فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 10 (زمستان 1392)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 10 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن صادقی روش صفحه 5
    انتخاب راهبردهای مناسب با توجه به همه معیارهای موثر در فرآیند بیابان زایی می تواند کمک موثری در کنترل، زنده سازی و بازسازی اراضی ویران شده و جلوگیری از ویرانی عرصه های در معرض خطر بکند؛ بنابراین این پژوهش با هدف ارائه راهبردهای بهینه به صورت نظام مند و در قالب یک مدل تصمیم گیری گروهی انجام گرفت. به این منظور در ابتدا با استفاده روش میانگین موزون اولویت شاخص ها به دست آمد. سپس اولویت راهبردها از روش پرموتاسیون مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که پروموتاسیون p2 {(p2=(A18، A23، A31، A33، A20} دارای بیش ترین ارزش می باشد که به عنوان پروموتاسیون برگزیده در ارائه راهبردهای بهینه بیابان زدایی مطرح شد؛ به این معنی که راهبردهای جلوگیری از تبدیل و تغییر نامناسب کاربری اراضی (A18)، گسترش و زنده سازی پوشش گیاهی (A23) و تعدیل در برداشت از منابع آب زیرزمینی (A31) به ترتیب به عنوان مهم ترین راهبردهای بیابان زدایی در منطقه تشخیص داده شدند.
  • حمید عبدلی، محمد رضوانی صفحه 15
    امروزه گردشگری در چهارچوب طرح های آمایش شامل بین المللی، ملی، منطقه ای و محلی به عنوان یکی از ابزارها و مولفه های مهم توسعه، تمرکز زدایی و تعادل منطقه ای به شمار می رود. هدف از این پژوهش بررسی و ارزیابی توان اکولوژیک تفرج گسترده در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک می باشد تا بهترین روش درآمد زایی، حفاظت و بهره برداری از منطقه را برای این منطقه به دست آید. این روش با استفاده از مدل رایج آمایش سرزمین دکتر مخدوم و با جمع آوری و ایجاد نقشه های پایه منطقه در مقیاس 1:50000 شامل نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، خاک شناسی، پوشش گیاهی، زمین شناسی و اقلیم در محیط نرم افزار Arc Gis 9.3 و ایجاد مدل رقومی ارتفاع و نقشه شکل زمین برای کل منطقه و همین طور نقشه یگان های محیط زیستی نسبت به تعیین کاربری تفرج گسترده استفاده شد. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که از مجموع 97410هکتار از مساحت منطقه حفاظت شده هفتاد قله، 67579هکتار مربوط به تفرج گسترده می باشد. که باتوجه به نقشه به دست آمده، منطقه حفاظت شده هفتادقله مناسب برای کاربری تفرج گسترده می باشد.
  • کمال الدین هریسی نژاد، اکرم رزمی صفحه 21
    با وجود یک ساختار قانونی و اداری گسترده، حفاظت مطلوب از محیط زیست هنوز به دست نیامده و همچنان شواهد نشان دهنده تخریب فزاینده منابع محیط زیستی است. علت این امر وجود مشکلات فراوان در مسیر اجرای قوانین حفاظت از محیط زیست است. بدون شک هر قانونی برای دست یابی به اهداف از پیش تعیین شده نیازمند زیرساخت های مناسب آن قانون است. این مطالعه با بررسی فرآیند اجرای قوانین محیط زیستی و زیرساخت های لازم برای اجرای این قوانین به تحلیل دلایل اجرا نشدن مناسب قوانین محیط زیستی در ایران پرداخته است.
    نتایج مباحث نشان دهنده ی آن است که انبوهی از مشکلات نهادی و قانونی از جمله نبود یک نهاد مستقل با قدرت اجرا و نظارت کافی، منابع مالی و انسانی ناکافی و همچنین ضعف قوانین در بخش برخورد با تخلفات محیط زیستی از مهم ترین چالش ها برای اجرایی نمودن قوانین محیط زیستی در کشور است.
