فهرست مطالب

نشریه مدیریت ورزشی
پیاپی 21 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اکبر جابری، مسعود نادریان جهرمی، جواد خزایی پول، مهدی سلیمی صفحات 191-213
    هدف کلی تحقیق حاضر مقایسه عوامل موثر بر همذات پنداری هواداران تیم های ورزشی باسابقه و تیم های ورزشی تازه تاسیس بود. این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی و از شاخه تحقیقات میدانی است. در این تحقیق به منظور گردآوری داده ها و تعیین عوامل موثر بر ایجاد همذات پنداری هواداران از پرسشنامه محقق ساخته فرایند تحلیل سلسله مراتبی که روایی آن را متخصصان مدیریت ورزشی، بازاریابی و جامعه شناسی تایید کردند و پایایی آن براساس آلفای کرونباخ 89/0 ارزیابی شد، استفاده شد. جامعه آماری تحقیق کلیه هواداران تیم فوتبال سپاهان و تیم فوتسال گیتی پسند اصفهان بود که تعداد دقیق آنها مشخص نبود. براساس یک مطالعه مقدماتی و با استفاده از فرمول حجم نمونه جامعه نامحدود یک نمونه 126 نفری از هواداران تیم فوتبال سپاهان و یک نمونه 126 نفره از هواداران تیم فوتسال گیتی پسند اصفهان به صورت تصادفی انتخاب شدند. از نرم افزار SPSS16 به منظور تعیین پایایی و آمار توصیفی و از نرم افزار Expert Choiceبرای تجزیه وتحلیل داده ها و مقایسه های زوجی معیارهای همذات پنداری استفاده شد. براساس تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی نتایج نشان داد که در بین هواداران تیم تازه تاسیس فوتسال گیتی پسند اصفهان، «خاستگاه جغرافیایی» اساسی ترین عامل در همذات پنداری هواداران با تیم مورد علاقه شان است. پس از «خاستگاه جغرافیایی»، «سبک بازی»، «بازیکنان و مربیان ستاره»، «تعاملات اجتماعی» و «سابقه و تاریخچه موفقیت های تیمی» به ترتیب از دیگر عوامل موثر در احساس همذات پنداری هواداران مطرح بود. از طرف دیگر، نتایج مطالعه هواداران تیم فوتبال باسابقه سپاهان اصفهان نشان داد که عوامل موثر بر ایجاد احساس همذات پنداری هواداران با این تیم با عوامل موثر بر ایجاد احساس همذات پنداری هواداران با تیم فوتسال تازه تاسیس گیتی پسند اصفهان متفاوت بوده است. بدین ترتیب که در بین هواداران تیم فوتبال سپاهان اصفهان «سابقه و تاریخچه موفقیت های تیمی»، اساسی ترین عامل در همذات پنداری هواداران با تیم مورد علاقه خود محسوب شده است. «بازیکنان و مربیان ستاره»، «سبک بازی» و «تعاملات اجتماعی» و «خاستگاه جغرافیایی» نیز به ترتیب از دیگر اولویت های موثر در ایجاد همذات پنداری هواداران، است.
    کلیدواژگان: تیم های باسابقه، تیم های تازه تاسیس، روش AHP، همذات پنداری، هواداران
  • ابوالفضل فراهانی، نوشین اصفهانی، محسن زارعی، حسین خالقی آرانی خالقی آرانی صفحات 215-230
    هدف کلی از این پژوهش بررسی وضعیت گردشگری و گردشگری ورزشی امارت ابوظبی است که ظرفیت های گردشگری ورزشی، رشته های ورزشی فعال و ظرفیت و وضعیت اقامتگاه های مربوط به آن را در امارت ابوظبی بین سال های 2004 تا 2008 مورد توجه قرار داده است. در این پژوهش جامعه آماری با نمونه آماری یکسان و متشکل از چهل نفر از مسئولان، کارشناسان و مدیران گردشگری، مدیران هتل ها، باشگاه های ورزشی و آژانس های مسافرتی است. یافته های تحقیق توصیفی است و برای تجزیه وتحلیل آماری از آزمون آماری مربع کای ()استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد: 1. رابطه معناداری بین سال های مورد ارزیابی با عواملی مانند ملیت گردشگران، محل اقامت انتخابی آنها (هتل یا هتل آپارتمان) و درجه هتل انتخابی محل اقامت وجود دارد؛ 2. بررسی وضعیت و ظرفیت هتل ها و هتل آپارتمان ها نشان داد که طی این سال ها به تعداد گردشگران افزوده شده و بیشتر از هتل های پنج ستاره برای اقامت استفاده شده است؛ 3. بررسی ظرفیت های گردشگری ورزشی به وضوح نشان داد که امارت ابوظبی دارای 94 هتل و هتل آپارتمان با امکانات