فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال دوم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله اصلی
  • محمود بختیاری، حمیدسوری *، الهه عینی، مسعودصالحی، محمدرضا مهماندار صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش عوامل انسانی در ایجاد سوانح ترافیکی در محورهای درون شهری و برون شهری کشور انجام شده است.
    روش بررسی
    اطلاعات کلیه افراد آسیب دیده در اثر حوادث ترافیکی به صورت سرشماری، ثبت شده (فرم های کام 114) در سیستم (فاوا)، که شامل 592168 نفر بودند بررسی شدند. عوامل خطر انسانی منجر به حوادث ترافیکی تعیین و نسبت شانس (Odds ratio) هر یک از عوامل خطر در رخداد حوادث ترافیکی با استفاده از مدل رگرسیونی با شانس های متناسب و تعدیل عوامل مداخله گر احتمالی مانند سن، و جنسیت و وضعیت روشنایی در راه های درون و برون شهری برآورد شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سنی در جامعه مورد بررسی 0/14 ±1/34 سال بود. در بین عوامل انسانی دخیل در سوانح ترافیکی بالاترین درصد به بی توجهی به مقررات به میزان 9/69 درصد اختصاص داشت. نسبت شانس قرار گرفتن در یکی از طبقات جرح یا فوت در محورهای درون شهری برای افرادی که مصرف مشروبات الکلی داشته اند 5/6 برابر همین مقدار برای افرادی بوده که این عامل خطر را نداشته اند (65/8 -88/ 4 CI: و 5/6. (OR= همچنین در محورهای برون شهری نیز بالاترین نسبت شانس را در بین دیگر نسبت ها) 29/3 – 22/1 CI:و 73/1 (OR= به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    با اینکه مصرف نوشیدنی های الکلی بیشترین تاثیر را بر شدت حوادث ترافیکی رخ داده شده را دارد اما با توجه به شیوع کم این عامل و در نتیجه خطر قابل انتساب کمتر نسبت به دیگر عوامل، به نظر می رسد بهتر است برنامه های پیشگیری را بیشتر متمرکز بر عوامل با شیوع بالا مانند بی توجهی به مقررات و عجله و شتاب بی مورد نمود.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، عوامل انسانی، جرحی، خسارتی، فوتی
  • محمدرضا مسعودی نژاد، مریم خشیج*، محمد سلطانیان صفحات 9-14
    سابقه و هدف
    با توجه به رشد فزاینده جمعیت و گسترش صنعت کشاورزی درسال های اخیر، تصفیه فاضلاب ها کاری اجتناب ناپذیر می باشد. در این راستا با استفاده از فرآیند انعقاد الکتریکی و الکترودهای آلومینیوم اقدام به حذف باکتری های موجود در فاضلاب بیمارستانی گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مطالعه مقطعی در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم ناپیوسته می باشد که برای بررسی درصد حذف توده باکتری ها در فاضلاب بیمارستانی به وسیله جریان مستقیم الکتریکی روی فاضلاب بیمارستانی انجام گرفت. در این تحقیق تاثیر متغیرهای ولتاژ (10، 20، 30 ولت)، و زمان (10، 20، 30 دقیقه) و نوع الکترود (آلومینیوم) بر کارایی حذف باکتری ها ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج برآمده از آزمایش ها نشان داد که با افزایش زمان تماس و ولتاژ، کارایی حذف به سبب تولید سریع محصولات ناشی از هیدرولیز افزایش می یابد. همچنین تغییرات زمان و ولتاژ می تواند آثار متفاوتی بر کارایی حذف توده باکتری ها داشته باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که انعقاد الکتریکی روش سریع برای حذف باکتری ها از فاضلاب بیمارستانی می باشد.
