فهرست مطالب

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاضل اسدی امجد*، هوشمند هدایتی صفحات 5-22
    سیاست استعماری آمریکا در ظاهر با انگیزه مسیحایی ایجاد صلح و امنیت و از میان بردن جنایت کاران کشورهای مستعمره و در واقع برای بهره گیری و استثمار، چنان گسترده و نافذ بوده که در فرهنگ و ادبیات این کشور رسوخ کرده و در قالب داستان های علمی- تخیلی به تصویرکشیده شده است. گونه علمی- تخیلی، یکی از گونه های ادبی است که به همین منظور مورد توجه برخی نویسندگان آمریکایی قرار گرفته است. استنلی گرومان واین بوم ریاضی دان و نویسنده آمریکایی، پیشرو سبک علمی- تخیلی در دهه سی آمریکا، یکی از این دسته نویسندگان است که این سیاست مسیحایی را، خواسته یا ناخواسته، در مجموعه داستان های سفر به سیارات به تصویر می کشد. در این آثار آمریکاییان، نمایندگان ایجاد صلح و امنیت در سیارات مختلف معرفی می شوند که تنها برای کسب دانش به سیارات مختلف وارد شده، با از بین بردن بومیان جنایتکار، آن سیاره و مردمانش را نجات می دهند. این مقاله می کوشد تا انعکاس اهداف استعماری آمریکا را در پس پرده انگیزه مسیحایی، در داستان های سفر به سیارات نویسنده مذکور بررسی کند.
    کلیدواژگان: استنلی گرومان واین بوم، داستان علمی، تخیلی، استعمار مسیحایی، آموزه مونرو، سرنوشت محتوم، سیاست فیلیباستری
  • زکریا بزدوده*، سیروس امیری صفحات 23-35
    مقاله حاضر تلاشی است برای تحلیل تفکر رنسانس درباره زن و شیوه های رایج آن دوره در سرکوب صدای زنانه، آنگونه که در نمایشنامه رام کردن زن سرکش اثر ویلیام شکسپیر نمود یافته است. بررسی شرایط فرهنگی حاکم بر دوره رنسانس نشان می دهد که یکی از ویژگی های این دوره تاریخی، هراس و وحشت مرد از صدای زن است. این هراس، که ریشه در روایت های اساطیری، ادبی و مذهبی غرب دارد، در آثار ادبی این دوره به وضوح نمود یافته است. در این مقاله با بررسی نمایشنامه رام کردن زن سرکش، تلاش کرده ایم چگونگی سرکوب زن را در این دوره آشکار کرده و نشان دهیم که چگونه شکسپیر با برجسته سازی گفتمان های مردانگی و زنانگی و تناقضات موجود در آن ها در اوایل دوره مدرن، که دوره گذار در تفکر و فرهنگ غرب است، تلاش مرد رنسانس را به باد انتقاد گرفته است. برای تبیین بحث به شیوه ماتریالیزم فرهنگی از متون گوناگون تاریخی و تعدادی از پوسترهای معاصر استفاده کرده ایم.
    کلیدواژگان: شکسپیر، رام کردن زن سرکش، رنسانس، زبان زنانه، مردسالاری، زن سرکش
  • مریم سلطان بیاد*، طاهره رضایی صفحات 37-56
    نوشتار پیش رو در صدد آنست تا با بررسی دراماتورژی هاوارد بارکر در نمایشنامه اش قلعه، که اولین بار در سال 1985 توسط شرکت تئاتر رویال شکسپیر (RSC) به نمایش درآمد، پرده از فنون بازنمایی باروک به کار رفته در این نمایش نامه سیاسی بردارد. در این مقاله نویسندگان سعی دارند تا با تکیه بر خوانش دلوز از معماری باروک و همچنین نظریات فوکو در رابطه با بازنمایی باروک، نمایشنامه قلعه را تجلی ظرافت، پیچیدگی و خوف حاکم بر معماری هزارتوی قلعه معرفی کنند. در این راستا، قلعه تصویری نمادین از خردجهانی است که بازتاب شکل گیری جهان کلان نمایش است. مقاله با بررسی این موضوع، به این نتیجه می رسد که در نمایش سیاسی بارکر، خلاف نمایش های سیاسی باب روز که بازنمایی واقعیت را ملاک قرار می دهند، «بازنمایی بازنمایی» تنها نوع ممکن بازنمایی است و نمایش بارکر با رد امکان و حتی کارایی بازنمایی واقعیت بیرونی، نمایش نامه خود را لایه دار و تودرتو می کند که نتیجه آن خلق ساختاری به تکلف و غنای معماری باروک است.
