فهرست مطالب

دراسات فی العلوم الانسانیه - سال بیستم شماره 4 (شتاء 1436)

مجله دراسات فی العلوم الانسانیه
سال بیستم شماره 4 (شتاء 1436)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم پویازاده*، شریف سالمی زاده صفحات 1-16
    مسئله امی بودن پیامبر و مطالب پیرامون آن از موضوعاتی است که از دیر باز مورد توجه محققان و صاحب نظران بوده است؛ این مسئله مخالفان و موافقانی دارد مخالفان عمدتا «امی» را منسوب به «ام القری» که همان مکه است می‬دانند، اما موافقان با استناد به آیه‬ی 48 عنکبوت و دیگر آیات قرآن بر درس ناخواندگی پیامبر(ص) تاکید می کنند، در تایید امی بودن پیامبر شواهد روایی و تاریخی فراوانی وجود دارد؛ بر اساس آیات قرآن و روایات معصومین –علیهم السلام- درس ناخواندگی پیامبر(ص) از معجزات آن حضرت به شمار می رود زیرا آوردن کتابی چون قرآن فرای طاقت و توان یک شخص امی است؛ از آیاتی که با شخص پیامبر با مشرکان تحدی کرده و از آنان خواسته تا کتابی به وسیله ی شخص درس نخوانده و کتاب ندیده‬ای چون ایشان کتابی بیاورند آیه مبارک 23 بقره است.
    کلیدواژگان: امی، پیامبر، درس نخوانده، درس خوانده، اعجاز، نبوت
  • علی غضنفری* صفحات 17-37
    می دانیم گاهی تکرار در کتاب های عادی زشت و نقص شمرده می شود. حال چرا در قرآن که کتاب اعجاز است و تصور نمی رود بدون هدف معین و دلیل متعالی، تکراری در آن صورت گرفته باشد، آیات زیاد تکراری دیده می شود؟ با فرض عدم تکرار معنوی و اینکه تنها مدل تکرار در قرآن، تکرار لفظی است و آنچه تکرار شمرده می شود تنویع است، و یا بر فرض تکرار معنوی و پذیرش تاکید، لازم است در این باره بحث شود که علت وجود تکرار لفظی و همچنین فائده آن چیست؟ نگارنده به این سوال پاسخ می دهد که چرا قرآن از تکرار پرهیز نکرده تا از ابتدا مانع طرح هرگونه اشکالی شود؟ محقق در پاسخ این سوال عادت عرب به تکرار در خطابه های شفاهی را و نیز تعدد حوادثی که آیه از آنها سخن گفته، مطرح کرده است. بی شک زمانی که حال سخن، اقتضای بیان مجدد واژه یا جمله ای داشته باشد، تکرار نیک و حتی عدم تکرار قبیح شمرده می شود. چه اینکه در چنین حالی تکرار بر بلاغت سخن می افزاید و البته اشعار عربی به همین دلیل مملو از تکرار است. علاوه بر اینکه بعضی از حوادثی که قرآن به آنها پرداخته است بیش از یکبار نازل شده اند. در بیان فوائد تکرار لفظی در قرآن، باید گفت هرکس به بررسی اینگونه آیات بپردازد، به فوائد بسیاری دست خواهد یافت که هر کدام به تنهایی برای توجیه تکرار کافی است. تاکید در یادآوری پندها برای تاثیر بیشتر، بیان اعجاز قرآن و تحدی به عدم توانائی از آوردن حتی آیات تکراری چه رسد به آوردن اشکال گوناگون یک واقعه، اثبات عدم تحریف و اینکه اگر قرآن بعد از حیات پیامبر تدوین شده بود از آن چیزی کم و زیاد می شد، رعایت نظم آهنگین انتهای آیات قرآن که زیبایی ویژه ای به آن بخشیده است، ایجاد رعب در دل دشمنان قرآن، افزایش ستایش گروهی به خاطر اعمال نیک آنها و شدت خشم و غضب بر گروه دیگر به خاطر اعتقاد فاسدشان، تببین و توضیح آیات قبل، القا شدیدکفر در قلوب عده ای و در نهایت تفکر افزونتر در علل تکرار در آیات تکراری، از جمله فوائد قابل پژوهش در این بخش از آیات قرآن است. بنابر آنچه گفته شد قرآن حاوی معانی گسترده ای بوده و برای ابلاغ این مفاهیم ژرف از تکرار که اسلوب عرب در محاوره است، بهره برده است.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم قرآن، تکرار، تکرار لفظی
  • معصومه نعمتی قزوینی* صفحات 39-59
    پیوند با مبدا بی نهایت هستی و سر برآوردن از آستان قدس الهی، راهی است که از رهگذر نیایش ممکن می گردد. از این رو است که نیایش در مکتب تربیتی اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار است. براین اساس با توجه به نیاز نسل امروز از یک سو و لزوم توجه کافی و شایسته به میراث گرانبهای اهل بیت(ع) از سویی دیگر، این پژوهش به موضوع تحلیل گفتمان ادبی دعای نخست از صحیفه سجادیه اختصاص یافته است. تحلیل گفتمان روشی جدید در تحلیل متن است که بیش از همه بر رابطه میان متن و بافت موقعیتی آن تاکید دارد. تحلیل گفتمان همچنین به دنبال کشف روابط میان ویژگی های ادبی متن و موضوع و بافت آن است. یافته های این پژوهش که به روش توصیفی – تحلیلی انجام شده، نشان دهنده هماهنگی میان بافت متنی (ویژگی های ادبی) این دعا با بافت موقعیتی آن است.