رفاهی و ورزشی و تفریحی است و ظرفیت پذیرایی از حدود دو میلیون گردشگر در سال را دارد. امارت ابوظبی طی این دوره در وضعیت گردشگری و عوامل مرتبط با آن رشد شایان توجهی داشته است؛4. وضعیت رشته های ورزشی فعال نشان می دهد که امکان استفاده از بسیاری ورزش های متنوع میدانی، آبی، بیابانی، ساحلی و غیره در امارت ابوظبی در قالب بازی ها و ورزش های تفریحی، مسابقات و رویدادهای منطقه ای، ملی و بین المللی وجود دارد و گردشگران می توانند هم به عنوان شرکت کننده و هم تماشاگر از آن بهره ببرند. ازاین رو الگوی سرمایه گذاری و ظرفیت سازی در گردشگری ورزشی در امارت ابوظبی، حداقل برای شهرهای ساحلی جنوب و شمال ایران می تواند مورد توجه بیشتر مسئولان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امارت ابوظبی، رشته های ورزشی، ظرفیت و وضعیت گردشگری، گردشگری ورزشی، محل اقامت
  • ابراهیم علی دوست قهفرخی، سید نصرالله سجادی، احمد محمودی، وحید ساعتچیان صفحات 231-246
    هدف از این پژوهش، بررسی اولویت ها و راهکارهای پیشرفت ورزش قهرمانی جودوی کشور از دیدگاه صاحب نظران بود. جامعه آماری پژوهش کلیه صاحب نظران این رشته شامل ورزشکاران بزرگسال تیم ملی، مربیان و روسای هیات ها و مدیران ارشد فدراسیون (60 نفر) و نمونه آماری در دسترس برابر با 40 نفر بود. ابزار اندازه گیری پرسشنامه ای براساس مبانی نظری پژوهش بود که روایی آن با استفاده از نظرهای کارشناسان و پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ (94/0) تایید شد. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از آمار توصیفی و آزمون تحلیل عاملی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که کنترل و نظارت بر فعالیت های مربیان، برنامه ریزی مدون تقویم ورزشی فدراسیون و برگزاری اردوهای بلندمدت با بار عاملی 90/0، بیشترین اهمیت و الگوبرداری از کشورهای صاحب نام و ثبات مدیریت در فدراسیون، کمترین اهمیت را از دیدگاه صاحب نظران در راستای راهکارهای پیشرفت ورزش قهرمانی جودو به خود اختصاص دادند. درنهایت، با شناسایی این راهکارها می توان مدیران را به جهت دهی دقیق تر برنامه ها و اهداف فدراسیون در راستای توسعه و پیشرفت این مهم کمک کرد.
    کلیدواژگان: ایران، توسعه، جودو، راهبرد، ورزش قهرمانی
  • محسن بهنام، مهرزاد حمیدی، محمود گودرزی صفحات 247-262
    آزمایش محصول، ابزار مهم بازاریابی برای تشکیل تصویر برند، نگرش به محصول و نیات رفتاری است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ترویج خدمات ورزشی رایگان بر انگیختگی و قصد آیندهمصرف کننده در تبلیغات بود. روش تحقیق نیمه تجربی از نوع طرح فاکتوریل بین آزمودنی 2×3 بود. جامعه آماری دانشجویان تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی دانشگاه تهران بودند و نمونه آماری نیز با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای (440 نفر) انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های انگیختگی مهرابیان و روسل (1974)، قصد آیندهماچلیت و ویلسون (1988) و مشارکت فردی زیچکوفسکی (1994) استفاده شد و پایایی آنها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 90/0، 93/0 و 89/0 به دست آمد. از روش آماری MANCOVA برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی ترویج آزمایش خدمات بر انگیختگی در آزمودنی هایی که تبلیغ با ترویج آزمایش رایگان خدمات مشاهده کرده اند، از آزمودنی هایی که تبلیغ مشابه بدون ترویج آزمایش خدمات مشاهده کرده اند، بیشتر است (001/0 P ≤، 01/315 = (879و1)F). علاوه بر این اثر اصلی ترویج آزمایش خدمات بر قصد آینده در آزمودنی هایی که تبلیغ با ترویج آزمایش رایگان خدمات مشاهده کرده اند، از آزمودنی هایی که تبلیغ مشابه بدون ترویج آزمایش خدمات مشاهده کرده اند، بیشتر است (001/0 P ≤، 03/476 = (879و1)F).
