فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 23 (زمستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی جعفری* صفحه 9
    هدف
    هدف اصلی پژوهش، شناسایی و تعیین میزان امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، نیروی انسانی و چگونگی کاربرد فناوری جدید و مشکلات و موانع احتمالی آن در بخش مجموعه سازی و فهرست نویسی کتابخانه های مورد بررسی در پژوهش می باشد.
    روش پژوهش: روش مناسب برای انجام این تحقیق روش پیمایشی - توصیفی است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه می باشد که پرسشنامه به چندین نفر از اساتید و متخصصین رشته کتابداری ارائه شده تا در صورت عدم وجود روایی کلمات یا عباراتی که باعث بروز مشکل می شدند، حذف و اصلاحات صورت پذیرد. از این رو اعتبار پرسشنامه مشخص گردیده و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. یافته ها در دو قسمت توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفته است. قسمت توصیفی به وسیله جدول های توزیع فراوانی و رسم نمودار برای دریافت وضعیت موجود ارائه شده و در بخش استنباطی با استفاده از آزمون های آماری به روابط موجود بین متغیر ها و تعیین میزان معنی داری متغیر ها پرداخته شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیشترین امکانات سخت افزاری در کتابخانه ها شامل رایانه ها و چاپگر ها بوده، و بیشترین امکانات نرم افزاری موجود شامل نرم افزار جامع کتابخانه می باشد که 40 درصد از نرم افزار نوسا و 7/37 درصد از نرم افزار پارس آذرخش استفاده می کنند. در این میان استفاده از بخش فهرست نویسی نرم افزار (2/82 درصد) بیشترین میزان استفاده، و بخش سفارشات (2/2 درصد) کمترین میزان را داراست. 9/88 درصد کتابخانه ها فاقد وب سایت مستقل هستند و از امکانات وب سایت کتابخانه مرکزی جهت خدمات دهی به کاربران استفاده می کنند. علاوه بر کتاب، بیشترین منبع مورد استفاده جهت مجموعه سازی و فهرست نویسی، پایان نامه ها می باشند. جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی (9/48 درصد) و به همین میزان اطلاع یابی و جست وجو در اینترنت بیشترین حوزه هایی هستند که نسبت به سایر زمینه ها، کارکنان مجموعه سازی با آن آشنایی دارند. وب سایت های مربوط به کتابداری و سازماندهی با 22 کتابخانه (9/48 درصد) و ابزارهای جست وجو با 20 مورد (4/44 درصد) از مهم ترین امکانات اینترنتی هستند که بیشترین استفاده را برای انجام فرایند فهرست نویسی، در میان جامعه پژوهش دارند.
    نتیجه گیری
    در بخش مجموعه سازی کمبود اعتبار مالی و در بخش فهرست نویسی کمبود نیروی متخصص به طور معنی-داری، از مهم ترین مشکلات و موانع در استفاده از این فناوری ها است. دارا نبودن وب سایت مستقل در بیشتر کتابخانه های مورد نظر، و پیوسته نبودن چکیده پایان نامه ها از موارد مهمی هستند که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. عدم آشنایی کافی کارکنان کتابخانه های دانشگاه آزاد و کمبود نیروی متخصص در بخش مجموعه سازی منابع الکترونیکی و اینترنتی نیز از مشکلات عمده ای است که مانع از خدمات رسانی لازم به دانشجویان و اساتید دانشگاه ها می شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مجموعه سازی، سازماندهی، فهرست نویسی، کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه آزاد
  • امکان سنجی ایجاد خدمات مرجع الکترونیکی با دیدگاه کاربر محور / مطالعه موردی: کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
    هاجر زارعی*، مرضیه سکندری صفحه 23
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تعیین امکانات موجود، جهت ایجاد خدمات مرجع الکترونیکی در کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران با رویکرد کاربر محور انجام شده است.
