فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 22 (زمستان 1392)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 22 (زمستان 1392)

  • 244 صفحه، بهای روی جلد: 64,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید حسن اسلامی صفحه 7
    مقاله پیش رو می کوشد تا ماهیت مقالات علمی پژوهشی در عرصه اخلاق را بازگوید و منطق حاکم بر آن را آشکار سازد. نگارنده نخست منطق نگارش را به مثابه فرآیند اقناع بیان می کند و بر این باور است که نوشتن آکادمیک تلاشی برای اقناع مخاطبان متخصص و در نتیجه مستلزم تن دادن به قواعدی مشخص است. سپس به تحلیل ماده و صورت مقالات علمی پژوهشی در عرصه اخلاق پرداخته، یکایک اجزای اساسی چنین مقالاتی را معرفی می کند و با برشمردن برخی لغزش های رایج در این زمینه، شیوه مقاله نویسی عالمانه را بازگو می کند. با این نگاه، نویسنده همه اجزای اصلی مقاله را تحلیل کرده و راه نگارش هر یک را گفته است و با بیان اصول راهنمایی برای نگارش چنین مقالاتی در عین تاکید بر اهمیت محتوا، ظرایف ساختاری را نیز خاطرنشان ساخته است.
    کلیدواژگان: اخلاق نگارش، اخلاق آکادمیک، نگارش آکادمیک، مقالات علمی، پژوهشی، اخلاق پژوهش، نگارش اخلاقی
  • ابراهیم کلانتری، اسماعیل کلانتری، فاطمه محمودی صفحه 33
    اگرچه شاخص های گوناگون سبک زندگی اسلامی در آیات و روایات متعددی تبیین شده است، عدم تعمیق و تدقیق اندیشمندان اسلامی در این حوزه و نیز توام نشدن آن با سبک زندگی امروزی، موجب کم رنگ شدن مولفه های سبک زندگی اسلامی در جامعه معاصر شده است. در این پژوهش، نگارندگان با تعمق و تدبر در آیات و روایات اسلامی (رویکرد دینی) و مفاهیم کسب وکار (رویکرد تخصصی)، به شناسایی مولفه های سبک زندگی اسلامی در حوزه کسب وکار می پردازند. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده، کیفی است. دستاورد این پژوهش، شناسایی 44 مولفه است که باید در کسب وکار اسلامی رعایت شود و همچنین 38 مولفه که باید در کسب وکار اسلامی از آن پرهیز شود. این مولفه ها در 3 گروه ویژگی های دینی، ویژگی های اخلاقی و ویژگی های کارآفرینی جای گرفته اند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، کسب وکار، مولفه ها، آیات و روایات
  • علی نقی فقیهی، مهدی سبحانی نژاد، حسن نجفی صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مبانی پرورش صله رحم و نقش کلیدی آن در ایجاد همبستگی و تحکیم تعاملات و پیوندهای میان اعضای شبکه خویشاوندی و اجتماعی است. روش انجام این پژوهش توصیفی تحلیلی است و به منظور گردآوری داده های لازم جهت دستیابی به اهداف پژوهش، متون حدیثی مرتبط با موضوع با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع گردآوری و با شیوه کیفی تحلیل شده است. نتایج پژوهش در دو بخش مبانی و نقش آنها در سبک زندگی اسلامی تبیین شده است. در بخش اول، ویژگی ها (کرامت، تمایل به معنویت و فضیلت دوستی، محبت، نوع دوستی، انس و الفت، آرامش طلبی، مثبت نگری، تمایل به احسان، خودارزشمندی و دیگرارزشمندی، تمایل به شادکامی، عفو و بخشش، مسئولیت پذیری اجتماعی و تمایل به مالکیت) مطرح گردیده و در بخش دوم پیامدهای روانی عاطفی، روانی اجتماعی، معنوی دینی و اقتصادی ویژگی های مذکور تبیین شده است.