    کلیدواژگان: انگیختگی، ترویج، تبلیغات، خدمات ورزشی، قصد آینده
  • معصومه کلاته سیفری، هاشم کوزه چیان، محمد احسانی، سیدیعقوب حسینی صفحات 263-282
    هدف از این تحقیق تعیین اثر جامعهپذیری سازمانی بر تمایل به ادامه همکاری داوطلبی در ورزش دانشجویی کلان شهر تهران بود که با روش تحقیق توصیفی- زمینهیابی و به صورت میدانی اجرا شد. جامعه تحقیق، کلیه داوطلبان انجمنهای ورزش دانشجویی دانشگاه های آموزش عالی کلان شهر تهران بود (550 n=). به منظور نمونه گیری از روش نمونه گیری در دسترس و برای تعیین تعداد نمونه از جدول تعیین حجم نمونه مورگان استفاده شد و از 286 نفر اطلاعات جمعآوری شد. به منظور جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه جامعهپذیری سازمانی (OSQ)، پرسشنامه تمایل به ادامه همکاری داوطلبی (ICQ) و پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک استفاده شد. از آمار توصیفی و مدلیابی معادلات ساختاری با تاکید بر نرم افزار AMOS/18برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که جامعهپذیری سازمانی با ضریب مسیر 38/ 0 بر تمایل به ادامه همکاری اثرگذار است. به طور کلی جامعهپذیری نقش مهمی در حفظ داوطلبانورزش دانشجویی دارد.
    کلیدواژگان: انجمن ورزش دانشجویی، جامعه پذیری سازمانی، حفظ داوطلبان، داوطلب ورزشی، همکاری داوطلبی
  • حسین پورسلطانی زرندی، فرشاد تجاری، ندا خاوری صفحات 283-302
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اعتبار و پایایی پرسشنامه بهبود استرس برای ورزشکاران بود. جامعه آماری پژوهش ورزشکاران حرفه ای و نیمه حرفه ای رشته های هندبال و بسکتبال کشور که در سطح کشوری و تیم های ملی رده های سنی مختلف فعالیت می کردند، بودند و از بین آنها 510 ورزشکار به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه 76 سوالی بهبود استرس برای ورزشکاران (Rest Q – Sport) با نوزده خرده مقیاس (استرس عمومی، استرس احساسی، استرس اجتماعی، کشمکش/فشار، خستگی، کمبود انرژی، مشکلات جسمانی، موفقیت، ریکاوری اجتماعی، ریکاوری جسمی، تندرستی عمومی، کیفیت خواب، استراحت مختل شده، خستگی احساسی، آسیب دیدگی، آمادگی جسمانی، مشکلات شخصی، خودکارامدی و خودگردانی) بود. روش امتیازگذاری به سوالات براساس طیف لیکرت پنج گزینه ای (از هرگز=1 تا همیشه=5) بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه پس از ترجمه توسط ده تن از استادان متخصص تربیت بدنی تایید شد. روش های آماری مورد استفاده، شاخص های توصیفی برای توصیف داده ها، آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی، تحلیل عاملی تاییدی و t تک نمونه ای به منظور بررسی اختلاف میانگین ها بود. یافته های پژوهشی نشان دهنده پایایی (98/0=α) برای پرسشنامه بهبود استرس برای ورزشکاران بود. در خصوص اعتبار سازه و براساس میزان روابط و T-value، تمامی سوالات رابطه معناداری با عامل داشتند. شاخص های نسبت x2 به df (03/2) و 052/0=RMSEA، 97/0=NFI، 93/0=NNFI، 98/0=IFI، 91/0=RFI، 93/0=GFI هم برازش مدل را تایید کردند. همچنین در خصوص روابط عامل ها با مفهوم بهبود استرس برای ورزشکاران نتایج نشان داد که تمامی عامل ها توانستند پیشگوی خوبی برای مفهوم بهبود استرس برای ورزشکاران باشند. در نتیجه اعتبار درونی و بیرونی مدل «بهبود استرس برای ورزشکاران» تایید شد.
