فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1392)

نشریه حکمت اسرا
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید یدالله یزدان پناه، محمد عیسی جعفری* صفحه 5
    پیوند بین وحدت (وجودی) و کثرت (اعیانی)، از مهم ترین مشکلاتی است که فراروی عارفان قرار دارد. طرح وجود یگانه و نفی وجود از دیگر موجودات، این پندار را به وجود می آورد که در عرفان، وجودات خارجی، چیزی جز هیچ و پوچ بودن، به دست نمی دهند.
    با توجه به مبانی مسلم عارفان در هستی شناسی عارفانه و با تکیه بر منابع اصیل عرفانی، به دست می آید که پندار یادشده، با واقعیت همگونی ندارد. در اثبات این مدعا، پس از نگاه اجمالی به دیدگاه های ذات گرایانه برخی مکاتب دیگر، در آغاز، تبیین وجود محض (حق تعالی) مطابق دیدگاه هستی شناسی عرفانی، ضروری می نماید. سپس در مرتبه نازل تر، حیثیات و شوون آن وجود، یعنی اسماء الاهی، حلقه واسطه میان وجود صرف و ذوات و ماهیات (اعیان ثابته) معرفی می شوند؛ و در نهایت، پیوند و رابطه ذوات و ماهیات با وجود مطلق، تبیین می گردد.
    در نتیجه، به دست می آید که عارفان مسلمان با مبانی خاص خود، ذات گرایی را در تفسیر منحصربه فرد می پذیرند؛ که این ذات گرایی، هم با وجود محض بودن حق تعالی (وحدت شخصی وجود) سازگار و هم با لوازم دیدگاه عرفانی، همسو است. عارفان با تبیین دقیق هستی، برای ذوات، نفس الامر قائل می شوند و آن ها را هیچ و پوچ نمی دانند.
    کلیدواژگان: ذات گرایی، وحدت وجود، اسماء الاهی، اعیان ثابته، حیثیت تقییدی شانی، حیثیت تقییدی نفادی
  • محمد نصیری*، بهروز فروتن، صابر جعفری صفحه 29
    ساینتولوژی یکی از عرفان واره های جدید است که بر پایه دانش بهداشت روان یا «دیانتیکس» شکل گرفته است. دیانتیکس عبارت است از کاوش در قسمتی از ذهن انسان به نام «ترااینکاگنیتا» که تا کنون ناشناخته بوده است. لافایت رونالد هابارد (1911 1986) نویسنده آمریکایی، این مکتب را بنا نهاد. اندیشه های هابارد و آموزه های این مکتب، عمدتا از طریق آثار هابارد در سراسر جهان تبلیغ شد و به سرعت دروازه های بخش گسترده ای از جهان را در نوردید. هم اکنون در بیش از 50 کشور جهان، مذهب رسمی شمرده می شود. این آیین از جنجالی ترین عرفان های نوپدید در جهان است. از نظر این مکتب، «دیانتیکس» تنها راه درمان دردهای روحی و رسیدن به سعادت است. هابارد مدعی است که موفق به کشف قلمروی ناشناخته در ذهن انسان شده که تمام تجارب و حوادث عارض بر انسان در طول زندگی اش، در آن ذخیره شده است. قسمتی از «ترااینکاگنیتا» با عنوان «بانک انگرام» از یک سو ذخیره گاه تمام دردهای فیزیکی و عاطفی در طول زندگی است و هیچ چیزی در آن نه فراموش می شود و نه از بین می رود. از سوی دیگر، تمام این دردهای فیزیکی و عاطفی می توانند دوباره به شخص ضربه بزنند، مگر این که با روان درمانی «دیانتیکس» درمان شود و کنار گذاشته شوند. این مکتب مدعی است انگرام ها (درد ها و ناپاکی ها از دیدگاه ساینتولوژی) و حتی وجود یک انگرام در بانک انگرام، باعث آسیب های سایکوسوماتیک می شوند. ساینتولوژی مدعی است که راه های درمان این آلام را شناخته و انسان را به حالت آرامش می رساند و می تواند جایگزین برنامه های عملی و علمی سایر مکاتب دینی و غیردینی در این زمینه باشد.
