فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 105 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه امیرتیموری، صادق خلیلیان، حمید امیرنژاد، علی محبی صفحات 1-21
    مجتمع مس سرچشمه یکی از بزرگ ترین مجتمع های صنعتی- معدنی جهان و بزرگ ترین تولیدکننده مس در ایران است. با وجود این موضوع، حجم عظیمی از گاز SO2 در این مجتمع تولید و وارد محیط می شود. بنابراین، در این مطالعه ارزش بهبود کیفیت هوا (کاهش انتشار SO2) و برآورد منحنی تمایل نهایی به پرداخت بررسی شده است. بدین منظور از روش ارزش گذاری مشروط انتخاب دوگانه یک و نیم بعدی استفاده و اطلاعات لازم بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از یک نمونه 2158 نفری و مصاحبه رو در رو با افراد جمع آوری شد. نتایج نشان داد که 3/87 درصد از پاسخگویان تمایل به پرداخت مبلغی برای کاهش انتشار گاز SO2 از این مجتمع دارند. همچنین بر اساس نتایج، بهبود کیفیت هوا برای افراد منطقه از ارزشی معادل 817/8 میلیارد ریال در سال برخوردار است. منحنی تمایل نهایی به پرداخت برای کاهش این گاز دارای شیب مثبت و صعودی است. منحنی برآوردشده می تواند راهنمای مفیدی برای سیاست گذاران، در استفاده از ابزارهای اقتصادی (همانند مالیات و سوبسید)، برای کنترل این آلاینده باشد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، تخمین زن نیمه پارامتری توزیع آزاد، دی اکسید گوگرد، روش یک و نیم بعدی، مجتمع مس سرچشمه
  • سعید راسخی، حسین داوری صفحات 45-68
    بر اساس فرضیه درون زایی تعرفه، تعرفه به صورت درون زا و بر اساس مجموعه عوامل اقتصاد سیاسی تعیین می شود. مطالعه حاضر، با به کارگیری مدل خودرگرسیونی برداری هم جمعی طی دوره زمانی 1350-1389 و در چارچوب فرضیه درون زایی تعرفه، عوامل تعیین کننده حمایت تعرفه ای ایران را بررسی کرده است. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، اگرچه درباره اثر نرخ بیکاری و نرخ نفوذ واردات در شکل گیری سیاست های حمایتی شواهدی به دست نیامده است، ولی اثر معنادار تولید بدون نفت، سهم بخش صنعت، سهم درآمد نفتی و نرخ واقعی ارز در سیاست های تعرفه ای ایران نشان دهنده اهمیت فضای اقتصاد سیاسی و شاخص های اقتصادی در شکل گیری حمایت در ایران است. در مجموع، فرضیه تحقیق حاضر تایید شده است و بر این اساس توصیه می شود، ضمن کاهش اتکا به نفت و اندازه دولت، توجه بیشتری به عوامل موثر در درون زایی سیاست های آزادسازی اقتصادی به عمل آید تا موفقیت و امکان تداوم این سیاست ها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: ایران، حمایت طلبی، درون زایی تعرفه، گروه های فشار، مدل خودرگرسیونی برداری هم جمعی
  • محمدرضا رنجبر فلاح، پدرام داودی صفحات 69-88
    شناخت نابرابری درآمد در زیرگروه های اجتماعی امکان هدفمندشدن تلاش ها برای نیل به عدالت اجتماعی را مهیا می کند. هدف اساسی این مطالعه برآورد، تجزیه و مقایسه شاخص های نابرابری تایل و اتکینسن بر حسب نابرابری درآمدی در درون و میان مناطق شهری و روستایی استان تهران طی برنامه های سوم و چهارم توسعه اقتصادی است. برای این منظور از ریزداده های سال های 1379 الی 1386 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بیشترین سهم از نابرابری درآمدی در استان تهران به ترتیب متعلق به