    کلیدواژگان: صله رحم، مبانی تربیتی، نقش خویشاوندان، سبک زندگی اسلامی
  • اکبر ساجدی، سید ضیاءالدین علیانسب صفحه 83
    اخلاق حرفه ای، وظایفی را متوجه سازمان تبلیغ دین می کند که رهیافت به عرصه های نوین، ازجمله آنهاست. پژوهش حاضر ضمن بازکاوی «تبلیغ دینی» مدعی است امروزه بدون ورود به عرصه های نوین علمی، تبلیغ دینی موفق نخواهد شد. ورود سازمان تبلیغ دین به دانش های جدیدی مانند: مدیریت، جامعه شناسی و روان شناسی امری اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش با روش تبیینی، اولا عنصر «مسئولیت» در سازمان تبلیغ دین بررسی شده و این نتیجه به دست آمده که تبلیغ دین پیام رسانی صرف نیست، بلکه زمینه سازی برای پذیرش همه جانبه مفاد تبلیغی از مسئولیت های سازمان مزبور می باشد. ثانیا یکی از مهم ترین مقتضیات اخلاق حرفه ای در سازمان تبلیغ دین بررسی شده و این نتیجه به دست آمده که سازمان تبلیغ دین موظف است روش های کمی و کیفی خود را بروز داده، از تناسب با مخاطب، زمان و مکان غافل نماند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق حرفه ای تبلیغ دین، مسئولیت های سازمان تبلیغ دین، مدیریت تبلیغ دین
  • محمد بیدهندی، علی کرباسی زاده، محسن شیراوند صفحه 101
    یکی از کاربردهای قاعده بسیطهالحقیقه علاوه بر اثبات وحدانیت حق تعالی اثبات «حیات» در تمام مراتب هستی و کاربست آن در حوزه زیست محیطی می باشد. همان طور که وجود، یک حقیقت واحد ساری است که به نحو تشکیک در همه موجودات جریان دارد، صفات ذاتی و حقیقی آن نظیر علم، اراده، قدرت و حیات نیز در همه موجودات سریان دارد. بنابراین همان گونه که همه موجودات از فیض وجود بهره مندند، از صفات او که عین ذات اوست، نیز بهره مند هستند. به عبارت دیگر، همه موجودات حتی جمادات نیز دارای حیات، علم، اراده و قدرت می باشند. بر این اساس، کل هستی از قوس صعود هستی تا اخس مراتب وجود، زنده و دارای حیات می باشند. در این پژوهش سعی داریم ضمن تشریح و تبیین قاعده بسیط الحقیقه و تبیین نظریات رایج زیست محیطی به نقد هر یک از این نظریات بر اساس قاعده مذکور بپردازیم. برآیند این نقد و بررسی، طرح نظریه بدیع ملاصدرا در حوزه اخلاق زیست محیطی خواهد بود.
    کلیدواژگان: قاعده بسیط الحقیقه، طبیعت، محیط زیست، اخلاق زیست محیطی
  • حامد پوررستمی، معصومه شفیعی پورمرجی صفحه 119
    چالش جدی بشریت معاصر بیش از آنکه وامدار ضعف قوانین یا فقدان تکنولوژی باشد، معلول عدم کاربست بایسته های اخلاقی و رفتاری است. یکی از این بایسته های مهم و پرنقش، عنصر استقامت گفتاری است که دارای بار معنا و مفهوم خاصی است و مقصود آن، اقامه زبان بر حق و مدیریت استمرار این حق محوری است. بسیاری از چالش های فردی و فرافردی بشریت امروز همچون آشفتگی های روحی و روانی، اختلافات و ازهم گسیختگی خانواده ها، نابسامانی های اجتماعی و نیز تخریب روابط در اثر لغزش های زبان و عدم استقامت گفتاری ایجاد شده و علاوه بر خسران معنوی و سوء عاقبت، لذت زندگی و آرامش درونی را از انسان سلب نموده است. ترسیم شاخصه های استقامت گفتاری در پرتو کلام علوی، نسخه مجربی را برای رفع و دفع چالش های اخلاقی بویژه در عرصه گفتار عرضه می نماید که این مقاله عهده دار بخشی از آن است.
