فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1393)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/27
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علیرضا خلعتبری* صفحات 1-11
    بیماری های نورودژنراتیو موجب بروز دامنه وسیعی از اختلالات نورولوژیک در سیستم عصبی مرکزی می گردد. امروزه محققین بر نقش محوری آپوپتوز در بیماری های نورودژنراتیو تاکید فراوان دارند. با توجه به محدودیت های موجود در توانایی ترمیم سیستم عصبی مرکزی آسیب دیده، کاهش آسیب های وارده از طریق مهار مرگ سلول های عصبی بسیار حائز اهمیت است. در دهه های اخیر پیشرفت های قابل توجهی در زمینه شناخت فرایند آپوپتوز در سطح مولکولی به دست آمده است. همچنین با توجه به شناخت مکانیسم های موثر در فرایند آپوپتوز، تحقیقات متعددی نیز در خصوص بررسی اثرات احتمالی ترکیبات نوروپروتکتیو در کاهش یا مهار آپوپتوز سلول های عصبی صورت گرفته است. در این مقاله مروری بر مکانیسم های مولکولی فرایند آپوپتوز و نقش آن در پاتولوژی بیماری های نورودژنراتیو تا حدامکان انجام شد. همچنین مروری بر تلاش های انجام شده در زمینه مهار آپوپتوز سلول های عصبی توسط ترکیبات نوروپروتکتیو در مدل های انسانی و تجربی بیماری های نورودژنراتیو صورت گرفت.
    کلیدواژگان: بیماری های نورودژنراتیو، آپوپتوز، ترکیبات آنتی آپوپتوتیک
  • علی ربیع نژاد*، حمیدرضا جوشقانی، امین فرزانه حصاری، حمید آقا علی نژاد، مهیار خوشدل صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    فعالیتی که با الگوی حرکتی جدید و یا با شدت زیادی انجام شود؛ اغلب منجر به احساس درد و ناراحتی عضلانی می شود که مشخصه آن تاخیر در بروز درد بوده و تحت عنوان کوفتگی عضلانی تاخیری نامیده می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر ویتامین C و E بر شاخص پراکسیداسیون لیپید و کوفتگی عضلانی تاخیری در بازیکنان حرفه ای تیم بسکتبال شهرداری گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 24 بسکتبالیست حرفه ای مرد به صورت تصادفی در چهار گروه مکمل Vitamin C (1000 mg)، Vitamin E (800 IU)، Vitamin E (400 IU)+Vitamin C (500 mg) و دارونما (Glucose 500 mg) قرار گرفتند. گروه ها مکمل و دارونما را دو ساعت قبل و 22 ساعت بعد از فعالیت پرس پا و اسکوات مصرف نمودند. نمونه های خونی قبل، بلافاصله، 24 و 48 ساعت بعد از فعالیت اندازه گیری و میزان کراتین کیناز، مالون دی آلدهید و ویتامین C و E سرم تعیین شد. میزان درد عضلانی ادراک شده در عضلات ساق و ران تعیین گردید.
    یافته ها
    غلظت مالون دی آلدهید در گروه ویتامین E در دوره زمانی 24 تا 48 ساعت پس از فعالیت کاهش معنی داری را در مقایسه درون گروهی نشان داد (P<0.05). فعالیت کراتین کیناز سرم پس از فعالیت نسبت به سطوح پایه در هرچهار گروه افزایش یافت و این تفاوت ها 24 و48 ساعت بعد از فعالیت نسبت به سطوح پایه در هر چهار گروه معنی دار بود (P<0.05). میزان درد عضلانی ادراک شده در هر چهار گروه پس از فعالیت افزایش یافت؛ اما تفاوت معنی داری در بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف کوتاه مدت مکمل ویتامین C و E چه به تنهایی و چه توام اثری بر کاهش درد و آسیب عضلانی و پراکسیداسیون لیپید حاصل از فعالیت پرس پا و اسکوات ندارد.
    کلیدواژگان: کوفتگی عضلانی تاخیری، کراتین کیناز، مالون دی آلدهید، ویتامین C، ویتامین E
  • حسن عموزاد مهدیرجی، ابوالفضل آقاباباییان*، مجتبی میرسعیدی، ساجده فدایی ریحان آبادی، آرشین عباسپور سیدی صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    تغییرات و عدم تعادل در سیستم هموستاز یکی از علل اصلی حملات قلبی است. اطلاعات متناقضی در مورد اثر تمرین منظم ورزشی به ویژه تمرین مقاومتی بر این عوامل وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر 8 هفته تمرین مقاومتی بر شاخص های هموستاز و نیم رخ لیپیدی مردان انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 16 مرد در محدوده سنی 7.7±48.5 سال به طور تصادفی در دو گروه هشت نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. افراد گروه مداخله در یک برنامه تمرین مقاومتی (3 روز در هفته، به مدت 8 هفته) شرکت نمودند. وزن بدن، شاخص توده بدن و سطح عوامل انعقادی فیبرینوژن، زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین فعال شده (PTT) و تعداد پلاکت ها و نیز عامل فیبرینولیتیک D-dimer و لیپیدهای پلاسما شامل تری گلیسرید، کلسترول، لیپیوپروتئین پرچگال و لیپیوپروتئین کم چگال اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    پس از 8 هفته تمرین مقاومتی سطح فیبرینوژن، PT، PTT و تعداد پلاکت ها در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش و عامل فیبرینولیتیک D-dimer افزایش یافت (P<0.05). در حالی که سطح کلسترول، تری گلیسرید، لیپیوپروتئین پرچگال و لیپیوپروتئین کم چگال تغییر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    اجرای تمرین مقاومتی باعث کاهش شاخص های هموستاز در مردان بالغ گردید؛ اما بر نیم رخ لیپیدی اثری نداشت.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، فیبرینوژن، پلاکت، تری گلیسرید، کلسترول، لیپیوپروتئین، PT، PTT
  • خسرو جلالی دهکردی*، غلامرضا شریفی، سجاد ارشدی صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    افزایش گلوکز و اکسیداسیون آن یکی از دلایل افزایش تولید رادیکال های آزاد و ایجاد استرس اکسیداتیو است. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرین استقامتی شنا و عصاره آبی بذر شنبلیله بر سطح گلوکز سرم و آنتی اکسیدان های بافت قلب موش های دیابتی شده با استرپتوزوسین (STZ) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 50 سر موش صحرایی نر بالغ به صورت تصادفی در پنج گروه ده تایی کنترل دیابتی (DC)، کنترل سالم (دارونما، HC)، تمرین استقامتی شنا (S)، تمرین شنا توام با عصاره آبی بذر شنبلیله با دوز بالا (SF1) (1.74 g/kg/bw) و تمرین شنا توام با عصاره آبی بذر شنبلیله با دوز متوسط (SF2) (0.87 g/kg/bw) قرار گرفتند. در ابتدا دیابت در حیوانات گروه های دیابتیک، تمرین استقامتی، SF1 و SF2 با تزریق استرپتوزوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن القاء شد. پس از شش هفته، سطح گلوکز سرم و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز بافت قلب موش های صحرایی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    کاهش وزن بدن در همه گروه ها به غیر از گروه دارونما مشاهده شد (P<0.05). سطح گلوکز سرم به طور معنی داری در گروه های تمرین شنا توام با عصاره آبی بذر شنبلیله با دوز بالا و دارونما در مقایسه با گروه کنترل دیابتی کاهش نشان داد (P<0.05). افزایش معنی داری در میزان آنتی اکسیدان های بافت قلبی در گروه های تمرین شنا توام با عصاره آبی بذر شنبلیله با دوز بالا و متوسط، تمرین استقامتی شنا و دارونما در مقایسه با گروه کنترل دیابتی مشاهده شد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    ترکیب تمرین استقامتی شنا و عصاره بذر شنبلیله سبب افزایش آنتی اکسیدان های بافت قلب و کاهش سطح گلوکز سرم می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، تمرین استقامتی شنا، بذر شنبلیله، قلب، گلوکز، آنزیم سوپراکسید دسموتاز، آنزیم کاتالاز، آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز
  • قادر جلیل زاده امین*، علیرضا یوسفی، مهدی عبدالهی پیربازاری صفحات 37-44
    زمینه و هدف
    زیره سیاه در طب سنتی ایرانی برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله اختلالات دستگاه گوارشی و به ویژه درمان زخم های معدی کاربرد دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر اسانس زیره سیاه بر زخم معده القا شده با ایندومتاسین و اتانول در موش های صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی میزان LD50 موش های صحرایی بر اساس روش لورک تعیین شد. برای بررسی مسمومیت کوتاه مدت 24 سر موش به طور تصادفی به 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. در گروه های اول تا سوم به ترتیب غلظت های 80، 125 و 250 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن از اسانس زیره سیاه و در گروه چهارم حجم برابری از توین 80 (2درصد) به مدت 14 روز به موش ها خورانده شد. برای سنجش فعالیت ضدزخمی اسانس زیره سیاه موش های صحرایی در گروه های 6 تایی شامل دریافت کننده توین، دریافت کننده سایمتدین 100 mg/kg/bw، امپرازول 30 mg/kg/bw و اسانس زیره سیاه با دوزهای 20، 40، 80 mg/kg/bw در دو گروه زخم معده القا شده با ایندومتاسین 100 mg/kg/bw و اتانول خالص یک میلی لیتر قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقدار LD50 برابر با 375 mg/kg محاسبه شد. دریافت تک دوز و روزانه در دوزهای مورد بررسی بدون این که تغییری در رفتار، وزن بدن و وزن ارگان های آنها ایجاد نماید؛ توسط موش ها تحمل گردید. در پایان دوره تغییر معنی داری در میزان پروتئین تام، آلانین آمینوتراسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوتراسفراز (AST) مشاهده نگردید. تیمار با اسانس زیره در دوزهای 40، 80 mg/kg/bw توانست شاخص زخم در مدل زخم معده ایجاد شده با ایندومتاسین را به ترتیب به میزان 2.8±27.41 درصد و 1.01±18.02 درصد کاهش دهد (P<0.05). در مدل زخم اتانولی نیز در دوزهای 40، 80 mg/kg/bw میزان مهار زخم به ترتیب 4.3±65.65 درصد و 16±58.42 درصد تعیین شد (P<0.05). شاخص پیشگیری زخم در مدل زخم معده ایجاد شده با ایندومتاسین در تیمار با اسانس زیره در دوزهای 40 و 80 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به ترتیب 37.98% و 59.21% و در مدل زخم اتانولی در دوزهای 40، 80 mg/kg/bw به ترتیب 12.4% و 22.05% تعیین شد.
