فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 69 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اکبر کمیجانی*، فریدون محمدزاده صفحات 5-24
    بحث توزیع درآمد یکی از مهم ترین مباحث اقتصادی به شمار می رود و در این زمینه تحقیقات بسیاری در تمام کشورها صورت گرفته است. هدف اصلی در این تحقیق بررسی تاثیر نرخ تورم بر توزیع درآمد و عملکرد سیاست های جبرانی دولت می باشد. در این خصوص از الگوهای عوامل موثر بر ضریب جینی و سهم بیستک های درآمدی استفاده شد، الگوی ضریب جینی با استفاده از روش حداقل مربعات (OLS) و الگوی عوامل موثر بر بیستک ها با استفاده از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR) برآورد شدند. نتایج حاصل از برآورد مدل شاخص جینی نشان داد متغیرهای تورم، بیکاری، مخارج دولت و نسبت سهم 10 درصد گروه درآمدی بالا به 10 درصد فقیر روی نابرابری تاثیر منفی داشته و با افزایش یارانه کالاهای اساسی و سهم 40 درصد فقیر نابرابری بهبود می یابد. به منظور تجزیه و تحلیل دقیق تر تاثیر متغیرها بر نابرابری از الگوی عوامل موثر بر بیستک ها استفاده شده است. نتایج حاصل از این الگو نشان داد که افزایش نرخ تورم، نرخ بیکاری، یارانه کالاهای اساسی و نسبت سهم 10 درصد ثروتمند به 10 درصد فقیر به نفع بیستک های با درآمد بالا بوده و به افزایش نابرابری منجر می شود و افزایش در سهم 40 درصد فقیر به نفع بیستک های با درآمد پایین بوده و به کاهش نابرابری می انجامد.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، تورم، شاخص جینی، دهک های درآمدی، سیاست های جبرانی
  • اعتبار نظریه های ساختار کارا و قدرت بازار در صنعت داروسازی ایران
    احمد صدرایی جواهری*، معصومه هادی زادگان صفحات 25-48
    در این مطالعه ماهیت سودآوری در صنعت داروسازی ایران طی دوره زمانی (1386-1380) بر اساس رویکردهای ساختارکارا و قدرت بازاری مورد مطالعه قرار گرفته است. نظریه ساختار کارا افزایش سودآوری صنعت را ناشی از افزایش کارایی می داند. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها انواع شاخص های کارایی برای بنگاه های موجود در صنعت داروسازی ایران محاسبه شده است. با توجه به نظریه قدرت بازار برخی شاخص های تمرکز صنعت نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه حاکی از اثر مثبت و معنا دار شاخص های تمرکز صنعت بر سودآوری صنعت داروسازی ایران می باشد، بنابراین نظریه قدرت بازار در صنعت داروسازی ایران مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ساختار صنعتی، رفتار بنگاه ها، صنعت داروسازی
  • علی سوری* صفحات 49-64
    در سال های اخیر با گسترش مدل های رشد درون زا سرمایه انسانی به عنوان عامل اصلی رشد اقتصادی مورد توجه قرار گرفت. پس از آن در کنار سرمایه انسانی نقش قابلیت های اجتماعی نیز مورد توجه قرار گرفت. در این راستا، سرمایه اجتماعی که مولفه اصلی آن اعتماد است جایگاه خاصی در مطالعات مربوط به رشد یافت. در این مطالعه رابطه بین رشد و سرمایه اجتماعی مورد با توجه به مبانی نظری مدل های رشد بررسی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سرمایه اجتماعی در کنار سایر عوامل تولید تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی داشته است. با این وجود، عوامل اقتصادی نیز می توانند نقش مهمی در بهبود و نزول سرمایه اجتماعی داشته باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رشد، سرمایه انسانی، اعتماد
  • علی آزادی نژاد *، اسفندیار جهانگرد، عباس عصاری، علیرضا ناصری صفحات 65-82
    روش AFLQ روش غیرآماری است که جدول داده- ستانده ملی را به جدول داده- ستانده منطقه ای (استانی) تبدیل می کند. این روش بهترین روش از لحاظ هزینه و وقت در تعمیم جدول داده- ستانده ملی به منطقه ای می باشد. روش AFLQ که توسط فلگ و همکارانش ارائه شد هر چند مراحل تکاملی خود را طی زمان پیمود و از آزمون های مختلفی گذشت،اما هنوز ایراداتی دارد. نقص این مدل در تعدیل نادرست بخش های ضعیف است به طوری که اگر بخشی سهم مکانی کوچکی داشته باشد احتمال پیشرو بودن آن از منظر تقاضا (شاخص انتشار بالای یک) وجود دارد. نتایج عملی در این روش AFLQ نشان می دهد به عنوان مثال استان آذربایجان غربی دارای 13 بخش ضعیف است که 10 بخش از آن شاخص انتشار بزرگتر از یک را کسب نموده است. در ادامه مقاله با تعدیل بخش های ضعیف روش جدید MFLQ پیشنهاد می گردد. نتایج نشان می دهد که روش MFLQ که بخش های ضعیف را تعدیل می نماید نسبت به روش AFLQ خطای کمتری در استان ها دارد.
