فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، زمستان 1392)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، زمستان 1392)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • فاطمه حسینی مجرد*، رضا اکبریان صفحه 11
    شیخ اشراق از موافقان نظریه وجود ذهنی است و برای اثبات آن برهان اقامه کرده است. او به تمایز عالم ذهن و عین و وجود صور معقوله در ذهن اذعان می کند، اما ملاک ادراک و تعقل از نظر وی صورت معقوله نیست. ادراک حقایق از نظر سهروردی با شهود مستقیم و بی واسطه نفس حاصل می شود که او آن را علم اشراقی می نامد. پس ملاک ادراک از نظر او علم اشراقی نفس است؛ و صورت معقوله که همراه با علم اشراقی در ذهن حاصل می شود و به عقیده شیخ اشراق وجودی مثالی دارد، تبعی و ثانوی به شمار می آید. نفس با علم اشراقی به درک اشیا نایل می شود و در این هنگام براساس برهان شیخ اشراق صورت شی ء در ذهن وجود پیدا می کند. بنابراین اعتقاد سهروردی به وجود ذهنی با علم اشراقی ناسازگار نبوده، قابل جمع است.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، صورت معقوله، علم اشراقی، سهروردی
  • میثم رزمگیر*، سید محمد انتظام صفحه 27
    قوه خیال در بین سایر قوای ادراکی چه نقش و وظیفه ای بر عهده دارد؟ آیا ادراک خیالی امری مادی و مربوط به عالم محسوسات است یا امری است مجرد؟ ابن سینا و سهروردی قوه خیال را به منزله یکی از قوای باطنی معرفی می کنند و نیز خیال را یکی از مراحل ادراک می دانند. در این مقاله نخست مبانی جهان شناسانه و سپس مبانی نفس شناسانه ابن سینا را بیان می کنیم. ابن سینا با مشرب مشائی به بحث قوه خیال می پردازد. وی قوه خیال را قوه ای می داند که صورت های موجود در حس مشترک را در خود نگاه می دارد و در جریان ادراک خیالی، خیال را به عالم حس محدود می کند. سپس مبانی جهان شناسانه و نفس شناسانه شیخ اشراق را بیان می کنیم. سهروردی نیز با مشرب اشراقی به بحث قوه خیال می پردازد. وی همانند ابن سینا قوه خیال را مادی می داند، اما در جریان ادراک خیالی، نظریه ابن سینا را نمی پذیرد و صورت های مشاهده شده در قوه خیال را صوری می داند که در قوه خیال ظهور یافته اند. به نظر او یک عالم داریم غیر از عالم ماده که اصل همه چیز آنجاست و در جریان ادراک خیالی صور موجود در آن عالم در قوه خیال ظهور می یابند. او این عالم را عالم مثال (صور معلقه) می نامد. در قسمت پایانی مقاله نیز به اشتراک ها و اختلاف های دو فیلسوف می پردازیم.
