فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:26 Issue: 2, 2014

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:26 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/04/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حجت الاسلام محمد سروش محلاتی * صفحات 91-94
    یکی از سوالاتی که در ارتباط با الزامات دولت نسبت به شریعت وجود دارد، چگونگی ارتباط احکام مختلف شریعت با هم است. در دیدگاه متفکران اسلامی، این احکام کاملا با هم مرتبط می باشد و نگاه صحیح نگاهی است که همه آنها را با هم ببیند. در منابع دینی نیز شواهد فراوانی بر این ارتباط وجود دارد که بسیاری از مجازاتها را نیز باید با احکام دیگر مرتبط دانسته و نمی توان بدون در نظر نگرفتن احکام دیگر، به اجرای مجازاتها اقدام کرد. در همین رابطه، بعد از پیروزی انقلاب و تشکیل حکومت اسلامی، اجرای حدود و مجازاتهای اسلامی که به عنوان یکی از اهداف نظام بود، مورد مطالبه فوری واقع شد، ولی در مقابل چهار دیدگاه و استدلال وجود داشت که اجرای این مجازاتها را به درنگ و بررسی بیشتر فرا می خواند تا در وقت مناسب خویش اجرا گردد.
    کلیدواژگان: احکام، اجرای حدود، مجازات، حکومت اسلامی
  • نرجس هوشیاری*، کیومرث نظری مقدم صفحات 95-99
    زمینه و هدف
    انجام درمانهای پیچیده در اندو نیاز به دقت زیاد در کار و لذا ابزار و تصویربرداری های دقیق دارد. به همین منظور هدف از این مطالعه بررسی موارد کاربرد CBCT به عنوان یک روش تصویربرداری با دقت بالا در اندودنتیکس می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری، جستجوی مقالات در منابع الکترونیکی معتبر شامل Google scholar، Chochrane، Science Citation Index، Medline، Iran Medex و Scopus صورت گرفت. مقالات مورد جستجو طی سالهای 1999 - 2012 به چاپ رسیده بودند و با کلمات کلیدی CBCT imaging، Endodontics، Vertical Root Fracture و Peri Apical Lesion گردآوری شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه پس از بررسی مقالات موجود دیده شد CBCT برای تشخیص ضایعات پری اپیکال و فرآیند ترمیم آن، مورفولوژی دندان و پیچیدگی های آن، مثل کانال فرعی و انحنای کانال، صدمه تروماتیک، نمای داخلی و خارجی دندان، نقایص تحلیل ریشه، خطوط شکستگی، پرفوریشن، وسائل شکسته، پرکردگی های اور، کانال کلسیفیه، نزدیکی ریشه ها و ارزیابی قبل از جراحی که رادیوگرافی معمولی نمی تواند آنها را به طور موفقیت آمیز بررسی کند، به کار می رود.
    نتیجه گیری
    از آن جا که CBCT دقت و حساسیت بالائی دارد، در صورت برطرف شدن محدودیتهای آن (به ویژه مقدار بالای مورد نیاز) می تواند تا حدی پیشرفت کند که در برخی موارد پیچیده به عنوان اولین روش تصویربرداری دندانی مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تصویربردار ی CBCT، اندودنتیکس، شکستگی عمودی ریشه، ضایعه پری اپیکال
  • مهدی شهرابی، علیرضا حیدری*، پروین موسوی سهلان صفحات 100-104
    زمینه و هدف
    با توجه به ماهیت متفاوت انامل باند و دنتین باند، قدرت باندینگ بر روی مینای این دو ماده می تواند متفاوت باشد. هدف از این مطالعه مقایسه استحکام برشی ترمیمهای کامپوزیت در کاربرد دنتین باندینگ و انامل باندینگ روی مینای دندانهای شیری و دائمی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی سطح باکال 24 عدد دندان شیری و دائمی تازه خارج شده به وسیله کاغذهای پولیش، صاف شدند تا سطح مینای مسطحی به قطر سه میلی متر به دست آمد. پس از اچ، شستشو و خشک کردن سطوح، دندانها به چهار گروه تقسیم شدند.
    روی سطوح به دست آمده شش دندان شیری و شش دندان دائمی، انامل باندینگ (Margin Bond) و روی سطوح به دست آمده شش دندان شیری و شش دندان دائمی دیگر سینگل باندینگ زده شد و کیورینگ صورت گرفت. سپس روی سطوح مورد نظر سیلندر کامپوزیتی به قطر سه و ارتفاع چهار میلی متر کیور شد، پس از ترموسایکلینگ، نمونه ها تحت تست استحکام برشی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 15 و تست آماری 2- way ANOVA تحت بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین قدرت باند برشی بین دو گروه دندانهای شیری و دائمی تفاوت قابل ملاحظه ای نداشتند (518/0 = P.v) همچنین بین دو نوع باند در دندانهای شیری و دائمی تفاوت معنی داری وجود نداشت. (17/0= P.v)
    نتیجه گیری
    از نتایج به دست آمده از آنالیز آماری می توان این گونه نتیجه گیری کرد که تفاوت قابل ملاحظه و معنی داری در استحکام باند برشی بین گروه های مطالعه شده وجود نداشت.
