فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی مرادی صفحات 5-24
    هدف این مقاله تحلیل، ارزیابی و آسیب شناسی شاخص رقابتمندی جهانی است. برای این منظور، ابتدا نحوه شکل گیری مجمع جهانی اقتصاد که از سال 1979 به طور منظم این شاخص را محاسبه و منتشر مینماید، تبیین می گردد. سپس مبانی فکری- نظری شاخص رقابتمندی که بر بهره وری استوار است، بررسی می شود. این شاخص عوامل مورد نیاز توسعه را برای الگوی سه مرحله ای توسعه پورتر در 12 مولفه معرفی می کند. سه مرحله توسعه عبارت از مرحله مبتنی بر عوامل تولید، مرحله مبتنی بر کارایی و مرحله مبتنی بر نوآوری است. این شاخص از بعد روش شناسی و فروض قابل تامل است که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد. همچنین، برای محاسبه این شاخص آمار و اطلاعات متنوعی استفاده شده که اعتبار برخی از آمارها مورد تردید است. با این وجود، به نتایج این شاخص در سطوح بین المللی و ملی به طور مکرر استناد می شود. آخرین نتایج گزارش (2013-2012)، شاخص رقابتمندی جهانی موید این است که ایران در مرحله انتقال از مرحله مبتنی بر عوامل تولید به مرحله مبتنی بر کارایی است و از میان 144 کشور توانسته است رتبه 66 را کسب نماید. ایران در اکثر زیرشاخص ها بجز محیط اقتصادکلان در مقایسه با دوره قبل تغییرات چندانی نداشته است. رتبه محیط اقتصادکلان این شاخص در گزارش (2013-2012) معادل 57 بوده در حالی که در دوره قبل این رتبه 27 بوده است. نتایج مقایسه تطبیقی با کشورهای منتخب موید این است که در آخرین رتبه بندی کشورهای قطر، عربستان، کره جنوبی، مالزی، ایتالیا و ایران از میان 144 کشور به ترتیب در رتبه های 11، 18، 19، 25، 42 و 66 قرار دارند.
    کلیدواژگان: رقابتمندی، بهره وری، روش شناسی، مراحل توسعه، مطالعه تطبیقی
  • سید رضاعظیمی، اشرف سادات میری طامه، خدیجه تقی زاده، رضا صمدی صفحات 25-58
    با توجه به آثار تورم بر کاهش رفاه خانوارها و اثرگذاری آن بر تولید و سرمایه گذاری شناسایی عوامل اثرگذار بر آن به منظور تنظیم برنامه های مهار تورم و دستیابی به ثبات قیمت ها ضروری است، بنابراین در این مقاله پس از ارائه مبانی نظری و بررسی مطالعات مختلف با استفاده از تحلیل آماری دوره (1391-1389) و نیز مدل ساختاری VAR به بررسی تاثیر عوامل اثرگذار بر تورم در ایران پرداخته شده است. بر اساس نتایج این مطالعه، تورم در ایران به ویژه سال های (1391-1389) صرفا مربوط به عامل نقدینگی مربوط نیست و نقش سایر عوامل مانند اصلاحات قیمتی در قالب برنامه هدفمندسازی یارانه ها و افزایش نرخ ارز بسیار مهم است. نتایج برآورد مدل بلندمدت نیز نشان می دهد که افزایش در حجم پول، نرخ ارز و تورم تولیدکننده به میزان 10 درصد موجب افزایش سطح عمومی قیمت ها به ترتیب حدود 8/3، 5/3 و 7/2 درصد می شود. همچنین، تولید ناخالص داخلی در بلند مدت اثر معناداری بر سطح قیمت ها نداشته است و می تواند نشان دهنده عمودی بودن منحنی فیلیپس در بلند مدت باشد.