    نتیجه گیری
    اسانس حاصل از زیره سیاه بی خطر و به صورت حفاظتی در دوزهای 40، 80 mg/kg/bw توانست زخم معده ایجاد شده را کاهش دهد و این اثر وابسته به دوز بود.
    کلیدواژگان: زیره سیاه، زخم معده، ایندومتاسین، اتانول
  • پریا بوستانی فرگوش، ساناز ده باشی، آزاده علی عرب، ساناز رویانی، زهرا حصاری، حمیدرضا جوشقانی* صفحات 45-49
    زمینه و هدف
    دیابت حاملگی در 3 تا 12 درصد زنان طی بارداری و به طور معمول در اواخر سه ماهه دوم بارداری بروز می کند. این مطالعه به منظور تعیین سطح فروکتوزامین و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) در زنان باردار با آزمایش چالش گلوکز (glucose challenge test: GCT) غیرطبیعی و مقایسه آن با گروه شاهد به منظور یافتن آزمایش مناسب تر برای ارزیابی دیابت بارداری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی از 96 زن باردار با GCT بیش از 140 mg/dl به عنوان گروه مورد و 96 زن باردار با GCT کمتر از 140 mg/dl به عنوان گروه شاهد، نمونه خون گرفته شد. برای سنجش فروکتوز آمین سرم از روش الایزا و آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله از روش شیمیایی استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه مورد همبستگی معنی داری بین GCT با فروکتوزآمین و هموگلوبین گلیکوزیله وجود داشت (P<0.05). این همبستگی در مورد هموگلوبین گلیکوزیله به طور قابل ملاحظه ای (0.63 در برابر 0.24) بیشتر بود. در گروه شاهد این همبستگی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    علی رغم تمام اثرات بارداری بر سطح هموگلوبین، کماکان آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله نسبت به سایر آزمایش ها برای پیگیری وضعیت بیماران دیابتی قابل اعتمادتر است.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، هموگلوبین گلیکوزیله، آزمایش چالش گلوکز، فروکتوز آمین
  • حسینعلی آدینه*، بهروز معتمدی، محمد ویسی، سعید باقری صفحات 50-56
    زمینه و هدف
    شکست درمان سل یکی از مشکلات اساسی نظام سلامت در کشورهای در حال توسعه است. شناسایی زودهنگام بیماران برای پیشگیری از رخداد پیامدهای نامطلوب و تحمیل هزینه های زیاد ضروری است. این مطالعه به منظور شناسایی و تعیین عوامل موثر در شکست درمان بیماری سل در استان سیستان و بلوچستان (منطقه پرخطر ایران) انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد - شاهدی روی 52 بیمار مسلول که تحت درمان شش ماهه قرار گرفته بودند؛ انجام شد. بیماران با شکست درمان به عنوان گروه مورد و بیماران با اسمیر خلط منفی، به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و پیامدهای درمان از پرونده بیماران در سه شهرستان زابل، زهک و هیرمند از مناطق سیستان گردآوری شد. برای تعیین پیش بینی کنندگی شکست درمان از تحلیل چندمتغیره رگرسیون لجستیک دوحالته استفاده شد.
    یافته ها
    عوامل خطر مستقل برای شکست درمان شامل سابقه خانوادگی بیماری سل (CI95%: 1-12.56، OR=3.55، P=0.04)، مصرف سیگار (CI95%: 1.58-51.21، OR=9، P=0.01)، مصرف مواد مخدر قبل یا در طول دوره درمان (CI95%: 5.28-123.91، OR=25.6، P=0.0001) و وزن پایین بدن (CI95%: 1.05-12.6، OR=3.65، P=0.04) بود.
    نتیجه گیری
    سابقه خانوادگی ابتلا به سل، کاهش وزن در طول دوره درمان و اعتیاد به مواد مخدر و سیگار از جمله موارد پیش بینی کننده مهم شکست درمان سل است.
    کلیدواژگان: سل، شکست درمان، سابقه خانوادگی، مصرف سیگار، وزن بدن، مواد مخدر
  • عبدالرسول علایی*، حسن کرمی، سهیلا شاه محمدی، ضحی مهرارا صفحات 57-61
    زمینه و هدف
    عفونت مجاری ادراری دومین عفونت شایع باکتریال در کودکان است. عوامل خطر متعددی از جمله یبوست برای عفونت مجاری ادراری وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین رابطه قطر رکتوم و یبوست با عفونت ادراری در کودکان 2 تا 12 ساله انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد – شاهدی 40 کودک 2 تا 12 ساله مبتلا به عفونت مجاری ادراری و 40 کودک سالم از نظر خصوصیات دموگرافیک، قطر رکتوم با استفاده از سونوگرافی، علایم و مدت زمان ابتلا مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    یبوست در 25 کودک (62.5%) از گروه مورد و 7 کودک (17.5%) از گروه شاهد وجود داشت (P<0.05). قطر عرضی رکتوم گروه مورد (47.64 mm) در مقایسه با گروه شاهد (26.48 mm) افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه مبنی بر افزایش قطر عرضی رکتوم کودکان مبتلا به عفونت ادراری در مقایسه با کودکان سالم، استفاده از سونوگرافی به عنوان روشی قابل اعتماد در رد یا تایید یبوست همزمان در مبتلایان به عفونت ادراری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: عفونت مجاری ادراری، یبوست، قطر رکتوم، اولتراسونوگرافی شکمی، کودکان
  • محمد مهدی فروزانفر، حمیدرضا حاتم آبادی، بهروز هاشمی، علیرضا مجیدی، علیرضا براتلو، علی شهرامی، محمود بارده* صفحات 62-68
    زمینه و هدف
    علل درد شکمی غیرتروماتیک متنوع بوده و شامل وضعیت های خفیف تا شرایط وخیم تهدیدکننده حیات است. این مطالعه به منظور تعیین پیامد بیماران ترخیص شده از بخش اورژانس با تشخیص درد شکم غیراختصاصی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه کوهورت روی 247 بیمار مبتلا به درد شکم غیراختصاصی ترخیص شده از بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی امام حسین (ع) در سال های 89-1390 انجام شد. پس از چهار هفته، ادامه یا بهبود درد، مراجعه مجدد به مراکز درمانی و تشخیص های احتمالی بعدی، بروز عوارض و مرگ از طریق پیگیری تلفنی بررسی شد.
