فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال ششم شماره 18 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزانه حیدرپور، یدالله تاری وردی، مریم محرابی صفحات 1-15
    این پژوهش برآن است تا نشان دهد توسعه مالی در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پیش شرط مهم برای اثرگذاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشداقتصادی می باشد. به این منظور اثر بازارهای مالی در تاثیرگذاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی در این منطقه برای 15 کشور (اردن، الجزایر، امارات متحده عربی، ایران، بحرین، تونس، عمان، مراکش، مصر، یمن، ترکیه، لیبی، قطر، مالت و عربستان سعودی) در فاصله سال های 2001 تا 2010 به وسیله مدل های داده های تابلویی پویا و برآوردگر گشتاورهای تعمیم یافته ارزیابی شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تاثیر (GMM) سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی از کانال توسعه ی بازارهای مالی مثبت و معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، گشتاور تعمیم یافته (GMM) داده های تابلویی پویا
  • فریدون رهنمای رودپشتی، مهدی تقوی، شادی شاهوردیانی صفحات 17-30
    ساختار مطلوب سرمایه و ترکیب بهینه بدهی و حقوق صاحبان سهام مستلزم انتخاب بهترین روش تامین مالی و انتخاب بهترین زمان مناسب برای تامین مالی است. شرکت ها برای تامین مالی از ثبات لازم برخوردارنمی باشند و به دلایل مختلف اقتصادی دارای محدودیت های منابع مالی هست ند. بنابر این ضرورت دارد که با توجه به محدودیت های مذکور، رفتار تامین مالی مورد مطالعه قرار گیرد. هدف این تحقیق، طبقه بندی شرکت های نمونه آماری بر حسب میزان محدودیت مالی آنها و بررسی رابطه آن با بازده آتی سهام است. معیار مورد استفاده برای می باشد. KZ سنجش سطح محدودیت مالی شرکت ها، شاخص نمونه آماری تحقیق، شامل 109 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که داده های آنها در طول سالهای 1384 تا 1388 گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج حاکی از ارتباط معنادار بازده آتی سهام با سطح محدودیت مالی شرکت های نمونه آماری می باشد. بر اساس نتایج، بازده آتی سهام شرکتهایی که سطح محدودیت مالی پایین تری داشتند؛ بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: محدودیت مالی، شاخص، KZ بازده آتی سهام
  • زهرا دیانتی دیلمی، مریم رمضانی صفحات 31-47
    گزارشات مالی مبنای تصمیمات اقتصادی است که منافع سازمان و در نهایت مالکان را متاثر میکند؛ با این وجود در خصوص عوامل موثر بر کیفیت اطلاعات مالی خلاء تحقیقاتی شدیدی وجود دارد. از این رو با توجه به اهمیت ارائه اطلاعات مالی با کیفیت، در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر سرمایه فکری بر کیفیت اطلاعات مالی پرداخته شده است. چرا که در اقتصاد دانش محور امروزی، سرمایه فکری به عنوان عامل بسیار مهمی برای ایجاد ارزش و کسب مزیت رقابتی شناخته شده است. داده های مربوط به متغیرهای سرمایه فکری و کیفیت اطلاعات 1380) جمع آوری و با استفاده از روش معادلات - مالی مربوط به 94 شرکت بورسی طی سال های (1389 ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که در میان اجزای سرمایه فکری، سرمایه ساختاری بیشترین همبستگی و سرمایه انسانی و سرمایه فیزیکی در مراتب بعدی قرار دارد. اجزای سرمایه فکری در مجموع حدود 50 % تغییرات در کیفیت اطلاعات را تبیین می نماید بر این اساس برای ارائه اطلاعات با کیفیت تر، که منجر به تصمیم گیری مناسب و در نتیجه رونق بازار سرمایه می شود، سازمان ها باید توجه زیادی به سرمایه فکری به عنوان منبعی نیرومند برای بهبود عملکرد کسب و کار خود داشته باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه ساختاری، سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، کیفیت اطلاعات مالی