مناطق شهری، مناطق روستایی و عامل بین گروهی بوده است. همچنین، نتایج برآورد الگوی تحلیل واریانس برای مقایسه آماری میانگین نابرابری در سه سال اول برنامه های سوم و چهارم توسعه اقتصادی حاکی از آن است که تفاوت مشاهده شده از نظر آماری معنادار نیست. بر مبنای یافته های فوق پیشنهاد می شود برای کاهش نابرابری درآمد در استان تهران، به نابرابری درآمد در مناطق شهری توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: استان تهران، توزیع درآمد، تجزیه، شاخص اتکینسن، شاخص تایل
  • جعفر عبادی، ابوالفضل پاسبانی صومعه صفحات 89-113
    با توجه به فقدان توضیحی همه جانبه درباره عوامل موثر در مزد منصفانه و تطابق نداشتن کامل میان نظر کارگر و کارفرما در مورد آن، مقاله حاضر با تکمیل حلقه های مفقوده فرضیه آکرلوف، مبنی بر «مزد منصفانه- تلاش منصفانه»، امکان عملی تقرب به سوی مزد منصفانه و تحقق آثار آن را در بهره وری فراهم می کند. به این منظور، ضمن تجزیه و تحلیل تئوریک نظریه آکرلوف و آزمون ضمنی آن مبنی بر اثر مزد کارکنان مشابه و نرخ بیکاری در تعیین مزد منصفانه، ابعاد 38 گانه موثر در تعیین مزد منصفانه، از طریق مصاحبه کیفی و تکمیل پرسش نامه با نمایندگانی از گروه های کارگری، کارفرمایی و متخصصان دانشگاهی بازار کار، سنجش و ابعاد شکل دهنده مزد منصفانه و نحوه اولویت دهی به آن عوامل در ایران آزمون شد؛ در نهایت، مشخص شد که کارفرمایان و کارگران برای بیشتر مولفه های موثر در مزد منصفانه میانگین رتبه ای متفاوتی قائل اند که لازم است این شکاف در رتبه بندی مولفه ها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: آکرلوف، بهره وری، کارفرما، مزد منصفانه، مزد تسویه کننده بازار، نیروی کار
  • نصرت الله عباس زاده، مجید احمدیان، فرهاد رهبر، حمید ابریشمی صفحات 115-137
    با کاربرد روش تجربه انتخاب (CE) تمایل به پرداخت نهایی خانوارهای ایرانی برای اجتناب از خاموشی برق تخمین زده شد. نتایج حاکی از این است که خانوارها طی مدت خاموشی، تعداد خاموشی و قیمت آلترناتیو پایین تری را ترجیح می دهند و روز وقوع خاموشی، زمان وقوع آن و اعلام قبلی خاموشی عوامل مهمی برای ترجیحات آنها محسوب می شود. علاوه بر این، مدل لوجیت شرطی با تاثیرات متقابل متغیرهای اقتصادی- اجتماعی توضیح ناهمگنی ساختار ترجیحات افراد را ممکن می کند. نتایج نشان می دهد که تمایل به پرداخت نهایی با افزایش مخارج خانوارها، سن سرپرستان خانوارها و همچنین، مصرف برق در آخرین دوره مصرفی آنها افزایش می یابد. آگاهی از تاثیرات رفاهی منفی خانوارها از خاموشی به تصمیم گیران کمک می کند که در تصمیم گیری قابلیت اطمینان شبکه این موضوع را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: روش تجربه انتخاب، خاموشی برق، لوجیت شرطی، تمایل به پرداخت
  • علیرضا عرفانی، آزاده طالب بیدختی صفحات 139-159
    امروزه بحث قاعده پذیری سیاست پولی در دستیابی به اهداف تثبیت تورم و شکاف تولید از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله نخست، به بررسی ماندگاری شکاف تولید در اقتصاد ایران می پردازیم سپس، با به کارگیری مدل کینزین جدید مرکب و با استفاده از داده های فصلی دوره زمانی 69:1-90:3، سه قاعده ابزاری جایگزین در سیاست پولی را برای اقتصاد ایران با هم مقایسه می کنیم.
