فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 28 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اطهر معین، غلامرضا معارفی صفحات 11-28
    پزشکی یک پروفشن است. پروفشن ها گروهایی هستند که به صورت علنی اعلام می دارند اعضای آن به شیوه های خاصی رفتار کرده، اهداف عالی داشته و خود را مانند یک خیر اجتماعی به جامعه عرضه کرده و با انتشار کدهای اخلاقی استانداردهایی را اعلام می کنند و اعضای آن بر این اساس مورد داوری قرار می گیرند. در این تحقیق هدف بررسی کدهای اخلاقی پروفشنالیسم پزشکی یا مشخصات طبیب از دیدگاه آموزه های اسلامی است. با روش توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای آیات و روایات و بررسی مقالات و متون اسلامی، کدها و مشخصات پروفشنالیسم پزشکی یا طبیب مورد بررسی قرار گرفت. مهم ترین کدهای پروفشنالیسم پزشکی و مشخصات طبیب در متون اسلامی در کلام حضرت علی (ع) و حضرت امام صادق (ع) یافت شد که عبارتند از:1 پرهیزکاری و تقوا؛ 2 جدیت و کوشش؛ 3 دلسوزی و خیرخواهی؛ 4 علم و آگاهی؛ 5 اعتماد.
    آموزه های اسلامی در مورد پزشکان کد مهمی را معرفی می نماید که از تمام کدهای پروفشنال موجود مهم تر است که همان کد اخلاقی پیامبران الهی و ائمه (ع) و مومنین است و تمام ارزش ها و کدهای اخلاقی دیگر را درون خود دارد. کد تقوی که در راس کدهای اخلاقی است و باعث محبوبیت خداوند، معیت و همراهی خداوند، برخورداری از علم و حکمت و فرقان، آسان شدن کارها، روزی فراوان و رسیدن به رستگاری و فلاح می گردد.
    کلیدواژگان: پروفشنالیسم، پزشکی، آموزه های اسلامی
  • فاطمه نعمتی دوپلانی، اسمعیل محمدنژاد، امیر طباطبایی، سیده رقیه احسانی کوهی خیلی، اعظم سجادی، عایشه حاجی اسمعیل پور صفحات 29-50
    مقدمه
    رضایتمندی بیماران از خدمات دریافتی شاخص مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات و نحوه ارائه آن از نظر گیرندگان خدمت است. میزان رضایت بیماران منعکس کننده توانایی و قابلیت کادر درمانی و میزان رعایت حقوق بیمار است، لذا قدم اول کسب اطلاعات از نظرات و انتظارات بیماران است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان رضایت بیماران بستری شده از نحوه ارائه خدمات درمانی در یکی از بیمارستان های آموزشی شهر در سال 90- 1389 انجام شد.
    روش
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی مقطعی است که با استفاده از روش تصادفی بر روی 286 نفر از بیمار در حال ترخیص انجام شد. جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه محقق ساخته دو قسمتی انجام شد که روایی پرسشنامه با روش صوری و محتوایی و پایای آن با روش آلفای کرونباخ کسب گردید. اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS با ویرایش 15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درصد رضایتمندی از کل خدمات 220 نفر (9/63 درصد)، خدمات پزشکی 210 نفر (6/57 درصد) و از خدمات پرستاری 252 نفر (3/72 درصد) بود. بیشترین درصد رضایتمندی مربوط به ارائه آگاهی از سوالات و خواسته های بیمار و کم ترین میزان مربوط به رضایت از دسترسی به کادر درمانی در هنگام نیاز بود. اختلاف معنی داری بین درصد رضایتمندی از خدمات بالینی بر حسب سن، جنس و میزان تحصیلات وجود داشته است (001/0>p). درصد رضایتمندی افراد شاغل و افراد دارای بیمه نسبت به افراد فاقد بیمه بالاتر بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    در مجموع درصد رضایتمندی بیماران از خدمات درمانی کاملا راضی بوده است. در ابعادی که کمبودها و نارضایتی وجود داشته باید با کارشناسی صحیح نواقص برطرف شود و عدم رضایت بیماران از این خدمات دریافتی می تواند بیانگر رعایت نشدن حقوقشان باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، بیمار، بیمارستان آموزشی
  • نسرین عظیمی، مهرزاد کیانی، محبوبه احمدی*، حمید علوی مجد صفحات 51-69
    مقدمه

