فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1393)

نشریه مطالعات ملی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل کاوندی کاتب *، سیروس احمدی نوحدانی صفحه 3

    آیکونوگرافی(1)، نظریه ای هویت گرایانه در مباحث جغرافیای سیاسی است که بر نقش نیروهای معنوی در بقای کشور بیش از سایر نیروها اهمیت قایل است و در دوره های ضعف یک کشور نمود بیشتری می یابد. ایران که در قرن نوزدهم بسیار ضعیف بود، برای تحکیم بقای خود وسیله ای نداشت، و از سوی قدرت های برتر جهانی (روسیه و بریتانیا) مستقیما تهدید می شد. رقابت این دو قدرت در بازی بزرگ، سراسر سرزمین های ایرانی را در بر گرفت و در نهایت در اثر نبردها، تحمیل قراردادها، فشارهای سیاسی، اقتصادی و ژئوپلیتیک قدرت ها، بسیاری از این سرزمین ها از ایران جدا شدند. در این پژوهش با مراجعه به کتاب ناسخ التواریخ به عنوان یک اثر معتبر دوره قاجاریه، ضمن اشاره به مناسبات سرحدات ایرانی با حکومت مرکزی، به برخی درخواست های آنان برای باقی ماندن در تنه اصلی کشور از دیدگاه آیکونوگرافی می پردازیم. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد سرزمین های ایرانی در نتیجه رقابت و توسعه طلبی قدرت ها از کشور جدا شده است.

    کلیدواژگان: ایران، سرحدات، آیکونوگرافی، سیرکولاسیون، جدا سازی، ناسخ التواریخ
  • علی کریمی*، سمیه قاسمی طوسی صفحه 25

    این مقاله با این مفروض که هویت سازی ملی امری دائما در حال شدن و مستلزم بازتولید همیشگی است، نسبت بین سیاست گذاری اجتماعی و هویت سازی را به ویژه در جوامع متنوع مطالعه می کند. نوشته حاضر که با روش توصیفی، تحلیلی و در قسمت نخست به صورت کتابخانه ای و در قسمت دوم با تکنیک تحلیل محتوای کیفی صورت می گیرد، با الهام از آرای «بلند» و «لیکورس» به این یافته رسیده است که سیاست گذاری اجتماعی با عام نگری و فراگیری خود موجب پیدایش اجتماع عدالت اجتماعی در جهان واقعی و تقویت حس تعلق شهروندان به مای جمعی و آفرینش همبستگی و سرمایه اجتماعی و مآلا نیل به استواری و آرامش اجتماعی می شود که همگی از سازوکارها و استلزامات هویت سازی ملی به شمار می آیند. تطبیق نسبت این دو متغیر بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز نشان می دهد که رویکرد قانون اساسی در اصول گوناگون آن به سیاست های کلان اجتماعی مبتنی بر مراعات اصل فراگیر و برابرنگر شهروندی است و در توزیع منابع و منافع به همه شهروندان بدون لحاظ اختصاصات دینی مذهبی و زبانی توجه می کند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری اجتماعی، هویت، ملت سازی، ایران، قانون اساسی
  • عطاءالله عبدی *، مریم لطفی صفحه 49

    نام های جغرافیایی بازتاب فرهنگ و باورهای جوامع در قالب مکان هستند، در حقیقت جوامع انسانی در انتخاب نام برای پدیده های انسانساخت و طبیعت ساخت از گنجینه های فرهنگی، تاریخی و باورهای خود وام می گیرند. از اینرو جای نام ها اغلب منعکس کننده الگوهای فضایی پراکنش زبان و رویداهای تاریخی مکان های جغرافیایی هستند. از جمله مناطقی که می توان از نام های جغرافیایی آن برای مطالعه واقعیت های تاریخی و فرهنگی آن سود جست، منطقه آذربایجان است. این منطقه از نظر مباحث تاریخی برای روشن کردن واقعیت های فرهنگی و جغرافیایی خود درگیر دو رویکرد متفاوت است. در این میان یکی از عناصری که در روشن گری واقعیت های زبانی و تاریخی این منطقه می تواند مفید باشد نام های جغرافیای است. جایگاه تاریخی آذربایجان در تحولات ایران و ثبت و ضبط جای نام های آن در اسناد و کتاب های تاریخی، فرصت مناسبی در اختیار محققان قرار می دهد تا بتوانند با بررسی آنها به مطالعه تاریخ و فرهنگ دیرین آذربایجان بپردازند. بنابراین مقاله حاضر در پی بررسی این مساله است که میکروتوپونیم های منطقه آذربایجان در متون تاریخی دوره صفویه (صفوه الصفا و صریح الملک) دارای چه ویژگی ای بوده و دچار چه تحولاتی شده است؟ روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای است. نتایج حاصل از بررسی متون تاریخی بخصوص صریح الملک بیانگر آن است که نام های جغرافیایی منطقه آذربایجان از نظر زبانی عمدتا واژه هایی غیرترکی است و روند تغییر برخی از این اسامی به نام های ترکی حاکی از تبعیت آن از تحولات اجتماعی و سیاسی در دوره مورد نظر می باشد.

