فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده الهی دوست*، علی ربانی، بهزاد شمس صفحات 1-38
    در جوامع امروزی بیماری های واگیر نسبت به گذشته کاهش چشمگیری یافته، اما بیماری های غیر واگیر و انواع سرطان ها رو به افزایش است. تحقیقات مختلف نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر یکی از عواملی است که از بسیاری امراض پیشگیری می کند. بنابراین، ترویج تغذیه با شیر مادر می تواند مادران و کودکان را از ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن مصون کند. در سال های اخیر اهداف تغذیه انحصاری با شیر مادر در کشور به طور مطلوب محقق نشده است. از آن جا که پدیده شیردهی با سازه های فرهنگی اجتماعی درهم آمیخته است، برای شناخت عوامل موثر در آن بایستی به بستر و زمینه های آن در جامعه توجه کرد. از این رو، شناخت الگوهای اجتماعی فرهنگی موثر در تغذیه با شیر مادر می تواند راه موثری برای ترویج تغذیه با شیر مادر باشد. روش به کار گرفته شده در این پژوهش به صورت کیفی و به شیوه مردم نگاری است. جامعه آماری 37 نفر از کارکنان بهداشتی و مادرانی است که مورد مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. یافته های این پژوهش در قالب سه کد تبیینی که حاصل استخراج و مقوله بندی داده در 365 کد باز، 68 کد محوری، و 10 کد گزینشی است عبارت است از: عوامل فردی موثر در تغذیه با شیر مادر، عوامل فرهنگی موثر در تغذیه با شیر مادر، و عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر در تغذیه با شیر مادر. یافته های این مطالعه نشان می دهد که عوامل روانی و مادری، آگاهی و آمادگی مادر، باورهای مادر، و حمایت اجتماعی از جمله مهم ترین عوامل تاثیرگذار در شیردهی مادران است. این مطالعه نشان می دهد که اگرچه عوامل زیست فیزیکی از جمله عواملی است که در شیردهی مادران تاثیر می گذارد، این عوامل خود تحت تاثیر احساسات مادرانه، آرامش و اعتماد به نفس مادر، و باورهای فرد است. از آن جا که باورهای فرد تحت تاثیر شبکه روابط اجتماعی و از جمله خانواده است و با توجه به این که در جامعه ایرانی هنوز خانواده نقشی تعیین کننده در باورها و رفتارهای افراد دارد، پدیده شیردهی ارزشی اجتماعی به شمار می رود. همچنین، حمایت اجتماعی اطرافیان از جمله مادر، همسر، پزشک، و کارکنان بهداشتی نقش تعیین کننده ای در روند شیردهی مادران دارد. از طرفی، در زنان شاغل، علاوه بر عوامل ذکرشده، حمایت اطرافیان و رعایت قوانین شیردهی از عوامل موثر در شیردهی مادران است.
    کلیدواژگان: الگوهای فرهنگی، تغذیه با شیر مادر، حمایت اجتماعی، مادری، مردم نگاری
  • عبدالعلی توجهی، آرزو ملکشاه صفحات 39-60
    مهریه، به منزله یکی از حقوق مالی زوجه در اسلام، جایگاه و اهمیت ویژه ای دارد. قرآن کریم از مهریه به منزله صداق، نحله، و... تعبیر می کند و نحله نشانه صداقت مرد به زن در پیمان زناشویی است. در فقه امامیه و قانون مدنی ایران برای مهریه سقفی تعیین نشده و میزان آن به توافق طرفین محول شده است. در سال های اخیر، تغییر نظام ارزش ها، هنجارها، باورها، و... موجب شده است که مهریه از جایگاه اصلی اش فاصله بگیرد و به میزان چشمگیری افزایش یابد. این افزایش باعث بروز مشکلاتی در کارکرد خانواده، جامعه، و... شده است. سوال اصلی این پژوهش این است که جایگاه مهریه های سنگین در آموزه های دینی چیست؟ نتایج بیانگر آن است که اگرچه در اسلام برای مهریه سقفی تعیین نشده است، قراردادن مهریه سنگین لااقل ناپسند شمرده می شود. شاید فلسفه این کراهت پیامدهای منفی و تبعات ناگوار اجتماعی است که از مهریه های سنگین متوجه فرد و جامعه می شود. فقها هم مسلمانان را بر سبک گرفتن مهریه تشویق کرده و از گرفتن مهریه سنگین بر حذر داشته اند. در پایان هم راهکارهایی برای برون رفت از این معضل عرضه شده است.