    نتایج حاکی از آن است که در اقتصاد ایران اولا، شکاف تولید متغیری آینده نگر است و درجه ماندگاری کمی دارد؛ ثانیا، قاعده هدف گذاری تورم در مقایسه با قاعده هدف گذاری سطح قیمت و قاعده هدف گذاری سرعت مجاز زیان اجتماعی کمتری دارد. به علاوه، نتایج برآورد ضرایب در قواعد مختلف نشان داد که در مقایسه با سایر قواعد ابزاری، هدف گذاری تورم و رابطه اول هدف گذاری سطح قیمت، به خصوص در افق های پیش بینی بلندمدت، از توان پیش بینی خوبی برخوردارند.
    کلیدواژگان: قواعد ابزاری، سیاست پولی، ماندگاری شکاف تولید، مدل کینزین جدید مرکب، اقتصاد ایران
  • ناصر الهی، عطیه هنردوست صفحات 161-181
    یکی از مهم ترین متغیرهای مورد توجه سیاست گذاران در هر کشور نرخ تورم است. در نظام هدف گذاری تورم، تورم پایین و باثبات هدف اصلی سیاست به صورت صریح و مستقیم است. از سویی ثبات قیمت ها، که از نتایج مهم هدف گذاری تورمی است، شرط لازم برای دستیابی به سطوح پایدار رشد اقتصادی تلقی می شود. بر این اساس، در نظر داریم با استفاده از روش کنترل بهینه به بررسی هدف گذاری تورمی متناسب با رشد اقتصادی طی برنامه چهارم توسعه بپردازیم. این کار را از طریق مینیمم سازی تابع زیان اجتماعی، به منزله تابع هدف، با استفاده از الگوریتم ژنتیک و تابع GA مقید انجام می دهیم. قید تابع با استفاده از روش اقتصادسنجی رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR) برآورد می شود. برای سنجش اثرگذاری متغیرهای کنترل در متغیرهای وضعیت به طرح سناریوهای مختلف اقدام می کنیم؛ در نهایت مشخص می شود که طی برنامه چهارم توسعه، ابزارهای سیاست پولی در مقایسه با ابزارهای سیاست مالی از درجه اثرگذاری بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، تابع زیان اجتماعی، رشد اقتصادی، کنترل بهینه، هدف گذاری تورمی
  • عصمت مجرد، مسعود همایونی فر، ماشاالله سالار پور صفحات 183-205
    در مطالعه حاضر، نقش کشاورزی در همگرایی منطقه ای کشورهای عضو اکو در مدل داده های ترکیبی پویا ارزیابی می شود. در ابتدا، همگرایی بین کشورهای عضو اکو و اثر بخش کشاورزی در تسریع همگرایی با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته برای دوره زمانی 1996-2011 بررسی شد. نتایج نشان داد که بین کشورهای عضو اکو همگرایی برقرار است. بخش کشاورزی، به رغم افزایش رشد منطقه ای، در تسریع همگرایی تاثیر منفی دارد و باعث کاهش سرعت همگرایی شده است. بنابراین، پیشنهاد می شود که کشورهای عضو اکو با توسعه بخش کشاورزی و بررسی چالش ها و تنگناهای این بخش بتوانند چشم انداز روشنی برای برنامه ریزی های آینده در بهبود همگرایی منطقه ای فراهم آورند.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، کشورهای عضو اکو، همگرایی منطقه ای
  • تدوین بازی همکارانه بین کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز در زمینه صادرات LNG
    محمد علی فلاحی، محمدحسین مهدوی عادلی، جلال دهنوی صفحات 207-233
    تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال 2001 در تهران بدون شک از کلیدی ترین وقایع سال های اخیر در صنعت گاز است. بخش درخور توجهی از صادرات کشورهای عضو مجمع به صورت LNG است؛ از این رو، تدوین سیاستی مبتنی بر همکاری بین کشورهای عضو در عرصه صادرات LNG اهمیت و نقش بسزایی خواهد داشت. شواهد دلالت بر آن دارد که الگوی صادرات LNG کشورهای عضو مجمع غیربهینه و غیراقتصادی است. از این رو در این مقاله نخست، وضعیت کشورهای عضو مجمع در زمینه صادرات LNG، مسیرهای صادراتی و بازارهای هدف آنها بررسی و در ادامه یک بازی همکارانه بین کشورهای عضو، مبتنی بر روش برنامه ریزی خطی، تدوین می شود. نتایج مبین آن است که کشورهای عضو می توانند، از طریق بازنگری در الگوی صادرات خود و جابه جایی در بازارهای هدف صادراتی، هزینه های ترانزیت LNG را تا حد درخور ملاحظه ای کاهش دهند. در نهایت، روشی برای تقسیم منافع بازی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازی همکارانه، تئوری بازی ها، گاز طبیعی مایع شده، مجمع کشورهای صادرکننده گاز
|
  • Somayeh Amirtaimoori, Sadegh Khalilian, Hamid Amirnejad, Ali Mohebbi Pages 1-21