    ظهور جنبش هایی که با مضمون حقوق بیمار و با هدف افزایش رضایت بیماران و اعتلای خدمات درمانی به آن ها در حیطه بهداشت و درمان شکل گرفته است، زمینه رعایت و آگاهی از مفهوم موازین اخلاق پزشکی را که حقوق بیماران را نیز شامل می گردد، بیش از پیش مورد توجه قرار داده است. لازمه عملکرد اخلاقی مناسب در حیطه درمان، آگاهی از مفاهیم اخلاق پزشکی می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی می باشد. 39 دانشجوی گروه علوم پزشکی (مامایی، کارورز زنان و دستیار زنان) که در زمان مطالعه مشغول به ارائه خدمات درمانی در بخش لیبر 5 بیمارستان آموزشی منتخب شهر تهران بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و آگاهی آن ها نسبت به موازین اخلاق پزشکی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار، پرسشنامه پژوهشگر ساخته دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و 15 سوال در حیطه آگاهی از موازین اخلاق پزشکی بود.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزار 17 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی دانشجویان گروه علوم پزشکی 07/2±53/8 از حداکثر 15 به دست آمد که در این پژوهش بیانگر آگاهی در سطح متوسط بود. بین سن، رشته تحصیلی و نمره آگاهی دانشجویان ارتباط معناداری وجود نداشت(p≥0/05). بحث: آگاهی افراد در یک سازمان بر عملکرد آن ها تاثیر می گذارد، لذا شناسایی میزان آگاهی شاغلین بهداشت و درمان، زمینه مناسبی را جهت شناسایی کمبودها و برنامه ریزی در جهت ارتقای آگاهی آن ها فراهم می کند که خود می تواند بر عملکرد ارائه دهندگان خدمات درمانی، رضایت بیماران و ارتقای سطح سلامتی و خدمات حوزه درمان تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: موازین اخلاق پزشکی، دانشجویان علوم پزشکی، آگاهی، بخش لیبر
  • سودابه جولایی، محبوبه شالی، عباس هوشمند، حمید حقانی صفحات 101-119
    خطاهای داروئی از شایع ترین خطاهای تهدید کننده ایمنی بیمار است که باعث افزایش مرگ و میر بیماران و همچنین افزایش هزینه های بیمارستانی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین وقوع خطاهای داروئی و ارتباط آن با تعهد حرفه ای پرستاران انجام شده است. در این مطالعه مقطعی همبستگی، 300 پرستار به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه تعهد حرفه ای پرستار و پرسشنامه خطای داروئی استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون پیرسون تحلیل شدند. طیف سنی پرستاران 50-22 و اکثرا زن (7/86 درصد) و 64% متاهل بودند. در نتایج حاصل از تحلیل داده ها میانگین وقوع خطای داروئی در طی سه ماه برای هر پرستار 11/15 و نمره تعهد حرفه ای 86 (تعهد حرفه ای بالا) محاسبه گردید و از نظر آماری ارتباط معناداری بین خطاهای داروئی و تعهد حرفه ای پرستاران دیده نشد (320/0>p) و هر دو گروه پرستاران دارای تعهد حرفه ای پایین و بالا تفاوتی در ارتکاب خطای داروئی نداشتند.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، تعهد حرفه ای، خطای دارویی، گزارش خطا، پرستار
  • سمیه محمدی، فریبا برهانی، مصطفی روشن زاده، فرهاد طالبی صفحات 121-142
    دیسترس اخلاقی یکی از مسائل مهمی است که می تواند کیفیت زندگی کاری پرستاران و دستیابی به اهداف سلامتی و بهداشتی را با اشکال مواجه سازد. یکی از مسائل تاثیرگذار در ایجاد شرایط دیسترس اخلاقی، پدیده آتانازی است. هرچند وقوع این پدیده با توجه به ساختارهای مذهبی و قانونی کشور ایران امری غیر ممکن محسوب می شود، ولی نگرش پرستاران نسبت به عوامل زمینه ساز آتانازی نیز می تواند در ایجاد شرایط دیسترس اخلاقی در پرستاران موثر باشد، لذا مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر با هدف بررسی ارتباط بین پدیده دیسترس اخلاقی و نگرش نسبت به آتانازی صورت گرفته است. پرستاران مورد پژوهش به روش نمونه گیری سهمیه ای از بیمارستان های آموزشی شهر کرمان انتخاب شده و از پرسشنامه دیسترس اخلاقی کورلی و نگرش نسبت به آتانازی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. نتایج مطالعه حاکی از عدم وجود ارتباط معنی داری بین دیسترس اخلاقی با نگرش نسبت آتانازی است (05/0P>). میانگین دیسترس اخلاقی در پرستاران (57/0±7/2) و میانگین نگرش پرستاران نسبت به آتانازی (5/1±9/0) گزارش شد.
