فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 40 (بهار 1393)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 40 (بهار 1393)

  • 290 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحه 5
  • عباس سعیدی، بهرام ایمانی صفحه 7
    خصوصیت کالبدی- فضایی سکونتگاه ها حاصل تعامل متقابل عوامل و نیروهای گوناگون محیطی- اکولوژیک و اجتماعی- اقتصادی است. در این فرایند تعاملی و بر طبق قانونمندی های نظریه “پویش ساختاری- کارکردی”، نه تنها عوامل و نیروهای درونی، بلکه عوامل و نیروهای برونی هم هر یک نقشی (هم افزا) برعهده دارند. دامنه پویش این مجموعه، تعیین کننده تحرک یا ایستایی روند تحولی سکونتگاه به شمار می آید. بدین سان، عرصه تحولی محیط و فضای سکونتگاه های انسانی به گستره طبیعی روابط درونی و بیرونی آنها باز می گردد. در این بین، گاهی دخالت های بیرونی، چه مبتنی بر برنامه های معین و چه به صورت خودبه خودی یا خودجوش، زمینه ساز تحول مطلوب یا حتی دگردیسی نامطلوب سکونتگاه ها می گردند. براین اساس، سکونتگاه های روستایی در تعامل دوسویه خود با کانونهای شهری، نه تنها از این کانونها تاثیر می پذیرند، بلکه بر شکل کالبدی و روابط فضایی آنها اثر می گذارند.
    محدوده مورد مطالعه در این نوشتار، شهر اردبیل و محدوده روستایی پیرامون آن، یا حوزه نفوذ بلافصل آن است که بویژه پس از تاسیس استان اردبیل (1372خ) و تسلط بلامعارض و مرکزیت منطقه ای این شهر، با دگرگونی های دامنه داری در ابعاد گوناگون کالبدی- فضایی روبرو شده است. آشکار است که این دگرگونی ها با بازتابهای مختلف محیطی- اکولوژیک، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- سیاسی همراه بوده است. به سخن دیگر، می توان این گونه دگرگونی ها را بازتاب جریان اثرگذاری- اثرپذیری عوامل و نیروهای مختلف درونی و بیرونی طی زمان به حساب آورد. این مقاله می کوشد تا از طریق تشخیص، وارسی و تحلیل عوامل و نیروهای اثرگذار درونی و برونی، تحول و دگردیسی سکونتگاه های روستایی را در گستره پیرامونی شهر اردبیل مورد شناسایی قرار دهد.
    کلیدواژگان: پویش ساختاری، کارکردی، عوامل و نیروهای درونی و بیرونی، دگردیسی کالبدی، فضایی، روستاهای پیرامونی شهر اردبیل
  • سید مهدی موسی کاظمی، محمدتقی رهنمایی، قدیر فیروزنیا، محسن گلپایگانی صفحه 29
    مراکز آموزش عالی به عنوان بخشی از فضاهای پررونق شهری، به دلیل دارا بودن ظرفیت های بالقوه فرهنگی و ارائه خدمات در سطح بالای جامعه شهری از جمله مستعدترین فضاهای فرهنگی شهری در توسعه ی پایدار فرهنگ شهری به شمار می روند. این مراکز در نقاط شهری به سبب ویژگی های خاص خود، کارکردهای متنوعی در فرهنگ سازی و ارتقا عملکردی فرهنگ شهرنشینی در کلان شهرها را به عهده دارند، لذا شناخت ابعاد و ماهیت مراکز آموزش عالی به عنوان فضای مطلوب شهری در الگوسازی و ایجاد بستر مناسب جهت انتقال ارزش های زندگی شهری و توسعه فرهنگ شهری اهمیت بسیاری دارند. فرهنگ شهری و مراکز آموزش عالی مفاهیم و دیدگاه هایی را در ادبیات تحقیق نشان می دهند که برخاسته از حوزه های نظری افرادی است که در این سطح تحقیق کرده اند. در این مقاله سعی شده است ضمن جمع آوری اطلاعات از طریق کتابخانه ای و بررسی مبانی نظری به روش تحلیل محتوا به پرسش های مطرح شده پاسخ دهد، و در پایان به منظور معرفی جایگاه مراکز آموزش عالی در ارتقای فرهنگ شهری و دستیابی به توسعه پایدار فرهنگ شهری در کلانشهرها پیشنهادها و توصیه هایی براساس یک مدل تحلیلی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: فضای شهری، فرهنگ شهری، توسعه پایدار شهری، کلان شهر، مراکز آموزش عالی
  • دره میرحیدر، مرجان بدیعی ازنداهی، یاشار ذکی، فاطمه سادات میراحمدی صفحه 47
