فهرست مطالب

Auditory and Vestibular Research
Volume:23 Issue: 3, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده زهره ضیاءتبار احمدی*، نورالدین نخستین انصاری، حسن عشایری صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    تحقیقات مختلف در کودکان سالم و کودکان دچار اختلال زبانی دوران رشد، رابطه بین زبان و رشد نظریه ذهن را نشان داده اند. اما بین نویسندگان، درباره نقش جنبه های زبانی نظیر واژگان، معنی شناسی، نحو و کاربردشناسی در رشد نظریه ذهن، توافق نظر وجود ندارد. هدف این مطالعه، مرور شواهد موجود درباره رابطه بین حیطه های مختلف زبان و رشد نظریه ذهن، در کودکان دچار اختلال زبانی دوران رشد و طبیعی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری، مقالات چاپ شده فارسی و انگلیسی زبان در پایگاه های مختلف مانند Pubmed، Cochreane Library، Proquest، Springer، Ebsco، Science Direct، Magiran و SID از 1995 تا 2012 جستجو شدند. واژگان کلیدی جستجو شده شامل نظریه ذهن، زبان، نحو، متمم های نحوی، واژگان، معنی شناسی و کاربردشناسی بود. مقالات مرتبط با اهداف این مطالعه، انتخاب و بررسی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که زبان مهم ترین عامل و پیش نیاز رشد نظریه ذهن است. علی رغم موثر بودن جنبه های واژگان، معنی شناسی، کاربرد و کل زبان، اکثریت پژوهش ها به نقش جملات با متمم های نحوی، همراه با افعال ذهنی یا ارتباطی، در رشد نظریه ذهن کودکان طبیعی و مبتلا به اختلال زبان تاکید داشتند. از آنجا که جملات با متمم های نحوی پیش نیازی ضروری برای رشد نظریه ذهن به ویژه مفهوم باور غلط است؛ از این رو، پیش بینی می شود که تمرکز روی آموزش این نوع ساختارها در درمان کودکان دچار انواع اختلالات زبانی، می تواند هم بر رشد پیچیدگی زبان و هم بر رشد نظریه ذهن آنها اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، زبان، نحو، متمم های نحوی
  • محسن احدی، اکرم پوربخت*، امیرهمایون جعفری، زهرا شیرژیان، امیرسالار جعفرپیشه صفحات 13-21
    زمینه و هدف
    پاسخ های شنوایی ساقه مغز برانگیخته با گفتار در ارزیابی رمزگشایی تحت قشری محرک های گفتاری در زبان انگلیسی به کار رفته اند. این پردازش ها متاثر از تجربیات و زمینه زبانی است. با در نظر گرفتن تفاوت های اکوستیکی خاص هر زبان، هدف از انجام این مطالعه به دست آوردن مقادیر هنجار پاسخ در بزرگسالان فارسی زبان بود.
    روش بررسی
    در 48 فرد بزرگسال هنجار (25 زن و 23 مرد) با میانگین سنی 7/22 و انحراف معیار 05/2 سال، پاسخ شنوایی ساقه مغز به هجای گفتاری /da/ از گوش راست ثبت شد. پس از شناسایی اجزای بخش آغازین، گذر از همخوان به واکه، بخش پریودیک و پاسخ به خاتمه محرک، این مولفه ها در دو بازه زمانی و فرکانسی مورد تحلیل قرار گرفت و با مقادیر هنجار 95 درصد اطمینان در محدوده سنی 28-18 سال مقایسه شد.
    یافته ها
    پاسخ به هجای گفتاری /da/ در تمامی افراد بزرگسال فارسی زبان مورد مطالعه قابل ثبت بود و مولفه های اصلی پاسخ هم پوشانی بالایی با مقادیر منتشر شده در زبان انگلیسی داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه مقادیر هنجار پاسخ های برانگیخته شنوایی ساقه مغز به هجای گفتاری در بزرگسالان فارسی زبان را ارائه کرده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد روش پیشنهادی انجام آزمون و مهم تر از آن، شیوه امتیازدهی بر مبنای اطلاعات هنجار به دست آمده در زبان انگلیسی را می توان در افراد فارسی زبان نیز بدون جایگزین کردن هجای ساختگی /da/ اصلی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رمزگشایی گفتار، پاسخ های شنوایی ساقه مغز، پردازش مرکزی شنوایی
  • ناهید جلیله وند*، محمد کمالی، مهدیه توکلی، زهره محمودی، منصور امیری، شهرام هادوی، مهنا جوانبخت صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    طی رشد گفتار، کاهش خوشه یکی از فرآیندهای واجی معمول در گفتار کودکان است. کودکان توانایی تولید برخی از خوشه ها را از دو سالگی شروع می کنند اما توانایی در تولید انواع خوشه ها تا نه سالگی ادامه می یابد. هدف این مطالعه بررسی توانایی کودکان فارسی زبان در تولید خوشه در کلمات تک هجایی با ساختار CVCC است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی مقایسه ای، 200 کودک طبیعی سه تا شش ساله فارسی زبان از مهدهای کودک شهر تهران برای تولید 19 خوشه حاوی هم خوان های سایشی، سایشی انسدادی، انسدادی، روان و خیشومی در 38 کلمه تک هجایی با ساختار CVCC مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص روایی محتوایی کلمات بالاتر از 80/0 و ضریب آلفای کرونباخ برای دو نیمه 91/0 بود.
