فهرست مطالب

نشریه خشک بوم
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ارزانی*، فرزانه خجسته، جواد معتمدی، ناصر باغستانی میبدی صفحات 1-11
    اطلاع از نیاز روزانه نژاد های دامی چرا کننده در مراتع مناطق مختلف آب و هوایی، به منظور محاسبه ظرفیت چرا در طرح های مرتعداری، ضروری است. در همین راستا، نیاز انرژی متابولیسمی روزانه گوسفند نژاد بلوچی و بز نژاد ندوشن در مراتع ندوشن بررسی شد. به این منظور، با توجه به میانگین مقادیر شاخص های کیفیت علوفه گونه های مرتعی و سهم آن ها در ترکیب گیاهی مرتع در مراحل مختلف رشد، مقدار انرژی متابولیسمی در یک کیلوگرم علوفه خشک مراتع مورد چرای دام محاسبه گردید. در مرحله بعد، با در نظر گرفتن نیاز انرژی متابولیسمی روزانه گوسفند نژاد بلوچی و بز نژاد ندوشن، مقدار علوفه ای که تامین کننده این نیاز در مراحل مختلف رشد در مراتع منطقه است، برآورد شد. نیاز روزانه میش، قوچ و بره گوسفند نژاد بلوچی و رده های مختلف بز نژاد ندوشن (بز ماده، بز نر و بزغاله) بر حسب انرژی متابولیسمی، بر اساس معادله پیشنهادی ((MAFF در حالت نگهداری و در شرایط چرا در مرتع و با در نظر گرفتن خصوصیات فیزیکی مراتع مورد مطالعه، فاصله بین آبشخورها، تراکم گیاهان و اعمال ضریب افزایشی 40 درصد، به ترتیب؛ 19/8، 66/14، 29/8 و 90/5، 00/6، 45/5 مگاژول محاسبه گردید. بر مبنای نتایج حاصل، مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز روزانه میش، قوچ و بره گوسفند نژاد بلوچی با توجه به کیفیت علوفه مراتع مورد مطالعه در مراحل اولیه رشد به ترتیب برابر 92/0، 64/1 و 93/0، در اواسط مرحله رشد برابر 06/1، 89/1 و 07/1، و در مراحل پایانی رشد برابر 19/1، 13/2 و 21/1 کیلوگرم علوفه خشک برآورد گردید. مقادیر مذکور با توجه به کیفیت علوفه مراتع مورد بررسی برای رده های مختلف بز نژاد ندوشن، در مراحل اولیه رشد برابر، 66/0، 67/0 و 61/0، در اواسط مرحله رشد برابر 76/0، 77/0 و 70/0، و در مراحل پایانی رشد برابر 86/0، 87/0 و 79/0، کیلوگرم علوفه خشک است. این امر بیان گر آن است که زمان چرا بر مقدار نیاز روزانه دام موثر است و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. طبیعی است که بسته به شرایط سال، ممکن است کیفیت علوفه گیاهان مقداری تغییر یابد، ولی به دلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نیاز روزانه دام، کیفیت علوفه، انرژی متابولیسمی، گوسفند نژاد بلوچی، بز نژاد ندوشن
  • مرضیه حاج رضایی*، حمید سودایی زاده، سید علی محمد میرمحمدی میبدی، اصغر مصلح آرانی صفحات 12-24
    جوانه زنی بذر یکی از مهم ترین مراحل استقرار گیاهان بوده که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی به ویژه شوری و خشکی قرار می گیرد. بذر و میوه تعداد زیادی از گیاهان مناطق خشک دارای لایه ای از موسیلاژ است که توانایی جذب و حفظ رطوبت بذر در شرایط تنش رطوبتی را افزایش می دهد. به منظور بررسی نقش موسیلاژ در مقاومت به خشکی دو گونه اسفرزه (Forsk.Plantago ovata) و بارهنگ (Plantago major L.) در مرحله جوانه زنی و دانه رست، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش متغیر اول نوع گونه گیاهی در دو سطح (اسفرزه و بارهنگ)، متغیر دوم سطوح مختلف تنش خشکی در پنج سطح (0، 5/0-، 9/0-، 45/1-،1/2- مگاپاسکال)، و متغیر سوم نوع