فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 81، خرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه باقری نسامی، جاوید خدادادیان میری، جمشید یزدانی چراتی، ساسان طبیبان، شهرام علا صفحات 7-15
    سابقه و هدف
    دستیابی به سیستم داخل عروقی برای تجویز مایعات، داروها، فرآورده های خونی و پایش وضعیت همودینامیک شایعترین اقدام تهاجمی در بیمارستان می باشد. این روش درمانی خالی از عیب نبوده و عوارض متعددی دارد که شایعترین آن فلبیت است. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر کاربرد محلول کلرهگزیدین 2 درصد و پماد نیتروگلیسرین 2 درصد در پیشگیری از فلبیت مرتبط با کاتتر ورید محیطی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی تصادفی شاهد بر روی تعداد 100 بیمار بستری در بخش های قلب و سی سی یو، بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل به روش نمونه گیری در دسترس که بطور تصادفی در دو گروه تخصیص یافتند (50 مورد در هر گروه) انجام شد. در یک گروه محل جای گذاری کاتتر با محلول کلرهگزیدین و در گروه دیگر با الکل و پماد نیتروگلیسرین پانسمان شد. سپس هر 12 ساعت تا 72 ساعت هر دو گروه از نظر وجود علائم فلبیت بررسی شدند. در گروه الکل و پماد نیتروگلیسرین 2% پس از ضد عفونی، قسمت دیستال کاتتر پماد نیتروگلیسرین 2 درصد به میزان 5/1 سانتیمتر گذاشته و پانسمان شد. هر 12 ساعت همزمان با بررسی ناحیه کاتتر پانسمان پماد نیتروگلیسرین تعویض شد (5N201304077494: IRCT).
    یافته ها
    ابتلا به فلبیت در گروه نیتروگلیسرین و گروه کلرهگزیدین 2 درصد طی 72 ساعت پس از کاتتر گذاری اختلاف معنی داری نداشت ولی در 48 ساعت از نظر بروز فلبیت این اختلاف معنی دار بود (014/0=p). طی 72 ساعت در گروه نیتروگلیسرین 22% مبتلا به فلبیت شدند که از نظر درجه فلبیت 18% (9 مورد) درجه 2 و 4% (2 مورد) فلبیت درجه 3 داشتند؛ در گروه کلرهگزیدین 32% دچار فلبیت شدند که از نظر درجه فلبیت 2% (1مورد) درجه یک، 14% (7 مورد) درجه 2، 16% (8 مورد) فلبیت درجه 3 داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود جهت کاهش فلبیت از مواد پیشگیری کننده فلبیت از جمله پماد نیتروگلیسرین و محلول کلرهگزیدین استفاده شود هر چند استعمال پماد نیتروگلیسرین 2% در پیشگیری از فلبیت موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: رگ گیری، التهاب عروق، پماد نیتروگلیسرین 2%، محلول کلرهگزیدین 2%
  • وحید زمانزاده، لیلا ولیزاده، عیسی محمدی، یدالله زاهدپاشا، افسانه ارزانی صفحات 16-25
    سابقه و هدف
    تولد نوزاد نارس تجربه ویژه ای برای مادران می باشد. جدایی زودتر از موعد مادر از شیرخوار به واسطه زایمان زودرس و بستری، پیامدهای جسمی و روانی متعددی را برای آنها به همراه دارد و تغییرات عمده ای را در زندگی آنها ایجاد میکند. این مطالعه به منظور درک و فهم جامعتر این پدیده با هدف تبیین تجارب جدایی مادران دارای نوزاد نارس انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا می باشد. جمع آوری داده ها با پانزده مصاحبه بدون ساختار و عمیق با مادران دارای نوزاد نارس طی سالهای 1392-1391 و در مراکز آموزشی درمانی شمال و شمال غرب کشور انجام گردید. نمونه گیری بصورت هدفمند انجام یافت. کلیه مصاحبه ها ضبط شده، کلمه به کلمه بازنویسی شد و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها منجر به استخراج مضمون تسلسل جدایی در مادران با تولد نوزادان نارس شد. این مضمون با سه طبقه شامل جدایی نوزاد- والد، جدایی، خانواده-والد، جدایی اجتماع-والد، نمایان گردید. تحلیل تجارب مشارکت کنندگان نشان داد که دامنه تنهایی مادران در روزهای ابتدایی تولد نوزاد نارس بیشتر و طولانی تر و به تدریج با گذر زمان وسعت آن کاهش می یابد و به ترتیب از جدایی از نوزاد به جدایی از خانواده، همسر، بستگان و دوستان می انجامد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه مادران در فرآیند مراقبت از شیرخواران خود، جدایی های پی در پی را تجربه می کنند که محدود به زمان بستری شیرخوار در بیمارستان نمی باشد، لذا باید به تصاعد و تسلسل جدایی های مادران توجه کرد و بر اساس نیازمندی های مادران، مداخلات مناسب با آن را طراحی و اجرا نمود.
    کلیدواژگان: نوزاد نارس، تجربه مادران، جدایی، تحلیل محتوا
  • وحید مظلوم، خلیل خیام باشی، نادر رهنما صفحات 26-32
    سابقه و هدف