    یافته ها
    بیش از 75 درصد از کودکان سه ساله توانایی تولید خوشه های /rs/، /xm/، /xl/ و /bz/ را داشتند. متغیر سن با متغیر امتیاز تولید درست کلمات همبستگی مثبت داشت(p=0/001) و با متغیر تعداد کلمات دارای فرایند کاهش خوشه همبستگی منفی داشت(p=0/001).
    نتیجه گیری
    کودکان طبیعی سه ساله فارسی زبان در تولید کلمات دارای خوشه دو هم خوانی، ممکن است فرآیند کاهش خوشه به کار ببرند اما این فرایند با افزایش سن کاهش می یابد به طوری که اغلب کودکان شش ساله توانایی تولید خوشه های دو هم خوان را دارا هستند. جایگاه تولید هم خوان ها، بیش از شیوه تولید آنها در تولید درست خوشه دو هم خوانی نقش دارد.
    کلیدواژگان: کلمات تک هجایی، خوشه دو همخوانی، فرایند کاهش خوشه، رشد واجی، کودکان سه تا شش ساله طبیعی فارسی زبان
  • سهیلا شایان مهر، جمیله فتاحی*، سیدعلی اکبر طاهایی، شهره جلایی صفحات 30-38
    زمینه و هدف
    تعداد رقیب های ممکن برای هر کلمه که ابتدای آنها با هم مشابه است «عدد کوهورت» نام دارد. علی رغم اهمیت تعداد و ویژگی های رقیب ها در شناسایی کلمه، در هیچ یک از آزمون های ساخته شده برای زبان فارسی عامل عدد کوهورت در انتخاب کلمه در نظر گرفته نشده است. هدف مطالعه کنونی، معرفی نقش عدد کوهورت در شناخت کلمه و سپس محاسبه عدد کوهورت برای کلمات دوهجایی پربسامد زبان فارسی بود.
    روش بررسی
    پس از تهیه پیکره واژه های پر بسامد زبان فارسی و استخراج کلمات دوهجایی آنها، عدد کوهورت هر یک از کلمه های دوهجایی از فرهنگ فارسی عمید محاسبه شد. به این ترتیب یک فهرست کامل از کلمات دوهجایی پر بسامد مشتمل بر 4121 واژه به همراه مقدار کوهورت برای هر یک از کلمات به دست آمد.
    یافته ها
    مقادیر کوهورت کلمات محدوده ای از صفر تا 87 را شامل شدند. نیمی از کلمات مورد بررسی عدد کوهورت بالای 14 و نیمی عدد کوهورت زیر 14 داشتند.
    نتیجه گیری
    عدد کوهورت بر سرعت و دقت تصمیم گیری درکی کلمه تاثیر دارد. کلمات فارسی از نظر متغیر کوهورت وزن یکسانی ندارند. از این رو برای طراحی مواد آزمونی کنترل شده تر در ساخت انواع مختلف آزمون های شنوایی، می توان عامل عدد کوهورت را نیز در کنار سایر عوامل موثر در نظر داشت.
