فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عصمت دانش، علیرضا کاکاوند، علیرضا سلیمی نیا، لیلا سابقی، مهیاس سهیمی صفحات 9-26
    هدف پژوهش تعیین رابطه بین پنج عامل بزرگ شخصیت با شیوه فرزندپروری مادران کودکان دچار نقص توجه و بیش فعالی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری مادران 47 دانش آموز (29 پسر و 18 دختر) دچار نقص توجه و بیش فعالی و نمونه بود که در سال 1390، به درمانگاه دکتر رونق، در شهر کرج مراجعه کرده بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه نئو و فرزندپروری آلاباما بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج حاکی از ارتباط مثبت بین روان رنجوری و شیوه های فرزندپروری بی ثبات و مبتنی بر تنبیه بدنی مادران بود. وظیفه شناسی مادران با شیوه های فرزندپروری مثبت و درگیرانه رابطه مثبت و با شیوه های فرزندپروری توام با تنبیه بدنی و نظارت ضعیف رابطه منفی داشت. مولفه خوشایندی رابطه مثبت معنا داری با شیوه فرزندپروری مبتنی بر تنبیه بدنی داشت و سایر ابعاد شخصیت رابطه معناداری با شیوه های فرزندپروری مادران نداشت. بنابراین، ویژگی های شخصیتی مادران بر شیوه های رفتاری و فرزندپروری آن ها و نیز افزایش یا کاهش شدت اختلال کودکان دچار نقص توجه و بیش فعالی آن ها تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: بیش فعالی، نقص توجه، پنج عامل شخصیت، مادران، شیوه فرزندپروری
  • راضیه صادقی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نسرین ارشدی صفحات 28-48
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه طرد و پذیرش مادر با سبک های هویت در دانشجویان دختر کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. نمونه ای به حجم 171 دختر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، به روش تصادفی چندمرحله ای خوشه ایانتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه طرد و پذیرش والدین ویژه بزرگسالان (فرم مادر) و پرسشنامه سبک های هویت بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل همبستگی متعارف استفاده شد. ضرایب ساختاری به دست آمده در این پژوهش نشان داد که الگویی از نمره های پایین در پذیرش مادر و نمره های بالا در طرد مادر با الگویی از نمرات پایین در سبک هویت هنجاری و سبک هویت اطلاعاتی همبسته هستند. بنابراین، یافته های این پژوهش نشان داد که ترکیب پذیرش بالا و طرد پایین احتمال دو سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری را بالا می برد.
    کلیدواژگان: طرد مادر، پذیرش مادر، سبک های هویت، دختران دانشجو
  • مهدی یوسف وند، غلام رضا صرامی، پروین کدیور، عدنان عشرتی فر صفحات 50-73
    هدف پژوهش بررسی تاثیر بازخورد معلم (نوشتاری و کلامی) در ارزشیابی های تکوینی بر خودکارآمدی و میزان استفاده از راهبردهای یادگیری خودتنظیم دانش آموزان بود. بدین منظور تعداد 66 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند.گروه ها عبارت بودند از گروه آزمایشی اول(دانش آموزانی که بعد از ارزشیابی های تکوینی بازخورد کتبی دریافت می کردند)، گروه آزمایشی دوم (دانش آموزانی که بعد از ارزشیابی های تکوینی بازخورد کلامی دریافت می کردند) و گروه کنترل. ابزارهای پژوهش؛ پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکس، خودکارآمدی عمومی شرر و پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیم پنتریچ بودند. گروه های آزمایشی هر کدام به مدت 10 هفته بعد از ارزشیابی های تکوینی بر اساس مدل بازخورد اصلاحی باتلر و وین(1995) بازخورد دریافت کردند. در طی این دوره افراد گروه کنترل به روش سنتی بازخورد دریافت کردند. یافته ها نشان داد که آموزش منجر به ارتقای بیش تر خودکارآمدی و راهبردهای یادگیری خودتنظیم دانش آموزان گروه های آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است. بنابراین، روش های ارائه بازخورد، اثربخش و آموزش پذیر هستند و کارآمدی یادگیرندگان را در حوزه های انگیزشی و تحصیلی و بهره گیری بهتر از راهبردهای یادگیری خودتنظیم ارتقا می دهد.