    کلیدواژگان: بازگشت به حالت اولیه، بهبود استرس، پایایی، روایی، ورزشکاران
  • فریبرز فتحی، مهرداد محرم زاده، میر حسن سیدعامری صفحات 303-323
    آرزوهای شغلی شامل مسیر های شغلی است که به زندگی شغلی کارکنان تداوم، نظم و معنا می بخشد. این آرزوها منابع خودشناسی و ثبات در مسیر شغلی است. تحقیقات نشان داده است که توجه به آرزوهای شغلی در بهبود متغیرهای مدیریت منابع انسانی موثر است، از جمله جامعه پذیری سازمانی که نقش حیاتی در مراحل اولیه استخدام و مسیر شغلی کارکنان دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین آرزوهای شغلی و جامعه پذیری سازمانی در میان کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان شمال غرب ایران بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و به شیوه میدانی بود. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان مرد و زن ادارات کل ورزش و جوانان شمال غرب کشور بود که با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند 263 نفر به عنوان نمونه آماری برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد آرزوهای شغلی براساس مدل بیگلیاردی و همکاران (2005) و جامعه پذیری سازمانی براساس مدل تائورمینا (1997) استفاده شد. از روش های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) نیز استفاده شد. نتایج نشان داد که بین آرزوهای شغلی و مولفه های آن (شایستگی فنی/کارکردی، شایستگی مدیریت عمومی، ثبات سازمانی، خلاقیت کارآفرینانه، خدمت یا تاثیر داشتن، خودمختاری/استقلال، سبک زندگی و چالش محض) با جامعه پذیری سازمانی و ابعاد آن (دریافت آموزش، تفاهم، حمایت کارکنان و چشم انداز از آینده سازمان) رابطه مثبت و معنادار در سطح P<0.01 وجود دارد. همچنین مشخص شد که مولفه های شایستگی مدیریت عمومی و ثبات سازمانی می توانند به طور مثبت و معنادار جامعه پذیری سازمانی را پیش بینی کنند. بنابراین آرزوهای شغلی کارکنان در تسهیل جامعه پذیری آنان نقش موثری دارد.
    کلیدواژگان: آرزوهای شغلی، ایران، جامعه پذیری سازمانی، شمال غرب، کارکنان، ورزش و جوانان
  • علی صنایعی، جواد خزایی پول، عبدالحمید شمسی، محمد سلطان حسینی صفحات 325-341
    اهمیت و کارکردهای متعدد و متنوع فناوری اطلاعات، تمامی سازمان ها را دچار تغییر و تحولات اساسی کرده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی موانع به کارگیری فناوری اطلاعات در ادارات ورزش و جوانان و با استفاده از روش تاپسیس فازی انجام گرفته است. این پژوهش با توجه به هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است و داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد که روایی آن با استفاده از نظرهای استادان تربیت بدنی (پنج نفر) و مدیریت (هفت نفر) بررسی و تایید شده بود. جامعه آماری این پژوهش 92 نفر از روسا، معاونان و کارشناسان ادارات ورزش و جوانان استان فارس بودند. در این پژوهش ابتدا با استفاده از نظرهای خبرگان و کارشناسان صاحب نظر، بیست ویک مانع در به کارگیری فناوری اطلاعات، شناسایی و در چهار دسته کلی طبقه بندی شد. در نهایت با توجه به نظرهای پاسخگویان، این موانع و مولفه های مربوط، با روش تاپسیس فازی رتبه بندی شد. نتایج نشان داد که از موانع شناسایی شده به ترتیب موانع فنی، مالی، رفتاری و در آخر موانع سازمانی به ترتیب با مقادیر 558/0،464/0،.458/0 و 433/0 اهمیت بیشتری دارند. با توجه به اولویت های شناسایی شده موانع به کارگیری فناوری اطلاعات می تواند یکی از راهکارهای بهبود به کارگیری و توسعه فناوری اطلاعات در ادارات ورزش و جوانان استان فارس باشد.
