فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 48 (پاییز 1392)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 48 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس مهدوی*، علیرضا قائمی نیا صفحات 1-24
    در یک تقسیم بندی کلان، دو گونه فلسفه ی دین داریم: فلسفه ی دین واقع گرا و فلسفه ی دین ناواقع گرا. دان کیوپیت متاله انگلیسی، معتقد است دوران شکوفایی واقع گرایی افلاطونی سپری شده است و ایمان دینی باید مدرنیزه شود. او معتقد است هیچ واقعیت الاهیاتی عینی و ثابت و معقولی در بیرون وجود ندارد تا به مدد آن بتوانیم نظریه هایمان را بیازماییم. این مقاله که در پی نقد و بررسی آرای ناواقع گرایانه ی الاهیاتی دان کیوپیت است، پس از مروری بر پیشینه ی نگاه ناواقع گرایانه به دین، به تشریح دیدگاه ناواقع گرایانه ی دان کیوپیت پرداخته ایم. پس از آن، به نقد و بررسی آرای وی می پردازیم. در این بخش بر آنیم تا در ضمن نقد آرای ناواقع گرایانه دان کیوپیت، به نقد مبانی و پیامدهای منفی ناواقع گرایی دینی نیز اشاره کنیم. بخش پایانی را نیز به نتیجه گیری اختصاص داده ایم.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، ابزارانگاری، ناواقع گرایی، دان کیوپیت
  • احد فرامرز قراملکی*، احمد عبادی صفحات 25-46
    غرض از نگارش نوشتار حاضر، ارائه ی تحلیلی مستدل و مستند از دو طبقه بندی مهم منطقی است؛ یکی تقسیم قضیه ی مسوره به حقیقیه و خارجیه و دیگری تقسیم قضیه ی حملیه ی موجبه به حقیقیه، خارجیه و ذهنیه. تداخل این دو طبقه بندی به دلیل اشتراک در عنوان، در طول تاریخ موجب بروز اشکالات و ابهامات متعددی در فهم علم شناسی قدما شده است. در پژوهش حاضر، با اشراف بر تطور تاریخی هر دو طبقه بندی و با اخذ روی آوردی منطقی - معرفتی، ابتدا طبقه بندی مثنی و سپس دو تقریر مختلف از طبقه بندی مثلث مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. از این ره گذر و در سایه ی دقت در ضوابط و شرایط منطقی هر یک از این دو طبقه بندی، نقاط ضعف و قوت آن ها روشن می گردد، ضمن این که دیدگاه رقیب در این مساله نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قضایای ثلاث، حقیقیه، خارجیه، ذهنیه، عقد الوضع، عقد الحمل
  • فاطمه ملاحسنی*، محمد سعیدی مهر، رضا اکبریان صفحات 47-64
    «کمال گرایی» نظریه ای اخلاقی است که از ظرفیت های در خور توجهی در تبیین خیر و سعادت آدمی برخوردار است. در قرائت رایج از این نظریه، تمرکز بر ذات انسان و ویژگی های ذاتی اوست و مدعای اصلی آن این است که انسان از طریق پرورش و شکوفاسازی استعدادهای ذاتی خود می تواند به کمال مطلوب خویش نائل شود. طرفداران این نظریه معتقدند ذات انسان فی نفسه ارزشمند است و لذا پروراندن استعدادهای ذاتی به سعادت انسان می انجامد.