    کلیدواژگان: نرخ تورم، علل تورم، تورم ایران، الگوی VAR، تحلیل کوتاه مدت و بلندمدت
  • محسن کلانتری بنگر، علیرضا نظری، ایمان فدایی صفحات 59-80
    نظام مالیاتی با توجه به کارکردهای سه گانه خود نقش کلیدی در نظام اقتصادی و اجتماعی یک کشور ایفا می نماید. بر این اساس و با توجه به میزان تاثیرگذاری نظام مالیاتی بر سایر بخش های اقتصادی و چالش های مترتب بر آن و همچنین تعامل گسترده آن با آحاد جامعه نظام مزبور به عنوان یکی از محورهای طرح تحولات اقتصادی انتخاب شد و اصلاح این نظام در سه محور اصلی شامل اصلاح قوانین و مقررات مالیاتی، اجرای طرح جامع مالیاتی و استقرار کامل نظام مالیات بر ارزش افزوده مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، مالیات بر ارزش افزوده پس از تصویب قانون مربوطه در خردادماه 1387 از مهرماه همان سال در چارچوب مراحل استقرار (7 مرحله که تاکنون 5 مرحله از آن اجرا گردیده است) در حال تسری و گسترش به زنجیره نهایی است. همچنین، پیاده سازی طرح جامع مالیاتی نیز که در قالب سه مرحله و 32 پروژه طراحی شد در حال تکمیل است، به گونه ای که تمام پروژه های مرحله اول بجز نرم افزار سیستم یکپارچه مالیاتی اجرا شده است. آخرین و مهم ترین اقدام در طرح تحول نظام مالیاتی ایجاد بسترهای حقوقی، مدیریتی و اجرایی مناسب در قانون مالیات ها می باشد که این مهم با تدوین لایحه تحول نظام مالیاتی مدنظر قرار گرفته است که زمینه سازی برای بروزرسانی دستگاه مالیاتی از طریق ایجاد زیرساخت حقوقی لازم، افزایش تمکین مالیاتی، جهت گیری به سمت مالیات بر جمع درآمد، برقراری ضمانت های اجرایی مناسب، ساده سازی، ارتقاء جایگاه مالیات به عنوان ابزاری جهت مقابله با سفته بازی و سوداگری، توسعه سیستم اطلاعات مالیاتی، اصلاح معافیت ها در راستای افزایش شفافیت و اثرگذاری و نیز هدفمند نمودن آنها از مهم ترین رویکردهای لایحه می باشند.
    کلیدواژگان: طرح تحولات اقتصادی، طرح تحول نظام مالیاتی، لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم، طرح جامع مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده
  • امیرحسین مزینی صفحات 81-96
    مروری بر سیاست های ارزی اتخاذشده طی دهه اخیر حکایت از اعمال سیاست نرخ ارز شناور به شدت مدیریت شده دارد که الزاما با سیاست های اتخاذ شده در حوزه های پولی و مالی دولت هماهنگ نمی باشد. نتیجه این شرایط تثبیت نسبی نرخ ارز و اضافه ارزش پول ملی طی دهه اخیر و متعاقب آن افزایش ناگهانی نرخ ارز (کاهش ارزش پول ملی) در دو سال اخیر می باشد. در این رابطه، طیف وسیعی از عوامل دخیل می باشند از سیاست های پولی، مالی و ارزی ناکارا و اغلب متناقض نهادهای پولی و مالی کشور گرفته تا تنش های سیاسی بین المللی به ویژه مقوله تحریم. مقاله حاضر به بررسی این پدیده و تبعات مترتب بر آن در قالب فرصت ها و تهدیدهای احتمالی پرداخته است. نتایج حکایت از آن دارد که صرفنظر از تبعات منفی این پدیده همچون قرار گرفتن (ورود) در یک رژیم تورمی بالاتر،تحریک انتظارات تورمی عاملان اقتصادی، ایجاد مقدمات دلاری شدن اقتصاد (پدیده جانشینی پول) و... چنانچه سیاستگذاری بهینه در زمینه مدیریت صحیح و بهره گیری از فرصت های احتمالی ایجاد شده از آن صورت نگیرد این شرایط می تواند در چارچوب نارسایی های موجود در سایر بخش ها، عدم تحقق انتظارات مربوط به بهبود ترازتجاری و معضلات جدیدی همچون صادرات قاچاق و تورم مزمن کالاهای وارداتی و... را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، سیاست های پولی و ارزی، قیمت های نسبی، واردات، صادرات، ایران
