فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 56، خرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اصغر توفیقی، سولماز بابایی*، فاطمه ایلون کشکولی، رقیه بابایی صفحه 166
    پیش زمینه و هدف
    فعالیت بدنی از مولفه های موثر بر ابعاد مختلف زندگی است، و توجه به این مسئله در سلامت روانی دانشجویان به عنوان سرمایه های جامعه، از اهمیت ویژه ای برخورداراست. با توجه به اهمیت فعالیت بدنی با تندرستی و سلامت روانی و نقش دانشجویان در سیستم آموزشی، تحقیقی به منظور بررسی رابطه میزان فعالیت بدنی با سلامت عمومی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    نمونه آماری این تحقیق 300 نفر از دانشجویان بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه های ویژگی های فردی، استاندارد سلامت عمومی روان(GHQ28) و پرسشنامه فعالیت بدنی بک، برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی(t، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره) استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین فعالیت بدنی دانشجویان تقریبا کمتر از حد استاندارد و میزان سلامت عمومی روان بیش از نیمی از آزمودنی ها پایین تر از حد نرمال بود. ن تایج نشان داد، بین نمره کل فعالیت بدنی و مولفه ورزش با سلامت عمومی و بین مولفه اوقات فراغت با نمره کل سلامت عمومی ارتباط معنادار وجود دارد (05/0 (p £. همچنین متغیر فعالیت بدنی در اوقات فراغت توان پیش بینی(22) درصد از میزان سلامت عمومی را دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    درمجموع نتایج تحقیق نشان داد که به طورکلی سطح سلامت عمومی روان در جامعه تحت بررسی با میزان فعالیت بدنی رابطه مثبت و معنی داری دارد. به بیان دیگر شرکت در فعالیت های بدنی موردعلاقه موجب افزایش سطح سلامت عمومی در جامعه تحت بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سلامت عمومی، دانشجویان علوم پزشکی
  • زهرا جامی عابد مقدم، ناهید بیژه*، علی اکبر هاشمی جواهری صفحه 173
    پیش زمینه و هدف
    یائسگی نشانه گذر از دوران باروری و رسیدن به ناباروری است. در این دوران علائمی همچون گرگرفتگی و عرق شبانه و عدم تمرکز و در طولانی مدت افزایش خطرات قلبی عروقی رخ می دهد. هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی بر علائم یائسگی و کیفیت زندگی زنان یائسه غیر ورزشکار بود.
    مواد و روش کار
    تعداد 50 نفر از زنان یائسه با میانگین سنی 60-45 سال که به صورت نمونه گیری در دسترس و هدف دار انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (30 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها به مدت هشت هفته 3 جلسه در هر هفته و هر جلسه 30 دقیقه در شروع پژوهش و افزایش تدریجی آن تا 55 دقیقه در پایان پژوهش، با شدت 50 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره حضور یافتند. پیش از شروع و در پایان دوره تمرین هوازی، علائم یائسگی و کیفیت زندگی آن ها به ترتیب از طریق مقیاس یائسگی گرین و مقیاس کیفیت زندگی یوتیان ارزیابی شد. برای مقایسه میانگین های درون و بین گروهی به ترتیب از تی استیودنت همبسته و مستقل مورداستفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    خرده مقیاس های علائم یائسگی همچون جسمانی، روان شناختی، اضطراب و افسردگی زنان یائسه متعاقب هشت هفته تمرین هوازی کاهش معنی دار یافت. همچنین، علائم وازوموتور و جنسی در طی این دوره تغییر معنی داری نداشت (05/0p).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که هشت هفته تمرین هوازی موجب کاهش معنی دار در علائم یائسگی، جسمانی، روان شناختی، اضطراب و افسردگی و افزایش در کیفیت زندگی زنان یائسه می شود. این نتایج حاکی از آن است که تمرین هوازی علائم یائسگی را کاهش داده، لذا به زنان پیشنهاد می گردد جهت کاهش عوارض ناشی از یائسگی، ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، علائم یائسگی، زنان یائسه غیر ورزشکار
  • آناهیتا دهقانی، مجید کرمانی*، مهدی فرزاد کیا، کاظم ندافی، محمود علیمحمدی صفحه 183
    پیش زمینه و هدف