    این مکتب تا کنون توانسته با جذب شخصیت های علمی، نویسندگان، ستاره های مطرح سینما در سطح جهان، دامنه فعالیت ها و تاثیرگذاریش را وسعت بخشد. در پژوهش پیش رو، تلاش خواهد شد هرچند مختصر، به توضیح چگونگی شکل گیری و گسترش، مبانی، علل و عوامل محبوبیت اعضای آن در جهان و نقدهایی که متوجه آن است، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: بهداشت روان، عرفان های نوظهور، دیانتیکس، جنبش های نوپدید، ساینتولوژی، هابارد، کالت
  • سید محمد انتظام صفحه 55
    تحلیل و بررسی براهین وجود خدا، بخش مهمی از اهتمام و دلمشغولی صدرالمتالهین را در مباحث خداشناسی، به خود اختصاص داده است. ارزشیابی این برهان ها بر اساس ملاک های مختلف، از جمله تلاش های ستودنی او به شمار می رود که کمتر مورد توجه واقع شده است. در این مقاله، پس از اشاره به عناوین این برهان ها و بیان دسته بندی های مختلف صدرا از آن ها، ملاک های ارزشیابی برهان ها معرفی می شود. سپس، مهم ترین ملاک ها را که ملاک های طرح شده در دانش منطق است و بر اساس آن ها برهان های وجود خدا به برهان «ان» و برهان «ان مطلق» و «دلیل» تقسیم می شود تبیین کرده، مستندات آن ها را بیان خواهیم کرد؛ و آن گاه، نشان خواهیم داد که به لحاظ معیارهای منطقی، ارزش معرفتی برهان صدیقین و دیگر برهان های وجود خدا، تفاوتی ندارد.
    کلیدواژگان: برهان لم، برهان ان، برهان شبه لم، ملاک منطقی، ملاک غیرمنطقی، برهان صدیقین، برهان پدیده محور
  • حسین رمضانی* صفحه 81
    مقاله حاضر در صدد بررسی مساله نسبت اراده و فاعلیت الاهی، در آرای حکمای مسلمان است. ازاین رو، مقاله حاضر، پس از تبیین لغوی و مفهومی واژگان اراده و فاعلیت الاهی، نخست فاعلیت الاهی را از منظر ابونصر فارابی و ابن سینا ملاحظه کرده، استدلال های ایشان را بر ابداعی بودن فاعلیت الاهی بیان کرده است. سپس به بررسی دیدگاه شیخ اشراق و فاعلیت اشراقی از منظر او پرداخته شده است. در ادامه، با بررسی آرای صدرالمتالهین، ابعاد مختلف فاعلیت ایجادی، شرح و بسط داده شده است. در خاتمه، ادامه دیدگاه صدرالمتالهین نزد حکمای متاله متاخر، تا روزگار معاصر، مد نظر قرار گرفته، ضمن بررسی و ارزیابی دیدگاه مرحوم علامه طباطبایی در باب اراده الاهی، دیدگاه کلامی امامیه نیز در باب فاعلیت و اراده الاهی تبیین شده است. در نهایت، ضمن جمع بندی آرا، اختلاف نظرهای موجود، تبارشناسی و علت یابی شده است.