    کلیدواژگان: امام سجاد(ع)، صحیفه سجادیه، نیایش، تحلیل گفتمان، گفتمان ادبی
  • مجید صالح بک*، محسن خوش قامت صفحات 61-76
    کلیله و دمنه یکی از زیباترین کتاب هایی است که در زمینه حکمت وسیاست نوشته شده است، چرا که در این کتاب از حیوانات به عنوان نماد و رمز بهره گرفته شده است که تاثیرگذاری بیشتری داشته وبهتر می تواند مقاصد نویسنده را پنهان سازد. یکی از باب های این کتاب باب «الاسد و ابن آوی الناسک» است که در مورد دوستی بعد از کدورت و دشمنی است. در این مقاله تلاش کرده ایم تا به سوالات زیر در مورد این باب از کتاب پاسخ دهیم: آیا این باب از کتاب دارای عناصر داستانی می-باشد؟ (بافت داستانی، شخصیت ها، وقایع، گفتگو). چه ارتباطی میان این عناصر وجود دارد؟ آیا انسجام و پیوندی میان اجزاء داستان دیده می شود؟ برای پاسخ به این سوالات به بررسی عناصر داستان در این باب از کتاب بر اساس اصول ساختارشناسی که متن ادبی را مجموعه ای از روابط داخلی میان عناصر تشکیل دهنده می داند، پرداخته ایم و کوشیده ایم جایگاه هر یک از این عناصر را در داستان مشخص کرده و چگونگی پیوند میان آنها را به صورت دقیق تبیین کنیم. نتیجه تحقیق گویای آن است که این باب از کلیله و دمنه از عناصر داستانی در چهار چوب ساختاری منسجم بهره مند است.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، ساختار داستانی، باب الاسد و ابن آوی الناسک
  • سید محمدرضا ابن الرسول*، سمیه کاظمی نجف آبادی صفحات 77-97
    پژوهش حاضر بر پایه پژوهش های گسترده و مفصلی در زمینه فرهنگ نویسی و نیز تجربه نگارندگان آن در آموزش زبان عربی در ایران نگاشته شده است. با توجه به این که هر زبان آموزی به مراجعه فرهنگ لغت نیازمند است, همچنین در آموزش زبان دوم به استفاده از فرهنگ های تک زبانه سفارش شده است، بررسی کارآیی این دسته از واژه نامه های عربی برای غیر عرب زبانان ضروری می نماید. بنابراین در این پژوهش، با توجه به جایگاه ویژه المعجم الوسیط در مجامع علمی ایران و نیز مراجعه مستمر فارسی زبانان به آن، به نقد و بررسی آن پرداخته می شود و در نهایت بیان می شود که این واژه نامه به طور کامل قادر به پاسخگویی نیاز غیر عرب زبانان نیست. ضمن آن که نکاتی در مورد سایر واژه نامه های عربی ذکر می شود که بی تردید در فرهنگ نویسی سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ نویسی، المعجم الوسیط، آموزش زبان عربی، غیر عرب زبانان، نقد و بررسی
  • محمد صالح شریف عسکری*، مرتضی زارع برمی صفحات 99-120
    پژوهش علمی، ممنوعیت نمی شناسد و تحلیل ادبی و نقد، با مسئله ای تحت عنوان متن احتیاطی، هشداری، یا بی ارزش یا مرگ بار برای پژوهش گر، سر و کار ندارد. پژوهش حاضر، کوششی برای مطالعه شعر زندان در ادبیات معاصر عراق با تکیه بر اشعار شاعر معاصر عراقی «حسن السنید» است و می کوشد به تحلیل و واکاوی موضوع زندان (درونمایه) در اشعار وی بپردازد - به اعتبار این که نامبرده یکی از مخالفان برجسته نظام بعث به سرکردگی صدام حسین می باشد – رویکرد مقاله به سمت اشعاری است که در شرایطی خاص سروده شده و متعلق به تجربه های شخصی شاعر در زندان است و پیآمدهای این تجربه همچون: ممنوعیت، سرکوب، زنجیر و شکنجه در آن انعکاس یافته است. دنین اشعاری از حصار، سانسور و نظارت رهایی یافته است. که به تفصیل به آن خواهیم پرداخت. روش خاص پژوهش، توصیفی تحلیلی است و به عناصر موضوعی متن با این تفکر که برانگیزنده و هدفمند هستند توجه شده است، همچنان که در شرح اشعار از روش استقرایی تحلیلی استفاده شده است. به منظور تعیین چارچوب موضوعی پژوهش، تنها به اشعار مرتبط با موضوع یا مفهوم زندان پرداخته شد. این پژوهش براساس یک سوال اصلی پی ریزی شده است: مفاد و مضامین شعر زندان «حسن السنید» چیست؟، یافته های پژوهش نشان می دهد که؛ 1. عنصر زندان، نمایی از زندگی محنت بار و رنج های شاعر در مسیر قیام بر علیه رژیم بعث با هدف رهایی مردم عراق است؛ 2. زندان نماد عراق تحت سیطره صدام است که مردم در آن زندانی هستند. 3. امام حسین(ع) و امام خمینی(ره) از جمله نمادهای اعتراضی شاعر برای مقابله با ستم است که بر انقلاب اسلامی مردم عراق و پیروزی ایشان در آینده ای نزدیک دلالت دارد.