    کلیدواژگان: انامل باند، دنتین باند، استحکام باند برشی، مینا، دندان شیری، دندان دائمی
  • عزت الله جلالیان، مونا صادق *، صدیقه معصومی، شهریار جلالیان صفحات 105-109
    زمینه و هدف
    تطابق لبه ای رستوریشن ها با پوشانندگی کامل یکی از عوامل مهم موفقیت طولانی مدت آنها می باشد. از عواملی که بر تطابق لبه ای تاثیر می گذارد ضخامت کور است. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی تعیین تاثیر ضخامتهای مختلف کور زیرکونیا بر تطابق لبه ای در رستوریشن های تمام سرامیک می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی یک سوکور ابتدا یک دای استاندارد برنجی به طول هفت و قطر پنج میلی متر تهیه شد و خط خاتمه تراش به صورت چمفر کلاسیک به عمق 8/0 میلی متر و با تقارب ده درجه دیواره ها تراش داده شد. کوپینگ ها از روی دای به روش CAD/CAM ساخته شدند: سه گروه ده تایی، گروه اول با ضخامت 3/0 میلی متر، گروه دوم با ضخامت 5/0 میلی متر و گروه سوم با ضخامت 7/0 میلی متر، سپس کوپینگ ها بر روی دای قرار گرفته و به طور تصادفی شماره گذاری شدند. پس از آن گپ عمودی در ناحیه مارجینال در ده نقطه بر حسب میکرون توسط میکروسکوپ SEM اندازه گیری شد. پس از ثبت داده ها و تعیین میانگین و انحراف معیار، برای آنالیز داده ها از آزمون One way ANOVA برای مقایسه بین سه گروه ضخامت کور استفاده شد.
    یافته ها
    میزان فاصله در سه ضخامت 3/0 و 5/0 و 7/0 میلی متر کور زیرکونیا قبل از پخت به ترتیب 90/28 ± 21/89، 32/39 ± 55/79 و 3/10 ± 813/40 میکرون بود. آزمون نشان داد که تفاوت معنی داری بین مارجینال گپ این سه ضخامت وجود دارد. (001/0= P) آزمون تکمیلی Tukey انجام شد. تفاوت آماری معناداری بین ضخامت 3/0 و 5/0 دیده نشد. (006/0= PV) ولی بین گروه های 3/0 و 7/0 (001/0= PV) و گروه 7/0 و 5/0(001/0= PV) تفاوت معنادار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به معنی دار بودن اختلاف در سه ضخامت می توان نتیجه گرفت که با افزایش ضخامت کور زیرکونیا میزان مارجینال گپ در روکشهای تمام سرامیک کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مارجینال گپ، تطابق لبه ای، زیرکونیا، CAD، CAM
  • غلامرضا اسلامی امیرآبادی، مریم شیرازی*، زهرا شیرازی صفحات 110-116
    زمینه و هدف
    Assure universal bonding resin، خاصیت آزادسازی فلوراید داشته و همزمان با سمان رزینی نیز تقویت شده است. همچنین بنا به ادعای سازندگان، این ماده استحکام باند کافی بین براکت و مینای دندانها در شرایط آلودگی ایجاد می کند، هرچند نیاز به بررسی های بیشتر وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه استحکام باند Transbond XT و Assure universal bonding resin به مینای خشک و آلوده به بزاق انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، شصت دندان پرمولر انسانی خارج شده انتخاب و براکت های استنلیس استیل روی سطوح مینای دندانها باند شدند. برای باندینگ براکت ها به دندان از کامپوزیت رزین Transbond XT (شرایط خشک)، عامل رزینی Assure (شرایط خشک) و Assure (در شرایط آلوده به بزاق) استفاده شد و مقادیر استحکام باند برشی براکت ها به دندان با استفاده از دستگاه Zwick در سه گروه تعیین گردید. از آزمونهای آماری One-way analysis of Variance (ANOVA) و Kruskal Wallis جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    استحکام باند برشی براکت ها به سطوح مینا در باندینگ توسط عوامل Assure، Transbond XT و Assure در شرایط آلودگی با بزاق برابر78/4 ± 18/14، 49/5 ± 13/16و 74/4 ± 32/13 مگاپاسکال برآورد گردید (بدون تفاوتهای معنی دار). آزمون ناپارامتری Kruskal-Wallis نشان داد تفاوت معنی داری از نظر مقادیر رتبه های ایندکس ARI در گروه های مختلف باندینگ وجود نداشته است. (053/0= P)
    نتیجه گیری
    کاربرد عامل باندینگ رزینی Assure برای باند براکت های استنلیس استیل به مینای دندانها، استحکام باند کافی در شرایط خشک یا آلودگی به بزاق ایجاد کرده بود. لذا می توان از این عامل در شرایط بالینی و برای باندینگ براکت ها به مینای دندانها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: استحکام برشی، ادهزیو ارتودنسی، مینای دندان