    کلیدواژگان: فاعلیت الاهی، اراده الاهی، نظریه فیض، ابداع، ایجاد، اشراق، عنایت، تجلی
  • احسان فتاحی اردکانی صفحه 111
    دو راه سلوکی در کتب عرفان بیان شده است: طریق «وجه خاص» ابن عربی؛ و طریق «شطار» کبرویه. طریق «شطار» به عنوان برترین راه سلوک، گاه با طریق «وجه خاص»، یکی دانسته شده است. در این مقاله، طریق وجه خاص، به عنوان طریق بی واسطه حق با بنده از طریق عین ثابت، با روش شطار به معنای راه محبت، مقایسه شده است و ضمن برشماری ویژگی های هر کدام، به این نتیجه رسیده که تطبیق این دو روش بر هم، نادرست است و این تطبیق را کبرویه پس از پذیرش اندیشه های ابن عربی، انجام داده اند. البته با طریق وجه خاص، به راحتی می توان روش شطار را تحلیل هستی شناختی کرد.
    کلیدواژگان: طرق سلوک، وجه خاص، شطار، کبرویه، ابن عربی، حسین خوارزمی
  • رضا حسینی فر* صفحه 125
    با توجه به روش عرفان که مبتنی بر دریافت شهودی و علم حضوری است، رسالت مهم عرفان پژوهان و فیلسوفان علم، پرداختن به ماهیت «مشاهدات عرفانی» و پاسخ گویی به پرسش ها و ابهام های فراوان این «روش» دستیابی به حقیقت است. از جمله این مباحث، امکان خطا در مشاهدات عرفانی، و در صورت محتمل بودن خطا، بررسی «میزان»های صیانت از خطا در مشاهدات است.
    این نوشته بر آن است که ضمن نقد نظریه «خطاناپذیری مشاهدات عرفانی» و با تحلیل و بررسی سخنان بزرگان این وادی، ضرورت وجود «میزان» را برای مشاهدات عرفانی، به اثبات برساند. روشن است که پس از اثبات ضرورت وجود میزان، شمارش و تبیین گستره کارامدی این میزان ها، دارای بحث های و فروع فراوان است که باید در جای دیگری بدان پرداخت.
    کلیدواژگان: مکاشفه، علم حصولی و حضوری، خطاپذیری، میزان، حقیقت
  • قربان علمی*، حسین صابری ورزنه صفحه 143
    نسبت میان مساله رنج و ایمان، نزد اندیشمندان اهمیت ویژه ای دارد و دیدگاه های متفاوتی در این زمینه با رویکردهای درون دینی یا برون دینی ابراز شده است. اهمیت مساله ایمان، عمدتا به رابطه ایمان و سعادت معطوف است که در متون و ماثورات دینی، بر آن، تاکید فراوان رفته است. در عرصه تضارب آرا در این باب، عارفان نیز در آثار مکتوب خویش، با ابتنا بر ذوق و تجربه عرفانی، دیدگاه های عمدتا بدیعی در این باره درانداخته اند. در این میان، مولانا جلال الدین محمد بلخی نیز که از اقطاب عارفان مسلمان به شمار می رود، کتاب «مثنوی» خود را با مساله رنج آدمی می آغازد و در جای جای آثار خویش، ایمان را راهی برای رهایی از این رنج، معرفی می کند. او با نقد نگرش های آفاقی به ایمان، در باب ماهیت ایمان مطلوب و رهایی بخش، نگرشی انفسی/فراعقلانی و فردگرایانه دارد و درباره متعلق ایمان، دیدگاهی واقع گرایانه برمی گزیند. مولانا همچنین در زمینه کارکردهای ایمان، رابطه مستقیمی میان سعادت و ایمان ترسیم می کند؛ و از این جهت، نظریه خود در باب سعادت را با مساله ایمان، پیوند می زند.