  • محمود معین الدین، شهناز نایب زاده، رسول زارع مهرجردی، علی فاضل یزدی صفحات 49-69
    در ادبیات بازارهای سرمایه و مالیه رفتاری، با توجه به واکنش های متفاوت سرمایه گذاران و به منظورافزایش بازده حاصل از سرمایه و کسب بازده مازاد بر بازده مورد انتظار، راهبردهای سرمایه گذاری مختلفی معرفی و توصیه شده است، یکی از این راهبردها، راهبرد سرمایه گذاری معکوس می باشد، این راهبرد بر اساس فرضیه واکنش بیش از اندازه سرمایه گذاران می باشد. با این وجود اطلاع از نحوه کاربرد راهبرد سرمایه گذاری معکوس می تواند به سرمایه گذاران در انتخاب سهام مناسب جهت رسیدن به حداکثر بازدهی کمک کند. این تحقیق به بررسی کسب بازده با استفاده از راهبرد سرمایه گذاری معکوس و تحلیل حساسیت شاخص های مالی در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. به منظور اجرای تحقیق، ابتدا دوره زمانی تحقیق به 16 دوره تشکیل و نگهداری تقسیم شده و در دوره تشکیل بر اساس 11 متغیر تحقیق(فروش، سودعملیاتی، جریان وجوه نقد عملیاتی،بازده سهام، نسبت فروش به دارایی ها، نسبت سودعملیاتی به سرمایه گذاری، نسبت جریان نقد عملیاتی به سرمایه گذاری، بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، سود هر سهم و نسبت سودخالص به فروش) شرکت ها به دو پرتفوی برنده و بازنده تقسیم می شوند و سپس در دوره نگهداری، بازده پرتفوی های برنده و بازنده محاسبه و مورد مقایسه قرار می گیرد. نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشان می دهد که با استفاده از راهبرد سرمایه گذاری معکوس می توان در بورس اوراق بهادار تهران بازده کسب کرد و همچنین سرمایه گذاران در هر دوره تشکیل و نگهداری مختلف به متغیرهای خاصی واکنش بیش از اندازه نشان می دهند.
    کلیدواژگان: راهبرد سرمایه گذاری معکوس، پرتفوی برنده و بازنده، دوره تشکیل و نگهداری، واکنش بیش از اندازه
  • حسین اعتمادی، طوبی دهقانی، عادل آذر، علی اصغر انواری رستمی صفحات 71-84
    این تحقیق به موضوع عوامل موثر بر صرف کنترل و قیمت گذاری بلوک های کنترلی سهام می پردازد و 64 16 درصد معامله شده / بلوک سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با اندازه حداقل 67 بین سال های 1385 تا 1390 مورد بررسی قرار گرفته است. اکثراین بلوک ها با قیمت بیشتری نسبت به قیمت بازار سهام معامله شده اند. در این تحقیق ابتدا با استفاده از پیشینه تحقیق و نظرسنجی از خبرگان مالی و سرمایه گذاری عوامل موثر بر قیمت گذاری و پرداخت صرف کنترل از سوی خریداران بلو ک های کنترلی سهام شناسایی و سپس با استفاده از رگرسیون چند متغیره عوامل معنادار تعیین و بعد از آن قیمت بلوک های سهام با استفاده از این عوامل تخمین و با قیمت های واقعی بلوک های سهام مقایسه شده است. نتایج تحقیق حاکی از این است که اندازه بلوک، اندازه شرکت، اهرم مالی، سودآوری و عملکرد قبلی شرکت، سهامدار قبلی بودن خریدار ومهلت پرداخت حصه نقدی در قیمت گذاری بلوک های کنترلی سهام و تعیین صرف کنترل معنادار هستند.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، صرف کنترل، بلوک
  • شهلا آذری پناه، میرفیض فلاح شمس صفحات 85-96