    کلیدواژگان: استقامت، گفتار، نهج البلاغه، استقامت گفتاری، اخلاق اسلامی
  • حامد آل یمین، ابراهیم نوری صفحه 133
    فخر رازی ویژگی ها و تقسیمات متعددی برای سعادت برمی شمرد. وی گاهی آن را به جای واژگانی همچون لذت و کمال به کار می گیرد. از نظر او، مفاهیمی همچون سعادت، کمال و لذت به دلیل بداهت و انتزاعی و غیرماهوی بودن، قابل تعریف به حد یا رسم نمی باشند. از آنجا که لذت و کمال رابطه تنگاتنگی با سعادت دارند، ازاین رو بهره گیری از مفاهیم فوق می تواند مفید باشد. فخر سعادت را امری دارای مراتب و درجات و تشکیک پذیر و نیز دارای اقسامی همچون: نفسانی (روحانی)، بدنی و خارجی می داند. او سعادت دنیوی را به کمال رسیدن نفس ناطقه در قوای عملی و نظری و رسیدن به مقام عبودیت عارفانه الهی می داند. برترین درجه سعادت در نگاه او، دیدار حق در آخرت است که موجب رستگاری اخروی و ابدی می شود. از نظر ایشان برترین درجه سعات فقط در آخرت محقق می گردد.
    کلیدواژگان: سعادت، لذت، کمال، فخررازی، سعات قصوا
  • علی رهبر صفحه 155
    نظام هستی و انسان از منظر قرآن به «احسن» تعبیر شده است. با این وصف ما با مفاهیمی چون «هلوعیت» انسان در آموزه های قرآنی مواجهیم. حرص ورزی و جزع، معنای هلوع بودن اوست. «هلع» این است که وقتی انسان به فقر می رسد، بی تابی و وقتی به بی نیازی رسید، از دیگران منع می کند. در نکوهش یا ستایش هلوعیت، دیدگاه های متفاوتی ارائه شده است. در دو دیدگاه عمده یکی هلوعیت را جبلی و انسان را طبعا متصف به صفات مذموم می داند. در برابر این نظر، دیدگاه علامه «هلع» را خیر و سوء اختیار انسان را عامل تخریب آن می داند. در این میان برخی مثل قاضی باقلانی (به نقل فخر رازی) بین حالت نفسانی هلع و افعال ناشی از هلع تفکیک کرده و مذمت ها را متوجه افعال می داند، نه حالت نفسانی هلع. مویدات چهارگانه ای برای دیدگاه دوم وجود دارد: 1. تصریح حکمت 108 نهج البلاغه به قلب و حالات متضاد که تفسیر خاص خود را دارد؛ 2. بیان امام سجاد× در مناجات شاکین و تحلیل آن؛ 3. تحلیل کلیت رذیله ها دربیان امام خمینی و تبیین آن؛ 4. دیدگاه فیض کاشانی و تایید برداشت مختار نگارنده.
    کلیدواژگان: نظام احسن، انسان، هلوعیت، قلب، رذیلت
  • فرشته ابوالحسنی نیارکی صفحه 169
    براساس تنوع کارکردهای قوای نفس ناطقه (قوه نظری و عملی) نزد طوسی، استکمال علمی و عملی نیز متفاوت می شود. کمال علمی از سنخ معرفت و حقایق تکوینی (بینش ها) و کمال اخلاقی از جنس معارف جزئی و آثار عملی است. نظریه اخلاقی طوسی در واقع فراتر از سلامت نفس است و به آرمان های بالادستی، یعنی کمال نفس اشاره می کند. کمال به عنوان آرمان اخلاق دارای مراتب است که می توان آنها را با هرم طولی کمال ترسیم کرد. مراحل استکمال نزد طوسی، در آثار فلسفی به قوای عرضی نفس اشاره دارد و در آثار عرفانی نیز ناظر به سلوک نفس و سپهرهای وجودی طولی آن است. فرآیند استکمال در دو بعد علمی و اخلاقی است و طوسی برای استکمال آن برنامه عملی ارائه داده و تنها به نظریه پردازی نپرداخته است.