    کلیدواژگان: درک گفتار، شناخت کلمه، مدل کوهورت شناخت کلمه، عدد کوهورت، زبان فارسی
  • محمد رستمی، سید جلال یونسی، گیتا موللی*، داریوش فرهود، اکبر بیگلریان صفحات 39-45
    زمینه و هدف
    آسیب شنوایی می تواند کیفیت زندگی نوجوانان کم شنوا را تحت تاثیر قرار دهد و به انزوای اجتماعی و افسردگی منجر شود پژوهش حاضر درصدد بررسی اثربخشی مشاوره توانبخشی مبتنی بر آموزش گروهی مهارت های مثبت اندیشی بر افزایش شادکامی کم شنوایان دختر و پسر بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع تجربی بوده و در آن از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه شاهد استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان آموزشگاه های دخترانه و پسرانه کم شنوایان مقاطع دبیرستان، جنوب تهران در سال تحصیلی 1392-1391 بود، از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای، 48 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد 12 نفری برای پسران و دختران، گمارده شدند. گروه های مورد به مدت هشت جلسه 45 دقیقه ای به مدت دو روز در هفته تحت آموزش مهارت های مثبت اندیشی قرار گرفتند. نمره پرسش نامه شادکامی آکسفورد قبل و بعد از مداخله مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر افزایش شادکامی کم شنوایان تاثیر معنی داری دارد(p<0/01) همچنین متوسط نمره شادکامی در دو گروه دختران و پسران تفاوت معنی داری با یکدیگر مشاهده شد(p<0/01).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که آموزش مهارت های مثبت اندیشی موجب افزایش نمره شادکامی نوجوانان کم شنوا می شود. بنابراین می توان روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر را روش مناسبی برای مداخلات روانی تربیتی و مشاوره ای و درمانی در نوجوانان کم شنوا قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: توانبخشی روانی، مهارت های مثبت اندیشی، نوجوانان کم شنوا، شادکامی
  • محسن شکوهی یکتا، صلاح الدین لطفی*، رضا رستمی، علی اکبر ارجمندنیا، نگین معتمد یگانه، علی شریفی صفحات 46-56
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات دانش آموزان نارساخوان ضعف آنها در پردازش شنیداری، دیداری و حافظه فعال آواشناختی و دیداری فضایی است. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه تمرین رایانه ای شناختی بر عملکرد حافظه فعال دانش آموزان نارساخوان بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای و تجربی با دو گروه ناهمسان همراه پیش آزمون پس آزمون با گروه شاهد بود. نمونه گیری در دسترس شامل 25 دانش آموز نارساخوان دبستانی 12-7 سال که به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری مورد، دریافت کننده 30 جلسه تمرین های ناوابسته به زبان برنامه مداخله BrainWare Safari و 10 نفری شاهد قرار گرفتند. مجموعه آزمون های حافظه فعال کودکان و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) برای هر دو گروه در پیش آزمون پس آزمون اجرا شد. روش تحلیل کواریانس چندمتغیری، تک متغیری و بررسی اندازه اثر در تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بیانگر تفاوت گروه ها در حافظه فعال دیداری فضایی بود(p<0/001). همچنین تفاوت گروه ها در دو خرده آزمون یادآوری مستقیم مکعب ها و یادآوری معکوس مکعب ها معنی دار بود(p<0/01) و در حافظه مازها این تفاوت معنی دار نبود(p>0/01). نتایج آزمون خواندن و نارساخوانی نشان داد که تفاوت معنی داری در هیچ یک از خرده آزمون ها وجود ندارد(p>0/05)، اما نتایج بررسی اندازه اثر آنها بیانگر تاثیرات مداخله در شش مورد از خرده آزمون ها بود.
    نتیجه گیری
    برنامه تمرین رایانه ای شناختی BrainWare Safari، موجب بهبودی عملکرد حافظه فعال دیداری فضایی دانش آموزان نارساخوان می شود و همچنین این برنامه بر برخی ویژگی های عملکرد خواندن تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: تمرین شناختی، حافظه فعال، اختلال یادگیری، نارساخوانی
  • گلنوش گلمحمدی، طلیعه ظریفیان*، عباس پور شهباز، طاهره سیما شیرازی، اکبر بیگلریان، فرهاد سخایی صفحات 57-64
    زمینه و هدف
    شیوه ذخیره سازی و سازماندهی کلمات از نظر واجی در دوران رشد تغییر می کند. از این رو، بیشتر پژوهشگران در رابطه با این مسئله که توانایی های بازنمایی واجی در طی زمان تکامل می یابند، اتفاق نظر دارند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت بازنمایی های واجی در دختران و پسران بهنجار فارسی زبان انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی توصیفی تحلیلی، کیفیت بازنمایی های واجی 240 کودک هنجار 54 تا 77 ماه بررسی شد. نمونه های مورد مطالعه به شیوه تصادفی ساده از مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی شهر اراک انتخاب شدند. آزمون کیفیت بازنمایی واجی با استفاده از ابزار محقق ساخته انجام شد.
