فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 7 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا فتحی رضایی*، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی صفحات 1-14
    هدف پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس پرخاشگری و خشم رقابتی در ورزشکاران بود. بدین منظور 403 ورزشکار مرد از رشته های مختلف در سه مرحله به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی مقیاس ترجمه شده پرخاشگری و خشم رقابتی در ورزش را تکمیل کردند. نتایج با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی درون طبقه ای، تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی بونفرونی و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. نتایج نشان داد که دو عامل به دست آمده 32/43 درصد واریانس را تبیین کردند. همسانی درونی برای کل مقیاس و خرده مقیاس ها به ترتیب برابر بود با 78/0، 74/0 و 68/0. همبستگی بین خرده مقیاس ها و کل مقیاس ثبات درونی قابل قبولی را نشان داد. در بررسی روایی سازه همگرا همبستگی خوبی بین مقیاس ترجمه شده و پرسش نامه قضاوت اخلاقی در ورزش (219/0- =r) نشان داده شد. در بررسی روایی سازه گروهی تفاوت معناداری بین انواع ورزش ها در خرده مقیاس پرخاشگری نشان داده شد. نتایج مقادیر شاخص نیکویی برازش (92/0) و شاخص نیکویی برازش تطبیقی (91/0) نشان داد که در این مقیاس دو عامل و در هر عامل شش گویه به طور مناسبی تایید شده است. همبستگی های درون گروهی نشان داد که مقیاس از پایایی زمانی قابل قبولی برخوردار است (خشم:90/0، پرخاشگری: 84/0 و کل مقیاس: 91/0). نتیجه گرفته شد که مقیاس ترجمه شده پرخاشگری و خشم رقابتی از روایی و پایایی قابل قبولی در بین ورزشکاران برخوردار است و قابلیت این را دارد که ورزشکاران، مربیان و پژوهشگران از آن استفاده کنند.
    کلیدواژگان: خشم، پرخاشگری، روایی، پایایی، تحلیل عاملی
  • داریوش خواجوی*، محسن کاووسی اصلانشاه صفحات 15-30
    هدف این پژوهش بررسی رابطه جهت گیری ورزشی و اعتیاد به تمرین و مقایسه این دو متغیر در ورزشکاران زن و مرد رشته های انفرادی و تیمی است. از بین ورزشکاران برتر اراک، 286 نفر انتخاب شدند. داده ها با «سیاهه اعتیاد به تمرین» و «پرسش نامه جهت گیری ورزشی» جمع آوری و با ضریب همبستگی، آزمون تی، تحلیل واریانس و رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اعتیاد به تمرین، برجسته بودن نقش تمرین و پیامدهای روان شناختی تمرین با رقابت جویی، پیروزی گرایی و هدف گرایی رابطه مثبت و معناداری دارد. از بین متغیرهای پیش بین، تنها رقابت جویی اعتیاد به تمرین را پیش بینی کرد و ورزشکاران دارای اعتیاد به تمرین نسبت به همتایان بدون اعتیاد، در سه زیر مقیاس جهت گیری ورزشی، نمره بالاتری کسب کردند. نمره ورزشکاران مرد در زیرمقیاس های رقابت جویی و برجسته بودن نقش تمرین و نمره کل اعتیاد، نسبت به همتایان زن بالاتر بود و در زیرمقیاس های هدف گرایی و پیامدهای روان شناختی تمرین، نمره ورزشکاران انفرادی از ورزشکاران تیمی بالاتر بود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به تمرین، جهت گیری ورزشی، ورزشکاران انفرادی و تیمی، تفاوت جنسیتی
  • محسن بنام*، رخساره بادامی، زهره مشکاتی صفحات 31-48