    کلیدواژگان: طوسی، استکمال علمی، استکمال عملی، مراتب کمال، عقل نظری، عقل عملی
  • یعقوب قاسمی خویی، عبدالحسین خسروپناه صفحه 193
    علامه طباطبایی در یک طرح ابتکاری، مکاتب اخلاقی را به چهار مکتب عمده (مکتب انبیای سلف، مکتب ویژه قرآن، مکتب فلاسفه یونان و مکتب نسبیت گرایی اخلاقی و پیروان نظریه تکامل) تقسیم می کند. دو مکتب اول را علامه جزو اخلاق دینی و دو قسم اخیر را سکولار می داند. بنابر ارزیابی علامه از مکاتب اخلاقی، نسبت اخلاق دینی و سکولار، نسبت نقص و کمال و مصداق عموم و خصوص مطلق است. تمایز اصلی دو رویکرد مذکور در بهره مندی و عدم بهره مندی عقل در شناخت مفاهیم، مصادیق، کشف، توجیه و تضمین ارزش های اخلاقی از معارف وحیانی است. در اخلاق دینی، ایمان حقیقی به مبدا و معاد، التزام عملی به احکام دینی، ارزش های اخلاقی را تضمین و شکوفا می کند و منشا ضعف های اخلاقی موجود در جوامع دینی به ویژه جوامع مسلمان، بی توجهی به مبانی و عدم التزام عملی به تعالیم اصیل دین اسلام است.
    کلیدواژگان: اخلاق دینی، اخلاق سکولار، حسن و قبح، عقل و دین، قلمرو دین، دین و اخلاق، علامه طباطبایی
|
  • Hasan Eslami Page 7
    Nowadays, because of their innovative and scholarly nature, the scientific-research articles are taken into account as the best and sometimes the only judging criterion of their authors and scientific community. Therefore, all those who work in the academic fields and are working as A.M. and doctorate students or teachers are required to testtheir proficiency and to show that they are qualified in scientific issues and writing. However, the authors of these articles usually do not have the necessary knowledge and skill and they do not know how to organize their ideas in a scholarly and academic format. This paper makes an attempt to show the compensation practices of these shortcomings, to point out to the nature of the scientific-research papers in the area ofethics, and to reveal the dominating rationale behind it. Having this viewpoint, the author begins with a statement about writing that is like a persuasion process; he believes that academic writing is an attempt in persuading expert addressees and consequently, the writer needs to accept and apply some specific rules. As for the next step, the form andmaterial of the scientific-research papers in the field of ethics will be analyzed, the basic parts of these kinds of papers will be explained one by one and some common errors of such papers will be enumerated and followed by explaining scholarly paper writing methods. Accordingly, the author has analyzed all the principal components of academic papers and has mentioned the writing procedure of each one. In fact, some guideline principles for writing these kinds of papers have been proposed and while the paper has puts emphasis on the significance of the content, it also has pointed out to the structural delicacies.
    Keywords: Writing ethics, academic ethics, academic writing, research ethics, scientific, research papers, ethical writing
  • Ebrahim Kalantari, Esmail Kalantari, Fatemeh Mahmoodi Page 33
    Although various indicators of Islamic lifestyle have been explicated in various verses and hadiths، the lack of scrutinizing and fathoming of Islamic Intellectuals in this regard and also the lack of compatibility with today away in the contemporary society. Reflecting and contemplating on the Islamic verses and hadiths (a religious approach) as well as on business concepts (a technical approach) this study deals with identification of thefactors of Islamic lifestyle in business field. At the level of purpose، the paper is applicable and at the level of data collection، qualitative. The research achievements include identification of 44 factors which should be observed in Islamic business and 28 factors which should be avoided. These factors are classified in three groups of religious features، ethical features and entrepreneurial ones.