  • اسدالله احمدزاده، علیرضا هاشمی آشتیانی، سعید ایپک چی*، مهدی پورمهدی، عمار نشاطی، فرنوش گل محمدی، نجمه موسوی صفحات 117-123
    زمینه و هدف
    یکی از معایب رستوریشن های سرامیکی سایش مینای دندان مقابل است. اخیرا استفاده از روکشهای تمام زیرکونیا بدون استفاده از پرسلن های دندانی پیشنهاد شده است. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر پرسلن فلدسپاتیک و زیرکونیا بر میزان سایش دندان طبیعی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی 22 نمونه زیرکونیا آماده شدند، سپس سطح 11 نمونه از آن پالیش و به عنوان نمونه های زیرکونیایی انتخاب گردید. جهت ساخت نمونه های پرسلنی، از 11 نمونه زیرکونیای دیگر جهت پرسلن گذاری استفاده شد. دندانهای طبیعی انسان نیز به تعداد کل نمونه ها (22 عدد) تهیه شدند. پس از آن نمونه های دندانی توسط استریو میکروسکوپ در موقعیت ثابت عکس گرفته شد و فاصله نوک کاسپ ها تا محل مورد نظر اندازه گیری گردید. سپس 11 دندان در مقابل نمونه های پرسلنی و 11 نمونه دیگر در مقابل نمونه های زیرکونیایی در دستگاه شبیه ساز جویدن قرار گرفتند و تحت صد و بیست هزار سیکل های جوشی واقع شدند، در ادامه از نمونه های دندانی دوباره عکس گرفته شد، پس از آن اختلاف این دو مقدار، ثبت و بیشترین آن یادداشت گردید. در نهایت با استفاده از آزمون آماری Independent samples t test داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیارمیزان سایش در گروه زیرکونیا و پرسلن به ترتیب 68/95 ± 8/153 و 74/127 ± 3/306 بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری داشتند. (007/0= P)
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر میزان سایش مینای دندان طبیعی در مقابل زیرکونیا به طور معناداری کمتر از پرسلن فلدسپاتیک گزارش شد.
    کلیدواژگان: سایش دندان طبیعی، پرسلن فلدسپاتیک، زیرکونیا
  • ساندرا مهرعلیزاده، سحر محمدی*، احمدرضا طلایی پور، پیمان مهرورزفر، مریم میرزایی صفحات 124-130
    زمینه و هدف
    عدم تشخیص شکستگی ریشه ممکن است موجب نکروز پالپ در 25% موارد و یا از دست رفتن دندان شود. هدف از این مطالعه بررسی آزمایشگاهی دقت تشخیصی نرم افزار سودوکالر رادیوگرافی دیجیتال PSP در ارزیابی شکستگی افقی ریشه در دندانهای تک ریشه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه دقت تشخیصی از 82 دندان تک ریشه انسان استفاده شد. اسکن تصاویر gray scale 16-bit با Digital intraoral imaging plate system (Digora® Optime PSP System/Sordex) انجام شد. از هر دندان پنج تصویر 16-bit (یک تصویر اصلی و چهار سودوکالر Summer enhancement، Copper enhancement، Cool enhancement، Bone enhancement) ذخیره گردید. چهار مشاهده کننده تصاویر را دو بار با فاصله دو هفته مشاهده کردند. شاخصهای تشخیصی (Accuracy، PPV، NPV، Specificity، Sensitivity) به صورت Absolute و Complete برای هر داور و هر نما محاسبه شد. مقادیر Weighted Kappa & kappa برای Inter & Intra Observer Reliability به دست آمد.
    یافته ها
    در این مطالعه بین میزان حساسیت تشخیصی در پنج نمای مورد استفاده اختلاف معناداری دیده نشد. (125/0= P Absolute) و (170/0= P Complete)، ولی در مورد ویژگی تشخیصی اختلاف معنی دار بود. (019/0= P Absolute)و (016/0= P Complete)، همچنین ویژگی تشخیصی دو نمای Summer و Cool بیشتر از سه نمای Original، Copper و Bone می باشد. (025/0= P). مقادیر Weighted Kappa & kappa اختلاف آماری معنی داری را برای Inter & Intra Observer Reliability در پنج نما نشان داد. (032/0= P)
    نتیجه گیری
    دو نمای Cool و Summer جهت تشخیص شکستگی افقی ریشه مناسبتر هستند و اختلاف آماری معنی داری با نمای Orginal دارند.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دیجیتال دندانی، پردازش تصویر، تشخیص شکستگی دندان
  • احسان قاسمی، صابر خزاعی، فرشاد باجغلی، نعیمه نصری، پدرام ایرانمنش* صفحات 131-136
    زمینه و هدف
    سمانهای چسباننده برای افزایش گیر و بهبود سیل لبه ای پروتزهای دندانی ضروری هستند. به همین جهت هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر سمانهای مختلف بر توزیع تنش لایه سمان در یک پروتز پارسیل ثابت سه واحدی متکی بر ایمپلنت با استفاده از روش اجزای محدود می باشد.