  • سعید عنبرنژاد، کامران شایسته، مهرداد خانمحمدی صفحه 33
    کمپینگ ها و مشکلات محیط زیستی و هزینه های سنگین مربوط به مدیریت آن ها، یکی از مشکلات مهمی است که بدون تردید هر کشوری با آن دست به گریبان است. تنها راه حل دفع مشکلات موجود در بخش کمپینگ، مدیریت درست است که بر اساس اصول مهندسی پایه ریزی شده و شامل مباحث اقتصادی، اجتماعی و برنامه ریزی باشد. یکی از مهم ترین مرحله ها در این روش، انتخاب محل مناسب برای کمپینگ است. توجه نکردن به انتخاب مکان برای کمپینگ می تواند اثرات و آسیب های جبران ناپذیری را به منابع طبیعی منطقه وارد نماید. پارک ملی گلستان با توجه به موقعیت جغرافیایی نادر، تنوع زیستی بالا و جذابیت های گردشگری از پتانسیل بالایی برای برپایی کمپینگ برخوردار است. این پژوهش بر اساس مطالعات گسترده میدانی و پیمایشی صورت گرفته است. هدف از این پژوهش تحلیل معیارها و انتخاب مهم ترین معیار و منطقه برای برپایی کمپینگ و جذب گردشگر از بین سه معیار و سه منطقه با استفاده از تلفیق روش ارزیابی چند معیاره با الگوی تحلیل گر GIS است. معیارهای به کار رفته شده در مراحل ارزیابی امکانات و چشم اندازهای محلی، فاصله از هسته مرکزی حفاظت و فاصله از زمین های کشاورزی و باغی بودند. در نهایت بهترین معیار مشخص و مناطقی که دارای توان متوسط بر روی نقشه بودند به عنوان برترین محل برای برپایی کمپینگ شناخته شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده ی آن است که استفاده از روش MCDM و روش وزن دهی AHP در فرآیند مکان یابی کمپینگ کارایی بالایی دارد.
  • سید حسن موسوی، افشین دانه کار صفحه 43
    طی چند دهه گذشته افزایش تراکم جمعیت در مناطق ساحلی و پی آمدهای ناشی از آن، ویرانی بیش از پیش گونه ها و اکوسیستم های ساحلی- دریایی را به دنبال داشته است. در این راستا در بیش تر کشورهای ساحلی ساخت زیستگاه های مصنوعی دریایی طی چند دهه گذشته به عنوان راهکاری موثر در بازسازی و زنده کردن اکوسیستم های ساحلی ویران شده و رساندن آن ها به شرایط قبل از ویرانی به شمار می رود. در این مقاله تلاش شده است تا برتری ها و سودهای ساخت زیستگاه های مصنوعی دریایی در اکوسیستم های ساحلی مورد بحث قرار گیرد. افزایش گوناگونی آبزیان، افزایش زی توده منابع قابل برداشت، پراکنش زی توده، جلوگیری از آب شویی و فرسایش سواحل، بهبود شرایط اقتصادی بومیان محلی، افزایش فرصت پژوهش های علمی و... از جمله مهم ترین برتری های ساخت زیستگاه های مصنوعی دریایی در مناطق ساحلی به شمار می روند. از جمله مهم ترین پی آمدهای منفی محیط زیستی ساخت زیستگاه های مصنوعی دریایی نیز می توان به برداشت بی رویه آبزیان، آلودگی محیط و آبزیان، خفگی موجودات آبزی در مرحله جانمایی زیستگاه ها، تغییر در روند طبیعی رسوب گذاری با تغییر در شدت و جهت جریان های دریایی، افزوده شدن نخاله های زیستگاه های مصنوعی به رسوبات اشاره کرد.
  • منصوره مهدوی، بهرام ملک محمدی، لیلا رحیمی بلوچی صفحه 55
    افزایش بهره برداری ها از مصالح رودخآن های و آلودگی ها مرتبط با آن ها ضرورت برنامه ریزی در این زمینه و در پیش گرفتن یک رویکرد جامع برای حل مشکلات محیط زیستی آن را نشان می دهد. هدف از این مطالعه ترکیب قابلیت های سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) برای مکان یابی برداشت مصالح رودخانه ای با تاکید بر معیارهای محیط زیستی است. در ابتدا معیارهای موثر در فرآیند مکان یابی شناسایی شده و ضرایب وزنی هر کدام با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تعیین شده است. سپس لایه های اطلاعاتی از مهم ترین معیارها در فرمت GIS تهیه شده و با روی هم اندازی این لایه ها نقشه مکان یابی تهیه شده است. این نقشه مکان های مناسب برای برداشت مصالح رودخانه ای را نشان می دهد. رودخانه حبله رود یکی از منابع تامین شن و ماسه به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شده است. با توجه به نتایج این مطالعه، مهم ترین معیارهای زیست محیطی در انتخاب محل مناسب برای برداشت معادن شن و ماسه در رودخانه حبله رود عبارتند از: وضعیت توپوگرافی و ژئومورفولوژی، فاصله از مناطق مسکونی، زمین های کشاورزی و مناطق حفاظت شده، گسل ها و خطرات طبیعی، ویژگی های چشم انداز، وضعیت پوشش گیاهی، فاصله از منابع آب های زیرزمینی. با مقایسه موقعیت معادن موجود با نقشه مکان یابی به دست آمده، مشاهده می شود که هیچ کدام از معادن در مکان مناسب از نظر شاخصهای محیط زیستی، واقع نشده اند؛ بنابراین بازنگری در واگذاری معادن جدید و تمدید مجوزهای برداشت معادن فعلی، ضروری به نظر می رسد.