    یافته ها
    158 بیمار ادامه درد را تجربه کردند که 71 بیمار (45 درصد) به مراکز درمانی مراجعه مجدد نمودند که علت درد در 45 بیمار (28.5%) مشخص گردید. شایع ترین علت درد با تشخیص قطعی سندرم روده تحریک پذیر (3.2%) بود. عوامل موثر در شناسایی علل درد شکمی شامل سابقه ابتلا به دردهای مشابه (OR=4.04، P=0.01)، وجود یافته های غیرطبیعی در سونوگرافی شکم (OR=8.2، P=0.005)، یافته غیرطبیعی در آنالیز ادراری (OR=7.4، P=0.02) و استمرار دردهای شکمی بیش از 2 روز (OR=4.04، P=0.02) تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه همانند سایر مطالعات انجام شده در سایر مناطق، بیشتر مراجعات با شکایت درد شکمی غیراختصاصی به تشخیص قابل قبولی منتهی نمی شوند و بیشتر آنها نیز بدون عارضه خاصی بهبود می یابند.
    کلیدواژگان: درد شکم غیراختصاصی، پیامد، سونوگرافی، سندرم روده تحریک پذیر
  • آرزو میرفاضلی، نفیسه کاویانی، محمدعلی وکیلی، حمیدرضا تجری، محمدجعفر گلعلی پور* صفحات 69-73
    زمینه و هدف
    کریپتورکیدیسم یک نقص تکاملی است که در آن یک یا هر دو بیضه به اسکروتوم نمی رسند. این مطالعه به منظور تعیین الگو و عوامل خطرساز در وقوع کریپتورکیدیسم در مرکز آموزشی درمانی دزیانی گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کوهورت 2851 نوزاد پسر از نظر ابتلا به ناهنجاری مادرزادی کریپتورکیدیسم بررسی شدند. سن مادر، شغل مادر، اعتیاد مادر، محل سکونت، اشتغال مادر در مزارع، قومیت، وزن نوزاد و مچوریتی نوزاد در پرسشنامه ای ثبت شد. نوزادان ناهنجار از نظر نزول یا عدم نزول بیضه ها به مدت یک سال پس از تولد پیگیری شدند.
    یافته ها
    میزان بروز ناهنجاری کریپتورکیدیسم در بدو تولد 18.9 در 1000 تولد تعیین شد. میزان بروز کریپتورکیدیسم یک طرفه و دوطرفه به ترتیب 11.7 در 1000 تولد و 7.1 در 1000 تولد تعیین گردید. میزان بروز کریپتورکیدیسم در نوزادان پره ترم (30 در 1000 تولد) به طور معنی داری بیشتر از نوزادان ترم (20 در 1000 تولد) و نوزادان پست ترم (11.4 در 1000 تولد) بود (P<0.05). وزن نوزادان با کریپتورکیدیسم یک طرفه (537±3024 gr) در مقایسه با نوزادان سالم (489±3253 gr) به طور معنی داری کمتر بود (P<0.05). میزان بروز ناهنجاری کریپتورکیدیسم به صورت غیرمعنی داری در قومیت ترکمن (10در هزار تولد) نسبت به قومیت فارس (21 در هزار تولد)و سیستانی (23 در هزار تولد)کمتر بود. باتوجه به پیگیری یک ساله بیضه 41 نوزاد (77.3%) بدون مداخله دارویی و جراحی به درون کیسه بیضه بازگشته بود.
    نتیجه گیری
    وزن کم بدو تولد، پره مچوریتی و قومیت از عوامل خطر مهم بروز کریپتورکیدیسم در گرگان تعیین شدند.
    کلیدواژگان: کریپتورکیدیسم، مچوریتی، قومیت، وزن هنگام تولد
  • فاطمه ملکی*، سمیه صراف پور صفحات 74-81
    زمینه و هدف
    هیداتیدوزیس بیماری انگلی زئونوز مزمن با انتشار جهانی است که توسط مرحله لاروی کرم اکینوکوکوس ایجاد می گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی آنتی ژن های اصلی و B مایع کیست هیداتید برای تشخیص هیداتیدوزیس انسانی با استفاده از روش های کانترایمنوالکتروفورز (CIEP)، الایزا (ELISA) و الایزا نقطه ای (Dot ELISA) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی مایع کیست و کبدهای آلوده به کیست هیداتید حیوانات جمع آوری گردید. مایع کیست تخلیه و صاف شد و رسوب آن با استفاده از سانتریفیوژ یخچال دار برای تغلیظ آماده گردید. حساسیت و ویژگی آنتی ژن های اصلی و B 60 نمونه سرم هیداتیدوزیس، 55 نمونه انگل های کرمی (35 نمونه سرم فاسیولیازیس، 20 نمونه سرم توکسوکاریازیس) و 35 سرم کنترل منفی مورد آزمایش با استفاده از روش های کانترایمنوالکتروفورز، الایزا و الایزا نقطه ای تعیین گردید.
    یافته ها
    آنتی ژن خام مایع هیداتید با روش کانترایمنوالکتروفورز با ویژگی 68.9%، حساسیت 86.7% بود که پیک دوم حاصل از ژل فیلتراسیون با آنتی ژن خام ویژگی 82.2% و حساسیت 83.3% را نشان دادند. آنتی ژن B با روش کانترایمنوالکتروفورز، ویژگی 87.8% و حساسیت 83.3% داشت. در روش الایزا با آنتی ژن خام مایع هیداتید، ویژگی 76.7% و حساسیت 93.3% بود. محلول آنتی ژن B با روش الایزا دارای ویژگی 96.7% و حساسیت 88.3% از بالاترین ویژگی برخوردار بود. در آزمایش الایزا نقطه ای با رقت یک به 800 سرم، آنتی ژن خام مایع هیداتید ویژگی 83.3% و حساسیت 100درصد را نشان داد و آنتی ژن B با روش الایزا نقطه ای در رقت یک به 800 سرم ویژگی 100درصد و حساسیت 98.3% را مشخص نمود.
    نتیجه گیری
    آنتی ژن B با رقت یک به 800 سرم با بیشترین ویژگی و حساسیت با استفاده از روش الایزا نقطه ای، مناسب ترین روش برای تشخیص آلودگی کیست هیداتید است.
    کلیدواژگان: هیداتیدوزیس، آنتی ژن اصلی، آنتی ژن B، الایزا، الایزا نقطه ای، کانترایمنوالکتروفورز
  • مرجان مجتبوی نایینی، صادق ولیان بروجنی، مرتضی هاشم زاده چالشتری* صفحات 82-88
    زمینه و هدف
    جهش های ژن SLC26A4 پس از ژن GJB2 مهم ترین عامل ژنتیکی ایجاد کننده ناشنوایی غیرسندرمی با وراثت اتوزومی مغلوب هستند که امروزه در تشخیص های مولکولی مورد بررسی قرار می گیرند. در پایگاه داده ها تعداد زیادی از مارکرهای STR مرتبط با این ناحیه معرفی شده است. این مطالعه به منظور تعیین خصوصیات و اطلاع دهندگی مارکر D7S2456 با توالی های تکراری CA که در ناحیه 3 ژن SLC26A4 است؛ در پنج قومیت از جمعیت ایرانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی تعیین ژنوتیپ جایگاه ژنی مارکر D7S2456 در 165 فرد شنوای غیرخویشاوند از پنج قوم فارس، آذری، ترکمن، گیلک و عرب توسط واکنش زنجیره ای پلیمرازی (PCR) و سپس ژل الکتروفورز پلی اکریل آمید (PAGE) و در نهایت الکتروفورز فلورسنت موئینه صورت گرفت. در این مطالعه از نرم افزارهایGeneMarker HID Human STR Identity، GenePop و Microsatellite Tools استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی آلل های مارکر D7S2456 بیانگر حضور 9 آلل در جمعیت ایرانی بود و آلل 5 با فراوانی 55درصد در جمعیت ایرانی فراوان ترین آلل تعیین شد. بالاترین هتروزیگوسیتی مشاهده شده متعلق به قوم آذری به میزان 81.8% بود. بررسی تعادل هاردی-واینبرگ (HWE) نشان داد که کلیه اقوام جمعیت ایرانی به غیر از قوم فارس برای مارکر D7S2456 در تعادل هستند. بررسی مقدار PIC (Polymorphism Information Content) مارکر مابین 0.44 و 0.7 حاکی از اطلاع دهندگی متوسط (Moderately Informative) آن در اقوام مورد بررسی جمعیت ایرانی بود.