    این مقاله پس از بررسی قرائت های مختلف کمال گرایی و تحلیل دعاوی اصلی آن، به مروری بر مهم ترین ادله ی این نظریه می پردازد. در مرحله ی بعد، مهم ترین ایرادات وارد بر این نظریه، از جمله انکار ذات گرایی، طرح و بررسی می شوند. اشکال اصلی ای که متوجه این نظریه است ذات گرایی است که بسیاری از اندیشمندان با آن مخالف اند. این مقاله به نحو اختصار، به تحلیل مدعیات این نظریه و بررسی اشکالات مخالفان و پاسخ آن ها می پردازد. نکاتی که در پاسخ به این اشکالات مطرح می شود ما را به این نتیجه رهنمون می گردد که کمال گرایی به منزله ی دیدگاهی که به ذات انسان و کمال او توجه عمیق دارد، قابلیت های زیادی در تبیین مسائل اخلاقی جدید دارد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، ذات گرایی، کمال انسان، سعادت، ذات انسان
  • نسرین علم مهرجردی*، محمدکاظم شاکر صفحات 65-86
    بسیاری از آیات کتاب مقدس، اعم از عهد قدیم و عهد جدید، به یکتایی خداوند و منزه بودن او از جسمیت تصریح می کند و از سوی دیگر، در برخی از نوشته های عهد جدید به صراحت به تجسم خدا در کالبد عیسی مسیح اشاره شده است. مسیحیان با استفاده از برخی مطالب عهد جدید، به «تجسد خدا در مسیح» معتقد شده اند. بنابراین اگر کسی قائل به تحریف کتاب مقدس نبوده، بخواهد آیات را با همین شرایط موجود بپذیرد و تفسیر صحیحی ارائه دهد به ناچار باید به تاویل و تفسیر مجازی روی آورد و این آموزه را تاویل کند، به گونه ای که با توحید و صفات تنزیهی خداوند مغایرت نداشته باشد. تاریخ تفسیر کتاب مقدس نشان می دهد بسیاری از مفسران مسیحی تجسد خدا را امری مجازی دانسته و برخی نیز آن را بیانی اسطوره ای می دانند. قرآن کریم نیز خدا را منزه از مادیت و جسمیت دانسته و منکر هرگونه تجسم خدا در عیسی و الوهیت اوست. الاهی دانان مسلمان نیز با استفاده از درون مایه های قرآنی و حدیثی و با استفاده از استدلال عقلی، لوازم تجسد را که اموری ممتنع اند یادآور شده اند.
    کلیدواژگان: مسیحیت، تجسد، تجسم، کتاب مقدس، زبان دینی
  • احمد مسایلی*، احمد عابدی ارانی صفحات 96-110
    ابن عربی، معروف به شیخ اکبر، چهره ی برجسته ی عرفان اسلامی در زمینه های تفسیری و تاویلی دارای آرای ویژه ای است که بررسی و شناخت این آرای منوط به درک صحیح نظریه ی تفسیر او است. نظریه ی تفسیر او در صدد بیان مبانی، اصول و روش تفسیری او است. این نظریه در دو محور تفسیر و تاویل، دارای مبانی و اصولی ویژه است. این تحقیق در صدد بیان و بررسی هریک از مبانی و اصول حاکم بر تفسیر و تاویل از دیدگاه ابن عربی است. دیدگاه های او در دو محور تفسیر و تاویل، دارای ضوابط خاص خویش است، نظریه ی تفسیر او در راستای تبیین ضابطه مند بودن تفسیر و تاویل از دیدگاه ابن عربی است.
    کلیدواژگان: نظریه ی تفسیر، ابن عربی، تاویل، مبانی، اصول
  • محمد اصلانی* صفحات 111-132
    مفسران کانت با توجه به مکتوبات وی درباره ی «شیء فی نفسه» دو تفسیر کاملا متفاوت ارائه کرده اند. تفسیر اول «شیء فی نفسه» را مثبت تلقی کرده، آن را «موجود» می داند و «علت» پدیدار به شمار می آورد. تفسیر دوم، «شیء فی نفسه» را منفی تلقی کرده، پدیدارها را تنها موجودات ممکن می انگارد.
    این مقاله ضمن بررسی سخنان کانت و مفسران وی در این باره، روشن می سازد که این دو تفسیر با یکدیگر متناقض اند و لاجرم باید یکی از آن ها را پذیرفت. سپس نشان می دهد که هر دو تفسیر با مشکلاتی مواجه اند که از عهده ی حل آن ها برنمی آیند. پس از آن، مبتنی بر اصول منطقی، ناکارآمدی راه حلی را که جامع بین دو تفسیر است نشان می دهد. نتیجه این که: نظریه ی معرفت کانت اساسا حاوی تناقضی است که بیانگر عدم صحت ساختاری و محتوایی آن است.