    روش بررسی
    یک مدل سه بعدی از پروتز پارسیل ثابت سه واحدی متکی بر ایمپلنت از پرمولردوم فک بالا تا مولر دوم همان ناحیه توسط نرم افزار CATIA V5R18 طراحی و با نرم افزار ABAQUS/CAE 6.6 تحلیل شد. سه نیروی افقی (57/0 نیوتن)، عمودی (0/200 نیوتن) و مایل (0/400 نیوتن و زاویه صد و بیست درجه) به صو رت جداگانه به هشت نقطه از هر کاسپ فانکشنال اعمال شد. پنج نوع سمان چسباننده گلاس آینومر، زینک پلی کربوکسیلات، زینک اکساید اوژنول پلیمر- اصلاح شده، رزین کامپوزیت و زینک فسفات بررسی شدند.
    یافته ها
    الگوی توزیع تنش در تمامی سمانها تقریبا یکسان بود. حداکثر میزان تنش (96/39 مگاپاسکال) در سمت پالاتال و ناحیه یک سوم سرویکالی (مارژینال) لایه سمان پرمولر توسط نیروی مایل در سمان زینک فسفات مشاهد شد و حداقل میزان تنش (41/0 مگاپاسکال) نیز در سمت لترالی یک سوم کرونالی لایه سمان مولر هنگامی که نیروی افقی به سمان زینک اکساید اوژنول پلیمر-اصلاح شده اعمال گردید، به دست آمد. لایه سمانهای پرمولر تنش بیشتری را نسبت مولرها نشان دادند.
    نتیجه گیری
    انواع مختلف سمان تاثیر اندکی بر الگوی توزیع تنش لایه سمانها دارد ولی میزان تنش در سمانهای مختلف، متفاوت بود. بهتر است استفاده از سمان زینک فسفات با محدودیت بیشتر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سمان دندانی، ایمپلنت دندانی، روش اجزای محدود، پروتز دندانی ثابت
  • منصوره میرزایی، اسماعی یاسینی*، فرزانه آقاجانی، نرگس عزتی گیوی، محمد جواد خرازی فرد صفحات 137-143
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از سیستم های ادهزیو در روش های ترمیمی بسیار معمول است و بخش عمده ای از درمانهای دندانپزشکی را تشکیل می دهد. وجود حلال و یا عدم وجود آن در روی عاج بر روند باند در سیستم های Etch and Rinse موثر می باشد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه ارزیابی قدرت باند ریز کششی ادهزیوهای دو مرحله ای حاوی حلال یا فاقد حلال، به عاج خشک و مرطوب با اعمال فشار ماده ادهزیو به عاج می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی چهل دندان مولر سوم انسانی انتخاب و به صورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. عاج سطحی حذف شده و پس از اچینگ، یک لایه ادهزیو با نیروی مالشی شدید روی سطح نمونه ها به کار برده شد. گروه های مورد آزمایش شامل: گروه 1: ادهزیو حاوی حلال به کار رفته بر روی عاج خشک. گروه 2: ادهزیو بدون حلال به کار رفته بر عاج خشک. گروه3: ادهزیو حاوی حلال به کار رفته بر عاج مرطوب. گروه 4: ادهزیو بدون حلال به کار رفته بر عاج مرطوب. گروه 5 (کنترل): ادهزیو به کار رفته بر طبق دستور کارخانه سازنده. بر روی هر نمونه ترمیمهای کامپوزیتی ساخته شده و سپس در راستای عمود بر سطح چسبندگی با سطح مقطع یک میلی مترمربع برش داده شد و به وسیله دستگاه Universal Testing Machine تحت نیروی کششی قرار گرفتند. نوع شکستها ثبت و داده های استحکام باند ریز کششی نمونه ها از طریق آزمون ANOVA دو سویه آنالیزشدند. کلیه عملیات آماری با نرم افزار SPSS ویرایش 2 و در نظر گرفتن خطای α برابر 05/0 انجام گردید.
    یافته ها
    اگر چه بالاترین قدرت باند در گروه اول (ادهزیو حاوی حلال بر عاج خشک) و کمترین میزان آن در گروه 4 (ادهزیو فاقد حلال بر عاج دو بار مرطوب شده) به دست آمد، اما آنالیز واریانس یک سویه، اختلاف آماری معنی داری بین گروه ها نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با وجود محدودیتهای این مطالعه و بر اساس نتایج مطالعه حاضر، حضور حلال برای دستیابی به قدرت باند بالا به عاج خشک و مرطوب در صورت اعمال ادهزیو با شدت بیشتر، یک عامل ضروری نمی باشد.