    نتیجه گیری
    مارکر D7S2456 اطلاع دهنده متوسط در تشخیص های مولکولی ناشنوایی غیرسندرمی وابسته به SLC26A4 با توارث اتوزومی مغلوب به روش آنالیز پیوستگی در جمعیت ایرانی است.
    کلیدواژگان: توالی تکراری پشت سر هم، ژن SLC26A4، مارکر D7S2456، ناشنوایی غیرسندرمی اتوزومی مغلوب، قومیت، ایران
  • محمود موسی زاده، حسن اشرفیان امیری، رقیه واثقی امیری، عزیزاله دهقان، اصغر نظام محله، نرگس خانجانی* صفحات 89-95
    زمینه و هدف
    با توجه به روند افزایشی بروز سل خارج ریوی در ایران؛ این مطالعه به منظور تعیین الگوی اپیدمیولوژیکی این بیماری در استان مازندران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی پرونده 3313 فرد مبتلا به سل در شهرهای مختلف استان مازندران طی سال های 1380 لغایت 1390 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیستی بود که با توجه به متغیرهای سن، جنس، سال ابتلا، منطقه سکونت و عضو مبتلا تنظیم گردید.
    یافته ها
    843 نفر (25.4%) مبتلا به سل خارج ریوی بودند. میزان بروز سل خارج ریوی به ازای هر واحد افزایش در سال، 4 درصد افزایش نشان داد (P<0.05). میانگین سن (20.6±42.8) مبتلایان به سل خارج ریوی به طور معنی داری کمتر از مبتلایان به سل ریوی (21.2±48.7) بود (P<0.05). همچنین ابتلا زنان به سل خارج ریوی به طور معنی داری بیشتر از مردان (P<0.05) و شانس ابتلا آنها به این نوع از سل 1.7 برابر مردان بود. عمده ترین عضو مبتلا به سل خارج ریوی، غدد لنفاوی (33%)، پلور (18.9%) و استخوان (17.7%) بود.
    نتیجه گیری
    روند بروز سل خارج ریوی طی سال های 1380 لغایت 1390 سیر صعودی داشت و شایع ترین عضو مبتلا به سل خارج ریوی غده لنفاوی بود.
    کلیدواژگان: سل خارج ریوی، بروز، غده لنفاوی، جنس، سن
  • کاویان قندهاری، آتنا شریفی رضوی*، امیر مقدم احمدی، محمود طاهری هروی، سحر فدایی، سمانه سادات دستغیب، سعید ابراهیم زاده صفحات 96-101
    زمینه و هدف
    تعیین ارزش تشخیصی نشانگان بالینی عصبی به منظور تعیین توپوگرافی ضایعات سیستم اعصاب مرکزی می تواند در مواردی از انجام غیرضروری MRI بیماران کاسته و هزینه انجام اقدامات تشخیصی را در مواردی کاهش دهد. این مطالعه به منظور تعیین ارزش تشخیصی معاینات بالینی در تعیین محل ضایعات تحت چادرینه ای بیماران مبتلا به نشانگان عروقی مغز انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی 200 بیمار مبتلا به نشانگان عروقی مغز بستری در بخش اورژانس اعصاب مرکز آموزشی درمانی قائم (عج) مشهد طی سال 1390 انجام شد. با توجه به معاینات بالینی، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی و دقت تشخیصی برای هریک از علایم بالینی در مقایسه با MRI به عنوان روش استاندارد تعیین توپوگرافی ضایعات تعیین گردید.
    یافته ها
    دقت تشخیصی تتراپارزی و سندرم های متقاطع برای توپوگرافی تصویری ضایعه در ساقه مغز به ترتیب 79 درصد و 83 درصد تعیین شد. دقت تشخیصی همی آتاکسی برای توپوگرافی تصویری ضایعه در نیمکره مخچه همان طرف 98درصد بود. دقت تشخیصی نشانگان والنبرگ برای توپوگرافی تصویری ضایعه در لترال بصل النخاع 98 درصد تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از مهارت های بالینی و انجام معاینه عصبی دقیق برای مشخص نمودن نشانگان بالینی عصبی، می توان در مواردی توپوگرافی ضایعات عروقی علامت دار مغز را با دقت بالا تعیین نمود و از انجام غیرضروری MRI در بیماران کاست.
    کلیدواژگان: نشانگان، ضایعه، توپوگرافی، مغز، عروق مغز، MRI
  • سیده نرجس مظفری چنیجانی، رامین آذرهوش، تقی امیریانی*، غلامرضا روشندل صفحات 102-106
    زمینه و هدف
    بهترین روش در برخورد با بیماران مبتلا به هماتوشزی یا خونریزی از رکتوم، کولونوسکوپی است. این مطالعه به منظور تعیین یافته های کولونوسکوپیک و هیستوپاتولوژیک در بیماران مبتلا به هماتوشزی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 117 بیمار (50 مرد و 67 زن) مبتلا به هماتوشزی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر گرگان در سال 1389 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، سابقه پزشکی، نتایج کولونوسکوپیک و هیستوپاتولوژیک همه بیماران ثبت گردید.
    یافته ها
    شایع ترین یافته کولونوسکوپیک، هموروئید بود. شایع ترین یافته در افراد زیر 43 سال بیماری های التهابی روده و افراد بالای 43 سال آدنوکارسینوم بود (P<0.05). در بررسی هیستوپاتولوژیک شایع ترین یافته کولیت اولسراتیو (22.2%) بود. شایع ترین محل آناتومیک در افراد مبتلا به بیماری های التهابی روده رکتوسیگموئید بود. تمام موارد بیماری های التهابی روده و سرطان در سمت چپ کولون یافت شد.
    نتیجه گیری
    برای بررسی علل هماتوشری در افراد با سن کمتر از 42 سال سیگموئیدوسکوپی توصیه می شود و در افراد 43 ساله و بالاتر، انجام سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی بایستی براساس شرایط بیمار صورت گیرد.
    کلیدواژگان: دستگاه گوارش، هماتوشزی، کولونوسکوپی، آدنوکارسینوما، بیماری های التهابی روده
  • سید محمد علوی*، فاطمه روزبه، فرزانه بهمنش صفحات 107-113
    زمینه و هدف
    مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها یکی از مشکلات مهم بهداشتی در جهان است. افزایش میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک ها هشداری به مسوولان بهداشتی و درمانی کشور در جهت مصرف منطقی داروها است. این مطالعه به منظور تعیین الگوی مصرف آنتی بیوتیک در مرکز آموزشی درمانی رازی اهواز انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 17668 بیمار بستری در مرکز آموزشی درمانی رازی اهواز طی سال های 1390 لغایت 1391 انجام شد و تجویز مناسب یا نامناسب آنتی بیوتیک ها براساس دستورالعمل کتاب مرجع عفونی مندل مورد قضاوت وسنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    3119 بیمار آنتی بیوتیک ها را با مقاصد درمانی دریافت نمودند و از این میان 2482 نفر (79.6%) اندیکاسیون مصرف آنتی بیوتیک داشتند. 20.4% تحت درمان غیرضروری قرار گرفته بودند. از کل بیماران با اندیکاسیون دریافت آنتی بیوتیک، 51.9% ترکیب دارویی نادرست، 18.1% دوز نامناسب و 6.5% طول مدت درمان نامناسب داشتند. مصرف غیرضروری آنتی بیوتیک، نوع آنتی بیوتیک نامناسب، دوز نادرست دارو و طول مدت درمان نادرست به ترتیب در بخش های داخلی و عقرب زدگی بیشترین و در بخش عفونی کمترین بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    الگوی مصرف آنتی بیوتیک در بیمارستان رازی نامناسب ارزیابی شد. تجویز غیرضروری، طیف آنتی بیوتیک مصرفی، دوز آنتی بیوتیک تجویز شده و طول مدت درمان از علل این الگوی نامناسب بودند که نیاز به بازنگری جدی دارد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، تجویز منطقی دارو، دوز نامناسب
  • مریم ربیعی*، عباس رحیمی، احسان کاظم نژاد لیلی، بهنوش جلالیان، صبا مسعودی راد صفحات 114-120
    زمینه و هدف
    رادیوتراپی به عنوان یکی از روش های اصلی در درمان سرطان های سروگردن، علاوه بر از بین بردن سلول های سرطانی به سلول های طبیعی نیز آسیب رسانده که به دنبال آن عوارض سابژکتیو (ذهنی) و ابژکتیو (عینی) حادث می شود. این مطالعه به منظور تعیین عوارض سابژکتیو ناشی از رادیوتراپی در بیماران مبتلا به سرطان های سروگردن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 45 بیمار (28 مرد و 17 زن) مبتلا به سرطان های سر و گردن کاندید دریافت رادیوتراپی، قبل، حین و یک تا سه ماه پس از درمان بررسی شدند. پرسشنامه LENT-SOMA فارسی شده برای بررسی عوارض سابژکتیو ناشی از رادیوتراپی از قبیل درد، خشکی دهان، دیسفاژی، تریسموس و اختلال چشایی استفاده شد.