    کلیدواژگان: ادارات ورزش و جوانان، تاپسیس فازی، تصمیم گیری چندمعیاره فازی، موانع، فناوری اطلاعات
  • لقمان حسامی، مجید جلالی فراهانی، خالد سلیمانی صفحات 343-359
    استادیوم های فوتبال زیرساخت های اصلی این رشته ورزشی پرطرفدار در جامعه به شمار می رود. رعایت استانداردهای لازم در این استادیوم ها از جنبه های مختلفی مانند ایمنی، افزایش کیفیت مسابقات، جلب تماشاگر بیشتر به ورزشگاه، دریافت مجوز میزبانی مسابقات فوتبال در سطوح بین المللی و غیره، حائز اهمیت است. هدف از این پژوهش تبیین وضعیت ایمنی استادیوم های فوتبال لیگ حرفه ای کشور بود. جامعه مورد نظر که برابر نمونه تحقیق است، شامل تمامی شانزده استادیوم میزبان لیگ حرفه ای کشور در فصل مسابقات 89-1388 (لیگ نهم) بود. ابزار تحقیق چک لیست محقق ساخته با استفاده از استانداردهای کنفدراسیون فوتبال آسیا بود. پایایی چک لیست از طریق روش پایایی مصححان و ضریب همبستگی پیرسون (93/0 r =) تعیین شد. داده ها به صورت حضوری در استادیوم ها جمع آوری و برای توصیف اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، نمودار و درصد فراوانی) استفاده شد. یافته ها نشان داد که در مجموع، استادیوم ها با 67 درصد ایمنی در وضعیت خوبی قرار داشتند و استادیوم فوتبال فولادشهر اصفهان با 88 درصد ایمنی، بیشترین ایمنی و استادیوم تختی بندر انزلی با 47 درصد ایمنی کمترین ایمنی را نسبت به دیگر استادیوم ها داشتند. براساس نتایج پیشنهاد می شود که به منظور ایمن کردن محیط استادیوم برای تمامی استفاده کنندگان، در ساخت استادیوم های جدید یا بازسازی استادیوم های موجود به مسئله ایمنی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: استاندارد، ایمنی، استادیوم، فوتبال، لیگ حرفه ای کشور
  • حسین عیدی، رحیم رمضانی نژاد، بهرام یوسفی، بهمن عسگری * صفحات 361-380

    هدف تحقیق حاضر بررسی و تحلیل الگوهای اثربخشی در فدراسیون های منتخب ورزشی بود. از رویکرد جدید ارزش های رقابتی برای بررسی و تعیین جایگاه الگوهای اثربخشی سازمانی استفاده شد. این پژوهش از نوع اکتشافی و پیمایشی است که به صورت همبستگی عوامل اثربخشی سازمانی فدراسیون های ورزشی منتخب ایران را بررسی کرده است. جامعه آماری تحقیق کلیه ذی نفعان (هیات رئیسه، کارکنان متخصص، داوران تیم ملی، بازیکنان و مربیان بزرگسالان) فدراسیون های ورزشی و نمونه آماری شامل ذی نفعان شش فدراسیون منتخب تیمی و انفرادی بسکتبال، والیبال، هندبال، وزنه برداری، کشتی، تکواندو بودند که به صورت غیرتصادفی و هدفمند انتخاب شدند. کلیه ذی نفعان جزو جامعه آماری تحقیق قرار گرفتند (362N=)، ولی 258 نفر در تحقیق شرکت کردند (72 درصد آزمودنی ها). پرسشنامه محقق ساخته اثربخشی سازمانی با مطالعه مبانی نظری، مصاحبه نیمه هدایت شده با دست اندرکاران فدراسیون های ورزشی (نایب رئیس، دبیر و روسای کمیته های تخصصی) و در یک فرایند اکتشافی، تنظیم و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، 62 سوال در قالب چهار الگوی اهداف عقلانی، سیستم های باز، فرایندهای داخلی، روابط انسانی و هشت مولفه انعطاف پذیری، برنامه ریزی، بهره وری، منابع سازمانی، ثبات سازمانی، دسترسی به اطلاعات، انسجام نیروی کار و کارکنان متخصص شناسایی شد. نتایج نشان داد که فدراسیون های والیبال، تکواندو، بسکتبال، وزنه برداری، کشتی و هندبال به ترتیب بیشترین میانگین اثربخشی سازمانی را داشتند. همچنین، الگوی اهداف عقلانی، مدل برجسته شش فدراسیون ورزشی در رویکرد ارزش های رقابتی بود.

