیشرانه به کارگیری وب 2 و قابلیت فراهم آوردن بازخور سریع برای ذینفعان، پراهمیت ترین قابلیت این رویکرد می باشد.

    کلیدواژگان: وب 2، صنعت بیمه، بیمه الکترونیکی، شبکه های اجتماعی، هوش جمعی
  • معصومه حسین زاده شهری، مریم قدک فروشان صفحات 45-63
    هدف اصلی این تحقیق اولویت بندی انواع ریسک های موجود در بانکداری الکترونیکی در بانک های خصوصی و دولتی ایران است. باوجود منافع مطمئنی که بانکداری الکترونیک به مشتریان ارائه می دهد، ریسک هایی نیز در پی دارد. ریسک های اصلی شناسایی شده در ارتباط با بانکداری الکتریکی شامل ریسک استراتژیک، ریسک عملیاتی، ریسک شهرت و ریسک قانونی است. مدل مورد استفاده در این تحقیق مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی و داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از روش های آماری تحلیل شده اند. جامعه آماری تمام مدیران ارشد و معاونان شعب مرکزی بانک های دولتی و خصوصی شهر تهران و نمونه آماری که با نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، مدیران ارشد و معاونان شعب مرکزی 7 بانک خصوصی و 7 بانک دولتی هستند. در نهایت بر اساس یافته های تحقیق و براساس درجه اهمیتی که این ریسک ها نسبت به مدیران هریک از بانک ها دارند، برای مدیریت بهتر این ریسک ها پیشنهادهایی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیکی، ریسک استراتژیک، ریسک عملیاتی، ریسک شهرتی، ریسک قانونی
  • فریده حق شناس کاشانی، هدی رستگاری صفحات 65-84
    امروزه به دلیل شدت یافتن رقابت، سازمان ها در محیطی پویا و پرابهام فعالیت می کنند. از دیدگاه رقابتی، تداوم سود آوری سازمان ها در گرو جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان موجود عنوان می شود، در شرایط کنونی تمام توجه، متمرکز بر روابط با مشتری شده است و مشتری به عنوان یک رکن اساسی در سازمان ها مطرح می باشد.
    در مقاله حاضر، عوامل موثر ده گانه مدل لیندگرین در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری در دو آژانس متعلق به بنیاد مستضعفان بررسی و این عوامل موثر رتبه بندی شده است. مدل لیندگرین یکی از جامع ترین مدل های بررسی عوامل موثر در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری می باشد که به بررسی ده عامل موثر از جمله تکنولوژی اطلاعات، افراد سازمان، مدیریت دانش، استراتژی مشتری، فرهنگ، استراتژی تعامل با مشتری، فرایند مدیریت ارتباط با مشتری، سازمان، استراتژی برند و استراتژی ایجاد ارزش می پردازد.
    داده های مورد نیاز برای این تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه و به روش نمونه گیری تصادفی ساده از 385 نفر از مشتریان دو آژانس آیتو و پرسپولیس جمع آوری و داده ها در قالب آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، آزمون دوجمله ای، آزمون فریدمن، روش تاپسیس و مدل آنتروپی شانون تجزیه و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که عوامل ده گانه در موفقیت ارتباط با مشتری موثر بوده است و این عوامل رتبه های یکسانی ندارند.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، مدل لیندگرین، صنعت گردشگری
  • حسن دانایی فرد صفحات 85-109
    اگرچه تغییرات در ساختار دولت پدیده جدیدی در مدیریت ملی جمهوری اسلامی ایران نیست ولی تفکیک، ادغام و گاهی اوقات طراحی وزارت خانه های جدید در دهه اخیر فراوانی بیش تری داشته است. مهم ترین سوالی که در سال های اخیر در باب چنین نوع بازسازماندهی ها در دولت، فرا روی اندیشمندان و اندیشه ورزان مدیریت در دولت قرار گرفته آن است که «دلایل عقبه چنین اصلاحاتی چیست»؟ صرف نظر از اینکه روش شناسی چنین تحولاتی در ساختار دولت و منطق تفکیک، ادغام و گاهی اوقات طراحی وزارت خانه های جدید چه بوده است، نویسنده تلاش دارد نوعی تحلیل نظری از چنین پدیده ای در نظام سیاسی ایران ارائه دهد. چهار رویکرد هدفمندی، محیطی، سیاست گذاری عمومی و نهادی مبنای این تحلیل نظری خواهند بود.
    کلیدواژگان: ساختاری کلان دولت، طراحی وزارت خانه های جدید، تحلیل نظری، مدیریت در دولت، چارچوب های نظری
  • مجید صفاری نیا، زهرا امیرخانی رازلیقی صفحات 111-131
    تعیین ارتباط اهمال کاری سازمانی با برانگیختگی شناختی و فرسودگی شغلی هدف این پژوهش است.