  • معصومه زیرک صفحات 97-120
    درچند دهه اخیر، پرداخت یارانه در قالب پرداخت مستقیم به بخشی از بهای کالاها و خدمات اساسی و نیز حامل های انرژی به منظور حمایت از اقشار آسیب پذیر، توزیع عادلانه درآمد، تثبیت قیمت ها و حمایت از تولید اعمال می شد، اما رشد جمعیت، گسترش کالاها و خدمات مشمول یارانه، افزایش مصرف و قاچاق آنها به دلیل بالابودن فاصله قیمت داخلی با قیمت خارجی کالاها موجب شد تا حجم پرداخت یارانه ها در کشور به شدت افزایش یابد. با توجه به این موضوع، محقق در رویارویی با چنین مساله ای با بررسی و آسیب شناسی سیاست های دولت در راستای اصلاح نظام پرداخت یارانه ها از مطالعه تجربی خویش اینگونه نتیجه گرفت که با چنین شرایطی ناهماهنگی بین مجریان (دولت و مردم) به طور معناداری محسوس بوده، اهداف اجرای طرح (اصلاح ساختارهای اقتصادی، مدیریت مصرف انرژی و غیرانرژی و توزیع عادلانه درآمد) دارای ضعف های بنیانی است. زمان اجرای طرح نامناسب بوده است، چراکه با درنظرگرفتن ضعف های اقتصاد کلان و متغیرهای مرتبط با آن قادر به طراحی برنامه اصلاح ساختاری کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت نمی باشد و همچنین عوامل زمینه ساز در هاله ای از ابهام باقی مانده است. میزان آمادگی اقتصاد برای ایجاد مکانیزم تخصیص بهینه، کارا و سبد مصرف خانوار اندک و گاهی موجب اختلال مکانیزم قیمت ها شده است. مدیریت عملگرا و کمیت گرا و اعمال اصل نظارت پذیری برای ارتقاء میزان تحقق اهداف طرح هدفمندی یارانه ها مطلوب ارزیابی نمی شود، به طوری که پیامدهای منفی اقتصادی اجرای طرح مزبور بر پیامدهای مثبت آن غالب گشته است.
    کلیدواژگان: ایران، یارانه، پرداخت نقدی، سیاست های دولت، اصلاح نظام پرداخت یارانه، آسیب شناسی
  • احمد زمانی، محبوبه زمانیان، رضا امیدی پور، آیت زایر صفحات 121-134
    از آنجاکه نحوه اجرای فاز دوم هدفمندسازی، میزان آزادسازی قیمت حامل های انرژی و سهم بخش های مختلف یارانه ها هنوز به طور دقیق مشخص نیست و همچنین آمارهای مورد نیاز کلان اقتصادی نیز به منظور بررسی آثار کوتاه مدت و آنی حذف یا کاهش یارانه بر درآمدهای مالیاتی کشور به هنگام نیست، بنابراین در این مقاله از الگوی خودتوضیح برداری (VAR) و برای تجزیه و تحلیل آثار متقابل پویا از تکانه های ایجاد شده از روش های تجزیه واریانس خطای پیش بینی و توابع عکس العمل آنی برای دوره زمانی (1391-1368) استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد توابع عکس العمل آنی نشان می دهد که به طورکلی کاهش یارانه ها یا حذف آن (هدفمندی یارانه ها) منجر به کاهش درآمدهای مالیاتی خواهد شد. همچنین، نتایج این توابع در مورد اجزای درآمدهای مالیاتی نشان می دهد که مالیات های مستقیم به قیمت های ثابت پس از اجرای طرح کاهش می یابد و از سوی دیگر، اثر کاهش یارانه پرداختی به اندازه یک انحراف معیار در دوره اول باعث افزایش مالیات های غیرمستقیم و در دوره دوم سبب کاهش آن شده است و اثر آن در دوره های بعد خنثی می شود.
