فهرست مطالب

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 35 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رامین بیدل، سیدابوالفضل مسعودیان صفحات 1-18
    این مقاله به شناسایی و طبقه بندی همدید مکانی توده های هوای ایران با نگاهی جدید می پردازد بطوری که تا پایان مرحله محاسبات تیپ بندی هوا، از چارچوب روش های SSC[1]و SSCWE[2]پیروی شده ولی موضوع شناسایی توده های هوا و انتخاب روزهای مرجع، با رویکردهای جدیدی مطرح گردیده است.
    در این پژوهش، از نه عنصرشامل ابرناکی روزانه، دمای کمینه و دمای بیشینه، میانگین فشار سطح دریا، کمبود دمای اشباع (12GMT)، دامنه درجه حرارت روزانه، دامنه نقطه شبنم روزانه، حداکثر و حداقل کمبود دمای اشباع مربوط به 63 ایستگاه سینوپتیک در ایران برای تیپ بندی هوای هر ایستگاه یا به دست آوردن شاخص همدید زمانی استفاده گردید.پس از تقسیم بندی فصلی اقلیم و انتخاب پنجره های فصلی، با تشکیل ماتریسی از داده های هر ایستگاه (9×16071) و با انتخاب مد P، تیپ بندی هوا با بهره گیری از تکینک بردارهای ویژه و تحلیل مولفه های اصلی و سپس تحلیل خوشه ایانجام گردید. پس از آن گروه بندی تیپ های هوای ایستگاه ها در فصول مختلف با استفاده از دمای پتانسیل مجازی که از نظر هواشناسی عنصری پایستار تلقی می شود و همچنین بهره گیری از دو رویکرد محاسباتی جدید در انتخاب روزهای مرجع، 13 توده هوای فصلی با ویژگی های مختلف شناسایی گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که روش های انتخاب روزهای مرجع همپوشانی مناسبی با هم داشته و توده های هوای منبعث از آن ها دارای ویژگی های مشابهی می باشند. با توجه به میانگین ویژگی های توده های هوای فصلی ایران، و در مقایسه با طبقه بندی ایالات متحده و برژرون مشخص شدکه دو نوع توده DP و MM از طبقه بندی آمریکایی و سه نوع توده mE، cP و cA از تقسیم بندی برژرون در بین توده های ایران قابل مشاهده نبوده و بنابراین قابل تطبیق نمی باشند. از لحاظ مشابهت الگوهای فراوانی توده ها در فصول مختلف، می توان چهار تیپ الگو را که مبتنی بر فراوانی حضور توده ها در مناطق سرزمینی معینی می باشند با عناوین 1- تیپ ساحل شمالی 2- تیپ میانه جنوبی – جنوب شرق 3-تیپ سواحل جنوبی، شما ل شرق و شمال غرب و 4-تیپ البرز جنوبی و نیمه غربی معرفی نمود که هریک توده های خاصی را در برمی گیرند.
    کلیدواژگان: ایران، تیپ های هوا، توده های هوا، طبقه بندی همدید مکانی، روزهای مرجع
  • علی اصغر مریدی فریمانی، سعید دهقانی صفحات 19-32
    تکامل حوضه های زهکشی ارتباطی تنگاتنگ با عوامل زمین شناسی و ژئومورفیک دارد. لذا بررسی ارتباط بین عوامل ساختاری گسل ها و تکامل حوضه های زهکشی در مطالعات هیدرولوژی و هیدروژئولوژی شایان توجه است. حوضه ی زهکشی سراوان حوضه ای کاملا کشیده که در امتداد گسل سراوان گسترش یافته است. در این تحقیق روش بررسی شاخص های مورفومتریک و زمین شناسی در تکامل حوضه ی زهکشی به کار گرفته شده است. واضح است که مورفولوژی کنونی منعکس کننده ی تاثیر فرایندهای فرسایشی و زمین شناسی به ویژه در کواترنری بوده است. این حوضه واقع در جنوب شرق ایران و در فلیش های این ناحیه توسعه یافته است. زهکشی این حوضه به رودخانه ی ماشکید می پیوندد و نهایتا به سمت پاکستان هدایت می شود. عوامل و پارامترهای مختلفی مثل توپوگرافی، لیتولوژی و ساختاری در تشکیل و توسعه ی حوضه های آبریز موثرند. یکی از عوامل مهم در توسعه ی این حوضه ی زهکشی، تکامل و فعالیت گسل تراستی سراوان بوده است. گسل سراوان با روند N135-145در حاشیه ی شمالی آبرفت های کواترنری این حوضه قرار دارد. شیب این گسل تقریبا هم جهت با لایه بندی فلیش ها و 45 تا 60 درجه به سمت شمال شرق است. حوضه ی آبریز سراوان یک حوضه ی کشیده با نسبت طول به عرض 07/5 است. نقشه ها و پروفیل های عرضی تهیه شده یک کج شدگی و ناتقارنی واضحی را در حوضه نشان می دهد. شاخص مورفومتریک کج شدگی حوضه (T) حداکثر 72/0 و در بخش آبرفتی حوضه حداکثر 83/0 است. شاخص ناتقارنی AF نیز برابر 28/62 و در بخش آبرفتی این مقدار برابر 74/78 است. ناتقارنی آشکار حوضه و موقعیت گسل در حاشیه ی شمالی حوضه با وجود میانگین شاخصSmf برابر 42/1، نشان می دهد که گسل سراوان یک گسل نسبتا فعال بوده است. این گسل در طی فرایند تکاملی خود توانسته است بر تشکیل و ریخت سازی حوضه ی آبریز سراوان نقش بازی کند. گسل های جوان تر شمالی- جنوبی با ساز و کار امتداد لغز راست گرد (مثل گسل گشت) موجب انحنای مختصر در روند کلی آبرفت ها در طول حوضه ی آبریز شده اند.