  • معصومه احمدی پری، شهرزاد فریادی، فاطمه لنجابی صفحه 65
    توجه به برنامه ریزی محیط زیست برای استفاده شایسته و پایدار از همه امکانات سرزمین و پیشگیری از بحران های محیط زیستی محتمل، یکی از موضوعات جدیدی است که در سال های اخیر مورد توجه مدیران دولتی قرار گرفته است. برنامه ریزی برای ایجاد تعادل و توازن در محیط زیست مناطق و تجهیز کانون های توسعه از راه گسترش ظرفیت های زیربنایی و تولیدی محیط با توجه به قابلیت ها، شرایط و ملاحظات زیست محیطی به عنوان یکی از خط مشی های مهم توسعه اقتصادی مناطق مختلف کشور، توصیه شده است. بسیاری از روش ها و ابزارهای برنامه ریزی شهری و برنامه ریزی محیط زیست برای به دست آمدن سکونتگاه های انسانی پایدارتر، به سوی تهیه طرح ها در مقیاس محلی گرایش یافته اند. در این مقاله به بررسی و تحلیل همه جانبه خصوصیات دهستان مهرآباد واقع در دماوند در مقیاس محلی پرداخته شده است. منطقه مورد مطالعه در فاصله حدود 110کیلومتری بزرگ ترین کلان شهر تهران واقع شده است. به همین دلیل تحت تاثیر همسایگی با تهران، روستاهای آن در طول زمان دچار تحولات مختلفی از نظر ویژگی های جمعیتی، کاربری اراضی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... شده اند. برنامه ریزی زیست محیطی دهستان مهرآباد در مقیاس های 1:50000 تا 1:250000 با روش فرآیند برنامه ریزی و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی به انجام رسیده است و درنهایت طرح ها و برنامه های توسعه کالبدی – فضایی برای هدایت تغییرات و تحولات منطقه متناسب با قابلیت ها و تنگناهای محیط زیست طبیعی و انسان ساخت ارائه شده است.
|
  • M. H. Sadeghi Ravesh Page 5
    Selecting appropriate alternatives to combat desertification based set of logical criteria can be effective in controlling, reclamation of disturbed lands and avoiding destruction areas at risk. This paper try to present the optimum alternatives systematically based on Multiple Attribute Decision Making Model. At the first, indices priority was obtained using harmonic mean method. Then, alternatives priority was assessed by permutation model. The obtained results showed that permutation P2 {(p2=(A18, A23, A31, A33, A20)} has the highest value deviation that introduced as selected permutation to present combat desertification optimum alternatives. On the other hand, Prevention of unsuitable land use changes {A18}, vegetation cover development and reclamation {A23}, and change of ground water harvesting {A31} are the most important desertification alternatives in the study area, respectively.
    Keywords: Combat desertification, Multiple Attribute Decision Making (MADM) methods, Permutation Model, Khezrabad
  • Hamid Abdoly, Mohammad Rezvani* Page 15
    Nowadays, tourism is considered in the framework of projects of international, national, regional and local logistics as one of the important tools and components of development, decentralization and regional balance. The purpose of this research, is reviewing and evaluating ecological potential of extensive outdoor recreation in Haftad Qolleh arak protected area to get the best method for making money, protection and exploitation of the region. This method was acted using Dr. Makhdoom’s common land logistics, and by gathering and creating basic region maps, with scale of 1/50000 including regional scale, slop, aspect, height, pedology, vegetation, geology and climate in the environment of software (ARCGIS 9.3) and creating digit model of the entire region and environmental units for determining usage of extensive outdoor recreation The results of this study show that from 97410 hectares, 67579 hectares is related to extensive outdoor recreation that according to the plans, Haftad Qolleh arak protected area is suitable for extensive outdoor recreation usage.
    Keywords: Outdoor recreation, Ecological capability, GIS, Haftad Qolleh
  • Kamaledin Herisi Nezhad, Akram Razmi* Page 21
    Despite an impressive legal and administrative structure, the desired protection for the environment has yet to be achieved. This is due to many problems in the implementation of environmental protection legislation. Undoubted the proper infrastructure needed to achieve predetermined objectives of the law. This study by investigating the process of implementing environmental laws and necessary infrastructure to implement these regulations, has analyzed Lack of proper enforcement of environmental laws in Iran. The results indicate that a host of problems, including the lack of an independent legal entity with adequate monitoring and implementation authority and insufficient human and financial resources, weak criminal laws in dealing with environmental violations are the main challenges for the implementation of environmental laws in Iran.