    روش پژوهش: روش پژوهش، پیمایشی - توصیفی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان مقاطع (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)، کتابداران و مدیر کتابخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران است. ابزار گردآوری داده-ها پرسشنامه ای است که در دو بخش تهیه شد؛ بخش اول به نظر سنجی از کاربران، و بخش دوم به بررسی امکانات و توانایی های کتابخانه می پردازد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشان می دهد که 91% کاربران به اینترنت دسترسی دارند، آشنایی نسبتا مطلوبی با فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، و تمایل زیادی به دریافت خدمات مرجع الکترونیکی دارند. مهارت کتابداران در استفاده از فناوری اطلاعات و اشتیاق و علاقه به یادگیری، مهارت های لازم جهت ارائه خدمات مرجع الکترونیکی در سطح مناسبی قرار دارد. کتابخانه از بعد مالی و فنی (امکانات و تجهیزات) در وضعیت نامناسبی قرار دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت نامناسب بودجه، تجهیزات و فضای کتابخانه، علی رغم این که مهارت کارکنان و میزان اشتیاق و علاقه آنان به یادگیری مهارت های لازم جهت ارائه خدمات مرجع الکترونیکی، و هم چنین میزان آشنایی و استفاده کاربران از این خدمات در سطح متوسط رو به بالایی قرار دارد؛ از دیدگاه کارکنان و مدیر، کتابخانه قابلیت ارائه خدمات مرجع الکترونیکی را ندارد. با توجه به کاربردی بودن این تحقیق، کتابخانه می تواند از نتایج آن استفاده کند و با اختصاص بودجه ای مناسب برای ایجاد و توسعه این خدمات در کتابخانه، در جهت تامین رضایت کاربران گام بردارد.
    کلیدواژگان: خدمات مرجع، کتابخانه ها و مراجعان، کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه های الکترونیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، کتابخانه مرکزی
  • مژده سلاجقه*، گلاره خادمی کیا، فرزانه ذولعلی صفحه 35
    هدف
    هدف پژوهش بررسی رابطه ی هوش سازمانی کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر کرمان، با میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در این کتابخانه ها است.
    روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی، و ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه ی استاندارد هوش سازمانی آلبرخت و پرسشنامه ی محقق ساخته ی میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در کتابخانه ها بود. جامعه ی آماری شامل 65 نفر کتابداران کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر کرمان در سال 90 بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS15، در سطح آمار استنباطی (آزمون همبستگی Pearson) صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین هوش سازمانی و فناوری اطلاعات در کتابخانه های دانشگاه های دولتی در سطح (P<0/05) رابطه ی مثبت و معناداری وجود ندارد. ولی، بین مولفه های تمایل به تغییر و اتحاد و توافق با فناوری اطلاعات در سطح (P<0/05) رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    داشتن میزان تمایل به تغییر و اتحاد و توافق بالای کتابداران باعث افزایش میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در کتابخانه ها توسط کتابداران شده است، و یکی از اجزای اصلی استفاده از فناوری اطلاعات در کتابخانه ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، کتابخانه ها، هوش سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • علی صادق زاده وایقان*، محمدحسن زاده، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری صفحه 47
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی جریان اطلاعات در پژوهشکده های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی از دیدگاه پژوهشگران، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است.
    روش پژوهش: نوع پژوهش کاربردی و روش پژوهش پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل: 7 مرکز تحقیقاتی وابسته به «دانشگاه آزاد اسلامی» بودT که در هر مرکز معاونین پژوهشی، مدیران گروه های علمی، مدیران کتابخانه ها و اعضای هیات علمی پژوهشکده های وابسته به مراکز مذکور، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد و تعداد 25 پرسشنامه ارسال و تعداد 24 پرسشنامه (96 درصد) تکمیل شد.