    با توجه به این که آتانازی یکی از عوامل مهم ایجادکننده شرایط دیسترس اخلاقی در پرستاران است، ولی شاید نگرش پایین پرستاران از بروز آن جلوگیری کرده و در نتیجه سبب شود که این پدیده نتواند نقش موثری در ایجاد دیسترس اخلاقی در پرستاران ایرانی داشته باشد. با این وجود سطوح دیسترس اخلاقی لزوم توجه و برنامه ریزی لازم در جهت آشنایی پرستاران با این پدیده و افزایش مکانیزم های سازگاری در آن ها را ایجاب می نماید.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، نگرش نسبت به آتانازی، سیستم بهداشتی، پرستاران
  • ناهید رژه، مجیده هروی کریموی، فریبا برهانی، علیرضا خاتونی، محمد زیرک صفحات 143-165
    مقدمه
    بر طبق شواهد در بسیاری از کشورها، پرستاران حتی با مدارج تحصیلی بالا در مورد مباحث اخلاقی توانایی ابراز عقیده نداشته یا به نحوی کنار گذاشته می شوند. این مطالعه به منظور تعیین توانایی استدلال اخلاقی دانشجویان کارشناسی ارشد پرستاری و عوامل موثر بر آن صورت گرفت.
    روش
    این مطالعه به روش توصیفی همبستگی روی 236 دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری در دانشگاه های علوم پزشکی تهران در سال 1391 انجام شد. نمونه ها با روش سرشماری انتخاب شدند. از پرسشنامه تعیین سطح توانایی استدلال اخلاقی که بر مبنای تئوری Kohlberg طراحی شده استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، 27 دانشجو (3/11 درصد) در سطح پیش عرفی، 68 دانشجو (7/28 درصد) در سطح عرفی، 112 دانشجو (8/47 درصد) در سطح و 29 (1/12 درصد) در سطح ملاحظات بالینی قرار داشتند. همچنین بین سابقه کار با سطح توانایی استدلال اخلاقی دانشجویان رابطه آماری معنی دار معکوسی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد اگرچه حدود نیمی از دانشجویان در سطح پس عرفی قرار دارند، ولی هنوز تعداد قابل توجهی از آنان در سطوح پایین تر توانایی استدلال اخلاقی هستند. این امر نشان دهنده لزوم توجه بیشتر مسوولین برنامه ریزی دروس پرستاری به پرورش توانایی استدلال اخلاقی دانشجویان پرستاری است.
    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، دانشجویان پرستاری، معضلات اخلاقی
  • فرهاد خرمایی، اعظم فرمانی، اسماعیل سلطانی صفحات 167-199
    ناامیدی به عنوان یک عامل شناختی که با انتظارات منفی در مورد آینده مشخص می شود، در شالوده انواع مختلف اختلالات روانی مشاهده شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش مولفه های صبر به عنوان فضایل اخلاقی و ویژگی های شخصیتی به ویژه مولفه های اخلاقی شخصیت در پیش بینی میزان ناامیدی دانشجویان بود. تعداد 516 دانشجوی دانشگاه شیراز به وسیله نمونه گیری خوشه ایبه روش تناسب احتمالی با اندازه انتخاب و با تکمیل پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیت (فرم کوتاه)، مقیاس صبر و پرسش نامه ناامیدی در این پژوهش شرکت کردند.
    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان نشان داد که پنج عامل بزرگ شخصیت پیش بینی کننده ناامیدی و خرده مقیاس های آن بوده است. همچنین مولفه های صبر نمره کل ناامیدی و خرده مقیاس های آن را به طور منفی پیش بینی کردند.
    ترکیب پنج عامل بزرگ شخصیت و مولفه های صبر نیز پیش بینی کننده نمره کل ناامیدی و خرده مقیاس های آن بوده است.
    در تبیین یافته های پژوهش حاضر می توان این گونه نتیجه گیری کرد که عوامل شخصیتی از جمله مولفه اخلاقی شخصیت مانند وظیفه گرایی یا وجدان و مولفه های صبر متغیرهای مهمی در پیش بینی ناامیدی هستند. بنابراین در درمان افسردگی و ناامیدی توجه به این دو سازه روانشناختی اخلاقی با اهمیت است.