    یافته ها
    بین امتیاز آزمون کیفیت بازنمایی واجی در گروه های سنی مختلف تفاوت معنی دار وجود داشت(p<0/01)، به طوری که آزمودنی های 54 تا 59 ماهه و 72 تا 77 ماهه به ترتیب کمترین و بیشترین امتیاز را داشتند. تفاوت میانگین امتیاز آزمون در گروه 54 تا 59 ماهه با گروه 66 تا 71 ماهه و گروه 66 تا 71 ماهه با گروه 72 تا 77 ماهه تفاوت معنی دار نداشت و در بقیه گروه ها تفاوت امتیاز آزمون معنی دار بود(p<0/001). در همه گروه های هجایی (کلمات دو، سه و چهار هجایی) کودکان بزرگ تر عملکرد بهتری داشتند. میانگین امتیاز آزمون کیفیت بازنمایی واجی دو گروه پسر و دختر در هیچ یک از گروه های سنی تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با افزایش سن عملکرد آزمونی ها در آزمون کیفیت بازنمایی واجی بهتر می شود و جنس روی کیفیت بازنمایی های واجی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: بازنمایی واجی، کیفیت بازنمایی واجی، سازماندهی دوباره واژگانی، کودکان، زبان فارسی
  • نازیلا سالاری مجد، سیده مریم خدامی*، میشل درینان، محمد کمالی، یونس امیری شوکی، نادر فلاحیان صفحات 65-74
    زمینه و هدف
    ارزیابی شنیداری ادراکی یک روش اصلی در شناسایی اختلال صوت و سنجش میزان پیشرفت درمان است. با این وجود، مطالعات داخلی معدودی به موضوع ارزیابی شنیداری ادراکی صوت پرداخته اند. هدف مطالعه حاضر تدوین، بررسی روایی نسخه فارسی نیمرخ ارزیابی توافقی شنیداری ادراکی صو ت (اتشا) و پایایی ارزیاب ها با استفاده از این نیمرخ بود.
    روش بررسی
    روایی محتوایی کیفی نیمرخ با استفاده از آرای 9 آسیب شناس گفتار و زبان متخصص در زمینه صوت و اختلالات آن و یک زبان شناس از طریق پرسش نامه به دست آمد. برای بررسی پایایی، نمونه های صوتی 40 بزرگسال 20 تا 45 ساله دچار اختلال صوت با منشا عصب زاد و اختلال عملکردی با و بدون ضایعه فیزیکی در حنجره و 10 بزرگسال با همان محدوده سنی دارای صوت بهنجار ضبط شد. نمونه های صوتی حاوی کشش واکه و خواندن شش جمله نیمرخ اتشا بود. پایایی درونی با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ارزیاب ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از روایی محتوایی کیفی منجر به تدوین یک نیمرخ توافقی برای ارزیابی شنیداری ادراکی صوت شد. ثبات درونی نیمرخ براساس ضریب آلفای کرونباخ 95/0 بود. زمانی که نمره دهی نیمرخ دوبار توسط یک نفر انجام شد، ضریب همبستگی پیرسون بین 86/0 برای شدت کلی اختلال تا 42/0 برای زیروبمی بود(p<0/05). هنگامی که ارزیابی کنندگان دو فرد متفاوت بودند، ضریب همبستگی پیرسون بین 85/0 برای شدت کلی اختلال تا 32/0 برای زیروبمی بود(p<0/05).
    نتیجه گیری
    اتشا یک نیمرخ روا و پایا برای ارزیابی شنیداری ادراکی صوت در بزرگسالان در زبان فارسی است.
    کلیدواژگان: نیمرخ ارزیابی توافقی شنیداری، ادراکی صوت، ارزیابی صوت، روایی، پایایی ارزیاب ها
  • مینو کریمی، محمد ابراهیم مهدوی زفرقندی*، هما زرین کوب، مژده صفوی، سید مهدی طباطبایی صفحات 75-81
    زمینه و هدف
    مشخص نیست که در صورت ثبت الکتروکوکلئوگرافی با الکترود خارج صماخی و تحریک گوش با محرک چیرپ امکان ثبت و مشخصات پتانسیل تجمعی به عنوان جزء لازم برای محاسبه نسبت پتانسیل تجمعی به پتانسیل عمل چگونه متاثر می شود. این مطالعه با هدف مقایسه مشخصات این دو پتانسیل در پاسخ به محرک های کلیک و چیرپ در افراد با شنوایی هنجار انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر با ثبت پتانسیل تجمعی و عمل در پاسخ به کلیک و چیرپ در سطح شدت 90 دسی بل nHL روی گوش راست 16 نفر شامل هشت مرد و هشت زن با میانگین سنی 7/26 و انحراف معیار 5/2 سال و آستانه شنوایی هنجار کوچک تر یا مساوی 15 دسی بل در فرکانس های 8000-250 هرتز انجام شد. دامنه، زمان نهفتگی، دیرش و سطح زیر منحنی پتانسیل ها و نسبت دامنه و میزان نسبت دو پتانسیل اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    از بین مشخصات اندازه گیری شده، میانگین دامنه پتانسیل عمل در پاسخ به چیرپ 41/0 میکروولت با انحراف معیار 26/0 به طور معنی داری از میانگین دامنه آن در پاسخ به کلیک (6/0 میکروولت و انحراف معیار 29/0) کمتر بود(p<0/005). همچنین پتانسیل تجمعی با چیرپ در 7/68 درصد موارد دیده شد در حالی که با کلیک در 100 درصد موارد قابل ثبت بود.