    کلیدواژگان: هاوارد بارکر، قلعه، نمایش سیاسی، باروک، بازنمایی
  • مریم حق روستا*، علی قلی باغشاهی صفحات 57-72
    امروزه «تاثیر مصرف گرایی آمریکایی» یکی از مهمترین پدیده های تاثیرگذار بر سبک زندگی در اغلب کشورهای جهان و جزئی از فرآیند جهانی شدن قلمداد می گردد. با پیشرفت فناوری، تغییر چشمگیری، هم در سبک زندگی و هم در مصرف جوامع دیده می شود. مکزیک، به ویژه نسل جوان آن نیز، از این تحولات و تغییرات دور نمانده و هم مرزی با ایالات متحده بر این تحولات بی تاثیر نبوده است، با عنایت به ابعاد جهانی شدن، پژوهش حاضر به بررسی شاخص «جهانی شدن فرهنگی و در راستای آن آمریکاییشدگی» در جامعه مکزیک از دیدگاه اندیشمندانی چون آنتونی گیدنز و رونالد رابرستون پرداخته و با توجه به نشانه های موجود در فیلم «فصل اردک ها»، از روش نشانهشناسی رولان بارت بهره گرفته است. بنابراین هدف و سوال اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر الگوهای فرهنگ مصرفی و سبک زندگی آمریکایی بر سبک زندگی جوانان مکزیکی است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، جهانی شدن فرهنگی، مصرف گرایی آمریکایی، آمریکایی شدگی، جوانان مکزیکی، نشانه شناسی
  • سمیرا ساسانی* صفحات 73-93
    از میان مجموعه داستان های کهنه و نو محمد علی جمالزاده، داستان «نمک گندیده» از نظر روایی و شیوه به کار گیری راوی، از ویژگی های خاصی برخوردار است که با بهره گیری از نظریه های دو نظریه پرداز روایت گری، ژنت و وارهول، این ویژگی ها قابل بررسی و مطالعه بیشتر است. با توجه به معیارهای ارائه شده توسط ژنت، راوی چند چهره «نمک گندیده»، آنقدر تغییر سطح و فاصله می دهد که به گزاره وارهول و با توجه به معیار های او، جنسیت راوی هم تغییر می کند. در جایی صدای راوی زنانه و بخشی دیگر مردانه است و چنین به نظر می رسد که علاوه بر جمالزاده، بخشی از داستان هم، توسط نویسنده ای زن نگاشته شده، این در حالی است که می دانیم «نمک گندیده» را جمالزاده نگاشته است که با بررسی بیشتر، هدف نویسنده از به کار گیری این دو نوع متفاوت از راوی مشخص می شود.
    کلیدواژگان: جمالزاده، نمک گندیده، راوی، ژنت، وارهول
  • علی اکبر سام خانیانی* صفحات 95-112
    یکی از ابعاد مهم شازده کوچولو اثر آنتوان دو سنت اگزوپری (1944- 1900) نگره پدیدارشناسی داستان است. گویا این رویه اثر مورد توجه پژوهشگران داخل و خارج قرار نگرفته است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی ثابت می کند که شازده کوچولو در واقع کودک فلسفی درون نویسنده (راوی) است. واکاوی رفتار، گفتار، سازمان ذهنی و شخصیت شازده کوچولو و شخصیت های همسو و مثبت داستان و تصاویر ثابت می کند که این اثر تحت تاثیر نگره پدیدارشناسی نگاشته شده است: تاکید بر نیروی طبیعی شناخت کودک، گذر از ظاهر(قشر) و تاکید شازده کوچولو بر پنهان بودن اصل، عدم انطباق دو تصویر کلاه و صندوق با مدلول مورد نظر، نقد آگاهی و توجه دادن خواننده به بازشناسی پدیده های طبیعی و اجنماعی از نشانه های این نگره است. همچنین کنش اهلی کردن، مکان های نمادین داستان مانند سیاره و ستاره، افریقا، جنگل طبیعی، صحرا، آبادی و تعبیراتی مانند تنهایی نیز تحلیل پدیدارشناختی دارند.