    نخستین گام در تبیین سیر اندیشه در هر رشته علمی جستار درباره ریشه های آن علم، نام کسی که برای اولین بار اصطلاح آن علم را به کار برده، و یا کسی که برای اولین بار اثری ماندگار درباره آن منتشر کرده، میباشد. بیشتر متون جغرافیای سیاسی در ایران و جهان، «فردریک راتزل» جغرافیدان آلمانی را - به دلیل کتابی که وی در سال 1897م. منتشر کرد- به عنوان پایهگذار این علم معرفی می کنند؛ درحالیکه استفاده از اصطلاح جغرافیای سیاسی و ارائه تعریفی از آن، نخستین بار بوسیله فیلسوف، اقتصاددان و مدیر مشهور فرانسوی «آن روبرت ژاک تورگو» در سال 1751م. صورت گرفت. این مقاله به شیوه تحلیلی تطبیقی سعی دارد با بررسی افکار تورگو و مقایسه آن با افکار راتزل به حل معمای بنیانگذاری این رشته علمی کمک کند. نتایج تحقیق نشان میدهد، نگرش انسانگرایانه تورگو به علم جغرافیا و «نظریه پیشرفت مرحلهای انسان» که بوسیله وی ارائه شد، تاثیر مهمی بر ظهور علم جغرافیای مدرن داشت. تورگو با کاربرد اصطلاح «جغرافیای سیاسی» سعی داشت رابطه میان واقعیتهای جغرافیایی و سازمان سیاسی را نشان دهد. منظور وی از سازمان سیاسی عمدتا دولت بود و آن را «علم تولید دانش برای حکومت» قلمداد میکرد. اما راتزل محور جغرافیای سیاسی را تبیین ماهیت حکومت قرار میداد و تحت تاثیر داروینیسم اجتماعی، نژادگرایی، امپراتوریگرایی و جنگ، به ارائه شکلی از جغرافیای سیاسی پرداخت که تاثیر بسزایی در خلق نازیسم و خشونت آن در اوایل قرن بیستم داشت. نتیجه اینکه، در طی یک قرن و اندی که از عمر جغرافیای سیاسی به صورت یک رشته دانشگاهی میگذرد، از سالهای دهه 1950 نظرات جغرافیدانان سیاسی عمدتا در امتداد دیدگاه تورگوست تا راتزل. به همین دلیل تورگو را میتوان بنیانگذار جغرافیای سیاسی قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: آن روبرت ژاک تورگو، نظریه پیشرفت، جغرافیا، جغرافیای سیاسی، فردریک راتزل
  • نصرالله مولایی هشتجین، تیمور آمار، احمد حاج علیزاده صفحه 73
    در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران، مهاجرت از روستا به شهر در زمره اساسی ترین مسائل اجتماعی و اقتصادی به شمار می آید. این مهاجران هم در مبدا و هم در مقصد مسائل و مشکلاتی از جمله؛ بروز نابسامانی های متعدد ناشی از فشار بر منابع و امکانات محدود جوامع شهری، بیکاری و کم کاری، کمبود فضای زیستی و آموزشی، آلودگی هوا و محیط زیست، سالخوردگی و زنانه شدن نیروی کار کشاورزی، تخلیه روستاها و... را به وجود می آورند. در این میان نقش و عملکرد مدیریت روستایی در جلوگیری از مهاجرت و ماندگاری جمعیت اهمیت زیادی دارد. از دیدگاه راهبردی با تاکید بر توسعه پایدار یکی از راه های ماندگاری جمعیت در روستاها برنامه ریزی مدیریت روستایی بر پایدار نمودن کیفیت زندگی روستاییان شامل دست یابی به برابری وحفظ تنوع فرهنگی، افزایش حس جمعی و شهروندی، دست یابی به کیفیت و بهتر نمودن کیفیت زندگی و هر نوع تغییر در فعالیت های اقتصادی که موجب ارتقاء و بهبود کیفیت زندگی شود معرفی شده است. در این مقاله با استفاده از ابزار تحلیلی مبتنی بر تکنیک SWOTنقاط قوت و ضعف داخلی و فرصت ها وتهدیدهای خارج از عرصه سکونتگاه های روستایی ناحیه مرکزی دهستان اردبیل با دید یکپارچه تبیین شده واقدامات راهبردی مربوط به برنامه ریزی برای ماندگاری جمعیت در روستاها از دیدگاه شوراها مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهند که می توان از طریق توسعه کارآفرینی و نیز رویکرد مشارکتی به برنامه ریزی توسعه روستایی، ضمن تقویت روحیه و بسط انگیزه زمینه های امیدواری را در روستاها تقویت نموده تا از این طریق انگیزه ماندگاری در روستاها را تحکیم بخشید.
    کلیدواژگان: مهاجرت، شوراهای روستا، روستاهای ناحیه مرکزی، استان اردبیل
  • منصور جعفر بیگلو، مجتبی یمانی، احمد عباس نژاد، سید محمد زمانزاده، سمیه ذهاب ناظوری صفحه 93
    کوهستان بیدخوان که در منطقه اقلیمی نیمه خشک و خشک کمربند آتشفشانی ایران مرکزی واقع شده است، دارای اشکال موروثی می باشد که تاکنون مطالعه ای بر روی آن ها صورت نگرفته است. پژوهش حاضر تلاش دارد، با بررسی اشکال ژئومورفولوژیکی یخچالی، برف مرزها و نرخ کاهش دما را در آخرین دوره یخچالی کواترنری در کوهستان بیدخوان تعیین کند. به این منظور، از روش های توصیفی و مطالعه کتابخانه ای، بازدیدهای میدانی برای شناسایی اشکال و در نهایت، روش تحلیلی استفاده شده است. نقشه های توپوگرافی1:25000، عکسهای هوایی منطقه به مقیاس 1:55000 سال 1334 و 1:20000 سال 1344 و داده های اقلیمی دمای ماهانه و نرم افزار Arc GIS 9.3ابزارها و داده های مورد استفاده در پژوهش هستند.