    کلیدواژگان: ایمان، رنج، نگرش آفاقی و انفسی، معرفت، عقل، تقلید، زهد
  • صفحه 179
|
  • Sayyed Yadollah Yazdan Panah, Mohhamad Isa Jafari* Page 5
    Establishing an association between unity (of existence) and multiplicity (of essences) is one of the important challenges mystics are faced with. Advocating a sole being while rejecting the existence of others beings makes the impression that in mysticism the external existences are nothing but naught and nil. Regarding the mystic’s established principles in mystical ontology and relying on the genuine mystical sources, one can infer that the aforementioned impression does not conform to the reality. To prove this claim, we consider it necessary to first have a brief survey on the essentialist views of some other schools of thought, and secondly explain the pure being(The Real One, Haqq) according to the mystically ontological viewpoint. Then, in a lower degree, modes and affairs, that is to say Divine Names, and the mediating link among mere existence, inner-realities and essences are introduced. And finally, the link and relationship between inner-realities and essences (eternal entities) with the absolute being are detailed. It is at last concluded that Muslim mystics, with their own special principles, approve of essentialism in a unique interpretation; so that, this essentialism is both in accordance with the Divinity’s being the pure one (personal unity of existence), and in line with the requirements of mystical viewpoints. Through a meticulous explanation of the Being, mystics believe that inner-realities have actuality and are not considered naught and nil.
    Keywords: essentialism, unity of existence, divine names, eternal entities, quality of limited mode (Heithe taqiidye shani), quality of limited sublime (Heithe taqiidye Nafadi)
  • Mohammad Nasiri*, Behruze Forutan, Saber Jafari Page 29
    Scientology is one of the novel pseudo-mysticisms developed on the basis of the science of mental health or Dianetics. Dianetics refers to probing into a part of human mind named Teraincagnita, which has been unknown so far. This school of thought was founded by the American writer L. Ronald Hubbard (1911-1986). Hubbard’s thoughts, along with the teachings of the school, were mainly propagated by means of his works throughout the world and reached many parts of the world rapidly. Accordingly, it is considered the official religion in over fifty countries in the world. This doctrine is among the most contentious emergent-mysticisms in the world. According to this religion, the only cure for treating mental sufferings and reaching well-being is dianetics. Hubbard claims to have discovered an unknown territory in human mind on which are stored the whole experiences and events of man during his lifetime. One part of Teraincagnita, known as bang engram, is a storing zone of man’s all physical and emotional sufferings during his lifetime while no information of it is either forgotten or lost. On the other hand, all these physical and emotional sufferings can harm individuals again unless they are treated and quit via dianetics psychotherapy. This school of thought claims that engrams (sufferings and impurities in a scientological sense) and even one engram in bang engram can bring about psychosomatic harms. Scientology claims that it knows the cure for these sufferings, can give human beings serenity and can be a substitute for scientific and practical plans of the other religious and non-religious schools of thought in this regard. Attracting scientific figures, writers and famous movie-stars all over the world, this school has by far been able to expand its range of activities and impressiveness. The present study seeks to briefly investigate its nature of formation, expansion, principles, the reasons of its popularity in the world and the critiques written on it.
    Keywords: mental health, emergent mysticisms, dianetics, scientology, Hubbard, Kalt
  • Sayyed Mohammad Entazam Page 55
    Inspecting and analyzing the proofs of the existence of God comprises a significant portion of Sadr al Mote’allehin’s concerns and efforts in theological discussions. Evaluating these proofs based on different criteria is from among his praiseworthy efforts, which has also received less attention. The present article will firstly point to the titles of these proofs and explain Molla sadra’s classification of them, and secondly will introduce the criteria of the evaluation of the proofs. Then, the most significant criteria, which are the ones proposed in the science of logic based on which the proofs of God’s existence are divided into the ‘’quiatic’’ proof, ‘’absolute quiatic’’ and ‘’evidence’’ proof, are explained and their documentations are mentioned. Afterwards, it will be indicated that regarding logical criteria, the cognitive (knowledge-related) value of the proof of the righteous is no different from that of the other proofs of God’s existence.