    روش
    روش انجام پژوهش توصیفی- همبستگی است. داده های مورد نیاز با استفاده از مقیاس های اهمال کاری سازمانی، برانگیختگی شناختی و فرسودگی شغلی مسلش در نمونه ای 100 نفری از کارکنان اداره های دولتی استان تهران که به طور تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، به دست آمد و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که اهمال کاری سازمانی با برانگیختگی شناختی (402/0=r،p≤0/01) و فرسودگی شغلی (432/0=r،p≤0/01) ارتباط مثبت و معنا دار دارد. اما ضریب همبستگی بین فرسودگی شغلی و برانگیختگی شناختی (191/0=r،p≥0/05) معنادار به دست نیامد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که ارتباط اهمال کاری سازمانی و فرسودگی شغلی مستقیم می باشد و برانگیختگی شناختی نقش واسطه گری ندارد. این مدل تایید شد.
    نتیجه گیری
    در میان کارکنان اداره های دولتی استان تهران سطح اهمال کاری سازمانی بر سطح فرسودگی شغلی تاثیر دارد. از این رو برای کاهش فرسودگی شغلی مداخلاتی در جهت کاهش اهمال کاری سازمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اهمال کاری سازمانی، برانگیختگی شناختی، فرسودگی شغلی، کارکنان اداره های دولتی تهران
  • فیروزه عزیزی، الهام خسروانی، علیرضا مسیبی صفحات 133-154
    با ظهور اقتصاد رقابتی مفاهیمی چون مشتری گرایی، مشتری مداری و کسب رضایت مشتری، پایه و اساس کسب و کار تلقی شده و سازمانی که به آن بی توجه باشد از صحنه بازار حذف می شود.
    در پژوهش حاضر، هدف بر این است تا ضمن معرفی شاخص های بازاریابی درونی ومشتری گرایی، رابطه بین بازاریابی درونی و مشتری گرایی در شعب بانک ملی استان مازندران به عنوان یک بنگاه مالی- خدماتی مورد سنجش قرار گیرد. تحقیق حاضر از لحاظ روش، تحقیقی پیمایشی و از لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی است. جامعه مورد بررسی تمام کارکنان شعب بانک ملی استان مازندران می باشند. در این تحقیق از روش نمونه گیری طبقه ای برای انتخاب نمونه استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی داده ها و آزمون فرضیه ها بیان چشم انداز سازمان بر مشتری گرایی کارکنان تاثیر معناداری ندارد، برنامه های بهبود مهارت کارکنان بر مشتری گرایی آنان تاثیر معناداری دارد. هم چنین برنامه های تشویقی و پاداش بر مشتری گرایی آنان تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی درونی، مشتری گرایی، توسعه و بهبود، پاداش، شعب بانک ملی استان مازندران
|
  • Alireza Amini Pages 1-22
    Purpose
    This paper aims to design and test a model that explains the effects of dimensions of institutional pressures and organizational culture on the utilization and development of knowledge management.
    Methodology
    A descriptive research is conducted to investigate the relationship between variables under study. To collect data، questionnaires (α= 0. 949) are randomly distributed among 178 employees of Mashhad Regional Electricity Company. The Structural Equation Modeling using maximum likelihood estimation is applied to test the hypotheses.
    Findings
    The results reveal that while perceived institutional pressures positively affect the exploitation and development of knowledge management، organizational culture plays a mediatory role. Thus managing organizational knowledge requires attention to the effects of institutional pressures and the role of organizational culture.
    Keywords: Knowledge Management, Institutional Pressures, Organizational Culture
  • Shaban Elahi, Alireza Hasanzadeh Pages 23-44

    The insurance industry of Iran has a low level of maturity in utilizing the capabilities of Internet for improving its business processes، especially when it comes to effective interaction with customers. On the other hand، Web 2. 0 as one of most modern approaches in electronic business، incorporating tools such as weblogs، wikis، online social networks، mashups and R. S. S، creates a great opportunity for insurance companies to deepen their communications with their customers، gain extensive feedback and harness collective intelligence. Accordingly، the goal of this research is to design a conceptual model for the effective adoption of Web 2. 0 in insurance industry by identifying the relevant components in this context. In order to do this، after designing the model، by distributing a questionnaire، we ask the opinions of academic experts about the validity and importance of the components of the model. Consequently، the gathered data are analyzed by the Binomial test and then، using TOPSIS technique، the components are ranked in terms of importance. According to the results، reaching for a huge volume of information is the most important driver for Web 2. 0 adoption and gaining immediate feedback for the stakeholders is the most important capability of Web 2. 0 in the insurance industry.