    کلیدواژگان: صریح الملک، صفوه الصفا، نام های جغرافیایی، آذربایجان، زبان آذری
  • کبری مرتضایی فریزهندی*، افسانه ادریسی صفحه 75

    هویت ملی احساس تعلق و تعهد به جامعه ملی است که با آگاهی داشتن از ابعاد مختلف آن، بر حس وفاداری به اجزاء آن و بر وحدت و همبستگی میان اعضای جامعه می افزاید. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مصرف علمی فرهنگی رسانه ای بر هویت یابی ملی نوجوانان است که با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه و نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده در بین 348 نفر از دانش آموزان سال چهارم دبیرستان های مناطق سه، پنج، هشت و شانزده شهر تهران صورت گرفته است. متغیرهای تحقیق علاوه بر هویت یابی ملی و مصرف علمی فرهنگی رسانه ای براساس مدل استخراجی از آرای گیدنز، متشکل از روابط انسانی، اعتماد بنیادین، توانایی عقلانی و روابط دموکراتیک می باشد. تحلیل اطلاعات به روش های آماری توصیفی و استنباطی بود و پس از پردازش اطلاعات، نتایج بدست آمده حاکی است که، میانگین هویت یابی ملی دانش آموزان 23/84 می باشد. هویت یابی ملی در دو گروه دختر و پسر و در رشته ها و مناطق مختلف آموزش و پرورش تفاوت معناداری ندارد. متغیرهای مصرف علمی فرهنگی رسانه ای با ضریب 23/0، اعتماد بنیادین با ضریب 065/0 و توانایی عقلانی با ضریب 18/0 به طور مستقیم و غیرمستقیم و ارتباط انسانی با ضریب 19/0 به طور مستقیم و روابط دموکراتیک به طور غیرمستقیم با ضریب 034/0بر هویت یابی ملی نوجوانان تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، نوجوان، رسانه، ارتباط جمعی
  • رضا بیگدلو* صفحه 95

    تاریخ نگاری جدید ایرانی به شدت تحت تاثیر گفتمان ناسیونالیستی است. در بازتعریف هویت جدید ایرانی در دوره قاجار و پهلوی، این تاریخ نگاری تاثیرات عمده ای در صورت بندی هویت جدید ایرانی برجای گذاشته است. دولت پهلوی به عنوان یک دولت شبه مدرن در تولید و بهره برداری از این متون تاریخی اهتمام جدی از خود نشان می داد. این پژوهش با نگاهی به برساخته شدن هویت و با روشی تاریخی تحلیلی در صدد است، چرایی ناسیونالیستی بودن اکثر متون تاریخ نگاری جدید ایرانی و مهم ترین مولفه های آن را بررسی و تحلیل کند. یافته های پژوهش بر آن است که متون تاریخ نگاری جدید ایرانی تحت تاثیر گفتمان ناسیونالیستی و در پاسخ به نیازهای سیاسی و اجتماعی خاصی تولید شده است. تاثیرپذیری از مدرنیزاسیون، نژادگرایی، شرق شناسی، اسلام ستیزی، غرب گرایی و شخصیت محوری از مهم ترین ویژگی های تاریخ نگاری ناسیونالیستی است که در برسازی هویت جدید ایرانی در دوره قاجار و پهلوی کاملا آشکار است.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری ناسیونالیستی، هویت، نژادگرایی، شرق شناسی، اروپامحوری
  • مریم قریشی*، محمدعلی مظاهری، شعله امیری صفحه 127