    کلیدواژگان: آنتوان دوسنت اگزوپری، شازده کوچولو، پدیدارشناسی هوسرلی، نقد آگاهی، شناخت شناسی
  • رویا لطافتی* صفحات 113-127
    ترجمه فعالیتی است که مرزها را بلورین میکند. در جهانی با ترجمه های خوب، مرز وجود دارد اما دیواری از بتن نیست. دیواری بلورین است که از فعالیت مترجمان توانمند پدیدار شده است. در جهانی که وجود مرزها اجتناب ناپذیر مینماید، ترجمه راهی است تا سویه های یاسآور و نفاقافکن مرزها را بزداییم. اگر ترجمه خوب را همسو با نگره مبداگرا با تاکید بر کلمات خاصه نگاه آنتوان برمن و همفکرانش بدانیم، اثر ترجمه ای با حفظ اندیشه، ساختار هنری و هویت زبان مبدا، راه به سوی فرهنگ و سرزمین دیگری در برابر خود گشوده و می کوشد تا در آن جا چون بیگانه ای دوست داشتنی ماوا گزیند. اینچنین درمی یابیم که اثر ترجمه ای هم ادبیات تطبیقی است و هم ظرفیت بسیار بالایی برای مطالعه ای تطبیقی را دارا است. از این منظر و با نگاه به تعاریف برونل و همکارانش در کتاب ادبیات تطبیقی چیست؟ مولفه های ترجمه خوب را در نزدیکی های مفاهیم پژوهشی تطبیقی دنبال می کنیم تا دریابیم که در ترجمه ای قابل اعتنا، زبان اثر با همه ملزومات اش، در زبان دیگری بازآفرینی شده و حاصل آن همنشینی عناصر فرهنگی زبان مبدا با زبانی دیگر است.
    کلیدواژگان: ترجمه، ادبیات تطبیقی، ترجمه تحت اللفظی، مجاز مرسل، نوشتار، مرز، واحد ترجمه
  • سید محمد مرندی*، حسین پیرنجم الدین، زهرا طاهری صفحات 129-147
    مقاله حاضر به بررسی مقوله چندفرهنگ گرایی در امضاجمع کن (2002)، اثر برجسته زیدی اسمیت، می پردازد. نویسندگان در پی پاسخ به این پرسش بنیادی اند که آیا اثر زیدی اسمیت بازتاباننده گفتمان «چندفرهنگ گرایی» است یا آن را به نقد می گذارد؟ بدین منظور، دو مفهوم «هویت» و «فضا» در رمان امضاجمع کن بررسی شده است. چنین استدلال می شود که اثر اسمیت بر آن است تا «ضد- روایتی» باشد که با نمایش درهم آمیختگی مرزهای نژادی، مذهبی و فرهنگی، چندگانگی هویتی شخصیت ها و فروپاشی «کلان- روایت هایی» چون «تاریخ» و «قومیت»، گفتمان «چندفرهنگی» را به چالش بکشد. این پرسمان از چندفرهنگ گرایی و تلاش برای نمایاندن تناقضات آن، اما، چندان بنیادی نیست و خود دستخوش تناقض است، چرا که آبشخور اصلی چندفرهنگ گرایی گفتمان چیره انسان گرایی لیبرال است و نگاه زیدی اسمیت، مانند بسیاری دیگر از نویسندگان غربی، در کل متاثر از همین گفتمان است.