    Keywords: propteric proof, quiatic proof, quasi, quiatic proof, logical criterion, non, logical criterion, the proof of the righteous, phenomenon, centered proof
  • Hossein Ramezani Page 81
    The present study seeks to investigate the issue of the relationship of Will and Devine Action according to the views of Islamic philosophers. Hence, it first explains the two terms Will and Devine Action lexically and conceptually; then, it deals with Devine Action through the eyes of Abu Nasr Farabi and Avicenna, presenting their arguments for the originality of Divine Action. Afterwards, Sheikhe Ishraq’s views, along with his notion of Ishraqi (illuminatory) Action, are dealt with. Then, we proceed to examine Sadr al Motaallehin’s viewpoints, detailing various aspects of Existential Action. Finally, we inspect Sadr al Motaallehin’s views in the eyes of recent Motealleh philosophers (theosophers) extended to the present age; investigate the late Allameh Tabatabaee’s standpoints on Divine Will; and explicate the theological views of Imamiyyah on Devine Will and Action. In conclusion, summing up all aforementioned views, we have investigated the genealogy and etiology of the differences of opinions.
  • Ehsan Fattahi Ardakani Page 111
    Two mystical paths have been explained in books of mysticism: Ibn-e-Arabi’s ‘’special-mode path (of gnosis)’’ and ‘’Shettar’’ path. As the uppermost path of gnosis, Shettar path has occasionally been considered the same as ‘’special-mode’’ path. In the present study, the special-mode path, as an immediate one between God and His servants through eternal essence, is compared with Shettar path, as love path. Then, enumerating the traits of either one, we have concluded that an identification of one with the other is not correct and that such identification was carried out by Kebrooyeh after they approved of Ibn-e-Arabi’s thoughts. Of course, one can easily render an ontological analysis of Shettar path by means of special-mode path.
    Keywords: mystical paths, special, mode, Shettar, Kebrooyeh, Ibn, e, Arabi, Hossein Kharazmi
  • Reza Hosseini Far* Page 125
    Regarding the mystical method which is based on gnostic intuition and intuitive knowledge, the important duty of mysticism researchers and science philosophers is to deal with the nature of ‘’mystical visions’’ and answer the questions and doubts about this ‘’method’’ of obtaining the truth. From among such issues is the possibility of committing error in mystical visions. And in case of the likelihood of the error, the ‘’criteria’’ of the infallibility should be investigated. The present study seeks to present a critique on the theory of ‘’ the Infallibility of Mystical Visions’’ and, through inspecting and analyzing the views of the scholars in this field, prove the necessity of the existence of ‘’criterion’’ for mystical visions. It is obvious that although the necessity of the existence of criterion will be proved here, evaluation of these criteria and the extent of their efficiency enjoy different perspectives and branches which should be dealt with elsewhere.
    Keywords: mystical vision, intuitive knowledge, acquired knowledge, infallibility, criterion, truth
  • Qorban Elmi *, Hossein Saberi Varzaneh Page 143
    The relationship between two issues of faith and suffering is of great importance among thinkers and different views, both inside-religious and outside-religious approaches, in this regard have been proposed. The importance of the issue of faith is mainly a matter of the relation between faith and felicity, to which ample emphasis has been attached in religious texts and traditions. In the domain of the exchange of opinions in this regard, mystics also, in their written works, have proposed mainly novel viewpoints based on their own intuition and mystical experiences. Among them, Molana Jalal al Din Mohhamad Balkhi, who is also from among the greatest Muslim mystics, starts his book, ‘’Mathnavi’’, with the issue of suffering, introducing faith as a cure for the deliverance from this suffering all over his works. Criticizing the macrocosmic approaches towards faith, he holds a microcosmic/beyond-rational, individualistic standpoint on the nature of the ideal and redemptive faith. And about the faith’s object of association, he holds a realistic viewpoint. Regarding the functions of faith, Mo’lana also envisages a direct relation between faith and felicity, and so he links his theory of felicity to the issue of faith.
    Keywords: faith, suffering, macrocosmic, microcosmic approach, cognition (knowledge), intellect, imitation, asceticism