بذر در دو سطح (با موسیلاژ، بدون موسیلاژ) بود. صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی جوانه زنی و رشد اولیه هر دو گونه مورد بررسی به طور معنی داری کاهش یافت)05/0. (P < بذور دارای موسیلاژ در مقایسه با بذرهای بدون موسیلاژ به میزان کمتری تحت تاثیر اثر تنش خشکی قرار گرفتند. واکنش اسفرزه و بارهنگ نسبت به تنش خشکی یکسان نبود. در هر دو نوع بذر (با موسیلاژ و بدون موسیلاژ)، صدمه ناشی از تنش خشکی در جوانه زنی و رشد اولیه اسفرزه کمتر از بارهنگ است. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان دهنده نقش مثبت موسیلاژ در حفظ رطوبت و بهبود جوانه زنی بذر در شرایط تنش رطوبتی است. با این حال میزان تاثیر این ماده بسته به نوع گیاه و حجم موسیلاژ موجود در بذر متفاوت است.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، جوانه زنی بذر، موسیلاژ، رطوبت بذر
  • روشنک درویش زاده*، علی اکبر متکان، امین حسینی اصل، محسن ابراهیمی خوسفی صفحات 25-38
    پوشش گیاهی به عنوان یکی از مهم ترین اجزای هر اکوسیستم به شمار می رود. تعیین میزان درصد پوشش گیاهی به منظور فهم تعاملات بین زمین و اتمسفر، تاثیر آن بر اقلیم، میزان فرسایش خاک، بررسی خشکسالی، و مدیریت منابع طبیعی بسیار ضروری است. هدف از این پژوهش، تخمین درصد پوشش گیاهی با استفاده از شاخص های رایج پوشش گیاهی است. در این تحقیق از تصویر ماهواره ای ALOS (AVNIR)مربوط به تیر ماه 1388 و مطالعات میدانی همزمان با گذر ماهواره در حوزه شیطور (بافق یزد) استفاده گردید. درصد پوشش گیاهی در 52 پلات تصادفی اندازه گیری و از 17 شاخص پوشش گیاهی (ARVI، DVI، EVI، SAVI، SAVI2، TSAVI، SARVI، WDVI، NDVI، PVI، IPVI، GEMI، MSAVI1، MSAVI2، OSAVI، SR، MSR) به منظور محاسبه ی درصد پوشش گیاهی استفاده گردید. ارزیابی نتایج حاصل از شاخص های گیاهی مورد استفاده، به دو روش ارزیابی تقاطعی و تقسیم داده ها به دو دسته ی تست و آموزشی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که تقسیم بندی داده ها به دو دسته تست و آموزشی در تعیین میزان موفقیت شاخص ها تاثیر گذار است. بر اساس نتایج، شاخص هایی که در محاسبه ی خود ضرایب خط خاک را در نظر می گیرند در مقایسه با سایر شاخص ها، به ویژه شاخص هایی که از ضرایب ثابت تصحیح کننده ی اثر خاک استفاده می کنند، از دقت مناسب تری (R2>0.63، RMSE<3%) برخوردار هستند و می توانند بیان گر درصد پوشش گیاهی در مناطق خشک باشند
    کلیدواژگان: درصد پوشش گیاهی، شاخص پوشش گیاهی، تصویر ALOS، مناطق خشک
  • زهره شاه حسینی*، احمد غلامی، حمیدرضا اصغری صفحات 39-57
    تاثیر قارچ های میکوریزای آربوسکولار و کاربرد اسید هیومیک بر روی کارآیی مصرف آب و شاخص های فیزیولوژیکی رشد ذرت در سه رژیم آبیاری در یک آزمایش مزرعه ای، مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. پلات اصلی تنش کم آبی در سه سطح] 100% ظرفیت زراعی مزرعه (بدون تنش آب)، 66% ظرفیت زراعی مزرعه (تنش متوسط)، 33% ظرفیت زراعی مزرعه (تنش شدید)[و پلات فرعی شامل قارچ های میکوریزای آربوسکولار در سه سطح (شامل دو گونه قارچ میکوریزاGlomusmosseae، Glomus intraradices و شاهد یا بدون قارچ) و اسید هیومیک در دو سطح (مصرف و عدم مصرف) است. نتایج نشان داد که همزیستی قارچ های میکوریزا، کاربرد اسید هیومیک و