    کلیدواژگان: الکترود آلومینیوم، انعقاد الکتریکی، تصفیه فاضلاب، فاضلاب بیمارستانی
  • رعنا طایفه رحیمیان، منصور رضا زاده آذری*، محمد جوادجعفری، حمیدسوری، بهزادسرانجام، الهه توکل، محمد کریمی صفحات 15-22
    سابقه و هدف
    رشد صنعت پلاستیک در چند دهه اخیر بسیار چشمگیر بوده است. پلیمر وینیل کلراید یکی از پرکاربردترین پلاستیک ها در جهان می باشد که در طی فرایندهای حرارتی، مونومر وینیل کلراید آزاد می گردد. این مطالعه با هدف ارزشیابی مواجهه شغلی و تخمین میزان ریسک مواجهه کارگران با مونومر وینیل کلراید انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی می باشد که بر روی 100 نفر از کارگران دو کارخانه پلاستیک سازی شهر تهران (A،B) انجام پذیرفت. برای تعیین غلظت مونومر وینیل کلراید در هوای تنفسی، نمونه های هوا توسط روش بهینه شده موسسه ملی بهداشت و امنیت شغلی آمریکا به شماره 1007 انجام گردید. پارامترهای شرایط جوی هوا شامل دما، فشار، سرعت جریان و رطوبت نسبی همزمان با نمونه برداری اندازه گیری شد. ارزیابی ریسک کمی کارگران بر اساس دو معیار مرگ و میر استاندارد شده و ریسک بروز سرطان انجام شد. تجزیه و تحلیل یافته ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 انجام گرفت.
    یافته ها
    پارامترهای جوی در کارخانه های A و B به ترتیب برای رطوبت نسبی 71/16±77/43 و 45/14±16/37 درصد، دمای هوا 34/3±95/20 و 20/2±05/21 سانتی گراد، فشار هوا 54/0±48/87 و 64/0±41/87 کیلو پاسکال و سرعت جریان هوا 08/0±13/0 و 06/0±10/0 متر بر ثانیه اندازه گیری شد. میزان مونومر وینیل کلراید در هوای استنشاقی کارگران کارخانه های A و B به ترتیب 51/0±01/1 و 20/0±36/0 بر حسب ppm اندازه گیری شد. میزان ریسک کمی بر اساس مرگ و میر استاندارد شده در افراد مواجهه یافته 03/0±06/1 برابر جمعیت بدون مواجهه با برآورد شد. میزان ریسک بروز سرطان بر اساس معیار های محاسباتی سازمان سیستم اطلاعات جامع ریسک به ازای هر 1000 نفر جمعیت مواجهه یافته محاسبه گردید که همبستگی آماری بین دو میزان ریسک برابر 88/0=2R بدست آمد.
    نتیجه گیری
    مواجهه فردی 31 درصد کارگران بیشتر از حد آستانه تماس شغلی (ppm1) بوده است. در تحقیق حاضر، میانگین مواجهه فردی با مونومر وینیل کلراید در مقایسه با مطالعات سال های گذشته انجام شده کمتر و قابل قیاس با مطالعات اخیر می باشد. نتایج این مطالعه به وضوح مخاطرات شغلی کارگران را در شرایط رکود تولید فعلی خاطر نشان می سازد و از این رو به کارگیری سیستم-های کنترلی فنی مهندسی به ویژه با رونق اقتصادی پیش بینی شده در سال های آتی، برای تامین سلامت و تندرستی کارگران الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: صنعت پلاستیک، مونومر وینیل کلراید، پایش فردی، ارزیابی ریسک
  • شیما سادات لاجوردی، محمدجوادجعفری، ایرج محمدفام* صفحات 23-30
    سابقه و هدف
    بحران خطرات موجود در فرآیندهای شیمیایی ایجاب می کند که در برابر آن ها از چندین لایه حفاظتی استفاده گردد. در همین راستا تجزیه و تحلیل کفایت و مقاومت لایه های حفاظتی مورد استفاده، یک ضرورت است. در این مطالعه سطح ایمنی لایه های حفاظتی موجود در یک سیستم تولید هیدروژن ارزیابی شده است.
    روش بررسی
    برای ارزیابی لایه های حفاظتی از روش تجزیه و تحلیل لایه های حفاظتی ترجیحی استفاده شد. در این مطالعه رویدادهای دارای اثر شدید، علل آغازین و فرکانس آن ها، لایه های حفاظتی مستقل و احتمال شکست در زمان مورد نیاز، همچنین احتمال رویدادهای میانی و سطح یکپارچگی ایمنی در بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کاهش خطرپذیری ضروری مابین 1-10 و 2-10 بوده و یک سطح یکپارچگی ایمنی ثانویه به عنوان الزام تعیین گردید. همچنین مشخص شد نیازی به انجام یک مطالعه آنالیز کمی ریسک نیست.