    کلیدواژگان: بازخورد نوشتاری، بازخورد کلامی، ارزشیابی تکوینی، خودکارآمدی، راهبردهای یادگیری خودتنظیم
  • پروین احمدی، فاطمه بیگم رضازاده شیراز، فرشته صادقی صفحات 74-96
    پژوهش حاضر، با هدف شناخت عوامل موثر بر تمایل به ترک خدمت فرهنگیان کارشناس ارشد و بالاتر شهر تهران(90-1389) از دیدگاه ایشان انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه فرهنگیان کارشناس ارشد شاغل در کادر آموزشی مناطق نوزده گانه شهر تهران و تعدادی از فرهنگیان دارای دکترا بود. برای بررسی عوامل موثر بر تمایل به ترک خدمت از پرسشنامه محقق ساخته با مولفه های شایسته سالاری، پرداخت عادلانه، رضایت شغلی و تعهد سازمانی استفاده شد. پرسشنامه میان 170 تن از فرهنگیان کارشناس ارشد و بالاتر در4 منطقه شهر تهران توزیع شد که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و با تعدادی از ترک خدمت کنندگان از آموزش و پرورش نیز مصاحبه به عمل آمد. نتایج حاکی از آن بود که 4/96 درصد از افراد نمونه به ترک خدمت از آموزش و پرورش تمایل داشتند و از دیدگاه آن ها عوامل موثر در تمایل به ترک خدمت ایشان به ترتیب اولویت عبارت بودند از: 1) اجرا نشدن نظام هماهنگ و عادلانه پرداخت؛ 2) نبود زمینه ارتقاء و پیشرفت شغلی مناسب در آموزش و پرورش و3) فقدان شایسته سالاری در سازمان آموزش و پرورش.
    کلیدواژگان: تمایل به ترک خدمت، شایسته سالاری، نظام عادلانه پرداخت، ارتقای شغلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
  • راضیه برزگر، خدیجه علی آبادی، محمدرضا نیلی صفحات 98-120
    پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و تاثیر الگوهای طراحی آموزشی خصوصا الگوهای طراحی گانیه و دیک و کاری در حوزه فعالیت های آموزشی انجام شده و هدف آن مقایسه اثربخشی طراحی آموزشی مبتنی بر الگوهای گانیه و دیک و کاری بر یادگیری، یادداری و انگیزش پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی سال سوم راهنمایی است. نوع پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، تمام دختران دانش آموز پایه سوم راهنمایی شهر اهر در سال تحصیلی 91-1390 بود و از این جامعه به طور تصادفی خوشه ای، ابتدا یک مدرسه و سپس تعداد سه کلاس 25 نفره به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور سنجش آزمودنی ها، آزمون یادگیری و یادداری و پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی(ISM) به کار گرفته شد. ضریب پایایی آزمون یادگیری با استفاده از روش دونیمه کردن 83/0 و ضریب پایایی پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی(ISM) با روش آلفای کرانباخ 81/0 بود. در این پژوهش، گروه آزمایشی یک(25 نفر) به روش مدل طراحی گانیه، گروه آزمایشی دو(25 نفر) به روش مدل طراحی دیک و کاری و گروه کنترل(25 نفر) به شیوه مرسوم آموزش دیدند. پس از جمع آوری داده ها، در تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی(میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون بن فرونی) استفاده شد و با استفاده از نرم افزار spss محاسبه شد. نتایج نشان داد به کارگیری الگوی گانیه در طراحی آموزشی درس علوم تجربی در مقایسه با الگوی دیک و کاری باعث افزایش یادگیری و یادداری می شود، اما از نظر انگیزش پیشرفت بین گروه ها تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی گانیه، الگوی دیک و کاری، یادگیری، یادداری، انگیزش پیشرفت تحصیلی
  • میلاد سبزه آرای لنگرودی، مهدی رضا سرافراز، نیما قربانی صفحات 122-142
    هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس وابستگی های ارزش خود در میان نمونه ای از دانشجویان ایرانی بود. به همین منظور 502 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور شهرستان لنگرود به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مقیاس های وابستگی های ارزش خود، خودشناسی انسجامی، شفقت خود-فرم کوتاه، خودشیفتگی مارگولیس-توماس و حرمت خود رزنبرگ در میان آن ها اجرا شد. در ابتدا تحلیل عامل تاییدی نشان داد که ساختار عاملی نمونه ایرانی با ساختار عاملی به دست آمده در نمونه های آمریکایی (کراکر و همکاران، 2003) برازش ندارد. بنابراین، برای یافتن ساختار عاملی مناسب با نمونه ایرانی، تحلیل عامل اکتشافی به روش تحلیل مولفه های اصلی با شیوه چرخش ابلیمین بر روی مقیاس مذکور انجام شد و نشان داد که 6 عامل با ساختار داده ها برازش دارند. علاوه بر تایید روایی همگرا و واگرای مقیاس، ضرایب آلفای کرونباخ نیز همسانی درونی مناسب عامل های مقیاس را نشان داد. نتایج به دست آمده بر اساس نظریه خودمختاری و نظریه وابستگی های ارزش خود بررسی شد.
    کلیدواژگان: وابستگی های ارزش خود، ویژگی های روان سنجی، تحلیل عامل تاییدی، تحلیل عامل اکتشافی
  • بهنام جمشیدی سولکلو، نرگس عرب مقدم، فریده درخواه صفحات 144-163
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه دینداری و تاب آوری در دانش آموزان شهر شیراز بود. بدین منظور از میان کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره راهنمایی و دبیرستان شهر شیراز، 540 نفر (281 دختر و 259 پسر) به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه دینداری گلاک و استارک (1965) و مقیاس تاب آوری کونور و دیوید سون (2003) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون قدم به قدم و آزمون تی مستقل) انجام شد. نتایج نشان داد همه ابعاد دینداری، رابطه مثبت و معنا داری با تاب آوری دانش آموزان دختر و پسر داشتند. با این حال تنها ابعاد پیامدی و عاطفی، پیش بین معنا داری برای تاب آوری بودند. بعد عاطفی در دانش آموزان پسر و ابعاد عاطفی و پیامدی در دانش آموزان دختر، تنها پیش بین های معنا دار تاب آوری بودند. همچنین میانگین تاب آوری دانش آموزان پسر به طور معنا داری بالاتر از میانگین دانش آموزان دختر بود. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که دینداری می تواند موجب ارتقاء تاب آوری در دانش آموزان شود. بر این اساس پیشنهادهایی برای استفاده پژوهشگران و دست اندرکاران تعلیم و تربیت دینی ارائه شد.
    کلیدواژگان: دینداری، تاب آوری، جنسیت و دانش آموزان راهنمایی و دبیرستان
|
  • Esmat Danesh, Alireza Kakavand, Alireza Saliminia, Leila Sabeghi, Mahyas Sahimi Pages 9-26
    withADHD. Asample ofmothers of47 students (29boys and18 girls) whoreferred to psychiatricclinicof Dr. RonaghinKaraj cityin the year 2011was selected. The instruments used to collect the data were the short version of NEO PersonalityInventoryand Alabama Parenting Questionnaire. Data was analyzed using ANOVA and multiple regression analysis. The results revealed a positive relationship between neuroticism and unstable parenting style that was based on maternal physical punishment. Maternaldeontology was also positively associatedwithpositiveparentingpractices andinvolvement، andnegatively associatedwithparenting stylewithcorporal punishmentandpoorsupervision. Component of desirability alsohada significantpositive relationship with parentingpractices. Other aspects ofpersonalitybased onphysical punishment did not have a significant relationship withmothers''parenting style. Therefore، it can beconcluded that thecharacteristicsof mothers influencetheirparentingpracticesand behavior.