شرایط بدون تنش کم آبی، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و میزان تجمع ماده خشک را افزایش می دهد. ضمن این که این صفات در شرایط تنش کم آبی، بدون همزیستی میکوریزایی و عدم کاربرد اسید هیومیک کاهش یافتند. تلقیح میکوریزایی و کاربرد اسید هیومیک به طور معنی داری کارآیی مصرف آب را افزایش داد. اثر متقابل تنش کم آبی و همزیستی میکوریزایی بر کارآیی مصرف آب در ذرت معنی دار بود. بیشترین کارآیی مصرف آب از کاربرد گونه Glomus mosseae و شرایط تنش شدید و کم ترین میزان آن از بوته های شاهد در شرایط بدون تنش به ترتیب معادل Kg/m350/2 و Kg/m331/1 به دست آمد.
    کلیدواژگان: ذرت، قارچ های میکوریزای آرباسکولار، اسید هیومیک، کارآیی مصرف آب، تنش آبی
  • جلال عبداللهی*، حسین ارزانی، حسین نادری، محمدرضا عرب زاده صفحات 58-69
    بهره برداری پایدار از مراتع مناطق خشک در گرو شناخت روند تغییرات پوشش گیاهی و عوامل موثر بر آن است. تنش خشکی در این مناطق، بیش ترین محدودیت را بر پوشش گیاهی به وجود می آورد. از این رو، طراحی یک سیستم پایش بلند مدت از جهت بررسی اثر نوسان های بارندگی و دمای هوا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر متغیرهای اقلیمی بارش و دمای بیشینه بر تولید گونه های مهم گیاهی مراتع منطقه ارنان در دوره زمانی 9 سال (1386-1378) است. به این منظور، در هر سال تولید گیاهان به روش قطع و توزین در داخل 60 پلات تصادفی دو متر مربعی با فاصله 30 متر از یکدیگر، مستقر در طول 4 ترانسکت خطی دایمی، اندازه گیری شد. داده های اقلیمی نیز از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی منطقه تهیه گردید. به منظور تشخیص عمده گرادیان های اقلیمی موثر بر تولید گونه های گیاهی منطقه از تجزیه چند متغیره افزونگی استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، تولید کل منطقه و تولید گونه های Artemisia sieberi و Salsola tomentosa ضمن داشتن همبستگی معنی دار با محور اول رسته بندی (93/0-r =، 86/0-r = و 92/0-r =) بیشتر تحت تاثیر متغیرهای اقلیمی همبسته با این محور شامل بارش دوره آذر تا اسفند و دمای بیشینه تیر قرار دارد. تولید گونه Salsolatomentosaافزون بر متغیرهای یاد شده تحت تاثیر بارش سال گذشته نیز قرار داشت. تولید گونه های Ephedrastrobilacea و Stipabarbata با داشتن همبستگی بالا با محور دوم رسته بندی (64/0r = و 72/0r =) تاثیرپذیری بیشتری از بارش بهار و آذر تا اسفند و همچنین دمای بیشینه فروردین دارد. گرادیان های اقلیمی مذکور که همبستگی بالایی با محورهای اول و دوم رسته بندی دارد، در مجموع قادر به برآورد 9/94 درصد از تغییرات تولید گونه های گیاهی منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، بارندگی، تجزیه افزونگی، مراتع استپی، منطقه ارنان
  • سمانه نجف زاده اصل، علی اکبر احسانپور* صفحات 70-82