    کلیدواژگان: سیستم چسبندگی، حلال، رطوبت، استحکام باند
  • الهام شادمهر، نسترن جنابی دهکردی* صفحات 144-154
    زمینه و هدف
    درمانهای رژنراتیو با هدف بازسازی بافتهای از دست رفته دندان به سرعت در حال پیشرفت است. هدف از این مقاله، مروری بر درمانهای رژنراتیو در اندودنتیکس می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری مقالات مرتبط با مهندسی بافت و فرآیندهای رژنراتیو منتشر شده به زبان انگلیسی از ماه May سال 2000 تا ماه May سال 2013 در پایگاه PubMed به صورت سیستماتیک با استفاده از کلید واژه های - Cell and Tissue based therapy، Regeneration، Stem cell و Tissue engineering جستجو شد و مقالات معتبرتر انتخاب شد.
    یافته ها
    جهت بازسازی هر بافتی سه عنصر سلول بنیادی، عامل رشد و داربست مناسب ضروریست. ری واسکولاریزیشن یک درمان رژنراتیو است که از یک داربست فیبرینی حاصل از لخته خون و عوامل رشد نهفته در دیواره های عاجی و سلول های بنیادی اطراف ریشه استفاده می کند تا ادامه تکامل ریشه دندان نابالغ با نکروز پالپی را منجر شود. بنابراین، ری واسکولاریزیشن یک درمان واقع گرایانه و با ارزش در مواردیست که پیش آگهی ضعیفی دارند.
    نتیجه گیری
    درمانهای رژنراتیو با هدف نهایی ساخت یک دندان دائمی کاملا شکل گرفته، آغاز تحولی در علم دندانپزشکی می باشد. البته بازسازی دندان کامل بسیار پیچیده تر از درمان دندان نابالغ با اپکس باز است که دارای منبعی از سلول های بنیادی می باشد و لذا نیازمند تحقیقهای بسیاری است.
    کلیدواژگان: درمانهای رژنراتیو، مهندسی بافت، سلول های بنیادی
  • محسن نوری ساری، الهه سیدطبایی*، عباس صالحی وزیری، حسنعلی غفاری، سیدمهدی عرق بیدی کاشانی، غلامرضا اسلامی صفحات 155-159
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات درمان ارتودنسی ثابت، کنترل دمینرالیزاسیون مینا در اطراف براکت هاست. مواد آزاد کننده فلوراید جهت کنترل این مشکل پیشنهاد می شوند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر افزودن ذرات نانوهیدروکسی آپاتیت بر استحکام باند برشی سیمان گلاس آینومر رزین مدیفاید در زمان دباندینگ براکت های سرامیکی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، هشتاد دندان پرمولر انسان جمع آوری و به چهار گروه باندینگ تقسیم شدند. گروه 1: Transbond XT (گروه کنترل)، گروه 2: سیمان Fuji II LC (Resin Modified glass ionomer cement) و در دو گروه 3 و 4 به ترتیب مقادیر 5٪ و 10٪ نانوهیدروکسی آپاتیت (NHA) به RMGIC افزوده شد. پس از اچ کردن سطح مینا براکت های سرامیک باند شدند. استحکام باند برشی و ARI برای هر گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمونهای آماری One-way ANOVA، Tukey post hoc HSD، Kruskal Walis جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس آزمون ANOVA، سیمان رزین مدیفاید گلاس آیونومر حاوی 10 ٪ ذرات NHA به صورت معنی داری استحکام باند برشی پایینتری نسبت به سایر گروه ها دارا بود (11/2±93/11) و بین گروه های دیگر تفاوت معنی دار نبود. میانگین استحکام باند برشی در سایر گروه ها به صورت مقابل است: گروه 1 (07/4±33/17)، گروه 2 (55/3±22/17) و گروه 3 (59/2±56/16). الگوی شکست در گروه های حاوی سیمان گلاس آینومر رزین مدیفاید بر خلاف گروه کنترل اغلب به صورت کوهزیو بود.
    نتیجه گیری
    سیمان گلاس آینومر رزین مدیفاید حاوی 5 ٪ ذرات نانوهیدروکسی آپاتیت، می تواند به خوبی کامپوزیت رزین، برای باند براکت های سرامیک به کار برده شود.
    کلیدواژگان: سیمان گلاس آینومر رزین مدیفاید، نانو هیدروکسی آپاتیت، براکت سرامیک
|
  • Dr. Hoshyari N.*, Dr. Nazarimoghaddam K. Pages 95-99
    Background And Aim
    Cone beam computed tomography (CBCT) has attracted considerable attention as a new diagnostic imaging technique in dentistry. The aim of this study was to review its application in Endodontics.
    Materials And Methods
    Electronic databases (MedLine, EMBase, Cochrane, Iran Medex, Science citation index, Scopus and Google scholar) were searched by the authors for articles published from 1999 to 2012. “CBCT imaging”, “Endodontics”, “vertical root fracture or VRF” and “periapical or PA lesions” were the searched key words.
    Results
    The assessment of PA lesions, healing process, tooth morphology, accessory canals, root curvature, traumatic injuries, internal and external tooth surfaces, root resorption, fracture lines specially vertical root fracture, perforations, broken instruments, over-extended filling materials, calcified canals, proximity and superimposition of roots and pre-surgical evaluation are the challenges that cannot be adequately addressed by conventional radiography.