    یافته ها
    80 درصد بیماران در تمامی زمان های مورد بررسی تجربه درد داشتند. در تمامی زمان های مورد بررسی، بالاترین رتبه های شدت درد، دفعات ابتلا به آن و دفعات مصرف مسکن به ترتیب مربوط به گلودرد و دردگوش بود. شدت و دفعات درد و در پی آن دفعات مصرف مسکن در نواحی گلو، گوش، فک، دهان (P<0.05) و دندان (P<0.05) در فاصله یک ماه پس از درمان بیش از سه ماه پس از درمان بود. زروستومیا، دیسفاژی و اختلال چشایی در فاصله یک ماه پس از درمان به طور معنی داری بیش از سه ماه پس از درمان بود (P<0.05). درد در ناحیه گوش و فک با دوز اشعه ارتباط داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    شدت عوارض سابژکتیو ناشی از رادیوتراپی در مبتلایان به سرطان های سر و گردن پس از گذشت یک ماه از پایان درمان به اوج خود رسید و از آن پس تا پایان ماه سوم پس از درمان به سمت بهبودی پیش رفت تا جایی که به نقطه قبل از آغاز درمان نزدیک گردید؛ هرچند بر آن منطبق نشد.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی، سرطان، سر و گردن، درد، دیسفاژی، زروستومیا، اختلال چشایی
  • فاطمه اسدی*، الهام سادات هاشمیان نایینی صفحات 121-125
    زمینه و هدف
    سندرم راکی تانسکی با ویژگی هایی نظیر رشد ناکامل لوله های مولرین در فردی با کاریوتایپ XX، فنوتیپ زنانه و آمنوره توصیف می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی جهش های شایع ژنCystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator (DF508، G542X، N1303K، W1282X) در بیماران زن مبتلا به سندرم راکی تانسکی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد – شاهدی روی 25 زن مبتلا به سندرم راکی تانسکی و 25 زن سالم انجام شد. از افراد نمونه خون گرفته شد. DNA با روش های معمول استخراج گردید و جهش های شایع ژن CFTR با روش ARMS-PCR بررسی شد.
    یافته ها
    جهش DF508 در 3 نفر از گروه مورد و یک نفر از گروه شاهد مشاهده شد. جهش های شایع دیگر مورد مطالعه در هیچ کدام از افراد گروه های مورد و شاهد مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    جهش DF508 در 12 درصد از افراد مبتلا به بیماری راکی تانسکی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سندرم راکی تانسکی، ژن CFTR، ژن DF508، ARMS، PCR
  • بهناز خدابخشی، مونا تفرشی*، سروش امین الشریعه نجفی صفحات 126-130
    بورلیوزیس یا تب راجعه از دسته بیماری های اسپیروکتی است که توسط گونه های محتلف بورلیا ایجاد می شود. این بیماری با حملات راجعه تب و لرز واسپیروکتمی مشخص می گردد و می تواند باعث انتشار و درگیری ارگان های متعدد و حتی مرگ گردد. بیمار معرفی شده در این مقاله مردی 23 ساله با اسفروسیتوز ارثی است که با تب و لرز تکان دهنده و درد شکم از یک هفته قبل از بستری مراجعه نمود. در اسمیر خون محیطی بیمار در نوبت سوم اسپیروکت مشاهده شد و تشخیص بورلیوز داده شد و بعد از یک هفته درمان با داکسی سیکلین خوراکی با حال عمومی خوب ترخیص گردید. همراهی بورلیوزیس با همولیز زمینه ای در این بیمار منجر به ایجاد تظاهرات بالینی گمراه کننده گردید.
    کلیدواژگان: تب راجعه، بورلیا، اسفروسیتوز ارثی
  • پرویز امری مله* صفحات 131-134
    (APRV) Airway Pressure Release Ventilation یک روش تهویه ای جدید است. از این روش در مواردی از Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) که به استراتژی حجم جاری کم با روش Assist Controlled Mandatory Ventilation (ACMV) پاسخ نمی دهد؛ استفاده می شود. در این مقاله چهار بیمار مبتلا به ARDS که با روش تهویه ای ACMV دچار هیپوکسی تهدیدکننده حیات شدند و هیپوکسی آنها با روش تهویه ای APRV اصلاح گردید؛ معرفی شده است. گرچه هبپوکسی در تمام بیماران با روش APRV برطرف شد؛ ولی دو بیمار فوت کردند.
    کلیدواژگان: ARDS، APRV، ACMV، تهویه مکانیکی
|
  • Khalatbary Ar * Pages 1-11
    Neurodegenerative diseases cause a range of neurological disorders in the central nervous system. Todays researchers emphasize the pivotal role of apoptosis in neurodegenerative diseases. Given that injured central nervous system has limited regenerative capacity, it is of extreme importance to limit the damage by inhibition of neuronal death. During the past decade, considerable progress has been made in understanding the process of apoptosis at molecular level. Also, according to the understanding of the mechanisms of apoptosis, several studies have examined the possible effects of neuroprotective compounds for reducing or inhibiting neuronal apoptosis. In this review article, it has been attempt to review the role of apoptosis in the pathology of neurodegenerative diseases. Also, an overview has been made in the field of neuronal apoptosis inhibitor with neuroprotective compounds in human and experimental models of neurodegenerative diseases.
    Keywords: Neurodegenerative diseases, Apoptosis, Anti, apoptotic compounds
  • Rabienejad A. *, Joshagani Hr, Farzaneh Hesari A., Agaalinejad H., Khoshdel M. Pages 12-20
    Background And Objective
    An activity performed through a new motional pattern and very intensively often leads to a kind of muscle soreness whose indicator is delayed onset of pain, which is called Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). This study was done to determine the effect of vitamin C and E supplementation on lipid peroxidation and delayed onset muscle soreness in professional basketball players.
    Methods
    In this clinical trial study, 24 male professional basketball players were randomly divided into four groups including vitamin C (1000 mg), vitamin E (800 IU), vitamin C (500 mg) + vitamin E (400 IU) and placebo (Glucose 500 mg). Supplement was consumed two hours before and 24 hours after leg press and scuat exercise. Blood samples were collected before the first supplementation and immediately (post- exercise), 24 hour and 48 hour after exercises. Serum creatine kinase (CK), malondialdehyde (MDA), vitamin C and vitamin E and the level of perceived muscle soreness were evaluated.
    Results
    MDA in Vitamin E group significantly decreased in the 24-hr to 48-hr after the exercise in compared to bignning of exercise (P<0.05). Serum CK significantly increased 24-hr and 48-hr after the exercise in all groups (P<0.05). Muscle pain perception non significantly increased after the exercise in all groups in compare to baseline level.
    Conclusion
    Short period supplementationin of vitamin C and E, either alone or in combination can not reduce pain and muscle damage and lipid peroxidation following the leg press and scuat exercise in professional basketball players.