    در این تحقیق تحمل به خشکی گیاه سیب زمینی در دو رقم Kenebec و Concord در شرایط کشت درون شیشه بررسی شد. ابتدا قطعه هایی از ساقه دارای یک جوانه جانبی از هر دو رقم سیب زمینی در محیط کشت MS حاوی 50 میکرومولار تیوسولفات نقره تکثیر شدند. سپس به محیط کشت مایع MS منتقل و پس از ریشه دهی، در معرض تنش خشکی با غلظت های صفر، 2 و 4 درصد محلول پلی اتیلن گلیکول، به مدت 14 روز قرار گرفتند. پس از پایان مدت تنش، شاخص های فیزیولوژیکی شامل وزن تر، وزن خشک و محتوای رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید) جهت تعیین گیاهان متحمل و حساس به تنش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که رقم Kenebec نسبت به رقم Concord کاهش کمتری در شاخص های مذکور تحت شرایط تنش نشان داده و مقاوم تر است. جهت مطالعه ساز وکارهای تحمل به خشکی در هر دو رقم، میزان پرولین و قندهای محلول در اندام هوایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پلی اتیلن گلیکول، مقدار پرولین و همچنین مقدار قندهای محلول در اندام هوایی به طور معنی داری در رقم Kenebec افزایش می یابد. افزایش در مقدار پرولین در رقم Concord فقط تا غلظت 2% مشاهده شد. مقدار کربوهیدرات محلول رقم Concord با افزایش غلظت پلی اتیلن گلیکول، تغییر معنی داری از نظر آماری نسبت به نمونه شاهد نشان نداد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، پرولین، سیب زمینی، قند محلول
  • نجمه یزدان پناه*، ابراهیم پذیرا، علی نشاط، مجید محمودآبادی صفحات 83-97
    شور و سدیمی شدن خاک از جنبه های مهم تخریب اراضی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می آید. این تحقیق به بررسی نقش مواد اصلاح کننده مختلف، در تغییر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک های شور و سدیمی شامل هدایت الکتریکی، درصد سدیم تبادلی، کربن آلی، وزن مخصوص ظاهری، رطوبت اشباع، رطوبت ظرفیت زراعی و رطوبت قابل استفاده می پردازد. آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار مواد اصلاحی معدنی و آلی شامل شاهد، کود گاوی، تفاله پسته، گچ، ترکیب کود گاوی با گچ و ترکیب تفاله پسته با گچ، دو تیمار آب آبشویی (با و بدون اسید سولفوریک) و سه تکرار که در شرایط آزمایشگاهی و با استفاده از ستون خاک انجام شد. چهار مرحله آبشویی به روش متناوب با فواصل زمانی یک ماه و هر کدام به میزان یک حجم تخلخل انجام شد. نتایج نشان داد برای تیمارهای مختلف، EC و ESP خاک اصلاح شده نسبت به خاک اولیه، به ترتیب بین 2/66 تا 9/84 و 6/73 تا 6/90 درصد کاهش یافت. همچنین به دلیل آهکی بودن خاک مورد مطالعه، بدون استفاده از هر ماده اصلاح کننده ای و تنها با عملیات آبشویی EC و ESP نسبت به خاک اولیه به ترتیب 80 و 2/84 درصد کاهش یافت. در حضور و عدم حضور اسید سولفوریک در آب آبشویی، به ترتیب گچ و تفاله پسته بیشترین تاثیر را در کاهش EC داشتند. همچنین، تفاله پسته نسبت به سایر تیمارها، کارایی مطلوب تری در کاهش ESP داشت. در مقابل، کود دامی وضعیتی ضعیف تری از نظر اصلاح خاک شور و سدیمی نشان داد. پس از پایان عملیات آبشویی، ESP نهایی برای تمام تیمارها به کمتر از 11 درصد کاهش یافت. از طرفی، مواد آلی علاوه بر قابلیت اصلاح شوری و سدیمی، باعث بهبود خصوصیات فیزیکی خاک نیز شدند. نتایج نشان داد که مصرف اسید سولفوریک، تاثیر معنی داری بر جرم مخصوص ظاهری ندارد. همچنین تیمارهای شاهد و گچ کمترین مقادیر رطوبت اشباع و رطوبت قابل استفاده را نشان داد. نتایج همچنین نشان دهنده این است که ترکیب گچ با مواد آلی نسبت به مصرف جداگانه آن ها اثر معنی داری در بهبود رطوبت قابل استفاده دارد. در مجموع یافته های این تحقیق اهمیت و کارایی مطلوب تفاله پسته را در اصلاح خاک های شور و سدیمی تحت آبشویی معمولی روشن ساخت.