    یافته ها
    در مرحله درونداد (گردآوری و استفاده از اطلاعات)، قالب های الکترونیکی بیشتر از قالب های چاپی، در مرحله پردازش (تولید و ذخیره اطلاعات)، قالب های چاپی بیشتر از قالب های الکترونیکی و در مرحله برونداد (اشاعه اطلاعات)، قالب های چاپی بیشتر از قالب های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. هم چنین پژوهشگران از منابع الکترونیکی بیشتر از منابع چاپی استفاده می کنند. ولی، در مرحله تولید و اشاعه این وضعیت بر عکس بوده و قالب چاپی بیشتر از الکترونیکی مورد تاکید پژوهشگران است.
    نتیجه گیری
    تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون آنوا نشان می دهد در استفاده از انواع مختلف قالب ها در هر سه مرحله درونداد، پردازش و برونداد اطلاعات در اکثر گزاره ها معنی دار نبوده و اختلاف کمی وجود دارد. وضعیت کلی جریان اطلاعات در پژوهشکده های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی حاکی از وضعیت قابل قبول در مرحله درونداد و ضعیف در مرحله پردازش دارد.
    کلیدواژگان: درونداد اطلاعات، پردازش اطلاعات، برونداد اطلاعات، جریان اطلاعات، مراکز تحقیقاتی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • اعظم قربانی فر*، موسی مجیدی صفحه 61
    هدف
    بررسی میزان استفاده قضات شهر تهران از منابع چاپی و الکترونیکی کتابخانه های قوه قضائیه، و یافتن دلایل و عوامل موثر بر استفاده قضات از این منابع در کتابخانه های مذکور.
    روش پژوهش: روش انجام این پژوهش پیمایشی توصیفی است. جامعه پ‍ژوهش 640 نفر، و حجم نمونه 220 نفر از قضات شهر تهران، و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد.
    یافته ها
    قضات به طور معنی داری (5/27 درصد) به منظور افزایش کیفیت شغلی از کتابخانه استفاده می کنند. 5/30 درصد افراد حجم نمونه از کتاب و 4/31 درصد از مجلات در هر ماه یک بار استفاده می کنند، و از منابع الکترونیکی و پایان نامه ها به طور معنی داری استفاده نمی کنند. 2/33 درصد از منابع الکترونیکی استفاده نمی کنند، 1/34 درصد از اینترنت هیچ استفاده ای نمی کنند، 4/31 درصد در هر سال یک بار از پایان نامه استفاده می کنند. هم چنین قضات از پایگاه های اطلاعاتی حقوقی به طور معنی داری در حد کم استفاده می کنند. مهم ترین دلایل عدم استفاده از منابع چاپی و الکترونیکی، عدم دسترسی، کمبود وقت و عدم اطلاع از وجود منابع می باشد. نتایج نشان می دهد که بین میزان استفاده قضات از منابع کتابخانه های قوه قضاییه و افزایش کیفیت شغلی رابطه معنی داری وجود دارد، بنابراین فرضیه این پژوهش تایید می شود.
    نتیجه گیری
    افزایش کیفیت شغلی مهم ترین عامل استفاده قضات از منابع کتابخانه می باشد. از نظر میزان استفاده کتاب و مجلات جایگاه نخست را در بین جامعه آماری دارد. میزان استفاده از منابع الکترونیکی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. مهم-ترین دلایل عدم استفاده از منابع کتابخانه های مذکور، کمبود و مجهز نبودن کتابخانه ها، آگاهی رسانی ضعیف کتابخانه های موجود، و از طرفی کمبود وقت قضات برای استفاده از منابع این کتابخانه ها می باشند.