    کلیدواژگان: زیدی اسمیت، امضاجمع کن، چندفرهنگ گرایی، هویت، فضا، استعمار
  • احد مهروند*، امین پورحسن صفحات 149-166
    بیژن نجدی به عنوان داستان نویس معاصر کمتر شناخته شده است، بااین حال داستان های او همواره از عمقی قابل ملاحظه برخوردار بوده و شایسته بررسی است. داستان «گیاهی در قرنطینه» در لابه لای عبارات شاعرانه با ایجاد موقعیتی استثنایی، بستری مناسب برای مطالعه رابطه بین گذشته و حال فراهم می آورد. فهم ساختار و چرایی چنین رابطه ای، موضوع اصلی این مقاله را تشکیل می دهد. در این مقاله با استفاده از نظریات هگل، فوکو و هاچین پیرامون رویکرد تاریخی و بهره گیری از روش تحلیل گرینبلت و مونتروز، حوادث و شخصیت های داستان، ابتدا در بافت تاریخی و فرهنگی جامعه ای که نجدی در آن می زیست قرار می گیرند و سپس نقش فعال تاریخ در بافت داستان تحلیل می شود. نتیجه این تحلیل نشان می دهد که آنچه موجب ایجاد اختلال در زندگی شخصیت اصلی «گیاهی در قرنطینه» می شود، حضور فعال گذشته ناخوشایند نسل وی است. چنین خوانشی، تاریخ را عاملی فعال در زمان حال معرفی و تداوم آن را گریزناپذیر ترسیم می کند.
    کلیدواژگان: بیژن نجدی، گیاهی در قرنطینه، داء الصدف، قفل، زیتون، رویکرد تاریخی، تاریخ در حال
  • الهه سادات هاشمی*، ژاله کهنمویی پور صفحات 167-183
    نقد مضمونی، رویکردی نو در نقد ادبی است که در دهه پنجاه میلادی شکل گرفت و سرآغاز نقد نو محسوب می شود. بانی این نوع نقد را گاستون باشلار و نقد دنیای خیالش می دانند. گاستون باشلار به بررسی تصاویر ناخودآگاهی که در متن با تخیل بر روی ماده شکل گرفته اند، می پردازد. به نظر باشلار این عناصر چهارگانه اند که به خیالپردازی های آدمی پر و بال می دهند. در مقاله حاضر، با رویکرد باشلار به بررسی مضمون آب و آتش در رمان همنوایی شبانه ارکستر چوب ها می پردازیم. در حالی که آب در این رمان دو نقش متضاد مرگ آفرینی و زایندگی دارد. آتش نیز بیانگر تصاویر مرگ، ویرانی و نیز مجازات است. ولی مثال های مربوط به مرگ آفرینی آب نیز از چیرگی این بعد و همسویی آن با موتیف مرگ که از مضامین غالب این رمان است، نشان دارد. بررسی غریزه های مرگ و حیات در راستای تبیین و توضیح مضامین از طریق نقد روانکاوانه گویای کشش به سوی مرگ و خودویرانگری راوی داشته و با مرگ آفرینی مضامین آب و آتش همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: همنوایی شبانه ارکستر چوب ها، نقد مضمونی، باشلار، آب، آتش، مرگ، غریزه حیات و مرگ
|
  • Fazel Asadi Amjad*, Hooshmand Hedayati Pages 5-22
    Although America claims to be the savior of the world and its invasions of other nations have been justified as attempts to maintain peace and security، America’s international interventions have not always been without expansionist aims. America considers itself a Messianic force on the earth. This moral aloofness has served as a justification for imperialist projects. In the light of post-colonial studies، this article tries to discuss the manifestation of America''s messianic discourse in the works of a leading science fiction writer of the 1930s، Stanley G. Weinbaum. In his planetary stories، Weinbaum portrays Americans as the harbingers of peace، security and enlightenment to the lands they invade. Moreover، Weinbaum pictures Americans as those who bring about reconciliation and، having eliminated hostile criminals and vicious natives، save all the planets and its tame، pliable inhabitants. The results of the analysis show that the Messianic discourse of the US has been so pervasive that it has deeply affected its literature and culture.