    کلیدواژگان: قوه خیال، ادراک خیال، عالم مثال، مجرد، مادی، نفس، قوای باطنی، عالم ماده
  • محمدهادی توکلی*، علی شیروانی صفحه 49
    ابن سینا در آغاز الهیات اشارات مدعی می شود که از تفتیش در محسوسات می توان به وجود امری غیرمحسوس و مجرد پی برد. وی از طریق حمل ماهیات مخلوطه بر ماهیت لابشرط استدلال می کند که ماهیت لابشرط از عوارض مادی ماهیات مخلوطه مبراست و لذا غیرمحسوس است. بیان ابن سینا موهم آن است که وی ماهیت لابشرط مذکور را در خارج از اذهان موجود می داند، به گونه ای که خواجه طوسی برخلاف برخی دیگر کتبش که وجود امر کلی را در خارج ممتنع می داند، در تفسیر بیان ابن سینا حکم به خارجیت ماهیت لابشرط در عین نامحسوس بودن می کند؛ درحالی که به قرینه بیانات ابن سینا در دیگر کتبش، وی امر کلی را تنها در ذهن موجود می داند. به نظر می رسد که ابن سینا در اشارات درصدد اثبات آن است که ماهیت لابشرط در ظرف ذهن، امری مجرد است و از همین طریق وجودی مجرد را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: کلی، نفس ناطقه، مجرد، محسوسات، ابن سینا، خواجه طوسی
  • محمد سربخشی*، علیرضا تاجیک صفحه 63
    تقابل عقل فلسفی با عقل دینی و انکار عقلانیت فلسفی ازجمله مطالب جدیدی است که امروزه برخی نویسندگان در حوزه اندیشه دینی بدان می پردازند. خودبسندگی عقل فلسفی و گرفتاری آن در چنگال قواعد فلسفه یونان باستان شبهات دیگری هستند که در برابر گرایش به فلسفه پدید آمده اند. عدم درک صحیح معنای عقل و عقلانیت در فلسفه اسلامی و آشنایی نابسنده با اندیشه های ناب این فلسفه اصلی ترین دلیل چنین برداشت ها و نسبت هایی است. مقاله پیش رو با بازکاوی معنای این واژه ها در متون اصیل فلسفه اسلامی، درصدد پاسخ گویی به اشکالات و شبهات مزبور است.
    کلیدواژگان: عقل، عقلانیت، عقل دینی، عقل فلسفی، خودبسندگی عقل
  • محمدکاظم رضازاده جودی* صفحه 83
    بنابر نظریه دوگانه انگاری جوهری، انسان تشکیل یافته از دو جوهر متفاوت نفس یا ذهن غیرفیزیکی و بدن فیزیکی است و آنها تباین ذاتی دارند. مشهورترین شارح و مدافع این نظریه در دوره جدید، رنه دکارت است. وی حیاتی تازه به آن بخشیده و استدلال های پرشماری مانند کاربرد زبان، خلاقیت رفتاری، شک روشمند، ادراک حسی متمایز و تقسیم ناپذیری نفس را به سود آن صورت بندی کرده است. در این مقاله نخست این پنج استدلال را به وضوح تبیین، و سپس نقدهایی را بر آنها مطرح ساخته ایم. به علاوه، به برخی اشکالاتی که دوگانه انگاری جوهری، به صورت عام، با آنها روبه روست نیز اشاره کرده ایم.
    کلیدواژگان: دکارت، جوهر ذهنی، جوهر فیزیکی، آگاهی، تفکر، تمایز نفس و بدن، ابعاد
  • محمدحسین مختاری*، مهدی سرلک صفحه 107
    هرمنوتیک فلسفی یکی از مهم ترین رویکردهای هرمنوتیکی است که مارتین هایدگر آن را پایه ریزی و تبیین کرد و هانس جورج گادامر آن را تدوین کرد و توسعه بخشید. گادامر که شاگرد خصوصی هایدگر بود، در معروف ترین اثرش در هرمنوتیک به نام حقیقت و روش به تحلیل و نقدی گسترده و پرمحتوا از اندیشه هرمنوتیک روشی پرداخت. هرمنوتیک روشی، بر ارائه اصول و قواعد و روش شناسی تفسیر صحیح متون همت می گمارد؛ اما گادامر بنیان هرمنوتیکی خود را بر نفی روش و پدیدارشناسی فهم وجودی استوار می سازد و با اتکا بر اصول هرمنوتیکی خود، الگوی مفاهمه دیالکتیکی را ارائه می دهد.