    کلیدواژگان: شعر شورش، زندان، حسن السنید و حکومت بعث عراق
|
  • Azam Uyazadeh*, Sharif Salemizadeh Pages 1-16
    The issue of Muhammad''s illiteracy and the issues around it have been important debatable topics for a long time. This issue has both positive and negative news. Opponents commonly attribute ommy to ommolghora that is the same Mecca. However, advocates emphasize to prophet''s illiteracy based on verse 48 (spider) and other Qur''anic verses. There abundance of historical and anecdotal proofs showing the Prophet Muhammad being illiterate. Based on the Qur''anic verses and Hadith, the prophet illiteracy is considered a miracle because a revealed book like Qur''an is beyond the power and strength of an illiterate. The current study seeks to show that miracle of the Quran is related to one of the most important characteristics of the prophet, that is, his illiteracy.
    Keywords: Ommy, Prophet, Illiteracy, Literacy, Miracle, Prophet hood
  • Ali Ghazanfari* Pages 17-37
    As known, repetition sometimes is considered improper in regular books. In spite of the fact that the holy Quran is a miraculous book and repetition is not occurred in it without transcendental reasons, why there is so many repetitive verses in Qur''an? Assuming lack of spiritual repetition and that the only model of repetition in the Quran is verbal repetition and the repetition is considered diversified (tanwi’) or assuming spiritual repetition and accepting emphasis, it must be discussed as what is the cause of verbal repetition and its benefit. The author tries to respond to this question: why did not the Quran abstain repetition so that it could hinder any difficulty from the beginning? In response, researcher has proposed Arabs’ habit of repetition in oral speeches and number of events of which the verses belong to. Undoubtedly, when oral state requires to express a word or a sentence, repetition is considered good and lack of repetition is deprecated, because repetition increases rhetoric and of course Arabic poems are therefore full of repetitions. In addition, some events mentioned in the Qur''an are revealed more than once. In expressing benefits of verbal repetition in the Qur''an, it must be said that anyone focuses to studies of those verses, he/she will acquire a lot of benefits, each of which suffice to its justification in itself. Emphasis on reminding verses for more influences, stating the Qur''anic miracle and challenging for disability to use even the repetitive verses much less the different forms of an event, proving lack of distortion and that if the Qur''an was compiled after the Prophet’s life it would be varied. Considering harmonic meter in the end of the Qur''anic verses that gives it special beauty, is heart-wrenching to enemies of the Quran, more praise and deprecation of a group for their good deeds and vigor of anger to the other for their corrupted beliefs, explanation of the previous verses, authorizing heresy (kufr) in the heart of some people, and at the end, more reflections on the causes of repetition are of the benefits researchable in the Qur''anic verses. As such, what has been said, the Qur''an has extensive meanings and using repetition - Arabic style in colloquial – has delivered the deep concepts.