    کلیدواژگان: جنوب شرق ایران، سراوان، حوضه ی آبریز، فلیش، گسل تراستی
  • عیسی ابراهیم زاده، معصومه حافظ رضازاده، مرضیه دارایی صفحات 33-48
    این مقاله توزیع فضایی- مکانی مراکز اقامتگاهی و پذیرایی گردشگری شهری را با تاکید بر شهرهای تاریخی و چگونگی بهینه گزینی آن را بر اساس مدل های آشورث، تنبریگ و گتز مورد بررسی و آزمون قرار داده است. یافته های این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از مطالعات اسنادی و میدانی، تهیه و تحلیل گردیده است. نتایج یافته ها با بهره گیری از محیطSPSS و آزمون T-testتحلیل شده و نشان می دهند که علیرغم وجود جاذبه های فراوان تاریخی و فرهنگی شهر سمنان و واقع شدن آن در گذرگاه معروف ابریشم و محور ترانزیتی ریلی تهران- مشهد، لیکن به جهت توزیع فضایی- مکانی نامتناسب منابع و تسهیلات گردشگری در این شهر، استفاده ی بهینه ای از پتانسیل ها و کارکردهای موجود، به عمل نمی آید. همچنین تحلیل یافته ها نشان می دهد که طبق مدل آشورث و تنبریگ، جاذبه های شهری و تجاری، محدوده مرکزی شهر و بخش تاریخی آن را پوشش می دهد، در حالی که مکان یابی تاسیسات اقامتی و پذیرایی در محور خیابان های اصلی ورود و خروج مسافران شکل گرفته است و دسترسی مناسب به جاذبه ها را برای گردشگران فراهم نمی نماید. اینک در این مقاله با بهره گیری از محیط GIS، به مکان یابی بهینه ی مراکز اقامتی و پذیرایی در این شهر پرداخته و راهبردها و پیشنهادات لازم جهت بهبود فضای گردشگری شهر سمنان و جذب هر چه بیشتر گردشگران به شهر، در آن ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، مکان یابی بهینه، مراکز اقامتی و پذیرایی، سمنان، _ GIS
  • موسی عابدینی، شنو شبرنگ صفحات 49-66
    حوضه ی آبخیز مشکین چای بخشی از دامنه های شمالی ارتفاعات سبلان- قوشه داغ و قسمتی از فرورفتگی ساختمانی مشکین – اهر است. فعالیت های نو زمین ساخت در این منطقه سبب تشدید ناپایداری دامنه ها (لغزش، جریانات واریزه ای و غیره) شده است. آگاهی از وضعیت عملکرد فعالیت های نوزمین ساخت جهت برنامه ریزی اصولی و اجتناب از ساخت و سازها و پروژه های عمرانی در اراضی گسلی فعال و پرخطر در حوضه ی مورد تحقیق ضروری است. هدف از این تحقیق ارزیابی فعالیت های نوزمین ساخت در حوضه ی آبخیز مشکین چای می باشد که جهت دستیابی به این امر روش های کمی از جمله شاخص شکل حوضه(Bs)، شاخص عدم تقارن حوضه ی زهکشی (AF)، شاخصتقارنتوپوگرافی معکوس (T)، شاخص سینوسی جبهه کوهستان(J)، انتگرال هیپسومتری (Hi)، منحنی هیپسومتریک (Hc)، شاخصپهنایکفدرهبهارتفاعآن (VF)، شاخص سینوسی رودخانه(S)، شاخص گرادیان طولی رودخانه(SL) و شاخص ارزیابی نسبی فعالیت های زمین ساختی (Iat) استفاده شده است. نتایج شاخص های ژئومورفولوژی نشان دادکه کلحوضه ی مورد مطالعه از لحاظ فعالیت های زمین ساختی پویا است و زیرحوضه ی مشکین چای نسبت به زیرحوضه های بینوچای و کرکرچای از فعالیت زمین ساختی بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: نوزمین ساخت، مشکین چای، شاخص های ژئومورفولوژی
  • مسعود صفایی پور، هادی علیزاده، صفیه دامن باغ صفحات 67-82
    بافت های فرسوده ی شهری در واقع هسته اصلی چگونگی تولد یک شهر و نحوه ی انعکاس فرهنگ زندگی مردمان آن شهر در طول دوره ی زمانی تحول و تکامل شهر است. بعد از رواج شیوه ی مدرنیسم در اوایل قرن حاضر و بخصوص سنجش کارایی آن بر روی کالبد شهرها، این بافت ها، به علت عدم همخوانی با شیوه های نو وارد شده از غرب بافت های ناکارآمد و مساله زا تلقی گردیدند. برای هماهنگ سازی این بافت ها با رویکردهای مدرنیسم، از دوران پهلوی اول تاکنون قوانین و مقررات متنوعی در جامه ی طرح های گوناگون، بر پیکره آن ها آزمایش گردیده است. بافت فرسوده ی مرکزی شهر اهواز نیز از این مداخلات و هدف گذاری ها به صورت طرح های کلان و فرعی گوناگونی برای مطابقت کالبد بافت با شیوه های نوین و چشم انداز سازی برای آینده آن، مستثنی نبوده است.
    در پژوهش حاضر که با رویکرد «توصیفی- تحلیلی» به انجام رسیده است، هدف پژوهش، سنجش میزان اولویت اهداف کلان چهارگانه ی مطرح شده از سوی طرح تفصیلی بافت فرسوده ی مرکزی اهواز با اهداف فرعی هرکدام از آن ها برای این بافت می باشد. جهت دستیابی به هدف پژوهش و جمع آوری داده های لازم اقدام به نظرسنجی از 15 نفر از کارشناسان و مسوولان اجرایی مناطق هشت گانه ی شهرداری و سازمان مسکن و شهرسازی اهواز گردیده و سپس داده های به دست آمده جهت مشخص ساختن میزان اولویت اهداف کلان و فرعی یاد شده در قالب مدل تحلیل سلسله مراتبی گروهی فازیFAHP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی نشان می دهد که از بین اهداف کلان مدنظر طرح تفصیلی برای بافت فرسوده مرکزی اهواز، تقویت و توسعه ی هویت تجاری و بازرگانی محلی دارای بیشترین اهمیت و تقویت و توسعه ی هویت گردشگری محلی نیز در بین اهداف کلان، حائز کمترین اهمیت از سوی کارشناسان در بحث اولویت های مطروحه در حوزه ی بافت مذکور بوده است. در بخش اهداف فرعی، ارتقاء کیفیت نظام دسترسی و ارتقاء سطح تعاملات اجتماعی و فراغتی به ترتیب حائز بیشترین و کمترین اهمیت در بحث اولویت دهی به اهداف بافت فرسوده ی مرکز اهواز بوده اند.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، اهداف کلان، اولویت، تحلیل سلسله مراتبی فازی، شهر اهواز
  • محمود خسروی، سعید موحدی، سید کرامت هاشمی عنا، بهروز حیدری صفحات 83-96
    پژوهش حاضر به بررسی همدیدی کنش های چرخندی در ترازهای مختلف جوی ایران پرداخته است. مناطق چرخندزایی و مسیرهای حرکتی آن ها را می توان توسط الگوریتم های مشخصی تعیین کرد. این پژوهش در راستای شناسایی موقعیت زمانی و مکانی چرخندهای تاثیرگذار بر ایران در مقیاس ماهانه و فصلی انجام شده است. برای شناسایی چرخندها، داده های 6ساعته ی ارتفاع ژئوپتانسیل (HGT) تراز 1000، 925، 850، 700 و500 هکتو پاسکال برای مختصات 30 درجه غربی تا 80 درجه شرقی و0 تا 80 درجه شمالی برای سال 1369 از پایگاه اقلیمی NCEP/NCAR استخراج گردید. با بررسی آماری چرخندهای ترازهای مختلف این نتایج به دست آمد: تراز 500 هکتوپاسکال با 2284 چرخند در سال 1369 در کل محدوده ی مورد مطالعه بیشترین تعداد چرخند را بین همه ی ترازها داشته و کمترین فراوانی نیز مربوط به تراز 850 هکتوپاسکال بوده که تنها 990 چرخند را داشته است. بطور کلی در تراز 700و500 هکتوپاسکال دوره اوج فعالیت چرخندهای مدیترانه ای آذر و بهمن ماه بوده است و در کل دوره ی سرد سال بر روی کشور ایتالیا یک مرکز چرخندی وجود داشته است. مرکز چرخندی دوم در شرق ایتالیا از یونان تا قبرس کشیده شده است. در فصل زمستان مراکز چرخندزایی ایتالیا به نیمه شرقی دریا و روی قبرس، سوریه و ترکیه منتقل می شود. این مکان ها کانون های اصلی چرخندزایی فصل زمستان را تشکیل می دهند. به طور کلی به نظر می رسد محدوده ی گسترش چرخندهای دینامیکی از تراز 500 تا تراز 700 هکتو پاسکال می باشد و تنها در حالتی که چرخندی خیلی قوی باشد در ترازهای پایین تر از 700 هکتوپاسکال دیده می شود.