    به منظور بررسی نقش مهاجرت و رابطه آن با پایگاه های هویت نوجوانان و جوانان، 119 نوجوان و جوان ایرانی 16 تا 24 ساله در سه گروه 1- ساکن ایران2- ساکن ایران با تجربه زندگی در کشور انگلستان و 3- مقیم انگلستان به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه هویت من و پرسشنامه دموگرافیک محقق ساخته پاسخ دادند. نتایج نشان داد که هر سه گروه در پایگاه های هویت به جز پایگاه پیش رس تفاوت دارند. در پایگاه آشفته بیشترین میانگین نمرات به ترتیب متعلق به گروه 3، سپس گروه 2 و بعد از آن گروه 1 بود. در پایگاه هویت به تعویق افتاده بیشترین میانگین نمرات به ترتیب متعلق به گروه 1 و گروه 3 و سپس گروه 2 بود. در پایگاه هویت موفق بیشترین میانگین نمرات به ترتیب متعلق به گروه 2، سپس گروه 1 و بعد گروه 3 بود. از این پژوهش می توان نتیجه گرفت از آنجا که طی فرایند مهاجرت، حمایت های اجتماعی مورد نیاز نوجوان برای دست یابی به یک هویت موفق تحت تاثیر قرار می گیرد، این افراد برای دست یابی به هویت موفق با چالش بیشتری رو به رو هستند و اکثر این افراد در سال های اولیه مهاجرت در پایگاه هویت آشفته و یا به تعویق افتاده قرار دارند.

    کلیدواژگان: پایگاه های هویت، نوجوانان و جوانان، مهاجرت، ایران، انگلستان
  • احمد جعفری*، مرجان یزدانی، مجید قبادی صفحه 147

    پژوهش ها آشکار ساخته اند که در بین عوامل جامعه پذیری، آموزش و پرورش (رسمی و غیررسمی) نقش اساسی در شکل گیری هویت ملی دارد. با عنایت به این مهم مقاله حاضر عوامل اجتماعی موثر بر هویت ملی در بین 400 نفر از دانش آموزان شهر کرج را به عنوان نمونه در سال 91-90 بررسی کرده است. یافته ها حاکی از آنند که دینداری، گرایش به گروه مرجع داخلی، رسانه و مدرسه با هویت ملی رابطه معنی داری دارند. پس از کنترل متغیرها با مدل رگرسیون معلوم شد دینداری و گروه مرجع بیشترین اثر مثبت و استفاده از رسانه های فراملی (ماهواره و اینترنت) بیشترین اثر منفی را بر هویت ملی دارند. یافته ها با استفاده از دلالت های نظریه تاچفل و جنکینزتبیین شدند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، آموزش و پرورش، دینداری و رسانه
  • محمدرضا عباسی*، سیدبهنام علوی مقدم، اشرف زهره وند صفحه 169

    هویت دینی؛ مفهومی مرکب و شامل ابعاد مختلفی چون بعد تجربی یا احساسی و عاطفی، بعد اعتقادی یا باورهای دینی، بعد فکری یا دانشی و شناختی و بعد شعایر و مناسک دینی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان هویت دینی بین دانش آموزان مقطع متوسطه ناحیه یک شهرری می باشد. روش پژوهش پیمایشی و شیوه گردآوری داده ها استفاده از پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تمام دانش آموزان مقطع متوسطه ناحیه یک شهرری که با استفاده از جدول لین تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. نمونه گیری به شیوه نمونه گیری خوشه ای(در جامعه آماری مدارس) با سطح خطای 05/0 و ضریب اطمینان 95%، است. دراین پژوهش با توجه به مفهوم هویت دینی که چند بعدی است، متغیرهای عواطف دینی، باورهای دینی، دانش دینی، اماکن دینی و اعمال(فرایض) دینی سنجیده شده است. نتایج آزمون تاو کندال و شدت ضریب d سامرز نشان می دهد که بین متغیر وابسته این پژوهش (هویت دینی) و برخی متغیرهای مستقل همبستگی وجود دارد. مقدار همبستگی تاو کندال و شدت ضریب d سامرز بین متغیر وابسته و متغیرهای عواطف دینی، باورهای دینی، دانش دینی، اماکن دینی، اعمال (فرایض) دینی به ترتیب 23/0، 20/0، 29/0، 03/0-، 13/0 بوده است. نتایج گام به گام نیز نشان داد که متغیرهای عواطف دینی، باورهای دینی، دانش دینی و اعمال (فرایض) دینی تاثیرگذارترین عوامل گرایش به هویت دینی می باشند.