    آئروسل های میکروبی موجود در هوا می توانند به عنوان عاملی برای انتشار میکرو ارگانیسم ها باشند. بیوآئروسل ها یکی از مهم ترین راه های انتشار بیماری های عفونی می باشند. هدف از این مطالعه مقایسه پتانسیل انتشار آئروسل های میکروبی در هوای اطراف بیمارستان میلاد تهران، سازمان انتقال خون ایران و تصفیه خانه فاضلاب شهرک غرب تهران است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، در بیمارستان میلاد، سازمان انتقال خون ایران و تصفیه خانه فاضلاب شهرک غرب تهران از اسفندماه 91 تا تیرماه 92 انجام گرفت. نمونه برداری مطابق با تقویم نمونه برداری سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) در سال 2013، به مدت 1 ساعت و به روش غیرفعال و هر 6 روز یک بار انجام شد. محیط کشت انتقالی مورداستفاده برای نمونه های باکتریایی تریپتیک سوی آگار و برای نمونه های قارچی سابورو دکستروز آگار بود. پس از نمونه برداری نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شده و مورد آنالیز قرار گرفتند. هم زمان دما، رطوبت، سرعت باد و شاخص پرتو فرابنفش در نقاط نمونه برداری سنجش شدند. و ارتباط آن ها با دانسیته بیوآئروسل ها موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مقایسه ایستگاه های منتخب، بیشترین غلظت آلودگی باکتریایی مربوط به هاضم هوازی (CFU/Plate 3303) و کمترین غلظت مربوط به 100 متری بعد از آخرین واحد (CFU/Plate 529) بود.جنس غالب باکتریایی در سازمان انتقال خون و بیمارستان میلاد مربوط به استافیلوکوکوس ها (به ترتیب 6/49درصد و 46درصد) و در تصفیه خانه فاضلاب مربوط به باسیلوس ها (3/36درصد) بود. بیشترین آلودگی قارچی مربوط به فاصله100 متری بعد از آخرین واحد تصفیه خانه (CFU/Plate 67) و کمترین دانسیته مربوط به بیمارستان میلاد (30 CFU/Plate) بود. جنس غالب قارچی در تصفیه خانه فاضلاب و سازمان انتقال خون مربوط به کلادوسپوریوم ها (به ترتیب 49درصد و 84درصد) و در هوای اطراف بیمارستان میلاد مربوط به آلترناریا(47درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    طبق نتایج غلظت آئروسل های میکروبی در هوای پیرامون واحدهای عملیاتی و فرآیندی تصفیه خانه فاضلاب بیشتر از هوای اطراف بیمارستان میلاد و سازمان انتقال بود. به عبارت دیگر در تصفیه خانه های فاضلاب فعالیت واحدهای عملیاتی و فرآیندی بر بار آلودگی میکروبی تاثیر می گذارد. مدیریت مناسب بهداشت محیط در تصفیه خانه فاضلاب می تواند یکی از عوامل مهم در کاهش انتشار بیوآئروسل ها باشد. همچنین ضروری به نظر می رسد تا دستگاه های مسئول اقدامات لازم را در تدوین رهنمودها و استانداردها در رابطه با آئروسل های میکروبی منتقله از طریق هوا انجام دهند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بیوآئروسل، سازمان انتقال خون، بیمارستان، تصفیه خانه فاضلاب
  • سهیلا بانی، شیرین حسن پور*، سولماز جلالی چایچی، حسین ابراهیمی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی صفحه 193
    پیش زمینه و هدف
    لیومیوم رحمی شایع ترین تومور خوش خیم رحمی می باشد که سبب مشکلات زیادی برای زنان ازجمله خونریزی های رحمی می شود. درمان طبی این بیماری موقتی است لذا زنان ممکن است مجبور به درمان قطعی آن یعنی هیسترکتومی شوند. امروزه اثبات شده است که با تغییر سبک زندگی می توان از ابتلا به بسیاری از بیماری ها پیشگیری کرد. ازآنجایی که پژوهش های بسیاری به نقش ورزش در پیشگیری از اکثر بیماری ها تاکیددارند لذا مطالعه حاضر باهدف مقایسه فعالیت جسمانی در زنان مبتلا و غیرمبتلا به لیومیوم رحمی در زنان مراجعه کننده به درمانگاه های بیمارستان های آموزشی شهر تبریز صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقایسه ای حجم نمونه با استفاده از مطالعه پایلوت 400 نفر محاسبه شد که با روش نمونه گیری آسان و در دسترس 200 نفر در گروه مبتلا و 200 نفر در گروه عدم مبتلا که ازنظر سن و پاریته همسان شده بودند قرارگرفته و پرسشنامه آماده شده که حاوی اطلاعات فردی-اجتماعی، ورزش و فعالیت جسمانی بود در اختیار آن ها قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS.13 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی حاضر نشان داد که فعالیت جسمانی (فعالیت در منزل به تنهایی، شنا، پیاده روی، دو درجا و یوگا) در 2 گروه نشان دهنده ارتباط معنی دار فعالیت جسمانی و ورزش با ابتلا به لیومیوم بود (04/0 p=) به طوری که 3/14 درصد زنان مبتلا و 85 درصد زنان غیر مبتلا همیشه سابقه فعالیت جسمانی داشتند. با توجه به نتایج این پژوهش در خصوص ارتباط معکوس فعالیت فیزیکی با احتمال ابتلا به لیومیوم رحمی، لزوم تشویق زنان به انجام فعالیت فیزیکی و ورزش در پیشگیری از بیماری ها بیشتر احساس می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر حاکی از فعالیت جسمانی بیشتر در افراد سالم نسبت به افراد مبتلا به میوم بود. با توجه نتایج این مطالعه، امیدواریم نظر مسئولین محترم بهداشتی به اهمیت فعالیت فیزیکی در جامعه و خصوصا زنان جلب شده و در کنار ایجاد تسهیلات مناسب برای ارتقاء سلامتی زنان به ورزش و فعالیت فیزیکی بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: لیومیوم رحمی، فعالیت جسمانی