    هدف پژوهش حاضر سنجش روایی، پایایی، و هنجاریابی پرسش نامه انگیزش شرکت سالمندان در فعالیت بدنی است که پژوهشگر آن را بر اساس مدل اجتماعی- بوم شناختی ساخته و انگیزش شرکت کنندگان را در سه سطح درون- فردی، بین فردی، و اجتماعی می سنجد. جامعه آماری این پژوهش را همه سالمندان زن و مرد دارای فعالیت بدنی و ورزشی با رده سنی 60 سال و بالاتر شهر اصفهان تشکیل می دادند. روایی صوری و محتوایی این ابزار را شش نفر از متخصصان مربوط تایید کردند. روایی سازه پرسش نامه با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و پایایی با استفاده از دو روش آلفای کرونباخ و آزمون- آزمون مجدد (ضریب ثبات) بررسی شد. در این جامعه، سه عامل در ساختار پرسش نامه تایید شد. میزان آلفای کرونباخ برای سه عامل انگیزش درون فردی، بین فردی و اجتماعی به ترتیب 75/0، 70/0 و 76/0 و برای کل مقیاس 81/0 به دست آمد. همچنین ضریب ثبات 94/0 برآورد شد. یافته ها نشان داد که پرسش نامه مورد نظر روایی و پایایی قابل قبولی دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش شرکت، فعالیت بدنی، مدل اجتماعی، بوم شناختی
  • یوسف یاوری* صفحات 49-62
    هدف از این پژوهش مقایسه خودشیفتگی و باورها در مورد ظاهر، بین ورزشکاران پرورش اندام حرفه ای و مبتدی است. روش این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را دو گروه از ورزشکاران پرورش اندام حرفه ای (43 نفر) و مبتدی (129 نفر) تشکیل می دادند. در این مطالعه از پرسش نامه شخصیت خودشیفته برای سنجش ویژگی های شخصیت خودشیفته در سطح غیر بالینی و مقیاس باورها در مورد ظاهر استفاده شد. از آمار توصیفی، محاسبه میانگین و انحراف استاندارد و در آمار استنباطی از آزمون تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. میانگین امتیازهای مربوط به خودشیفتگی و باورها در مورد ظاهر در گروه ورزشکاران پرورش اندام حرفه ای بیشتر از امتیازهای مربوط به خودشیفتگی و باورها در مورد ظاهر در گروه ورزشکاران پرورش اندام مبتدی بود. نتایج حاکی از وجود تفاوت معنا داری در میزان خودشیفتگی بین آزمودنی های گروه های ورزشکاران پرورش اندام حرفه ای و مبتدی بود، ولی میزان باورها در مورد ظاهر در گروه های تحت بررسی تفاوت معناداری را نشان نداد. به منظور جلوگیری از بروز رفتارهای خودشیفتگی در ورزشکاران می توان با تهیه برنامه های آموزشی و درمانی مناسب برای کنترل رفتارهای خودشیفتگی ناسازگارانه و مشکلات اخلاقی و رفتاری اقدام کرد.
    کلیدواژگان: خود شیفتگی، باور در مورد ظاهر، ورزشکار، پرورش اندام
  • رسول زیدآبادی*، فاطمه رضایی، ابراهیم متشرعی صفحات 63-82
    هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش نامه سنجش مهارت های ذهنی اوتاوا-3 بود. بدین منظور 480 ورزشکار با سطوح مختلف مهارتی در 10 رشته ورزشی تیمی و انفرادی، به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه ها را تکمیل کردند. روش اجرا بدین شکل بود که ابتدا با استفاده از روش باز ترجمه، روایی صوری و صحت ترجمه نسخه فارسی پرسش نامه تایید شد. در ادامه برای تعیین روایی سازه پرسش نامه ها از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای تعیین همسانی درونی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ، برای پایایی زمانی (ثبات پاسخ) سوالات از ضریب همبستگی درون طبقه ای در روش آزمون مجدد و برای تعیین هنجاریابی از نقاط درصدی استفاده شد. نتایج نشان داد که تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم، ضرایب الفای کرونباخ و همبستگی درون طبقه ای نسخه فارسی پرسش نامه سنجش مهارت های ذهنی اوتاوا-3، از ساختار 12 عاملی 48 سوالی پرسش نامه اصلی حمایت کرده، روایی عاملی و پایایی آن را تایید می کند.