    کاهش قدرت عضلانی متعاقب خونریزی های مکرر در مفصل زانو و به دنبال آن کاهش سطح کیفیت زندگی از جمله مشکلات اساسی بیماران هموفیلی به حساب می آیند. هدف از این مطالعه، مقایسه اثر دو نوع تمرین توانبخشی در آب و خارج از آب بر قدرت عضلانی و کیفیت زندگی این بیماران در طی 8 هفته می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 38 بیمار مبتلا به بیماری هموفیلی نوع A که به صورت تصادفی به سه گروه تمرین درمانی در خارج از آب، هیدروتراپی و کنترل تقسیم شدند، انجام گردید. گروه هیدروتراپی تمرینات کششی و تقویتی عضلات همسترینگ و کوادریسپس را در محیط آب و گروه تمرین درمانی نیز همین تمرینات را در محیط خارج از آب طی 8 هفته، 3 روز درهفته، دنبال نمودند و گروه کنترل هم فقط به زندگی روزمره خود پرداختند. قدرت دو عضله کوادریسپس و همسترینگ و کیفیت زندگی آزمودنی ها به ترتیب توسط دستگاه دینامومتر و پرسشنامه WOMAC در ابتدا و پس از دوره مداخله اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    هر دو گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری با افزایش قدرت عضلات همسترینگ (گروه هیدروتراپی: پس آزمون 8/4±7/17؛ گروه حرکت درمانی: پس آزمون 1/8±3/17؛ گروه کنترل: پس آزمون 6/6±3/12) و کوادریسپس (گروه هیدروتراپی: پس آزمون 5/5±9/20؛ گروه حرکت درمانی: پس آزمون 7/7±2/20؛ گروه کنترل: پس آزمون 8/6±2/15) و بهبود سطح کیفیت زندگی مواجه شدند (001/0>P). بهبود کیفیت زندگی (گروه هیدروتراپی: پس آزمون 1/9±4/26؛ گروه حرکت درمانی: پس آزمون 1/9±4/26؛ گروه کنترل: پس آزمون 4/6±4/43) آزمودنی های تحت درمان با هیدروتراپی به طور معنی داری (01/0>P) بیشتر از گروه تمرین درمانی بود، لیکن اختلاف معنی داری در تغییرات قدرت عضلات کوادریسپس و همسترینگ بین دو گروه تحت درمان مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هر دو نوع تمرینات آبی و خارج از آب می توانند باعث بهبود کیفیت زندگی و افزایش قدرت عضلات زانو در بیماران مبتلا به آرتروپاتی ناشی از هموفیلی گردند؛ اگرچه اثر آب درمانی بر بهبود کیفیت زندگی نسبت به تمرینات خارج از آب بیشتر است.
    کلیدواژگان: هموفیلی، هیدروتراپی، قدرت عضلانی، کیفیت زندگی، کوادریسپس، همسترینگ
  • حمید کلالیان مقدم، توراندخت بلوچ نژادمجرد، مهرداد روغنی، مهدی خاکساری، عبدالعزیز رونقی، مهناز مصری پورعلویجه صفحات 33-42
    سابقه و هدف
    بربرین، آلکالوئیدی ایزوکوئینولین می باشد که در مطالعات اخیر آثار ضد دیابتی و آنتی اکسیدانی آن گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر تجویز بربرین بر شکل پذیری سیناپسی در ناحیه شکنج دندانه دار موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بطور تصادفی به پنج گروه: کنترل، کنترل تیمار شده با بربرین (mg/kg100)، دیابتی و دیابتی تیمار شده با بربرین (mg/kg100و50) تقسیم شدند. دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg55، به صورت درون صفاقی القاء گردید. یک هفته پس از تزریق استرپتوزوتوسین، تیمار بربرین با دوزmg/kg/day 100 و50 به مدت هفت هفته به صورت خوراکی انجام گردید. قند خون در هفته های 5،3،1 و7 پس از تزریق STZ با خون گیری از سیاهرگ دمی اندازه-گیری شد. آزمون ماز Y به منظور بررسی اثر بربرین بر اختلال حافظه ای و یادگیری ناشی از دیابت استفاده گردید. جهت ارزیابی اثر بربرین بر شکل پذیری سیناپسی، پتانسیل دراز مدت (LTP) در سیناپس های مسیر پرفورنت-شکنج دندانه ای ضمن القاء تحریک الکتریکی با فرکانس200هرتز در موش های صحرایی ثبت گردیده و دامنه پتانسیل پس سیناپسی تحریکی (fEPSP) و نیز نقطه اوج دامنه (PS)، با نرم افزارهای مربوطه آنالیز گردید.
    یافته ها
    افزایش قندخون و کاهش وزن نمونه ها و حافظه فضایی کوتاه مدت در نمونه های دیابتی تحت درمان با بربرین، بهبود یافت (01/0P<). دامنه PSLTP در گروه دیابتی)12±112) در مقایسه با کنترل (14±192) به طور معنی داری کاهش و در گروه دیابتی تحت درمان با بربرین (mg/kg100) (10±192) در مقایسه با کنترل دیابتی)12±112) به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<). هم چنین شیب fEPSP LTPدر گروه دیابتی (6±121) در مقایسه با کنترل (11±167) به طور معنی داری کاهش و در گروه دیابتی تحت درمان با بربرین (mg/kg100) (3±147) در مقایسه با کنترل دیابتی (6±152) به طور معنی داری افزایش یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که درمان با بربرین در روندی وابسته به دوز اختلال شناختی و الکتروفیزیولوژیکی را در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: بربرین، دیابت، شکنج دندانه دار، یادگیری و حافظه، شکل پذیری سیناپسی
  • حسین رضازاده، محمد امین حسینی کهنویی، ایمان فاطمی، علی شمسی زاده، الهام حکیمی زاده، محمد الله توکلی * صفحات 43-49
    سابقه و هدف