    کلیدواژگان: قوه قضائیه، منابع چاپی، منابع الکترونیکی، قوه قضائیه، کتابخانه های قضایی، قاضیان ایران
  • سمانه نظرنوکنده*، محسن حاجی زین العابدینی، سودابه شاپوری صفحه 71
    هدف
    امکان سنجی ایجاد کتابخانه ملی کشاورزی ایران بر اساس دیدگاه و نظرات مدیران حوزه کشاورزی که به شناسایی اهداف، وظایف، ساختار، نظارت، امکانات و خدمات، مکان، نقش نیروی انسانی (کتابدار و متخصص موضوعی) و بخش-های مختلفی که برای ایجاد کتابخانه ملی کشاورزی در ایران لازم است پرداخته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر نوع پژوهش کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. و ابزار آن پرسشنامه است. روایی ابزار به کمک نظر متخصصان با استفاده از آلفای کورنباخ انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش 75 نفر بوده که شامل روسای مراکز تحقیقات کشاورزی و روسای دانشکده های کشاورزی است. در این مطالعه نمونه گیری صورت نگرفته و از روش سرشماری استفاده شده است. تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss16و به صورت تحلیل - توصیفی صورت گرفت.
    یافته ها
    از بین گویه های اهداف، گویه ارائه خدمات اطلاع رسانی سریع و به هنگام دانشجویان، اساتید، محققان و متخصصان رشته های مختلف علوم کشاورزی، از طریق ارتباط با بانک های اطلاعاتی کشاورزی و علوم وابسته کشور 6/98 درصد، و گویه ترویج و ارتقای سطح سواد و آگاهی کشاورزان 8/58 درصد، از بین گویه های وظایف، گویه گردآوری حفاظت ساماندهی و اشاعه اطلاعات مربوط به آثار مکتوب و غیر مکتوب در زمینه علوم کشاورزی و وابسته تولید شده در ایران 7/95 درصد، و گویه برگزاری گردهمایی ها و سمینارهای علمی و تخصصی در زمینه کشاورزی و علوم وابسته 2/47 درصد، از لحاظ ساختار گویه سازمان مستقل دولتی با 5/48 درصد، و گویه سازمان خصوصی با 6/38 درصد، از لحاظ تحت نظارت بودن گویه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با 9/42 درصد و گویه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با 6/35 درصد فراوانی را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که برای ایجاد کتابخانه ملی کشاورزی در ایران عوامل مختلفی از جمله اهداف، وظایف، امکانات، خدمات، نیروی انسانی و فضا از جمله مولفه هایی است که در ایجاد کتابخانه ملی کشاورزی ایران باید در نظر گرفنه شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه ملی کشاورزی ایران، کتابخانه ملی کشاورزی، کشاورزی ایران، کتابخانه ملی، مطالعات امکان سنجی، مدیران
  • یعقوب نوروزی*، حمید عربلو، آرزو مقصودی صفحه 89
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان ارائه خدمات کتابخانه مرکزی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با رویکرد بازاریابی و از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. در این پژوهش دو مولفه تنوع خدمات و حجم منابع اطلاعاتی و برنامه های ترویجی به عنوان دو مولفه بازاریابی مورد تاکید قرار گرفته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی است که به روش توصیفی - پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه به اجرا در آمده است. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای - تصادفی از بین جامعه آماری دانشجویان واحد علوم و تحقیقات نمونه ای با حجم 378 نفر انتخاب شد. فرضیه های آزمون با استفاده از آزمون t مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که کسب اطلاعات مورد نیاز و مرتبط با دروس دانشگاهی، شناسایی منابع تخصصی، روزآمد کردن اطلاعات تخصصی و حرفه ای مهم ترین دلیل مراجعه کنندگان بوده، و از پایان نامه ها و کتاب ها بیشتر از سایر منابع استفاده می کنند. کتابداران مهم ترین نقش را در ترویج برنامه های کتابخانه دارند، و استفاده از بروشور در نوبت بعدی قرار دارد. میزان مشارکت دانشجویان در انتخاب منابع اطلاعاتی نیز در حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین تنوع خدمات و حجم منابع اطلاعاتی با استفاده از کتابخانه رابطه معناداری وجود دارد. بین به کارگیری برنامه های ترویجی در کتابخانه و میزان ارائه خدمات کتابخانه ای نیز رابطه معنادار بوده و فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خدمات کتابخانه ای، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، بازاریابی، رضایتمندی
  • فریدون یزدانی* صفحه 101
    هدف
    هدف اساسی این پژوهش عبارت است از ساخت، اعتباریابی و پایاسازی آزمونی برای سنجش مهارت های سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه پیام نور.