    نتیجه گیری
    به کارگیری چیرپ در سطح شدت بالا به جای کلیک در الکتروکوکلئوگرافی افراد با شنوایی هنجار مزیتی به همراه ندارد. ضمن این که چیرپ دامنه پتانسیل عمل را در مقایسه با کلیک کاهش می دهد. کوچک بودن دامنه پتانسیل تجمعی به عنوان یکی از مشکلات الکتروکوکلئوگرافی با الکترود خارج صماخی با ارائه چیرپ قابل برطرف شدن نیست.
    کلیدواژگان: الکتروکوکلئوگرافی، پتانسیل تجمعی، پتانسیل عمل، چیرپ، کلیک
  • فریده نظرزاده*، نجمه فضلعلی، نفیسه مظفری، علی مشهدی صفحات 82-89
    زمینه و هدف
    توانایی درک این موضوع که دیگران واجد حالات ذهنی هستند که می تواند با حالات ذهنی خود فرد یا واقعیت متفاوت باشد، نظریه ذهن نامیده می شود. این مطالعه با هدف بررسی نظریه ذهن و رابطه آن با کنش های اجرایی در کودکان سالم، ناشنوا و کاشت حلزون شده صورت گرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر سالم، ناشنوا و کاشت حلزون شده شهر مشهد تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 30 نفر از کودکان در گروه سنی 12-8 سال انتخاب شدند. برای اندازه گیری تئوری ذهن از مقیاس 38 آیتمی نظریه ذهن و برای سنجش کنش های اجرایی از آزمون عصب روان شناختی و شخصیتی کولیج استفاده شد. داده ها با استفاده از همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون کروسکال والیس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین سه گروه در نمره نظریه ذهن و در خرده مقیاس کنش های اجرایی وجود دارد. بین گروه سالم و ناشنوا(p=0/01) و همچنین بین گروه ناشنوا و کاشت حلزونی(p=0/01) در متغیر برنامه ریزی تفاوت معنی داری وجود دارد. اما بین نظریه ذهن و کنش های اجرایی به طور کلی و بین نظریه ذهن با هر یک از خرده مقیاس کنش های اجرایی در این سه گروه همبستگی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    براساس این یافته ها، کودکان ناشنوا و کاشت حلزون در زمینه نظریه ذهن و کنش های اجرایی در مقایسه با کودکان سالم عملکرد ضعیف تری دارند.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کنش های اجرایی، ناشنوا، کاشت حلزون
|
  • Seyyede Zohreh Ziatabar Ahmadi *, Noureddin Nakhostin Ansari, Hasan Ashayeri Pages 1-12
    Background And Aim
    The different studies in normal children and those with developmental language disorders showed the relationship between language and development of theory of mind (ToM). But, there is not agreement between authors about role of language aspects (lexicon, semantic, syntax, and pragmatics) in development of theory of mind. The aim of this review article was the study of relationship of aspects of language and development of theory of mind in normal children and those with developmental language disorder.
    Methods
    This study was a narrative review. The Persian and English published articles during 1995 to 2012 were searched from different websites [Cochreane library, Proquest, Springer, Ebsco, Sciencedirect, PubMed, Magiran and Scientific Information Database (SID)]. Keywords included theory of mind, language, syntax, syntactic complement, semantic, lexicon and pragmatics. Then, the titles and abstracts of the related articles about relationship between language and theory of mind were selected and studied.