    Keywords: Web 2.0, Insurance Industry, Electronic Insurance, Social Networks, Collective Intelligence
  • Masumeh Hoseinzadeh Shahri, Maryam Ghadakforoushan Pages 45-63
    The aim of this study is to investigate different risks of e-banking in private and public banks of Iran. Despite the certain benefits، e-banking carries tremendous risks. The major risks that are associated with e-banking are strategic، operational، legal and reputational risks. Security is considered the central operational risk of e-banking. For example; breach of security allowing unauthorized access to customer information can be classified as an operational risk، but it also exposes the bank to legal and reputational risks. The methodology used for this study is Questionnaire (AHP)، and statistical software for data collection and analysis. Senior managers and vice-chancellor of private and public banks are the research population. Finally، based on the research findings، a few suggestions will be offered for electronic banks'' risk management in public and private banks.
    Keywords: Electronic Banking, Strategic Risk, Operational Risk, Reputational Risk, Legal Risk
  • Farideh Haghshenas Kashani Pages 65-84
    Nowadays، due to intense competition، organizations are operating their activities in a dynamic and high uncertainty environment. From a competitive perspective، having continued profit depends on attracting new customers and retaining existing ones. Currently، all the attention has been focused on the relationship with customer and customer is considered as an essential component of the organization. The purpose of this study is to investigate 10 effective factors of Lindgreen Model on Implementation of customer relationship in agencies which belong to Mostazafan Foundation and to rank those effective factors. Lindgreen Model is one of the most comprehentive models for investigating the implementation of CRM. Those effective factors include Information Technology، People، Knowledge Management، Customer Strategy، Culture، Customer Relation Management Processe، Customer Interaction Strategy، Organization، Brand Strategy and Value-Add Strategy. The required data are gathered by distributing questionnaire among 385 customers of Aito and Perspolis agencies، using simple random sampling. The data are analyzed by Kolmogorov-Smirnov Test (k-s Test)، Binomial Test and Friedman Test and also TOPSIS and Shanon’s Entropy Model. The results show that the ten factors of Lindgreen model in the implementation of customer relationship management agencies of Mostazafan Foundation are effective but their ranks are different.
    Keywords: Customer Relationship Management, Lindgreen Model, Tourism Indusrty
  • Hasan Danaeefard Pages 85-109
    Structural transformations are not new phenomena in Iranian National Administration but in recent decade، the transformations in government ministries have increased. The important question of the scholars and practitioners of administration in government is: what are the reasons of these transformations? Regardless of methodology of theses transformations، the author focuses on theoretical analysis of these reorganizations. Purposive، environmental، public policy making and intuitional approaches are selected approaches for this analysis.
    Keywords: MACHINERY OF GOVERNMENT, PUBLIC ADMINISTRATION, THEORETICAL FRAMEWORK
  • Majid Saffarinia, Zahra Amirkhani Razlighi Pages 111-131
    Introduction
    The aim of this study is to investigate the relationship between organizational procrastination and cognitive arousal and burnout.
    Method
    This research is descriptive–correlation and the required data are obtained by using three questionnaire about organizational procrastination، dissonance arousal reduction and burnout scales on a sample of 100 individuals in Tehran governmental employees who are randomly chosen.
    Results
    The results of correlation coefficient show that organizational procrastination is positively and significantly associated with cognitive arousal (p ≤ 0. 01، r=0. 402) and burnout (p ≤ 0. 01، r=0. 432). However، the correlation coefficient between burn-out and cognitive arousal (p ≥ 0. 05، r= 0. 191) is not significant. The results of the analysis prove a direct relationship between organizational procrastination and burn-out and cognitive arousal does not play a mediation role. Finally، the model is verified.
    Conclusion
    The organizational procrastination level has influence on burnout level among Tehran governmental employees. Hence، some interventions to reduce organizational procrastination are recommended to decrease the burn-out.
    Keywords: Organizational Procrastination, Cognitive Arousal, Burnout, Tehran Governmental Employees
  • Alireza Mosayebi Pages 133-154
    By emergence of competitive economics، the concepts such as customer orientation and customer satisfaction have become the fundamentals of businesses and any organization that is regardless of these aspects is eliminated from the marketplace. In addition to introducing the indicators of internal marketing، the purpose of this study is to investigate the relationship between internal marketing and customer orientation in Bank Melli Iran at branches of Mazandaran province as a financial-service enterprise. The under study population is comprised of the bank’s employees. The stratified sampling is used to select the sample of this study. Using Morgan sampling table and considering the number of regions and their employees، a sample size of 250 employees is determined. This amount includes a higher percentage to cope with the unreturned or incompleted questionnaires. Gathered data are analyzed using SPSS and Lisrel software and proposed relationships are examined. Research results indicate that the organization vision did not significantly affect the customer orientation، skill development programs affected the customer orientation significantly، and incentive and reward programs affected the customer orientation، either.
    Keywords: Internal marketing, Customer orientation, Improvement, Development, Reward, Branches of Bank Melli Iran in Mazandaran