    کلیدواژگان: اثربخشی سازمانی، ارزیابی عملکرد، ذی نفعان فدراسیون، رویکرد ارزش های رقابتی، فدراسیون های ورزشی
|
  • Akbar Jaberi, Masoud Naderian Jahromi, Javad Khazaei Pool, Mehdi Salimi Pages 191-213
    The aim of the current study was to compare those factors affecting fan identification with established and new sport teams. This study was a descriptive survey and a field one. In order to collect data and to determine those factors influencing fan identification, a researcher-made analytical hierarchy process questionnaire was used. The validity was verified by sport management, marketing and sociology experts and its reliability was found to be 0.89 based on Cronbach's alpha coefficient. The statistical population consisted of all fans of Sepahan football team and Gitipasand futsal team in Isfahan. In a pilot study, a sample of 126 Sepahan football team fans and a sample of 126 Gitipasand futsal team fans were randomly selected by unlimited population formula. SPSS16 was used to determine the reliability and descriptive statistics and Expert Choice software was used for data analysis and pair comparison of identification factors. According to analytical hierarchy process technique, the results showed that among the fans of Gitipasand new futsal team, "geographical origin" was the most effective factor of fan's identification with their favorite team. "The game style", "star coaches and players", "social interactions", and finally "the history of team success" were other effective factors of fan's identification respectively. On the other hand, the results showed that the factors affecting Sepahan established football team fan's identification were different from those affecting Gitipasand new futsal team fan's identification, that is, "the history of team success" was the most important factor of Sepahan fan's identification. "The star coaches and players", "game style", "social interactions" and finally "geographical origin" were the next important priorities influencing fan's identification respectively.
    Keywords: AHP Method, Established Teams, Fans, Identification, New Teams
  • Abolfazle Farahani, Nooshin Esfahani, Mohsen Zarei, Hossein Khaleghi Arani Pages 215-230
    This study aimed at investigating the state of tourism and sport tourism in Abu Dhabi which considered the competences of sport tourism, ongoing sport fields and the capacity and condition of places of residence in Abu Dhabi between 2004 and 2008. The statistical population equaled the sample consisting of 40 tourism authorities, experts and managers, hotel, sport club and travel agency managers. To describe the findings and to analyze the data, X2 test was used. The findings showed a significant relationship between the selected years and factors such as tourist's nationality, their selected place of residence (hotel or hotel-apartment) and the rate of their selected hotel. The investigation of the state and capacity of hotels and hotel-apartments showed that tourists increase during these years and 5-star hotels were used more frequently. The survey of sports tourism competences indicated clearly that Abu Dhabi had 94 hotels and hotel-apartments with leisure, entertainment and sport facilities which had the capacity to receive 2 million tourists each year. Tourism and its related factors have grown drastically in Abu Dhabi during these years. The state of ongoing sport fields showed a chance of enjoying a variety of land, water, desert, and beach sports in Abu Dhabi which mostly are in the form of entertaining games and sports as well as local, national and international competitions and events. Tourists can enjoy these facilities as both participants and spectators. Therefore, the model of investment and competences of sport tourism in Abu Dhabi can be considered by authorities for beach cities in north and south of Iran.
    Keywords: Abu Dhabi, Place of Residence, Sport Fields, Sports Tourism, Tourism Competence, State
  • Ebrahim Alidoust Ghahfarokhi, Seyyed Nasrollah Sajjadi, Ahmad Mahmoudi, Vahid Saatchian Pages 231-246
    The aim of this study was to evaluate the development priorities and strategies of judo championship in Iran from expert's viewpoints. Statistical population consisted of all experts of this field including adult national judokas, coaches, board of directors and superior managers of Judo federation (N=60) and the available sample consisted of 40 subjects. A researcher-made questionnaire was designed according to the theoretical basis of the study. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was assessed via Cronbach’s alpha coefficient (α = 0.94). Data were analyzed by descriptive statistics and factor analysis test. Results showed that control and assessment of Coache's activity, regular planning of sport calendar of the federation and holding long-term camps were the most important factors (factor loading = 0.90) whereas imitating famous countries and management stability in the federation were the least important factors in the development strategies of judo championship form expert's viewpoints. Finally, managers can be contributed to direct plans and goals of the federation more precisely through identifying these strategies.
    Keywords: Championship, Development, Iran, Judo, Strategy
  • Mohsen Behnam, Mehrzad Hamidi, Mahmoud Goudarzi Pages 247-262
    The product trial is a significant marketing tool for the formation of brand image, attitude toward the product, and behavioral intentions. The aim of this research was to investigate the effect of the promotion of free sport services on arousal and future intention of consumers in advertisement. Research method was the 3×2 between subjects quasi-experiment factorial design. The statistical population consisted of physical education and non-physical education students of University of Tehran. The statistical sample consisted of 440 subjects who were selected by stratified sampling method. To collect data, Russell and Mehrabian’s arousal scale (1974), Machleit and Wilson’s future intention (1988) and Zaichkowsky’s personal involvement inventory (1994) were used. Their reliability was obtained using Cronbach's alpha as 0.90, 0.93 and 0.89 respectively. MANCOVA statistical method was used to analyze the data. The results indicated that the main effect of the promotion of the service trial on arousal in subjects who observed an advertisement with the promotion of free service trial was higher than those who observed the similar advertisement without the promotion of service trial [F(1,879) = 315.01, P≤0.001]. Moreover, the main effect of the promotion of the service trial on future intention in subjects who observed an advertisement with the promotion of free service trial was higher than those who observed the similar advertisement without the promotion of service trial [F(1,879) = 476.03, P≤0.001].