  • یوسف حقیقی مقدم، لیلا محمد نهال*، آرام فیضی، محمد امین ولیزاده حسنلویی صفحه 199
    پیش زمینه و هدف
    جای گذاری سوند معده یک اقدام رایج در بیماران است. جای گذاری کورکورانه لوله های معده، موجب تعبیه غیرعمدی لوله های معده درون راه هوایی شده و موجب پی آمدهای خطرناک می گردد. روش بالینی معتبر و قطعی برای تعیین محل لوله معده در بیماران وجود ندارد. لذا هدف این مطالعه، بررسی دقت کاپنوگرافی در مقایسه با رادیوگرافی معده در تفکیک مسیر گوارشی از تنفسی در جای گذاری لوله معده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی آینده نگر، 85 بیمار واجد شرایط در یک نمونه گیری آسان انتخاب شدند. مطالعه در دو مرحله انجام شد، نخست دقت کاپنو گراف در شناسایی موقعیت راه هوایی در یک گروه کنترل از 10 بیمار پی درپی متصل به دستگاه تهویه مصنوعی بررسی شد. سپس در همه لوله گذاری ها از رادیوگرافی دومرحله ای استفاده گردید، اما کاپنوگرافی به روش اضافه گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 16 spss انجام شد.
    یافته ها
    حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی کاپنوگرافی در تفکیک راه هوایی از مسیر گوارشی 100 درصد به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از کاپنوگرافی در تعیین محل لوله معده تعبیه شده، موجب صرفه جویی در وقت و هزینه ها می شود. کاپنوگرافی برای استفاده روتین هنگام تعبیه لوله معده برای افزایش ایمنی بیماران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کاپنوگرافی، لوله معده، رادیوگرافی، حساسیت، ویژگی
  • مونس مولودی، ژیلا محمدرضایی*، نسیم بهرامی، محمدعلی سلیمانی صفحه 207
    پیش زمینه و هدف
    استریای حاملگی یکی از شایع ترین تغییرات پوستی در دوران حاملگی است. این در حالی است که این تغییر برای بسیاری از زنان باردار خوشایند نیست. بنابراین مطالعه حاضر باهدف شناسایی برخی عوامل خطر مرتبط با استریای حاملگی در زنان نخست زا مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا ارومیه در سال 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 400 نفر از زنان نخست زا بخش زایمان شرکت نمودند. برای گردآوری داده ها از یک پرسشنامه مشتمل بر دو بخش مشخصات دموگرافیک و شدت استریای Atwal استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (کای دو، تست دقیق فیشر و تی مستقل) در نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    346 نفر از 400 نفر (5/86 درصد) استریای حاملگی داشتند و از این تعداد 30 نفر (7/8%) فاقد استریای قابل توجه، 157 نفر (5/44%) دارای استریای خفیف، 111 نفر دارای (1/32%) استریای متوسط و 48 نفر (9/13%) دارای استریای شدید بودند. میانگین مقیاس Atwal در پستان، شکم، ران و باسن به ترتیب 78/1 ± 19/1، 77/1 ± 97/3، 01/2 ± 86/2 و 88/1 ± 55/1 بود. شایع ترین محل ایجاد استریای حاملگی (96.8 درصد) در شکم (335 نفر) بود. در مطالعه حاضر بین ایجاد استریا و سابقه خانوادگی استریای بارداری، افزایش وزن و افزایش اندازه دور شکم و ران در دوران بارداری ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد. همچنین نتایج حاصل از این مطالعه ارتباط معکوس معنی دار بین ایجاد استریا با وضعیت اقتصادی- اجتماعی و سن زنان نخست زا نشان داد؛ اما بین میانگین قد، میانگین شاخص توده بدنی قبل از زایمان، نوع پوست، میزان مصرف میوه و سبزی، شغل، محیط کاری و زمان کار، استفاده از کرم یا لوسیون با شیوع استریای حاملگی ارتباط معنی داری یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد عوامل ژنتیکی فرد و فاکتورهای فیزیکی نقش مهمی را در ایجاد استریا ایفا می کنند. برخی از این فاکتورها مانند افزایش وزن دوران بارداری و اندازه دور هیپ و شکم را می توان اصلاح نمود. ولی برخی دیگر غیرقابل تعدیل هستند.