    کلیدواژگان: ناامیدی، مولفه های صبر، ویژگی های شخصیتی، پنج عامل بزرگ شخصیت، اخلاق
|
  • Athar Moein, Gholamreza Maarefi Pages 11-28
    Medicine is a profession. Professions are groups that declare in a public way which their members promise to in a certain ways and have higher goals. The profession presents itself to the community as a social benefit. It usually issues codes of ethics stating the standards by which its members can be judged. In this study our goal is investigations of ethical codes of medical professionalism or characters of physicians in views of Islamic teaching. A library study of Quran verses, hadith and Islamic articles about medical professionalism or characters of physicians has been undertaken. The most important medical ethics codes in Islamic texts was found by Hazrat Ali (AS) and Imam Sadegh (AS) statements which are: 1- piety, 2- seriousness and effort, 3- compassion and benevolence, 4- knowledge, 5- trusts. Islamic teachings introduce an important ethical code that is the most important code which is available. It is the same ethical code of prophets, Imams and believers. It has all other values and ethical codes within itself. Piety code that is headed of ethical codes and caused the popularity of God, accompanied God, having knowledge and wisdom and distinction, things become easy, abundant daily bread and to be saved.
    Keywords: Professionalism, Medicine, Islamic Teachings
  • Fatemeh Nemati Doplani, Mohammad Nematnejad, Amir Tabatabai, Seyede Roghiye Ehsani, Azam Sajjadi, Ayeshe Haji Esmaeilpour Pages 29-50
    Introduction
    Patient satisfaction is an important indicator of the quality of care and service delivery. Patient satisfaction reflects the ability of medical staff and patient's rights. The first step is awareness of patient's views and expectations. We aimed to investigate hospitalized patients’ satisfaction from the hospital services in teaching hospitals in Tehran, the capital of Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, by using simple random sampling views of 286 patients who, were discharged had been asked. A self-report questionnaire was used to collect data. Face and content analyses were used to obtain the validity of questionnaire, and the questionnaire reliability was obtained via Cronbach's Alfa. Data were analyzed by using SPSS software.
    Results
    63.99%, 57.6% and 72.37% of patients were satisfied from general, medical and nursing services respectively. Most satisfaction was related to the health care responses to patient's questions and requests and the lowest was related to access to the medical staff when they needed. This study test showed that there was significant relationship between age, sex and educational level with patient's satisfaction from clinical services (P<0/001). Result showed that employed patients with health insurance had more satisfaction than those without insurance (P=0.001).
    Conclusion
    Although patient's satisfaction level of service delivery was total satisfaction. Patients dissatisfaction can show the neglecting patients’ bill of rights, but in the areas it seems some shortages and dissatisfactions that happen, it is needed to be resolved with the accurate and expertise fallow up.
    Keywords: Patients, Satisfaction, Teaching Hospital
  • Nasrin Azimi, Mehrzad Kiani, Mahboobeh Ahmadi, Hamid Alavi Majd Pages 51-69
    Background