    کلیدواژگان: حقوق، خانواده، زن، مهریه، مهریه سنگین
  • زینب زارعی نژاد صفحات 61-81
    پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ای رابطه بین منزلت های هویتی با رضامندی زناشویی زوج های شاهد و غیرشاهد دانشجو می پردازد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کل دانشجویان متاهل اعم از شاهد و غیرشاهد دانشگاه های شهر کرج است و تعداد نمونه آماری، با توجه به ماهیت پژوهش، 400 نفر (200 نفر دانشجوی متاهل مرد و 200 نفر دانشجوی متاهل زن) تعیین شد. سپس از بین این دانشگاه ها، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، گروه نمونه انتخاب شدند. اطلاعات لازم برای این پژوهش، از اجرای دو آزمون پرسش نامه منزلت هویت فرد (Eom-Eis-2) و پرسش نامه رضامندی زناشویی انریچ هم زمان به دست آمده اند. برای پاسخ به فرضیه ها و سوال های پژوهش، با توجه به ماهیت متغیرها، از روش های استنباطی شامل آزمون های Z و t برای معنی داربودن ضریب همبستگی r و آزمون Zr فیشر برای مقایسه همبستگی های دو گروهی و هم چنین آزمون t و U من ویتنی برای مقایسه میانگین ها و مجموع رتبه های دو گروه استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که هویت یافتگی با رضامندی زناشویی ارتباط مثبت و معنی داری دارد. به عبارتی، میزان رضامندی زناشویی در افرادی که از منزلت هویت یافتگی بالایی برخوردارند بیشتر است. هم چنین یافته حاکی از آن است که اختلاف همبستگی دو متغیر (رضامندی و ابعاد هویت) بین دو گروه متاهلین شاهد و غیرشاهد در بعد هویت یافتگی، به طور مثبت، معنی دار است، ولی در سایر ابعاد هویت این اختلاف معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشویی، منزلت هویتی، شاهد، غیرشاهد
  • میثم زنگنه، عیسی نیازی، راحیل میرکتولی، الهام عاشوری، رامین باقری صفحات 83-110
    هدف از این مطالعه رتبه بندی عوامل موثر در اشتغال زایی زنان کارآفرین بخش تعاون استان خراسان رضوی است. پس از مطالعه پیشینه تحقیق و بررسی ابعاد مختلف گرایش زنان به اشتغال، نخست درخت تصمیم گیری سلسله مراتب عوامل موثر در کارآفرینی و اشتغال زایی زنان شناسایی شد. سپس، با استفاده از تکنیک تاپسیس (TOPSIS) و روش وزن دهی آنتروپی شانون، عوامل موثر در اشتغال زایی زنان رتبه بندی شد. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که یکی از مهم ترین انگیزه های زنان برای اشتغال، رفع نیازهای مادی است. بر این اساس، شغل درآمدزا برای زنان نیازهای مالی آنان را رفع می کند و کمکی اقتصادی در بهبود وضعیت مالی خانواده است. عامل جلوگیری از افسردگی در زنان رتبه آخر را در بین گزینه های موثر در اشتغال زایی زنان کسب کرده است.