    کلیدواژگان: استریای حاملگی، عوامل خطر، نخست زا
  • زهره عباسی، فروزان علوی، مریم صالحیان، فرزانه رشیدی فکاری*، معصومه طاهرپور، طوبی فرازمند، حبیب الله اسماعیلی صفحه 214
    پیش زمینه و هدف
    جویدن آدامس نوعی تغذیه کاذب است این امر مویرگ های عصبی بین مغز و معده را تحریک می کند و درنتیجه بازگشت عملکرد روده را تسریع می کند. این مطالعه باهدف بررسی اثر جویدن آدامس بر شروع حرکات روده ای پس از عمل سزارین انجام دهند.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 92 خانم باردار که تحت عمل سزارین انجام شد. معیارهای ورود سزارین بدون عارضه، غیر اورژانس و مدت زمان جراحی طبیعی و معیارهای خروج عدم رضایت است. گروه ها به صورت تصادفی در دو گروه مصرف کننده ی آدامس 46 نفر و گروه کنترل 46 نفر، تقسیم گردیدند. مادران در گروه دریافت کننده ی آدامس پس از هوشیاری کامل از آدامس بدون قند به مدت سه بار در روز در ساعت های 8، 14، 20 به مدت 1 ساعت و آدامس بدون قند با نام تجاری دریافت می نمودند و گروه شاهد رژیم غذایی معمولی را دریافت نمودند. تمامی مادران احساس اولین حرکت پریتالیسم روده، احساس اولین دفع گاز و مدفوع را در چک لیست ثبت می کردند و نتایج با استفاده از نرم افزار spss16 مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرد.
    یافته ها
    میانگین سن مادران 29 سال بودند. طبق آزمونتی تست زمان شروع حرکات روده ای در دو گروه اختلاف معنی داری داشت (04/0= p) مدت زمان دفع گاز در دو گروه ازنظر آماری اختلاف معنی داری داشت. (05/0> p).
    بحث و نتیجه گیری
    جویدن آدامس یک روش کم خطر و بی نیاز از تجهیزات و آموزش است با استفاده از این روش می توان برگشت به وضعیت عادی افراد را تسریع کرد.
    کلیدواژگان: آدامس، سزارین، حرکات روده ای
  • مریم صداقتی*، احمد ایزدی صفحه 221
    پیش زمینه و هدف
    باز اندیشی از شیوه های بنیادی آموزش است که در ارتقاء سطح آگاهی و مهارت در موقعیت های بالینی موثر شناخته شده است. شواهد حاکی از آن است که یادگیری مستلزم بکارگیری روش هایی است که فرد را ملزم به فعالیت نماید و مشارکت فراگیر در فرایند آموزش از راهبردهای یادگیری فعال است. هدف از انجام این پژوهش تاثیر باز اندیشی در حیطه فردی، زمانی، مکانی و سازمانی آموزش بالینی دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد واحد تنکابن بود. بازاندیشی از شیوه های آموزش فعال محسوب شده و با فعالیت فرد جهت ارتقاء توانمندی و شایستگی حرفه ای همراه است. این روش منجر به ارتقاء توانمندی و شایستگی حرفه ای می شود.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی یک گروهی پس آزمون بود. جامعه مورد مطالعه، 47 نفر از دانشجویان پرستاری سال آخر به روش سرشماری بودند. از دانشجویان خواسته شد که بر عملکردخود در بخش های بالینی به مدت چهار هفته بازاندیشی کنند. به دانشجویان برای بازاندیشی راهنمایی شد و از آنان خواسته شد باز اندیشی در مراقبت بالینی را در ژورنال های شخصی بنویسند. داده ها توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری شده و با استفاده از ویرایش شانزدهم نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
    یافته ها
    اکثریت دانشجویان (2/70%) معتقد بودند که بازاندیشی در افزایش حس توانمندی و اعتماد به نفس آن ها موثر بوده است. در بررسی نظرات دانشجویان بین بعد زمان و معدل و همچنین بین ابعاد شخصی و سازمانی و علاقه مندی به پرستاری به ترتیب ارتباط آماری معناداری وجود داشت (05/0 p<) و بیشترین امتیاز مربوط به حیطه فردی بود (3/2 ±8/14)
    بحث و نتیجه گیری
    باز اندیشی تفکر دانشجویان پرستاری را قوی نموده و باعث بهبودی توانمندی و اعتماد به نفس می گردد لذا استفاده از این روش در آموزش بالینی دانشجویان رشته پرستاری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: باز اندیشی، آموزش بالینی، پرستاری
  • شعله وطن پرست*، نورالله خلیل زاده، مصطفی محمدی، امید علی یادگاری، نازیلا عزیزی صفحه 230