    Keywords: Islamic lifestyle, business, factors, verses, hadiths
  • Alinaqi Faqihi, Mahdi Sobhaninejad, Hasan Najafi Page 59
    This paper intends to analyze the principles of kindred relationships cultivating and its pivotal role in creating correlation and strengthening interactions and links between the members of relative and social network. The study has an analytico-descriptive method. To collect the required data to achieve the research purposes، the related Hadith textshave been collected by taking notes from the resources and have been analyzed qualitatively. The results of the study have been explained in two parts of principles and their role in Islamic lifestyle. In the first part، characteristics such as munificence، inclination toward spirituality and virtue of friendship، affection، altruism، intimacy، peace-seeking، positive thinking، desire for beneficence، self-esteem and esteeming the others،desire for happiness، forgiveness، social responsibility، and desire for ownership have been introduced and in the second part، the psychologico-emotional، socio-psychological، religious-spiritual and economic consequences of the mentioned characteristics have beenexplicated.
    Keywords: relative relationships, educational principles, relatives lifestyle
  • Akbar Sajedi, Seyyed Ziaoddin Olyanasab Page 83
    Professional ethics assigns some duties to the organization of religion propagation from which approaches to innovative fields could be mentioned. This study investigates that nowadays، without entering the innovative scientific fields، religious propagation would not meet success. Emergence of organization of religion propagation to the modern sciences such as management، sociology، and psychology is an inevitable matter. Having an explanatory approach in this study، at first، the responsibility factor in the organization of religion propagation has been analyzed and the result shows that religion propagation is not merely a messaging fact but it underlies the comprehensive acceptance of the propagating contents from the responsibilities of the aforementioned organization. Then، one of the most significant requirements of professional ethics in religion propagation organization has been analyzed and this result has been achieved that religion propagation organization is bound to updating and modernizing its qualitative and quantitative methods، and also it should not be unaware of compatibility with time، place and addressee.
    Keywords: professional ethics, professional ethics of religion propagation, the responsibilities of the religion propagation organization, religion propagation management
  • Mohammad Bidhendi, Ali Karbasizadeh, Mohsen Shiravand Page 101
    A philosophical rule which is of prime importance in transcendent wisdom is the rule expressed as basit ul-haqiqah koll ul-ashya wa laysat bi shayin minha، the simple truth is all things and، at the same time، it is none of them for adducing the unity of God، it has other applications which could be obtained through enumerating its latent features. Among these features is the proof of to the environmental field. As it is known that existence is a single transmissible reality which flows into all creatures in gradation، itsessential and actual attributes such as knowledge، will، power and life are flown in all of the creatures. Therefore، all of the creatures not only enjoy the grace of the existence but also they enjoy its characteristics which are nothing but its mere inherence. In other words، all of the creatures، even inanimate objects، also have life، knowledge، will and power. Accordingly، whole of the existence، from the highest rank to the lowest levels، are alive and of life. The paper intends to explain the rule along with introducing theproposed environmental theories and then، to criticize each one of the theories in the mentioned rule. The result of this criticism is introducing the Molla Sadra.
    Keywords: The rule of basit ul, haqiqah, nature, environment, environmental ethics
  • Hamed Poorrostami, Masoomeh Shafeie Poor Marji Page 119
    The serious challenge that contemporary human is encountered with has been brought about by the lack of applying ethical and behavioral necessities in his life rather than by the weakness of the rules or lack of technology. One of the mentioned important necessities is the factor of speech perseverance which has a particular conceptual and meaningful weight that is the adducing of the right speech and constant managementof this righteousness-directed fact that has made today lot of individual challenges. Challenges such as spiritual and psychological disorders, disputes and severances within the families, social disorganizations, and also destruction of the relationships due tolapses of the speech and the lack of speech perseverance would be created. And in addition to spiritual damages and adverse consequences, human has been deprived of the joy of life and inner tranquility of these challenges. Describing the features of speech perseverance in light of Alavi words proposes an experienced treatment for elimination of ethical challenges especially in the area of speech that a part of it has been undertaken by this paper.