    کلیدواژگان: اشتغال زایی، تعاون، زنان، تکنیک تاپسیس (TOPSIS)، کارآفرینی
  • سهیلا صادقی فسایی، مریم ایثاری صفحات 111-138
    با وجود تلاش برای مدیریت و کاهش طلاق، امروزه این پدیده در جامعه ایرانی روندی افزایشی به خود گرفته است؛ به طوری که، شاخص ها نشان می دهند روز به روز بر تعداد خانواده های طلاق در ایران افزوده می شود. در این میان «زندگی پس از طلاق» که تا چندی پیش چندان مورد توجه نبود به مسئله ای جدی برای جامعه شناسان خانواده بدل شده است. از سویی، بر اساس نتایج تحقیقات، طلاق پیامدهای بیشتری را برای زنان به همراه می آورد. یکی از این پیامدها چالش های هویتی پس از طلاق است. به این ترتیب، پژوهش حاضر با اتخاذ رویکردی کیفی و تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با هجده زن مطلقه به دنبال فهم چالش های هویتی زنان پس از طلاق و نحوه بازتعریف «خود» و ساخت «هویت» جدید در میان آنان است. «خود» مفهومی کلیدی در تئوریزه کردن ماهیت شخص است و به او توانایی تجسم بخشیدن به هویت خویش را می دهد. بر این اساس، نتایج این تحقیق نشان می دهد که با رخداد طلاق تغییرات متعددی در فهم و تصور کنش گران از «خود» درونی و بیرونی شان پدید می آید که لزوم بازتعریف و خلق هویتی جدید پس از طلاق را برای آن ها آشکار می کند. همچنین، یافته های این پژوهش نشان می دهد که بیشتر ابعادی که زنان در آن مبادرت به بازتعریف «خود» می کنند شامل نقش های جدید، سبک زندگی جدید، ارتباطات جدید، و امنیت هستی شناختی و روانی است؛ ابعادی که هر یک با رخداد طلاق دست خوش تغییر و چالش می شود و ارتباط تنگاتنگی با ساختار هویتی زنان دارد. از سویی، متغیرهای زمینه ای و مداخله گری چون سن فعلی، سن در هنگام طلاق، طبقه اجتماعی، وضعیت اشتغال، مدت دوره ازدواج، فرزندداشتن یا نداشتن، و عادت واره سنتی یا مدرن کنش گران در نحوه مواجهه آنان با تغییرات هویتی پس از طلاق و چگونگی بازتعریف «خود» اثرگذار است.
    کلیدواژگان: بازتعریف خود، روش کیفی، طلاق، عادت واره، مفاهیم حساس نظری، هویت
  • ژاسنت صلیبی، عارفه سادات احمدی صفحات 139-162
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه شیوه های فرزندپروری مقتدرانه، مستبدانه، و آزادگذارانه و کمال گرایی انطباقی (هدف مندی، نظم و سازماندهی، و تلاش برای عالی بودن) و کمال گرایی غیرانطباقی (حساسیت بین فردی، استاندارد های بالا برای دیگران، ادراک فشار از سوی والدین) مادران با سازگاری عاطفی و اجتماعی دانش آموزان سال دوم دبیرستان های شهر تهران است. 200 نفر از مادران همراه با فرزندانشان، که در منطقه دو شهر تهران در مقطع دوم دبیرستان تحصیل می کردند، به طور تصادفی انتخاب شده و در این پژوهش شرکت کردند. از مادران خواسته شد پرسش نامه شیوه های فرزندپروری والدین (PAG) (Baumrind، 1973) و پرسش نامه کمال گرایی (هیل، 2004) را تکمیل کنند و فرزندان آن ها به پرسش نامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی (AISS) (سینگها و سینگ، 1993) پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش های آماری شامل فراوانی، درصد، درصد تراکمی، میانگین، انحراف استاندارد، هم بستگی، تحلیل واریانس یک سویه، آزمون T و آزمون تعقیبی توکی هم زمان استفاده شد. نتایج نشان داد بین نمرات سازگاری نوجوانان بنا بر شیوه های فرزندپروری مادران تفاوت معناداری وجود دارد؛ یعنی شیوه های فرزندپروری نقش تعیین کننده ای در سازگاری عاطفی نوجوانان دارد؛ اما در کیفیت سازگاری اجتماعی گروه نمونه تحقیق عامل تعیین کننده ای به شمار نمی رود. بین میانگین نمرات سازگاری عاطفی دانش آموزان از نظر کمال گرایی غیرانطباقی و انطباقی مادرانشان تفاوت معناداری وجود ندارد. بنابراین، محاسبات آماری درباره هم بستگی در دو بعد کمال گرایی در رابطه با نمرات سازگاری عاطفی، نشان داد که تنها شاخص حساسیت بین فردی با سازگاری عاطفی دانش آموزان دختر گروه نمونه هم بستگی معنادار دارد؛ یعنی هرچه حساسیت بین فردی زیادتر می شود، ناسازگاری عاطفی هم افزایش می یابد. همچنین، بین نمرات سازگاری اجتماعی دانش آموزان، بنا بر دو بعد کمال گرایی انطباقی و غیرانطباقی مادران، تفاوت معناداری وجود دارد؛ بدین معنا که بین سازگاری دانش آموزان در دو مولفه نظم و سازماندهی و ادراک فشار از سوی والدین هم بستگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، سازگاری عاطفی، شیوه های فرزندپروری، کمال گرایی