    کلیدواژگان: جدول داده، ستانده منطقه ای، شاخص انتشار، بخش ضعیف، روش AFLQ، _
  • داود منظور، لیلی نیاکان * صفحات 83-106
    برای بررسی تغییرات شدت انرژی می توان کشش درآمدی تقاضای انرژی را مورد مطالعه قرار داد، چراکه ثابت بودن شدت انرژی حاکی از رابطه تناسبی بین رشد مصرف انرژی و رشد درآمد ملی یا به عبارت دیگر واحد بودن کشش درآمدی تقاضای انرژی نسبت به تولید ناخالص داخلی می باشد. به علاوه، همواره درصد تغییرات شدت انرژی با نرخ رشد اقتصادی و کشش درآمدی مصرف انرژی متناسب است. بر این اساس، در این مقاله برای تحلیل شدت انرژی به مدلسازی تقاضای انرژی در کشورهای عضو اکو و اندازه گیری کشش های درآمدی تقاضای انرژی می پردازیم. استفاده از یک مدل رگرسیون پانل آستانه ای با توجه به یک متغیر آستانه که بر اساس تولید ناخالص داخلی سرانه تعریف شده باشد به خوبی می تواند ناهمگنی در مدل های تقاضای انرژی در کشورهای مذکور را نشان دهد. تخمین این مدل برای کشورهای عضو اکو بیانگر آن است که در این کشورها کشش درآمدی کمتر از واحد بوده و با رشد تولید ناخالص داخلی تقاضای انرژی به همان میزان رشد نخواهد کرد، در نتیجه شدت انرژی در حال کاهش است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در اغلب کشورهای عضو اکو کشش درآمدی در طول زمان کاهش یافته است. علاوه بر این، در کشورهای عضو اکو به دلیل ساختار اقتصادی مشابه کشش درآمدی تقاضای انرژی بسیار به هم نزدیک است. پیش بینی تغییرات شدت انرژی با استفاده از برآورد کشش های درآمدی نشان دهنده آن است که با رشد اقتصادی کشورهای عضو اکو از شدت انرژی در این کشورها کاسته می شود.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، کشش درآمدی تقاضای انرژی، مدل پانل آستانه ای یکنواخت
  • رضا سعیدی*، خلیل سعیدی، علی دهقانی صفحات 107-130
    گسترش پدیده جهانی شدن اقتصاد سبب شد تا روابط و همکاری کشورها در جهت تحصیل منافع در قالب همکاری های منطقه ای در دستور کار بسیاری از کشورهای در حال توسعه به ویژه کشور ایران قرار گیرد. تعامل با چنین کشورهایی ایران را در ایجاد زمینه های لازم برای تجارت ترجیحی و همگرایی اقتصادی با خود مشتاق نموده است. دراین پژوهش تلاش شده است با محاسبه شاخص های اندازه گیری مزیت نسبی، پتانسیل تجاری و تجارت مکملی در صادرات و واردات که در سطح بین الملل مطرح می باشند، فرصت های همگرایی تجاری ایران با کشورهای گروه بریکس مشخص و برای اخذ تصمیمات لازم ارائه شود. دوره بررسی مربوط به سال های (2010-2000) و اطلاعات با استفاده از آماره منتشر شده از بانک جهانی و بانک اطلاعات تجاری بانک جهانی Wits استخراج می گردد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از شاخص های درایسدل برای تجارت مکملی روش پیشنهادی آنکتاد برای محاسبه شاخص پتانسیل تجاری (POT) و شاخص مزیت نسبی (RCA) می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل تجاری، مزیت نسبی، اکمال تجاری
  • فیروز فلاحی*، جلال منتظری شورکچالی صفحات 131-150
    با توجه به اهمیت بحث اثرگذاری اندازه دولت بر رشد اقتصادی مطالعه حاضر به بررسی فرضیه وجود منحنی آرمی در اقتصاد ایران به عنوان یکی از مهم ترین فرضیات موجود در زمینه اثرگذاری اندازه دولت بر رشد اقتصادی می پردازد. به این منظور از داده های فصلی دوره زمانی (1387- 1367) و مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR) استفاده می گردد. در این مطالعه مخارج مصرفی دولت به صورت درصدی از GDP به عنوان شاخصی برای اندازه دولت تعریف می شود. بر اساس نتایج به دست آمده اندازه دولت در اقتصاد ایران به صورت نامتقارن