    Sarcheshmeh copper complex is one of the largest industrial-mining complexes in the world and is the largest copper producer in Iran. Despite this، a huge amount of SO2 gas is produced and enters the environment in this complex. Therefore، this study investigates the value of improvement in air quality and estimates the marginal willingness to pay curve. For this purpose، OOHB DCCV method has been used. A sample of 2158 households was chosen، based on the stratified sampling method. The respondents’ WTP was then elicited through a series of face-to-face interviews. Results showed that 87. 3% of the respondents were able to express a positive WTP for the reduction of SO2 emission from this complex and the improvement in air quality worth 719252. 75$ for the regional people. Estimated marginal willingness to pay curve has a rising positive slope. This curve can be a useful tool for policy makers on the use of economic instruments (e. g. tax and subsidies) to control this pollutant.
    Keywords: contingent valuation, OOHB method, sarcheshmeh copper complex, SNPDF estimator, SO2
  • Saeed Rasekhi, Hossein Davari Pages 45-68
    According to endogenous tariff hypothesis، tariff is endogenously determined by the set of political economy factors. Using the Co- integrated VAR approach and in the framework of the hypothesis، the present study examined the determinants of tariff protection in Iran over the period 1971-2010. Based on the results، though no evidence has been obtained about the impact of unemployment and import penetration rate on forming protection policies in Iran but the significant effect of non oil product، the share of industrial sector، the share of oil income and real exchange rate indicate the importance of political economy atmosphere and economic factors in forming the policies. In sum، the hypothesis is verified and in this framework، we suggest that we should pay more attention to the role of the factors effecting economic liberalization policies as well as the reduction of dependency on oil income and government size in order to increasing the success and continuation of the policies.
    Keywords: co, integrated VAR, endogenous tariff, lobby groups, protection seeking
  • Mohammad Reza Ranjbar Fallah, Pedram Davoudi Pages 69-88
    Knowing income inequality in socio-economic subgroups helps us to achieve justice. The main goal of this study is to evaluate، decompose and compare the Theil and Atkinson inequality indices in terms of the inequality within and inequality between urban and rural area in Tehran province during the 3rd and the 4th Economic Development Program of Iran. Doing so، we used the micro households'' data along 2000 till 2007. The results show that the contributions of inequality within Tehran Province were respectively belong to urban area، rural area and between them inequality. The results of analyse of Variance represent no statistical significance in the seemed difference between inequality at the first three years of the 3rd and the 4th Iran''s Economic Development Program. According to these، reducing inequality in Tehran province needs to focus on inequality within Urban Areas.
    Keywords: Atkinson index, decomposition, income distribution, Theil Index
  • Jafar Ebadi, Abulfazl Pasebani Someeh Pages 89-113
    Given the lack of comprehensive explanation about the effective factors of fair wages and a complete mismatch between Labor Force and employers about that، in this paper with completing the missing loupes in the Akerlof theory «fair wages - effort Hypothesis»، possibility of practical realization of the fair wage on productivity will provided. In this regard، after the theoretical analysis and testing the Akerlof theory، multiple factors affecting the determination of fair wages، through qualitative interviews، and questionnaires completed by representatives from labor & employers groups and academic experts on the labor market، is measured. With using software SPSS17 and EXCEL، constitutive factors of fair wages and the priority of those factors in Iran were tested.