    Keywords: Delayed onset muscle soreness_Creatine kinase_Malondialdehyde_Vitamin E Vitamin C
  • Amouzad Mahdirejei H., Aghababaeian A. *, Mirsaiedii M., Fadaei Reyhan Abadei S., Abbaspour Seyedii A. Pages 21-28
    Background And Objective
    Fluctuation in the homeostasis system is one of the main causes of heart attacks. There are contradectry reports regarding the effect of regular exercise, particularly resistance training on hemostasis indeces. This study was done to determine the effect of 8 weeks of resistance training on hemostasis indeces and lipid profile in adult men.
    Methods
    In this clinical trail study, 16 adult men were randomly divided into interventional and control groups. Subjects in interventional group participated in a resistance training program including a period 3 days a week for 8 weeks session. Body mass index, level of fibrinogen, protrombin time (PT), partial thromboplastin time (PTT), platelet count, D-dimer fibrinolytic factor, Cholesterol, Triglyceride, HDL and LDL were measured for each subject.
    Results
    After 8 weeks of resistance training, the level of fibrinogen, PT, PTT and platelets count were significantly reduced and D-dimer fibrinolytic factor increased in interventional group in compared to controls (P<0.05). Serum level of Cholesterol, Triglyceride, HDL and LDL had no significant change in interventional group in comparsion with the controls.
    Conclusion
    Resistance training reduces hemostasis indeces in adult men.
    Keywords: Resistance training, Fibrinogen, Platelets, Triglyceride, Cholesterol, Lipoprotein, Protrombin time, Partial thromboplastin time
  • Jalali Dehkordi Kh *, Sharifi Gh, Arshadi S. Pages 29-36
    Background And Objective
    Free radical production andsubsqunt oxidative steress can be due to hyperglycemia and its oxidation. This study was done to evaluate the effect of swimming training test and Fenugreek seed extract on plasma glucose and antioxidant activity in heart tissue of streptozotocine – induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, 50 male wistar rats were allocated into five groups; diabetic (DC, n=10), healthy control (HC, n=10), swimming training (S, n=10), swimming training + Fenugreek seed extract (1.74 g/kg/bw) (SF1, n=10), and swimming training + Fenugreek seed extract (0.87 g/kg/bw) (SF2, n=10). Streptozotocine (60 mg/kg/bw) was used for induction of diabetes in DC, S, SF1 and SF2 groups. Serum glucose and the rat heart tissue antioxidant enzymes activities of superoxide dismutase, Catalase and Glutation peroxidase were determined.
    Results
    Body weight in all groups were significantly reduced in comparsion with healthy control group (P<0.05). Plasma glucose level significantly reduced in SF1 and HC groups compared to diabetic group (P<0.05). Cardiac antioxidant enzymes in swimming training, SF1 and SF2 groups significantly increased in compare to diabetic group (P<0.05).
    Conclusion
    The combination of endurance swimming training and fenugreek seed extract can reduce plasma glucose and increase cardiac antioxidant enzymes in streptozotocine – induced diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, Swimming training, Fenugreek seeds, Heart, Glucose, Antioxidants enzyme
  • Jalilzadeh, Amin G. *, Yousefi Ar, Abdollahi, Pirbazari M. Pages 37-44
    Background And Objective
    Bunium percicum is often used in Iranian traditional medicine for the treatment of gastrointestinal disorders particularly gastric ulcer.This study was done to evaluate the antiulcerogenic effect of Bunium percicum Boiss.essential oil against indomethacin and ethanol – induced ulcer models in Wistar rats.
    Methods
    This experimental study was carried out on rats weighing 200-220 g in veterinary college of Urmia University, Iran. LD50 was calculated based on Lorke’s method. To evaluate the short term oral toxicity, animals were allocated into four group of six each. In groups 1-3 animals were received orally 250, 125, 80 mg/kg/bw of Bunium percicum Boiss.essential oil, respectively. Controls were received Tween 80 (2%) orally for 14 consecutive days and monitored daily. Bunium percicum Boiss. essential oil was administered orally at doses of 20, 40 and 80 mg/kg/bw and cimetedin (10 mg/kg/bw) and omopirazol (30 mg/kg/bw) in indomethacin and ethanol–induced ulcer models.
    Results
    The LD50 was 375 mg/kg/bw. Daily single oral doses of Bunium percicum Boiss.essential oil tolerated behaviorally after 14 days without any alterations in body and organs weight, food, water consumption and serum total protein, alanine and aspartate aminotransferase activity. The preventive index in doses of 40 and 80 mg/kg/BW of Bunium percicum Boiss.essential oil was 37.98% and 59.21%, respectively in the indomethacin -induced ulcer model (P<0.05). In the model of ethanol -induced ulcer, the preventive index in doses of 40 and 80 mg/kg of Bunium percicum Boiss. essential oil was 12.40% and 22.05%, respectively (P<0.05).
    Conclusion
    The essential oil of Bunium percicum Boiss is completely ‘‘safe’’ and at the doses of 40 and 80mg/kg/bw significantly prevent gastric ulcers in animal model.
    Keywords: Bunium percicum Boiss., Gastric ulcer, Indomethacin, Ethanol
  • Bostani Fargoosh P., Dehbashi S., Aliarab A., Royani S., Hesari Z., Joshaghani Hr * Pages 45-49
    Background And Objective
    Gestational diabetes is affected 3-12% of women and occurs at the final stage of second trimester. This study was done to determine the fructosamine and glycated hemoglobin level in pregnant women with abnormal glucose challenge test.
    Methods
    This case – control study was carried out on 96 pregnant women with glucose challenge test (GCT)>140 mg/dl as cases and 96 pregnant women with GCT<140 mg/dl as controls. The serum fructosamine and glycated hemoglobin determined using ELISA and chemical methods, respectively.
    Results
    In pregnant woman with abnormal GCT, there was a significant correlation with glycated hemoglobin and fructosamine. The glycated hemoglobin correlation was more significant compared to fructosamine (0.63 to 0.24). There was not significant correlation between GCT with fructosamine and glycated hemoglobin in individuals with normal GCT.
    Conclusion
    The measurement of glycated hemoglobin is more accurate than fructosamine in pregnant women with abnormal glucose challenge test.
    Keywords: Gestational diabetes, Glycosylated hemoglobin, Glucose challenge test, Fructosamine
  • Adineh Ha *, Motametdi B., Veisi M., Bagheri S. Pages 50-56
    Background And Objective
    Failure of tuberculosis (TB) treatment is a major problem of health systems in developing countries. This study was done to identify the Risk factors of tuberculosis treatment failure in the Sistan and Bulochestan province, the high risk region in South-East of Iran.
    Methods
    This case – control study was carried out on 52 tuberculosis patients (smear -positive and category- I therapy) treated during six months period. Patients with treatment failure were considered as cases and patients with negative smear after 6 months of treatment with anti-tuberculosis (TB) medicines were considered as control group. Demographic, clinical and treatment outcomes were recorded for each patient. The multivariate logistic regression was performed to determine the predictors of treatment failure.
    Results
    Family history of tuberculosis (95% CI: 1-12.56, OR=3.55, P=0.04,), smoking (95% CI:1.58-51.21, OR=9, P=0.01), drug addiction before or during the treatment period (95% CI: 5.28-123.91, OR=25.6, P=0.0001) and low body weight (95% CI:1.05-12.6, OR=3.65, P=0.04) were risk factors for treatment failure.
    Conclusion
    Family history of tuberculosis, weight loss during treatment, smoking and drug addiction, were considered as risk factors for treatment failure in National Tuberculosis Control Programme (NTCP) in south-east of Iran.
    Keywords: Tuberculosis, Treatment failure, Family history, Smoking, Body weight, Drug addiction
  • Alaee Ar *, Karami H., Shahmohammadi S., Mehrara Z. Pages 57-61
    Background And Objective
    Urinary tract infection is the second common bacterial infection in children. Constipation as a risk factor in urinary tract infection was reported by several studies. This study was carried out to evaluate the relationship between rectal diameter and constipation with urinary tract infections in children.
    Methods
    This case – control study was performed on 40, 2-12 years old hospitalized children with urinary tract infections as cases and 40 healthy children with the same age as controls in Boali Hospital in Sari, Iran. Rectal diameter was measured by ultrasonography. Demographic characteristics, rectal diameter, during of infectious and disease clinical signs were recorded for each subject.