و در قالب یک ساختار دو رژیمی بر رشد اقتصادی تاثیر گذاشته و مقدار آستانه ای برای اندازه دولت برابر 29/14 تعیین شده است. نتایج نشان می دهند که اندازه دولت در رژیم اول (دوره زمانی که در آن اندازه دولت کوچکتر از 29/14 می باشد) تاثیر منفی بر رشد اقتصادی ایران گذاشته، در حالی که در رژیم دوم این اثر مثبت می باشد. به عبارت دیگر، علیرغم تایید اثرگذاری غیرخطی اندازه دولت بر رشد اقتصادی ایران نتایج فرضیه وجود منحنی آرمی در ایران را تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، اندازه دولت، مخارج مصرفی، مدل غیرخطی، STR مدل، آرمی
  • سید عباس موسویان، اکبر کشاورزیان پیوستی* صفحات 151-178
    دارایی های ثابت در بانک های بزرگ کشور به صورت منابع قفل شده بر تراز مالی آنها سنگینی نموده و استفاده مطلوبی از آنها نمی شود. با توجه به تدوین دستورالعمل انتشار اوراق (صکوک) اجاره در بازار سرمایه در سال 1388 و نهایی شدن دستورالعمل انتشار اوراق اجاره در بانک مرکزی در اواخر سال 1390 این دارایی ها می توانند با استفاده از این ابزار مالی به منابع بانکی مولد تبدیل شده و در طرح های اقتصادی مورد بهره برداری قرار گیرند. بانک ها برای انتشار اوراق اجاره اقدامات اولیه را انجام داده و به برخی تجارب در این زمینه دست یافته اند که می تواند مراجع تصمیم سازی و تصمیم گیری کشور را در تسهیل تامین مالی بانک ها از طریق تبدیل دارایی های ثابت و مستغلات نظام بانکی به منابع بانکی مولد کمک نموده و برای اقتصاد کشور مفید باشد. هدف اصلی مقاله بررسی موانع انتشار صکوک اجاره در بانک های دولتی و ارائه راهکارهای کاربردی می باشد که برای دستیابی به این هدف از روش توصیفی- تحلیلی استفاده نمود و به مقایسه تطبیقی دستورالعمل ها، رویه ها و مقررات حاکم بر سازمان بورس اوراق بهادار و بانک مرکزی ایران پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که علیرغم تدوین فرایند انتشار صکوک اجاره در سازمان بورس و بانک مرکزی به دلیل مشکلات ساختاری نظیر فقدان راهکار مشخص برای فروش دارایی بانک های دولتی به شرکت واسط، فقدان نهادهای مرتبط با انتشار صکوک اجاره در دستورالعمل و رویه های بانک مرکزی، عدم شمولیت قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در خصوص معافیت عوارض و مالیات در دستورالعمل بانک مرکزی، فقدان متولی واحد برای انتشار صکوک اجاره و... امکان بهره گیری بانک های دولتی از این ابزار کارامد تامین مالی اسلامی وجود ندارد. در این پژوهش راهکارهای اجرایی و عملیاتی برای نهادینه کردن ابزار صکوک اجاره ارائه شده است.
    کلیدواژگان: صکوک اجاره، صکوک اجاره بانکی، تامین مالی، پوشش ریسک
  • مهرزاد ابراهیمی*، فرهاد خدادادکاشی، مجید احمدیان صفحات 179-198
    در این تحقیق تلاش میکنیم تا با استفاده از داده های طرح جامع آمارگیری بخش صنعت ایران طی دوره (1386-1358) و با استفاده از رویکرد تغییرات حدسی و درجه توافق میزان قدرت انحصاری در دو صنعت نساجی و خودروسازی ایران را اندازهگیری نماییم. دلیل انتخاب این دو صنعت استراتژیک بودن، بزرگی اندازه و سهم آنها در اشتغال است. برای تامین اهداف پیشبینیشده در این تحقیق با استفاده از تابع هزینه و تقاضای نهاده ها و کاربرد روش تخمیین sur نسبت به ارزیابی درجه توافق و قدرت انحصاری اقدام شد. یافته های این تحقیق مطابق انتظار بر وابستگی متقابل بنگاه ها در صنعت خودروسازی و بالا بودن درجه توافق و قدرت انحصاری در این صنعت دلالت دارد. از سوی دیگر، یافته ها دلالت بر ناچیز بودن درجه وابستگی متقابل بنگاه ها در صنعت نساجی و نزدیکی ساختار بازار به شرایط رقابتی دارد.