    کلیدواژگان: فاز دوم هدفمندسازی، درآمدهای مالیاتی، الگوی خودتوضیح برداری (VAR)، واریانس خطای پیش بینی، توابع عکس العمل آنی
|
  • Mohammad Ali, Moradi Pages 5-24
    The aim of this paper is to analyze and assess the Global Competitiveness Index (GCI). In order to achieve this objective، first of all some theoretical and empirical problems of GCI are presented. Then tries to examine hypothesis and explain methodology and statistics and findings of the study. World Economic Forum (WEF) has annually published GCI report since 1979. This index covers many factors enabling national economies to achieve sustainable economic growth and long term prosperity. These factors include both microeconomic and macroeconomic foundations of national competitiveness which affect the level of productivity of a country. The GCI includes a weighted average of many different components، each measuring a different aspect of competitiveness. These components are grouped into 12 pillars of economic competitiveness. A well known economic theory proposed by Porter (1990) is employed to indentify the stages of development in the countries included in the sample. The first stage is factor-driven where countries compete based on their factor endowment. Countries will move into the second stage called efficiency-driven when they begin to develop more efficient production process and increase their product quality. Finally، as countries will move into innovation-driven stage، businesses are able to compete with new and unique products. The GCI 2012-2013 report shows that Iran is ranked 66 among 144 economies. This results show that Iran has dropped 4 places this year.
    Keywords: Competitiveness, Productivity, Methodology, Stages of Development, Contrastive Analysis
  • Seyed Reza Azimi, Ashraf Alsadat Miri, Khadijeh Taghizadeh, Reza Samadi Pages 25-58
    Since household welfare، production and investment is under influence of inflation so in order to set out plans to subdue inflation and to gain price stability it is crucial to detect inflation causes. This paper firstly presents the theoretical principals and reviews different studies then، Using statistical analysis of 2010-2012 period as well as structural VAR model، tries to inspect the effects of inflation causes. Based on the results، Iran’s inflation especially during 2010-2012 has not occurred just due to liquidity factor and other factors such as price reform within subsidies targeting plan and the exchange rate increase has had very important roles. The long run estimation results of model show that a ten percent increase in the volume of money، exchange rates and product price index would lead to an about 3. 8، 3. 5، 2. 7 percent increase in the price level respectively. Furthermore، the results also show that GDP has no significant effect on the price level in the long-run reflecting that Phillips curve is would be vertical.
    Keywords: Inflation Rate, Iran's Inflation, VAR Model, Short, Run, Long, Run Analysis
  • Mohsen Kalantari Bengar, Ali Reza Nazari, Iman Fadaei Pages 59-80
    Due to its triple functions، tax system plays a key role in social and economic system of a country. Based on this and Due to the impact of taxation on other economic sectors and its challenges as well as its broad interaction with society، the tax system was chosen as one of the axes of economic transformation plan. Reform of the tax rules، implementation of Comprehensive tax plan and Full implementation of the VAT system. Transformation of the tax system has three main axes including reforming the tax laws and regulations، implementing the comprehensive tax plan and establishing the value added system comprehensively. In this respect، the Value Added Tax Act which was passed in June 2008 has been implemented since October of the same year. So far five steps out of the seven steps of its establishment process have bean completed is expanding to the final chain. The comprehensive tax plan which has been designed in three stages and 32 projects is completing. So far the entire first phase projects، except for the unified tax system software has been implemented. The last and in fact the most important action that should be done in tax system reform plan is creating a proper legal، managerial and Executive structure in the tax law so it is considered in the tax system reform bill. The most important approaches of this bill are making preparations for updating the tax system through the creation of the necessary legal infrastructure، increasing tax compliance، orientating toward total income tax، Establishing appropriate performance guarantees، simplifying the tax system، promoting the tax position as a means to confront with speculation and brokering، developing tax information system and modifying tax exemptions in order to increasing clarity and effectiveness and to targeting them.