    Keywords: Advertisement, Arousal, Future Intention, Promotion, Sport Service
  • Masoumeh Kalateh Seifari, Hashem Kouzechian, Mohammad Ehsani, Seyyed Yaghoub Hosseini Pages 263-282
    The aim of this study was to determine the effect of organizational socialization on the intention to continue voluntary collaboration in student sports in Tehran. This study was carried out by a descriptive-survey field method. The statistical population consisted of all volunteers of student sport clubs of high-ranking universities in Tehran (N=550). For sampling, convenience sampling method was used and Morgan table was used to determine the sample size. The data were gathered from 286 volunteers. Organizational Socialization Questionnaire (OSQ), Intention to Continue Questionnaire (ICQ) and demographic questionnaire was used to collect data. Descriptive statistics and structural equation modeling (SEM) through Amos software/18 was used to analyze data. The results showed that organizational socialization influenced the intention to continue collaboration (pc=0.38). Generally, socialization played an important role in retaining student sports volunteers.
    Keywords: Organizational Socialization, Sport Volunteer, Student Sport Club, Volunteering, Volunteer Retention
  • Hossein Poursoltani Zarandi, Farshad Tojari, Neda Khavari Pages 283-302
    The main objective of this research was to evaluate reliability and validity of Recovery Stress Questionnaire for Athlestes (Rest Q-Sport). Professional and semi-professional athletes of handball and basketball constitute statistical population of current work. Some 510 athletes were chosen in random as statistical samples. Measurement tool used was a Rest Q-Sport comprised of 76 questions with 19 sub scales (general stress, emotional stress, social stress, struggle/strain, fatigue, energy deficiency, physical problems, success, social recovery, physical recovery, general health, sleep quality, impaired relaxation, emotional fatigue, injury, physical fitness, personal problems, self-efficacy, self-regulation). The scoring method was based on a 5-choiced Likert scale. Face and content validity of the questionnaire was verified after being translated by expert professors of physical exercise. Statistical methods applied were descriptive indexes for description of data, Cronbach’s alpha for reliability assessment, confirmatory factor analysis, and t individual samples for studying difference with average values. Research findings were indicative of a=0.98 reliability for Rest Q-Sport. All questions showed significant relations with the factor in terms of structure validity and based on the extent of relations and T-values. Indexes of x2/df=2.03, RMSEA=0.052, NFI=0.97, NNFI=0.93, IFI=0.98, RFI=0.91, GFI=0.93, AGFI=0.90 also demonstrated fitness of the model altogether. Moreover, regarding the relation between factors and concept of improved stress for athletes, the obtained results indicated that all factors were able to predict the concept of improved stress well. Therefore, internal and external validities of the model “improved stress for athletes” were confirmed as well.
    Keywords: athletes, improved stress, recovery
  • Fariborz Fathi, Merdad Moharramzade, Mir Hassan Seyyed Ameri Pages 303-323
    Career aspirations are career paths which provide employee's career lives with maintenance, order and meaning. These aspirations are resources of self- knowledge and stability in career. Researches showed that career aspirations can influence the improvement of variables related to human resource management including organizational socialization which plays a vital role in the initial stages of employee's recruitment and career path. This study aimed at investigating the relationship between career aspirations and organizational socialization among the employees of general offices of Sports and Youth in northwest of Iran. The present study was descriptive and correlation conducted as a field study. The statistical population consisted of all male and female employees in general offices of Sports and Youth in northwest of Iran and 263 subjects were selected using non-random purposive sampling method as the sample of the study. In order to collect data, two standard questionnaires of career aspiration based on Bigliardi et al. (2005) model and organizational socialization according to Taormina (1997) model were used. Descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient as well as multivariate regression) were used to analyze the data. The results indicated a significant and positive relationship between career aspirations and its features (Technical/functional competence, general managerial competence, organizational stability, entrepreneurial creativity, service or dedication, autonomy/independency, lifestyle and pure challenge) and organizational socialization and its dimensions (training, understanding, employee's support and future prospect of organization) (P<0.01). Meanwhile, general managerial competence and organizational stability can predict organizational socialization positively and significantly. So, employees’ career aspirations can play an effective role in facilitating their socialization.