    نتیجه گیری
    با توجه به زمان بر بودن اجرای روش تجزیه و تحلیل لایه های حفاظتی ترجیحی، به نظر می رسد ترکیب این روش با یک ابزار نرم افزاری، می تواند روش را کارآمدتر ساخته و بر سرعت و دقت کار بینجامد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل لایه های حفاظتی، ایمنی، یکپارچگی، هیدروژن
  • حمیدرضا فرخ اسلاملو، داود خراسانی زواره*، سیما اشنویی، شبنم مختارپور صفحات 31-38
    سابقه و هدف
    سوختگی یکی از انواع آسیب هاست که هم تهدیدی برای مرگ بوده و هم ناتوانی و عوارض ناشی از آن کیفیت زندگی را کاهش داده و به خصوص در زنان سنین باروری از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش اپیدمیولوژی سوختگی متوسط تا شدید زنان استان آذربایجان غربی که به بستری شدن در بخش سوختگی بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه انجامیده است، بررسی شد.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع مقطعی بوده که داده های موجود در پرونده بستری کلیه زنان در سنین باروری (49-15 ساله) بخش سوختگی بیمارستان امام خمینی ارومیه در طول سال های 1391-1389 به صورت سرشماری در مطالعه قرار گرفت. داده ها با استفاده از چک لیست جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 در تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در طول دوره مطالعه، از 939 زنی که به دلیل سوختگی بستری شده بودند، 5/54% در سنین باروری و 7/5% باردار بودند. میزان بروز سوختگی 9/1 مورد به ازای هر 10000 نفر زن سنین باروری در طول دوره مورد مطالعه بودند. نفت سفید (2/31%) و وسایل گاز سوز خانگی (2/21%) بیشترین عوامل منجر به سوختگی و 2/29% از بیماران به قصد خودکشی اقدام به سوزاندن خود و از این بین 5/57% از افراد بستری شده، جان خود را از دست داده بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که سوختگی از گسترش بالایی برخوردار بوده و از مشکلات سلامت زنان در استان آذربایجان غربی می باشد. سوختگی در زنان با توجه به مورتالیته بالا، اولویت پیشگیری و اقدامات درمانی به موقع برای بیماران آسیب دیده می باشد.
    کلیدواژگان: سوختگی، خودسوزی، زنان سنین باروری، اپیدمیولوژی
  • جوادعدل، ناصردهقان، مجتبی عباس زاده* صفحات 39-46
    سابقه و هدف
    تصادفات رانندگی به عنوان یک دغدغه جهانی در حال گسترس در کشورهای در حال توسعه است. از آن جایی که بیشتر تصادفات ترافیکی تاکسی ها ناشی از مسافران آن ها نبوده و به رانندگان تاکسی و دیگر وسایل نقلیه در خیابان ها و افراد پیاده رو مربوط می گردد، در این مطالعه اعمال ناایمن رانندگان تاکسی های خطی تهران، به عنوان گروه بزرگی از رانندگان حرفه-ای بررسی شده است.
    روش بررسی
    به دلیل وجود نظم تقریبی در کار رانندگان تاکسی های خطی نسبت به بقیه به ویژه از لحاظ ساعات و طول مدت کار روزانه، به عنوان جامعه مورد مطالعه در این پژوهش انتخاب شد. چک لیست اعمال ناایمن با 30 سوال تهیه و توسط افراد آموزش دیده با سوار شدن در تاکسی به عنوان مسافر تکمیل گردید. نتایج با نرم افزار SPSS 18 و آزمون تی تست و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بیشتر رانندگان تاکسی های خطی تهران (2/57 درصد) دارای ارزان ترین اتومبیل های تولید داخل یعنی پراید و پیکان هستند. فراوانی کل اعمال نا ایمن رانندگان تاکسی های خطی تهران در حدود 5/52 درصد است و بیش از 46 درصد از اعمال ناایمن رانندگان بررسی شده دارای فراوانی بالای 80 درصد هستند. نیمی از رانندگان تاکسی های خطی شهر تهران از کمربند ایمنی استفاده نمی کنند و اکثر قریب باتفاق آنها (6/95%) نسبت به بستن کمربند ایمنی توسط مسافران بی توجه هستند. کیلومتر شمار 4/35 درصد از تاکسی های مشاهده شده خراب بود و این نکته بسیار مهمی در مبحث داوری های ادراکی رانندگان می باشد.