  • هاشم حسینی*، بهروز عبدلی، مریم ملک شاهی صفحات 83-92
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط تعداد تماشاگران با کورتیزول بزاقی و ارزیابی عملکرد داوران لیگ برتر فوتبال است. جامعه آماری تعداد 15 داور لیگ برتر (مرد) در فصل 88-87 بودند، که داوطلب شرکت در این پژوهش شدند. کورتیزول بزاقی آنان در سه مرحله، روز پیش از مسابقه، نیم ساعت پیش و پس از مسابقه اندازه گیری شد. پس از کسب آمار تماشاگران از مسئول ورزشگاه و سرپرست مسابقات، برگ ارزشیابی عملکرد داوران از ناظر بازی گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری پیرسون، تی وابسته و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که تعداد تماشاگران با کورتیزول پیش و پس از مسابقه رابطه معناداری ندارد، ولی با عملکرد رابطه منفی معناداری دارد. عملکرد با کورتیزول پس از مسابقه رابطه مثبت معناداری نشان داد و تجربه داوران با کورتیزول پیش از مسابقه رابطه منفی معناداری داشت. همچنین نتایج حاکی از آن بود که کورتیزول بزاقی پس از مسابقه نسبت به سایر مراحل افزایش چشمگیری دارد. نتایج نشان می دهد که در این زمینه به علم روان شناسی ورزشی برای آموزش راهکارهای مقابله با استرس به داوران نیاز است.
    کلیدواژگان: تماشاگران، کورتیزول بزاقی، عملکرد، داوران فوتبال
  • علیرضا امینایی*، محمدرضا شهابی کاسب صفحات 93-106
    هوش هیجانی قابلیت درک و شناخت هیجانات خود و دیگران و کنترل و مدیریت آنهاست. هدف از پژوهش حاضر مقایسه هوش هیجانی، و مولفه ها و خرده مقیاس های آن بر اساس سابقه و جنسیت و سپس تعیین اولویت هر یک از خرده مقیاس های هوش هیجانی در میان منجیان غریق است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه منجیان غریق درجه یک و دو استان های تهران، البرز و خراسان رضوی بودند، که از این میان 100 منجی غریق (52 مرد و 48 زن) به صورت تصادفی انتخاب شدند. ویژگی های فردی و زمینه ای با استفاده از پرسش نامه پژوهشگرساخته جمع آوری شد. برای سنجش هوش هیجانی از پرسش نامه هوش هیجانی بار-آن استفاده شد، که دارای 90 سوال بود و 15 خرده مقیاس را در قالب پنج مولفه هوش درون فردی، هوش بین فردی، مدیریت فشار روانی، سازگاری و خلق عمومی می سنجید. داده ها از طریق تحلیل واریانس دو عاملی و آزمون ناپارامتریک فریدمن برای رتبه بندی خرده مقیاس ها تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که تفاوت معناداری در هوش هیجانی و مولفه ها و خرده مقیاس های آن میان منجیان غریق وجود ندارد. همچنین ویژگی های مسئولیت پذیری اجتماعی، شادمانی و روابط بین فردی به ترتیب در بالاترین سطح جای داشتند. به طورکلی نتایج پژوهش حاضر بیانگر سطح مطلوب هوش هیجانی در منجیان غریق بود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، منجیان غریق، سابقه
  • محمد مرادی نورآبادی*، علیرضا بهرامی، حسن خلجی صفحات 107-120
    هدف این پژوهش بررسی رابطه اضطراب صفتی و حالتی با حس حرکت در دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار پسر است. بدین منظور، 200 دانشجو (100 ورزشکار و 100 غیرورزشکار) با میانگین سنی 94/1 ± 80/21 به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه اطلاعات فردی، پرسش نامه اضطراب صفتی- حالتی اشپیل برگر و آزمون تنظیم زاویه دست برتر بهرامی استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه هم زمان و تحلیل واریانس ها بررسی شدند. یافته ها نشان دادند که همبستگی قوی و مثبتی بین اضطراب صفتی و حالتی با خطای حس حرکت وجود دارد. از طرف دیگر، خطای حس حرکت نیز می تواند اضطراب صفتی و حالتی را پیش بینی کند. نتایج نشان می دهد که افراد غیرورزشکار نسبت به ورزشکاران اضطراب و خطای حس حرکت بیشتری دارند. با توجه به میزان اضطراب حالتی متوسط ورزشکاران، می توان اظهار داشت که این پژوهش از فرضیه یوی وارونه حمایت می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب حالتی، اضطراب صفتی، تنظیم زاویه دست برتر، ورزشکار، غیرورزشکار
|
  • Zahra Fathi Rezaei *, Behrouz Abdoli, Alireza Farsi Pages 1-14
    The purpose of this study is to determine the validity and reliability of Farsi version of competitive aggressiveness and anger scale among athletes. For this purpose، 403 male athletes from different sports by means of cluster random sampling were selected and completed translated version of competitive anger and aggressiveness scale. Data were analyzed by means of exploratory factor analysis، Cranach alpha، Pearson correlation coefficient، intraclass correlation coefficient، ANOVA with Bonferroni post hoc and Confirmatory factor analysis test. Data showed two factors predicted 43. 32 percent of variance. Internal consistency by Cranach alpha for whole of scale and subscales were equal to 0. 78، 0. 74 and 0. 68 respectively. Relationship among of subscales and whole scale showed the translated scale was acceptable internal consistency. Relationship between translated scale and moral content judgment in sport scale showed that the competitive anger and aggressiveness in sport has good convergent construct validity (r=-0. 219). Also، it was shown there is significant difference among sports in aggressiveness subscale that showed acceptable group construct validity. Data showed all values indicated a good fit model with GFI =. 92، CFI =. 91 that was showed in this questionnaire two factors and six item for each factor were obtained. Intraclass correlations showed this scale has acceptable temporal reliability (anger: 0. 90، aggressiveness: 0. 84 and whole of scale: 0. 91). It was concluded that translated scale of the competitive aggressiveness and anger has acceptable validity and reliability among athletes and has the usability by athletes، trainers، and researchers.