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان یکی از شایع ترین اختلالات روانی به دنبال زایمان است که مشکلات جدی برای مادر، کودک و خانواده ایجاد می کند. هدف این مطالعه بررسی رابطه افسردگی پس از زایمان و اضطراب و استرس در گروه زایمان طبیعی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی مقطعی، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر دسترس، اطلاعات مربوط به 100 مادر بعد از زایمان در بیمارستان شهید منصور عارفیان موردبررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد DASS است که پس از تائید اعتبار و روایی علمی بکار گرفته شد. بر اساس آزمون DASS سه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس در این آزمون بررسی شدند و سپس با استفاده از نرم افزار spss نسخه 19 همبستگی متغیرها با همدیگر در مادران پس از زایمان طبیعی بررسی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که بین افسردگی و اضطراب رابطه معنی داری وجود دارد (P<.001، R=0.54). همچنین نتایج حاکی از آن است که بین افسردگی و استرس نیز رابطه معنی داری وجود دارد P<.oo1)، R=.60). نتایج نشان دهنده رابطه معنی دار استرس با اضطراب در سطح 1درصد نیز است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش بر لزوم توجه بیشتر بر بهداشت روانی مادران و گنجاندن برنامه های غربالگری، حمایتی و مشاوره ای بهداشت روان در مراقبت های روتین بعد از زایمان به خصوص برای گروه های در معرض خطر تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، زنان نخست زا بعد از زایمان
  • مهسا زراعت*، محمد حسنی، علی رشیدی، منصور حدیدی، موسی پیری صفحه 238
    پیش زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین منابع دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نیروی انسانی آن است و عوامل تشکیل دهنده این نیرو، افرادی هستند با نیازهای بی شمار که در صورت رفع نیازهایشان و داشتن انگیزه کافی، استعداد و مهارت خود را در خدمت دانشگاه به کار خواهند گرفت؛ مانند هر سازمانی موفقیت و پیشرفت دانشگاه نیز به نیروی انسانی آن بستگی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده خودکارآمدی در رابطه بین استرس شغلی با رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه می باشد.
    مواد و روش کار
    جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان غربی می باشد که از میان آن ها 149 با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های خود کارآمدی ماسلی و همکاران (2008)، رفتار شهروندی سازمانی هوی و پالو (2004)، رضایت شغلی برایفیلد (1951) و استرس شغلی هاوس و ریزو (1972) استفاده شده است. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 73/0، 74/0،75/0 و 76/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها در این پژوهش از فن های آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف استاندارد و آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی، آزمون T، F، آزمون نا پارامتری کولموگروف- اسمیرنف و تحلیل واریانس چندگانه استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج و یافته های این تحقیق نشان می دهد که رابطه بین استرس شغلی با خود کارآمدی، رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی منفی و معنی دار و رابطه بین خودکارآمدی شغلی با رفتار شهروندی و رضایت شغلی مثبت و معنی دار می باشد. همچنین متغیر خودکارآمدی شغلی در رابطه بین استرس و رفتار شهروندی، رضایت شغلی نقش تعدیل کنندگی دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با استفاده از یافته های پژوهشی نتیجه می گیریم مسئولین محترم دانشگاهی، باید برنامه های مدونی برای ارزیابی های مداوم از وضعیت استرس شغلی، رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن در اعضای هیئت علمی دانشگاه ها به عمل آورند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی و خود کارآمدی شغلی
|
  • A. Tofighi, S. Babaei *, F. Eloon Kashkuli, R. Babaei Page 166
    Background and Aims
    Physical activity is an important component of the various aspects of life, and pay ing attention to th is issue has an important role on the mental health of students. Considering the importance of physical activity and fitness and mental health and the role of student's educational system, a study was conducted to examine the relationship between physical activity and general health of the student s of the Urmia University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    300 students were selected randomly as statistical sample. T o collect the data, a questionnaire including personal characteristics, general health standards (GHQ28), and Beck Physical Activity Questionnaire were used. For data analysis, descriptive and inferential statistical methods (T, Pearson correlation and multiple regression) were used.