    نتیجه گیری
    برابر نتایج مطالعه حاضر فراوانی اعمال ناایمن در بین رانندگان تاکسی شهر تهران بسیار بالا می باشد و بنابراین انجام برنامه های مداخلاتی موثر در راستای ارتقای نگرش ایمنی و کنترل اعمال ناایمن رانندگان تاکسی ضروری است.
    کلیدواژگان: اعمال ناایمن، حوادث رانندگی، رانندگان تاکسی، تهران
  • شهرزاد علیان نژاد، گیتی کاشی*، سید مصطفی خضری، علی ماشینچیان مرادی صفحات 47-54
    سابقه و هدف
    کاربرد روش الکتروکواگولاسیون برای حذف آلاینده های شیمیایی در سال های اخیر روبه گسترش است. هدف در این تحقیق امکان و تعیین درصد حذف فلوراید، عامل فلوئوروزیس دندانی و استخوانی، از آب آشامیدنی وسیله رآکتور ناپیوسته الکتروکواگولاسیون مرکب از الکترودهای آلومینیومی است.
    روش بررسی
    نمونه آب آشامیدنی دارای فلوراید در رآکتور ناپیوسته پلاستیکی با آرایش الکترودها به صورت تک قطبی تهیه گردید. کارایی حذف در حالت مختلف متغیرهای pH (4، 7 و 10)، زمان واکنش (5، 10، 15، 30 و 45 دقیقه)، فاصله الکترود (2 سانتی متر)، غلظت فلوراید (mg/L 2، 4، 6 و 12) و چگالی جریان (mA/cm2 5/1، 3 و 5/4) بررسی شد.
    یافته ها
    مقدار حذف mg/L 2 فلوراید در فاصله 2 سانتی متر، چگالی جریان mA/cm2 5/4 و زمان واکنش 30 دقیقه در pH های 4، 7 و 10 به ترتیب 5/96%، 100% و 5/90% در رآکتور الکتروکواگولاسیون بدست آمد. مقدار حذف mg/L 12 فلوراید در فاصله 2 سانتی متر، چگالی جریان mA/cm2 5/4 و زمان واکنش 30 دقیقه در pH های 4، 7 و 10 به ترتیب 7/60%، 64% و 56% در رآکتور الکتروکواگولاسیون بدست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که میزان حذف فلوراید با افزایش چگالی جریان و مدت زمان واکنش افزایش می یابد. با افزایش غلظت فلوراید، زمان مورد نیاز برای دستیابی به کارایی حذف مناسب نیز افزایش می یابد. نتایج نشان دادند که الکتروکواگولاسیون فرایندی موثر برای فلوئور زدایی از آب آشامیدنی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، الکتروکواگولاسیون، راکتور ناپیوسته، فلوئور زدایی
  • محمد جوادجعفری، غزال حورفراست*، سوسن صالح پور، سهیلا خداکریم، ناصح حیدرنژاد صفحات 55-64
    سابقه و هدف
    استرس گرمایی یکی از اصلی ترین و شایع ترین مشکلات در محیط های کاری است. فشار گرمایی بیش از حد می-تواند به نشانه های مختلف کلینیکی از جمله سردرد، تهوع و استفراغ بینجامد. هدف از این مطالعه مقایسه رابطه همبستگی شاخص های استرس گرمایی دمای تر گویسان، استرین فیزیولوژیکی و استرین فیزیولوژیکی برپایه ضربان قلب با پارامترهای فیزیولوژیکی دمای تمپان و ضربان قلب در یک صنعت شیشه است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 72 نفر کارگر مرد در یک کارخانه شیشه انجام گرفت.پارامتر های جوی دمای خشک، دمای تر طبیعی و دمای گوی سان اندازه گیری و شاخص های استرس گرمایی برآورد شد. دمای تمپان و ضربان قلب نیز اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن ورگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    همبستگی بین دمای تمپان و ضربان قلب با شاخص ها معنی دار بود(05/0p-value<). میزان همبستگی بین شاخص دمای تر گویسان با ضربان قلب و دمای تمپان به ترتیب (208/0) و (214/0)، بین شاخص استرین فیزیولوژیکی با ضربان قلب و دمای تمپان (423/0) و (701/0) و بین شاخص استرین فیزیولوژیکی برپایه ضربان قلب با ضربان قلب و دمای تمپان به ترتیب (579/0) و (068/0) می باشد.