    سیرک ها و دره های یخچالی مهم ترین لندفرمهای یخچالی و شواهد تغییرات اقلیمی موجود در منطقه مورد مطالعه به شمار می روند. با استفاده از عکس های هوایی، و بازدیدهای میدانی، تعداد 32 سیرک در منطقه شناسایی شد. سپس از میان روش های پنجگانه پورتر برای بازسازی خط تعادل برف و یخ گذشته، روش ارتفاع کف سیرک و روش رایت برای برآورد حد برف مرز آخرین دوره یخچالی استفاده شده است. خط برف مرز وورم با روش میانگین ارتفاع کف سیرک ارتفاع3166 متری و از طریق روش رایت در طبقه ارتفاعی3200-3100 متر قرار دارند. این دو روش تقریبا نتایج مشابهی را در منطقه دارند. برف مرز کنونی با استفاده از داده های دما و ارتفاع 5500 متری می باشد. نتایج نشان می دهد در آخرین دوره یخچالی دما در منطقه حدود 9 و 11 درجه سانتی گراد به ترتیب در پایکوه و مناطق مرتفع سردتر بوده است.
    کلیدواژگان: برف مرز، یخچال کوهستانی، کواترنری، کوهستان بیدخوان
  • تبیین ساختارهای اجتماعی اقتصادی تاب آوری جوامع محلی در برابر بلایای طبیعی با تاکید بر سیلاب / مطالعه موردی: حوضه های گردشگری چشمه کیله تنکابن و سردآبرود کلاردشت
    مهدی رمضان زاده لسبویی، سیدعلی بدری صفحه 109
    بسیاری از مکانهای قابل سکونت انسانها در معرض مخاطرات طبیعی قرار دارند. نکته قابل تامل آن است که مخاطرات طبیعی را نمیتوان از بین برد بلکه باید با اقدامات کاهشی به مدیریت این پدیده پرداخت و یا این که تاب آوری جوامع در برابر این نوع مخاطرات را بهبود بخشید. بررسی پیشینه مطالعات نشان میدهد ارتقاء تاب آوری ساکنین در برابر بلایای طبیعی، تحت تاثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، محیطی و مدیریتی قرار دارد. هدف اصلی این مقاله بررسی ساختارهای یادشده در دو حوضه سیلخیز چشمه کیله تنکابن و سردآبرود کلاردشت است. روش شناسی مقاله به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا، کمی است لیکن تلاش شده برای حصول به نتیجه دقیقتر، با استفاده از شاخص های ترکیبی و در قالب پرسشنامه، دیدگاه ساکنین منتخب در دو حوضه مطالعه شده، مورد سنجش قرار گیرد. اطلاعات پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش و بر اساس هدف، از آزمونهای متعددی استفاده شد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که عوامل فردی، اجتماعی- فرهنگی و شایستگی جوامع همراه با عوامل زیرساختی در وضعیت مناسبی قرار دارند. در عین حال نتایج تحلیل مسیر هم نشان میدهد که عوامل مدیریتی - نهادی (936/0) و پس از آن عوامل فردی (619/0) بیشترین تاثیر را در ارتقاء و بهبود تابآوری ساکنین دو حوضه نمکآبرود و سردآبرود دارند.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، سیلاب، ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، تاب آوری، حوضه چشمه کیله تنکابن، حوضه سردآبرود کلاردشت
  • رحمت الله منشی زاده، بیژن رحمانی، لطف الله ملکی صفحه 133
    در بعد اقتصادی هدف مدیریت ایجاد فضای مناسبی برای توسعه اقتصادی است که طی آن کارایی، عرضه کالا و خدمات موردنیاز افزایش می یابد و به تبع آن سطح زندگی و رفاه عمومی ترقی پیدا می کند و زمینه های توسعه پایدار اقتصادی عرصه های روستایی فراهم می گردد. این پژوهش از نظر روش شناسی از نوع قیاسی می باشد، که با ترکیبی از روش های کمی و کیفی، و با نگرشی سیستمی و براساس الگوی توسعه پایدار به تبیین عملکرد مدیریت نوین روستایی در روند پایداری اقتصادی روستاهای مورد مطالعه می پردازد، جهت گردآوری داده ها نیز از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. در راستای بررسی مساله پژوهش از مجموع 37 سکونتگاه روستایی (جامعه آماری)، 18 روستا براساس شاخص های (فاصله از شهر اردبیل و تعداد جمعیت) به عنوان نمونه تعیین شدند و براساس فرمول کوکران 304 خانوار نیز جهت پرسشگری مورد انتخاب قرار گرفتند. نتایج حاصله از پژوهش نشان می دهد که قبل از اجرای اصلاحات ارضی در محدوده مورد مطالعه به تبع سایر نواحی کشور، علیرغم وجود موانع موجود، ساختار اقتصادی روستاها تحت تاثیر مدیریتی به مراتب یکپارچه تر از امروز قرار داشته است، پس از اصلاحات ارضی ساختار سنتی و یکپارچه مدیریت روستایی از بین رفته و نظام اداری اجرایی کارآمدی جایگزین نشده است و از این رو، به دلیل فقدان نگرش سیستمی و یکپارچگی عملکردی، زمینه ناپایداری بیشتر عرصه های روستایی را ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: مدیریت نوین روستایی، توسعه پایدار، پایداری اقتصادی، روستاهای پیرامونی، اردبیل
  • وحید ریاحی، مرتضی مهرعلی تبار فیروزجایی صفحه 147