    Results
    The Mean physical activity of the students is less than average, and the mental health of more than half of the participants were below standard. The results showed a significant correlation between the total score of physical activity and exercise with mental health, and mental health components with leisure time (p<0.05). Also the physical activity in leisure time has the ability to predict (22) percent of the amount of mental health.
    Conclusion
    The results showed that in general, there was a significant positive correlation between the amount of physical activity and mental health in the population under study. In other words, physical activity participation leads to increased levels of mental health in a given community.
    Keywords: physical activity, mental health, m edical student
  • Z. Jami Abedmokhadam, N. Bijeh *, A. Hashemi Gavaheri Page 173
    Background and Aims
    Menopause is a period that in which fertility change s to infertility. I n long run, symptoms like hot flashes, night sweating, decentralization and increas ing of heart disease can occur. The aim of this study was examining the effect of aerobic exercise on menopausal symptoms and quality of life in postmenopausal women.
    Materials and Methods
    Fifty healthy postmenopausal women (age 45-60 years) were selected by convenience sampling method, and they were randomly assigned to control (n=20) and experimental (n=30) groups. The exercise protocol included aerobic exercise training for 8 weeks (3 sessions per week, 30 min at the first session and gradual increase to 55min at the final session), with intensity of 50-70(HRR). Before and after each aerobic exercise session, menopause symptoms and quality of life evaluated respectively by menopause Scale Green and Utian Quality Of Life Scale. For comparison of means within and between means, paired and independent t-test was used respectively.
    Result
    Subscales of menopausal symptoms like physical, mental, anxiety and depression were decreased significantly in postmenopausal women after aerobic training. S exual and vasomotor symptoms during this period were not changed significantly. Subscales of quality of life such as job satisfaction, health, sensation and sexual scales increased significantly (P<0.05).
    Conclusion
    Results showed that aerobic training reduced significantly menopause symptoms, physical and mental degeneration, anxiety, depression. It also increased the quality of life in postmenopausal women. These results suggest that aerobic exercise lead to reduc ing menopausal symptoms, so it is recommend ed for women to put the exercise program in their daily life to decrease the effects of menopause.
    Keywords: Aerobic training program, Menopause symptoms, Postmenopausal women, non, athletes
  • A. Dehghani, M. Kermani *, M. Farzadkia, K. Naddafi, M. Alimohammadi Page 183
    Background and Aims
    the existing aerosols in air can be a factor for separation of microorganisms. Bio aerosols are one of the most important ways of infectious illnesses separation. The aim of this investigation is to compare potential of separation of fungal aerosols in air around Tehran’s Milad hospital, Tehran’s shahrake gharb waste water treatment plant and blood transfusion organization.
    Materials and Methods
    This cross- sectional investigation was done in Milad hospital, blood transfusion organization and Tehran’s sharke ghods waste water treatment plant from Mars 2012 until June 2013. The sampling was done passively according to EPA sampling calendar in the year 2013, for 1 hour once every 6 days. The culture medium for fungal samples was sabouraud dextrose agar and for bacterial samples was Trypticase Soy agar. After sampling, they were transferred to laboratory, and they were analyzed. At the same time, the temperature, humidity, wind speed and UV light indexes were measured in the sampling areas.
    Results
    Comparing selected sampling stations, it was shown that the most bacterial density was for aeration digester of waste water treatment plant (3303CFU/plate), and the least density was for100 meters after the last unit of waste water treatment plant (529 CFU/plate). Dominant type of fungal in Milad hospital and blood transfusion organization was related to Staphylococcus (46% and 49.6% respectively), and it was related to Bacillus (36.3%) in waste water treatment plant. The most fungal density was for 100 meters after the last unit of waste water treatment plant (67 CFU/plate) and the least density was for Milad hospital (30 CFU/plate). Dominant genera of fungal in waste water treatment plant and blood transfusion organization was related to Cladosporium(in order of 49% and 84%)and in air around Milad hospital was related to Alternaria (47%).
    Conclusion
    According to the results of the study, microbial aerosol density in the air around processing and operating sections of waste water treatment plant was more than milad hospital and blood transfusion organization. In another words processing and operating sections in waste water treatment plants affect microbial density. Appropriate administration of environment health in waste water treatment plant can be an important factor in the reduction of aerosol separation. Also it seems to be vital that the responsible organizations should do the necessary actions to develop guidelines and standards related to microbial pollutions.