    نتیجه گیری
    شاخص استرین فیزیولوژیکی نسبت به شاخص های دیگر همبستگی بیشتری با پارامترهای فیزیولوژیکی اندازه گیری شده در این مطالعه دارد بنابراین شاخص استرین فیزیولوژیکی برای ارزیابی استرس گرمایی در بین کارگران به عنوان بهترین شاخص معرفی می شود.
    کلیدواژگان: استرس، گرما، استرین، دما، فیزیولوژیک، شیشه
  • محمدعبدالوند، ایاد بهادری منفرد*، سهیلا خداکریم، احمدرضا فرسار، علی گل محمدی، آزاده صفایی صفحات 65-72
    مقدمه
    سوانح و حوادث از مهم ترین علل ابتلا و میرایی در جهان محسوب می شوند. ایران یکی از کشورهای با میزان بالای سوانح و حوادث به شمار می رود. هدف از این مطالعه بیان بررسی وضعیت مصدومان ناشی از سوانح و حوادث مراجعه کننده به اورژانس مراکز پزشکی و بیمارستان های زیرپوشش معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است. همه مراجعین با علت سوانح و حوادث که از اول فروردین تا آخر اسفند 1391 به اورژانس بیمارستان های زیر پوشش معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بودند، بررسی شدند. طبقه بندی اطلاعات سوانح و حوادث بر اساس ویرایش دهم طبقه بندی جهانی بیماری ها صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 صورت گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 248438 نفر بررسی شدند. 7/67% از افراد مرد و 3/32% زن بودند. ضربات (41 درصد)، حوادث ترافیکی (17 درصد) و سقوط (5/9 درصد) به ترتیب شایع ترین علل گزارش شده سوانح و حوادث بودند. وقوع صدمات بیشتر در گروه های سنی 15 تا 24 ساله و 25 تا 34 ساله (4/50 درصد) بود. بیشتر حوادث در مناطق شهری اتفاق افتاده بود. در مجموع 722 مورد مرگ به دنبال سوانح و حوادث ثبت گردید. ارتباط معنی داری بین نوع حادثه و محل حادثه، جنس و نوع حادثه، گروه سنی و محل حادثه، گروه سنی و نوع حادثه (p<.001) ملاحظه گردید.
    نتیجه گیری
    حوادث ترافیکی بخش بزرگی از سوانح و حوادث را تشکیل می دهند. مردان، جوانان و گروه های مولد جامعه مهم-ترین قربانیان حوادث به شمار می روند. آمار فوتی ها و معلول ها نشانگر میزان واقعی فوتی ها و معلول ها نمی باشد. مداخله دست اندرکاران پیشگیری از حوادث به ویژه در پیشگیری حوادث در خیابان ها و منازل، ضروری نظر می رسد. بهبود سیستم ثبت مصدومان و فرایندهای مربوطه برای امکان بهره برداری بهتر از اطلاعات لازم به نظر می رسد. اطلاع رسانی وضعیت مصدومان ناشی از سوانح و حوادث به دست اندرکاران پیشگیری از حوادث، آموزش به گروه های هدف به ویژه آموزش قوانین و مقررات رانندگی، در کاهش سوانح و حوادث مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: مصدومان، ثبت، سوانح و حوادث
|
  • Bakhtiyari M., Soori H.*, Ainy E., Salehi M., Mehmandar Mr Pages 1-8
    Backgrounds and
    Objective
    This study was conducted to determine the role of human risk factors in the severity of road traffic accidents on urban and rural roads.
    Materials And Methods
    All data from road traffic-injured subjects (census، 592168) which were registered by the Fava system (COM forms) were investigated. Human risk factors due to road traffic injuries and the Odds ratio were calculated using an ordinal regression model and adjusted to probable confounding risk factors such as age، gender and lighting system in urban and rural roads.
    Results
    The mean age of the subjects was 34. 1±14. 0 years. Among human risk factors، the highest percentage (69. 9%) was allocated to the disregard of rules and legislation. The Odds ratio of an accident being fatal or non-fatal in inner city roads to alcohol users was 6. 5 times more than for those who did not have this risk factor (OR: 6. 5، CI: 4. 88-8. 65). In outer city roads it was also the highest among other ratios (OR: 1. 73، CI: 1. 22-3. 29).