    کلیدواژگان: درجه توافق، کشش حدسی، شاخص لرنر، تمرکز بازار، ساختار بازار
|
  • Akbar Komijani *, Fereydoon Mohammadzadeh Pages 5-24
    Income distribution is one of the most important economic issues and many researches have been conducted in different countries related to this field. The main objective of this study is investigating the effect of inflation on income distribution and performance of government compensation policies. In order to do so، patterns of effective factors on Gini coefficient and twenty percent share of income have been used. Gini coefficient pattern and effective factors pattern on twenty percent estimated respectively by least of squares (OLS) and seemingly unrelated regression (SUR) methods. According to results of Gini index model estimation f inflation rate، unemployment rate، total government expenditure and ratio of asset portion of the highest 10 percent to the lowest 10 percent have negative effect on inequality and increase of basic goods subsidies and asset portion of lowest 40 percent، inequality would improve inequality. Results of estimated Gini Index model showed the increase of Coefficients of inflation rate، unemployment rate، Subsidies of basic goods and ratio of asset portion of the highest 10 percent to the lowest 10 percent، increase inequality. And increase of asset portion of lowest 40 percent، decrease inequality.
    Keywords: Income Distribution, Inflation, Gini Index, Compensation Policy, Income Deciles
  • Validity of Efficient Structure and Market Power Theories in Iranian Pharmaceutical Industry
    Dr Ahmad Sadraei Javaheri *, Masomeh Hadizadegan Pages 25-48
    The study investigates the nature of profitability on the base of efficient structure and market power theories in Iranian pharmaceutical industry during 2001-2007. The efficient structure theory considers the increase in profitability of industry to be a result of the increase in efficiency. The study applied Data Envelopment Analysis (DEA) method to calculate the various types of efficiency for the existing firms in the Iranian Pharmaceutical Industry. The results indicated that the industry concentration indicators have a positive and significant impact of on the profitability in the industry. Therefore، the theory of market power is confirmed in Iranian pharmaceutical industry.
    Keywords: Industrial Structure, Firm Behavior, Pharmaceutical Industry
  • Ali Souri * Pages 49-64
    The human capital has been considered as the most important factor in the economic growth models. On the other hand، social capability has been seen one of the factors of the economic growth social capital and trust as its main element have gained a vital role in economic growth studies. This paper studies the relationship between growth and social capital. The results show that the social capital has a significant effect on the economic growth. On the other hand، the economic factors could have an important role in improving or declining the social capital.
    Keywords: Growth, Social Capital, Trust, Human Capital
  • Pages 65-82
    AFLQ is a non-statistical method to derive the regional Input-Output table from the national one. Considering the costs and the time، it is the best method for extension of national input-output table to regional. AFLQ introduced by Flegg et al. have been evolved through time and confirmed by various tests but still have some defects. The main deficiency regards to its wrong evaluation of weak sectors، particularly، if a sector has a small locational ratio it is very likely to be determined as demand leading sector which have a dispersion index above one. The empirical AFLQ method results show that in the west-Azerbaijan region، as an example، an index above one is assigned to ten sectors out of its thirteen weak sectors. This study proposes a new MFLQ method to adjust weak sectors. The results show that the new MFLQ method does this job with fewer errors than AFLQ method.
    Keywords: Input, Output Table, Location Quotient Method, Index of Power of Dispersion, Index of Sensitivity of Dispersion
  • Davood Manzoor Pages 83-106
    In order to evaluate the energy intensity changes، we can assess income-elasticity of energy demand. Because constant energy intensity means that there is a proportional relation between energy consumption growth and GDP growth or equally، unit income elasticity. Also، energy intensity evolution per cent is proportional to economic growth rate and energy demand income elasticity. So in order to analyze energy intensity، we metalize energy demand in ECO members and measure energy demand income elasticity. The results of a Panel Threshold Regression model (PTR) with a threshold variable that is defined as a function of GDP per capita، show heterogeneity of the energy demand models in this panel. On the other hand the results of this model estimation for ECO members indicate that income-elasticity is less than one and the amount of energy demand growth is not equal to GDP growth. However the results of article point out the long-term decline of income-elasticity in most of the ECO members. Also، the near income-elasticity’s of panel countries arise from similar economic structures. Prediction of Energy Intensity evolution by income-elasticity estimations reveals that، it decreases as economic growth increases in ECO members.