    Conclusion
    The language is the most important factor and predictor of theory-of-mind development. Although, lexicon, semantics, pragmatics and general language were important in development of theory of mind, but most of the articles had stressed the role of syntactic complements (sentences with mental or communicative verbs) in its development in normal children and children with developmental language disorders. As syntactic complements are necessary prerequisites for development of theory of mind, particularly for false belief concept, it is predicted that focus on training these aspects in children with developmental language disorders can influence on both theory of mind development and language complexity.
    Keywords: Theory of mind, language, syntax, children
  • Mohsen Ahadi, Akram Pourbakht*, Amir Homayoun Jafari, Zahra Shirjian, Amir Salar Jafarpisheh Pages 13-21
    Background And Aim
    Speech-evoked auditory brainstem responses were used in the assessment of subcortical encoding of the speech stimuli in the English language. These processes are affected by language background and experiences. Considering the language specific acoustic differences, the aim of current study was establishing the response norms in adult Persian-speakers and comparing the encoding of the speech syllable /da/ between Persian and English languages.
    Methods
    Auditory brainstem responses to speech syllable /da/ in the right ear, gained from 48 normal adults (25 women and 23 men) with the mean age of 22.70 with SD 2.05 years were recorded. After characterizing the onset elements, transition from consonant to vowel, the periodic portion and offset of response, the Persian dataset were compared with 95% confidence interval norms in the age range of 18-28 years.
    Results
    The response to speech syllable /da/ was successfully recorded in all of the subjects and main features of response were highly overlapped with published English norms.
    Conclusion
    Normative values for speech-evoked auditory brainstem responses in adult Persian speakers are presented in the current survey. Our findings suggest that the recommended procedure and more importantly, the scoring method based on English norms can be used in Persian speakers without replacing the original synthetic vowel /da/.
    Keywords: Speech encoding, auditory brainstem responses, central auditory processing
  • Nahid Jalilevand *, Mohammad Kamali, Mahdiye Tavakoli, Zohre Mahmudi, Mansur Amiri, Shahram Hadavi, Mohanna Javanbaxt Pages 22-29
    Background And Aim
    During speech development in normal children, cluster reduction is one of the natural phonological processes. Children begin to produce some consonant clusters from the age of 2 years but ability to produce all consonant clusters continues up to 9. The main objective of this investigation was assessing the ability of Persian-speaking children in production of consonant clusters in mono-syllable CVCC words.
    Methods
    In this cross-sectional and comparative study, production of 19 clusters with stop, fricative, affricate, nasal, and glide consonants in 38 words were tested in 200 Persian-speaking children at the age of 3 to 6 years in kindergartens of Tehran, Iran. Content validity indexes of 38 words were above 0.80 and Cronbach’s alpha of split half was 0.91.
    Results
    More than 75% of 3-years-old children were able to produce /xl/, /bz/, /rs/, and /xm/ clusters. Age was positively correlated with correct production scores of words (p=0.001) and was negatively correlated with cluster reduction scores (p=0.001).
    Conclusion
    Three-years-old normal Persian-speaking children may use cluster reduction in words with consonant clusters but this phonological process decreased by increasing of age; so, most of the 6-years-old children could produce consonant clusters correctly. Place of articulation more than manner of articulation affect on correct production of consonant clusters.
    Keywords: Mono syllable words, consonant cluster, cluster reduction, phonological development, children, Persian
  • Soheila Shayanmehr, Jamileh Fatahi *, Seyed Aliakbar Tahaie, Shohreh Jalaie Pages 30-38
    Background And Aim
    Setting of candidates for a word with similar beginnings is known as the Cohort size. Despite the importance of the number and properties of candidates in word recognition, so far, in none of the tests made for Persian language, the Cohort size is considered. The purpose of current study was the introduction of importance of Cohort size in word recognition and calculation of Cohort size for the list of Persian high-frequency spondee words.
    Methods
    The spondee words extracted from high-frequency Persian word store. Then, total spondee words with same first syllable in Amid Persian dictionary recorded and Cohort size calculated for each spondee word. Thus, the list of high-frequency spondee words with their Cohort size composed of 4121 words obtained.
    Results
    The Cohort sizes of word had a wide range from 0 to 87. In the half of the words, the Cohort sizes were less than 14 and in the rest were more than it.
    Conclusion
    The Cohort size affects the time course and precision of decision making about words. Persian words are not equal in Cohort size. For having more controlled test materials to develop and design different types of auditory tests, it is possible to consider the Cohort size of words along other effective factors.