    کلیدواژگان: چرخند، ارتفاع ژئوپتانسیل، همدید، یاخته، مدیترانه، ایران
  • کمال امیدوار، احمد مزیدی، سودابه دوست مرادی صفحات 97-116
    کلزا یکی از مهمترین دانه های روغنی است که در سال های اخیر در مناطق مختلف کشور کشت می شود. با توجه به حمایت های گسترده ی دولت در زمینه ی کشت دانه های روغنی، به خصوص کلزا به منظور کاهش وابستگی به واردات این محصول و نزدیکی به مجتمع کشت و صنعت ماهیدشت به منطقه به عنوان بازار خرید تضمینی این محصول در استان، امکان سنجی اقلیمی و گسترش کشت کلزا در این منطقه بسیار مفید است. در این پژوهش ویژگی های دما و بارش طی دوره ی رشد کلزا و هر یک از مراحل رشد و تاریخ گذر دماهای حدی 7-، 15- و 40 درجه سانتیگراد در سطح ایستگاه های مورد مطالعه طی دوره ی آماری 19 ساله (2010-1992) مورد بررسی قرار گرفت و پس از آن با استفاده از نرم افزار GIS پهنه های کاملا مناسب، مناسب،ضعیف و نامناسب کشت کلزا در سطح استان مشخص شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مناطق کاملا مناسب و مناسب که منطبق بر مناطق مرکزی و دشتی این استان باشد، حدود 70 درصد منطقه ی مورد مطالعه را در برمی گیرد. پهنه ی نامناسب که منطبق بر مناطق کوهستانی و مرتفع است کمترین مساحت (2302 کیلومتر مربع) از منطقه ی مورد مطالعه را پوشش می دهد و پهنه های با قابلیت های ضعیف برای رشد کلزا حدود 7801 کیلومترمربع است که حاشیه ی ارتفاعات این استان را به خود اختصاص می دهد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، اقلیم کشاورزی، دما، بارش، کلزا، کرمانشاه
  • تقی طاوسی، اکبر زهرایی، قدیر دل آرا صفحات 117-132
    شرایط توپوگرافی سطح زمین به شدت بر پدیده های متوسط اقلیم موثرند. چاله ها، کم و بیش کانون انباشته شدن هوای سرد در شب به شمار می آیند و زمینه ی پیدایش واژگونی دمای هوا را فراهم می سازند. نرمال دمای هوا در ایستگاه های همدید و کلیماتولوژی منطقه، چنین شرایطی را برای چاله ی گاوخونی نشان می دهد. در این پژوهش، برای تعیین احتمال رخداد روزهای نشست هوای سرد در چاله ی گاوخونی در فصول مختلف سال از زنجیره ی مارکف استفاده شد. بنابراین، اختلاف کمینه دمای روزانه هوا در دو ایستگاه اقلیمی اصفهان و ورزنه، در دوره ی آماری (2005-1986)، به دست آمد و با توجه به علامت آن (مثبت یا منفی)، روزهای سال به دو دسته، روزهای عادی با کد (صفر) و روزهای انباشت هوای سرد در چاله با کد (1) تقسیم شدند.
    نتایج نشان داد که 5/71 درصد روزهای سال، با نشست هوای سرد در چاله ی گاوخونی همراه است. شمار روزهای انباشت هوای سرد به ترتیب در فصل پاییز 5/79، زمستان 8/73، بهار 9/71 و تابستان 1/61 درصد بود. در حالت های انتقال شرطی دما، احتمال وقوع حالت P11 بیشتر از سایر حالت ها (P10، P01، P00) است. رابطه رگرسیونی میان مقادیر مشاهده شده و برآورد شده دوره های n روزه نشست هوای سرد، نشان می دهد که میزان دقت و اطمینان مورد نظر برای همه ی فصول، بالاتر از 99 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: انباشت هوای سرد، زنجیره ی مارکف، چاله ی گاوخونی، اصفهان، ورزنه
  • ابوالقاسم امیراحمدی، زکیه آب باریکی صفحات 133-152
    شهر سبزوار یکی از شهرهای کهن استان خراسان رضوی است که در حال حاضر به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان خراسان رضوی بعد از مشهد شناخته می شود. طی دهه ی گذشته شاهد توسعه و گسترش سریع فیزیکی بوده که به ساخت و سازهای بدون ملاحظات ایمنی از نظر حوادث طبیعی از جمله زلزله و صرفا برای پاسخ گویی به نیازهای سکونتی در کوتاه مدت انجام گرفته منجر گشته است. گسترش و توسعه ی شهر به سمت شمال موجب اشغال عوارض زمین شناسی و ژئومورفولوژی پر خطر مانند گسل ها، تپه های نئوژن، کانون های زلزله، شیب های تند و رسوبات آبرفتی و مخروط افکنه های جدید کواترنری شده است. در این تحقیق ابتدا مهم ترین عوامل موثر به عنوان عوامل اصلی تشدید خطر در صورت وقوع زمین لرزه شناسایی گشت، سپس لایه های اطلاعاتی با استفاده از GISساخته شدند که شامل لایه های فاصله از گسل، شیب، توپوگرافی، شیب لایه های زمین، لیتولوژی، کاربری زمین، تراکم جمعیت و ساختمان، قدمت ساختمان و فاصله از کانون زلزله های تاریخی می باشند. در ادامه عوامل موثر به روش AHP وزن دهی گردیدند که نقشه پهنه بندی خطر در پنج گروه خطر بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم تهیه گردید. نقشه ی پهنه بندی تهیه شده نشان می دهد که در صورت بروز زلزله 11 کیلومتر مربع از وسعت شهر در پهنه خطر بسیار زیاد، 37 کیلومترمربع از وسعت شهر در پهنه خطر زیاد، 49 کیلومتر مربع از وسعت شهر در پهنه خطر متوسط، 60 کیلومترمربع از وسعت شهر در پهنه خطر کم، 59 کیلومتر مربع از وسعت شهر در پهنه خطر خیلی کم قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: سبزوار، پهنه بندی زلزله، GIS، روش AHP
  • محمدرحیم رهنما، احمد آفتاب صفحات 153-166
    ایجاد امکانات جدید شهری، نیازمند مطالعه ی دقیق در زمینه ی نحوه ی استقرار صحیح این امکانات در مناطق مختلف یک شهر است.جهت تخصیص درست امکانات شهری، اولین نکته اساسی، انتخاب مکان بهینه با توجه به شرایط متفاوت و گاه متضاد است. این مساله زمانی اهمیت می یابد که فاکتورهای بسیار مهمی مانند نجات جان انسان ها مد نظر قرار داده می شوند. لذا انتخاب بهینه ی مراکز آتش نشانی به دلیل اهمیت جان افرادی که در معرض خطر واقع شده اند، مساله ای اساسی تلقی می شود این امر با افزایش 56 درصدی تعداد حوادث شهر ارومیه در سال 1389 نمود بیشتری دارد. در این مقاله برای مکان یابی ایستگاه آتش نشانی از روش تحلیل شبکه و مدل AHP در محیط GIS استفاده شده است.