    تاکنون مدل های مختلفی برای پیش بینی وضعیت ریسک اعتباری مشتریان ارائه شده است دراین میان استفاده از مدلی که تنها متکی برداده های تاریخی نباشد و از داده های بازار نیز به عنوان هشداری درمورد وضعیت فعلی مشتری و حتی انتظارات نسبت به وضعیت آینده آن باشد، ضروری به نظر می رسد.در این پژوهش رابطه بین اجزاء ساختار سرمایه و احتمال نکول شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. داده های تحقیق از نمونه ای چهل تایی از شرکت های سهامی دریافت کننده 1383 استخراج شده است.دراین پژوهش ابتدا با به - تسهیلات از بانک های ایرانی در طی سال های 1389 احتمال نکول شرکت ها محاسبه گردیده و پس از آن به روش پنل دیتا بین اجزاء ساختار KMV کاربردن مدل اهرم، نوسان بازده دارائی، بازده سهام و ضریب حساسیت)و، B/M، سرمایه (متغیرهای مستقل یعنی اندازه شرکت متغیر وابسته (احتمال نکول) رگرسیون وسپس آزمون های رگرسیون را انجام داده ایم.نتایج این تحقیق بیانگر وجود رابطه معناداربین ساختار سرمایه واحتمال نکول شرکت ها است.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، احتمال نکول، مدل KMV ساختارسرمایه
  • رویکردی جدید برای تخمین پارامتر حافظه بلندمدت در سری های زمانی مالی
    سید محمد سیدحسینی، مسعود باباخانی، سید محمد هاشمی نژاد، سیدبابک ابراهیمی صفحات 97-114
    هنگامی که مشاهدات گذشته با آینده دور همبستگی بالایی داشته و رابطه آن ها غیرقابل چشمپوشی است سری زمانی موردمطالعه دارای ویژگی حافظه بلندمدت است. سنجش وجود حافظه بلندمدت در یک سری زمانی کاربردهای فراوانی در حوزه های مختلف مالی دارا میباشد و روش های مختلفی برای تخمین آن شکل گرفته است که هر یک از این روش ها از نواقصی برخوردار میباشد. رویکر بوتسترپ که در این مقاله برای محاسبه پارامتر حافظه بلندمدت به کار گرفته شد تقریب خوبی برای توزیع نمونه گیری در راستای تخمین پارامتر حافظه را شکل میدهد. این رویکرد با محدودیتهای کمتری مواجه است و قادر است بخش عظیمی از مشکلات روش های گذشته را مرتفع نماید. در این پژوهش از داده های روزانه شاخص قیمت بورس اوراق بهادار ایران (تهران) در در بازه زمانی دسامبر 2006 الی ژوئن 2010 برای برآورد پارامتر حافظه بلندمدت استفاده شد و نتایج حاصل نشاندهنده بهبود تخمین پارامتر حافظه بلندمدت بود.
    کلیدواژگان: حافظه بلندمدت، سری زمانی، بوتسترپ
  • حمیدرضا وکیلی فرد، علی سعیدی، اکبر افتخاری علی آبادی صفحات 115-123
    مطالعات انجام شده طی سی سال گذشته توسط پژوهشگران بر روی ارتباط بین بازدهی و سود سهام، حاکی از این نکته است که سود 1و اطلاعات مرتبط باسود، بر بازدهی 2سهام تاثیرگذار است.
    بسیاری از مطالعات انجام شده با استفاده از مدل رگرسیون ارتباط بازدهی را به عنوان متغیر وابسته با سود به عنوان متغیر مستقل مورد بررسی قرار داده اند. نتایج مطالعاتی که بر روی ارتباط بین بازدهی با سود شرکت ها انجام شده است ضریب مشخصی را در بررسی رگرسیون سود غیرمنتظره سالانه به عنوان متغیر مستقل و بازدهی غیرعادی 3به عنوان متغیر وابسته معرفی می کنند. در این پژوهش ضمن بررسی و اندازهگیری اثرات سود اعلامی شرکتهای پربازده و کم بازده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1385 و 1389 بر بازدهی آنها و بررسی مقایسهای آنها خواهیم دید که واکنش بازار در مقابل اخبار خوب(تعدیل مثبت سود اعلامی) و بد(تعدیل منفی سود اعلامی) واکنشی بیش از انتظار نیست و از طرف دیگر حساسیت بازار به اخبار خوب و بد واکنشی احساسی نیست. نتایج این پژوهش وجود تفاوت در ضریب واکنش به سود در شرکتهای پربازده و کم بازده را مورد تاکید قرارداده و البته رابطهای معنادار بین اخبار خوب و بد و واکنش بازار را تائید نمیکند، تنها رابطه معنادار مربوط به اخبار بد در شرکتهای کم بازده میباشد؛ بدین معنا که بازار در مقابل اخبار بد (تعدیلهای منفی) مربوط به شرکتهای کم بازده واکنشی بیش از انتظار را نشان میدهد.