    Conclusion
    Cone beam computed tomography is a valuable imaging modality with minimal radiation exposure to the patient that provides maximal information for the clinician. It is going to be the front-line dental imaging modality in near future.
    Keywords: CBCT imaging, Endodontics, Vertical root fracture, Periapical lesion
  • Dr. Shahrabi M., Dr. Heidari Ar .*, Dr. Musavi Sahlan P Pages 100-104
    Background And Aim
    Dentin bonding agents are gradually replacing enamel bonding agents in the clinical setting. Considering the different properties of these two materials, their bonding strength to enamel may be different. The aim of this study was to compare the shear bond strength of composite restorations to enamel using dentin bonding and enamel bonding agents.
    Materials And Methods
    In this experimental study, buccal surfaces of 24 freshly extracted primary and permanent teeth were polished by the polishing papers in order to obtain a piece of flat enamel 3 mm in diameter. After etching, rinsing and drying the surfaces, the specimens were divided into 4 groups. Enamel bonding (Margin Bond) was applied to the surfaces of 6 primary and 6 permanent teeth and Single Bond was applied to the surfaces of the remaining teeth. All teeth were cured. Composite resin (3mm in diameter and 4 mm in height) was applied to the prepared surfaces. Then, the specimens were thermocycled for 2000 cycles and the shear bond strength was determined using an Instron universal testing machine. The findings were analyzed by SPSS and two-way ANOVA.
    Results
    There was no significant difference in the mean shear bond strength of the two groups of primary and permanent teeth (P=0.518). Also, no significant difference was found between enamel and dentin bonding agents in primary and permanent teeth (P =0.17).
    Conclusion
    The shear bond strength of composite to enamel was not significantly different between the primary and permanent teeth following the use of enamel or dentin bonding agents.
    Keywords: Enamel bonding agent, Dentin bonding agent, Shear bond strength, Enamel, Primary teeth, Permanent teeth
  • Dr. Jalalian E., Dr. Sadegh M., Dr. Masoomi S., Dr. Jalalian Sh ., Dr. Evazi Ziyaei A. Pages 105-109
    Background And Aim
    Marginal adaptation is important for long-term Successof full-coverage restorations. Thickness of core is one of the important factors influencing the marginal integrity.Thus, the aim of this studywas to evaluate the effect of different thicknesses of zirconia core on marginal adaptation of all-ceramic restorations.
    Materials And Methods
    In this single blind in vitro study,a standard brass die7 mm in length and 5 mm in diameter was prepared with a classic chamfer finish line with 0.8 mm depthand 10 degrees of wall taper. Copings were made using the CAD / CAM system. We had three groupsof10 samples each.Group 1 with a zirconia thickness of 3.0 mm, group 2 with a thickness of 0.5 mm and group 3 with a thickness of 0.7 mm. Copings were then placed on the die and randomly numbered. The vertical gap in the margin was measured at 10 points using scanning electron microscopy (SEM). Data were collected. The mean and standard deviation values were calculated and ANOVA. was used for the comparison of the three groups. Tukey’s test was also applied.
    Results
    The gap in 0.3,0.5 and 0.7 mm thicknesses of zirconia before porcelain firing was 89.21± 28.90, 79.55 ± 39.32 and 40.813 ± 10.3 µ, respectively.The difference in marginal gap between the three groups was statistically significant (P=0.001).Tukey’s test failed to find a significant difference in marginal gap between 0.3 and 0.5 mm thicknesses(P=0.006).But, the difference between 0.3 and 0.7 mm (P=0.001) and also 0.5 and 0.7mm(P=0.001) was statistically significant.
    Conclusion
    Based on the results, by increasing the thickness of the zirconia core marginal gap decreases in all ceramic restorations.
    Keywords: Marginal gap, Zirconia, CAD, CAM, Marginal adaptation
  • Dr. Eslami Amirabadi Gr., Dr. Shirazi M.*, Dr. Shirazi Z Pages 110-116
    Background And Aim
    Assure universal bonding resin is a modified cement with fluoride releasing property. It is claimed to provide adequate bond strength between the bracket and enamel in wet conditions; although more studies are required in this regard. This study compared the shear bond strength of Transbond XT and Assure universal bonding resin to dry and saliva-contaminated enamel in vitro.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 60 extracted human premolars were selected and stainless steel brackets were bonded to enamel surfaces. Bonding of brackets to enamel surfaces was done using Assure universal bonding resin (dry condition), Transbond XT (dry condition) and Assure (saliva-contaminated condition). The shear bond strength of brackets to the enamel was determined by Zwick/Roell machine in three groups. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA), and the Kruskal Wallis test.
    Results
    The mean shear bond strength of brackets to enamel surfaces bonded with Assure (dry condition), Transbond XT and Assure (saliva-contaminated condition) was 14.18±4.78 MPa, 16.13±5.49 MPa and 13.32±4.74 MPa, respectively (with no significant differences). Non-parametric Kruskal-Wallis test found no significant differences regarding the adhesive remnant index (ARI).(P=0.053)..