    Keywords: Anger, Aggressiveness, Validity, Reliability, Factor analysis
  • Daryoush Khajavi *, Mohsen Kavoosi Aslanshah Pages 15-30
    The aim of this study is to examine relationship of sport orientation and athletes'' exercise addiction، comparing these two variables in two genders and in individual and team athletes. From premier Arak''s athletes 286 subjects selected. Data collected by «Exercise Addiction Inventory» and «Sport Orientation Questionnaire» and analyzed with correlation coefficient، t-test، ANOVA، and regression. Results indicated that exercise addiction، salience of exercise role، and psychological outcomes of exercise positively and significantly relate to competitiveness، win orientation، and goal orientation. From predictive variables، only competitiveness predicts exercise addiction and exercise addicted athletes had higher scores in all three sport orientation subscales than non-addicted counterparts. Men athletes achieved higher scores in competitiveness and salience of exercise subscales، and exercise addiction total score than women counterparts and in goal orientation and psychological outcomes of exercise individual sport athletes were higher scores than team sport counterparts.
    Keywords: Exercise addiction, Sport orientation, Individual, team athletes, Gender differences
  • Mohsen Benam *, Rokhsareh Badami, Zohreh Meshkati Pages 31-48
    The aim of the present study is to determine the validity and reliability and normalization of Participation Motivation Questionnaire of Older Adults in Physical Activity which was constructed by the authors according to social-ecological model to measure participants motivation in intrapersonal، interpersonal، and social levels. The statistical populations of this study includes all active elderly men and women in physical activity and sport in the Esfahan city that is aged 60 years and above. Face validity and content validity of this questionnaire was established by 6 experts in this field. For determining construct validity of this questionnaire factors analysis were used. The reliability coefficient of this questionnaire were investigated using the Cronbach Alpha and Test-retest reliability (consistency coefficients). Three-factor structure of questionnaire were supported for our population. The Cronbach Alpha values for the three subscales of intrapersonal motivation، interpersonal motivation and community motivation were 0. 751، 0. 702، 0. 760 respectively and 0. 813 for total scale. Also، 0. 942 for the consistency coefficients. The results of this research showed that this questionnaire has acceptable reliability and validity.
    Keywords: Validity, Reliability, Normalization, Participation Motivation, The Social, ecological Model
  • Pages 49-62
    The purpose of this study is to compare the narcissism and beliefs about appearance between elite and amateur body builders. This research was descriptive and cause-affects one. The statistical population composed of Elite body builders (43 n) and amateur body builders (129 n). The research tools were Ames، Rose، and Anderson (2006) narcissistic personality inventory and Spangler (1999) beliefs about appearance scale. The data were analyzed by the descriptive and person’s correlation coefficient and independent t student. According to the results the average score of narcissism and beliefs about appearance among elite body builders group were higher than amateur body builders. There was not significant difference in narcissism and beliefs about appearance scores among both elite and amateur body builder groups according samples’ individual characters. The narcissism score was meaningfully difference among two groups، but the beliefs about appearance score did not show meaningful difference among them. To prevent and control narcissism behaviors among body builders، educational and treatment programs should be designed and implemented.