    Keywords: Stanley G. Weinbaum, Science Fiction Stories, Messianic Colonialism, Monroe Doctrine, Manifest Destiny, Filibusterous Expansionism
  • Zakarya Bezdoode*, Cyrus Amiri Pages 23-35
    This article endeavors to analyze how feminine language has been represented and subordinated in the Renaissance. A survey of different discourses during this period delineates the anxiety and fear of the Renaissance man from woman''s language. This anxiety is entrenched in the western and Christian narratives and myths. Analyzing the Renaissance culture through surveying some penal devices for controlling the tongue of women and reading Shakespeare''s The Taming of the Shrew، we have delineated how Shakespeare has satirized Renaissance man''s anxiety who shows his superiority by attempting to cut the female tongue and hence to make her silent. The comic figure، contrary to what people in Renaissance and some critics may think، are men، who try to control femininity by cutting her tongue، rather than the shrew.
    Keywords: Shakespeare, Taming of the Shrew, Renaissance, Feminine Language, Patriarchy, Shrew
  • Maryam Soltan Beyad*, Tahereh Rezaei Pages 37-56
    The writers of this article seek to investigate the dramaturgy of Howard Barker in his The Castle، staged in 1985 by Royal Shakespeare Theatre، in order to discover and lay bare the baroque techniques of representation in this political paly. Relying on Deleuze’s idea of baroque architecture and Foucault’s theories of baroque representation، the writers try to introduce this play as the expression of the delicacy، intricacy and dread of the baroque architecture of the labyrinthine castle. The castle is the miniature image of the way the fictive world of the play takes shape. The article concludes that، Barker’s political theatre، unlike the popular notions of political drama which take representation of outer reality as the criterion of political art، views representation of representation as the only feasible kind of representation and by rejecting the possibility and even practicality of representing the real world، moves towards the creation of a play rich with the convolutedness of baroque architecture.
    Keywords: Howard Barker, The Castle, Political Play, Baroque, Representation
  • Maryam Haghroosta*, Ali Gholi Baghshahi Pages 57-72
    Nowadays، a well-known phenomena that influences the life style of many all around the world is “American consumerism” which can be taken into consideration as a global trend. The modern age is featured with the effect of technological advances in all aspects of life whether in life style or consumption pattern. The Mexican society and the youth in particular are not an exception in this regard. Having a long geographical border with the USA، and acting as a bridge connecting the Latin Americas with it''s northern neighbors، has intensified these trends of changes in Mexico. Therefore، taking into consideration the different and wide aspects of globalization; the present study surveys one of the indices of globalization namely “cultural globalization in line with Americanization” in Mexican society. To this end،the research theoretically of the present study is based upon ideas from Anthony Giddens and Ronald Robertson. In this way، and based on the symbols employed in the movie “The Season of Ducks”، Roland Barthes’s semiology method – preliminary and secondary reasons - were used. The main question of the study is to survey the effect of consumerist culture and American life style on Mexican youth’s life. The question is answered based on the analyses of the surveys of the available symbols.
    Keywords: Life Style, Cultural Globalization, Anthony Giddens, American Consumerism, Americanization, Mexican Youth, Roland Barthes, Semiotics
  • Samira Sasani* Pages 73-93
    From narratological point of view، among Jamalzadeh''s Old and New short stories، «Rotten Salt» has a significant narrator which can be nicely studied through the light of the theories of two narratologists: Gerard Genette and Robyn R. Warhol. Based on Genette''s proposed factors، the narrator of «Rotten Salt» changes so many times in the ''level'' and ''distance'' of narration that، based on Warhol''s theory، the gender of the narrator also changes throughout the story. So، some parts of the narrative are narrated by a female voice and some parts by a male voice. Thus، it is as if the narrative were written by a female author together with Jamalzadeh، while we know that it was just written by Jamalzadeh; however with more investigation، the aim and the reason of the employment of this multi-figured narrator is clarified.
    Keywords: Jamalzadeh, Rotten Salt, Narrator, Genette, Warhol
  • Aliakbar Samkhaniani* Pages 95-112
    One important aspect of The Little Prince by Antoine de Saint-Exupery 1900 -1944) is a phenomenological approach on the story that needs to be analyzed for a clear understanding of the text. According to many searches in valid English and Persian data bases it seems that this aspect of The Little Prince hasn’t been of interest to domestic and foreign researchers. This descriptive- analytical study demonstrates that the personality of the little prince is indeed the philosophical inner child of the author (the narrator) which at first proves himself through a philosophical action. Analysis of the behavior، speech، mind and characteristic of the little prince and other positive characters of the story and also the portrayal of the little prince proves that this story has been written under the influence of phenomenological theory. Emphasize on the natural power of child recognition، disregarding the appearance of every concept and emphasizing of the little prince on its origin، non-compliance of the images of hat and box with their true signified، criticizing consciousness and diverting the reader’s attention to genuine recognition of phenomena and values and social norms are all some evidence-based signs of phenomenological approach in The Little Prince. Also some concepts such as domestication action، symbolic places like the planets and stars، Africa، natural forest، desert and oasis and so on can be analyzed in terms of phenomenological theory.