    Conclusion
    Bonding of stainless steel brackets to enamel surfaces with Assure universal bonding resin provided adequate bond strength in dry and saliva-contaminated conditions. Thus, it may be used for bonding of orthodontic brackets to the enamel surfaces in the clinical setting.
    Keywords: Shear strength, Orthodontic adhesive, Dental enamel
  • Dr. Ahmadzadeh A., Dr. Hashemi Ashtiani Ar ., Dr. Epakchi S., Dr. Pormehdi M., Dr. Neshati A., Dr. Golmohamadi F., Dr. Mousavi N Pages 117-123
    Background And Aim
    Enamel wear is among the main disadvantages of ceramic restorations. Recently, use of full zirconia crowns without dental porcelain has been suggested. The aim of this study was to compare the effect of feldspathic porcelain and zirconia on the wear of natural teeth.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 22 zirconia specimens were fabricated; out of which, 11 specimens were polished and chosen as zirconia specimens while the remaining 11 were used to fabricate porcelain specimens. A total of 22 natural human teeth were also obtained. The natural teeth were photographed by a stereomicroscope in a fixed position and the distance from the cusp tip to a reference point was measured. Next, 11 teeth opposed zirconia and the remaining 11 opposed porcelain specimens in a chewing simulator and subjected to 120,000 masticatory cycles. The teeth were photographed again and the greatest difference between the before and after values ​​ was recorded.
    Results
    The mean (± standard deviation) wear rate was 153.8±95.68 and 306.3±127.74, in the zirconia and porcelain groups, respectively; and the two groups had a statistically significant difference in this respect (P=0.007).
    Conclusion
    The mean wear was significantly lower in teeth opposing zirconia than in those opposing feldspathic porcelain.
    Keywords: Natural tooth wear, Feldspathic porcelain, Zirconia
  • Dr. Mehralizadeh S., Dr. Mohammadi S.*, Dr. Talaeepour Ar ., Dr. Mehrvarzfar P., Dr. Mirzaee M Pages 124-130
    Background And Aim
    If root fractures remain undetected, pulp necrosis will occur in 25% of cases leading to eventual tooth loss. The purpose of this study was to evaluate the diagnostic accuracy of digital phosphor plates using pseudo-color enhancement for detection of horizontal root fractures in single-rooted teeth.
    Materials And Methods
    Eighty-two human single-rooted teeth were evaluated (41 with no horizontal fracture and 41 with horizontal fractures). Digital intraoral imaging plate system. (Digora® Optime PSP System, Soredex) was used to obtain 16-bit gray scale images. Five 16-bit images were obtained from each specimen and saved (one original and four with pseudo-color enhancement). Four observers evaluated the images twice with a 2-week interval. Accuracy, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV), specificity and sensitivity for each observer and each image group were calculated.
    Results
    The diagnostic sensitivities were not significantly different among the five images (P absolute=0.125, P complete=0.170). But, statistically significant differences were found in the diagnostic specificity (P absolute=0.019, P complete=0.016) among the five views. Cool and Summer views had higher diagnostic specificity than Bone, Copper and Original views (P=0.025). Kappa and Weighted Kappa values showed statistically significant differences for intra- and inter-observer reliability in the five views (P=0.032).
    Conclusion
    Both Cool and Summer views were suitable for detection of horizontal root fractures and had statistically significant differences with the original view
    Keywords: Dental digital radiography, Image enhancement, Tooth fracture detection
  • Dr. Ghasemi E., Dr. Khazaei S., Dr. Bajgholi F., Nasri N., Dr. Iranmanesh P.* Pages 131-136
    Background And Aim
    Luting cements are necessarily used to increase retention and enhance the marginal seal of fixed partial dentures (FPDs). In this study, the finite element method (FEM) was used to investigate the effect of different types of luting agents on stress distribution in the luting cement layer i n a three-unit implant-supported FPD.
    Materials And Methods
    A three-dimensional (3D) FE model of a FPD was designed from the maxillary second premolar to the second molar teeth using CATIA V5R18 software, and analyzed by ABAQUS/CAE version 6.6 software. Three load conditions were statically applied to eight points in each functional cusp in horizontal (57.0 N), vertical (200.0 N) and oblique (400.0 N, θ=120°) directions. Five luting agents including glass ionomer, zinc polycarboxylate, polymer-modified zinc oxide eugenol (ZOE), composite resin and zinc phosphate were evaluated.
    Results
    The stress distribution pattern in the luting cement layer was almost uniform in all luting cements. In addition, the maximum von Mises stress in the luting cement layer (39.96 MPa) was at the cervical one-third of the palatal side of the second premolar when oblique force was exerted on zinc phosphate cement. Moreover, the minimum von Mises stress in the luting cement layer (0.41 MPa) was at the lateral side of the coronal one-third when the horizontal force was applied to the Polymer-modified ZOE cement. Likewise, the luting cement layers in the premolar tooth showed greater von Mises stress than that in molar tooth.
    Conclusion
    The type of luting cement has no significant effect on the stress distribution pattern in the luting cement layer; however, von Mises stress values were different in various types of luting agents. USE of zinc phosphate cement is associated with more limitations.