    رونق گردشگری در هر مکان جغرافیایی در کنار پیامدهای مثبت و منفی اقتصادی، اجتماعی، اثرات زیست محیطی به همراه دارد که در صورت ادامه یافتن آثار منفی گردشگری میتواند خسارتهای جبران ناپذیری را به بار آورد. در این پژوهش تلاش شده است آثار زیستمحیطی حضور گردشگران روستایی در محدوده مورد مطالعه ارزیابی شود. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی تحلیلی و همبستگی است که داده های آن براساس مطالعات میدانی گردآوری شده است و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 75 نفر از روستائیان با سابقه بیش از پانزده سال سکونت با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک ساده مورد پرسشگری قرار گرفتهاند. در نهایت، داده ها در چارچوب نرم افزار Spss و Excel با استفاده از آزمونهای آماری تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج تحقیق نشان میدهد که حضور گردشگران در روستاهای مورد مطالعه تغییرات مثبتی را در متغیرهای افزایش آگاهی زیست محیطی، بهبود شبکه معابر داخل روستا، افزایش جاذبه بصری و بهبود معماری روستایی، بهبود کیفیت ساختمانهای مسکونی، بهبود کیفیت بناهای مذهبی و بهبود وضیعت دفن بهداشتی زباله ها فراهم کرده است و همچنین حضور گردشگران در روستاهای مورد مطالعه تغییرات منفی را در متغیرهای مناظر و چشم اندازهای طبیعی، افزایش میزان آلودگی آب، افزایش آلودگی هوا، تغییر میکرواقلیم یا هوا محلی، افزایش روند فرسایش خاک، از بین رفتن تنوع گونه های گیاهی و جانوری، پرشدن دره ها و تخریب آبشارهای فصلی، دستاندازی به حریم منابع طبیعی، افزایش میزان زباله و مواد زائد بیرون از محدوده بافت کالبدی روستاها، انتشار بوهای ناخوشایند ناشی فاضلاب منازل و تاسیسات خدماتی رفاهی، افزایش میزان ساخت وساز بیرویه و غیرمجاز بوجود آورده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری پایدار، شهرستان بابل
  • تغییرات نسلی سبک زندگی در جامعه عشایری / نمونه موردی: قشلاق قره باغ شهرستان ساوه
    گیتی صلاحی اصفهانی، حمید خجسته نسب صفحه 161
    جامعه عشایری ایران، در مرحله گذار از سبک زندگی سنتی به سبک زندگی نوین (یا شهری و روستایی) قرار دارد، و با برخورداری از دستاوردهای فناورانه دنیای مدرن، زندگی جدیدی را تجربه می کند؛ بنابراین سعی مقاله حاضر بر این است تا با به کارگیری روش شناسی توصیفی- پیمایشی، به بررسی این گذار از منظر تغییرات نسلی در رابطه با جامعه عشایری قشلاق قره بلاغ شهرستان ساوه پرداخته و پاسخ علمی لازم را ارائه بدهد. جامعه آماری در این تحقیق، جامعه عشایری ساکن در قشلاق قره باغ، شامل 65 نفر بوده، که تماما به سه نسل (سه رده سنی) جوانان، میانسالان و بزرگسالان، تقسیم و مطالعه شده اند. داده های لازم نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی، مصاحبه، پرسشنامه و برگزاری کارگاه های مشارکتی(PRA)، گردآوری شده، و بوسیله نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهند، با وجود اینکه بین نسلهای مختلف جامعه عشایری مورد مطالعه، تفاوت معناداری از نظر مولفه های سبک زندگی وجود دارد و تفاوت ها به شکاف و گسست نسلی منجر شده است؛ مولفه های سبک زندگی در میان نسل سوم، متفاوت از دو نسل دیگر است. همچنین پر رنگ تر شدن نقش نسل جوان در عرصه تصمیم گیری ها با استقبال روبرو شده و نسل ها در به کارگیری سبک زندگی نوین، همراه بوده اند؛ که مسیر این تغییرات به سمت افزایش تقاضا برای خرید کالاهای مصرفی بوده و ضرورت تزئینی وسایل زندگی بیشتر از ضرورت کارکردی آنهاست.
    کلیدواژگان: تغییرات نسلی، سبک زندگی، جامعه عشایری، قشلاق قره باغ
  • ارزیابی اثر سدها بر منابع آب زیرزمینی / (مطالعه موردی سد سلمان فارسی - استان فارس)
    محسن رنجبر، نرجس امینی صفحه 187
    بارزترین اثر سدها، تغییر رژیم هیدرولوژیکی مناطق مجاور خود است که از جمله این تغییرات میتوان به تامین دبی پایه دائمی و تغییر در سطح اساس آبخوان های مجاور اشاره نمود. این تغییرات میتواند به نوعی در مقابله با خشکسالی موثر واقع شود. در این پژوهش سد سلمان و تاثیر آن بر نظام هیدرولوژیکی دشت قیر و کارزین و اثرات آن بر تغییرات سطح اساس آبهای زیرزمینی مورد بررسی میباشد تا بتوان میزان اثر این سد در مقابله با خشکسالی ها را برآورد نمود. روش شناسی مطالعه مبتنی بر روش های کتابخانه ای، میدانی و آماری بود که بدین منظور از داده های ارتفاع آب زیرزمینی، سطح ایستابی در چاه های پیزومتری دشت، دبی چاه ها، دبی رودخانه قره آغاج، و میزان بارش منطقه برای دوره آماری 1372 تا 1389 استفاده به عمل آمد. همچنین به منظور پردازش داده ها از نرم افزارهای ArcGIS، گزینه الحاقی Arc Hydro و Excel استفاده به عمل آمد. نتایج نشان دادند که طی دوره مورد بررسی 10 دوره خشکسالی رخ داده است که بیشترین اثر این خشکسالی ها مربوط به یک دوره چهار ساله خشک (سالهای 1378 تا 1381) بوده است به طوری که دبی رودخانه را به صفر رسانده است. همچنین سد سلمان فارسی با تغییر در رژیم هیدرولوژیکی رودخانه قره آغاج سبب ایجاد یک دبی پایدار در تابستان شده است. هرچند، به دلیل عدم تغذیه کافی آبخوان های دشت قیر و کارزین، سالانه 5 میلیون مترمکعب از حجم ذخیره این آبخوان ها کاسته می شود و سطح آب در تمامی چاه ها رو به افت است که میزان این افت متفاوت است. بنابراین، می توان گفت که سد سلمان فارسی نتوانسته است میزان اثرات خشکسالی بر آب زیرزمینی را در مناطق پایین دست خود کاهش دهد یا حذف نماید.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، خشکسالی، آبخوان، سد، قیر و کارزین