    سکته مغزی از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی های طولانی مدت در بزرگسالان است. گزارش شده است که کنترل مکانیکی جریان خون مغز (Mechanical Flow Control، MFC) آسیب ناشی از رپرفیوژن را کاهش می دهد. لذا در این مطالعه اثرMFC بر سکته مغزی مدل امبولیک پس از درمان تاخیری با فعال کننده پلاسمینوژن بافتی (Tissue Plasmingen Actrivator، tPA) در موش صحرایی ماده اوارکتومی شده بررسی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 32 سر موش صحرایی ماده با وزن 200 تا 250 گرم در 4 گروه کنترل (اوارکتومی و القاء سکته مغزی)،MFC (اوارکتومی، القاء سکته مغزی و بستن و باز کردن شریانهای کاروتید مشترک)، tPA (اوارکتومی، القاء سکته مغزی و تزریق tPA) و tPA+MFC (اوارکتومی، القاء سکته مغزی، تزریق tPA و بستن و باز کردن شریانهای کاروتید مشترک) انجام شد. در ابتدا حیوانات اوارکتومی شدند، بعد از گذشت یک ماه، سکته مغزی از طریق تزریق لخته ای به داخل شریان مغزی میانی القاء شد. tPA (mg/kg i.v9/0) در 6 ساعت و MFC در پنج مرحله، 30 ثانیه بستن و 30 ثانیه باز کردن شریان های کاروتید مشترک، در 5/6 ساعت بعد از القاء سکته انجام شد. حجم انفارکتوس، جریان خون مغز و اختلالات نورولوژیک دو روز بعد از القاء سکته اندازه گیری و مقایسه شدند.