    کلیدواژگان: کانت، نظریه ی معرفت، شیء فی نفسه، پدیدار، عین مستقل از ذهن، عین وابسته به ذهن
  • آرای هراکلیتوس در باب جنبش ذاتی طبیعت و مقایسه ی آن با دیدگاه ملاصدرا
    منیره سید مظهری* صفحات 133-162
    از جمله مباحثی که همواره در طول تاریخ فلسفه، محل بحث و گفت وگو بوده، مسئله مساله ی جنبش ذاتی طبیعت یا به تعبیر عام تر، صیرورت و دگرگونی آن است. تا آن جا که تاریخ فلسفه نشان می دهد، اندیشه ی فیلسوفان همواره میان ثبات و تغییر، مردد بوده است: برخی به کلی، واقعیت داشتن حرکت در طبیعت را انکار کرده و تغییر و تحولات مشهود را ساخته و پرداخته ی ذهن تلقی کرده اند؛ برخی دیگر اما، از حرکت به مانند حقیقتی انکار ناپذیر سخن گفته و آن را مبنای نظام فلسفی خویش قرار داده اند. در میان فیلسوفان یونانی، اولین کسی که با انکار ثبات، از تغییر و جنبش دائم اشیائی طبیعی سخن به میان آورده، هراکلیتوس است. در میان فیلسوفان مسلمان نیز بیش از همه، ملاصدراست که از جنبش ذاتی جوهر اشیاء سخن گفته و آن را یکی از ارکان مهم حکمت متعالیه ی خود دانسته است. هراکلیتوس بر مبنای چهار اصل مهم فلسفه ی خود، یعنی لوگوس، تغییر، تضاد و وحدت در عین کثرت، به تبیین اصل تغییر و صیرورت در طبیعت پرداخت و آن را ویژگی اساسی و فراگیر و نافذ عالم طبیعت دانست. ملاصدرا نیز با ابتنا بر اصول مهم فلسفه ی خود، همچون اصالت وجود و تشکیک وجود، حرکت را از عوارض تحلیلی وجود دانست و ثابت کرد که حیثیت حرکت، از حیثیت وجود اشیاء، انفکاک ناپذیر است. این مقاله پس از تحلیل اندیشه ی هراکلیتوس و مقایسه ی آن با آرای ملاصدرا نتیجه گرفته است که به رغم تفاوت های آشکاری که میان دیدگاه این دو فیلسوف وجود دارد، ارائه ی تفسیر نزدیک به هم و تقریب آراء ایشان درباره ی جنبش ذاتی طبیعت، امری ناممکن نمی نماید.
    کلیدواژگان: هراکلیتوس، ملاصدرا، حرکت، لوگوس، تضاد، وحدت در کثرت، اصالت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری
|
  • Abbas Mahdavi*, Alireza Ghaeminia Pages 1-24
    In general we can distinguish two approaches in philosophy of religion: realistic and non-realistic. Don Cupitt, the British Theologian, believes that the era Platonic realism has been passed and religious faith should be modernized. He believes that no fixed and objective theological reality does exist by which we can test our theories. This paper mainly seeks to examine and criticize the non-realistic theological opinions of Cupitt. So, firstly we will review the historical background of non-realistic approach to religion. Then we will discuss and criticize briefly the foundations and the consequences of non-realistic view of religion. The final section is devoted to conclusions.
    Keywords: realism, instrumentalism, non Realism, Don Cuppitt
  • Ahad Faramarz Qaramaleki*, Ahmad Ebadi Pages 25-46
    The present article intends to show a reasonable and documentary analysis of two important logical classifications: classification of quantified proposition into factual and external and classification of positive predicative proposition into factual, external and mental. The overlap of these two classifications which was happened because of the participation of the term, created many problems and ambiguities in understanding of the predecessors’ knowledge of sciences. The present article is an attempt to study these two classifications with a logical and epistemological approach. Our attitude in this article is a historical one. We first, analyze the bipartite classification then explain two reports of the triadic classification. In the shade of logical analysis and historical explanation the weaknesses and strengths of these classifications would become clear. Also we survey the opposing viewpoint in this problem.
    Keywords: triadic propositions, factual propositions, external proposition, mental proposition, The confirmation of the subject, The confirmation of the predicate
  • Fatemeh Mollahasani*, Mohammad Saeedimehr, Reza Akbariann Pages 47-64
    Perfectionism, as an ethical theory, has a considerable capacity for providing an explanation of human moral good and happiness. According to a common reading, the core of this theory consists in human essence and man’s essential properties. Its main claim is that one is able to achieve his/her ideal perfection through training and actualizing his/her essential talents. In this view, human nature is intrinsically valuable and thus the development of one’s essential abilities ends in one’s real happiness. In this paper, after a review of various readings of perfectionism and their main claims, we make a critical survey of its elements and arguments. In the next stage the most important objections against perfectionism will be discussed including the refutation of essentialism. The final conclusion will be that perfectionism is much powerful to face the contemporary ethical problems.