    Keywords: Economic Transformation Plan, Tax System Reform Plan, Bill of Direct Tax Law Amendment, Comprehensive Tax Plan, Value Added Tax
  • Amir Hossein Mozaieni Pages 81-96
    Reviewing foreign exchange policies during past decade implies a highly managed floating exchange rate policy which wasn’t necessarily accord with adopted monetary and fiscal policies of the government. These policies led to a long time stabilized exchange rate following by overshooting of exchange rate. Although this situation has mainly caused by inefficient monetary، fiscal and foreign exchange policies but some international political tensions especially sanction also had their own roles. In this article we are to discuss potential threats and opportunities of this phenomenon and its effects. The results imply that overshooting of exchange rate has had some negative impact such as: imposing a higher inflation regime، stimulating inflation expectation of the economic agents، dollarization of the economy and etc. On the other hand as long as national currency depreciation hasn’t been absorbed by other national economic sectors، it not only could not improve trade balance significantly، but led to great increase in price level and also some negative phenomena such as export smuggling
    Keywords: Exchange Rate, Monetary, Foreign Exchange Policy, Relative Price, Export, Import, Iran
  • Masoomeh Zirak Pages 97-120
    In recent decades، in order to Protect vulnerable groups، equitable distribution of income، stabilization of prices and protection of production Subsidies directly paid to part of the essential goods and services costs and Energy carriers but population growth، expansion of subsidized goods and services، consumption and trafficking increase due to high difference between domestic and international commodity prices led to great increase in size of subsidies in Iran. This paper aims to analyze the pathology of the government policy in subsidies reform. The results show a significant mismatch between the plan executers (government and people) and also indicate that objectives of plan (such as economic structural reform، energy consuming management and equitable distribution of income) have fundamental weaknesses. The plan has implemented in improper، because considering macroeconomic and its variables weaknesses government cannot design short، medium and long term Structural reform plan. Furthermore، predisposing factors has remained in an aura of ambiguity. The economy’s readiness to create optimal and efficient allocation mechanism، decreased and sometimes disturbed the price mechanism. According to the results Pragmatic، Quantity-oriented and Quality monitoring management is not desirable because the negative economic effects of the plan are more than its positive ones.
  • Ahmad Zamani, Mahboubeh Zamanian, Reza Omidi Pour, Ayat Zayer Pages 121-134
    Since the way by which the 2nd phase of Subsidies Targeting Plan is to be implemented، the levels of liberalization of the prices of energy carriers and the shares of different sectors in the total subsidies are not clear yet، and also due to the lack of up-to-date macroeconomic statistics required to study the immediate and short-run effects of the plan on Iranian tax revenues، in this article we have employed Vector Autoregressive Model (VAR) to answer the research question. At the same time، for the purpose of analyzing the dynamic interactional effects of the shocks created، we have resorted to the Forecast Error Variance Decomposition Functions (FECDs)، as well as the Impulse Response Functions methods for the period 1987-2012. The results obtained from the Impulse Response Functions Method indicate that in general، the elimination or decrease of subsidies (i. e. targeting subsidies) would lead to a decrease in tax revenues. Moreover، as for the tax sub-parts، the results of the model show that the direct taxes in fixed prices would be decreased upon the implementation of the Plan. On the other hand، the effect of a decrease in the amount of subsidies paid has led to an increase in the indirect taxes as equal to one unit of standard deviation in the first period while it is assumed to result in a decrease of indirect taxes in the second period and is expected to be eventually neutralized in subsequent periods
    Keywords: Second Phase of Subsidies Targeting Plan, Tax Revenues, VAR Model, Forecast Error Variance, Impulse Response Functions