    نتایج حاصل از تحلیل شبکه براساس زمان استاندارد (1 تا 5 دقیقه) بیانگر عدم پوشش 2/49 درصد از مساحت شهر ارومیه توسط مراکز آتش نشانی در وضع موجود می باشد. برای جبران این کمبود با توجه به معیارهای مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی در قالب مدل AHP و نتایج حاصل ار تحلیل شبکه در محیط GIS، 4 ایستگاه جدید مکان یابی و پیشنهاد گردید و شعاع عملکردی ایستگاه های پیشنهادی به همراه ایستگاه های موجود براساس زمان استاندارد رسیدن خودروهای آتش نشانی به محل حریق، به منظور تعیین سطح پوشش شهر ارومیه توسط این مراکز با استفاده از تحلیل شبکه به صورت تصوریری نشان داده شده است که خود می تواند راهنمای عمل برنامه ریزان و مدیران شهری ارومیه در زمینه ی خدمات رسانی باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، تحلیل شبکه، فرایند تحلیل سلسه مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایستگاه های آتش نشانی، شهر ارومیه
  • محمد دارند صفحات 167-180
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی امواج گرما و واکاوی زمانی- مکانی آن ها بر روی گستره ی ایران زمین است. برای انجام این پژوهش از داده های بیشینه و کمینه ی روزانه ی داده های درون یابی شده ی پایگاه داده اسفزاری طی بازه ی زمانی1/1/1962 تا 31/12/2004 استفاده شد. قدرت تفکیک مکانی این داده ها 15×15 کیلومتر است. جهت شناسایی امواج گرمایی از شش نمایه بر پایه ی صدک های 90، 95 و 99ام استفاده شد که شدت، دوام و بسامد رخداد امواج گرمایی را نمایان می کنند. شناسایی و معناداری روند نمایه ها طی دوره ی مورد پژوهش به کمک آزمون ناپارامتری من-کندال آزمون شد و شیب و نرخ روند به کمک رگرسیون خطی برآورد شد. یافته ها نشان داد که بسامد رخداد امواج گرمایی در ایران زمین رو به افزایش است. علاوه بر افزایش بسامد، ماندگاری و شدت امواج گرمایی نیز افزایش یافته است. از لحاظ پراکنش مکانی، نوع و نرخ روند بر روی مناطق مختلف هم اندازه و یکسان نیست. بر روی سرزمین های پست، هموار و دشت ها هم از لحاظ شدت و هم به لحاظ دوام و فراوانی، امواج گرمایی روند روبه افزایشی را نشان می دهند. در میان مناطق یاد شده، بیشترین شیب و نرخ تغییرات روند افزایشی در دشت لوت (شمال شرق کرمان)، سرزمین های هموار شمال شرق بندرعباس، دشت کویر و خوزستان مشاهده شد. بر روی بلندی ها و ارتفاعات رشته کوه های زاگرس و البرز و بلندی های پراکنده بر روی گستره ی ایران زمین نرخ روند امواج گرمایی رو به کاهش است. شدت کاهشی بسامد، دوام و شدت امواج گرمایی بر روی این مناطق بیشتر از نرخ افزایشی آن ها بر روی سرزمین های پست و کم ارتفاع است. بر روی ارتفاعات غرب شهرکرد نرخ کاهشی روند نمایه ها به بیشینه ی خود می رسد. بین نوع روند نمایه ها و پراکنش مکانی آن ها بر پایه ی صدک های 95 و 95 و 99ام تفاوتی وجود ندارد ولی نرخ روند نمایه ها بر پایه ی صدک 95ام شدیدتر است.
    کلیدواژگان: امواج گرمایی، روند، آستانه های صدکی، ایران
  • سید حسین میرموسوی، لیلا صبور صفحات 181-200
    مطالعه و اندازه گیری تغییرات سطوح برف به عنوان یکی از منابع مهم تامین آب، بسیار حائز اهمیت است. با توجه به شرایط سخت فیزیکی محیط های کوهستانی امکان اندازه گیری دائم زمینی جهت تخمین منابع برفابی و تشکیل پایگاه داده ها وجود ندارد. به همین جهت استفاده از تصاویر ماهواره ای در شناسایی مناطق برفگیر و ارزیابی تغییرات آن بسیار مهم می باشد.
    داده های مورد استفاده در این مطالعه، تصاویر ماهواره ای سنجنده مودیس منطقه ی شمال غرب ایران مربوط به سال های 2000 تا 2009 میلادی می باشد. روش مورد استفاده در این مطالعه شاخص NDSI، طبقه بندی های نظارت نشده و نظارت شده می باشد که پس از مقایسه بین روش ها، طبقه بندی نظارت شده به عنوان روش مناسب انتخاب گردید. بررسی نقشه های مربوط به تغییرات پوشش برفی در ماه آوریل نشان داد که در طول دوره ی مورد مطالعه، کمترین مقدار پوشش برف مربوط به سال 2008 با 01/1040 کیلومتر مربع و بیشترین مساحت مربوط به سال 2007 با 78/10471 کیلومتر مربع می باشد. این موضوع، نشان دهنده ی تغییرات 1000 درصدی در طول یک دهه در میزان پوشش برف منطقه شمال غرب ایران بوده و آسیب پذیری منابع آب وابسته به ذوب برف را در این منطقه نشان می دهد. همچنین نتایج نشان داد در سال هایی که میانگین دمای فصل سرد پایین تر می باشد، سطح پوشش برف در بهار همان سال بیشتر از سال های دیگر می باشد به طوری که در سال 2007 کمترین میانگین دما را در طول ده سال داشته (6/2 در جه سانتیگراد) در حالی که بیشترین سطح پوشش برفی در طول ده سال نیز مربوط به همین سال می باشد (78/10471 کیلومتر مربع).