    Keywords: perfectionism, essentialism, happiness, human essence
  • Nasrin Alam Mehrjerdi*, Mohammad Kazem Shaker Pages 65-86
    In many verses of the Bible including the Old and the New Testaments, the unity of God and his being far from corporeality have been emphasized. On the other hand, in the New Testament, incarnation in the form of Jesu's body has been remarked. Using the New Testament, Christians became faithful in incarnation in the form of Jesus` body. Therefore, if someone does not accept the idea of distortion regarding the Bible and wants to accept biblical verses in the current form and present a reliable explanation, he or she has to appeal to an allegorical interpretation without involving in protesting the divine unity and negative attributes. The history of biblical interpretation shows that many Christian commentators considered incarnation as an allegorical issue and even some consider it as a myth. The holy Quran considers God free from matter and corporeality and rejects incarnation especially in the form of Jesu's body. Using Qur’anic and hadith teachings and intellectual reasoning, Muslim theologians also reject incarnation. Moreover, they mentioned that the incarnation hypothesis had been based on some impossible issues.-
    Keywords: Christianity, incarnation, Bible, religious language, Christology
  • Ahmad Masaeli*, Ahmad Abedi Arani Pages 96-110
    Ibn Arabi, known as "al-Shayk al- Akbar" (the Greatest Master), is an outstanding figure in Islamic mysticism who has especial views on the Quran interpretation and hermeneutics. His views on interpretation (tafsir) and esoteric commentary (tavil) of the Quran is based on fundamentals and a methodology which are characteristic of his sufi thought. In this paper we aim to distinguish his rules on both tafsir and tavil of the Quran. In this relation we give a perspective of his hermeneutic theory.
    Keywords: Ibn Arabi, Quran, hermeneutics, interpretation
  • Mohammad Aslani* Pages 111-132
    Commentators of Kant's works have presented two totally different commentaries of "thing in itself". In the first commentary," thing in itself" has been considered as positive, being and the cause of phenomena. "Thing in itself ", in the second commentary, has been considered as negative and in this view just the possible beings, are considered as phenomena.This paper based on the expressions of Kant and his commentaries', shows that these two commentaries are contradictory and just for this reason we must accept one of them. It, then, demonstrates that these two commentaries face some unsolvable problems. After that, based on logical principles, we show that the solutions reconcile these two commentaries are deficient. Consequently, we show that Kant's theory of knowledge contains a contradiction which is indicative of its incoherence and incorrectness.
    Keywords: Kant, thing in itself, phenomena, contradiction
  • A Comparative Study of Heraclitu's and Mulla Sadra's Views on the Substantial Movement of Nature
    Monireh Sayyid Mazhari* Pages 133-162
    One of the issues which have always been controversial in the history of philosophy is the essential movement in nature or in a more general term nature’s change and becoming. In the history of philosophy, philosophers have been always undecided between the idea of change and the idea of stability. Some have entirely denied the reality of movement and considered the obvious changes and revolutions as the unreal constructions generated by mind. Some others, however, have talked about movement and change as an undeniable truth and set it as the foundation of their philosophical system. Heraclitus is the first Greek philosopher who has denied immovability and spoken about the permanent change and movement of natural objects. Among the Muslim philosophers it is Mulla Sadra that more than all others has discussed the substantial movement of objects and considered it as one of the most important principles of his transcendental theosophy. Heraclitus elucidates change and becoming in nature based on four important principles of his philosophy namely logos, change, opposition and unity within multiplicity. He views change as the fundamental, general and influential principle in nature. Mulla Sadra also basing on important principles of his philosophy such as priority of being and gradation of being has deemed movement as an analytical accident of being, and proved that the motional aspect of objects could not be separated from their ontological aspect. This article, after analyzing Heraclitus’ thoughts and comparing them with those of Mulla Sadra, concludes that despite the obvious differences which exist between the worldviews of these two philosophers, it is possible to give an interpretation which reveals similarity of their ideas about the substantial movement in nature.
    Keywords: Heraclitus, Mulla Sadra, Movement, Logos, Opposition, Unity within Multiplicity, Priority of Being, Gradation of being, Trans, substantial Movement