    Keywords: Antoine de Saint, Exupery', The Little Prine, Husserl's Phenomenology, Criticism of Consciousness, Epistemology
  • Roya Letafati* Pages 113-127
    Translation is an activity that crystalizes borders. In a world with good translations، there are no borders but the wall is not made of concrete. There are boundaries but crystal walls that has emerged from the work of translators. In a world، where borders is inevitable translation is a way to cleanse borders of factious and desperate. If we translate in accordance to the theory of Antoine Berman، a translation of the idea of preserving the structure and identity of the source language، the culture، the land and the other in an attempt to open up where the alien is a lovely lived in. Thus we find that the study of comparative literature and literary translation is similar.
    Keywords: Translation, Comparative Literature, Literal Translation, Metonymy, Writing, Border, Unit of Translates
  • Seyed Mohammad Marandi*, Hossein Pirnajmuddin, Zahra Taheri Pages 129-147
    This article focuses on Zadie Smith’s The Autograph Man in an attempt to see whether Smith is for the multiculturalist discourse or criticizes it. To this end، two major themes of “identity” and “space” are examined. It is argued that Smith offers a counter-narrative to oppose rather than support multiculturalism. In fact، what is known as multiculturalist aspects of Smith’s work is just a mere reflection of the hybrid، postmodern world. By foregrounding the role of capital، race، religion، and gender، Smith tries to unmask the very policy this discursive practice tries to hide. She attempts to expose multiculturalism as a kind of “micro-colonialism” or a new version of capitalist imperialism by casting light on contradictions inherent in it. However، this is complicated by the fact that Smith herself is by and large under the impact of liberal humanism which has affected multiculturalism in different ways.
    Keywords: Zadie Smith, The Autograph Man, Multiculturalist Discourse, Identity, Space, Imperialism
  • Ahad Mehrvand*, Amin Pourhasan Pages 149-166
    As a contemporary fiction writer، Bizhan Najdi is less appreciated despite the fact that his short stories are of significant depth and deserve close examination. Through the poetic language، “A Plant in Quarantine” creates a situation which provides a fertile ground to inspect the relation between past and present. A deep analysis of this relationship is the main focus of this paper. In this study، using the theories of Hegel، Foucault، and Hutcheon concerning Historical approach، and provided with the literary practice of Greenblatt and Montrose، the incidents and characters of the story are put into the intricate socio-historical context in which the writer lived، and then the active role of history is analyzed. The findings of the paper show that the unpleasant presence of the main character’s ancestral past is the cause of his predicaments. Such a reading of the story introduces history as an active agent of the present.
    Keywords: Bizhan Najdi, “A Plant in Quarantine”, Psoriasis, Lock, Olive, New, historicist, Presence of the Past
  • Elahe Sadat Hashemi*, Jaleh Kahnamoui Pour Pages 167-183
    Thematic Criticism is a kind of approach in literary criticism، which was innovated in the 1950s. It is regarded as the prelude of New Criticism. The founder of such a criticism is Gaston Bachelard. Bachelard investigates the unconscious images of the text which have formed out of the imaginary concept of the material. In Bachelard''s opinion، four elements make up man''s fantasy. In the present paper، considering Bachelard''s approach we tried to study two themes of ''water'' and ''fire'' in «Nocturnal Harmony for Wood Orchestra». In this novel، water is the symbol of Death and Life and fire shows images of death and destruction and also punishment. But there are some instances of showing death by water.
    Keywords: Nocturnal Harmony for Wood Orchestra, Thematic Criticism, Bashlar, Water, Fire, Death, Instinct of Death, Life