  • حمید برقی، یوسف قنبری، رقیه قاسمی صفحه 207
    توسعه فناوری های جدید آبیاری، یکی از راه حل های مهم برای تطابق با بحران آب به ویژه در خشکسالی اخیر است. در این راستا طی چند سال گذشته، کاریرد فناوری های فوق الذکر به منظور بهبود راندمان آب کشاورزی در ایران، توسعه یافته است. ایران در نواحی خشک و نیمه خشک قرار دارد. مطالعه دقیق خصوصیات نظام آبیاری در این نواحی و عوامل موثر برآن می تواند زیربنای مناسبی جهت برنامه ریزی های محلی و ناحیه ای فراهم آورد. این تحقیق با هدف مقایسه تاثیرات اقتصادی و اجتماعی به کارگیری دو نوع سیستم آبیاری سنتی و نوین در جامعه کشاورزان صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی-توسعه ای و روش آن توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کشاورزان استفاده کننده از شبکه های نوین آبیاری و کشاورزان سنتی در بخش کهک استان قم هستند. با استفاده از فرمول کوکران از تعداد 1743 خانوار کشاورز و وجود 129خانوار اجراکننده روش های نوین، 110 خانوار کشاورز سنتی نیز در حجم نمونه استفاده شدند. روایی پرسشنامه از طریق اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان و کارشناسان جهاد کشاورزی پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری بدست آمد. پایایی ابزار پژوهش نیز با انجام آزمون مقدماتی از طریق تکمیل 30 پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت و ضریب آلفای کرونباخ (a) برای بخش های مختلف 89 محاسبه شد. نتایج حاصل ازپژوهش نشان می دهد ارتباط معناداری بین تاثیرات اقتصادی و اجتماعی با روش های سنتی و نوین آبیاری وجود دارد. میزان t در روش سنتی در زمینه تاثیر اقتصادی (310/2-) ودر زمینه تاثیر اجتماعی(543/2-) است. این میزان در روش نوین در زمینه تاثیرات اقتصادی و اجتماعی به ترتیب (224/2-) و (455/2-) می باشد، با توجه به منفی بودن میزان t، میزان میانگین تاثیرات اقتصادی و اجتماعی آبیاری نوین بیشتر از آبیاری سنتی است.
    کلیدواژگان: آبیاری تحت فشار، آبیاری سنتی، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی، توسعه کشاورزی، بخش کهک (استان قم)
  • علی سعیدی، میثم طولابی نژاد صفحه 229
    آب و هوا، یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر جنبه های مختلف زندگی انسان، بویژه سلامت و آسایش انسان است؛ اگر بناهای انسان ساخت با این عامل مهم هماهنگ باشند، هم آسایش انسان را فراهم می کنند، هم کاهش مصرف انرژی را در پی خواهند داشت. جهت بررسی آسایش اقلیمی و معماری همساز با اقلیم شهر خرم آباد، از آمار و اطلاعات 58 ساله این شهر از جمله: دما، بارش، باد و رطوبت نسبی، همچنین از شاخص های اقلیم معماری دمای موثر، اولگی، ماهانی و گیونی استفاده شده است. در این تحقیق مشخص شد که آسایش حرارتی در خرم آباد در بیشتر شب ها مناسب نیست، ولی در بیشتر ماه های سال آسایش حرارتی در روز مناسب می باشد. باتوجه به نتایج بدست آمده، ماه های فروردین، دی، بهمن، اسفند و آذر خارج از محدوده آسایش بوده و سرما حاکم است و استفاده از وسایل گرمازا و سیستم های مکانیکی حرار ت زا الزامی است. ماه های اردیبهشت، آبان و مهر دارای شرایط آسایش و راحتی هستند و ماه های خرداد، تیر، مرداد و شهریور نیز گرم بوده و در روز شرایط آسایش وجود ندارد و باید از سیستم های تهویه کننده و سیستم مکانیکی خنک کننده استفاده نمود. در پایان نیز برای نمایش آسایش حرارتی در هریک از شاخص ها، جدول مقایسه ای ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: اقلیم، معماری، آسایش، شهر خرم آباد، شاخص ماهانی
  • فضل الله اسمعیلی، افشین متقی، مژگان وقاری، حسن حسینی امینی صفحه 251

    امروزه شهرها از دو نماد جغرافیایی (محیط طبیعی و محیط انسان ساخت) بهره مند هستند. بشر امروزه در پی فعالیت های روزانه و در تکاپو برای گذران زندگی روزمره و معاش خود و در جهت احداث مسکن، چه به عنوان سرپناه و چه به منظور سرمایه گذاری، مستمرا این دو نماد را تغییر شکل داده و محیط زیست شهری را دگرگون می سازد. در این فرآیند فضاهای سبز، باغ ها و جنگل ها تبدیل به آسمان خراش ها و شهرک های مسکونی می شوند. شهرنشینان امروزی با احساس خلائی عمیق از دستیابی به طبیعت، خود را به دور از آسایش و آرامش راستین می یابند.