    Conclusion
    In spite of the fact that alcohol had the highest effect on the severity of road traffic injuries، but acknowledging the low prevalence of this factor and its outcome on lower attributable risks when compared to other factors، it is a better prevention program to focus on those factors which are more prevalent، such as the disregard of rules and legislation and speed.
    Keywords: Road Traffic Injury, Human Factors, Non, Fatal, Damage, Fatal
  • Massoudinejad M.R., Khashij M.*, Soltanian M Pages 9-14
    Backgrounds and
    Objective
    Due to population growth and expansion of agricultural industry in recent years، wastewater treatment is unavoidable. Therefore، using the Electrocoagulation process with aluminum electrodes to eliminate bacteria in hospital wastewater.
    Materials And Methods
    This study is a pilot-scale batch that to verify removal rate of bacteria in hospital wastewater by using direct current electric. In this study، the effects of variables such as time (30، 60، 90 min)، voltage (10، 20، 30 v) and type of electrode (Al) on the efficiency of bacterial removal were studied.
    Results
    The results shows that with increasing contact time and voltage، removal efficiency increases. The results indicate that the retention time and voltage changes can have different effects on bacterial removal efficiency. The rising voltage and time are causing increase bacterial removal efficiency due to the rapid production of hydrolysis products.
    Conclusion
    The research results indicate that electric voltage treatment is effective for rapid removal of microorganisms in hospital wastewaters.
    Keywords: Aluminum Electrode, Electrocoagulation, Wastewater Treatment, Hospital Wastewater
  • Tayfeh Rahimian R., Rezazadeh Azari M.*, Jafari Mj, Soori H., Saranjam B., Tavakol E., Karimi M Pages 15-22
    Backgrounds and
    Objective
    Growth of the plastics industry in recent decades has been dramatic. Poly Vinyl Chloride is one of the most widely used plastics in the world that granules in the thermal process decompose to Vinyl Chloride Monomer and is released in work air environment. This study aimed to evaluate occupational exposure and estimate workers'' exposure with vinyl chloride monomer risk.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study of 100 workers at two Plastic factories in Tehran (A، B) was performed. Personal monitoring of workers to Vinyl Chloride Monomer was conducted by Optimized Method No. 1007 from NIOSH. Atmospheric conditions، such as temperature، pressure، air velocity، and relative humidity were measured simultaneously along with personal monitoring. Quantitative risk assessment of workers was computed in the form of Standard Mortality Rate and incident rate cancer. Statistical analysis of data was conducted by SPSS version 19.
    Results
    Climatic parameters in the plant A and B for a relative humidity were 43. 77± 16. 71 and 37. 16±14. 45 % and temperature 20. 95± 3. 34 and 21. 05± 2. 20 ºC، air pressure 87. 48 ± 0. 54 and 87. 41 ± 0. 64 kPa and air velocity 0. 13± 0. 08 and 0. 10 ± 0. 06 meters per second were measured respectively. Occupational exposure to Vinyl Chloride Monomer plants A and B were 1. 01 ± 0. 51 and 0. 72 ± 0. 30 as ppm respectively. Quantitative risk of exposed workers based on Standard Mortality Rate was estimated 1. 06 ± 0. 03 times of the population without exposure. Incident rate cancer based on accounting measures of Integrated Risk Information System was calculated per 1000 person exposure population. The correlation of Standard Mortality Rate and the risk of cancer incidence was statistically significant (R2 =0. 88).
    Conclusion
    Thirty one percent of workers had higher exposure to Vinyl Chloride Monomer than the occupational exposure limits (1 ppm). In the present workers’ exposure in this study is lower than international workforces reported in decades ago، but higher than studies recently published. The results clearly describes occupational hazard of workers in the current Iranian recession situation. The application of control system in the form of engineering control measure، especially in the coming years with projected economic growth، is justified for securing workers health and well-being.
    Keywords: Plastic Industry, Vinyl Chloride Monomer, Personal Monitoring, Risk Assessment
  • Lajevardi Sh S., Jafari Mj, Mohammadfam I.* Pages 23-30
    Backgrounds and
    Objective
    The criticality of existing hazards of chemical processes requires that several protection layers to be used against them. In this regard، applied layers efficiency and resistance analysis is a necessity. In this study the level safety of protection layers of a hydrogen production unit، has been evaluated.