    یافته ها

    حجم انفارکتوس نسبت به گروه کنترل (6/1±32%)، در گروه tPA (2/5±43%) افزایش (05/0p<) و در گروه tPA+MFC (5±17%) بطور معنی داری کاهش یافت (001/0p<). اگرچه تزریق با تاخیر tPA، جریان خون مغز (001/0p<) و اختلالات نورولوژیک (05/0p<) را افزایش داد، ولی بکارگیری MFC در 30 دقیقه بعد از تزریق tPA، هم جریان خون مغز (001/0p<) و هم اختلالات نورولوژیک (05/0p<) را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که MFC متعاقب تجویز با تاخیر tPA اثر محافظت نورونی دارد.

    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی، کنترل مکانیکی جریان خون، فعال کننده پلاسمینوژن بافتی
  • محمدتقی محمدی، غلامعباس دهقان صفحات 50-56
    سابقه و هدف
    خونرسانی مجدد بدنبال ایسکمی مغزی با آزادسازی فاکتورهای مختلف موثر بر عروق همراه بوده که می تواند خودتنظیمی عروق مغز، بعنوان یک مکانیسم هموستازی جریان خون، را تغییر دهد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر ایسکمی موقتی- موضعی بر خود تنظیمی جریان خون مغز در آغاز مرحله خونرسانی مجدد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 12 سر موش صحرایی نر که به دو گروه 6 تایی شاهد و ایسکمی تقسیم شدند، انجام گردید. در گروه ایسکمی، ایسکمی موقتی-موضعی مغز با روش انسداد شریان میانی مغز (MCAO) با60 دقیقه انسداد و بدنبال آن 12 ساعت خونرسانی مجدد انجام شد. جریان خون موضعی مغز (rCBF) به طور پیوسته در طول آزمایش ثبت شده و حجم ضایعه با روش رنگ آمیزی تری- فنیل تترازولیوم کلراید (TTC) بعد از پایان 12 ساعت MCAO انجام گردید. جهت اندازه گیری خودتنظیمی جریان خون مغز 30 دقیقه پس از آغاز خونرسانی مجدد، از مدل القاء پرفشاری شریانی موقت (تزریق داخل وریدی فنیل افزین 01/0 گرم در mL10 سالین و با افزایش μg/min1/0) همزمان با ثبت جریان خون موضعی ناحیه ایسکمی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین جریان خون ناحیه خونرسانی شریان میانی مغز در گروه ایسکمی هنگام انسداد 80% نسبت به گروه شاهد کاهش داشته و القاء ایسکمی/ خونرسانی مجدد مغز ضایعه وسیعی در نیمکره راست گروه ایسکمی (mm35±326) ایجاد نمود. افزایش فشار خون از mmHg90 تا mmHg170 تاثیر چندانی بر جریان خون موضعی مغز حیوانات شاهد نداشت. اما در گروه ایسکمی همزمان با افزایش فشار شریانی از mmHg90 جریان خون ناحیه ایسکمی با سرعت و در تبعیت از افزایش فشار شریانی افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که خودتنظیمی جریان خون مغز در مرحله آغازین خونرسانی مجدد بشدت در ناحیه ایسکمی آسیب دیده و سبب تشدید ضایعه ناشی از ایسکمی مغزی می شود.
    کلیدواژگان: ضایعه ایسکمی، خونرسانی مجدد، خودتنظیمی، فنیل افرین، جریان خون منطقه ایسکمی
  • رعنا پوزش، محمدعلی حسین پور فیضی*، سیدمهدی بانان خجسته، فرزام شیخ زاده حصاری صفحات 57-63
    سابقه و هدف