    Movements that emerged with the concept of patient right and purpose of increase patient' satisfaction and advance health care to them, cause more and more attention has been observation and knowledge Standards of medical ethics that including the rights of patients. Awareness about medical ethical standards is necessary for Appropriate ethical performance

    Material and Methods

    This research is a descriptive study. 39 medical science students (midwifery, intern, medical intern’s women and gynecologist student) that were busy to produce health care services in department of labor, five chosen hospitals training of Tehran in, that was selected by available sampling. Tool was a dichotomous questionnaire a researcher made and includes demographic data and 15 questions about medical ethic. Data was analyzed by descriptive statistic and Correlation Coefficients and SPSS software version 17.

    Results

    Average score of student´s awareness of medical were derived 8/53±2/07 from maximum 15 that is intermediate level in this research. Between age and educational field's student and awareness score were not significant (p≥0/05).

    Conclusion

    Person's awareness effect on their function in organization, so determining awareness level of health provider’s cause to detecting shortages and programming for promotion their awareness and it can effective on their functions, patients of satisfaction and upgrades health and therapeutic services.

    Keywords: Medical Ethical Standards, Medical Science Students, Awareness, Department of Labor
  • Soudabeh Joulai, Mahboubeh Shali, Abbas Houshmand, Hamid Haghani Pages 101-119
    Medication errors are the most common errors that threaten patient safety, increase patients mortality, and hospital costs. This study investigated the relationship between the incidences of medication errors and nurse’s professional commitment. This is a cross-sectional, descriptive-analytic study. Through a stratified sampling method, 300 nurses were selected. Data were collected by a three-part questionnaire consisted of demographic data, professional commitment scale and medication errors questionnaire. Data were analyzed on SPSS software using descriptive and statistics and Pearson's correlation coefficient. The participants were between 22-50 years old and the majorities of them were women (86.7%) and married (64%). The mean of medication errors score for each nurses in recent 3 months was 15.11 and the score of professional commitment was 86 (high commitment). The relationship between error incidence and nurse’s professional commitment was not statistically significant (p=0.320). Thus it can be concluded that there is no significant difference in the incidence of medication errors between both low and high professional committed nurses.
    Keywords: Patient Safety, Professional Commitment, Medication Errors, Reporting of Errors, Nurses
  • Somayeh Mohammadi, Fariba Borhani, Mostafa Roshan Zadeh, Farhad Talebi Pages 121-142
    Moral distress is one of the major health issues that can affect the quality of nursing work life and fails to achieve health goals. One of the major issues affecting the development of moral distress phenomenon is euthanasia. Although the occurrence of the phenomenon according to religious and legal structures in Iran is impossible; But it also could underlie attitude to events; among the causes of moral distress in nursing is discussed. Cross - sectional study aimed to investigate the relationship between the phenomenon of moral distress and euthanasia is performed. A quota sample of subjects selected from hospitals in Kerman and data were collected to Corly moral distress and attitudes toward euthanasia questionnaire. The results indicate that the intensity and frequency of moral distress among nurses attitudes towards euthanasia is not significant relation (P>0/05). Average of moral distress in nurses (2/7±0/57) and the average attitude towards euthanasia (0/9± 1/5) were reported.According to this issue euthanasia is one of the reasons which produce moral distress in nurses but maybe Low nurse’s attitudes prevent it. Levels of moral distress planning and attention needed to understand this phenomenon and to increase nurse's coping mechanisms they to require and as a result come that this phenomenon cannot have an important role in creation of moral distress in Iranian nurses, nonetheless, levels of moral distress necessitate planning and attention for introducing this phenomenon to the nurses and increasing coping mechanisms in them.
    Keywords: Moral Distress, Attitude to Euthanasia, Health System, Nurses
  • Nahid Rejeh, Majid Heravi Karimoi, Fariba Borhani, Alireza Khatooni, Mohammad Zirak Pages 143-165
    Introduction and propose: According to some evidence in most countries. Nurses with high educational qualifications, are not qualified to express their ideas.
    Methods
    This study aims to determine the level of Master of Science nursing students’ ethical reasoning and its related factors. This descriptive correlation study was conducted in Tehran, 2012. Samples of the study consisted of 236 master nursing students. The instrument used in it was nursing dilemma test (NDT) questionnaire which was based on Kohlberg theory of ethical development.
    Results
    In this study, 27 nursing students (11.3%) pre-conventional level, 68 students (28.7%) in conventional and 112 nursing students (47.8%) in the post-conventional and 29 (12.1%) nursing students were within the clinical considerations. Also, the experience level of nursing students ' moral reasoning was significant negative correlation was found.
    Conclusion
    This study showed that although about half of the nursing students in the post-conventional stage of moral development were acceptable, but still a significant number of them are in the lower level of moral development. This shows the need for greater attention to moral education nursing students in planning nursing courses.
    Keywords: Moral Reasoning, Moral Dilemmas, Nursing Students
  • Farhad Khormaei, Azam Farmani, Esmaeil Soltani Pages 167-199
    Hopelessness as a cognitive factor is characterized by negative expectancies about future and is observed in many psychological disorders. The aim of the present study was to examine the predicting role of personality characteristics and patience components in the hopelessness of university students. Five hundred and sixteen university students at Shiraz University were recruited via random cluster sampling method. These participants filled Goldberg’s 50- item personality questionnaire (Short Form), the Patience Scale and Beck’s Hopelessness Scale. According to the results of multiple regression analysis, the Big Five factors of Personality, predicted hopelessness and its subscales. Patience components predicted negatively hopelessness and its subscales. Moreover, the combination of the Big Five factors of personality and patience components predicted hopelessness and its subscales. The results indicated that personality and patience are important variables in predicting hopelessness. Thus, taking these two psychological constructs into consideration is important in the treatment of depression and hopelessness.
    Keywords: Hopelessness, Patience Components, Personality Characteristics, The Big Five Factors of Personality, Depression