    روش پژوهش: روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور استان همدان در سال تحصیلی 91-1390 تشکیل می دهند، که تعداد کل آنها 28530 نفر می شود. برای نمونه-گیری از شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایاستفاده شد، و بر این اساس تعداد 387 نفر آزمودنی از دو مرکز بر اساس فرمول نمونه گیری کرجسی و مورگان انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات لازم، مقیاسی به نام مقیاس سنجش سواد اطلاعاتی توسط محقق بر اساس معیارهای علمی و بر اساس طیف لیکرت ساخته شد. این مقیاس در برگیرنده ی 5 مولفه (مبتنی بر 5 استاندارد سواد اطلاعاتی) و 30 گویه است که آزمودنی باید آن را به شیوه خود - ارزیابی پاسخ دهد. برای مناسب سازی گویه های آن از توان افتراقی، و برای تعیین میزان روایی آن از روایی محتوایی، صوری و سازه (روایی همگرا و تحلیل عاملی) استفاده شد. بر این اساس، میزان همبستگی بین این آزمون و آزمون اصغرنیا (Asgharnia، 2009) در روایی همگرا 77/0 بوده است. هم چنین نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی مقدماتی (به روش تحلیل مولفه های اصلی) بر روی مقیاس به استخراج 6 عامل با یک واریانس تراکمی نزدیک 5/66% منجر می شود. به علاوه، نتیجه تحلیل عاملی تاییدی بر روی ابزار نیز منجر به استخراج 5 عامل با واریانس تراکمی حدود 63% می گردد. برای تعیین میزان پایایی آزمون به شیوه همسانی درونی نیز از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد، و بر این اساس میزان آلفای کرونباخ برای کل گویه ها عدد 94/0 به دست آمد.
    یافته ها
    در کل نتایج تحقیق نشان داد که مقیاس سنجش سواد اطلاعاتی، مقیاسی مناسب برای استفاده در سنجش سواد اطلاعاتی دانشجویان، در بافت نظام آموزش از دور است. علاوه بر این، نتیجه بررسی نشان داد که وضع سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه پیام نور در کل در حد نسبتا متوسطی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه ابزار معرفی شده در این پژوهش روا و پایا بوده است، پیشنهاد می شود از این ابزار برای سنجش سطح مهارت های سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه های پیام نور سایر استان ها نیز استفاده شود، تا از این راه بتوان با برنامه ریزی درست نسبت به رفع کم و کاستی های مهارت های آنان اقدام کرد. نتیجه دیگر پژوهش نشان داد که بین وضع موجود سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه پیام نور استان همدان و سطح مطلوب آن فاصله وجود دارد. پیشنهاد می شود مسئولین دانشگاه نسبت به برگزاری کلاس ها و کارگاه های سواد اطلاعاتی برای دانشجویان اقدام کنند. توصیه می شود درسی به عنوان مهارت های سواد اطلاعات پایه، برای دانشجویان مقطع کارشناسی در برنامه درسی تمامی رشته ها گنجانده شود تا دانشجویان با مهارت های لازم سواد اطلاعاتی از محیط دانشگاه فارغ التحصیل شوند، و بتوانند در محیط واقعی جامعه با در برداشتن این توانایی به حل مشکلات بپردازند.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، مقیاس سنجش سواد اطلاعاتی، روایی، پایایی، آموزش عالی، دانشجویان دانشگاه پیام نور
|
  • Hadi Jafari* Page 9
    Objective
    The current research surveys application of IT in acquisition and cataloguing of resources of central and faculty libraries of Azad Universities located in city of Tehran. The main objective of the research are, identify and determine the amount of hardware and software resources, manpower, and how to use new technology and possible obstacles in the collection and cataloging in the library of Azad University in city of Tehran. This research can also be applied to a study that aims to develop and promote the application of information technology and school libraries in Central University of Tehran.