    چرخه جنسی نامنظم در نتیجه ترشح نامناسب هورمونها شایع ترین علت ناباروری است با توجه به اینکه میزان افسردگی در زنان دو برابر مردان است و الکتروشوک یکی از روش های درمانی مورد استفاده در افسردگی می باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی تاثیر شوک الکتریکی بر ترشح هورمونهای جنسی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 60 موش سوری نژاد آلبینو (وزن 5/1±28گرم و 12-9 هفتگی) با سیکل جنسی منظم پس از تعیین مراحل چرخه استروس با اسمیر واژن، به 12 گروه 5 تایی: چهار گروه کنترل در مراحل چهارگانه چرخه استروس، چهار گروه دریافت کننده یک شوک در هر یک از مراحل چهارگانه و چهار گروه با دریافت دو بار شوک (فاصله شوکها 4 ساعت) در هر مرحله چرخه جنسی تقسیم شدند. اعمال شوک با دستگاه الکتروشوک آزمایشگاهی و شوک قابل تحمل برای موشها صورت گرفت. نمونه خون از مو شها در همان مرحله دریافت شوک، برای اندازه گیری هورمونهای جنسی جمع آوری و با روش الایزا مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سطح سرمی هورمون استروژن تنها در گروه دو بار شوک دریافت کرده مرحله مت استروس (074/0±92/3) نسبت به گروه کنترل این مرحله (118/0±36/4) اختلاف معنی دار نشان داد (05/0P<). تنها در مرحله دی استروس میانگین سطح سرمی پروژسترون گروه یک شوک (243/0±264/5) و گروه دو بار شوک (029/0±24/5) از نظر آماری نسبت به گروه کنترل (102/0±466/5) اختلاف معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که اعمال شوک الکتریکی تنها در مرحله دی-استروس چرخه استروس بر سطح سرمی هر دو هورمون جنسی تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: الکترو شوک، موش سوری ماده، چرخه استروس، استروژن، پروژسترون
  • محمدرضا رافتی، رویا فرهادی، ابراهیم نعمتی هولایی، آرونا چابرا صفحات 64-71
    سابقه و هدف
    سپسیس نوزادی علت اصلی مرگ نوزادان در کشوهای در حال توسعه است. در درمان تجربی، قبل از تشخیص نوع پاتوژن، درمان با آنتی بیوتیک شروع می شود. این مطالعه به منظور بررسی فراوانی باکتری های شایع در سپسیس دیررس نوزادی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها در بخش نوزادان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از 100 نوزاد مشکوک به سپسیس دیررس در بدو بستری و قبل از آنتی بیوتیک درمانی، 2 نمونه خون از دو محل جداگانه گرفته شد و به محیط کشت باکتریایی وارد گردید. پس از انکوباسیون نمونه ها به مدت 72 ساعت، اقدام جهت شناسایی سوش باکتریایی و تست حساسیت آنتی بیوتیک به روش انتشار در دیسک صورت گرفت.
    یافته ها
    از میان 100 نوزاد مشکوک به سپسیس دیررس، 20 مورد کشت خون مثبت داشته اند. استافیلوکوک اورئوس (35%)، کلبسیلا پنومونیه (20%)، اشرشیاکلای (20%) شایعترین سوش ها بوده اند. مقاومت آنتی بیوتیکی گرم منفی ها نسبت به سفتازیدیم، سفوتاکسیم، سفتی زوکسیم، سفتریاکسون، به ترتیب 7/72%، 5/54%، 5/54%، 60% بوده است. 100% از باکتری های گرم مثبت به اگزاسیلین، 7/77% به سفالوتین و کلیندامایسین، مقاوم بوده اند. موثرترین آنتی بیوتیک ها بر روی گرم مثبت ها ونکومایسین، و بر روی گرم منفی ها ایمی پنم بود (100% حساسیت).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مقاومت رو به رشد باکتری های گرم منفی نسبت به سفالوسپورین ها مشاهده شده است در نتیجه در تجویز تجربی این داروها باید دقت بیشتری بعمل آید.
    کلیدواژگان: سپسیس، نوزادان، مقاومت آنتی بیوتیکی، باکتری
  • ناصر جانمحمدی، ابراهیم علیجانپور، مسعود بهرامی، مجتبی طاهری، فهیمه حسینی صفحات 72-77
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع فزاینده حوادث ترافیکی و جراحی های ماژور در منطقه بر تعداد بیماران نیازمند به مراقبت های ویژه نیز افزوده می گردد. عوامل موثر بر سرانجام بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه متنوع هستند. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر در سرانجام بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه جراحی بیمارستان شهیدبهشتی بابل می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی بیمارانی که درسال های 1388 الی 1390 در بخش مراقبت ویژه جراحی بیمارستان شهیدبهشتی بابل بستری شدند اجرا گردید. جنس، سن، علت پذیرش، روند درمان، مدت زمان بستری و سرانجام بیماران از پرونده ها استخراج و عوامل موثر بر سرانجام بیماران مشخص گردید.
    یافته ها
    از 334 بیمار، 170 بیمار (8/50%) بهبودی کامل یافتند، 102 بیمار (5/30%) بیمار با بهبودی نسبی مرخص یا به بخش های دیگر منتقل گردیدند، 5 بیمار (5/1%) جهت اقدامات تکمیلی و ادامه درمان به مراکز تخصصی یا پیشرفته تر ارجاع شدند و 57 بیمار (2/17%) فوت شدند. رابطه معنی داری بین سن (049/0p=)، علت پذیرش (OR=0.52، 95%CI:0.28-0.97) و مدت زمان بستری شدن (001/0p<) با سرانجام بیماران وجود داشت. بین سطح هوشیاری بیماران و اینتوباسیون و بین میانگین فشار خون شریانی اولیه و سطح هوشیاری بیماران با سرانجام آنها رابطه معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    آگاهی از عوامل موثر بر سرانجام بیماران در بخش مراقبت های ویژه می تواند در شناسائی گروه پر خطر و برنامه ریزی در یاری رساندن بهینه به آن ها در جهت کاهش میزان مرگ و میر مفید باشد
    کلیدواژگان: عوامل موثر، سرانجام، بخش مراقبت های ویژه، جراحی
  • مریم خلیلی، نصرت الله عشقیار، پویان امینی شکیب، حمید عباس زاده بیدختی، محمد مهدی زکریا صفحات 78-83
    سابقه و هدف