    Results
    Constipation was observed in 62.5% and 17.5% of cases and controls, respectively (P<0.05). Rectal diameter was 47.64 mm and 26.48 mm in case and control groups, respectively (P<0.05).
    Conclusion
    Regarding to increasing of rectal diameter in patients with urinary tract infections in comparison with healthy subjects, ultrasonography can be a reliable method either to confirm or reject the presence of constipation in urinary tract infections.
    Keywords: Urinary tract infection, Constipation, Rectal diameter, Ultrasonography, Children
  • Forouzanfar Mm, Hatamabadi Hr, Hashemi B., Majidi A., Baratloo A., Shahrami A., Bardeh M. * Pages 62-68
    Background And Objective
    The causes of non traumatic abdominal pain are varied from mild to severe onset. This study was carried out to assess the outcome of the patients with non-specific abdominal pain discharged from the emergency department.
    Methods
    This cohort study was carried out on 247 patients (68.4% female, 31.6% male) with non-specific abdominal pain which referred to the emergency department of Imam Hossain hospital in Tehran, Iran during 2010-11. The existence or improvement of pain, readmission to hospital and possible subsequent complications diagnose and death was recorded after four-week through telephone follow-up.
    Results
    247 patients with non-specific abdominal pain were enrolled. Out of 158 patients with recurrence pain, 71 (45%) patients were admitted to the hospital again that finally, cause of pain was diagnosed in 45 (28.5%) patients. The most common cause of abdominal pain was irritable bowel syndrome (3.2%). History of similar pain (OR=4.04, P<0.05), abnormal findings in abdominal ultrasonography (OR=8.2, P<0.05), abnormal urine analysis (OR=7.4, P<0.05) and abdominal pain persisted for more than 2 days (OR=4.04, P<0.05) were independent factors to identifying the causes of abdominal pain.
    Conclusion
    Nonspecific abdominal pain will not lead to appropriate recognition and most of them recover without any complication.
    Keywords: Nonspecific abdominal pain, Ultrasonography, Irritable bowel syndrome
  • Mirfazeli A., Kavianyn N., Vakili Ma, Tajari Ha, Golalipour Mj * Pages 69-73
    Background And Objective
    Cryptorchidism or undescending testis is a developmental defect and occurred in 2-4% of male newborns. This study was done to determine the pattern and risk factors of cryptorchidism in Gorgan, northern Iran.
    Methods
    In this cohort study, 2851 male newborns were examined for cryptorchidism at the birth and follow up for one year after birth in Dezyani referral teaching hospital in Gorgan, northern Iran during April 2010 - December 2011. Mother ethnicity, working in farmland, addiction, consanguinity, age, infant maturity and birth weight were recorded for each subject.
    Results
    The rate of cryptorchidism was 18.9 per 1000 live birth. Bilateral and unilateral cryptorchidism was 11.7 and 7.1 per 1000, respectively. The rate of cryptorchidism in preterm newborns (30 per 1000) was significantly higher than the term (20 per 1000) and post term (11.4 per 1000) newborns (P<0.05). The Mean±SD of newborns weight with unilateral cryptorchidism (3024±537grams) was significantly lower than the healthy newborns (3253±489 grams) (P<0.05). The rate of cryptorchidism in Turkmens (10 per 1000 births) was significantly lower than Fars (21 per 1000 births) and Sistani (23 per 1000 births) newborns (P<0.05). One year Follow up of newborns showed that 41 (77.3%) testes were descent to scrotum.
    Conclusion
    Low births weight, prematurity and ethnicity are the main risk factors of cryptorchidism in northern Iran.
    Keywords: Cryptorchidism, Maturity, Ethnicity, Birth weight
  • Maleki F. *, Sarafpoor S. Pages 74-81
    Background And Objective
    Hydatidosis is a chronic, zoonotic worldwide infection which induced by larval stage of Echinococcus worm. This study was done to assessment the pure and B hydatid cyst fluid antigens for the serological diagnosis of human hydatidosis.
    Methods
    In this descriptive laboratory study, infected liver with Hydatid cyst were obtained from Tehran's slaughterhouses to prepare cyst fluid in different stages. After draining and purifying the cyst fluid, it was centrifuged and subsequently concentrated. Specificity and sensitivity of sera samples including hydatidosis (n=60), worm parasites (n=55), fascioliasis (n=35), toxocariasissera (n=20) and negative control (n=35) were tested by Counter Immunoelectrophoresis (CIEP), ELISA and Dot ELISA methods.
    Results
    Specificity and sensitivity of pure antigen of hydatid cyst using CIEP method was 68.9% and 86.7%, respectively. Specificity and sensitivity of B-antigen using CIEP method was 87.8% and 83.3%, respectively. Specificity and sensitivity of pure antigen of hydatid cyst using ELISA method was 76.7%, and 93.3%, respectively. Specificity and sensitivity of B-antigen using ELISA method was 96.7% and 88.3%, respectively. Specificity and sensitivity of pure antigen of hydatid cyst using Dot ELISA method was 83.3% and 100%, respectively. Specificity and sensitivity of B-antigen using Dot ELISA method was 100% and 98.3%, respectively.
    Conclusion
    B-antigen using Dot ELISA method is the most suitable serological test for the diagnoses of hydatid test.
    Keywords: Hydatidosis, Pure antigen, B, antigen, ELISA, Dot ELISA, Counter Immunoelectrophoresis
  • Mojtabavi Naeini M., Vallian Broujeni S., Hashemzadeh Chaleshtori M. * Pages 82-88
    Background And Objective
    SLC26A4 gene mutations after GJB2 mutations are the second currently identifiable genetic cause of autosomal recessive non syndromic hearing loss (ARNSHL) which currently is used in molecular diagnosis of ARNSHL. Several potential STR markers related to this region have been reported. This study was carried out to identity the informativeness of D7S2456 CA repeat STR marker in SLC26A4 gene region in five ethnic groups of the Iranian population.
    Methods
    In this descriptive study, The locus was genotyped in 165 unrelated healthy individuals of five different ethnics including Fars, Azari, Turkmen, Gilaki and Arabs ethnic groups using polymerase chain reaction (PCR) followed by polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) and fluorescent capillary electrophoresis. Data was analyzed by Gene Marker HID Human STR Identity software, Gene Pop program and Microsatellite Tools software.
    Results
    Analysis of the allelic frequency revealed the presence of 9 alleles for D7S2456 marker in the Iranian population, which allele 5 at the D7S2456 locus with 55% frequency was the most frequent. The most frequent heterozygosity with rate of 81.8% belongs to Azari ethnic group. Analysis of deviations from Hardy-Weinberg equilibrium demonstrated that all the ethnics except Fars were in equilibrium for D7S2456 locus. D7S2456 marker is a moderately informative marker in Iranian ethnic population (PIC value within 0.44 and 0.7).
    Conclusion
    D7S2456 is a moderately informative marker in diagnosis of SLC26A4 based autosomal recessive non syndromic hearing loss in Iranian population by linkage analysis.
    Keywords: Short Tandem Repeat, SLC26A4 gene, D7S2456 marker, Autosomal recessive non syndromic hearing loss, Ethnicity, Iran
  • Moosazadeh M., Ashrafian Amiri H., Vaseghi Amiri R., Dehghan A., Nezammahalleh A., Khanjani N. * Pages 89-95
    Background And Objective
    Due to the increase of incidence of extrapulmonary tuberculosis in Iran, This study was conducted to determine the epidemiological pattern of extrapulmonary tuberculosis in the Mazandaran province, northern Iran.
    Methods
    This descriptive-analytic study was carried out on medical record of 3313 tuberculosis patients in Mazandaran province, northern Iran during 2001-11. Age, gender, affected year, area and affected organ were gathered for each patient.
    Results
    843 (25.4%) of subjects were diagnosed with extrapulmonary tuberculosis. The incidence of extrapulmonary tuberculosis increased by 4% for every unit increase in incidence year (P<0.05). The mean age of patients with extrapulmonary tuberculosis was significantly less than patients with pulmonary tuberculosis (42.8±20.6 years vs. 48.7±21.2, P<0.05). Extrapulmonary tuberculosis was significantly higher in women (P<0.05). The chance of extrapulmonary tuberculosis in women was 1.7 times of men. Lymph node (33%) was the most common affected organ followed by pleura (18.9%) and bone (17.7%).