    Methodology
    The method research is analytical survey. Instruments included a questionnaire that the reliability and validity of it has been confirmed. The statistical methods have been used in both the descriptive and inferential. The frequency distribution tables and charts describe the current situation provided for In the inferential statistical test to determine the relationships between variables and the variable has been significantly.
    Findings
    The findings of research showed in all central and faculty libraries of Azad Universities located in city of Tehran 77.2 % of employees have library education and 20.7% have non-library education. The most hardware facilities in libraries included computers and printers and the most software facilities in libraries included comprehensive library software which is 40% of Nosa software and 37.7% was Pars Azarakhsh soft ware among them in cataloguing used software (82.2%) and the use of them in order section is (2.2%) had the least percentage. 88.9% of libraries lacked independent website and they were using facility of the central library to demand service to users. Besides the book, the most resource being used for acquisition and cataloguing were the thesis. Searching in information centers (48.9) and for this reason searching in Internet was the most area for information gathering that the duty persons were more familiar with them. Using Internet in the field of selecting information resource had the first rank, ordering resources and selection of them stant in second place and information exchange among book keepers, contacting subjective experts and detection of electronic tools were in next places. Related web sites concerning book keeping and organizing of 22 libraries (48.9%) and search tools with 20 cases (44.4%) were among the most important facilities of Internet which had the most use of acquisition process among research community.
    Conclusion
    Totally, lack of funding and experts in cataloging were the most significant difficulties in using these technologies the major problems that hinder the provision of services to students and academics is required.
    Keywords: Information Technology, Acquisition, Organizing, Cataloguing, Central, Faculty Libraries of Azad Universities
  • Hajar Zarei*, Marziyeh Sekandari Page 23
    Objective
    the present study has been done to measure facilities to provide e-reference service in central library of Islamic Azad University – Research & Science branch – Tehran.
    Methodology
    the study method is survey – descriptive. The studied population includes the students of (BS, MS and Ph.D) degrees, librarians and library manager of Islamic Azad University – Research & Science branch – Tehran. Data collecting tool is the questionnaire provided in two sections: the first and second sections review polling user and library facilities and abilities respectively. The data have been analyzed by SPS application.
    Findings
    the data indicate 91% of the users can access to the internet, they are relatively familiar with information – communicative technology, and excessively tend to receive e-reference service. The librarians ability of using information technology and their interest in learning required skills to provide e-reference service would be considered acceptable. The library is in inappropriate situation financially and technically (facilities & equipment).
    Conclusion
    considering improper budget status, equipment and space of the library, personal's competency and their passion of learning required skills to provide e-reference service as well as user's knowledge of the service may be above intermediate level, from the personal and manager.s viewpoint, the library would be fail to provide e-reference service. Considering, this applied study the library can use the data and satisfy user by allocating valid budget to provide and develop the service.
    Keywords: Reference service_Libraries_readers_Academic Libraries_Electronic Libraries_Islamic Azad University – Research_Science branch_Central library
  • Mozdeh Salajeghe*, Gelareh Khademikia, Farzaneh Zolala Page 35
    Objective
    The research purpose is to investigate the relationship between Organizational Intelligence and usage rate of Information and Communication Technology in public universities librarians in Kerman.
    Methodology
    In this study, data was collected by standardized questionnaire of Albrecht Organizational Intelligence and researcher-developed questionnaire usage rate of Information and Communication Technology. Statistical community included 65 librarians of academic libraries in Kerman in 1391. Data was analyzed by SPSS15 and level of Pearson correlation.
    Findings
    Results show no significant relationship between Organizational Intelligence and Information Technology in level (P<0/05). But results show there is a significant relationship between components of inclination for change and union and compatibility with Information Technology in level (P<0/05).