    کندروئید سیرینگوما یک تومور مختلط پوستی نسبتا نادر برخاسته از غدد عرق است و پلئو مورفیک آدنوما یا تومور مختلط خوش خیم شایعترین نئوپلاسم بزاقی است. بخاطر تشابهات مورفولوژیک و هیستوپاتولوژیک بین کندروئید سیرینگوما و پلئومورفیک آدنوما، این دو ضایعه قبلا یکی در نظر گرفته می شوند، ولی این تومورها بایستی از یکدیگر افتراق داده شوند. هدف از گزارش این مورد، طرح یک ضایعه چالش برانگیز در ناحیه گونه با منشاء نامشخص همراه با بحث در مورد خصوصیات کمک کننده در جهت تعیین منشاء ضایعه و در نتیجه تشخیص آن می باشد.
    گزارش مورد: ضایعه مربوط به یک خانم 45 ساله با شکایت از یک توده در گونه سمت راست می باشد که به صورت اکسیژنال جراحی گردید و جهت انجام بررسی میکروسکوپیک ارسال گردید. خصوصیات هیستوپاتولوژیک آن منطبق بر یک تومور مختلط بود و افتراق یک پلئومورفیک آدنومای غدد بزاقی از یک کندروئید سیرینگومای غدد عرق، بسیار مشکل بود که ضمن بحث در مورد تفاوت ها و تشابهات آنها، دلایل نسبت دادن این ضایعه به هریک از تشخیصهای فوق الذکر بیان می گردد. پس از دو سال از پیگیری بیمار، عود ضایعه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    برخی خصوصیات همچون سن، جنس، حضورتمایز فولیکولار یا سباسه، میزان کراتینیزاسیون، حضور ساختارهای داکتال تک لایه، حضور استرومای هیالینیزه، حضور بافت چربی، حضور سلولهای هیالن، حضور کریستالوئیدهای غنی از تیروزین و تا اندازه ای رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی می تواند به افتراق کندروئید سیرینگوما از پلئومورفیک آدنوما کمک کند.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم های غده عرق، نئوپلاسم های غده بزاقی، پلئومورفیک آدنوما
|
  • M. Bagheri, Nesami, J. Khodadadian, Miri, J. Khodadadian, Miri, S. Tabiban, Sh Ala Pages 7-15
    Background And Objective
    Access to the intravascular system for administration of fluids, medications, blood products and hemodynamic monitoring is the most common invasive method. These therapies are not without defect and have numerous side effects that most common side effect is phlebitis; the goal of this study was the comparison of 2% Nitroglycerin ointment and 2% Chlorhexidine solution effect in preventing catheter-related phlebitis.
    Methods
    This study is a randomized controlled trial. One hundred patients selected from the cardiology department and CCU. The subjects were divided randomly into two groups (50 in each group). Location of the catheter was disinfected by Chlorhexidine solution and in another group by alcohol and Nitroglycerin ointment. Then two groups were assessed for signs of phlebitis every 12 hours up to 72 hours. In the distal portion of the catheter in alcohol and 2% Nitroglycerin ointment group after disinfecting, 1.5 cm of ointment was applied. The dressing was replaced and the catheter site every 12 hours was assessed. (IRCT: 201304077494N5)
    Findings
    There was no significant difference between the incidence of phlebitis in 2% Chlorhexidine and 2% Nitroglycerin group in 72 hours, but there was a significant difference between the incidence of phlebitis in two groups in 48 hours (p=0.014). Twenty two percent in the Nitroglycerin group had phlebitis. The grade percentage of phlebitis among patients was 18% (9 patients) grade 2, and 4% (2 patients) grade 3. Thirty two percent in the chlorhexidine group (16 patients) had phlebitis and the grade percentage of phlebitis among patients was 2% (1 case) one grade, 14% (7 cases) 2 grade, 16% (8 patients) 3 grade.
    Conclusion
    Based on these results, the use of topical 2% nitroglycerin ointment and 2% chlorhexidine solution to reduce venous catheter-related phlebitis is recommended. However using 2% nitroglycerin ointment is more effective.
    Keywords: IV catheters_Phlebitis_2% Nitroglycerin ointment_2 % Chlorhexidine solution
  • V. Zamanzadeh, L. Valizadeh, E. Mohammadi, Y. Zahed Pasha, A. Arzani Pages 16-25
    Background And Objective
    Premature birth is a special experience for mothers. Separation of mothers from their neonates before the determined time due to preterm labor and hospitalization in NICU associated with many physical and mental consequences for them and makes major changes in their life. This study was carried out in order to more comprehensive understanding of this phenomenon and aimed to describe the mother’s experience of premature birth.
    Methods
    The present study was a qualitative study with the content analysis approach. The data collection was conducted with 15 unstructured and in-depth interviews with the mothers having premature birth during 2012-2013 in medical educational centers in the North and Northwest of Iran. A purposive sampling method was used in this study. All interviews were recorded and transcribed verbatim and finally analyzed using a qualitative content analysis with a conventional method.
    Findings
    Data analysis led to extraction of continuum of separation in mothers of premature birth. This theme revealed in mothers by three categories of separation include: infant- mother, family-mother and social-mother. Analysis of the participant’s experiences showed that the extension of mother's aloneness is greater and longer in the first days of birth and gradually overtime, it is decreased and separation from the infant would be changed to separation from family, wife, relative and friends, respectively.
    Conclusion
    Based on the results of this study, mother's separation during the process of infant care, is not limited to hospitalization of premature infant, therefore it should be paid attention to continuum and progression of separation. Also, according to the needs of these mothers, appropriate interventions should be designed
    Keywords: Premature infant, Mothers\ experiences, Separation, Content analysis
  • V. Mazloum, Kh Khayambashi, N. Rahnama Pages 26-32
    Background And Objective
    Decreasing muscle strength and the quality of life (QOL) are some major problems for hemophilic patients. The purpose of this study was to compare two treatment protocols, including land-based and water-based exercise therapy on muscle strength and QOL in patients with hemophilia for 8 weeks.
    Methods
    In this experimental study, thirty-eight patients with hemophilia (type A) were randomly assigned into land-based exercise therapy, hydrotherapy and control groups. The participants in hydrotherapy group performed hamstring stretching and quadriceps strengthening exercises in water while the patients in land-based exercise therapy group followed the same exercises outside the water three days in a week for 8 weeks and the subjects in control group have their everyday life. The muscle strength and QOL were evaluated using hand held dynamometer and WOMAC questionnaire at base line and after interventions, respectively.
    Findings
    The patients who completed the interventions had significant increase in hamstring (Mean±SD: hydrotherapy: post-test 17.7±4.8; exercise therapy: post-test 17.3±8.1; control: post-test 12.3±6.6) strength and quadriceps (Mean±SD: hydrotherapy: post-test 20.9±5.5; exercise therapy: post-test20.2±7.7; control: post-test (15.2±6.8) and improvement in QOL compared to subjects in control group (p<0.001). More significant (p<0.01) improvement in QOL (hydrotherapy: post-test 26.4±9.1; exercise therapy: post-test 26.4±9.1; control: post-test 43.4±6.4) was found in participants of WET group in comparison to those in LET group, although no significant (p>0.05) difference was detected between the WET and LET therapeutic programs in changes of quadriceps and hamstring muscle strength at baseline and after finishing the treatment protocols.
    Conclusion
    Both interventions can improve quality of life and muscle strength of knee joint in patients with knee joint arthropathy due to hemophilia, although the influence of water-based exercise therapy program in improving QOL protocol is more than land-based exercise therapy method.
    Keywords: Hemophilia, Hydrotherapy, Muscle strength, Quality of life, Quadriceps, Hamstring
  • H. Kalalian Moghaddam, T. Baluchnejadmojarad, M. Roghani, M. Khaksari, A.A. Ronaghi, M. Mesripour Alavijeh Pages 33-42
    Background And Objective
    Berberine, an isoquinoline alkaloid is reported to exhibit an anti-diabetic and antioxidant effect. Thus,this research study was conducted, for the first time, to evaluate the effect of berberine on synaptic plasticity at dentate gyrus (DG) of streptozotocin- induced diabetic rats.
    Methods
    In this study, the male Wistar rats (n=40) were randomly allocated into five groups: control, control berberine-treated (100mg/kg), diabetic, berberine-treated diabetic (50, 100mg/kg) groups. Diabetes was induced intraperinoneally administration at the dose of 55mg/kg. Berberine was orally administered at doses of 50 and 100mg/kg/day one week after STZ injection for a period of 7 weeks. Blood samples were taken from the tail vein 1, 3, 5, 7 weeks after STZ injection to measure blood glucose levels and Y maze task and passive avoidance test were used for assessment of learning and memory deficiency. Moreover electrophysiological evaluation including: field excitatory post-synaptic potentials (fEPSP) and Long-term potentiation (LTP) in perforate path-DG synapses was assessed in order to investigate the effect of berberine on synaptic plasticity. Field excitatory post-synaptic potential (fEPSP) slope and population spike (PS) amplitude were also measured.
    Findings
    Increased blood glucose, reduced weight and short-term spatial memory in diabetic rats treated with berberine were improved (p<0.01). With respect to the control group (192±14), PS amplitude was significantly decreased in the diabetes group (112±12). In comparison to control group (112±12), chronic treatment with berberine (100mg/kg) (192±10) improved PS amplitude (p<0.05). In addition fEPSP amplitude was significantly decreased in the diabetes group (121±6) in comparison to control group (167±11). In comparison to control group (152±6), chronic treatment with berberine (100mg/kg) (147±3) improved fEPSP amplitude (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that berberine treatment in dose dependent manner ameliorates memory impairment and improves synaptic plasticity in STZ diabetic rats.
    Keywords: Berberine, Diabetes, Dentate gyrus, Learning, memory, Synaptic plasticity
  • H. Rezazadeh, M.A. Hosseini Kahnouei, I. Fatemi, A. Shamsizadeh, E. Hakimizadeh, M. Allahtavakoli Pages 43-49
    Background And Objective