    Keywords: Narcissism, Beliefs about appearance, Athlete, Body building
  • Rasoul Zeidabadi *, Fatemeh Rezaie, Ebrahim Motashareie Pages 63-82
    The purpose of this study was determining validity and reliability of the Persian version of OMSAT-3 questionnaire. For this purpose، 480 athletes with different levels of skill in 10 sport fields، individual and team، were chosen by random sampling and completed the questionnaires. The method of the research was as follows: first، with use of translation-back translation methods، face validity and translate accuracy of Persian version of questionnaires were confirmed. Confirmatory factor analysis based on structural equations was used for validation of structure of questionnaire، Cronbach alpha coefficient was used for internal consistency of questionnaire، and intra-class correlation coefficient under test-retest method was used to study temporal reliability of items and percentile points was used for normalization. The results of research showed that first-order and second-order confirmatory factor analysis، Cronbach alpha coefficient and intra-class correlation coefficient of Persian version of OMSAT-3 questionnaire supported 3-factor and 48-item structure of the initial questionnaire، and confirm construct validity، internal consistency and temporal reliability of OMSAT-3.
    Keywords: Mental skills, Factorial Validity, Reliability
  • Hashem Hosseini *, Behrouz Abdoli, Maryam Malek Shahi Pages 83-92
    The current research is intended to study the relationship between the numbers of the spectators with salivary cortisol and performance evaluation of the referees at Iranian soccer premier league. The statistical sample includes 15 male referees (2008-2009) who participated. Their salivary cortisol levels were completed in 3 stages (a day before، before، and end of the match). The numbers of the spectators from the officials of the stadium and match supervisors، an evaluation sheet for referees'' performances were obtained from match supervisor. The data was analyzed by using Pearson''s test، dependent t and variance analysis with repetitive measures. The results shown there wasn''t a meaningful relationship between the number of spectators and the cortisol levels before and after the match. There was a negative meaningful relationship with performance In addition; there was a positive meaningful relationship between the performance and cortisol level after the match. There was a negative meaningful relationship between referees'' experiences and cortisol level before the match. Also، the results indicated that salivary cortisol increased significantly after the match as compared to other stages. There is a need to sport psychology science for learning the coping stress''s strategies.
    Keywords: Spectators, Salivary Cortisol, Performance, Soccer Referees
  • Pages 93-106
    Emotional intelligence is the ability to perceive and recognize one’s own and other’s emotions and to control and manage these emotions. The purpose of present research was to compare emotional intelligence، its components and subscales based on working experience and gender and to determine the periority of each of emotional intelligence’s subscales among lifeguards. Statistical populationr of this research was included of all lifeguards with degree 1 and 2 Lifesaving Certification from provinces of Tehran، Alborz and Khorasan razavi، from which 100 lifeguards (52 male and 48 female) were selected randomly. Demographic and background features were collected by a researcher-made questionnaire. For assessing emotional Intelligence، Bar-on emotional intelligence questionnaire was used which has 90 questions and analyzes 15 skills with 5 components of interpersonal intelligence، intra personal intelligence، stress management، adaptability and common mood. Data were analyzed using Two-factor Analysis of Variance Test، and Non-parametric Friedman Test for ranking subscales. Results showed that there was no statistically significant difference among lifeguards in emotional intelligence، its components and subscales. Social responsibility، happiness and interpersonal relationship features were respectively in higher ranks. In general، the results of this research demonstrated desirable level of emotional intelligence for lifeguards.
    Keywords: Emotional intelligence, Lifeguards, Working experience
  • Pages 107-120
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between the trait and state anxiety and kinesthesia in male athletic and non-athletic college students. Therefore، 200 students (100 athletes and 100 non-athletes) with age average of 21/80 ±1/96 were selected using simple randomization method. Personal information questionnaire، Spielberger State -Trait Anxiety questionnaire and Bahrami’s dominant-hand''s angle accommodation test were used in order to collect data. Collected data were analyzed using Pearson correlation test، simultaneous multilevel regression test and analysis variance test. The results suggest that there is a strong and positive correlation between trait and state anxiety and error of kinesthesia. On the other hand، the error of kinesthesia could predict trait and state anxiety. Findings show that non-athletic students have more anxiety and Error of kinesthesia than athletic students. According to intermediate state anxiety of athletes، one could claim that this study supports inverted U hypothesis.
    Keywords: state anxiety, trait anxiety, dominant, hand\'s angle accommodation, athlete, non, athlete