    Conclusion
    To have the desirable level of inclination for change and union and compatibility between librarians is one of the basic components of Information Technology in libraries. It means that, high level of its two components leads to more usage of Information Technology in libraries.
    Keywords: Universities, Libraries, Organizational Intelligence, Information, Communication Technology
  • Ali Sadeghzadeh Vayghan *, Mohammad Hassanzadeh, Fahimeh Babalhavaeji, Nadjla Harriri Page 47
    Objective
    This study aims to identify the flow of information in the research Institutes of Islamic Azad University from the perspective of researchers, conducted using a researcher- made questionnaire.
    Methodology
    The methodology of research was survey method. The population of the study consisted of 7 research institutes affiliated to Islamic Azad University includes research assistants, heads of scientific groups, library administrators and faculty members as members of study population. 25 questionnaires had been sent and 24 questionnaires (96 percent) had been returned.
    Findings
    The results showed that in the input stage (collecting and using information), electronic forms more than printed formats and in the processing stage (production and storage of information), printed forms more than electronic formats and in the output stage (dissemination of information), printed forms more than electronic formats are used. Further. The researchers use electronic resources more than print sources, but this situation is reversed in the production and dissemination stage and the printed format are used more than electronic formats.
    Conclusion
    analysis using ANOVA showed that the difference between use of different types of formats in three stages: input, processing and output, in the most items, were not significant and little difference has been. The overall status of the information flow is acceptable in input stage and poor in the processing step.
    Keywords: Data input, data processing, data output, information flow, research Institutes, Islamic Azad University
  • Azam Ghorbanifar*, Mousa Majidi Page 61
    Objective
    The Purpose of this Survey is to analyze the rate of the usage of Judges from electronic and printed sources in Tehran Judiciary Libraries. It is intending to find the reasons and effective factors of Judges usage in these Libraries.
    Methodology
    The method used is a kind of descriptive through gathering device of data, questionnaire is used, and 220 Tehran Judges have been surveyed. The analysis of data was done by statistical software spss.
    Findings
    Judges use the libraries significantly (R =0.05) to increase and improve the quality of their jobs and knowledge. 30.5% of them use books and 31.4% use magazines only once a month. Results indicates that They don’t use thesis and electronic sources, they also use law data bases very little. 61.4% of them gain their needful information by referring to the books available in offices. Using internet, purchasing book, subscribing special low journal are other ways of having access to the information. The main reasons of the shortage of printed and electronic sources are inaccessibility, the lack of time and lake of knowledge about resources.Consequently, there is a relation between the rate of the usage of Judges and improving the quality of their jobs. So the hypothesis of research is approved.
    Conclusion
    based on the findings in this Survey, Judges need to use libraries more in order to improve the quality of their jobs. using books and journals are in the first place among the statistical community, but unfortunately using Electronic sources are not in an ideal situation. shortage of Libraries, lack of hardware and soft ware equipments, not being informed enough by available libraries and also lack of time are the main reasons. To improve this situation some suggestions have been offered.
    Keywords: Judiciary, printed sources, Judiciary, electronic sources, Judiciary, Libraries, Libraries of The Judiciary, Judges, Iran, Library, users, education
  • Samaneh Nazarnokandeh*, Mohsen Hajizeinolabedini, Sudabeh Shapoori Page 71
    Objective
    The purpose of this study is to identify feasibility invention of agricultural national library (ANL) in Republic of Islamic of Iran; a case study of manager opinions in agriculture field.
    Methodology
    The research method used was a descriptive and a questionnaire was used to gather data. The statistical population of this study included 75 persons that 41 persons of them were manager directors of agricultural faculties in governmental universities and 34 persons of them were manager directors of agricultural research centers related to agricultural education and research organization. Data was gathered through a questionnaire and its validity was confirmed by a panel of experts in the field of information and agricultural extension and education. Instrument reliability was estimated by calculating Cronbach alpha coefficient.