    Keywords: Akerlof, employers, fair wages, labor, productivity, wage clearing market
  • Nosratollah Abbaszadeh, Majid Ahmadian, Farhad Rahbar, Hamid Abrishami Pages 115-137
    Using a choice experiment survey، the marginal willingness to pay (WTP) among Iranian households to avoid power outages is estimated. The results indicate that households prefer lower price of alternatives and the low duration and frequency of outages، and the factors of outage day، outage time and warning in advance of outage are important to households'' preferences. Moreover، the conditional logit model with interaction effects of SED variables allows us to explain the unobserved heterogeneity of preferences. The results of this model show that the marginal WTP increases with increasing of household’s expenditure، age of respondent and electricity consumption in the last period. Given that households have negative welfare effects from outages، it is important that policy makers consider these negative impacts on household utility when deciding about reliability of electricity network.
    Keywords: choice experiment method, conditional logit, power outages, willingness to pay
  • Alireza Erfani, Azadeh Taleb-Bidokhti Pages 139-159
    Today، the discussion of regularity monetary policy in achieving inflation and output gap stabilization is important. In this paper، we investigated the persistence of the output gap in Iran economy and then by using a hybrid New Keynesian model based on quarterly data for 1990:1- 2011:3. We compared three alternative instrumental rules in monetary policy for Iran economy. The results indicated that in Iran economy: firstly، output gap is forward- looking and has little degree of persistence. Secondly، inflation targeting rule in comparison with the price level and speed limit targeting rule has the lowest social loss. In addition، the result of estimating coefficients under alternative rules showed that in comparison with other instrumental rules، inflation targeting and the first equation of price-level targeting، have well predicting power، especially in long-term forecasting horizons.
    Keywords: instrumental rules, Hybrid New Keynesian model, Iran economy, monetary policy, persistence of the output gap
  • Naser Elahi, Atieh Honardoust Pages 161-181
    One of the most important variables in each country which attracts the attention of policymakers is inflation. In the inflation targeted system، it is important to target the low and stable inflation clearly and directly as the main policy. On the other hand the stability of prices which is an important result of targeted inflation is a necessary condition to achieve sustainable levels of economic growth. On this ground we are going to study the targeted inflation proportional to economic growth during the Fourth Economic Plan by applying optimal control method. The objective function here is the social loss function which will be minimized through genetic algorithms in the form of binding function of GA. The constraint of the function will be estimated by econometric of Seemingly Unrelated Regressions. To measure the impact of control variables on variables of situation we plan different scenarios. As a result we will see that during the 4th Development Plan tools of monetary policy are more influential than the tools of financial policy.
    Keywords: inflation targeting, economic growth, optimal control, genetic algorithm, social loss function
  • Smat Mojarad, Masoud Homayounifar, Mashallah Salarpour Pages 183-205
    In present study، role of agricultural on ECO countries regional convergence was assessed in dynamic panel data model. At first، ECO countries convergence and agricultural sector effect in convergence acceleration was surveyed by generalized method of moments (GMM) over the period 1996-2005. Results showed that، this is convergence between ECO countries. In spite of increasing regional growth، the agricultural sector had negative effect in convergence acceleration; and it caused decreasing regional convergence speed. Therefore، it was suggested to ECO countries with agricultural sector development and restrictions contained in this section could provide clear perspective for the future planning in order to promote regional convergence.
    Keywords: agricultural sector, ECO countries, regional convergence
  • A Cooperative Game between Gas Exporting Countries Forum Members in LNG Export
    Mohammad Ali Falahi, Mohammad Hossein Mahdavi-Adeli, Jalal Dehnavi Pages 207-233
    Establishment of the Gas Exporting Countries Forum in Tehran in 2001 has proved to be one of the most important changes in the gas market. GECF has a considerable share in the world Liquefied Natural Gas (LNG) trade. Facts show that current routes of LNG trade are not optimal. Hence، in this paper we examine the development of cooperative strategies between countries exporting (LNG) and members of the Gas Exporting Countries Forum (GECF). To follow this goal، first we study the statue of GECF members in gas market، and then using a simple linear programing approach we find the optimal LNG trade routes for GECF members. The numerical results suggest that، in the absence of geopolitical problems، this cooperative strategy will probably be a rational move for all of the LNG exporters. The problem of gain sharing is then formulated using cooperative game theory concepts.
    Keywords: cooperative game, game theory, gas exporting countries forum, liquified natural gas