    منابع طبیعی، کشاورزی، باغات پیرامون شهرها همه و همه بشر شهرگرا را به سوی خود می خواند تا از فشارهای زندگی شهری بکاهد و روح انسانی را دوباره زنده کند اما گسترش فیزیکی شهرها منجر به از بین رفتن محیط طبیعی پیرامونی و زمین های زراعی شده است. در این میان طرح “باغ ویلا” از دید مدیران شهری بخشی از تلاش برای پایدار ساختن فضای سبز شهرها و یکی از راه حل هایی است که برای حل مشکلات محیط زیست شهری در نظر گرفته شده است. در این تحقیق پس از بررسی انجام شده از وضع موجود شهریار به عنوان نمونه موردی، در نهایت به ابعاد منفی و مثبت این طرح پی برده و موفقیت آمیز بودن و یا نبودن این طرح را آشکار نموده ایم.

    کلیدواژگان: شهر، محیط زیست شهری، فضای سبز، باغ ویلا
|
  • Abbas Saidi, Bahram Imani Page 7
    The nature of physical-spatial characteristics of human settlements is resulting from the interaction between a vast range of different environmental-ecologic and socio-economic forces and factors. In this interactive process, according to the laws of “structural-functional dynamics”, not only different internal, but also many external forces and factors are synergic ally involved. The extent of dynamics of this complex determines the dynamic or static processes of change of the settlement. Thus, the transformative spheres of environment and space of human settlements are referred to normative extent of changes in their internal and external relationships. Sometimes the outside interferences, whether inherent or based on certain (often development) plans, underlie the basis of change or even inappropriate metamorphosis of human settlements. Accordingly, rural settlements in their bilateral or reciprocal interaction with urban centers, not only are influenced, but also affect the urban physical form and spatial relationships. The area under study in this paper is the City of Ardebil and its peripheral rural, or its immediate umland, which have encountered with vast and ongoing transformations in different physical and spatial dimensions, especially after the establishment of the province of Ardabil (1973) and regional centrality and unclaimed dominance of the city. It is evident that these changes have caused different environmental-ecological, socio-cultural and polito-economic reflections. In other words, one can take these changes as the impacts of interactive relations of internal and external forces and factors over time. Through detection, verification and analysis of internal and external factors and forces, this article attempts to identify the process of change and transformation of rural settlements around Ardebil.
    Keywords: Structural, functional Dynamics, internal, external factors, forces, Physical, spatial Transformation, Peripheral Villages, Ardebil City.
  • S.M. Mousakazemi, M.T. Rahnamaei, Gh.Firouzneya, M. Golpayegani Page 29
    Higher education centers as a part of the active urban areas, including the potential cultural capacities, and presenting services in high levels of urban society are considered the best urban cultural spaces of sustainable development of urban culture. These centers are considered as a specific, scientific, cultural and physical space in urban areas features and because are considered their specific functions can have various roles and functions in culture making and functional development of urban culture metropolitans. Therefore understanding the dimensions and nature of higher education centers as desirable urban spaces are very important in pattern making and creating suitable fields for transferring values of urban life and developing of urban culture.Urban Culture and Higher Education centers show concepts and points views in the research literature arisen from those theoretical areas that have this level of research. This article has been collected information through library and theoretical method and content analysis to answer questions raised and the introduction Higher education centers in order to promote Urban Culture and achieve Urban Culture Sustainable Development on Metropolis proposal based on an analytical model is provide.
    Keywords: Urban Culture, Urban Culture, Sustainable Development, Higher Education Centers
  • D. Mirheidar, M. Badiee, P. Zaki, F. Mirahmadi Page 47
    The first step in explaining the evolution of idea in every scientific discipline is enquiry into the roots of that science, the name of the person who used the name of that science for the first time, or the person who published a seminal work on that science for the first time. Most texts of political geography in Iran and the world refer to Friedrich Ratzel, the German geographer, as the founder of this discipline, due to his book published in 1897. This is while the concept of political geography was first used and defined by well-known French philosopher, economist, and manager, Anne Robert Jacque Turgot in 1751. The present study, using analytical-comparative method, tries to contribute to solving the mystery of the foundation of this scientific discipline by investigating Turgot’s thoughts and comparing them with those of Ratzel. The findings of the study indicate that humanistic approach of Turgot toward the science of geography and the “stadial theory of human progress” proposed by him, have significant impact upon the emergence of modern geography. Using the concept of political geography, Turgot made attempt to show the relationship between geographical facts and political organization. By political organization, he mainly meant the government. He considered political geography as the knowledge-producing science for the state. However, in Ratzel’s view, the main theme of political geography was explaining the nature of the government. Influenced by social Darwinism, racism, empiricism and war, Ratzel offered a form of political geography which played a significant part in creation of Nazism and its violence in the early 20th century. It can be concluded that throughout a century or so since the emergence of political geography as an academic discipline, the view of political geographers since 1950s are mostly in line with the views of Turgot rather than Ratzel. Therefore, Turgot can be considered as the founder of political geography.