    کلیدواژگان: برف، سنجنده MODIS، شاخص NDSI، طبقه بندی نظارت شده، شمال غرب ایران
  • امیر حجارپور، مرضیه یوسفی، بهنام کامکار صفحات 201-216
    در سال های اخیر مدل های مصنوعی مولد پارامترهای هواشناسی به طور گسترده در سیستم های هیدرولوژیکی، اکولوژیکی و در مطالعات پتانسیل تاثیر اقلیم بر اکوسیستم های زراعی در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته اند. این مدل ها به عنوان یک تکنیک آماری جهت تولید داده های هواشناسی روزانه در مواقعی که داده های طولانی مدت در دسترس نباشد، توسعه یافته اند. بدین منظور در این تحقیق ارزیابی کارایی سه مدل CLIMGEN، LARS-WG و WeatherManبرای پیش بینیدر مقیاس ریز و در حد ایستگاه های هواشناسیبرای متغیرهای اقلیمی حداکثر دما، حداقل دما، بارندگی و تابش خورشیدی برای سال های 2009-2000 در سه منطقه گرگان، گنبد و مشهدانجام شد. ابتدا داده های هواشناسی روزانه هر ایستگاه از سال 1975 تا 1999 برای گرگان و گنبد و 1961 تا 1999 برای مشهد به مدل داده شد و داده های روزانه برای سال های 2009-2000 تولید شد. برای ارزیابی مدل های مذکور از مقایسه ی شاخص های آماری مجذور میانگین مربعات خطای استاندارد (RMSE)، شاخص کارایی مدل (EF) و ضریب تبیین (R2) استفاده شد. نتایج مقایسه ی میانگین ماهانه بازه ی 10 ساله داده های تولید شده توسط مدل ها نشان داد متغیر دما بهتر از سایر پارامترها به وسیله ی هر سه مدل پیش بینی شده است. در بین مدل ها، مدلLARS-WGبیشترین توانایی را برای شبیه سازی پارامتر حداقل دما در منطقه های گرگان و مشهد نشان داد، در حالی که مدلCLIMGEN در گنبد تخمین بهتری داشت. پارامتر حداکثر دما برای اقلیم مدیترانه ای گرگان و نیمه خشک گنبد با مدل CLIMGEN و برای اقلیم خشک مشهد با مدل WeatherMan بهتر شبیه سازی شد. مدل WeatherMan نسبت به سایر مدل ها در شبیه سازی بارش برای منطقه ی گرگان و گنبد و مدل CLIMGENبرای مشهد موفق تر بودند. متغیر تابش خورشیدی برای منطقه ی گنبد و مشهد به وسیله ی مدلLARS-WG و در اقلیم گرگان با مدل CLIMGEN با کارایی بهتری پیش بینی شد.به نظر می رسد که خروجی های این مدل ها علی رغم تفاوت هایی که دارند، می توانند در مدل سازی گیاهی و همچنین در بحث های تغییر اقلیم مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مدل های مصنوعی مولد، متغیرهای اقلیمی، پارامترهای اقلیمی، شاخص های آماری، داده های هواشناسی
  • مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، علی اصغر سوادی مالیدره صفحات 217-232
    الگوی کشت به عنوان یکی از اجزای سیستم کشاورزی می تواند نقش موثری در دستیابی به اهداف توسعه ی کشاورزی و روستایی که همانا بهبود زندگی کشاورزان و رفاه حال آنان است، داشته باشد. الگوی کشت بیان کننده ی نوع یا ترکیب کشتی است که کشاورز جهت بهره برداری بهینه از اراضی، آن را انتخاب می کند. انتخاب هر الگوی کشت، به دلیل چند بعدی بودن کشاورزی می تواند پیامدهای مهمی در زندگی کشاورز و جامعه ی روستایی داشته باشد. این پیامدها کدام بخش از حیات اجتماعات روستایی را متاثر می سازد، و نیز جهت و عمق اثرگذاری آن کدام است، پرسش اساسی ما در این تحقیق خواهد بود. برای پاسخ گویی به پرسش تحقیق، مطالعات کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفت. مطالعات میدانی صورت گرفته مربوط به دهستان بالاتجن استان مازندران و سال زراعی 1389 می باشد. به این منظور 250 نفر از کشاورزانی که تولید مرکبات را جایگزین تولید برنج نموده بودند انتخاب و نظر آنان را در ارتباط با آثار اجتماعی و اقتصادی تغییرات صورت گرفته جویا شدیم. یافته های تحقیق حاکی از آن است در این دو بخش تفاوت معناداری در دوره ی قبل و بعد از تغییر الگوی کشت و در سطح آلفا 01/0 وجود داشته است. در شاخص های اجتماعی به جز مولفه مشارکت در مولفه های ماندگاری و آگاهی کشاورز پیرامون فعالیت کشاورزی، میانگین ها نشان از رشد شاخص دارند و در شاخص های اقتصادی کیفیت اشتغال، رفاه و امنیت اقتصادی این رشد محسوس تر نیز هست. براین اساس می توان گفت الگوی کشت مرکبات در توسعه ی روستاهای مورد مطالعه نقش موثری را ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی، توسعه ی روستایی، دهستان بالاتجن
  • بهروز محمدی یگانه، مهدی چراغی، کبری احمدی صفحات 233-247
    مکاتب مختلف توسعه، سرمایه گذاری را از اصول بنیادین خود قلمداد می کنند. وجود سرمایه امکان بهره برداری و بهره وری از محیط پیرامون را فراهم می کند و به خصوص در نواحی روستایی، می تواند توسعه ی پایدار را به همراه داشته باشد. امروزه جهت دستیابی به پارادایم توسعه ی پایدار روستایی، برنامه ریزان روستایی بیش از هر چیز بر توانمندسازی گروه های هدف (فقیران، زنان بی سرپرست، کارگران بی زمین و کشاورزان خرده پا و غیره) تاکید و اعتقاد دارند فقر در حال حاضر مهم ترین تهدیدکننده ی محیط زیست می باشد. در طی سه دهه اخیر رویکرد اعتبارات خرد با هدف دسترسی فقرای روستایی به منابع مالی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه اجرا و نتایج موفقیت آمیزی را به همراه داشته است. مقاله ی حاضر در پی پاسخگویی به این سوال است که اعطای این اعتبارات تا چه میزان بر توانمندسازی اقتصادی فقرای روستایی موثر بوده است. شناسایی میزان تاثیرات این راهبرد بر توانمندسازی اقتصادی فقرای روستایی هدف مقاله ی حاضر می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه) می باشد. جامعه ی آماری تحقیق حاضر شامل روستاهای دهستان غنی بیگلو می باشد که از بین 33 روستای این دهستان 4 روستا با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی و ساده انتخاب و پرسشنامه ها از میان تمام خانوارهای دریافت کننده اعتبارات تنظیم گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات هم از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آماره t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره) استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، این اعتبارات نتوانسته است توانمندسازی اقتصادی فقرای روستایی را در پی داشته باشد، اما رابطه ی معناداری میان افزایش میزان اعتبارات و بهبود شاخص های توانمندسازی اقتصادی وجود دارد.