    Materials And Methods
    In order to assess the protection layers the preferred Layers of Protection Analysis method has been used. In this study، events have the severe effect، initiating causes and frequencies، Independent Protection Layers and Probability of Failure on Demand، the total probability of intermediate events and Safety Integrity Level were investigated.
    Results
    Results showed that the essential risk reduction was ranging from 10-1 to 10-2 and a Safety Integrity Level 2 was determined as a requirement. The results also specified it was not necessary to carry out a Quantitative Risk Analysis study.
    Conclusion
    The time consuming nature of preferred Layers of Protection Analysis method، dis show the combination of this method by a software tools may result in more efficient method and lead to more speed and precision.
    Keywords: Layers of Protection Analysis, Safety, Integrity, Hydrogen
  • Farrokh Eslamlou Hr, Khorasani Zavareh D.*, Oshnouei S., Mokhtarpour Sh Pages 31-38
    Backgrounds and
    Objective
    Burns are one of the most destructive injuries which are responsible for many deaths، disabilities، and physical and mental consequences in the whole world. Little epidemiologic data are available for burns in reproductive age women in Iran. The aim of this study was to map out some epidemiological patterns of burns among women of reproductive age using a hospital-based data.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study، all burns among women of reproductive age which were resulted to hospital admission at the Imam Khomeini Hospital، Urmia Iran، were investigated over a three years period 2010-2012. In addition to description of some burn accompanying variables، associations between burn outcome and age، total body surface area and intentionality of burn were assessed.
    Results
    The results shows that 939 women، 54. 5% were in reproductive age and 5. 7% were pregnant at the time of admission. Incidence rate of moderate to severe burn was calculated 1. 9 per 10000 reproductive age women. The majority of burns were caused by kerosene (31. 2%) and domestic gas stoves (21. 2%). The probability of the suicidal attempt was 29. 2% and the mortality ratio was calculated 57. 5%.
    Conclusion
    This study showed that burn is a major health problem among reproductive age women، especially pregnant women in the West Azerbaijan Province of Iran.
    Keywords: Burn pattern, Women, Reproductive Age
  • Adl J., Dehghan N., Abbaszadeh M.* Pages 39-46
    Backgrounds and
    Objective
    Car accidents as global concern are expanding in developing countries. Since the majority of taxi traffic accidents are not caused by travelers and are concerned to taxi drivers، other vehicles on the street and people in pavements، aim of this study was survey unsafe acts of taxi drivers as big group of occupational drivers.
    Materials And Methods
    Due to an approximate discipline in working of linear taxi drivers than others، especially in terms of hours and duration of daily work، were selected for this study. Drivers’ Unsafe Acts checklist with 30 given act were prepared and completed by trained personnel as a passenger in the taxi. Data analysis was performed by SPSS software version 18 and used t-test and spearman correlation coefficient.
    Results
    Results showed that most of linear taxi drivers of Tehran city (57. 2%) have the cheapest domestic production car (pride and Paykan). The frequency of total unsafe acts of linear taxi of Tehran city was about 52. 5% and more than 46% of drivers unsafe acts were frequency more than 80%. About 50% of taxi drivers did not wear seat belt and the most of them (95. 6%) did not pay attention to wearing seat belt of their passengers. Kilometer display 35. 4% of taxi drivers in this study have failure and this issue is so important in drivers’ perceptual judgment.
    Conclusion
    according to result of current study the frequency of taxi drivers’ unsafe act are very high and thus، effective interventions program for promotion of safety attitude and control taxi drivers’ unsafe act is necessary.
    Keywords: Unsafe acts, Driving accident, Taxi drivers, Tehran
  • Aliannejad Sh, Kashi G.*, Khezri Sm, Mashinchiyan A Pages 47-54
    Backgrounds and
    Objective
    Usage electrocoagulation methods for removal chemical contaminants are widely used in the recent years. The aim of this research is to investigate fluoride removal، agent dental and skeletal fluorosis، from drinking water by batch electrocoagulation reactor with using aluminum electrode.