    Stroke is a major cause of mortality and long term disability in adults. It has been reported that the mechanical flow control (MFC) of brain reduces reperfusion injury. Therefore, in the present study the effect of MFC on embolic stroke model after delayed tissue Plasminogen Activator (tPA) therapy in ovariectomized-female rat was investigated.

    Methods

    In this experimental study thirty-two female rats (200 to 250 g) were divided into four groups as following: Control (ovariectomized and stroke induction), MFC (ovariectomized, stroke induction and occluded and released common carotid arteries), tPA (ovariectomized, stroke induction and tPA injection) and tPA+MFC (ovariectomized, stroke induction, tPA injection and occluded and released common carotid arteries). All animals were ovariectomized and one month later, stroke was induced by a natural clot injection into the right middle cerebral artery. tPA (0.9 mg/kg i.v) was administered at 6 h and MFC was induced at 6.5 h after the stroke by 5 cycles of occluding (30 sec) and releasing (30 sec) common carotid arteries. Infarct volume and neurological deficits were measured two days later and then compared.

    Findings

    Compared to the control group (32±1.6%), tPA (43±5.2%) increased the infarct volume (p<0.05) while combination of tPA+MFC (17±5%) significantly reduced it (p<0.001). Although tPA increased blood brain flow (p<0.001) and neurological deficits (p<0.05), application of MFC at 30 min after tPA administration, reduced both of them (p<0.001and p<0.05, respectively).

    Conclusion

    Based on our findings, late tPA therapy followed by application of MFC shows neuroprotective effects.

    Keywords: Cerebral ischemia, Mechanical flow control, Tissue plasminogen activator
  • M.T. Mohammadi, Gh.A. Dehghani Pages 50-56
    Background And Objective
    Reperfusion following brain ischemia is associated with releasing of different substances influencing the cerebrovascular diameter, which can alter cerebrovascular autoregulation as a homeostasis mechanism of brain blood flow. The present study was considered to evaluate the effect of transient focal cerebral ischemia on the brain blood flow autoregulation during early phase of reperfusion.
    Methods
    The experiment was performed on 12 rats that divided into two groups; sham and ischemic groups, n=6 for each group. In ischemic group, transient focal cerebral ischemia was induced with 60 min middle cerebral artery occlusion (MCAO) followed by 12 hr reperfusion. Regional cerebral blood flow (rCBF) was continuously recorded during experiment and lesion volume of right hemisphere was determined by tri-phenyl tetrazolium chloride (TTC) staining method 12 hr after termination of MCAO. Autoregulation of ischemic region was measured 30 min after beginning of reperfusion by transient increasing of blood pressure (intravenous injection of phenylephrine 0.01 g in10 mL saline with increasing 0.1μg/min) and simultaneous recording of rCBF in ischemic region.
    Findings
    The means of cerebral blood flow in the ischemic regions was reduced by 80% in ischemic group compared with sham. Also ischemia/reperfusion induced infarction in a large area of right hemisphere in ischemic group (326±5 mm3). Increasing of arterial pressure from 90 mmHg to 170 mmHg did not change the focal cerebral blood flow of sham. But in ischemic group enhancing of arterial pressure up to 90 mmHg increased the blood flow of the ischemic regions.
    Conclusion
    The findings of this study indicated that cerebrovascular autoregulation of ischemic region severely damage at the early phase of reperfusion following brain ischemia, which results in intensification of brain ischemia injury.
    Keywords: Ischemia, reperfusion injury, Autoregulation, Phenylephrine, Blood flow of ischemic region
  • R. Pozesh, M.A. Hosseinpour Feizi, S.M. Banan Khojasteh, F. Sheikhzadeh Hesari Pages 57-63
    Background And Objective

    Irregular sexual cycle due of improper hormone secretion is most common cause of infertility. Considering fact that women experience twice the rate of depression as men and electroconvulsive therapy (ECT) is one of used treatment methods, therefore this study was conducted to investigate the effect of electric shock on secretion of sex hormones.

    Methods

    In this experimental study 60 albino mice (weighting 28±1.5g and 9-12 weeks) with normal sex cycle were divided into 12 groups of 5 mice in each group after determining estrous cycle stages with vaginal smear: four control groups in our estrous cycle stages, four groups receiving one shock in each of four stages and four groups receiving two-shocks (with interval of 4 hours) in each stage of sex cycle. Shock operation was conducted with laboratory shock device and tolerable shock for mice. Blood samples were collected from mice in the same stage of receiving shock to measure sex hormones and assayed by ELISA method and compared.