    Keywords: Attention deficit, Five Factors of personality, Maternal, Parenting style
  • Razieh Sadeghi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Nasrin Arshadi Pages 28-48
    The aim of this study was the investigation of the relationship between mother acceptance-rejection and identity stylesin female students of ShahidChamran University. The sample of the study included 171 female students who were selected through multi-stage cluster random sampling. Adult Acceptance-Rejection Questionnaire (Mother form) and Identity Style Inventory were used to collect the data. Canonical correlation analysis was used to analyze the data. Structural coefficients showed that the pattern of low scores in mother’s acceptance and high scores in mother’s rejection correlated with the pattern of low scores in normative and informational identity styles. Therefore، the findings of this research indicated that the combination of mother’s acceptance and rejection can promote informational and normative identity styles in female university students
    Keywords: Mother's acceptance, Mother's rejection, Identity styles, Female students
  • Mehdi Yousefvand, Gholamreza Sarami, Parvin Kadivar, Adnan Eshratifard Pages 50-73
    The aim of this research was studyingthe effect of teacher feedback (written and oral) in formative assessment on self-efficacy and the extent of students'' self-regulating learning strategies use. For this purpose، 66 students were selected using multi-stage cluster sampling method and then they were randomly put into control and experimental groups. The groups included thefirst experimental group (i. e. the students who received written feedback after formative evaluation)، the second experimental group (i. e. the students who received oral feedback after formative assessment) and control group. The instruments used for the purpose of data collection werethe Morgan-JinksStudent Efficacy Scale (MJSES)، Sherer et al. General Self-Efficacy Scale and PintrichStrategies for Learning Questionnaire. Each experimental group received feedback after formative assessment based on Butler and Winne (1995) modified feedback model for 10 weeks. During this period، participants in the control group received feedback in traditional way. The results revealed that training could develop self-efficacy and the use of self-regulating learning strategies in experimental groups compared with the control group. So، the methods of presenting effective feedback are educable، they increase the efficiency of learners in motivational and educational areas and promote the better use of self-regulating learning strategies.
    Keywords: Written feedback, Oral feedback, Formative assessment, Self, efficacy, Self, regulating learning strategies
  • Parvin Ahmadi, Fatemeh Beygom Rezazadeh Shiraz, Fereshteh Sadeghi Pages 74-96
    This studyaimed atrecognizing the causes of turnover in teachers with higher education degrees in Tehran in 1389-90. The research method was descriptive and the participants were allteachers with M. A and higher degrees employed in the ministry of education in nineteen districts in Tehran. Four districts (4،8،12،16) were chosen randomly as the sample of the study. The instrument used for measuring the variables was a research-made questionnaire having components of job satisfaction، meritocracy، job promotion، organizational commitment and the same payment system. This questionnaire was distributed among 170 teachers who were selected through cluster random sampling. A group of teachers who left their job were also interviewed. The data was analyzed using descriptive statistics. The results revealed that 96/4 percent of the participant in the studyhad the intention of turnover and the influencing factors on their intention were respectively: non-execution of a just payment system،non-existence of job promotion opportunities، and non-existence of meritocracy in educational system. According to the participants'' viewsjob satisfactionand organizational commitment were not considered important factors in turnover.