  • سیدبیوک محمدی صفحات 163-187
    اهمیت و تاثیر کیفیت رابطه بین همسران در سلامت روحی روانی افراد و جامعه، موضوعی بوده که همواره بر آن تاکید شده است. باتوجه به این که تعامل و ارتباط همسران در چهارچوب خانواده انجام می شود و امروزه خانواده در معرض خطر تشنج و فروپاشی بسیار قرار دارد، پژوهش درباره ویژگی های روابطی که جدا از تشنج و اختلاف است، از ضروریات است. این پژوهش در راستای چنین ضرورتی انجام شده است. هدف از این مقاله کشف خصوصیات روابط صمیمانه زوجین است. برای رسیدن به این هدف، از روش تحقیق کیفی استفاده شده است؛ اطلاعات به دست آمده با روش مصاحبه (50 مورد) گرد آوری شد. همسران مورد مطالعه با استفاده از نمونه گیری مفهومی انتخاب شدند و درنهایت، اطلاعات به دست آمده به روش کیفی، به صورت مقولات و مفاهیم طبقه بندی شد. یافته ها نشان داد: عشق و علاقه، قدرت در خدمت رابطه و نه فرد، احترام، توجه متقابل، مشارکت، تشریک مساعی، مصاحبت، و هم فکری ازجمله ویژگی های زوجینی است که می توان آن ها را صمیمی نامید. از پیامد های جانبی این ویژگی ها نیز احساس تعهد، اعتماد همسران نسبت به یک دیگر و درنتیجه، رضایت از رابطه است. زوجینی که در سنین میان سالی قرار دارند نیز با این که در رابطه آن ها عشق هیجانی کاهش یافته، خردمندی و شکیبایی شان افزایش یافته است و عشق و علاقه بینشان از بین نرفته است.
    کلیدواژگان: رابطه صمیمانه، رابطه میان همسران، عشق در رابطه زناشویی، اعتماد و همکاری در رابطه زناشویی
|
  • Saideh Elahidoost*, Ali Rabbani, Behzad Shams Pages 1-38
    Despite the decrease in rates of contagious diseases in today’s world compared to the past، the rates of non-contagious diseases and different types of cancer is constantly increasing. Various research show that breastfeeding is an important factor in preventing many diseases. Thus، promoting feeding infants with breast milk can immune mothers and children against many chronic diseases. Exclusive breastfeeding has not satisfactorily reached its goals in the country in recent years. Since breastfeeding is closely connected to social and cultural constructs، identifying factors influencing it will involve studying social backgrounds underlying it. In other words، identifying sociocultural models which influence breastfeeding infants will provide an efficient means to promote breastfeeding. The present study employed a qualitative design and a demographic method. The 37 subjects were chosen through purposive sampling and had semi-structured in-depth interviews. The findings were marked into 365 open codes، 68 axial codes and 10 selective codes، and included the following: personal factors impacting breastfeeding، cultural factors impacting breastfeeding and socioeconomic factors impacting breastfeeding. The findings revealed that the most important factors impacting breastfeeding in mothers included psychological factors of motherhood، the mother’s awareness and preparedness، the mother’s beliefs، and social support. The findings also suggested that although bio-physical factors impacted breastfeeding، they were themselves influenced by maternal emotions، the mother’s calmness and confidence، and her beliefs. The mother’s beliefs is in turn under the influence of the network of social relationships، including the person’s family، and the family has still retained its determining role in individual beliefs and behaviors. Breastfeeding is thus viewed as a social value. Moreover، social support of others، including one’s mother، husband، doctor and medical staff، greatly influence the process of breastfeeding infants. In the case of working mothers، support from others and awareness of rules of breastfeeding are also important in addition to the factors mentioned.