    Keywords: Air Pollution, Bioaerosol, Blood Transfusion Organization, hospital, Wastewater Treatment Plant
  • S. Bani, Sh Hasanpoor*, S. Jalalichaychi, H. Ebrahimi, M. Ebrahimimamaghani Page 193
    Background and Aims
    Uterine leiomyoma is one of the most common benign tumors of the uterus that causes so many problems for women such as uterine bleeding. Medical treatment of this disease is temporary so women may compel to hysterectomy that is definitive treatment of leiomyoma. Nowadays researches show that most of the disease can be prevented by changing the life style. Since researches emphasis the role of exercise in prevention of disease, so the present study was done with the aim of comparison of physical activity in women with and without uterine leiomyoma in Tabriz 2010.
    Materials and Methods
    In this descriptive – comparative study, by doing pilot study, the number of sampling estimated to be 400 people. With convenience sampling, we selected 200 leiomyomato women and 200 women without leiomyoma that were matched with cases in age and parity as a control group, and they were given to complete a questionnaire contain demographic information and physical activities. The data were analyzed by using SPSS 13.
    Results
    Study of physical activity (doing house chore alone, swimming, walking, running and yoga) in two groups represented significant relationship between physical activity and exercise, and uterine leiomyoma. So that 85% of women without uterine leiomyoma have always physical activity while 14.3% women with leiomyoma have done always a physical activity.
    Conclusion
    Finding of this research related to physical activity and uterine leiomyoma, showed the necessity of encouraging women in doing exercise to prevent of leiomyoma.
    Keywords: Uterine leiomyoma, Physical activity
  • Y. Haghighi Moghadam, L. Mohammad Nahal *, A. Feizi, Ma Valizadeh Hassanloei Page 199
    Background and Aims
    P lacement of gastric tubes is a common procedure in patients. Blind placement of the tubes cause inadvertent feeding tube placement into the respiratory tract which can have serious consequences. Despite the prevalence of gastric tube placement, no reliable and definitive method has been determined. The aim of this study was to evaluate the accuracy of capnography to compare with the accuracy of radiography in detecting the location of gastric tubes.
    Materials and Methods
    In this prospective observational study (process research) 85 eligible patients were randomly selected in a convenience sample. The study was done in 2 parts, first it was done by evaluating the accuracy of capnography in detecting tracheal positioning in a control group of 10 consecutive patients receiving mechanically ventilated patients, then, all placements utilized a two-step radiographic method. Capnography was added to the procedure. Data analysis was performed using statistical software spss 16.
    Results
    Sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of capnography to distinguish between gastric and respiratory tube placement was 100%.
    Conclusion
    Capnography accurately identified all intratracheal feeding tube placements. Applying capnography would significantly save time and costs. Capnography should be considered as a routine method in placing feeding tubes to improve patient safety.
    Keywords: Capnography, intensive cares unit, nasogastric tube placement
  • M. Moloody, Zh Mohammad Rezaei*, N. Bahrami, Ma Soleimani Page 207
    Background and Aims
    Striae gravidarum (SG) is the most common change in connective tissue among pregnant women which seems undesirable to many of them. The aim of this study was to determine the possible risk factors for the development of SG among women who had first pregnancy.
    Materials and Methods
    A descriptive-cross sectional study was conducted on 400 primiparous women delivering at Emam Reza hospital of Urmia city. All of them were assessed during the labor period for presence of SG by questionnaire. The data were collected via questionnaire and physical examination. The dependent variables in study group were the presence and absence of striae and the severity of striae which was evaluated by Atwal’s score. The collected data were analyzed by descriptive statistics, Chi-square test, t- test and Fisher exact test by using SPSS 20.
    Results
    Out o f the 400 women, 346(86.5%) women had SG, while 30(8.7%), 157(45.4%), 111(32.1%), and 48 (13.9%) had very mild, mild, moderate and severe stria respectively. The most common site of SG was abdomen. Family history of SG in mother, big abdominal and hip girths, maternal age, family income, mean weight gain during pregnancy were associated with SG.
    Conclusion
    T his study has shown that both genetic and physical factors may play an important role in development of SG.
    Keywords: Striae gravidarum, primiparous, Risk factors
  • Z. Abasi, F. Alavi, M. Salehian, F. Rashidi Fakari*, M. Taherpour, T. Farazmand, Ha Esmaili Page 214
    Background and Aims
    Chewing gum is a type of false nutritional capillaries of the nerve between the brain, and it stimulates the stomach and speed s the return of bowel function. This study investigated the effects of chewing gum on postoperative bowel movement after cesarean.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, 92 pregnant women who have had cesarean section in Bent-al-Hoda hospital Bojnoord, were included in the study. Inclusion criteria included cesarean section without complications and emergencies. The subjects were randomly assigned in to two groups; consumer group Gum n=46, and control group n=46. Mothers receive d the sugar free chewing gum three times a day at 8, 14, 20 o’clock, the control group received a routine normal diet postoperative. All women marked in a check list their first feel of the movement of Prytalysm, their first feeling of flatus and sense of first stool. The obtained data were analyzed by SPSS 16.