    Keywords: Career Aspiration, Employees, Iran, Northwest, Organizational Socialization, Sport, Youth
  • Ali Sanayei, Javad Khazaei Pool, Abdolhamid Shamsi, Mohammad Soltan Hoseini Pages 325-341
    The importance and various applications of information technology have made fundamental changes in all organizations. The aim of the present study was to identify and prioritize the obstacles to the application of information technology in Sport and Youth offices using fuzzy topsis technique. The study had an application purpose and used a descriptive-survey methodology and data were collected through a researcher-made questionnaire. The validity of this questionnaire was confirmed by 5 physical education professors and 7 management professors. The statistical population included 92 heads, deputies, and experts of the Sport and Youth offices in Fars province. First, according to the experts’ viewpoints, 21 obstacles to the application of information technology were identified and divided into four general categories. Finally, considering the respondents’ viewpoints, these obstacles and their respective constituents were ranked using fuzzy topsis technique. The results indicated that the technical, financial, behavioral, and finally organizational obstacles with values of 0.558, 0.464, 0.458 and 0.433 were more important than other identified obstacles. Attention to the identified priorities of obstacles to the application of information technology can be one of the strategies to improve the application and development of information technology in the Sport and Youth offices of Fars province.
    Keywords: Fuzzy Multiple Criteria Decision Making, Fuzzy Topsis, Information Technology, Obstacles, Sport, Youth Offices
  • Loghman Hesami, Majid Jalali Farahani, Khaled Soleimany Pages 343-359
    Football stadiums are the main infrastructures of this popular sport in every society. It is essential to observe essential standards in these stadiums such as safety, enhancing the quality of competitions, attracting more spectators to the stadium and receiving the host permission for international football competitions and so on. The present study aimed at demonstrating the state of safety of Iran professional football league stadiums. The statistical population which equaled the sample included all 16 stadiums hosting Iran professional league competitions in 88-89 (the ninth league). A researcher-made checklist based on the Asian football confederation standards was used. The reliability of the checklist was determined by the examiners and Pearson correlation coefficient (r=0.93). Data were collected at stadiums and descriptive statistics (mean, graph and frequency distribution) were used to describe the data. The results demonstrated that stadiums were in a good condition with 67% safety and Fooladshahr stadium in Isfahan with 88% safety was considered to be the safest and Takhti stadium in Bandar Anzali with just 47% safety had the lowest safety. According to the results of the present study, it is suggested that more attention should be paid to the safety when establishing new stadiums or rebuilding the existing ones in order to ensure the safety of the stadiums for all users.
    Keywords: Football, Iran Professional League, Safety, Stadium, Standard
  • Hosein Eidi, Rahim Ramezaninejad, Bahram Yousefi, Bahman Asgari Pages 361-380

    The aim of this study was to investigate and analyze the effectiveness patterns in selected sport federations. The new approach of Competing Value Framework (CVF) was used to investigate and determine the position of organizational effectiveness patterns. This study was an exploratory survey which investigated the organizational effectiveness factors in Iran selected sport federations by a correlational method. The population consisted of all stakeholders of sport federations (board of directors, professional employees, national referees, players and adult coaches) and the sample consisted of the stakeholders of six selected federations of basketball, volleyball, handball, wrestling, weightlifting and taekwondo who were selected by a purposive and non-random sampling method. All stakeholders were considered as the population (N=362) but only 258 subjects participated in the study (72% of the subjects). A researcher-made OE questionnaire was designed according to review of the literature, semi-structured interview with authorities of sport federations (vice president, secretary and presidents of professional committees) in an exploratory factor analysis and 62 items in four patterns of rational goals, open systems, internal processes, human relations and eight sub-factors of flexibility, planning, productivity, organizational resources, organizational stability, access to data, work force cohesion and professional experts were recognized. Results showed that federations of volleyball, taekwondo, basketball, weightlifting, wrestling and handball respectively had the highest mean of organizational effectiveness. Also, rational goals were the most important pattern of all six sport federations in CVF.

    Keywords: Competing Value Framework, Federation Stakeholders, Organizational Effectiveness, Performance Evaluation, Sport Federations