    کلیدواژگان: آبشویی، اسید سولفوریک، اصلاح خاک، گچ، هدایت الکتریکی، درصد سدیم تبادلی
|
  • H. Arzani Arzani*, F. Khojasteh Khojasteh, J. Moetamedi Moetamedi, N. Baghestani Meibodi Baghestani Meibodi Pages 1-11
    Determing of daily metabolism energy required livestock rangelands in different climatic zone، in order to calculate grazing capacity is essential. In this regard; daily metabolism energy required in Balochi breed sheep and Nadoshan breed goat in Nadoshan rangelands were studied. For this purpose، according to the average values ​​of forage quality indices in plant species and their proportion in the composition of rangeland vegetation in different growth stages، metabolism energy value in 1Kg of dry matter for livestock grazing rangelands was estimated. Considering of daily metabolism energy required in Balochi breed sheep and Nadoshan breed goat، amount of forage which supplies animal requirements in different stages of growth in this region، were estimated. Daily requirement of sheep، ram and lambs of Balochi breed sheep and animal classes of Nadoshan breed goat based on metabolism energy، according to the MAFF equation proposed (1984) in the state of maintenance and livestock grazing in rangeland، and considering the physical characteristics of the rangelands، intervals of animal drinking places، plants density and 40% additive coefficient، were calculated 8. 19، 14. 66، 8. 29 and 5. 90، 6. 0، 5. 45 Mj، respectively. According to the results، amount of forage required to provide the daily requirements of sheep، ram and lamb of Balochi breed sheep considering the forage quality of rangelands in the initial stages of growth respectively، is 0. 92، 1. 64 and 0. 93; in the middle of stages growth respectively، is 1. 06، 1. 89 and 1. 07، and in the final stages of growth is 1. 19، 2. 13 and 1. 21 Kg of dry forage. Thus، the amount of forage required to provide the daily requirements animal classes of Nadoshan breed goat considering the forage quality of rangelands in the initial stages of growth is 0. 66، 0. 67 and 0. 61، respectively; in the middle of stages growth is 0. 76، 0. 77 and 0. 70، respectively and in the final stages of growth is 0. 86، 0. 87 and 0. 79 Kg of dry forage. This implies that time of grazing affects on the daily requirements of livestock and daily requirement of livestock must be determined according to forage quality. It is obvious that the quality of forage plants changes depending to the environmental condition of year، but since the determing forage quality is expensive، the obtained results can be used to estimate daily requirement of livestock in different years.
    Keywords: Daily requirement of livestock, Forage quality, Energy metabolism, Balochi breed sheep, Nadoshan breed goat
  • M. Hajrezaie Hajrezaie*, H. Sodaeizade Sodaeizade, A. M. Mirmohammadi Meibodi Mirmohammadi Meibodi, A. Mosleh Arani Pages 12-24
    Seed germination as the most important plant development stages can be frequently affected by environmental stress including drought and salinity. The seeds and/or fruits of many species in desert habitats have an external mucilage layer that can be increased water holding capacity of seeds under water stress condition. To evaluate the role of mucilage in enhancing of drought tolerance of Plantago ovata Forsk. and Plantago major L. in seed germination and early growth stages، a completely randomized experiment was conducted in a factorial arrangement with four replications. Plant species (P. ovata، P. major)، drought stress levels (0، -5، -9، - 14. 5، -21 MPa) and seed type (with mucilage، and without mucilage) were considered as first، second and third factors، respectively. Different variables including germination percentage، rate of germination، stem as well as root length were measured. Results indicate that with increasing drought stress، germination and seedling growth of two plant species were significantly decreased. Seeds with mucilage were less affected by drought stress compared to the seeds without mucilage. Germination and early growth of the two plant species differ in their sensitivity to drought stress and P. major was more affected by drought stress. Overall، results indicate that mucilage can improveseed germination of both plant species under drought stress condition. However، the ability of mucilage in improving seed germination depends on type of plant species and amount of seeds mucilage.