    کلیدواژگان: فقر، اعتبارات خرد، توانمندسازی اقتصادی، دهستان غنی بیگلو، شهرستان زنجان
|
  • Ramin Beedel, Dr. Seyed Abolfazl Masoodian Pages 1-18
    This study deals with the spatial synoptic classification of Iran air masses through a new approach, so that up to the end of the process for weather typing calculations, the framework of SSC and SSCWE methods has been used, but the subject of recognizing the air masses and selecting the reference days have been indicated with the new approaches.In this study, 9 (nine) factors including daily Cloudiness), Minimum and Maximum Temperature, Mean Sea Level Pressure (MSLP), Dew Point (12 GMT) deficit, Daily Temperature Range, Daily Dew Point Range, Maximum And Minimum temperature Saturation Deficit related to 63 synoptic stations in Iran were used for typing each station air or obtaining the spatial synoptic index. Subsequent to climate's seasonal division and defining seasonal windows, a matrix including station's database (16071*15) in P mode was formed and then weather was classified by using Eigenvectors Techniques, Principal Components Analyzing (PCA) & Cluster Analysis (CA). Subsequently, through classification of various climate types at weather stations in different seasons, 13 types of seasonal air masses of distinct characteristics were identified using virtual potential temperature (VPT), a stable indicator from a meteorological point of view, as well as two new calculation methods of selecting reference days. The results indicated that different methods of selection of reference days are appropriately similar with the derived air masses having similar characteristics.Given the average characteristics of the seasonal air masses of Iran, and comparing it with American and Bergeron classifications of air masses it was made clear that the MM and DP types of the American classification and the cA, cP and mE types of the Bergeron classification couldn’t be found among the air masses of Iran and therefore those classifications do not apply. In terms of similarity of seasonal air-mass frequency patterns, 4 types of patterns could be identified, which are based on frequency of air-mass presence in specific terrains, each of which include specific masses. These are: 1) Northern Coastal type, 2) Mid-Southern and Southeastern type, 3) Southern Coastal, Northeastern and Northwestern type, and 4) Southern Alborz and Iranian Western Half type.
    Keywords: Air masses, Iran, Seed days, Spatial synoptic classification, Weather types
  • Dr. Ali Asqar Moridi Farimani, Saeid Dehghani Pages 19-32
    Development of drainage basins has close relation with geomorphologic and geologic parameters. Therefore, study the relation between structural parameters like faults and development of drainage basins has greatly considered in hydrology and hydrogeology studies. Saravan drainage basin is a perfectly long basin that is extended along Saravan fault. In this survey, the method for studying morphometric and geology indices has been implemented for development of drainage basin. Clearly, present morphology is reflecting the erosion and geological processes particularly in Quaternary age. Saravan drainage basin is in the south-east part of Iran and has developed on flysch of this area. Drainage of Saravan basin joins to Mashkid river and finally leads to Pakistan. Different factors and parameters are important in formation and development of drainage basins including topographic, litho logy and structural factors. One of the important factors in development of this drainage basin is the evolution and activity of Saravan thrust fault. Saravan fault with N135-145 trend has located on the north edge of Quaternary alluvial of the basin. The fault slope is approximately at same direction with flysch layering and slope direction’s is 45-60 degree toward north-east. Saravan catchment basin is a long basin with 5.07 length to width ratio. Prepared maps and profile sections show a clear tilting and asymmetric basin. Morph metric index of tilting of basin (T) is maximum 0.72 and is maximum 0.83 in alluvial basin part. Asymmetric AF index is equal to 62/28 and it is equal 78/74 in the alluvial part. Clear asymmetric of basin and fault position on the north edge basin with average Smf equal to 1.42 showes that Saravan fault has been relatively an active fault. This fault has affected on formation and morphogenesis of Saravan drainage basin during its evolution.Younger northern-southern faults with dextral strike-slip (as Gosht fault) has caused small bent on general trend of alluvial along the drainage basin.
    Keywords: SE Iran, Saravan, Drainage basin, Flysch, Thrust fault
  • Dr. Issa Ebrahimzadeh, Dr. Masoumeh Hafezrezazadeh, Marzie Daraei Pages 33-48
    This paper has studied and reviewed the spatial-location distribution of urban tourism accommodation-reception centers with an emphasis on historical cities and how to select its optimum based upon Ashworth, Tunbridgeand Getz models. The findings of this descriptive-analytic research were obtained and analyzed by documentary studies and field research as well. The data were analyzed by using SPSS and T-test, and show that despite of the existence of great historical and cultural attractions of Semnan and its location on the famous path of Abrisham road and also new Tehran-Mashhad railway, it is not possible to have an optimum use of the existing functions and potentials due to inappropriate spatial-location distribution of tourism resources and facilities in the city. The analysis also shows that, based on Ashworth and Tunbridge models, urban and commercial attractions cover the central and historical part of the city. while the locating of accommodation and reception centers have been established on the main streets of entry and exit of passengers. while accommodations-catering centers are established in the main street axes of entry and exit of passengers, and thus does not provide convenient access to attractions for tourists. In this paper, we have investigated the optimal location of accommodations-reception centers in the city by using GIS, and necessary strategies and suggestions for improving Semnan tourism and attraction of more tourists to the city have been provided.
    Keywords: Tourism development, Optimal locations, Accommodation, catering facilities, Semnan, GIS
  • Dr. Mousa Abedini, Sheno Shabrang Pages 49-66
    Meshkin Chai catchment area is a part of the northern slopes of Sabalan heights, Gosheh-dog and Meshkin-Ahar depression. Neo-tectonics activities in this region have caused the intensification of instability in slopes (landslide, Debris flow and etc). Therefore recognizing neo-tectonic situation is necessary for environmental planning and avoidance of any construction in the active fault region. The objective of this research is to evaluate the Neo-tectonics activities in the river basin of Meshkin-chai. For obtaining the results, we have used quantitative methods such as Drainage Basin shape Index (Bs), Drainage Basin Asymmetry Index (Af), Transverse topographic Symmetric Index (T), Mountain-front Sinuosity Index (J), Hypsometric Integral (Hi), Hypsometric Curve (Hc), Width of the valley bottom to its height (Vf), Stream Sinuosity Index (S), Stream Length Gradient Index (SL), Relative Active Tectonic Index (Iat).The analysis of the obtained results Shows that all of the study regions are active from the view point of tectonics activities. Tectonic activities in sub basin of Meshkin Chai are more than Bino-Chai and Kor-Kor chai sub basins.
    Keywords: Neo, tectonics, Meshkin chai, Geomorphology indexes
  • Dr. Masood Safaeepour, Hadi Alizadeh, Safieh Damanbagh Pages 67-82
    The urban Worn texture is in fact the main core of how the birth of a city and also the manner of reflecting the culture of that city’s people during the evolution and change of the city. After the prevalence of modern patterns and methods in the early of the present centaury and especially measuring its efficiency on the cities’ physic, these textures, due to lack of consistency with the new techniques imported from the West, have been considered as inefficient and problematic textures. To coordinate these textures with modern approaches, from the first Pahlavi period up to now, various laws and regulations in the form of different plans have been examined on the physic of the cities. The central worn texture of Ahvaz city has not been excluded from the interferes and targeting as various major and minor plans for complying the texture physic with the new methods and prospecting for its future. In the current study, which is conducted by descriptive- analytical approach, the aim is to measure the priority level of fourth macro objectives indicated by the detailed plan of central worn texture of Ahvaz with the minor objectives of each one of them for this texture. For achieving the study objectives and collecting the required data, an opinion polling was conducted from 15 experts and executive authorities of Municipality and eight districts of Housing and Urban Development of Ahvaz and then the obtained data were studied and analyzed in the form of FAHP to determine the priority level of the said main and minor objectives. The results of the data analysis using fuzzy hierarchical analysis shows that among the major objectives considered in detailed design for Ahvaz Central worn texture, strengthening and development of local business has the most importance and strengthening and development of local tourism among the major objectives has had the least importance in the discussions made by the experts in the field of the said texture.