    Results
    The mean age was 29 years, 46/6% of mothers didn’t graduate from high school,, %80/7 were housewives, 53/3% had female newborns and % 46/7 had male newborns. T test based on the time of bowel movements were significantly different between the two groups (p=0.04).
    Conclusion
    The new approach to the use of non-pharmaceutical medicine can be safe. Since chewing gum is a low risk method comparing to the complicated equipment s and training s.
    Keywords: gum, caesarean, bowel movements
  • M. Sedaghati *, A. Ezadi Page 221
    Background and Aims
    Reflection is a basic method in education that affected on the promotion of knowledge and skill in clinical status. It was shown that learning needs using methods which lead to student’s personal active participation in learning process. Reflection is one of the active education methods. This methods lead to the promotion of the ability and professional competence.
    Materials and Methods
    This is a quasi-experimental study with one group, post-test design. The sample consisted of 47 nursing student recruited by census. In this study, the students were asked to reflect on their performance in clinical setting for four consecutive weeks. A guideline for reflective thinking was given to the students, and they were asked to write their reflections about clinical care in personal journals. The data were collected by a self-constructed questionnaire, and they were analyzed by using spss (v16).
    Results
    Most of the students (70/2%) believed that reflection has influenced their sense of ability and self-esteem. There was significant relationship between the student’s perspectives in time domain and academic achievement (p<001). There was also significant relationship between personal, organizational domains and interest in nursing respectively (p<0/02,p<004). Personal domain of reflection was the most prominent subscale from the students, perspective (14/8±2/3).
    Conclusion
    Reflection empowers nursing student’s thinking, and it improves their ability and self-esteem. Employing this method in nursing clinical education is recommended.
    Keywords: Reflection, Clinical Education, Nursing
  • Sh Vatanparast *, N. Khalilzadh, M. Mohammadi, Oa Yadegari, N. Azizi Page 230
    Background and Aims
    Postpartum depression is a common psychiatric disorder which c an create serious problems for the mother and infant. The aim of this study was to assess the relationship between primiparous depression and anxiety, and stress in after normal vaginal delivery.
    Materials and Methods
    100 post-partum women of Arefian hospital were selected by r andom sampling method to be included in the study. P rimiparous women ’s rate of depression, stress, and anxiety were used for data collection. DASS questionnaire was used as the instrument of d ata collect ion. Data analysis was performed by using P earson correlation coefficient test.
    Results
    The results indicate d that t here is a significant positive relationship between depression, anxiety (P <.001, R =. 55). The results indicate that there is a significant positive relationship between stress, and depression (P <. 001), (R =. 67). Results indicate d a significant positive relationship between levels of stress and anxiety in the 0.01. Conciusion: The results of this study emphasizes paying more attention on maternal health screening programs. P sychology s upport and counseling can be used for woman’s health promotion in routine after delivery& prenatal care.
    Keywords: depression, anxiety, stress, post partum primiparous women
  • M. Zerat*, M. Hassani, A. Rashidi, M. Hadidi, M. Piri Page 238
    Background and Aims
    The aim of the present study was to examine the moderating role of self- efficacy in relationship between occupational stress with Organizational Citizenship Behavior and Job satisfaction among faculty members of Urmia University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    The statistical population of the study includes faculty members of Urmia University of Medical Sciences. The sample of the study consists of 149 selected through random sampling. The methodology used in this study is descriptive of correlation type. The date were collected through questionnaire consists of self- efficacy (M allse, 2008), Hoy and Palao Organizational Citizenship Behavior(2004), Brayfield Job satisfaction(1951), Havs & Rezoo occupational stress (1972) questionnaire. The coefficient of reliability is in order:. /73,. /74,. /75,. /76. To analyze the dat a, the study uses some techniques such as decretive statistics, average, standard deviation, and some inferential statistics such as coefficient of correlation and T, F test, and analysis of variance.
    Results
    The results of the study indicates that there is significant and negative relationship between occupational stress with self- efficacy, Organizational Citizenship Behavior and Job satisfaction. T here is significant relationship between self- efficacy with Organizational Citizenship Behavior and Job satisfaction. Meanwhile, self- efficacy in relationship between occupational stress, Organizational Citizenship Behavior and Job satisfaction have moderating role.
    Conclusion
    The research shows that the university officials should plan for ongoing evaluation of occupational stress, job satisfaction and organizational factors among faculty members of the university.
    Keywords: O ccupational stress, Organizational Citizenship Behavior, S elf, efficacy, Job satisfaction