    Keywords: Speech perception, word recognition, Cohort model of word recognition, Cohort size, Persian language
  • Mohammad Rostami, Seyed Jalal Younesi, Guita Movallali *, Driush Farhood, Akbar Biglarian Pages 39-45
    Background And Aim
    Hearing impairment can have an impact on adolescents’ quality of life and can lead to their isolation and depression. The main purpose of this research was to study the effectiveness of a mental rehabilitation program based on positive thinking skills training on increasing happiness in a group of hearing impaired girls and boys.
    Methods
    In this experimental study, pre- and post-test plan with a control group was used. All of the hearing impaired students (girls and boys) in all high schools of southern parts of Tehran, Iran, in year 2012-13 were our statistical research community. 48 hearing impaired girls and boys were selected by multistage sampling including stratified, purposive, and random sampling. They were randomly divided into two groups of experimental and control. Each group consists of 12 boys and 12 girls. Positive thinking skills were trained to experimental groups during eight 45-minutes sessions, twice a week. We used the Oxford happiness questionnaire to assess the level of happiness.
    Results
    Using analysis of covariance showed that positive thinking skills training had meaningful and positive effect on increasing happiness of hearing impaired boys and girls in the experimental groups (p<0.01). Also, the mean happiness scores of boys and girls were meaningfully different (p<0.01).
    Conclusion
    Positive thinking skills training increases the happiness scores of hearing impaired adolescents. So, the approach taken in this study can be considered as an appropriate method for psychological-education interventions, counseling and treatment in hearing impaired adolescent.
    Keywords: Mental rehabilitation, positive thinking skills, hearing impaired adolescents, happiness
  • Mohsen Shokoohi, Yekta, Salahadin Lotfi *, Reza Rostami, Ali Akbar Arjmandnia, Negin Motamed, Yeganeh, Ali Sharifi Pages 46-56
    Background And Aim
    Auditory and visual processing along with phonological and visual spatial working memory are the problems that patients with dyslexia struggle with. So, the aim of this project was to investigate the effectiveness of computerized cognitive training on the working memory performance of children with dyslexia.
    Methods
    The study conducted under the quasi-experimental method with pre- and post-test along with the control group. 25 children with dyslexia aged 7 to 12 years in grades 1-5 assigned to the experimental (15) and control (10) groups; the experimental group received 30 sessions of the Brain Ware Safari intervention program. NAMA scale and Working Memory Test Battery for Children (WMTB-C) were conducted to assess reading and working memory performance of the subjects. MANCOVA, ANCOVA and effect sizes were utilized to analyze the data.
    Results
    There were significant differences between pre- and post-tests of the experimental and control groups on the forward and backward block recall subtests of WMTB-C and not the mazes memory. Regarding the subscales of NAMA scale, we found no significant differences in the reading performance; but analysis of effect sizes showed positive effects at least on the 6 subscales.
    Conclusion
    The Brain Ware Safari computerized cognitive training can improve visual spatial working memory of children with dyslexia and probably may affect the reading performance.
    Keywords: Cognitive training, working memory, learning disorder, dyslexia
  • Golnoosh Golmohamadi, Talieh Zarifian *, Abbas Purshahbaz, Tahere Sima Shirazi, Akbar Biglarian, Farhad Sakhai Pages 57-64
    Background And Aim
    The ways in which words are phonologically stored and organized change with maturation. Hence, most researchers agree on the issue of phonological representations abilities evolve over time. This study aimed to determine the quality of phonological representations in normal Persian-speaking boys and girls.
    Methods
    In this cross-sectional study, quality of phonological representations of 240 normal children at the age of 54 to 77 months was investigated using descriptive - analytical method s. The subjects were randomly selected among the children in kindergartens and preschoolers in Arak city, Iran. The study tool was a researcher-made quality of phonological representations test.
    Results
    Significant differences were found between age groups in the scores of quality of phonological representations (p<0.01). Subjects in the first (aged 54 to 59 months) and fourth (aged 72 to 77 months) age-group had the lowest and highest scores, respectively. The differences in mean scores between 54 to 59 month- and 66 to 71 month-old and between 66 to 71 month- and 72 to 77 month-old children were not significant. There were significant differences in other group mean scores (p<0.001). In all groups of syllables (i.e., words with two, three and four syllables), o lder children have better performance. The mean scores of quality of phonological representations in the two groups of boys and girls in any of the age groups were not significantly different from each other.
    Conclusion
    It seems that subject's performances have improved with increase in age and gender does not affect the quality of phonological representations.