    Keywords: Anne Robert Jacque Turgot, Progress Theory, Political Geography, Friedrich Ratze
  • N. Molai Hashtjin, T. Amar, Ahmad Hajalizadeh Page 73
    In developing countries, including Iran, migrations from rural to urban areas are among the most critical social and economic issues are considered. The migrants in origin and destination, issues and problems such as; The incidence of multiple disorders caused by pressure on the limited resources of urban communities, unemployment and underemployment, lack of space and environmental education, environmental pollution, aging and feminization of the agricultural labor force, draining into villages and there are. .. turn. within the role and function of rural management in preventing migration and survival of populations is very important. From a strategic point of view, with emphasis on sustainable development and the survival of the the villages population in rural manage plan to sustain the quality of life of villagers, including Achieve and maintain equality, cultural diversity, enhance the sense of community Vshhrvndy achieve a better quality of life quality and every kind of change that will promote economic activity and improve quality of life has been introduced. In this paper, using techniques based on SWOT analysis of strengths, weaknesses, opportunities and threats inside and outside the field of rural settlements Central District of Ardabil integrated view been explained Strategic actions related to planning for the survival of the rural population has been studied from the perspective of councils. Findings show that by developing an entrepreneurial and collaborative approach to rural development planning, In addition to morale and motivation of the expansion in rural areas hope to has strengthened the motivation of survival in the villages consolidated.
    Keywords: migrated, village councils, village the central area, Ardebil
  • M. Jafarbeglu, M. Yamani, A. Abbasnejad, M. Zamanzadeh, S. Zahabnazoury Page 93
    Bidkhan Mountain that located in arid and semiarid climate in southeastern part of the central Iranian volcanic belt has several congenital features without any comprehensive study on it. Glacial processes were effective in changing Bidkhan mountain morphology. Here we seek the reduce rate of temperature and snow line in the last glacial period in this region. To obtain necessary data topographic maps of 1:25000, Aerial photos: 1:55000 and 1:20000 and monthly temperature data of Sirjan and Bardsir synoptic stations also Arc GIS9.3 software and field survey were used. Cirque and valley glaciers are the most important evidence of climate change in study area. Based on Topographic maps, aerial photos and field survey, 32 cirques were recognized in the study area. Also, snowline determination was carried out using Peltier and Wright methods. According to the results, snowline was located at altitude 3166.63 meter with Peltier and altitude 3100-3200 with Wright method. These methods are similar in study area. Current snowline is determined using temperature at 5500 meter. Results show in last glacier period, tempreture was lower about 9 and 11 Celsius in apron and high area respectively.
    Keywords: Snow line, Mountain glacier, Quaternary, Bidkhan Mountain.
  • M. Ramezanzadeh Lasboei, S. A. Badri Page 109
    In many places people are exposed to natural hazards are habitable. Studies show that upgrade technology background check swing residents against natural disasters, affected by social, economic, environmental, and management is located. The main purpose of this paper is to examine the structures mentioned in the fountain basin flood-prone Cheshme Kile basin, Sardabrood basin. Questionnaire data were processed using SPSS statistical software based on objective, several tests were used. The findings of this study indicate that demographic, socio - cultural and community competence with underlying factors are in good condition. However, the analysis also shows that managerial factors - institutional (0.936) and personal factors (0.619) Most of the inhabitants of the two basins technology upgrades and improvements ¬ twists and Sardabrood.
    Keywords: natural disasters, floods, social structures, economic resiliency, Cheshme Kile basin, Sardabrood basin
  • R. Monshizadeh, B. Rahmani, L. Maleki Page 133
    In the economic dimension, the management goal is creating the appropriate space for economical development that the efficiency, good and service supply are added along it and it caused to promote the level of life and public welfare and creating the economic sustainable development of rural areas. The methodology of this article is deductive that it defines the performance of the new rural management in the economic sustainability of the case study villages by combination of the quantitative and qualitative methods and base on the systematic approach and sustainable development, to collect the data has been used of the librarian and fieldwork methods too. To study the research problem, according to the indicators (distance to Ardebil and population number), of 37 rural settlement (population), 18 village have been selected as a sample and on Cochran formula, 304 household have been choosed. The research conclusions indicate that before the land reforms administration,in the case study area as well as the other regions in the country, in spite of the existing obstacles, the economic structure of the villages has been influenced by the more integrated management than this, after the land reforms, the traditional and integrated structure of rural management was damaged and there was no suitable administrative than it, and it has caused to more unsustanability of the rural areas because of the lack of systematic approach and functional integration.
    Keywords: New rural management, sustainable development, economic sustainability, periphery villages, Ardebil
  • Environmental impacts of tourism on rural settlements / (Case study: rural foothills in Babol County)
    V. Riahi, M. Mehralitabar Page 147
    Tourism boom at any location along the positive and negative effects of economic, social, and environmental impacts associated with the continuing negative effects that tourism can bring irreparable damage. In this research effort is in the range of environmental impacts of rural tourism should be evaluated. Methods In this descriptive study - sectional and correlational data collection is based on field studies and Using Cochran Formula 75 rural settlements with over fifteen years of experience using systematic random sampling have been simple question. Finally, the data within the framework Excel and SPSS using the statistical software are analysis. The results show that the presence of tourists in the villages of positive changes in increase awareness of environmental variables, improving the rural road network, increase visual appeal and improved rural architecture, improving the quality of residential buildings, religious monuments and improved quality of burial provide sanitary waste and The negative changes in the variables studied in the presence of tourists in rural landscapes and natural landscapes, increasing water pollution, increased air pollution, climate change or local micro-climate, increased soil erosion, loss of plant and animal diversity destroy the valley filling and seasonal waterfalls, hand privacy of natural resources, increasing waste and waste out of the body tissue within the villages, release unpleasant odors from wastewater treatment facilities, homes and services - welfare, increase the construction process and unauthorized created.