    Materials And Methods
    In this study، the drinking water sample is prepared by plastic batch reactor by monopole electrode. Removal efficiency is studied in different conditions، included pH (4، 7، and 10)، reaction time (5، 10، 15، 30، and 45 min)، distance between electrode (2 cm)، and current density (1. 5، 3، and 4. 5 mA/cm2).
    Results
    In electrocoagulation reactor، percentage of removal fluoride 2 mg/L، current density 4. 5 mA/cm2 and reaction time 30 min in pH 4، 7 and 10 are obtained 96. 5%، 100% and 90. 5%، respectively. In electrocoagulation reactor، percentage of removal fluoride 12 mg/L removal in distance 2 cm، current density 4. 5 mA/cm2، and reaction time 30 min in pH 4، 7، and 10 are obtained 60. 7%، 64%، and 56%، respectively.
    Conclusion
    The findings indicated that fluoride removal efficiency is increased with increasing current density and reaction time. The results indicate that increasing the concentration of fluoride ions، the time required to achieve good efficiency should also increase. It can be concluded that the electrocoagulation technology is an effective process for defluoridation of drinking waters.
    Keywords: Batch experiments, Defluoridation, Drinking water, Electrocoagulation
  • Jafari Mj, Hoorfarasat Gh *, Salehpour S., Khodakarim S., Haydarnezhad N Pages 55-64
    Backgrounds and
    Objective
    Heat stress is one of the main and the most common problems in the work environments. Extreme heat exposure can cause different clinical symptoms، including headache، nausea، vomiting. The aim of this study is to compare the correlation of Wet Bulb Globe Temperature، Physiological Strain Index and Physiological Strain Index based on heart rate heat stress indices with tympanic temperature and heart rate among the workers of a glass factory.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was conducted in a glass factory located in Tehran. 72 male subjects were participated in the study. Atmospheric parameters including dry temperature، natural wet bulb temperature and globe temperature were measured to determine the heat stress indices. Tympanic temperature and heart beat rates were also measured. The data were statistically analyzed using the Pearson and Spearman correlation as well as the linear regression tests.
    Results
    The correlation between tympanic temperature and heart rate with heat stress indices was significant (p-value<0. 05). The poly-nominal correlation (R2) between Wet Bulb Globe Temperature Index with heart rate and tympanic temperature was 0. 208 and 0. 214 respectively. This correlation between Physiological Strain Index with heart rate and tympanic temperature was 0. 423 and 0. 701 respectively. The correlation between Physiological strain index based on heart rate with heart rate and tympanic temperature was 0. 579 and 0. 068 respectively.
    Conclusion
    The Physiological Strain Index heat stress index had higher correlation with measured physiological parameters in this study.
    Keywords: Stress, Heat, Strain, Temperature, Physiologic, Glass
  • Abdolvand M., Bahadori Monfared A.*, Khodakarim S., Farsar Ar, Golmohammadi A., Safaei A Pages 65-72
    Backgrounds and
    Objective
    The purpose of this study is to investigate injuries resulting from accidents and incidents referred to medical centers and hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional study. All cases admitted to hospitals'' of Deputy of Health of Shahid Beheshti University of Medical Sciences، due to accidents and injuries from March 2012 to March 2013 were reviewed. Categorization of accidents and injuries data was performed according to tenth version of international classification of diseases. SPSS V. 18 was used for analysis of data. The main variables in this study، the type of incident، type of accident، accident location and background variables that were studied included: gender، age. Data collected by means of forms and software injury register by Hospital emergency department staff to interview and hospital records، were completed.
    Results
    In total، 248438 cases were reviewed. 67. 7% were male and 32. 3% were female. Traumas، traffic accidents and falls were major causes of accidents and injuries. Accidents and injuries were more prevalent in 15-25 years age group. Individuals living in urban areas sustained more injuries compared to individuals from rural areas. A total of 722 deaths were reported due to accidents and injuries.
    Conclusion
    Research results indicate that traffic accidents constitute a large proportion of accident and injuries. Also، men، young people were the most victims of accidents and injuries. Training of different groups، including before and during recruitment، training mothers and elderly it seems to be useful. Further studies on the improvement of accidents and injuries software is suggested for access to complete and reliable data. Promoting Knowledge and training، especially in the younger age group، intervention to resolve the accident prone spots and technical defects is recommended to reduce traffic accidents
    Keywords: Accidents, Incidents, Injury Registered, Shahid Beheshti University