    Findings

    Mean serum level of estrogen hormone showed significant difference only in the group receiving two shocks in metestrus stage)3.92±0.074(in comparison to control group of this stage)4.36±0.118) (p< 0.05). Only in diestrus stage, mean serum level of progesterone of one-shock group)5.264±0.243(and two shock group)5.24±0.029(showed no statistically significant difference in comparison to control group)5.466±0.102).

    Conclusion

    The result of study indicated that electroshock operation had no effect on serum level of both hormones just in diestrus stage of estrous cycle.

    Keywords: Electroshock, Female mice, Estrous cycle, Estrogen, Progesterone
  • M.R. Rafati, R. Farhadi, E. Nemati, Hevelai, A. Chabra Pages 64-71
    Background And Objective
    Neonatal sepsis is a major cause of death in neonates in developing countries. In empiric treatment, antibiotic therapy is usually started before pathogen identification. The purpose of this study was to determine the frequency and antibiotic resistance of common bacteria in late onset sepsis at the neonatal ward in Booali-Sina hospital of Sari, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, a total of 100 neonates with clinical diagnosis of late onset septicemia were admitted. Two blood samples were taken before antibiotic therapy and transferred to the bacterial medium. After 72 hour incubation, the samples were analyzed to determine bacteria isolates and antibiotic susceptibility test was performed by disk diffusion technique.
    Findings
    Among 100 neonates with suspected to late onset sepsis, 20 neonates had positive blood culture. Staphylococcus aureus (35%), klebseilla pneumonia (20%) and Escherichia coli (20%) were the major etiological agents. The percentage of the antibiotic resistance of the gram negative bacteria to ceftazidime, ceftizoxime, cefotaxime and ceftriaxone were 72.7%, 54.5%, 54.5% and 60%, respectively. The gram positive bacteria (100%) were resistant to oxacillin, and 77.7% were resistant to cefalotin and clindamycin. Vancomycin and imipenem were considered as the most potent antibiotic against gram positive and negative bacteria (sensitivity 100%).
    Conclusion
    Gram negative bacteria developing resistance to cephalosporins was observed in this study. In conclusions, the empiric use of this drug should be associated with more attention.
    Keywords: Sepsis, Neonates, Antibiotic resistance, Bacteria
  • N. Janmohammadi, E. Alijanpour, M. Bahrami, M. Taheri, F. Hosseni Pages 72-77
    Background And Objective
    Regarding increasing traffic accidents and major surgery in this region the number of patients who need intensive cares is increasing too. Determinants of outcome in patients admitted to the Intensive care unit are varied. The aim of this study was to evaluate the determinants of outcome in patients admitted to the surgical intensive care unit of Shahid Beheshti hospital (Babol, Iran).
    Methods
    This cross sectional study was carried on patients who were admitted to the surgical intensive care unit of Shahid Behishti hospital during 2009-2010. Information including gender, age and cause of admission, treatment process and length of stay extracted from files.
    Findings
    Out of 334 patients, 170 (50.8%) patients recovered completely, 102 (30.5%) with partial recovery discharged or transferred to other wards, 5 (1.5%) referred to other hospitals for further evaluation and treatment and 57 (17.2%) were died. There were meaningful correlation between outcome of patients and age (p=0.049), cause of admission (OR=0.52, 95%CI: 0.28-0.97) and length of stay (p<0.001). There was no meaningful correlation between outcome of patients and level of consciousness and intubation, mean arterial pressure and level of consciousness.
    Conclusion
    Knowledge of determinants of outcome in patients of intensive care units may help to recognize high risk patients, optimum care planning and decreasing the mortality rate.
    Keywords: Determining factors, Outcome, Intensive care unit, Surgery
  • M. Khalili, N.A. Eshghyar, P. Amini Shakib, H. Abbaszadeh, Bidokhty, M.M. Zakariya Pages 78-83
    Background And Objective

    Chondroid syringoma is a relatively rare cutaneous mixed tumor arising from sweat gland and pleomorphic adenoma or benign mixed tumor is the most common salivary neoplasm. Because of morphologic and histopathologic similarities between chondroid syringoma and pleomorphic adenoma, these two lesions were previously considered together, however these tumors should not be mistaken with each other and must be differentiated from each other. The aim of this case report was to present a challenging lesion in buccal area of uncertain origin along with discussing about contributing features for defining the origin of lesion and accordingly its diagnosis. CASE: The lesion belongs to a 45 year old female with complaint of a mass in right buccal area that was surgically excised and submitted for histopathologic assessment. Histopathologic features were compatible with a mixed tumor and differentiation between a salivary gland pleomorphic adenoma and sweat gland chondroid syringoma was very difficult that along with discussing about their differences and similarities, we present our reasons for attributing this lesion to each of the above-mentioned diagnoses. After two years of patient's follow-up, recurrence of the lesion was not observed.

    Conclusion

    Some features such as age, gender, presence of follicular or sebaceous differentiation, amount of keratinization, presence of single-layered ductal structures, presence of hyalinized stroma, presence of fatty tissue, presence of hyaline cells, presence of tyrosine-rich crystalloid and to some extent immunohistochemical staining could help in differentiation of chondroid syringoma from pleomorphic adenoma.

    Keywords: Sweat gland neoplasms, Salivary gland neoplasms, Pleomorphic adenoma