    Findings
    The finding of this study showed that quick and update information services to students, faculty members, researchers and agricultural specialists through relation with agricultural information databases and other dependent sciences as one of the goals of ANL 98/6% and Agricultural extension and increasing of farmers awareness and literacy level have got 58/8% and Gathering, protecting, organizing and information dissemination related to written and unwritten works about agricultural sciences other sciences as a part of library duties,, have got 95/7% and performance meeting, scientific and special seminars on agriculture and related sciences have got 47/2% As view point of structure style, independent governmental organization have got 48/5% and As view point a private organization have got38/6%. As view point of organization dependent to MSRT have got 42/9% and MCIG have got35/6%.
    Conclusions
    Results showed that for establishment the National Agricultural Library in Iran must be considered number of factors, including objectives, functions, facilities, services, manpower.
    Keywords: Iran agricultural national library, agricultural national library, Iran agriculture, National library, Feasibility study
  • Yaghob Nororzi*, Hamid Arablo, Arezo Maghsoudi Page 89
    Objective
    The purpose of this study was to evaluate the library services of Islamic Azad University, Science and Research Branch, with a marketing approach. In this study, two principles of the variety 4P's is emphasized: 1. Promotion 2. Products.
    Methodology
    An applied and descriptive study was used. In this survey a questionnaire has been carried out and stratified random sampling of students in Science and Research population was 378 and hypotheses ware examined.
    Findings
    Findings indicate that the required information, and related academic courses, identifies sources of professional, technical and professional updating of information were the most reasons for visitors and they used mostly theses and books. Librarians had the most important role in promoting library programs and using brochure was in second place. Participation rate of students in selection of information resources was moderate.
    Results
    Result show that there were a significant relationship between using the library services and information resources There also a relationship between services promotion program services and the extension of library services are presented.The research hypotheses were confirmed.
    Keywords: Library services, academic libraries, Islamic Azad University, Science, Research branch, Marketing, Satisfactions
  • Fereidoon Yazdani* Page 101
    Objective
    the general aim of this research was to make a reliable and valid test for assessing the students’ information literacy at Payame-Noor University.
    Methodology
    the method of this research was descriptive (survey) research, and statistical population of it included all students that enrolled in all branches of Payam-Noor University of Hamedan province. The total number of those were 28530 people. For sampling ofpopulation, a cluster sampling method was used. On the basis of this method, the 387 subjects were selected. For gathering of dada a research-made questionnaire was used. This questionnaire has made based on the Likert scale (very high, high, moderate, low, and very low). The component of scale (questionnaire) included 5 standard competency of ACRL. The questionnaire included 30 items in the form of self-report statements. For becoming suitable of items, the discriminative power method was used and formal, content and constructive (convergent validity and factor analysis) methods were used for validating of it. Based on the convergent validity, the correlation coefficient between my questionnaire and Asgharnia’s Questionnaire (2009) was 0.77. Also, results of explanatory factor analysis on the items of questionnaire lead to extraction of 6 factors with a total cumulative variance explained nearly 66/5%. Also, on the basis of confirmatory factor analysis, the 5 factors with a total cumulative variance explained nearly 63%, were extracted. For making items reliable, the Cronbach’s alpha was used (α=0.94).
    Findings
    in general, results show that the research-made scale (information literacy questionnaire) is a suitable and reliable instrument for assessing the information literacy of distance learner. Also, other result of research shows that the level of students’ information literacy skills at Payam-e-Noor University is moderate.
    Conclusion
    one of the results of this study was that the instrument (scale) is valid & reliable, so using this scale is proposed for assessing of Students’ Information Literacy at other branches of Payam-e-Noor University. Another result of research was that level of students’ information literacy in PNU isn’t desirable and there is a gap between status quo and desirable situation; therefore some interventions (such as: formal and informal instruction) for rising of students’ information literacy is proposed.
    Keywords: Information literacy, the scale of information literacy skills, validity, reliability, higher education, students of Paya