    Keywords: cultural models, breastfeeding, social support, motherhood, demography
  • Abdol-Ali Tavajjohi, Arezoo Malekshah Pages 39-60
    The dowry، as one of a wife’s financial rights، has an important place in Islam. The Holy Quran refers to this notion by using words such as sidaq and nihlah، which highlight a husband’s sincerity in making the marriage vow. In the Shia jurisprudence and also in Iran’s civil law، no limit has been set for the maximum amount that a wife’s dowry can have، leaving the amount to the couple’s agreement. Recent changes in the system of values، norms and beliefs have resulted in the dowry losing its original function and becoming excessively large. The increase in the amount of dowry has created functional and other problems in the family and the society. The main question addressed in the present paper is as to the place of a large dowry in the teachings of the religion. The study shows that، although no limit is set for the maximum amount of a wife’s dowry، a large dowry is considered as a disfavored matter. The reason for this disfavor is probably the adverse social consequences that large dowries bring to the person and the society. Islamic jurists have encouraged Muslims to prefer small dowries and to avoid demanding large dowries. The paper also suggests a number of ways for confronting and overcoming the problem.
    Keywords: rights, the family, women, dowry, large dowry
  • Zeinab Zaree Nejad Pages 61-81
    The current study has investigated the correlation between identity status and marital satisfaction among student couples of martyr and non-martyr’s families. The study is designed in a descriptive manner and the population was all the student couples، from both martyr’s and non-martyr’s families in the universities of Karaj County. 400 married students، 200 male and 200 female، were the subjects of the study. A sample group was selected based on convenience sampling. The data was then collected by means of two questionnaires، namely Self Identity status (EOM-Eis-2) and Enrich Marital Satisfaction Questionnaire. To answer the research questions، an inferential approach was adopted and Z-test and T-test were conducted to determine correlational coefficient (r)، Fischer’s Zr test was carried out to compare within-group correlation and also T-test and Mann-Whitney U were used for the comparison of means and the rankings of two groups. Based on the results، identity status has a positive relation to marital satisfaction. In other words، those who have high identity status are more satisfied with their marriage. Moreover، the difference of two variables (satisfaction and identity status) between martyr’s and non-martyr’s families was only significant in one dimension of identity status، which was identity development and was insignificant in other dimensions.
    Keywords: Marital satisfaction, Identity status, Martyr, Non, martyr
  • Maisam Zanganeh, Issa Niazi, Rahil Mirkatooli, Elham Ashuri, Ramin Bagheri Pages 83-110
    The present paper aimed to determine order of factors affecting job creation by entrepreneur women working in the Co-operative section in the Khorasan Razavi Province. After reviewing backgrounds of the issue and looking at different aspects of reasons motivating women to have jobs، the study identified the decision-making tree of the hierarchy of the factors affecting women’s entrepreneurship and job creation. The factors were then ordered using TOPSIS and Shannon’s Entropy. The results indicated that fulfilling financial needs was one of the most important factors motivating women to have jobs. Having a high-paying job fulfills women’s financial needs and is an efficient way for improving economic status of the family. Preventing depression was the least important factor motivating women to have a job.