    Conclusion
    The trend of incidence of extrapulmonary tuberculosis was ascending during 2001 to 2011. The most affected organ in extra pulmonary tuberculosis was lymph nodes.
    Keywords: Extrapulmonary Tuberculosis, Incidence, Lymph node, Gender, Age
  • Ghandehari K., Sharifi Razavi A. *, Moghaddam Ahmadi A., Taheri Heravi M., Fadaei S., Dastgheib Ss, Ebrahimzadeh S. Pages 96-101
    Background And Objective
    The Detection of neurologic signs for topographical disorders in central nerves system can prevent unnecessary neuroimaging techniques such as MRI. This study was performed to determine the diagnostic value of physical examination for topographic detection of infratentorial lesions in patients with cerebrovascular syndromes.
    Methods
    This descriptive study was done on 200 patients with cerebrovascular syndrome in Qaem Hospital in Mashhad, north-east Iran during 2011. Regarding to topographic physical examination, sensitivity, specificity, positive and negative predictive value and accuracy of signs of syndromes were compared to MRI as gold standard method.
    Results
    The accuracy of tetraparesis and crossed syndromes for localization of brain lesion in brainstem was 79% and 83%, respectively. The accuracy of hemiataxia for localization of brain lesion in ipsilateral cerebellar hemisphere was 98%. The accuracy of Wallenberg syndrome for localization of brain lesion in posterolateral medulla was 98%.
    Conclusion
    Using clinical neuro-examination skills and accurate topographic physical examination can prevent unwanted MRI technique for the diagnoses of cerebrovascular syndromes.
    Keywords: Cerebrovascular Syndrome, Lesion, Topography, Brain, Cerebrovascular, MRI
  • Mozafari Chenijani Sn, Azarhoush R., Amiriani T. *, Roshandel Ghr Pages 102-106
    Background And Objective
    Colonoscopy is the best method for management of patients with Hematochezia or lower gastrointestinal bleeding (LGIB). This study was conducted to assess the endoscopic and histopathologic findings in patients with hematochezia.
    Methods
    This descriptive –analytical study was done on 117 (50 males, 67 females) patients whom referred to 5th Azar hospital in Gorgan, northern Iran during 2010. Demographic characteristics, medical history and colonoscopic and histopathologic findings were recorded for each patient.
    Results
    Hemorrhoid was the most common finding in colonoscopic examination. Inflammatory bowel disease (IBD) and cancer were the most common feature in the under and higher than 43 age old patients, respectively (P<0.05). Ulcerative colitis (22.2%) was the most common finding in histopathological examination. Rectosigmoid was the most common anatomical location of involvement in IBD cases. Cancer and IBD were occurred in the left colon.
    Conclusion
    Flexible sigmoidoscopy can be a selected procedure for evaluation of hematochezia in the <43 age old patients but in >43 age old subjects sigmoidoscopy or colonoscopy should be made based on patient's status.
    Keywords: Gastrointestinal tract, Hematochezia, Colonoscopy, Cancer, Inflammatory bowel disease
  • Alavi Sm *, Roozbeh F., Behmanesh F. Pages 107-113
    Background And Objective
    Indiscriminate use of antibiotics is one of the major health problems worldwide. Rapidly increasing incidence of antibiotic-resistant microbes warns healthcare authorities in the country to use drugs, reasonably. This study was carried out to assess the pattern of antibiotic usage in Razi teaching hospital in Ahvaz, southwest of Iran.
    Methods
    This descriptive –analytical study was conducted on 17668 hospitalized patients in Razi teaching hospital Ahvaz, southwest of Iran during 2012. Proper or inappropriate antibiotic usage was judged based on existing national guidelines or guidelines referenced in textbooks.
    Results
    3119 of patients were received antibiotics which 20.4% of patients were being treated unnecessarily. 2482 (79.6%) of patients had indications for antibiotic therapy. Out of 2482 patients with indications for antibiotic therapy, 51.9%, 18.1 % and 6.5 % of patients were received incorrect antibiotic regiment, inadequate dose and unsuitable duration of therapy, respectively. The highest rate of unnecessary, inappropriate, incorrect duration and dosage of antibiotics were observed in internal, scorpion wards and the lowest was in infectious diseases and obstetrics wards (P<0.05).
    Conclusion
    The pattern of antibiotic usage in Razi teaching hospital in Ahvaz was inappropriate. Unnecessary prescription, inappropriate antibiotic spectrum, inadequate dose and duration of antibiotics were inappropriate treatment strategy.
    Keywords: Antibiotic, Rational prescription, Inadequate dosage
  • Rabiei M. *, Rahimi A., Kazemnezhad Leyli E., Jalalian B., Massoudi Rad S. Pages 114-120
    Background And Objective
    Radiotherapy is a main therapeutic regiment in the treatment of head and neck cancers. Radiation not only eradicate cancer but it also cause damage to healthy surrounding tissues, giving rise to objective and subjective problems. This study was done to evaluate the subjective complications of post radiation in patients with head and neck cancer.
    Methods
    This descriptive –analytic study was carried out on 45 patients with head and neck cancer (28 males and 17 females) whom were gone under radiotherapy in Rasht, Iran. Subjective complications evaluated before, during, 1 month and 3 months after radiotherapy. Persian version of LENT-SOMA questionnaire was used. Pain, xerostomia, dysphagia, trismus and dysgeusia were recorded for each subject.
    Results
    80% of subjects experienced Pain. In the study period, pain intensity, frequency and analgesic consumption were belonging to ear and throat. One month after post radiation, pain intensity, frequency and analgesic consumption belong to ear, throat, jaw, mouth and teeth which were significantly more than 3 months after radiotherapy (P<0.05). One month after post treatment, xerostomia, dysphagia, trismus and dysgeusia were significantly more than 3 months after radiotherapy (P<0.05). Pain in ear and jaw had significant correlation with radiation dosage (P<0.05).
    Conclusion
    Intensity of subjective complains were aggravated and merge one month after radiotherapy and can be reduced to nearly the initial stage of treatment, three months after radiotherapy.
    Keywords: Radiotherapy, Cancer, Head, Neck, Pain, Dysphagia, Xerostomia, Dysgeusia
  • Asadi F. *, Hashemian Naeini Es Pages 121-125
    Background And Objective
    Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) syndrome is characterized by Mullerian duct aplasia in an XX individual with female phenotype presenting primary amenorrhea at adolescence. This study was done to determine the mutations of cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) gene including DF508, G542X, N1303K, W1282X in patients with MRKH syndrome.
    Methods
    This case-control study was performed on 25 females with MRKH syndrome and 25 healthy females. Blood sample was taken from each subject. DNA genomic was isolated by standard methods and common mutations of CFTR gene analyzed by ARMS-PCR.
    Results
    DF508 gene was found in 3 in case and one individual in control group. G542X, N1303K and W1282X gene was not detected.
    Conclusion
    DF508 gene was found in 12% of patients with MRKH syndrome.
    Keywords: MRKH syndrome, CFTR gene, DF508 gene, ARMS, PCR
  • Khodabakhshi B., Tafreshi M. *, Aminolsharieh Najafi S. Pages 126-130
    Borreliosis or recurrent fever is a spirochete disease which is caused by various species of borrelia and characterized by recurrent episodes of fever, chills and spirochetemia that could lead to multiple organ involvement and even death. In this case report, a 23 years old man was presented with shaking chills, fever and abdominal pain from a week before hospital admission. Borrliosis was confirmed following observation of Spirochete in peripheral blood smear. The patient was treated with doxycycline orally and one week after treatment discharged with a good general condition. Coincidence of borreliosis with underlying haemolysis in this patient was misled clinical presentation.
    Keywords: Recurrent fever, Borrelia, Hereditary spherocytosis
  • Amri Maleh P. * Pages 131-134
    Airway pressure release ventilation (APRV) is a new mode of ventilation. APRV is used in the acute respiratory distress syndrome when the low tidal volume strategy was not responding to assisted controlled mandatory ventilation (ACMV). Four cases of acute respiratory distress syndrome and severe life threatening hypoxia with ACMV whom were successfully managed with APRV are reported in this article. Although hypoxemia patients were treated by APRV method but eventually two patients died.
    Keywords: ARDS, APRV, ACMV, Mechanical ventilation