    Keywords: Turnoverintention, Meritocracy, Just payment system, Job promotion, Job satisfaction, Organizational commitment
  • Razieh Barzgar, Khadijeh Aliabadi, Mohamadreza Nili Pages 98-120
    This studywas conducteddue to theimportanceandeffectiveness ofinstructionaldesign models speciallyGagne modelin the field ofeducational activities، and aimed at comparingthe effectiveness of Gagne model of learning and Dick & Careyinstructional design model on learning، retention and achievement motivation of third grade students in science course. The design of the research was quasi–experimentalwithpretest-posttestandcontrol group. The population of the study wasallthe third-grade girl students ofAharcity inthe academic year of1390-91. A sample of 3 classes including 25 students each was selected using cluster random method. Instruments used toinvestigate the variables were learning، retention test and achievement motivation questionnaire (ISM). Validity of the tests was investigated using instructional designexperts،stakeholdersand anumber oflearners. The reliabilityof learningtestusing split-half methodturned out to be 0/83 andthe reliabilityof achievementmotivationquestionnaire (ISM) using Cronbach''s alpha method was 0/81. The first experimental group (25 students) was trained based on Gagne learning model for 8 sessions (every sessionlasted for 45 minutes)، the second experimental group (n=25) was taught based on Dick & Carey instructional designmodeland the control group (n = 25) based ontraditionalmethod. Descriptive (mean، standarddeviation) and inferential statistics (Analysisof covariance، Multivariate analysis of variance and Bonferroni test) were used to analyze the data usingSPSSsoftware. The results revealed that applying Gagne learning model compared with Dick & Carey instructional design model increased learning andretention in the students; however، nosignificant difference inachievement motivationwas found between groups.
    Keywords: Instructional design, Gagne learningmodel, Dick andCareyinstructional design model, Learning, Retention, Achievement motivation
  • Milad Sabzehara Langaroudi, Mehdi Reza Sarafraz, Nima Ghorbani Pages 122-142
    Thisstudyaimed at investigating the psychometric properties of Contingencies of Self-Worth scale in a sample of Iranian university students. The sample included 502 undergraduate students in Payame Noor University of Langaroudwho were selected via convenience sampling method and asked to complete the Contingencies of Self-Worth Scale (CSWS)، Integrative Self-Knowledge (ISK)، Self-Compassion Scale-Short Form (SCS-SF)، Margolis-Thomas Narcissism Scale (MTNS) and Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES). First، confirmatory factor analysis showed that the factor structure of the scale for the Iranian sample does not fit that of the American samples. Thus، to find an appropriate factor structure with Iranian sample exploratory factor analysis with principal component analysis and oblimin rotation was conducted and the results showed that 6 factors fitted the data structure. Convergent and divergent scale validities were confirmed and Cronbachalpha coefficients also revealed a good internal consistency of the scale. The findingswere discussed based on Self-Determination theory and Contingencies of Self-Worth theory
    Keywords: Contingencies of self, worth, Psychometric properties, Confirmatory factor analysis, Exploratory factor analysis
  • Behnam Jamshidy Soloklo, Narges Arabmoghaddam, Arabmoghaddam Farideh Dorkhah Pages 144-163
    This research aimedat examining the relationship between religiosity and resilience among secondary and high school students in Shiraz. For this purpose،540 students (281 girls and 259 boys) were selected via clustered random sampling، from all secondary and high schools of Shiraz city. Glock and Stark’s (1965) religiosity scale and Connor and Davidson’s (2003) resilience scale were administrated to the sample. The data was analyzed using descriptive statistics، Pearson correlation، stepwise regression، and independent samples t-test. Results of the study indicated that all dimensions of religiosity had positive significant relationship with resilience، both in girls and boys. However، only consequential and emotional dimensions of religiosity were significant predictors of resilience. Emotional dimension in boys and emotional and consequential dimensions in girlswere the significant dimensions of religiosity in predicting students’ resilience. In addition، the mean of resilience among boys was significantly higher than the mean for girls. The results revealed that religiosity can promote students’ resilience. Some suggestions were made for future research and decision making in educational system.
    Keywords: Religiosity, Resilience, Gender, Secondary, high school students