    Keywords: Energy Intensity, Income, Elasticity of Energy Demand, Panel Smooth Threshold Regression Model (PSTR)
  • Reza Saeedi * Pages 107-130
    Expansion of globalization of economics phenomenon made many developing countries particularly Iran، to pay special attention to regional relations and cooperation of countries for the purpose of gaining interest. Cooperation with such countries encourages Iran to pave the ground for preferential commerce and economic convergence with itself. The present research aims to Study the creation of preferential commercial agreement between Iran & Brics”. In this study by determining relative comparative advantage، commercial potential and complementary commerce in imports and exports that are concerned in international scale we tried to clarify opportunities of commercial convergence of Iran with Brics and to make decision about them. World Bank & Commercial Information Bank of the World Bank، Wits data during (2000-2010) have bean used in this study. Data have been analyzed by Drisdel index for complementary commerce، suggested method of UNCTAD for determining Commercial Potential Index POT & relative comparative advantage (RCA).
    Keywords: Commercial Potential, Complementary Commerce, Comparative Advantage
  • Dr Firouz Fallahi *, Jalal Montazeri Shoorkchali Pages 131-150
    In this paper we study the existence of the Armey curve in Iran، which states that there is an inverted U-shaped relationship between the government size and the economic growth. To that end، we use quarterly data during 1988:1-2008:2. Instead of relying on a binomial model، which is very popular in the literature، we use a smooth transition regression (STR). STR models are very flexible، and binomial models are considered as a special case of the STR models. The results show that there is a nonlinear connection، i. e.، a threshold effect، between the government spending and the growth rate in the Iran''s economy. The threshold level of government size is 14. 29% of the GDP. However، we cannot confirm the existence of Armey curve in the Iran''s economy because the relationship is negative in the first regime (before the threshold) and it is positive in the second regime. In other words، the link between the government size and economic growth is U-shaped in Iran.
    Keywords: Government Size, Economic Growth, Smooth Transition Regression, Armey Curve, Non, Linear Model
  • Pages 151-178
    sukukFixed assets burden on the balance sheets of major banks of the country as locked resources and may not be utilized properly. With regard to the compilation of the issuance guideline of lease bonds (Sukuk) in capital market in 2009 and after finalization of this guideline by Central Bank in the early 2012، using this financial instrument، these assets could be changed into the productive banking resources، and exploited in economic plans. Banks have taken preliminary steps to issue lease bonds and have achieved some experiences that could be referred to for decision-making. Also it could help the economy to make appropriate decisions in facilitation of banking finance through changing the fixed assets and real estates of banking system into productive banking resources. The main objective of this research is to investigate the barriers of issuance of lease sukuk in state banks and to present applied solutions. In order to achieve this aim، the researcher has applied descriptive–analytic method and employed comparative comparison، by-laws and the governing law of the Stock–Exchange Organization and the Central Bank of the Islamic Republic of Iran. The results show that despite compilation of the issuing process of lease stock in the Stock- Exchange Organization and Central Bank، due to the structural difficulties such as: lack of specific solution to sell the assets of state banks to intermediary company، absence of related institutions regarding issuance of lease sukuk in guidelines and procedures of Central Bank، non-inclusion of the law regarding development of instruments and new financial instruments on the exemption of taxes and duties in the guideline of the Central Bank، lack of a unified custodian for issuance of lease sukuk and etc، there is no possibility to make use of this efficient instrument within state banks. In this research، enforceable and operational solutions have been given to institutionalize the lease sukuk instrument.
    Keywords: lease Sukuk, Banking Lease Sukuk, Finance, Risk Coverage
  • Mehrzad Ebrahimi *, Farhad Khodadad Kashi, Majid Ahmadian Pages 179-198
    In this article، using Iran''s Manufacturing Data during (1979-2007)، we try to measure the degree of monopoly power and agreement (Collusion) in Automotive and Textile Industries. The strategic nature is the main reason to study these two industries. The study employs Conjectural Variation and Agreement Approach to evaluate monopoly power. Using SUR approach، we estimate cost function and input demands simultaneously. The results of this study indicate mutual interdependence between firms and also high degree of Agreement and high monopoly power in automotive Industry، while the degree of Agreement in Textile Industry is low
    Keywords: Agreement Degree, Conjectural Variation, Lerner Index, Market Concentration, Market Structure