    Keywords: Perseverance, speech, Nahj al Balagha, speech perseverance, Islamic ethics
  • Hamed Ale Yamin, Ebrahim Noori Page 133
    Fakhr Razi has spelled out some features and various divisions for happiness. Occasionally, he uses this word rather than the words such as pleasure and perfection. He believes that concepts such as happiness, perfection, pleasure, etc. may not be defined palpably because they are basically improvisational, abstract and unessential. Since pleasure andperfection have an intense relationship with happiness, utilizing the above concepts could be useful. As it is known by him, happiness has levels and degrees and it has also been treated with skepticism. It has some divisions including: spiritual, physical, and external ones. He sees the mundane happiness in the perfection of theoretical and practicalpowers of the human soul while achieving supreme mystical state of Divine obedience and the greatest degree of happiness, from his viewpoint, is visiting God in hereafter life which leads to the hereafter and eternal salvation. For him, the greatest degree of happiness will be achieved in hereafter life.
    Keywords: Happiness, pleasure, perfection, Fakhr Razi, extreme happiness
  • Ali Rahbar Page 155
    From Quran interpreted as er, in Quranic teachings we are encountered with some concepts such as human Impatience means to be greedy and anxious. human shows restlessness when he becomes poor, and when being in a state of wealth, he denies it from others. Regarding blaming or praising impatience, different viewpoints have been presented. Two major viewpoints are held in this regard. One of them adopts impatience as natural and naturally considers that human is characterized by disparaged traits. On the contrary, scholars such as Allameh Tabatabai among others, believe that of human free will is the cause of its destruction. Meanwhile, some others such as Qazi Baqilani (Quoted by Fakhr-e Razi) distinguish sensual mode of impatience from its due actions and considers that blames are actionoriented rather than sensual-oriented form of impatience. There are four authorizations for the second viewpoint: 1. Stipulation of 108th Hekmatof Nahj al-Balagha to the heart and antithetical modes which demands its own specific interpretation. 2. Imam Sajjad Shakin and its analysis. 3. Analysis of the totality of vices by Imam Khomeini and its explication. 4. Feyz Kashanind the author.
    Keywords: The best system, human, impatience, heart, vice
  • Fereshteh Abolhasani Niaraki Page 169
    This study intends to analyze scientific and ethical perfection from the viewpoint of Tusi. In analyzing perfectionism, we begin with analysis of the concept of perfection. Dimensions of human perfection (scientific and ethical ones), stating the degrees of human perfection and practical procedure and process of human perfection from Tusi other issues discussed in this paper. Dimensions of human perfection in accordance with human soul forces (theoretical and practical forces), Tusi ions from the function of these forces are different in his works. According to him, with regard to various functions of the forces, scientific and practical perfection will also be various. Scientific perfection is knowledge-based while constitutional facts (insights) and ethical perfection are from particular cases of knowledge and practical effects. In fact, Tusi it is indicative of high-level ideals, i.e. soul ethics, perfection has degrees which could be shown by horizontalhierarchy of perfection. Tusi believes that regarding the stages of perfection in philosophical works the focus is on nonessential forces of soul and in mystical works, the attention is directed towards manners of soul and its horizontal existence shields. The process of perfection has two scientific and ethical dimensions and Tusi has proposed a practical procedure for perfection and has not merely theorized.
    Keywords: Tusi, scientific perfection, practical perfection, perfection stages, theoretical wisdom, practical wisdom
  • Abdolhosein Khosrowpanah Page 193
    In an innovative categorization, Allameh Tabatabai has divided ethical schools into four major including those of: predecessor prophets, Quran, Greek philosophers, and relativism (the followers of evolution theory). The two former schools are known as elements of religious ethics and the latter ones as secular by Allameh Tabatabai. According to his division and evaluation of the ethical schools, the relation of religious and secularethics is the same as the relation of deficiency and perfection, and the touchstone of the public and private is considered as absolute. The distinction between the two mentioned approaches lies in benefiting or lack of benefiting wisdom in recognition of concepts, touchstones, discovery, justification and assurance of the ethical values from divine teachings. This issue itself reveals differences between the theoretical and practical aspects of ethics. In religious ethics, true faith to the origin and resurrection as well as practical commitment to religious orders will ensure and prosper the ethical values. And the source of ethical weaknesses existed in religious societies especially Muslims to the lack of attention towards the principles and the lack of practical commitment to the noble teachings of Islam.
    Keywords: Religious ethics, secular ethics, goodness, hideousness, wisdom, religion, religion realm, religion, ethics, Allameh Tabatabai