    کلیدواژگان: هویت دینی، عواطف دینی، باورهای دینی، دانش دینی، اماکن دینی، اعمال (فرائض) دینی
|
  • Abolfazl Kavandi Kateb*, Syrus Ahmadi Nohadani Page 3

    Iconography is an identity- oriented theory in political geography that emphsizes ideational forces in a sates’s survival more than other forces, and it is more reperesented in the weakness eras of a country. Iran in 19th centry as a weak country did not have required instrumnets to guarantee its own survival, and had been directly threathened by superpower countries (Russia and Britain). The rivalry of these two superpowers in the great game covered all Iran’s territory, and finally because of wars, imposing contract, social, economic and geopolitical pressures of superpowers most part of the territory was seperated from Iran. In this research, based on Nasekhottavarikh as a valid work of Ghajar era, in addition to the investigation of the relations of frontiers and central government, some of their request to be a part of homehand is investigated. Research findings show that Iran’s terrotories were seperated because of powers’ rivalries and expansionism sentiments, not their tendency to separatism.

    Keywords: Iran, Frontiers, Iconography, Circulation, Separation, Nasekhottavarikh
  • Ali Karimi*, Somayeh Ghasemi Tusi Page 25

    This article by the presumption of ever-becoming nature of nation-building process and its continuous reproduction, studies the relationship between social policy & identity especially in diverse societies. The present writing is composed of two sections. The first descriptive-analytical section is done by documentary method and in the second part; the qualitative content analysis method is applied. This article is inspiring by opinions of Bland & Lecourse concludes that the inclusive feature and equality-based nature of social policies leads to creation of real justice community, strengthening of social solidarity& social integration that will eventually bring social rest and political stability as prerequisites of nation-building process.Applying the relationship between two variables to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, denotes that the approach of the Constitution toward macro social policies confirms its inclusiveness, equality-based & egalitarian orientation in allocation of material and spiritual resources without ethnic, class, religious, linguistic and other differentiating criteria.

    Keywords: Social Policy, Nation, Building, Identity, Iran, The Constitution
  • Ataollah Abdi*, Maryam Lotfi Page 49

    Geographical names are reflections of cultures and beliefs in names of places, in fact human communities borrow from treasure of their culture, history and beliefs in the selection of names for human-made and natural phenomenon. Rarely we can see that names of places are not borrowed from culture and history from meaning and concept point of view. So, name of places are often reflective of spatial patterns of linguistic distribution and historical events of geographical areas. Azerbaijan area is one of those areas that we can profit from it’s geographical names to study it’s historical and cultural realities. In historical debates, this area holds two different attitudes to clarify its cultural and geographical realities and geographical names are one of those elements that can be used in clarifying linguistic and cultural realities of this area. Historical stand of Azerbaijan in Iran’s changes and record of its names in the historical books and documents, gives researchers the chance of studying ancient history and culture of Azerbaijan through names of places recorded in these resources.This paper explores the features of geographical names of Azerbaijan area in historical texts of Safavid period and the changes they have faced. Research methodology used in this paper is descriptive-analytical and information collecting tool is librarian studies. Results of investigating historical texts especially Sarih-al-Molk states that geographical names of Azerbaijan area are mainly Non-Turkish and the process of change of some of these names to Turkish suggest it’s following of political and social changes during this period.

    Keywords: Sarih, al, Molk, Safvata, Safa, Azerbaijan, Geographical Names, Azeri's Languish, Language
  • Kobra Mortezaei Ferizhandi*, Afsaneh Edrisi Page 75

    The National Identity is the feeling of belonging and commitment to the National community and if it is accompanied by different aspects of knowledge, the feeling of faithfulness to its components as well as unity and interrelationship among members of society will be added. This research aims to studyding the effects of cultural-scientific usage of media on finding the identification of teenagers which has been done through measuring method and using the questionnaires, interviews, and cluster and simple random sampling among 348 senior students of high schools in regions 3, 5, 8, & 16 of Tehran.Moreover to national identity and cultural-scientific usage of media, the research variables are based upon the adopted model of Giddens ideas including human relationships, fundamental trust, intellectual ability and democratic relationships. The data have been analyzed using of comprehensive and descriptive statistical methods. Upon information processing, the results of research show that the average of national identity among students is %84.23. Identification among boy and girl groups and among different fields and regions of education did not show any meaningful differences. Cultural-scientific usage variables of Media with coefficient %23, intellectual ability with coefficient %18, directly and indirectly, and human relationship with coefficient %19, directly, and democratic relationships, with coefficient %34, indirectly, have influenced the national identity of teenagers.