    این نوشتار، کیفیت ابتنای فلسفه هرمنوتیکی گادامر بر نفی روش را توصیف و تحلیل می کند تا از این رهگذر بتواند علاوه بر تبیین «مفاهمه دیالکتیکی مبتنی بر پرسش و پاسخ» به منزله روش بدیل گادامر در نفی روش، فرصتی برای بررسی این روش در اختیار قرار دهد و روشن خواهد شد که الگوی وی، دارای مشکلات پرشماری از قبیل ابهام، دور و تسلسل است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هرمنوتیک فلسفی، گادامر، روش، روش شناسی
  • لطف الله نبوی*، علی بیگدلی صفحه 129
    یکی از اصول مهمی که در اثبات برخی از قضایای اساسی منطق جدید و بسیاری از قضایای ریاضیات از آن بهره می گیرند اصل استقرای ریاضی است. پرسش این است که آیا این اصل بدیهی است؟ به ظاهر شهودهای عرفی، بداهت آن را تایید نمی کنند. لذا وضوح برهان قضایای مبتنی بر اصل فوق نیز کانون تردید است و توجیه برهان چنین قضایایی، مشروط به اذعان بر درستی اصل استقرای ریاضی خواهد بود. گمان می کنیم اصل فوق با تکیه بر مفاهیم و اصول اولیه مجموعه اعداد طبیعی اثبات پذیر است و بدین ترتیب با اثبات آن، دغدغه احتمالی تشکیک در استحکام منطقی اصل استقرای ریاضی و قضایای مبتنی بر آن در منطق جدید مرتفع خواهد شد.
    کلیدواژگان: اعداد طبیعی، مجموعه، استقرای ریاضی
  • صفحه 143
|
  • Fatima Husseini Mujarrad, Reza Akbariyan Page 11
    Shaykh Ishraq is among the proponents of the theory of mental existence and has offered argumentations for it. He acknowledges the distinction between the world of subject and the world of object as well as the existence of intelligible forms in the mind; but the intelligible form, for him, is not the criterion for perception and intellection. understanding realities, for Suhrawardi, is realized through direct and immediate intuition of the soul, which he calls ‘the illuminative knowledge’. For him, then, the criterion for understanding is the illuminative knowledge of the soul; and the intelligible form, which is formed in mind along with illuminative knowledge and is an ideal being, is considered secondary and subordinate. The soul gains knowledge of objects through illuminative knowledge and, based on the argument offered by Suhrawardi, it is at this moment that the form of the object is realized in mind. Therefore, Suhrawardi’s belief in mental existence is not incoherent with illuminative knowledge, and they may be reconciled.
    Keywords: mental existence, intelligible, illuminative knowledge, Suhrawardi
  • Meytham Razmgir*, Sayyid Muhammad Intezam Page 27
    What is the function of imagination faculty among other cognitive faculties? Is imaginative perception a material entity, related to the world of sensible objects, or an immaterial one? Ibn Sina and Suhrawardi introduce the imagination faculty as one of the inner faculties, and imagination as one of the stages in perception. In the present article, first we state the cosmological and psychological bases of Ibn Sina’s view. He poses the imagination faculty in his own Peripatetic school of thought. He regards the imagination faculty as one holding in itself the forms existing in the common sense, and limits – in the course of imaginative perception – fantasy to the sensible world. We, then, will state the cosmological and functionalist bases of Suhrawardi. Suhrawardi, discusses the imagination faculty within the framework of an Illuminative school of thought. He, like Ibn Sina, regards it a material faculty; but he does not accept, in the course of imaginative perception, Ibn Sina’s theory, and regards the forms perceived in the imagination faculty as forms just appeared in the imagination faculty. For him, we have another world apart from the material world wherein the reality of everything exists, and in the course of imaginative perception, the forms existing in that world appear in the imagination faculty. He calls it ‘the world of ideas’ (pendent forms).At the end, we will deal with the common points and differences between these two philosophers.