    Keywords: Luting agent, Dental implant, Finite element method, Fixed partial denture
  • Dr. Mirzaei M., Dr. Yassini E., Dr. Aghagani F., Dr. Ezzati Givii N., Dr. Kharazi Fard Mj. Pages 137-143
    Background And Aim
    Adhesive systems are commonly used for restorative dental procedures. Solvent removal my be effective for increasing the microtensile bond strength of etch and rinse systems to dentin. The aim of this study was to evaluate the effect of solvent removal on microtensile bond strength of etch and rinse systems to wet and dry dentin.
    Materials And Methods
    This in-vitro study was conducted on 40 intact human extracted third molars. A flat superficial dentin surface was exposed by wet abrasion. The specimens were randomly assigned to five groups. Two coats of the solvent-based (SB) and solvent-free (SF) adhesives were applied to dry (D) or rewetted (W) surfaces, under vigorous rubbing action after phosphoric acid etching according to the manufacturer’s instructions. The examined groups included: group one: adhesive with solvent on dry dentin, group two: adhesive without solvent on dry dentin, group three: adhesive with solvent on wet dentin, group 4: adhesive without solvent on wet dentin and group 5 (control group). After light curing (600mW/cm²/10 s), composite build-ups were constructed incrementally and specimens were stored in water (37 ° C/24 h). They were longitudinally sectioned in the “x” and “y” directions to obtain bonded sticks (1mm²) for immediate testing at a crosshead speed of 1 mm/min. The resultant bond strength was expressed for different fracture patterns. The microshear bond strength test was carried out in a Universal Testing Machine. The data were analyzed using two-way ANOVA. All statistical analyses were performed using SPSS version 2 software. P<0.05 was considered significant.
    Results
    The highest bond strength was achieved in group 1 and the lowest in group 4; but the differences among groups in this respect were not statistically significant.
    Conclusion
    Within the limitations of this study, the results showed that presence of solvent was not essential to achieve high bond strength values to dry and wet dentin when applied vigorously.
    Keywords: Adhesive system, Solvent, Moisture, Bond strength
  • Dr. Shadmehr E., Jenabi Dehkordi N.* Pages 144-154
    Background And Aim
    Regenerative endodontics with the goal of replacing the lost dental tissues is developing fast. The aim of this study was to review the recent progressions, known limitations and advantages of regenerative treatments compared to other possible treatment modalities.
    Materials And Methods
    We searched MedLine and PubMed systematically for articles published from May 2000 until May 2013 in English which were relevant to tissue engineering and regenerative procedures using the keywords “cell and tissue based therapy”, “regeneration”, “stem cell” and “tissue engineering”. More valid papers were chosen.
    Results
    Stem cells, growth factors and an appropriate scaffold are the three essential elements required for tissue regeneration. Revascularization is an ideal regenerative treatment, which uses a fibrin scaffold. This scaffold is made of peri-radicular stem cells, a clot and latent growth factors in dentinal walls. The clinical outcome of revascularization is complete root formation in a premature necrotic permanent tooth. Thus, revascularization is a realistic and worthwhile approach in patients with fair to good prognosis.
    Conclusion
    Regenerative treatments with the aim of producing a completely formed permanent tooth are going to revolutionize dental science. Regeneration of a fully formed tooth is much more complicated than treatment of an open apex tooth and this issue requires further studies.
    Keywords: Cell, tissue, based therapy, Regeneration, Stem cell, Tissue engineering
  • Dr. Nuri Sari M., Dr. Seyed Tabaii E., Dr. Salehi Vaziri A., Dr. Ghaffari H., Dr. Araghbidi Kashani S.M., Dr. Eslami Amirabadi Gh Pages 155-159
    Background And Aim
    Preventing enamel demineralization around brackets is a concern for orthodontists. Fluoride releasing materials have been recommended to overcome this problem. The aim of this study was to evaluate the effect of incorporating nano-hydroxyapatite (NHA) into resin modified glass ionomer cements (RMGIC) on ceramic bracket debonding.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 80 human premolars were divided into 4 bonding groups as follows: group 1: Transbond XT (control group), group 2: Fuji II LC (RMGIC), group 3: 5% NHA added to RMGIC and group 4 10% NHA added to RMGIC. After enamel etching, ceramic brackets were bonded. The shear bond strength (SBS) and the adhesive remnant index (ARI) were calculated for each group. The data were analyzed using one-way ANOVA, Tukey’s post hoc HSD test and the Kruskal Wallis test.
    Results
    According to ANOVA, 10% NHA added to RMGIC had a significantly lower SBS compared to other groups (11.93±2.11) but no significant difference was found among the remaining groups. The mean SBS was 17.33±4.07 in group 1, 17.22±3.55 in group 2 and 16.56±2.59 in group 3. According to ARI, the predominant failure mode in RMGIC groups was cohesive.
    Conclusion
    Resin modified glass ionomer cements containing 5% NHA can be as effective as composite resins for bonding ceramic brackets.
    Keywords: Resin modified glass ionomer cement, Nano, hydroxyapatite, Ceramic brackets