    Keywords: Worn texture, Macro objectives, Priorities, Fuzzy hierarchical analysis, Ahvaz city
  • Dr. Mahmood Khosravi, Dr.Saeid Movahedi, Seyed Keramat Hashemiana, Behrooz Heydari Pages 83-96
    The present research has studied the synoptic of cyclonic activities at different levels of Iran’s atmosphere. The cyclone-genesis zones and its movement paths can be identified by several algorithms. This research has performed to identify the temporal and spatial conditions of effective cyclones on Iran climate on seasonal and monthly scales. To identify the Cyclones, 6hours data of geo potential heights (HGT) for 1000,925, 850, 700, and 500 hPa levels were extracted from NCEP/NCAR database for coordinates of 30◦west up to 80◦ east and 0◦ - 80◦ north for year 1990. The statistical analysis of cyclones in several levels of atmosphere showed that in 1990, maximum number of cyclones occurred in 500 hPa level and the least frequencies occurred in 850 hPa that have only 990 cyclones. Generally in 500 and 700 hPa, the peak of Mediterranean cyclones activities occurred in December to February. In cold period, a cyclone- genesis center has been located in Italy. The second cyclone- genesis center is extended from Greece up to Cypress. In winter, Italian cyclone- genesis centers are transferred to eastern half of Mediterranean Sea, on Cypress, Syria and Turkey. These locations comprise the main cyclone- genesis centers in winter. Generally it seems that the expanding limit of dynamic cyclones are from 500 to 700 hp level. Only if the cyclone is very strong it can be seen at levels lower than 700 hPa.
    Keywords: Cyclone, Geo potential height, Synoptic, Mediterranean sea, Iran
  • Dr.Kamal Omidvar, Dr. Ahmad Mazidi, Sudabe Doostmoradi Pages 97-116
    Rapeseed is one of the most important oily seeds which is cultivated in different parts of country in the recent years. Climatic feasibility and extension of Rapeseed cultivation are very useful in this region due to widely governmental supports for cultivating oily seeds, in particular, Rapeseed in order to reduce dependency on imports of this product and proximity to Mahidasht industry and cultivation complex as a guaranteed purchase market for this product in this province. In this research, temperature and precipitation features were studied during Rapeseed growth period and each stage of growth and passing time of limit temperatures -7, -15 and 400C at the level of studied stations were studied during 19-years (1992-2010) statistical period and then, by using GIS completely appropriate, appropriate, weak and inappropriate zones of Rapeseed cultivation were specified at provincial level. The results of this research show that completely appropriate and appropriate regions corresponded to central and plain regions on this province cover about 70 percent of the studied region. Inappropriate zone corresponded to mountainous and high regions cover the lowest area (2302 km2) of the studied region and zones with weak capabilities for Rapeseed growth allocates 7801 km2 of this province to themselves.
    Keywords: Feasibility, Agro climatology, Temperature, Precipitation, Rapeseed, Kermanshah
  • Dr. Taghi Tavousi, Akbar Zahraei, Ghadir Delara Pages 117-132
    Topographic conditions of the ground surface are intensively effective on the climatic moderate phenomena. Etangs are considered more or less the focal point of accumulation of cold air during the night and may cause the appearance of air temperature collapse. Normal of the air temperature in synoptic and climatological stations shows such conditions for Gavkhoni etang. In this research, Markov Chain model was used for determining the probability of occurrence of days with settlement of cold air in Gavkhoni etang in different seasons of the year. Therefore, the minimum difference of daily air temperature at the two climatic stations of Varzaneh and Isfahan in statistical period (2005-1986), was obtained And with respect to its sign (negative or positive), the days of the year were divided in two categories of ordinary days with code (zero) and the days with accumulation of cold air in etang with code (1). The results showed that %71. 5 of the days of the year had the settlement of cold air in Gavkhooni etang. The number of the days with accumulation of cold air in the autumn, winter, spring, and Summer were %79. 5, %73. 8, %71. 9 and %61. 1respectively. In cases of conditional transition of temperature, the probability of p11occurance is more than other conditions (،، ). Regression relation between the observed and estimated values of n periods of cold air settlement shows that the considered accuracy and reliability for all seasons is more than 99%.
    Keywords: Accumulation of cold air, Markov chains, Gavkhoony, Isfahan, Varzaneh
  • Dr. Abolqasem Amirahamdi, Zakiye Abbariki Pages 133-152
    Sabzevar is one of the ancient cities of Khorasan Razavi province that now is the second most populous city of province, after Mashhad city. During previous decades, Sabzevar city has had a rapid physical growth that has resulted in significant constructions without safety in terms of natural disasters such as earthquake. Construction is performed just for responses to short term accommodation demands. Developing the town towards north has occupied the hazardous geological and geo-morphological features such as faults Neogene hills, earthquake centers, steep slopes, new alluvial fans and sediments of Quaternary. In this study, the most important factors which accelerate the risk in case of earthquake occurrences were identified. Then some data layers such as distance from fault, topographic slope, structural slope, lithology, land use, population and building density, oldness of building and distance from historic earthquake centers were constructed in GIS. Weighting of effective factors was determined based on AHP method and subsequently the map of earthquake hazard zonation was prepared in 5 classes of very high, high, intermediate, low and very low risk. The map of earthquake hazard zonation reveals that in case of earthquake, 11 km2 of the town will be in very high risk zone, 37 km2 will be in high risk zone, 49 km2 will be in intermediate risk zone, 60 km2 will be in low risk zone 59 km2 will in very low risk zone.
    Keywords: Sabzevar, Earthquake hazard zonation, GIS, AHP
  • Dr. Mohamadrahim Rahnama, Ahmad Aftab Pages 153-166
    Generating new civil facilities requires a careful study to find a convenient location for these facilities in different parts of a city. The first and main point in correct and appropriate allocation of civil facilities is selecting the optimum with respect to the different and sometimes opponent circumstances. This issue becomes significant when very important factors such as saving human Beings’ lives are to be considered. Therefore, optimum locating of fire station centers, considering the importance of the lives of the endangered people, is a fundamental issue. This matter becomes more outstanding when we regard the 56% increase of incidents occurred in Urmia in 2010. In this article the Network Analysis method and AHP model in GIS have been used to locate the fire stations. The results of Network Analysis according to the standard time (1 to 5 minutes) indicate that 49.2% of Urmia is not covered by fire stations at the moment. In order to compensate this shortcoming, according to the locating criteria of fire stations in the form of AHP model and the results of Network Analysis in GIS, four new stations were located and suggested. Moreover, the functional radius of the suggested stations together with the existing stations on the basis of the standard time of arriving the fire vehicles at the fire places, has been depicted in order to determine the coverage area of Urmia by these centers on the basis of Network Analysis, which, as a guideline for providing services, can be used by policy makers and civil managers of Urmia.