    Keywords: job creation, co, operative, women, TOPSIS, entrepreneurship
  • Soheila Sadeghi Fasai, Maryam Isari Pages 111-138
    Despites the many efforts for controlling and reducing divorce in Iran، the rates are growing and the number of families who have experienced a divorce is increasingly rising. The ‘post-divorce life’، an matter of trivial interest in the past، has now turned into a serious issue for family sociologists. Research findings suggest that divorce often has more negative consequences for women، one of which is identity challenges. The present study employed a qualitative approach and used semi-structured in-depth interviews with 18 women to investigate women’s post-divorce identity challenges and how they redefined ‘self’ and build ‘identity’ after divorce. “Self” is a key concept in theorizing one’s being and nature، and gives the person the ability to portray her identity. The results showed that، on the event of a divorce، many changes occurred to the image and the understanding that a women had from her inner and outer self. The results also suggested that the main areas in which the women had redefined their identity were new roles، new lifestyles، new relationships، and ontological and psychological safety. Moreover، background variables including present age، age at divorce، social class، occupational status، length of marriage، having or not having children، and a traditional or modern set of habitus influenced how women dealt with post-divorce identity changes and self-redefining.
    Keywords: self, redefining, qualitative method, divorce, habitus, sensitive theoretical concepts, identity
  • Jacenthe Salibi, Arefeh Sadat Ahamadi Pages 139-162
    The purpose of the present study was to examine the relationship between authoritative، authoritarian and permissive childrearing styles and adaptive (purposefulness، order and organization، efforts for excellence) and maladaptive (interpersonal sensitiveness، setting high standards for others، perceiving pressure from parents) in mothers and level of emotional and social adjustment in female students of eighth grade in high schools in Tehran. A total of 200 mothers with their daughters (living in two municipality districts) were chosen through random sampling. The mothers were asked to complete the Parental Authority Questionnaire (PAG; Baumrind، 1991) and the Perfectionism Inventory (Hill، 2004) and the daughters were asked to complete the Adjustment Inventory for School Students (AISS; Sinha and Singh، 1993). Various statistical methods، including frequency distribution، percentage، cumulative percentage، mean، standard deviation، correlation، one-way analysis of variance، t-test and Tukey’s range test، were used for the data analysis. The results showed a significant difference in adjustment scores of adolescents who had mothers with different parenting styles، which indicates that childrearing styles have a crucial role in emotional adjustment of adolescents. However، no significant difference was found in the adolescents’ social adjustments. In terms of the mother’s adaptive or maladaptive perfectionism، no significant difference was found in the students’ scores. The statistical results of the correlation between the students’ emotional adjustment and perfectionism revealed that interpersonal sensitiveness had a significant correlation with the students’ emotional adjustment، where emotional maladjustment increased with interpersonal sensitiveness. Furthermore، a significant difference was found between the mothers’ adaptive or maladaptive perfectionism and the students’ social adjustment، where a correlation existed between the students’ social adjustment in terms of order and organization and the mothers’ perceived pressure.
    Keywords: social adjustment, emotional adjustment, childrearing styles, perfectionism
  • Sayyid Buik Mohammadi Pages 163-187
    The importance of the relationship quality between spouses and its impact on the mental health of individuals and the society is a topic of long interest. Since the interaction of spouses takes place within the family and today the family faces serious threats which can lead to its dysfunction، research work on characteristics of relationships which do not end up in quarrel and conflicts is therefore a necessity. The present study pursued this aim and investigated characteristics of warm relationships between spouses. The study followed a qualitative design. The information from 50 interviews with spouses were gathered، a number of them selected through ‘conceptual’ sampling، and the information classified into different concepts and categories. The findings revealed that warm relationships of different spouses shared common characteristics، including: love and caring، power in service of the relationship and not the individual، mutual care and respect، partnership and collaboration، and companionship and intellectual support. Outcomes of such a relationship were a sense of commitment، the couple’s mutual trust، and overall satisfaction with the relationship. In case of middle-aged spouses، although excitement had decreased between them، their wisdom and patience had increased and their love for each other was alive.
    Keywords: warm relationships, spouse relationships, love in marriage, trust, collaboration in marriage