    Keywords: Drought stress, Seed germination, Mucilage, Seed moisture
  • R. Darvishzadeh Darvishzadeh*, A. A. Matkan, A. Hosseiniasl Hosseiniasl, M. Ebrahimi Khusefi Pages 25-38
    Vegetation is an important component of global ecosystems. Determining of the Earth''s vegetation cover is important to understand land-atmosphere interactions and their effects on climate، soil erosion، drought and natural resources management. The main objective of this study is to estimate vegetation fraction (Fv) using various vegetation indices. First، vegetation fraction was collected in 52 random sample plots in July 2009. Some vegetation indices (ARVI، DVI، EVI، SAVI، SAVI2، TSAVI، SARVI، WDVI،NDVI، PVI، IPVI، GEMI، MSAVI1، MSAVI2، OSAVI، SR، MSR) and ALOS (AVNIR2) imagery (June 2009) were used to find the most suitable index for estimating of Fv. Validation of the obtained results have been done using two methods of Cross-Validation and، dividing measured samples to calibration and validation data. Result revealed that selecting the calibration and validation data randomly، leads to different results. Generally، among all studied vegetation indices، those VIs use soil line coefficient، have higher R2 (>0. 63) and lower RMSE (<3%).
  • Z. Shahhosseini*, A. Gholami, H. Asghari Asghari Pages 39-57
    The effect of arbuscular mycorrhizae and humic acid on water use efficiency and physiological growth indices of maize was studied at three water regimes. The research was carried out in an farm experiment using a split plot factorial based randomized complete block dasign with three replications. Main plot included three levels of under water deficit condition (100%FC، 66%FC، and 33%FC); and sub plot included two species of mycorrhizae (M1: Glomus mosseae، M2: Glomus intraradices and M0: non application of mycorrhizae) and two levels of humic acid. (application of humic acid (H1) non application of humic acid (H0)). Results showed that the application of arbuscular mycorrhizae، humic acid، and normal condition (no water deficit)، increased leaf area index، crop growth rate، relative growth rate and total dry matter. The above mentioned characteristics were decreased under water deficit condition، non application of mycorrhizae and non application of humic acid. Application of mycorrhizae and humic acid significantly increased water use efficiency. The intraction effects of water deficit and mycorrhizae، was statisticaly significant. The highest water use efficiency (2-5 Kg/m3) occured under water deficit condition (33% FC) and Glomus mosseae species. The lowest amount of water use efficiency (1. 31 Kg/m3) observed with non application of mycorrhizae under normal condition (no water deficit).
  • J. Abdollahi*, H. Arzani, H. Naderi, M. R. Arab Zade Pages 58-69
    Understanding the vegetation dynamics of arid rangelands is a prerequisite for their proper management. Water stress is the most crucial environmental stress for vegetation in this region and long-term monitoring experiments are an important tool to investigate rainfall and temperature variability impact. In this research، the reactions of the dominant plant species yield to meteorological variables such as rainfall and high temperature were studied at steppe rangeland in Ernan region during the period of 2000 to 2008. For this purpose، it was selected four dominant species and their forage production were measured every year with clipping and weighting method along four permanent lines transect in 60 random plots (2m × 2m). Meteorological data were collected from nearby climatological station. Relationship between main meteorological gradients and forage annual yield، analyzed by redundancy analysis. According to this result، total annual yield and annual yield of Artemisia sieberi and Salsola tomentosa had significant correlation with axis 1 (r = - 0. 93، r =- 0. 86 and r = - 0. 92 (and influenced by rainfall in December-March period and maximum temperature in July. In addition، forage yield of Salsola tomentosa is influenced by rainfall in the previaus year. Species yield of Ephedra strobilacea and Stipa barbata showed high correlation with axis 2 (r = 0. 64 and r = 0. 72 (and influenced by rainfall in December-March، April-June periods and maximum temperature in April. These meteorological gradients were related closely to the first two canonical axes، and accounted for 94. 9% of the species–environment relationship in the study sites.