    Keywords: imagination faculty, imaginative perception, the world of ideas, abstract, material, soul, inner faculties, material world
  • Muhammad Hadi Tawakkuli, Ali Shirwani Page 49
    In the first pages of ‘theology’ in his Ishārāt, Avicenna claims that we may find out an abstract non-sensible thing through investigating the sensible things. By superimposing mixed quiddity over the non-conditioned quiddity, he argues that non-conditioned quiddity is free from the material accidents of mixed quiddities, hence non-sensible. This leads to misunderstanding that he regards the non-conditioned quiddity as existing out of the mind; thus, Khwāja Tūsī, unlike some of his books that regard general entities out of mind as impossible, in interpreting Avicenna’s statement says that non-conditioned quiddity, while non-sensible, is out of mind. This is in spite of the fact that Avicenna, based on his other books, regards general entities existing only in mind. It seems that in Ishārāt, Avicenna is seeking to prove that general entity in mind, i.e. non-conditioned quiddity in mind, is an abstract entity; thus, he prove an abstract being.
    Keywords: general, intellective soul, abstract, sensible, Avicenna, Khwāja Tūsī
  • Muhammad Sarbakhshi, Ali, Reza Tajik Page 63
    The contrast between philosophical intellect and religious intellect as well as the denial of philosophical intellectuality are among the new discussions dealt with by some authors in the sphere of religious thought. Self-sufficiency of philosophical intellect and its slavery in the hands of philosophical rules of the ancient Greece are among other doubts casted upon philosophy. No proper understanding of the meaning of intellect and intellectuality in Islamic philosophy and insufficient acquaintance with pure thoughts of that philosophy are among the main reasons for such misunderstandings. The present article reviews the meanings of these terms in original texts of Islamic philosophy to answer the abovementioned objections and doubts.
    Keywords: intellect, intellectuality, religious intellect, philosophical intellect, self, sufficiency of intellect
  • Muhammad Kazem Reza, Zade Judi* Page 83
    According to the theory of essential dualism, human being is composed of two different essences, i.e. soul or non-physical mind, and physical body, which are essentially divergent. The best-known contemporary expositor and proponent of this theory is Rene Descartes. He has given this theory a new life and formulated numerous arguments for it including language usage, behavioral creativity, methodical doubt, distinctive sensory perception, and the indivisibility of soul. In this article, we have first clearly explained those arguments, and criticized them. In addition, some objections are mentioned, with which essential dualism, in general, is faced.
    Keywords: Descartes, mental essence, physical essence, awareness, thinking, distinction of soul, body, dimensions
  • Muhammad Hussein Mukhtari, Mahdi Sarlak Page 107
    Philosophical hermeneutics is one of the most important hermeneutical approaches founded and explained by Martin Heidegger, and formulated and developed by Hans-George Gadamer. In his best-known work in hermeneutics entitled Truth and Method, Gadamer, who was a special disciple to Heidegger, analyzed and broadly reviewed the theory of methodical hermeneutics. Methodical hermeneutics attempts to present principles, rules and methodology of correct interpretation of texts. Gadamer, however, based his hermeneutics on negating methods and phenomenology of existential understanding, and presented dialectic understanding based on his hermeneutical principles. The present article describes and analyses the way Gadamer based his philosophical hermeneutics on negating methods so that it can explain “dialectic understanding based on question and answer” as Gadamer’s alternate method in negating methods, and also it can provide an opportunity to investigate that method. In this way, it will be clarified that his model suffers from many drawbacks such as ambiguity and vicious circle.
    Keywords: hermeneutics, philosophical hermeneutics, Gadamer, method, methodology
  • Lutfullāh NabawĪ*, Ali BigdelĪ Page 129
    One of the important principles used in proving some of the basic propositions in new logic as well as many propositions in mathematics is ‘mathematical induction’. The question is whether this principle is an axiomatic one. Apparently, common sense does not prove it as axiomatic. Thus, the clarity of the demonstration for propositions based on the above principle is doubtful, and the justification of such demonstrations is contingent upon acknowledging the accuracy of the principle of mathematical induction. The authors think that the above principle is provable by relying on primary notions and principles governing the set of natural numbers; and thus by proving it, the probable concern about the doubt on logical strength of the principle of mathematical induction and the propositions based on it in new logic is removed.
    Keywords: natural numbers, set, mathematical induction