    Keywords: Phonological representation, quality of phonological representation, lexical restructuring, children, Persian language
  • Nazila Salary Majd, Seyyedeh Maryam Khoddami *, Michael Drinnan, Mohammad Kamali, Yoones Amiri, Shavaki, Nader Fallahian Pages 65-74
    Background And Aim
    Auditory-perceptual assessment of voice a main approach in the diagnosis and therapy improvement of voice disorders. Despite, there are few Iranian studies about auditory-perceptual assessment of voice. The aim of present study was development and determination of validity and rater reliability of Persian version of the Consensus Auditory Perceptual Evaluation of Voice (CAPE -V).
    Methods
    The qualitative content validity was detected by collecting 10 questionnaires from 9 experienced speech and language pathologists and a linguist. For reliability purposes, the voice samples of 40 dysphonic (neurogenic, functional with and without laryngeal lesions) adults (20-45 years of age) and 10 normal healthy speakers were recorded. The samples included sustain of vowels and reading the 6 sentences of Persian version of the consensus auditory perceptual evaluation of voice called the ATSHA.
    Results
    The qualitative content validity was proved for developed Persian version of the consensus auditory perceptual evaluation of voice. Cronbach’s alpha was high (0.95). Intra-rater reliability coefficients ranged from 0.86 for overall severity to 0.42 for pitch; inter-rater reliability ranged from 0.85 for overall severity to 0.32 for pitch (p<0.05).
    Conclusion
    The ATSHA can be used as a valid and reliable Persian scale for auditory perceptual assessment of voice in adults.
    Keywords: Consensus Auditory Perceptual Evaluation of Voice, voice assessment, validity, rater reliability
  • Minoo Karimi, Mohammad, Ebrahim Mahdavi, Zafarghandi *, Homa Zarrinkoob, Mozhdeh Safavi, Seyyed Mehdi Tabatabaee Pages 75-81
    Background And Aim
    It is not known how electrocochleography components of action potentials (AP) and summating potentials (SP) are changed in response to CE-chirp stimulus using extra-tympanic electrodes. This study was done for comparing summating potentials and action potentials specifications in response to CE-chirp and click stimuli.
    Methods
    Electrocochleography components of action potentials and summating potentials were recorded in 16 normal hearing subjects (8 men and 8 women) aged 22-30 years (mean: 26.7 with SD 2.5 years) with audiometric (250-8000 Hz) hearing thresholds of 15 dB HL or better in response to click and CE-chirp stimulus at 90 dB nHL. Amplitude, duration, latency and area of summating potentials and action potentials and SP/AP amplitude and area ratios were compared.
    Results
    Among the measured parameters, action potentials amplitude in response to CE-chirp stimulus (0.41 with SD 0.26 µV) was significantly smaller than action potentials amplitude in response to click (0.61 with SD 0.29 µV) stimulus (p<0.005). Relative frequency of detecting summating potentials in response to CE-chirp (68.7%) was lower than (100%) click (p<0.005).
    Conclusion
    Recording electrocochleography component of summating potentials and action potentials with CE-chirp stimulus at high intensity level in normal hearing individuals shows no advantage over click stimulus. Small amplitude of summating potentials as a major problem of extra-tympanic electrocochleography cannot be solved using CE-chirp stimulus.
    Keywords: Electrocochleography, summating potential, action potential, chirp, click
  • Farideh Nazarzadeh *, Najme Fazlali, Nafiseh Mozaffari, Ali Mashhadi Pages 82-89
    Background And Aim
    Theory of mind refers to the ability to understand the others have mental states that can be different from one's own mental states or facts. This study aimed to investigate the relationship of theory of mind and executive functions in normal hearing, deaf, and cochlear-implanted children.
    Methods
    The study population consisted of normal, deaf and cochlear-implanted girl students in Mashhad city, Iran. Using random sampling, 30 children (10 normal, 10 deaf and 10 cochlear-implanted) in age groups of 8-12 years old were selected. To measure the theoty of mind, theory of mind 38-item scale and to assess executive function, Coolidge neuropsychological and personality test was used. Research data were analyzed using the Spearman correlation coefficient, analysis of variance and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    There was a significant difference between the groups in the theory of mind and executive function subscales, organization, planning-decision-making, and inhibition. Between normal and deaf groups (p=0.01), as well as cochlear-implanted and deaf groups (p=0.01), there was significant difference in planning decision-making subscale. There was not any significant relationship between the theory of mind and executive functions generally or the theory of mind and executive function subscales in these three groups independently.
    Conclusion
    Based on our findings, cochlear-implanted and deaf children have lower performance in theory of mind and executive function compared with normal hearing children.
    Keywords: Theory of mind, executive functions, deaf, cochlear implant