    کلیدواژگان: ضریب واکنش به سود، بیش واکنشی، کم واکنشی، سود اعلامی
  • کیومرث شهبازی، ابراهیم رضایی، یاور صالحی صفحات 125-136
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر شوکهای قیمت نفت ناشی از عرضه و تقاضای نفت خام بر بازدهی سهام در (1370- بورس اوراق بهادار تهران میباشد. در راستای هدف مزبور بر مبنای داده های ماهیانه (دوره زمانی 1389 متغیرهای عرضه نفت خام، تقاضای جهانی برای کالاهای صنعتی، قیمت واقعی نفت خام و بازدهی واقعی سهام تخمین زده شده است. نوسانات (SVAR) در بورس اوراق بهادار تهران یک مدل خودرگرسیون برداری ساختاری قیمت واقعی نفت خام به سه شوک ساختاری نسبت داده شده است: شوک عرضه جهانی نفت خام، شوک تقاضای جهانی نفت خام، شوک تقاضای جهانی برای کالاهای صنعتی. در ادامه تاثیر این شوکها بر روی بازدهی واقعی سهام در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که شوک عرضه نفت اثر معنی داری بر روی قیمت نفت ندارد و تنها شوکهای تقاضای نفت و تقاضای کل از عوامل موثر بر بازدهیسهام در بورس اوراق بهادار تهران محسوب میشوند.
    کلیدواژگان: بازدهی سهام، شوک قیمت نفت، شوک تقاضای نفت، شوک عرضه نفت
|
  • Pages 1-15
    This study is to show that the financial development in the MENA region is an important prerequisite for the impact of FDI on economic growth. For this purpose, the financial impact of FDI on economic growth for 15 countries in the region (Jordan, Algeria, United Arabic Emirates, Iran, Bahrain, Tunisia, Oman, Morocco, Egypt, Yemen, Turkey, Libya, Qatar Malta and Saudi Arabia) between 2001 and 2010 by the dynamic and static panel data models and generalized moments estimator (GMM) is evaluated. The results of this study show that, In the MENA region, the impact of FDI on economic growth through the development of financial markets is positive and significant.
    Keywords: Financial Development, Foreign Direct Investment, MENA Region, Generalized Method Dynamic Panel Data Model
  • Pages 17-30
    Capital optimal structure and mering debt optimization and the equity of shareholders needs choosing the best financing method and choosing the best appropriate time of financing. Companies are not equipped with the essential stability for financing and due to different economic reasons they have financial resources limitation. Therefore it is necessary to study financing behavior. The aim of this study is to classify sample statistatical companies in terms of the level of their financial limitation and to survey their relation with stock future return. The applied criterion to measure companies financial limitation level is kz index. Research statistical sample involves 109 companies in the Tehran stock exchange in 1384-1388 and has been analyzed statistically. The results indicates that there is ameaningful relation between stock future return and statistical sample companies financial limitations level.based on the results, the stock future return of companies withlower financial limitations level has been higher.
    Keywords: Financial limitation, kz Index, Stock future return
  • Pages 31-47
    Financial reporting is the basis for economic decisions that affect the interests of the organization and the owners; however, there is a lack of research regarding the factors affecting the quality of financial information. Due to the importance of information, this study investigates the impact of intellectual capital on the financial information quality. Because in today's knowledge-based economy, intellectual capital accepted as major factor of generating sustainable competitive advantage and superior financial performance. Data of intellectual capital and quality of financial information (QFI) was gathered for 94 firms in the Tehran stock exchange, over ten year period of 1380 to 1390. Structural equation modeling, PLS (Partial least square), was used to test the relationships hypothesized. The result show that intellectual capital has significant effect on QFI and intellectual capital's components could explain 50% changes on QFI. Among of these components, structural capital efficiency has more effect on QFI. Human capital and physical capital classified in later degree. Furthermore organizations should pay more attention to intellectual capital that one of the powerful resource to improve their business performance, because prepare qualified financial reports lead to better decision made by users.
    Keywords: intellectual capital, human capital, Structural capital, Physical capital, quality of financial information (QFI)
  • Pages 49-69
    In capital markets and behavioral finance literature, according to the different reaction of investors and in order to increase the return of capital and earn returns in excess of the expected return, different investment strategies are presented. Contrarian Investment Strategy is one of these strategies, this strategy is based on the hypothesis of investor's overreaction. However, knowing how to use contrarian investment strategy can help investors to choose the appropriate stock in order to achieve maximum return. This research examines gain return by using contrarian investment strategy and analyzes Sensitivity of Financial indicators in Tehran Stock Exchange. In order to conduct research, first the period of research was divided into 16 establishment and test periods and in establishment period, based on 11 research variables (Sale, Operating profit, Operating Cash Flow, Stock returns, the ratio of Sales to assets ratio, the ratio of operating profit to investment, the ratio of operating cash flow to investment, Return on assets, Return on equity, Earnings per share and The ratio of net profit to sales), the companies divided to two portfolio winners and losers, and then in test period, the winner and loser portfolio return was calculated and compared. The results of research hypotheses Show that by using Contrarian Investment Strategy, additional return can begained in Tehran Stock Exchange and also investors in each different period of establishment and test, show overreaction towards certain variables.