    Keywords: Environmental legislation, Implementation, Compliance, Environmental Protection Agency
  • Saeid Anbarnezhad*, Kamran Shayesteh, Mehrdad Khanmohamadi Page 33
    Camping, their related environmental problem and heavy costs of managing them, are main problems that in every country are faced with. The only solution to these problems is a proper managing system. Which is based on engineering principals and comprises planning, social and economical parameters. One of the most important steps in this procedure is to select a suitable site for camping. Otherwise irreversible damages would affect the natural resources of the region. Golestan National Park, regarding its unique geographical situation, biodiversity and eco-touristic attractions, has a high potential for camping. This study has been conducted based on extensive research and field survey. The aim of this study is analyzing the criteria and selecting the most important one, through 3 criteria and 3 sites, using MCDM technique combined with GIS. The criteria used in this study are local landscapes and facilities, the distance from conservation main core, and the distance from gardens and agricultural land. Regarding these, the best criteria, and the most suitable site which showed a medium potential were selected as the most proper site for camping. The results show that camping the MCDM technique by AHP method has a great potential in camping site selection.
    Keywords: Camping, Site selection, Golestan National Park, AHP, MCDM, GIS
  • Seyed Hassan Mousavi*, Afshin Danehkar Page 43
    In recent decades, increasing population density in coastal areas and its consequences has destroying coastal species and ecosystems. In this regard, during the past decades; construction of artificial reefs has been suggested as an effective tool for reconstruction and rehabilitation of damaged marine habitats and brings them before the damage. In the present paper, the advantages and benefits of artificial reefs in in marine ecosystems have been studied. The main advantages of artificial reefs in coastal areas are: increasing the diversity of aquatic organisms, increase the amount of biomass resources, biomass distribution, prevent from coastal erosion, improve the economic conditions of the native community, increased opportunities for scientific research. The most important negative consequences of artificial reefs in coastal areas are; indiscriminate harvesting of aquatic organisms, contamination of the aquatic environment, Smother of aquatic organisms during the establishment of artificial reefs, changes in the natural processes of sedimentation and sediments contaminated with debris.
    Keywords: Artificial reefs, Conservation, Restoration, Coastal area
  • M. Mahdavi, B. Malekmohammadi, L.Rahimi Blouchi Page 55
    The increased exploitation of river materials and related pollutions, show the necessity for planning and comprehensive approach to solve environmental problems. The aim of this study is to combine the capabilities of GIS and multi-criteria decision analysis (MCDM) for site selection of sand mining in rivers with emphasis on environments criteria. At first, effective measures in the process of site selection is identified and important coefficients by using Analytic Hierarchy Process (AHP) method are determined. Then, the GIS layers of the most important criteria in digital format, are provided. With overlaying of these layers, site selection map is provided. This map indicates the suitable location for exploiting of river materials. Hablehrud River in the Iran, a main resource of sand mining, has been chosen as a case study. According to the results of this study, the most important environmental criteria for site selection of sand mining in Hablehrud River include: status of topography and geomorphology of the area, distance from residential areas, distance from agricultural lands, distance from protected areas, distance from faults and natural hazards, landscape features and aesthetic values and recreation, status of vegetation, distance from groundwater resources. With comparing the location of the existed mines in the Hablehrud Basin with map of site selection, it was observed that none of the existed mines were located in a suitable location. Thus, revising for assignment of new mines and extending of the existing mines license is necessary.
    Keywords: River mining, Site selection, multi, criteria decision, making (MCDM), Geographical Information Systems (GIS), Hablehrud River
  • Ahmadiparimasume, Faryadishahrzad, Lanjabifateme Page 65
    Pay attention to environment planning based on sustainable and suitable land resources usage and prevent environmental crisis, is one of the new issues that is attractive to state governments. Planning to balance environment and equipping development centers with extension infrastructure capacity with consideration to capability, status, environmental consideration, is one of the most important policy of the economic development of the country. However, many methods and tools for urban planning and environmental planning for achieving sustainable human settlement tend to provide local scale projected. In this research, attributes of Mehrabad in Damavand investigate in local scale. The study area is located at a distance of about 110 kilometer of Tehran. Tehran’s neighborhood villages are affected by the economic characteristic, land use, social and cultural development. Environmental planning of Mehrabad is accomplished with the planning process and GIS in 1:50000 to 1:250000 scales. Due to the model the physical development plan and program to guide the change and development in zone commensurate according to the capability and limitation of natural and man-made environment are presented.
    Keywords: Planning, Environment, Mehrabad, Land use