    Keywords: The Quran, The Quranic Science, Repetition, Verbal Repetition
  • Maasumeh Nemati Ghazvini* Pages 39-59
    Tendency to najwa (religious whispering) and praying to God has been present in human soul from the time immemorial. In other words, the background of human’s God-seeking tendencies has been confirmed through historical and archeological excavations. Attachment to the infinite source of being and coming to the divine threshold is a process that can be possible through prayers and that''s the reason, worship enjoys special place in Islamic educational setup which has been encouraged by various ways. Considering the needs of the present generation on the one side and necessity of proper and sufficient attention on invaluable heritage from the household of the prophet, on the other side, the current study is dedicated to the literary discourse analysis of the first prayer in al-Sahifa al-Sajjadiyya. The discourse analysis is a new method, which more than others, emphasizes on the relationship between text and its situational texture. Likewise, the discourse analysis intends to highlight relationship between features of literary text and its topic and texture. The results of this research, which is done using a descriptive-analytical method, indicate a harmony between linguistic context) literary features(of the first prayer and its situational context.
    Keywords: Imam Sajjad. al Sahifa al Sajjadiyya. Prayer. Discourse Analysis. Literary Discourse
  • Majid Salehbek*, Mohsen Khoshqamat Pages 61-76
    The Kalila & Dimna is considered as one of the beautiful collections of stories written in the field of philosophy and politics. In other words, animals used in this book as symbols have incurred much impact and at the same time could keep the actual intentions of the author hidden. One of the fables in this book is about a lion and jackals that show how their hostilities turn into friendship. The current paper tries to answer the following questions: Does this story carry the elements of fiction? (With regard to narrative context, characters, events and dialogType text or a website address or translate a document.ee), what are the relationships between these elements? Is there coherence among components? To respond to these questions, an attempt is made to discuss the fictional elements based on the principles of structuralism that forms the internal elements of the text. We have tried to distinguish the place of each of the elements in the story in order to explain the exact interaction between them as well as the nature of the relationship. Finally, we find that this story contains fictional elements in the framework of coherent structure.
    Keywords: Kalila, Dimna, Story of Lion, Jackals, Narrative Structure
  • Sayyed Mohammad Reza Ibnolrasool*, Somayye Kazemi Pages 77-97
    The current research is based on comprehensive studies in the field of Arabic dictionaries compilations as well as experiences of authors in imparting the Arabic language education in Iran for years. As any language learning requires a dictionary, and since researchers in the area of second language teaching always suggest using monolingual dictionaries, it seems necessary to discuss the merits of this type of dictionaries for teaching and learning the Arabic language to non-nativespeakers. The present study, therefore, is aimed at investigating through (Al-Ma''ajam al-Wasseet) for its special status within the scientific and cultural community and as one of the most important references in Iran. It is found that the aforementioned dictionary, despite its scientific merit and lexicon richness, is unable to fulfill the complete needs of the non-nativelearners. This study also makes some systematic linguistic observations about other dictionaries that undoubtedly would be helpful for dictionary compilations.
    Keywords: Lexicology, Al, Maajam al Wasseet, Arabic Language Learning, Non, native Speakers, Criticism, Study
  • Mohammad Saleh Sharif Askari*, Morteza Zare Beromi Pages 99-120
    Scientific researches do not know their limits and literary analysis and criticism, as precautionary text, do not take into account any prohibition or warning. The present study is an attempt to study prison poetry in the contemporary Iraqi literature, with an emphasis on poet, Hassan Al Sanyd, hence, attempts to analyze the issue of prison in his poems. Since, he was one of the political opponents of the Saddam regime, the paper focuses on the poems that were said in special circumstances and the poet''s own experience in the prison and those reflect outcomes of such experiences such as prohibition, repression and torture. The paper tries to highlight the poems that have survived the censorship and prison fence. The research has followed a descriptive analytical method and author’s perspective is based on: subjects and contents of the poems, their motivation and purpose. This study has also used deductive and analytical methods. In order to determine the framwwork of the research topic, only it takes into account the poetry related to prison and this study is based on one real question: what is the intention and subject of prison poetry of Hossein Al Sanyd. Findings show that 1. the prison poetry is symbol of suffering of Al Sanyd in opposition to the Baath regime as well as his aim of liberating the Iraqi people; 2. Prison is a symbol under Saddam regime that incarcerated the Iraqi people; 3. Imam Hussein and Rouhollah Khomeini are the poet''s symbols of protests that insist on the Islamic Revolution in Iraq its victory in the near future.
    Keywords: Resistance Poems, Prison, Al Sanyd, Iraq, Saddam Regime