    Keywords: rural tourism, sustainable tourism, Babol County
  • G. Salahi Esfahani, H. Khojastehnasab Page 161
    Iranian nomadic community in translation from a traditional lifestyle to a modern lifestyle (urban and rural) is located.with modern technological achievements have new life experiences.Therefor present article is to try using the methodology described - survey to explore this transition from the perspective of generational change in the nomadic community of winter Ghare bolagh Saveh city, and to provide scientific answers. nomadic population in this study population residing in the winter quarters Ghare bolagh. 65 persons, including all three generations (three age groups), young and middle aged adults sharing and are being studied. Necessary data through library, research and field studies, interviews, surveys and(PRA) have been collected. By software simple SPSS has been analyzed.The results show that different generations of nomadic lifestyle there are significant differences in terms of components. Also highlight the role of young people in decision making is a receptive audience.And for generations has been the application of modern lifestyle.This track changes to increase the demand for consumer goods and essential items luxury life is more than functional necessity.
    Keywords: generational change, lifestyle, nomadic community, winter quarters Ghaea bolagh
  • Assessing the impact of dams on groundwater resources / Case Study Salman Farsi Dam – Fars
    M. Ranjbar, N. Amini Page 187
    The most sensible effect of dams is altering the hydrologic regiment of the lower area. Also, dams could supply a base debit and change the groundwater table levels. In this research, the Salmaan dam and its effects on the hydrologic system of Qir and Karezin plains and underground water level fluctuations are investigated to estimate the effectiveness of the dam in mitigating the effects of droughts. The methodology is based on literature reviewing, field measurements and statistical analysis for which the data of underground water level of the plain and in observational wells, the Qara Aqaj river debit, wells’ debit and precipitation rate were gathered for the period of 1993 to 2011. Also, in order to process the data the following software were used: ArcGIS, Google Earth, Arc Hydro tools extension, and MS Excel. The results showed that during the study period, 10 years have experienced drought in which the worst effect belonged to the 4 years period drought of 2003 to 2001 as it reduced the debit to zero. Also, the Salmaan dam has changed the hydrologic regiment and caused a sustainable summertime debit. However, due to the insufficient supply of the aquifers of Qir and Karezin, annually, 5 million cubic meters of the aquifer volume is reduced and the water table level in all wells are falling down by different rates. Therefore, it could be said that the Salmaan dam could not be effective in mitigating the effects of the droughts occurred.
    Keywords: Underground Water, Drought, Aquifer, Dam, Qir, Karezin
  • H. Barghi, Y. Ghanbari, R. Ghasemi Page 207
    Development of new irrigation technologies is one of the key solutions to comply with the water crisis, especially in the recent drought. In this regard, over the past few years, the application of these technologies to improve the efficiency of agricultural water development has. Iran is located in arid and semi-arid. Detailed study of irrigation system characteristics and risk factors in these areas could be a good foundation for planning and local area provide. This study compares the social and economic impact of using both traditional and modern irrigation farming community has been. Type of applied research - development and the cross - correlation is. Survey of farmers using modern irrigation networks and traditional farmers in the Qom province are Kahak. 1743 number of farmer households using Cochran formula and a new method of performing 129 households, 110 households in the sample were traditional farmers. Questionnaire by faculty members of Isfahan Agricultural expert’s revision was after a few steps. Preliminary testing of the final instrument with 30 completed questionnaires were confirmed by Cronbach's alpha coefficient (a) was calculated for 89 sectors. The results show a significant relationship between economic and social impacts of traditional and modern irrigation methods are. T of the traditional and the social impact of the economic impact 310/2- is 543/2-. This new approach to the economic and social impact in 2242 - and is 455/2-, given the negative economic and social impacts of modern irrigation t mean much more than traditional irrigation.
    Keywords: Pressurized irrigation, watering, traditional, social, economic impacts of agricultural development, the city of Qom Kahak
  • Ali Saeidi, Meysam Tolabinejad Page 229
    Weather is one of the most important factors affecting on human being’s life aspects, especially in health and comfort. If the man-made buildings are compatible with weather condition, they not only provide his/her comfort but also decrease the energy consumption. In this study, in order to evaluate the climate and architecture of Khorramabad city, a veriaty of obtained information including temperature, precipitation, wind, relative humidity, effective architecture indices, Olgi, Mahoney and Gioony have been employed. The results show that the thermal comfort in nights is not at ideal zone while is at comfort zone in most of the days of months. Moreover, the months of October, January, February, March and November are out of comfort zone, cold is predominant in these months and using heating systems are needed. In contrast to aforementioned months; July, August and September are in comfort zone. Of note, the weather of June, July, August and September is hot, lacking of comfort in days and using chillers and ventilators are required. In order to depict of thermal comfort of each indices, comparative table has been used for simplicity.
    Keywords: climate, architecture, comfort index, Khorramabad, Mahoney Index
  • F. Esmaeili, A.Mottaghi, M.Vaghari, H. Hosseini Amini Page 251

    Today, cities are benefit from two geographic symbols (Natural environment and man-made environment). Human kind changes this tow symbols & urban environment continually for daily acts & search for his maintenance & establishes housing whether as ambush or capitalist. In this process, green spaces, gardens & jungles were change to apartments & residential town’s. today urbanites when think with himself sense gap between natural & themselves. Natural resources, agricultural lands, gardens around cities attract urban man for reduce from presser of life & give spirit but physical grow of cities be caused that be spoiled the agricultural lands & natural environment. Herein “garden villa” project is port of effort for stability urban green spaces & is one of solutions for urban environments problem from urban managements view. In this dissertation, after study abut situation of Shahriyar, at list, we paid to positive or negative dimension of this project & represent be or not be success of that.

    Keywords: City, urban environment, landscaping, garden villa