    Keywords: Locating, Network analysis, Hierarchical analysis process, Geographical information system, Fire stations, Urmia
  • Dr. Mohammad Darand Pages 167-180
    The aim of this study is to recognize the heat waves and their spatial-temporal reanalysis on Iran. In order to perform this study, the daily maximum and minimum data of the interpolated Asfazari Data Base during 1/1/1962 up to 31/12/2004 were used. The data spatial separation is 15*15 kilometers.For heat waves recognition, the six indices based on 90, 95 and 99 percentiles have been used which show the intensity, duration and frequency of heat waves’ occurrence. The recognition of indices’ trend during the study period was examined by nonparametric test of Mann Kendal and then slope and the trend rate was estimated by linear regression. The results showed that the occurrence frequency of heat waves has an increasing trend in Iran. Also, duration and intensity of heat waves has been increased. From spatial distribution view, the type and rate of trend over different regions is not equal.The duration, frequency and intensity of heat waves over flat and low height plains are increasing. Among these regions the highest slope and changing rate were observed in Lout desert (northeastern of Kerman), flat regions at northeast of Bandar Abbas, Kavir desert and khozestan. On the height and high elevations of Zagros and Alborz chains and dispread heights over Iran’s extent, the rate of heat wave has a decreasing trend. The intensity of heat waves frequency reduction and intensity and duration of heat waves over these regions is more than their increasing trend on the low lands and plains. On the western heights of Shahrekord, the reduction trend rate of indices will reach to its maximum rate. There is no different between types of the indices trend and their spatial dispersion based on 95 and 99th but the trend rate of indices based on 95th percentile is greater.
    Keywords: Heat waves, Trend, Percentile thresholds, Iran
  • Dr. Seyed Hossein Mirmousavi, Leyla Saboor Pages 181-200
    The study and measure of snow level changes as one of the main sources of water supply, is so important. Due to the harsh physical conditions of mountainous environment, it is not possible to conduct the earth measuring continuously to estimate the snow water resources and forming the database. So, using satellite images to identify snowy areas and assess its changes has a great importance. The data used in this study are TERRA/ MODIS sensing satellite images of Iran’s North West region related to years 2000 up to 2009. The method used in this study is NDSI index, and Supervised and Unsupervised classifications, after comparing between the methods, the Supervised classification was selected as the appropriate method. Review of the maps related to changes of snow cover in April showed that during the study period, the lowest amount of snow is related to year 2008 with an area of about 1040.01square kilometer and the highest area is for year 2007 with about 10471.78 square kilometer.This represents a 1000 percent changes in snow cover during one decade at the north west of Iran and shows vulnerable of water resources depending on melting snow. Also the results showed that in the years which the average of cold season temperature is lower, the area covered by snow is more than the other years, so that in year 2007, it had the lowest amount of snow coverage during the last 10 years (2.6 c◦) while the highest amount of snow cover during the last ten years is related to this year.(10471.78 km2).
    Keywords: Snow Terra, MODIS ERRA, MODIS sensing index, NDSI index, Supervised classification, Northwest of Iran
  • Amir Hajarpoor, Marziyeh Yousefi, Dr. Behnam Kamkar Pages 201-216
    In recent years, artificial models of weather generator parameters have extensively been applied in hydrological and ecological systems and also in the studies of climatic impact potential on agricultural ecosystems throughout the world. These models have been developed as a statistical technique for generating daily weather data when long-term data are not available. The purpose of this investigation was to evaluate the performance of three models of CLIMGEN, LARS-WG and Weather Man to predict at fine-scale and at meteorological stations’ scale for climatic variables including maximum temperature, minimum temperature, precipitation and solar radiation for the years of 2000-20009 in three regions of Gorgan, Gonbad and Mashhad. Firstly, daily weather data of each station from 1975-1999 for Gorgan and Gonbad and 1961-1999 for Mashhad were implemented in the models and the daily data for years 2000-2009 were obtained. For assessment of the mentioned models, the comparison of statistical indicators such as Root Mean Squared Error (RMSE), Model Efficiency (EF) and Determination Coefficient (R2) were used. The results obtained from comparing the monthly average of produced data during a ten-years period by models showed that temperature variable has been predicted better than other parameters by the three models. LARS-WG in Gorgan and Mashhad and CLIMGEN in Gonbad performed better to simulate the minimum temperature. CLIMGEN in Mediterranean climate of Gorgan and semi-arid climate of Gonbad and Weather Man in dry climate of Mashhad have simulated the maximum temperature better than the other models. Solar radiation variable by LARS-WG model in Mashad and Gonbad regions and by CLIMGEN model in Gorgan has been predicted by a more effective performance. Despite the differences among the outputs of the models, it seems that they can be applied in crop modeling and in the issues of climatic changes.
    Keywords: Artificial weather generators, Climatic variables, Climatic parameters, Statistical Index, Weather data
  • Dr. Mahdi Pourtaheri, Dr. Abdolreza Roknodineftekhari, Aliasqar Savadimalidare Pages 217-232
    Cultivation pattern as one part of agricultural system can have an effective role in obtaining the agricultural and rural development goals which, in fact is the improvement of farmers’ life and their welfare.Cultivation pattern indicates the type or a combination of cultivation that farmer chooses for optimum use of lands. Choosing any cultivation pattern, due to its multidimensional nature can have important consequences on farmers’ life and rural community. Now, which section of rural community life will be affected and the direction and depth of this influence is the substantial question that we will investigate in this study. In order to answer this question, library and field studies were conducted. The field studies were related to the Balatajan village in Mazandaran Province and agriculture year 2010. For this purpose, we selected 250 farmers who replaced production of citrus instead of rice and asked them about social and economical effects of these changes.Our research findings showed that in these two parts, there had been a significant difference before and after changing the cultivation pattern and at Alpha 0.01.In social indices, except of participation, in two aspects of durability and farmer awareness, the results showed the index growth and in economical index, this growth is more sensible in the quality of employment, welfare and economical safety. Therefore, on this basis, it can be said that citrus cultivation pattern has made effective role on development of Balatajan county.
    Keywords: Cultivation pattern, Social, economic consequences, Rural development, Balatajan county
  • Dr. Behrooz Mohammadiyeganeh, Mehdi Cheraghi, Kobra Ahmadi Pages 233-247
    Different schools of development considers investment as their fundamental principle. The existence of investment enables the operation and efficiency of the surrounding area, especially in rural areas which can lead to sustainable development. Today for achieving the paradigm of rural sustainable development, rural planners has emphasized more on empowerment of target groups (the poor, widowed women, landless laborers and small farmers) and believed that at the present, poverty is the most threatening factor of the environment. Over the last three decades, microcredit approach with the aim of accessing rural poor to financial resources in a lot of developing countries was conducted and has had successful results. This paper seeks to answer this question that to what extent, granting such credits can affect on the economic empowerment of rural poor. Identifying the extent of this strategy effects on the economic empowerment of the rural poor is the purpose of this paper. The research method is descriptive – analytical method and the method for collecting data is field and library method (questionnaire and interview). The statistical society of the present study includes Ganiabad Bigloo village. Among 33 villages of this area, 4 villages were selected and classified by using probable sampling method and questionnaires were prepared from all the families received the credits. To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (one- sample t test, Pearson correlation and multivariable regression) were used. The results showed that such credits has not lead to economic empowerment of the rural poor but there is an outstanding relation between the increase of credit amount and improvement of economic empowerment indices.
    Keywords: Poverty, Microcredit, Economic empowerment, Ganiabad bigloo village, Zanjan city