    Keywords: Identity, National Identity, Teenager, Media, Mass Communication
  • Reza Bigdelou* Page 95

    Modern historiography of Iran has been profoundly affected by a kind of patriarchal nationalistic discourse. During late Qajar and Pahlavid periods, this historiography was an important factor in formation of modern Iranian identity. The modern state of Pahlavi has a certain approach toward historiography which resulted in an Ideological narrative. This study addressed the contribution of modern Persian historiography in the process which led to the construction of modern Iranian identity. Moreover, it seeks to find an answer for this question that why most of historical texts which produced during early Pahlavis, carried a nationalistic theme? It also tries to examine the constructive elements of this discourse through a historical-analytical method. The results of this study show that: modern historical texts in Iran were conspicuously overshadowed by Pahlavid nationalistic discourse and have been written mostly to meet some socio-political needs. This historiography was influenced by different ideological factors such as modernization, racism, orientalism, and anti-Islamism westernization which contributed a clear role to Iranian modern identity.

    Keywords: Nationalistic Historiography, Identity, Orientalism, Eurocentrism
  • Maryam Ghoreishi*, Mohammad Ali Mazaheri, Shole Amiri Page 127

    This paper presents the results of an investigation on identity status for 119 Iranian adolescents/adults categorized in three gropes; 1-permanent resident in Iran, 2- resident in Iran with living experience in the England and 3- currently living in the England. Data collection was done using EMO-EIS2 questionnaire and demographic forms developed in this research. The results revealed differences between identity statuses for three groups. The dominant scores for the diffusion identity status were seen for group 3 and group 2, for moratorium identity they were seen for group 1,3 and group 2, and for the achievement identity status they were observed for group 2 and 1. It is concluded that since in the process of immigration, the social supports required for achievement identity get affected, immigrant adolescents were facing more difficult challenges towards receiving achievement identity and the majority were characterized as diffusion and moratorium identity in the early years of immigration.

    Keywords: Immigration, Identity Status, UK, Iran, Adolescents, Youth
  • Ahmad Jafari *, Marjan Yazdani, Majid Ghobadi Page 147

    Many studies revealed that among other socialization agencies, educational (formal and informal) plays the main role in process of national identity formation. That is, so the present article purposed to studying the social variables affecting national identity particularly school affiliation and mass media (internet and satellite TVs). This survey administrated in 2012 among 400 students from high schools of Karaj indicate as sample. The data gathered by using self-constructed questionnaire. Findings indicate infer that religious socialization, reference group, mass media and school are correlated with national identity significantly. Among these variables media has negative effect on national identity. In addition, ethnical identity has not significant effect. The regression analysis showed that only religious socialization, media and reference groups significantly predict the variance of national identity. While, using non-national media decrease the level of national identity other factors increase it. The findings are explained based on the implications of Jenkins and Tajfel theories.

    Keywords: National Identity, Education, Religious Socialization, Mass media
  • Mohammad Reza Abbasi*, Behnam Alavi Moghadam, Ashraf Zohrehvand Page 169

    Religious identity is a complicated conception and contains experimental or emotional and mentalor knowledge.The goal of this research is surveying the religious identity rate among high-school students (district one of Shahre-Rei) according to equipments and probing theories not only through field researches but also by means of questionnaire.Through applying survey method and using questionnaire technique on 400 high-school students in available schools in the district one of Shahre-Rei, with random sample survey (in the statistical society of schools) with 5% of error level and 95% of confidence index of selection, the required data and information was gathered. The result of Kendalls-tau and Somers'-d testing shows that there is a relation between religious identity and independent variables. The quantity of Kendal-tao and Somers'-d among dependent variable and religious emotional, beliefs, knowledge and impression are 0/23, 0/20, 0/29, -0/03 and 0/13.The findings of this investigation show that at first steps of testing the hypotheses of research, the variables of religious impressions, knowledge, beliefs, practices, identifying pilgrimage and holy monuments, pietistical personalities, and strong combination with religious and holy affairs have meaningful relation with student's religious identity.The values, the student's motivation and purpose to participate in religious ceremonies, their actively participation to understand and interpret religious meetings and celebrations have influenced religious identity.

    Keywords: Religious Identity, Religious Emotions, Religious Beliefs, Religious Knowledge, Religious Impression, Religinon