    Keywords: contrarian investment strategy, winner, loser portfolio, establishment, test period, Overreaction
  • Pages 71-84
    This research provides a model for pricing of controlling stock blocks and determinants of control premium. Pricing of 64 stock blocks of Tehran Stock Exchange listed companies with size of 16.67 and more are reviewed. These blocks mostly were priced at substantial premium to the exchange price. In this research by reviewing literature and surveying financial and investment professionals determinants of pricing and control premium are find out and then by using multivariate regression significant factors are determined and at the end the estimated block prices are compared with the real price of blocks. Results show that significant factors in pricing controlling stock blocks and determining control premium are block size, firm size, leverage, profitability and previous performance, previous ownership of buyer and deadline to pay cash payment.
    Keywords: Pricing, Control premium, block
  • Pages 85-96
    So far different models have been proposed for prediction of customers’ credit risk. However, use of a model which without relying on historical data employs market data as a warning about the customer’s current state and even about the expectations regarding the customer’s future state seems necessary. In this research, the relationship between components of capital structure and probability on default of the listed companies on Tehran Stock Exchange (TSE) has been investigated. Research data were extracted from a sample consisted of 40 joint-stock companies receiving facilities from Iranian banks for the period 2004-2010. First, using KMV model the firms default probability was calculated. Next, using Panel Data method a regression was performed to examine the relationship between capital structure components as the independent variable (firm size, B/M, leverage, fluctuation of return on asset, share return, and sensitivity coefficient) and probability of default as the dependent variable and then regression tests were conducted. Research results indicate a significant relationship between capital structure and probability on firms default.
    Keywords: KMV model, Panel Data
  • New approach for estimation of long memory parameters in financial time series
    Pages 97-114
    When past observations have a high correlation with future and it cannot be ignored, studied time series has long memory. Examining of existing of long memory in time series has a lot of application in finance and lots of ways have been created to examine it but they have lots of mistakes. Bootstrap Approach has been used in this paper for give us a good proxy of sampling distribution in order to estimate of memory parameters. This approach has less limitation than others and can deal with most of difficult problem. In this research we use the data of price index of Tehran Stock Exchange for duration of December of 2006 till June of 2010 for estimating parameter of long memory, finally the results show the estimation of parameter of long memory has improved.
    Keywords: long memory, Time series, Bootstrap
  • Pages 115-123
    Researches about the relation between Return and EPS since 30 years ago, mention that Return is affected by Earning and information related to it. Several researches have studied the relationship between return (as dependent variable) and earning (as independent variable), using regression model. Some researchers have reported a distinct coefficient in regression analysis when they studied the effect of unexpected annual earning as independent variable on abnormal return as related variable. In this research, the effect of DPS on return is considered and measured, in high and low return companies in Tehran Stock Exchange, in 2006&2010. Our evaluations through 5 hypothesis showed that the market didnt have any over orunder reaction versus good or bad news. In the other hand, market reaction was not emotional. The results of this research detected a considerable difference between ERCs in high-return and low-return companies. But they didnt approve any significant relationship between news and market reaction; except for relationship between bad news and market reaction just in low return companies. It means that the market under reacted only versus bad news related to lowreturn companies.
    Keywords: ERC, Over, Under reaction, EPS
  • Pages 125-136
    The objective of this study is to investigate the influence of the oil shocks caused by crude oil supply and demand on stock returns of Tehran Stock Exchange (TSE). For this purpose, a Structural Vector Autoregressive model (SVAR) has been estimated based on the monthly data (1991 to 2010) including world crude oil supply, world demand for industrial products, real price of the crude oil and real stock returns in TSE variables. Fluctuations of the real price of the crude oil are attributed to three structural shocks: World crude oil supply shocks, world crude oil demand shocks and world industrial products demand shocks. Furthermore, effects of these shocks on the real stock returns of TSE have been studied in this study. The results show that the oil supply shock has no significant impact on the stock returns, but the global demand shock and the oil specific demand shock have a significantly positive impact on the Stock Returns of Tehran Stock Exchange (TSE).
    Keywords: stock returns, oil prices, demand shocks, supply shocks