    Keywords: Forage production, Rainfall, Redundancy Analysis, Steppe rangeland, Ernan region
  • S. Najaf Zadeh Najaf Zadeh, A. Ehsanpour* Pages 70-82
    Drought as one of the environmental stresses، is the most significant factor restricting plant growth and crop production. Drought stress can results in disruption of water potential gradients، turgor loss، membrane integrity disruption and protein denaturation. In addition، it inhibits the photochemical activities. Potato is an important plant in agriculture that has an average sensitivity on salt and a high sensitivity on draught. In this study، potato’s residence against draught was investigated in two cultivars of Kenebeck and Concord under in vitro culture conditions. Potato cultivars were grown in MS medium containing 50 μM Silver Thiosulfate (STS) and they were transferred to liquid medium of MS after rooting then were treated for 14 days with concentration of 0، 2 and 4 percent of PEG (MW 6000). After four weeks post treatment، physiological factors such as fresh and dry weight، content of photosynthesis pigments (total chlorophyll and carotenoid) were measured in order to identify resistant and sensitive plants against water stress. Results indicated that Kenebec showed lower reduction in the above-mentioned factors under stress conditions compared to Concord. In order to study mechanisms of resistance against draught in these two types، proline and soluble carbohydrate in shoot were investigated. According to results، with increasing، PEG concentration proline and the soluble carbohydrate increase significantly in the shoots Kenebec. Proline concentration in Concord showed an increase only 2% PEG treatment. In comparison to control plants، soluble carbohydrates in Concord showed no significant increase
    Keywords: Drought stress, Proline, Potato, Soluble sugars
  • N. Yazdanpanah*, E. Pazira Pazira, A. Neshat Neshat, M. Mahmoodabadi Pages 83-97
    Soil salinity and sodicity are two aspects of land degradation، especially in arid and semi-arid regions. This study focused on the role of different amendments on physical and chemical properties of a saline sodic soil، including EC، ESP، organic carbon، bulk density، saturated percent، field capacity and available water content. The experiments were conducted as factorial based on completely randomized design using six soil amendments، including control (C)، cattle manure (M)، pistachio residue (P)، gypsum (G)، M+G and P+G، moreover، two water treatments (with and without sulfuric acid) each at three replicates. The experiments were carried out under laboratory condition using soil column. Four intermittent leaching steps were applied with one month intervals and one pore volume. Results showed that at different treatments، final EC and ESP values compared to those of the initial soil decreased 66. 2- 84. 9% and 73. 6-90. 6%، respectively. Since the soil was calcareous، the final EC and ESP of soil compared to the initial soil decreased 80 and 84. 2%، respectively because of leaching. In presence and absence of sulfuric acid، the highest efficiency in reduction of EC was found for gypsum and pistachio residue. In addition، pistachio residue and cattle manure exhibited higher and less efficiencies in reduction of ESP، respectively. The finally، ESP of the treated soils was reduced to less than 11%، for all of the treatments. Furthermore، the application of organic matters led to improvement of soil physical properties. The results indicated that sulfuric acid had no significant influence on soil bulk density. Control and gypsum treatments showed the least amounts of available water. It was also found that the combined application of organic matters with gypsum compared to their exclusive application had more significant impact on available water. The findings of this research reveal the importance of pistachio residue in ameliorating saline sodic soil under leaching condition.
    Keywords: Leaching, Sulfuric acid, Soil reclamation, Gypsum, Electrical Conductivity, Exchangeable Sodium Percentage